Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      9.017


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      18.900


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.008


  4. tettris

    tettris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.087


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 28/04/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο ως μηχανικός, στα πλαίσια σύνταξης της Η.Τ να αναζητήσεις βεβαίωση αριθμοδοσίας κτιρίου. Η χωρική-τεχνική ταυτότητα του ακινήτου είναι καθορισμένη, από το ΚΑΕΚ του, το περίγραμμα του οικοπέδου, με τις πλευρές, τον προσανατολισμό, την πρόσοψη στην οδό κλπ. Οι τίτλοι περιγράφουν σωστά τη θέση του ακινήτου. Επομένως, ότι νούμερο και να υπήρχε έξω από την πόρτα ή να είχε γραφτεί κάποτε σε μια παλιά άδεια, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αφού όμως διαθέτεις αυτή τη βεβαίωση μπορείς στα σχόλια να το αναφέρεις. Το ότι στο στέλεχος της άδειας αναγράφηκε ο αριθμός 4 δεν σημαίνει ότι και τότε θα ήταν σωστό. Μπορεί να ήταν , μπορεί και όχι. Καταλήγοντας, από τη στιγμή που γράφεις ΚΑΕΚ και το σημερινό αριθμό του κτιρίου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
    3 points
  2. Σου ζήτησε να προσκομίσεις το τοπογραφικό . Δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να κρίνει τι θα αναρτηθεί στην ΗΤΚ, από την οποία (ητκ) ουσιαστικά αυτό που χρησιμοποιεί-μνημονεύει είναι το ΠΠΗΤΚ με την βεβαίωση περί αδόμητου που θα χορηγήσεις. Αν όμως για δικούς σου λόγους θέλεις να το αναρτήσεις στα έγγραφα της ΗΤΚ φυσικά και δεν απαγορεύεται.
    2 points
  3. Πάντως εδώ να σημειώσουμε ότι η βεβαίωση αρίθμησης του Δήμου (εφόσον έχει λειτουργούν κτηματολόγιο η περιοχή) υπερισχύει όλων των ανωτέρω! Φυσικά και αρκεί αυτή για τη σωστή αρίθμηση
    2 points
  4. 'Εχεις βάλει ειδικότητα 'Νομικός' .... ισχύει?? Αν όχι διόρθωσε το.
    1 point
  5. Πιστεύω ότι πρέπει να το βγάλεις όλο μαζί. Θα ισχύει για 10 χρόνια ανεξαρτήτως των νέων μισθωτηρίων που θα γίνονται κάθε χρόνο. Υποθέτω ότι η χρήση που σου ζητάνε είναι κατοικία. Βέβαια στην πραγματικότητα αυτό είναι επιχείρηση με λειτουργικά εξαρτώμενα δωμάτια σε κάθε όροφο.
    1 point
  6. @Pavlos33 +1 για την ανάλυση περί αριθμοδοσίας του ακινήτου. Η άποψή σου (αν θέλεις) για την παρακάτω πρόταση σου κάποιες αναρτήσεις πιο πριν; Δηλαδή με ποια συλλογιστική προκύπτει το "ως οφείλει" ακόμα και για παραβάσεις των εξαιρέσεων του άρθρου 82, δηλ. συμπλήρωση ταυτότητας μόνο για απολύτως νόμιμες κατασκευές; Παράδειγμα που υποδεικνύει την ειδική βαρύτητα του ζητήματος, ως προς το αν επιτρέπεται ή όχι συμπλήρωση ΗΤ με πολεοδομικές παραβάσεις (εξαιρέσεις), είναι το εξής: Δυσκολία τακτοποίησης καμινάδας τζακιού σε κοινόκτητο χώρο (στέγη) πολυκατοικίας.
    1 point
  7. Δεν ασχολείσαι με το θέμα! Γράφεις τον αριθμό 5 στη διεύθυνση του ακινήτου, ξεχνάς τα περί αριθμοδοσίας οδού και αδιαφορείς γι' αυτό που γράφει η ΟΑ.
    1 point
  8. Γενικά πάντως ισχύει το εξής, ή θα θεωρήσεις έναν χώρο θερμική ζώνη, άρα πρέπει να τον ζεστάνεις - ψύξεις ή ΜΘΧ με ότι αυτό συνεπάγεται.
    1 point
  9. @dimpan71 Επειδή λέμε και ξαναλέμε. Μαζεύω τις απαντήσεις να γίνει σαφές για να μην κάνεις κάποιο λάθος. Η παράβαση όπως προανέφεραν οι συνάδελφοι είναι η αυθαίρετη καθαίρεση (ενδεχομένως μη κατασκευή) της μεσοτοιχίας. Αυτή ρυθμίζεται με μια λοιπή παράβαση του άρθρου 100 (εφόσον έγινε προ 28/7/2011). Η διαφορετική διαρρύθμιση που προέκυψε στο ένα εκ των δυο καταστημάτων με την κατάργηση του w.c ναι μεν δεν αποτελεί αυθαιρεσία κατά το άρθρο 100, πλην όμως στο ίδιο εδάφιο αναφέρεται η υποχρεώση του ιδιοκτήτη να προβεί σε ενημέρωση της Ο.Α πριν την σύνταξη της Η.Τ.Κ. Για να γλιτώσεις την ενημέρωση και εφόσον θα κάνεις την τακτοποίηση, συντάσσεις την κάτοψη υφιστάμενης κατάστασης, την εισάγεις στο σύστημα Ν. 4495 (ακόμη και αν δεν απαιτείται από την πληρότητα δικαιολογητικών), έχοντας έτσι μια κάτοψη υφιστάμενης κατάστασης, συνδεδεμένη με μια πράξη τακτοποίησης, την οποία μετά μπορείς να την εισάγεις στην ΗΤΚ όταν σου ζητηθεί η έκδοσή της. Εναλλακτικά όπως αναφέρθηκε έχεις τη δυνατότητα έκδοσης ΕΕΔΜΚ για νομιμοποίηση λειτουργικής συνένωσης (λόγω καθαίρεσης ή μη υλοποίηση μεσοτοιχίας) σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. κζ.
    1 point
  10. Συμφωνώ και εγώ με τον συν/φο πιο πάνω ότι αν δεν έχεις εμπειρία και θα ασχοληθείς μόνο για αυτή την δουλειά, μην επενδύεις σε λογισμικά μεταλλικών σε 1η φάση αλλά κοίτα να κάνεις την δουλειά με έμπειρο συνάδελφο. Το μόνο πρόγραμμα που μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό επίλυση + σχέδια είναι το FespaM. To Robot μέχρι το 2018 έβγαζε και τεύχος στα Ελληνικά αλλά έκτοτε έχει αφαιρεθεί και δεν βγάζει σχέδια. Προσωπικά και εγώ το Instant 2000 έχω αλλά παροπλισμένο από το 2012. Κατά την γνώμη μου ανέκαθεν ήταν ένα δύσχρηστο πρόγραμμα αλλά αξιόπιστο ως προς τα αποτελέσματα. Σχέδια όμως δεν παράγει σίγουρα εκτός από κάποια σκαριφήματα των συνδέσεων που εκτυπώνει μαζί με το τεύχος. Αν θες δες και 3dr Steel, έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, και νομίζω παράγει και σχέδια + τεύχος μαζί. Δίνουν και σίγουρα demo όπως και στο FespaM λογικά.
    1 point
  11. Καλησπέρα, αναζήτηση έκανες ; Δες το παρακάτω, πιστεύω βοηθάει αρκετά: https://www.michanikos.gr/forums/topic/33028-ξενοδοχείο-και-ορισμός-ζωνών/
    1 point
  12. Έχει πολλά λογισμικά, άλλα πιο φτηνά, άλλα πιο ακριβά, άλλα πιο "ελληνικά", άλλα με πιο καλή επίλυση συνδέσεων, άλλα λύνουν και σύμμικτα, άλλα λύνουν και με λεπτότοιχες διατομές...Θέλει πολύ ψάξιμο για να επιλέξεις ένα λογισμικό και θα σου πρότεινα μην αγοράσεις ένα λογισμικό απλά για μία μελέτη. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς γενικά, εννοείται το ψάχνεις και επιλέγεις... Ένα εκ των κορυφαίων είναι το scia. Ένα πολύ καλό αλλά από ότι έχω ακούσει στάσιμο τα τελευταία χρόνια είναι το robot. Στα πιο οικονομικά (επίσης στάσιμο) είναι το instant. Εγώ χρησιμοποιών το instant και δυστυχώς όλος ο σχεδιασμός γίνεται στο autocad εξ αρχής.
    1 point
  13. Καλησπέρα, για την περίπτωση που περιγράφεις και εφόσον το τμήμα του πλατυσκάλου έχει μετρήσει στον ΣΔ, αρκεί η καταχώριση ως διαμερισμάτωση. Η αλλαγή χρήσης δεν έχει καμία εφαρμογή στην περίπτωσή σου.
    1 point
  14. ΥΔ + ΥΚ και πιθανό έλεγχος παραβίασης του Δ πλέον, αφού μιλάμε για κλειστό χώρο. Κατά την άποψή μου, αρκεί η προσθήκη των τμ που κλέισανε στο Ε9 και όχι κάτι παραπάνω. Θα μπορούσες ίσως να τεκμηριώσεις παλαιότητα και από τον τύπο των κουφωμάτων.
    1 point
  15. Σνάδελφε @Pavlos33 μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής: Άρα η δυνατότητα συμπλήρωσης έκδοσης πιστοποιητικού πληρότητας με υποβολή νέας αποτύπωσης γίνεται μόνο για περιπτώσεις που έχει γίνει ρύθμιση, αλλά επειδή ο νόμος δεν απαιτούσε κάτοψη δεν υπάρχει στην αντίστοιχη δήλωση; Σε προ '55; Αλλιώς σε ποιες περιπτώσεις αφορά; Δηλ. διαφωνείς με την άποψη του συναδέλφου @Σερίφης ή απλά προτείνεις τις πιο αξιόπιστες κατά τη γνώμη σου λύσεις; Από ποιο σημείο του νόμου προκύπτει το "ως οφείλει" ακόμα και για παραβάσεις των εξαιρέσεων του άρθρου 82, δηλ. συμπλήρωση ταυτότητας μόνο για απολύτως νόμιμες κατασκευές;
    1 point
  16. Δεν σου χρειάζεται κανένας νόμος. Είναι δεδομένο ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει θέση στάθμευσης μπροστά από λεβητοστάσια και δεξαμενές.
    1 point
  17. @ΜΕΜΟΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣ Μπορεί να γίνει η μεταβίβαση γιατί η κατασκευή που περιγράφεις ανήκει στις εξαιρέσεις. Κατά την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας θα επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο βεβαίωσης και στην ηλεκτρονική ταυτότητα θα συμπληρώσεις μία λοιπή κατασκευή.
    1 point
  18. @irene2023 Η έκδοση βεβαίωσης μπορεί να γίνει χωρίς τακτοποίηση. Οι εξαιρέσεις της 2θ του 82: οι περιπτώσεις της 3 του 81: διαγράφω την περίπτωση στ) επειδή συμπεριλαμβάνεται στην περίπτωση ζ) - (γιστ, αρθ96)
    1 point
  19. θα βάλεις ΥΔ για τον αυθαίρετο όροφο και ταυτόχρονα Υ.Υ για την υπέρβαση άνω του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των 7,50 μ.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.