Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      18.900


  2. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      8.975


  3. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      4.737


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      26.302


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/08/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. Το "μη σύννομο" αναφερόταν στην άδεια οικοδομής και όχι στο συμβολαιογραφικό αντικείμενο. Για να είναι σύννομη η άδεια της οικοδομής θέλει πράξη του Ν.1221/81 με σύννομο υπόβαθρο. Αν αυτό εξεταστεί (για οποιοδήποτε λόγο) θα πρέπει να διορθωθεί. Αν γίνει με ενημέρωση τα πράγματα είναι πιο απλά, αν φτάσει σε νομιμοποίηση τα πράγματα δυσκολεύουν. Επαναλαμβάνω ότι σχολιάζω στο πολεοδομικό του θέματος, όχι στο συμβολαιογραφικό. Καλησπέρα Δημήτριε.
    1 point
  2. - Κατ' αρχας, ολοι γνωριζουμε οτι η δηλωση του ν 1221, ειναι πραξη που μεταγραφεται και μετα εκδιδεται η αδεια, στην οποια αναγραφεται το εγγραφο και ο τομος και αριθμος μεταγραφης του. - Την μεταγραφη την κανει ο συμβ/φος....και δεν εχει καμμια λογικη να μαζεψει 3-4 ατομα να υπογραψουν μια δηλωση και μετα να την ξεχασει αμεταγραπτη.. - Ομοιως, δεν εχει καμμια λογικη, να αναφερεται στη συσταση μια συμβολαιογραφικη δηλωση και να μην αναρωτηθηκκε κανενας - με πρωτο τον συμβ/φο- για το εαν και πότε εγινε η μεταγραφη. - Πλην αυτων, το ερωτημα αφορουσε "ανοιχτες θεσεις σταθμευσης στον ακαλυπτο"....που ειναι παρακολουθηματα καποιων ΟΙ. Αρα -λογικα- θα πρεπει να υπαρχει σχετικη αναφορα "χρησεων" στα συμβολαια των ιδιοκτητων και επομενως να εχει αποδοθει νομιμα η αποκλειστικη χρηση. Χωρις να εχω αντιληφθει το "ακριβες" περιεχομενο της ερωτησης... και τι και γιατί αμφισβητειται η νομιμοτητα σταθμευσης στον ακαλυπτο, σαν παρακολουθηματων ή γιατί υπαρχει αυτη η ελλειψη "θεσης/διαστασεων/εμβαδων.....' ή ποιες διενεξεις υφιστανται στην οικοδομη πιθανολογω οτι υπαρχει ενα τδ χρησης ακαλυπτων, το οποιο συγχεεται απο τον ερωτωντα με την δηλωση του 1221. Για να δωσουμε, ομως, σωστη απαντηση, χρειαζομαστε: α] Περιοχη όπου βρισκεται η οικοδομη β] Μια φωτοτυπία της συστασης, στο σημειο οπου γινεται "αναφορα" για την " δηλωση δημιουργιας ΘΣΑ στον ακαλυπτο" γ] ελεγχος του περιεχομενου των συμβολαιων -ή του κανονισμου-
    1 point
  3. χωρίς συνεννόηση θα κάνετε χαρούμενους τους δικηγόρους ενδεχόμενα και μηχανικούς.... Δική σας η επιλογή.
    1 point
  4. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσες να ενεργήσεις ως εξής. Να αποδεχτείς την υφιστάμενη κατάσταση του δεξιά οικοπέδου και να ρυθμίσεις τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Αυτό το τοπογραφικό (αποτύπωσης) θα το ανεβάσεις στο σύστημα δηλώσεων παρέα με αυτό της Ο.Α. Με βάση το τοπογραφικό και την δήλωση υπαγωγής διορθώνεις τον τίτλο του δεξιά οικοπέδου. Το αριστερό οικόπεδο αφού στερείται τίτλου-τοπογραφικού και πάει με χρησικτησία θα "αποδεχτεί" ότι μένει αριστερά από τις περιφράξεις. Με αυτά τα στοιχεία θα δηλωθούν και στο κτηματολόγιο, καθώς έχεις κάθε δικαίωμα να προσκομίσεις πρόσφατο τοπογραφικό και να δηλώσεις την πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Αν υπάρχει διαφορά επιφάνειας, υφιστάμενης κατάστασης και τίτλου, στο κτηματολόγιο συνήθως ζητούν επικαιροποιημένο Ε9 με την υφιστάμενη κατάσταση.
    1 point
  5. 1. Εκτός φαίνεται να είναι...άρα 500. 2. 900 3. 1050 Καλό υπόλοιπo διακοπών Βάγια...
    1 point
  6. Κωνσταντίνε οι λύσεις που προτείνουν σωστές ακούγονται. Εξασφάλισε ότι δεν υπάρχουν τίποτα ενεργές υγρασίες που θα σου δημιουργήσουν πάλι θέμα. Αλλά το περιμετρικά πέδιλο στο άκρο της βεράντας είναι σωστό.
    1 point
  7. Οι κατηγορίες «λήψη υπηρεσιών» και «γενικά έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ» είναι, ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα. Αφού πρόκειται για παροχή υπηρεσιών, χρησιμοποίησε την 2.3. Είδος: Ε3_585_09. Χαρακτηρισμός ΦΠΑ: κωδ.361-Φ2.
    1 point
  8. Το θέμα που αρχικά πρέπει να διερευνηθεί είναι αν υπάρχει καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας. Αν κατάλαβα σωστά το πορτοκαλί περίγραμμα αφορά την υφιστάμενη κατάσταση οικοπέδου. Οι τρόποι υπολογισμού προστίμου είναι δευτερεύον θέμα. Αν όντως είναι έτσι και το οικόπεδο "μπαίνει" στο όμορο, θα πρέπει να εξαρτηθεί κατά το δυνατόν σωστότερα το τοπογραφικό βάσει άδειας και να γίνει εφαρμογή τίτλου. Επιπροσθέτως και εφόσον είναι δυνατόν να ληφθούν στοιχεία και από το όμορο.
    1 point
  9. Άρα, ποσοστό υπέρβασης 95,31/200=47,65%>40% και βγαίνει κατηγορία 5, όπως ορθώς έχει προαναφέρει ο συνάδελφος Άκης. Δυστυχώς δεν μπορείς να κλείσεις τη δήλωση. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να περιμένει κάποια νομοθετική αλλαγή που να επαναφέρει την κατηγορία 5 .
    1 point
  10. Όχι. Σε καμία περίπτωση. Πρόσεξε μην τυχόν και ξεχαστείς καταχωρώντας επιφάνεια στο φύλλο καταγραφής. Ό,τι χρειάζεται θα το γράφεις στην τεχνική έκθεση.
    1 point
  11. Καλησπέρα. Καταρχάς ανέβασε φωτογραφίες για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Δεν είμαστε μάγοι. Μηχανικοί είμαστε. Σε τέτοια κτίσματα αυτής της παλαιότητας και μάλιστα εξοχικά, σε περιμένει φέρουσα μπατική για τοίχους και τσιμεντολιθοι για την βάση κτίσματος και μπαζωμένων βεραντών. Η μπαζόπλακα το πιθανότερο να είναι άοπλη και στην καλύτερη περίπτωση να έριξαν και κανένα σίδερο που βρέθηκε στην καβάτζα.
    1 point
  12. Να τα βάλουμε σε μια σειρά, γιατί κάνει και ζέστη... Τα οικόπεδα αγοράστηκαν μετά την κύρωση και μετεγγραφή της ΠΕ, συνεπώς έχουν περάσει πλέον στην κυριότητα του νυν ιδιοκτήτη. Η ΠΕ δεν μας απασχολεί, παρά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με εισφορές σε χρήμα. Η αναδιάταξη των ορίων μπορεί να γίνει, με την προϋπόθεση της δημιουργίας αρτίων κατά τον κανόνα. Στο διάγραμμα θα αποτυπωθεί η ενιαία έκταση. Αν έχουν δοθεί οριστικοί ΚΑΕΚ, θα περαστούν (αν χρειάζεται) τα σημερινά όρια με διακεκομμένη γραμμή (dashed) και τα τελικά όρια με γραμμή ορίου (divide). Ο συμβ/φος θα κάνει αναλυτική περιγραφή, και τέλος. Αναφέρομαι σε αναδιάταξη ορίων και όχι σε κατάτμηση, διότι για να επέλθει κατάτμηση θα πρέπει να έχουμε διαφοροποίηση (εναλλάξ) ομόρων. Δηλ. το 1 και το 3 να ανήκουν στον ιδιοκτήτη Α, και τα 2 & 4 να ανήκουν στον ιδιοκτήτη Β (ή Α+Β). Αν όμως πρόκειται να μεταβιβαστούν άμεσα, αυτό δεν είναι απαραίτητο
    1 point
  13. η ερώτηση αφορά κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Η αγορά έγινε πρίν η μετά την κύρωση ?????αφου γράφει ότι αγορά έγινε μετα το 2010 και η Π.Ε κυρώθηκε πρίν 30 χρόνια ή κατάλαβα λάθος ????? Τι διορθωτική θα κάνει ο συνάδελφος ????? Τι θα διορθώσει ????Τι ήταν λάθος???/ Τι δουλειά έχει η εισφορά σε γή σε τελικά οικόπεδα ????? Πως κάνει λόγο για άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα αν δεν είναι τελικά ???? Τι γράφουμε επιτέλους αγαπητοί συνάδελφοι ??????
    1 point
  14. Αν δεν βρίσκεις κανέναν από τους κληρονόμους οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν κάνει και αποποίηση κληρονομιάς....., βάζεις την νόμιμη αμοιβή στο παρακαταθηκών και δανείων υπέρ κληρονόμων αποβιώσαντος μηχανικού ....... και νέος μηχανικός αναλαμβάνει να τρέξει την σύνδεση με τα δίκτυα
    1 point
  15. Αποφ-82070/98/2-12-89 Προδιαγραφές μελετών για έκδοση οικοδομικών αδειών. 6. Τρόπος παρουσίας μελετών 2. ΠΙΝΑΚΙΔΑ 2.1 Η πινακίδα είναι τοποθετημένη στο κάτω δεξιά ορθογώνιο 21 Χ 30 του σχεδίου έτσι ώστε να φαίνεται όταν το σχέδιο είναι διπλωμένο. 2.2 Περιεχόμενα πινακίδας. 2.2.1 Εργοδότης. 2.2.2 'Εργο. 2.2.3 Θέση έργου (νομός πόλης ή οικισμός διεύθυνση). 2.2.4 Μελετητής. 2.2.5 Θέμα σχεδίου. 2.2.6 Αριθμός σχεδίου (με διαίρεση ανάλογα με το αν είναι γενικό αρχιτεκτονικό ή λεπτομέρεια κλπ. π.χ. (Α.1. ή Α.1) ανάλογη διάκριση πρέπει να υπάρχει και για τα Στατικά, τις εγκαταστάσεις, κλπ. (Σ.1. Υ.1. - Θ.1.) 2.2.7 Κλίμακα σχεδίου. 2.2.8 Περίοδος εκπόνησης της μελέτης π.χ. (Μάιος 1983). 2.2.9 Θέση υπογραφής και σφραγίδας μελετητού.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.