Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.365


  2. danaikaterina

    danaikaterina

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      2.869


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      18.900


  4. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      1.631


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 24/08/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Θεωρωντας οτι ολα αυτα εγιναν μετα το 2011 α] τα υαλοτουβλα ειναι "τουβλα"...επομενως υπαρχει αυθαιρετη μεταβολη της οψης της οικοδομης β] Το πατωμα των οροφων μιας οικοδομης ανηκει στα κοινοχρηστα και κοινοκτητα , επομενως απαγορευονταν η διατρηση που εγινε [ΑΠ 1145/2013] γ] Οσο για αυτο το "γερανακι", δεν επιτρεπεται, αφου αυτο εχει τοποθετηθει και στηριζεται στα κοινοχρηστα καγκελα του κλιμακοστασιου. Στην ΥΔΟΜ γιατί "νιπτουν τα χειρας τους";;;
    1 point
  2. Αν δεν υπάρχει διαθήκη, που να περιγράφει επακριβώς τα κτίσματα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μεταβολή των ορίων. Θα πρέπει όμως να ελεγχθεί και ο τίτλος (και το Ε9) του όμορου (περιγραφή κτισμάτων) συμπλ. αναφέρεις χρησικτησία (τίνος?) επίσης, τί δήλωσε στο Κτηματολόγιο ο δικός σου?
    1 point
  3. Το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ρυμοτομούμενο, μόνον αν προϋπήρχε του ρυμοτομικού σχεδίου. Αφού όμως το σχέδιο προϋπήρχε, πρόκειται αυθαίρετη κατάληψη κ.χ. Κι επειδή η περιτοίχιση είναι εντός του κ.χ., θεωρείται ότι δεν υπάρχει πρόσωπο. Θα πρέπει να γίνει κατεδάφιση του συγκεκριμένου τμήματος του μανδρότοιχου και, στη συνέχεια, να γίνει υπαγωγή της αυθαιρεσίας (δόμηση σε πρασιά). Κατεδάφιση με νόμιμο τρόπο (έκδοση άδειας), δεν νομίζω πως γίνεται. Είτε θα την αναλάβει ο Δήμος, είτε οι ιδιοκτήτες (εν μια νυκτί....)
    1 point
  4. Η ακρίβεια μέτρησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως θερμοκρασία, Κραδασμοί, ομίχλη/καπνός, ηλιακή ακτινοβολία, συμπεριφορά ανάκλασης του υλικού μέτρησης, απόσταση κτλ. Αν η ακρίβεια που δίνει ο κατασκευαστής είναι πχ ±1,5 mmd, ( 1,5 χιλιοστό ανα μέτρο ) στα 10μ μπορεί να χάνεις έως 1,5εκ. Τα ακριβότερα leica νομίζω δίνουν ακρίβεια 0,6 οπότε τα 5μμ στα 10μ δεν είναι υπερβολικά. Εξάλλου και σε ιδανικό περιβάλλον με καλιμπραρισμένο όργανο και αλφάδι σοβά, λίγο κλίση να δώσεις κατά τη μέτρηση (το χέρι δεν είναι τρίποδας), το σφάλμα θα είναι μεγαλύτερο. Το site (2dscanner.com) είναι στημένο στα αγγλικά και δε δίνει πολλά πολλά στοιχεία για την εταιρία. Αν googlάρεις ένα κινητό που έχει στο brochure, ένα επιπλάδικο στην Ξάνθη βγαίνει. Αν και δεν είναι lidar, που θα έβγαζε άμεσα σημεία, φαίνεται ενδιαφέρον. Ιδίως αν είναι Ελληνική πατέντα, να το στηρίξουμε.
    1 point
  5. @chrisa_dou Η εξωτερική αποτύπωση κτιρίου, μπορεί να γίνει και με γεωδαιτικό σταθμό no prism. Είναι πιο οικονομικός από οποιαδήποτε "μαγική λύση/μαύρο κουτί" και προσφέρει πλήρη εποπτεία. Χώρια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εργασίες. Η εσωτερική, γίνεται με τον τρόπο που αναφέρει ο Άκης. Η χρήση "εξελιγμένων" (και ιδιαίτερα ακριβών) μεθόδων αφορά σε κτίρια πολύπλοκων όψεων (μνημεία κλπ). Αν δεν έχεις διασφαλίσει ότι θα κάνεις απόσβεση στα τρία (το πολύ) χρόνια, μην επιχειρήσεις τέτοια αγορά. Εκτός κι αν σου περισσεύουν τα χρήματα, οπότε τα διαθέτεις όπως επιθυμείς
    1 point
  6. Αυτόματος εντοπισμός σε χρήσιμους ιστότοπους με το SDBOX! Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
    1 point
  7. Καλησπέρα και από εμένα και σου εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σου. Θα σου μιλήσω λίγο και για τη δουλειά των Τοπογράφων. Έχουμε και εμείς ένα ευρύτατο πεδίο που μπορείς να απασχοληθείς, από Ιδιώτης, εργαζόμενος μέχρι και Δημόσιος Υπάλληλος. Επίσης έχουμε μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Από την απλή Τοπογραφία, στην Οδοποιία και τα Υδραυλικά, το Κτηματολόγιο και τη Φωτογραμμετρία. Στην Ελλάδα, ναι, οι Πολιτικοί Μηχανικοί έχουν απορροφήσει όλα μας τα δικαιώματα (όχι όμως και τις αντίστοιχες γνώσεις). Αλλά επίσης μπαίνουν κάθε χρόνο περίπου 1000 πολιτικοί μηχανικοί συν αυτούς από τα αντίστοιχα ΤΕΙ, ενώ Τοπογράφοι (ΑΕΙ+ΤΕΙ) κάπου 300(;). Άρα καταλαβαίνεις τί σημαίνει για τον ανταγωνισμό στο μέλλον σου. Έχουμε από τα πιο κουλ μηχανήματα (GPS, Total Station, Laser Scanners, Drones, Lidar…) και η τεχνολογία μας εξελίσσεται. Αντίστοιχα αυτό είναι και το μειονέκτημά μας. Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι κεφάλαιο. Επίσης μπορείς να ασχοληθείς με συγκεκριμένα softwares και να εξειδικευτείς σε αυτά (Autocad, GIS κλπ). Τέλος, από όσους τοπογράφους έχω γνωρίσει στη ζωή μου (και πίστεψέ με γνωρίζω αρκετούς του κλάδου μου) όλοι είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που ασχοληθήκαμε και δε θα το αλλάζαμε ποτέ!!! Καλή επιτυχία σε ότι και αν διαλέξεις!!!
    1 point
  8. Στα πολύ σωστά του συναδέλφου να προσθέσω απλά ένα γενικό σχόλιο επειδή φαίνεται ότι δεν το έχεις ξεκαθαρίσει. Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές και στο φόρουμ, η σύγκριση για την εύρεση των αυθαιρέτων κατασκευών δε γίνεται με βάση τα απόλυτα αριθμητικά μεγέθη της άδειας αλλά με τις εγκεκριμμένες μελέτες αυτής. Δηλαδή, αν έχεις μια άδεια για κτίριο 10x10=100τμ. και στην πράξη κατασκευάστηκε κτίριο 20x5=100τμ. δεν θα πεί ότι δεν έχεις υπέρβαση επειδή τα τελικά τμ. ταυτίζονται αριθμητικά. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να βάζεις το περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης πάνω στο περίγραμμα της άδειας. Ότι εξέχει από το περίγραμμα της άδειας τακτοποιείται ως αυθαίρετο. Τυχόν μη υλοποιημένα τμήματα δεν θεωρούνται αυθαίρετα.
    1 point
  9. Συμφωνώ ως προς αυτό τον τρόπο, χωρίς να βάλεις και επιπλέον παράβαση κατηγορίας 3. Το πρόστιμο ως ΥΔ+ΥΚ καλύπτει τα πάντα.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.