Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Πρύτανης

    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      22


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      18.900


  3. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.631


  4. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.007


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 24/10/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. @Argy Deligianni Μπορεί να κατασκευασθεί στηθαίο με ΕΕΔΜΚ. Το οποίο μπορεί να είναι συμπαγές στο κάτω τμήμα με κιγκλίδωμα επάνω.
    2 points
  2. Καλημέρα @nikosnt Έχεις και την επιλογή της παρ. δγ " αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση" --Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους ν.3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011 (Α204) και 4178/2013 (Α174). Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Για το αν η φράση "εντός σχεδίου" αφορά και τα εντός προ 23 ή οριοθετημένου οικισμού, σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί. Η γνώμη μου είναι ότι αφορά και τα εντός οικισμού, κατ' αναλογία της περίπτωσης του παραρτήματος Α, για τον υπολογισμό προστίμου, ότι εντός σχεδίου θεωρούνται και τα εντός οικισμού. Δεν βλέπω κάποιο λόγο διάκρισης για την μη προσμέτρηση υπογείου, αν αυτό είναι σε εντός σχεδίου ή σε εντός οικισμού αφού και στις δυο περιπτώσεις θα γίνει εφαρμογή του ίδιου κανονισμού εννοώντας ότι τα υπόγεια στους οικισμούς δεν ανεγείρονται υπό ευεργετικότερες διατάξεις, έναντι αυτών στις εντός σχεδίου περιοχές. Αντιθέτως και για παράδειγμα, στους οριοθετημένους οικισμούς, η κατασκευή τους ακολουθεί δυσμενέστερους όρους.
    2 points
  3. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι ορθό! Προσωπικώς το θεωρώ αυτονόητο! Δηλαδή, ανεξαρτήτως με το τι θα κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης ΟΙ για την ιδιοκτησία του, το πλήθος των συνιδιοκτητών ενός ακινήτου δύναται ν' αποφασίσει και να εντάξει στις διατάξεις του 4495 τις αυθαιρεσίες των κοινόχρηστων χώρων αυτού με μια δήλωση, που θ' αφορά αποκλειστικά και μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Κι επίσης δεν θεωρώ απαραίτητο να γίνονται ταυτοχρόνως οι ξεχωριστές δηλώσεις για κάθε αυτόνομη και ανεξάρτητη ΟΙ. Μπορεί να μην γίνουν ή να γίνουν ή ακόμα να γίνουν ορισμένες από αυτές. Υ.Γ. Έχει ήδη υλοποιηθεί η διαδικασία αυτή, μετά από απαίτηση αγοραστή μιας ΟΙ σε ένα πολυώροφο ακίνητο στο οποίο υπήρχαν αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους κι αφού βεβαίως πρωτίστως ενημερώθηκε καταλλήλως για τις "έμμεσες υποχρεώσεις" που ανελάμβανε αν προχωρούσε στην αγορά... Συμφώνησαν οι πάντες, έγινε η δήλωση, έκανε την εγγραφή του εμπράγματου δικαιώματος ο συμβολαιογράφος. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
    1 point
  4. Η αποδοχή κληρονομιάς δεν εξαιρείται της βεβαίωσης νομιμότητας ? Θα μπορούσε να μην έχει γίνει καν υπαγωγή. Εκτός αν μαζί θέλουν να κάνουν και διανομή.
    1 point
  5. Εάν ενδιαφέρεσαι να βρίσκεσαι εντός νομοθετικού πλαισίου· ναι. Τακτοποίηση κοινοχρήστων προβλέπεται μόνο μαζί με ολόκληρο το κτίριο. Όταν οι δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα κοινόχρηστα. Ως γνωστόν, για τη συμπλήρωση των φύλλων καταγραφής και τον υπολογισμό του προστίμου τα μεγέθη των αυθαιρεσιών συγκρίνονται με το ποσοστό των επιτρεπόμενων μεγεθών που αναλογεί στη διηρημένη ιδιοκτησία.
    1 point
  6. @Κώστας_τοπο Δεν χρειάζεται άδεια. Στην ΕΕΔΜΚ για την αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης θα συμπεριλάβεις και την αλλαγή χρήσης.
    1 point
  7. καποιος κανει λαθος. Η αποδοχη δεν ειναι μεταβιβαση. Οταν γινει αποδοχη, τοτε θα εχεις ιδιοκτητες για να σου δωσουν το δικαιωμα τακτοποιησης/νομιμοποιησης.
    1 point
  8. Καλημέρα, ο έλεγχος γίνεται με την συνολική επιτρ. δόμηση στο οικόπεδο και όχι με την υλοποιημένη, εκτός αν τα 70τμ που αναγράφεις αφορούν την επιτρ. δόμηση στο οικόπεδο. Για αυτό που αναφέρεις για την κατ.4 νομίζω είσαι οκ εκτός αν ο χώρος δεν είναι αυτοτελής. Επίσης υπάρχει και η διάταξη για τα έως και 50 τμ σε κτίρια με οικοδομική άδεια, μπορείς να κάνεις χρήση και αυτής αν δεν έχει επιπλέον άλλους αυθαίρετους χώρους.
    1 point
  9. Λίγο προσοχή με την κατηγορία 1, διότι καλύπτει μόνο χρήση κατοικίας. Αναφέρει βέβαια και κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, όμως αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο σύστημα δώσεις επικρατούσα χρήση κατοικία και 1 ΦΚ με υπηρεσίες τότε βγάζει: "Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 φύλλο καταγραφής με επιλεγμένο το ίδιο είδος χρήσης με την επικρατούσα χρήση της δήλωσης" και δε σε αφήνει να προχωρήσεις.
    1 point
  10. Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα τοποθετεί ο sdtopo. (H διαφορά που μπορεί να προκύψει λόγω "κλιμακας" είναι 5-6cm/100μ.). Η διαφορά στην επιφάνεια που αναφέρεις είναι μεγάλη. Και εντελώς ανεξάρτητες, από Dadum, να γινόταν οι αποτυπώσεις, θα έπρεπε να δώσουν τουλάχιστον την ίδια γεωμετρία. Κάποια αποτύπωση είναι σίγουρα λάθος.
    1 point
  11. Από την πλευρά του ΙΚΑ βέβαια απαιτείται ένα ελάχιστο ποσοστό να είναι τεχνίτες και βοηθοί... Δεν μπορούν όλα τα ένσημα να είναι σε εργάτες... Μιλάτε και με το τμήμα οικοδομών για λεπτομέρειες
    1 point
  12. Το σωστό είναι να δηλωθεί σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία. Απο εκεί και πέρα, κάνεις ό,τι συμφωνηθεί... Επίσης, πέραν της όποιας συμφωνίας εκτός νομίμων ορίων, υπάρχει η πιθανότητα καταγγελίας από μέρους του εργαζόμενου.
    1 point
  13. Το ΕΓΣΑ, καταρχήν, δεν έχει καμία σχέση με την ακρίβεια αποτύπωσης. Θα μπορούσαν και τα δύο τοπογραφικά να ταυτίζονται ως προς την γεωμετρία και την επιφάνεια, απλώς το ΕΓΣΑ εντάσει το ακίνητο στο Κρατικό Σύστημα ΑΝαφοράς. Οι ανεκτές αποκλίσεις αναφέρονται στο αρθ. 39 παρ.2 του Ν.4495/17.
    1 point
  14. Τα γράφετε λίγο μπερδεμένα (αλλού λέτε μελέτη μηχανικού, αλλού τεχνική έκθεση, τελικά τι ζήτησε άραγε ο Δήμος???) ... αν τα μεταφέρατε έτσι και στον μηχανικό, λογικό είναι να καλύψει το χειρότερο δυνατόν. Αφού πήγατε που πήγατε στον Δήμο για να μην πηγαίνει χαμένη η μέρα σας, έπρεπε να καταθέσετε το αίτημά σας γραπτά με συνημμένη την άδεια αλλαγής χρήσης και ότι άλλα δικαιολογητικά αποδεικνύουν το κατά εσάς "αυτονόητο". Στη συνέχεια έπρεπε να πάρετε την απάντηση γραπτά !!! Η γραπτή απάντηση είναι πάντα διαφορετική από την προφορική και περιέχει χρήσιμες πληροφορίες σε αντίθεση με την προφορική που συνήθως περιέχει αοριστολογίες. Στη συνέχεια προτείνω επί συγκεκριμένου αιτήματος του Δήμου να απευθυνθείτε σε αρμόδιους επαγγελματίες και φροντίστε να διαλέξετε τον καλύτερο... Δεν είναι η τιμή, το βασικό κριτήριο επιλογής. 😉
    1 point
  15. Οι απολήξεις ως κατασκευές του άρθρου 19 ανήκουν στις εξαιρούμενες από τον όγκο και τη δόμηση κατασκευές της παρ.6.ιστ του άρθρου 11.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 0 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.