Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.240


  2. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.637


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.580


  4. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.752


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 04/11/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. Συνάδερφε μόλις έγινε αναφορά, το θέμα μεταφέρθηκε. Ο Συντονισμός γίνεται εθελοντικά στον ελεύθερό μας χρόνο (που δυστυχώς είναι περιορισμένος), οπότε βασιζόμαστε στους χρήστες να αναφέρουν ότι στραβό δουν και συμμετέχουν χωρίς υπονοούμενα. Ούτε όλοι οι συντονιστές είναι πολιτικοί μηχανικοί, ούτε χρησιμοποιούμε όλοι τα ίδια στατικά προγράμματα. Σίγουρα κανένα από αυτά που χρησιμοποιούμε δεν είναι χορηγία μέσω φόρουμ. Προσωπικά εγώ που έχω αναλάβει τον συντονισμό της ενότητας λογισμικού, δε χρησιμοποιώ καν STRAD. Επίσης δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να απολογούμαστε, όταν ένας ιδιότης αναλαμβάνει να μοιράσει δωρεάν Βιβλία! Η προσφορά γνώσης είναι πάντα καλοδεχούμενη. Η πλάκα είναι πως η όλη συνομοσιολογία για διαφήμιση γίνεται σε ενότητα που επιτρέπεται η διαφήμιση ανεξαρτήτως απόχρωσης (γκριζα, μαύρη, άσπρη). Ναι είμαστε στο Showroom!
    2 points
  2. 950, την επόμενη φορά σε ΕΓΣΑ αν σου είναι εύκολο για καλύτερο εντοπισμό.
    2 points
  3. Είναι καθαρά εμπορική χρήση (κατάστημα). Αν μάλιστα επιθυμείς αυξημένη δόμηση (παρέκκλιση) το πας ως υπεραγορά δομικών υλικών
    1 point
  4. συμφωνώ κι επαυξάνω είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή κι έγκυρη ενημέρωση
    1 point
  5. Καλησπέρα, τα ένσημα υπολογίζονται βάσει του Πίνακα 3. Επιμετρείς τις ποσότητες που θεωρείς εσύ ότι αφορούν τις συγκεκριμένες εργασίες και έτσι θα προκύψουν τα ελάχιστα ημερομίσθια. Η διαδικασία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς της εφορίας του ιδιοκτήτη.
    1 point
  6. Με τη μισγάγγεια δεν έχεις πρόβλημα. Με τη βαθιά γραμμή, ίσως.
    1 point
  7. ΚΥΑ 52201/2021 — ΦΕΚ Β' 3503/2-8-2021 Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής Άρθρο 2 Υπόχρεοι ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων
    1 point
  8. Ο συμβολαιογράφος θα πει τι είναι και τι θα γίνει με το συμβόλαιο. Θέμα μηχανικού είναι ότι η εκδοθείσα βεβαίωση δεν είναι αληθής.
    1 point
  9. Στους οικισμούς ο περιορισμός του ύψους του υπογείου στα επικλινή είναι μόνο σε οικόπεδα που είναι ανάντι ή κατάντι του δρόμου και είναι ανωφερικά ή κατωφερικά με κλίση 15%+ από τον δρόμο. Δεν ισχύει σε οικόπεδα με κλίση παράλληλα στο δρόμο γιατί δεν είναι ανάντι του ή κατάντι του. Αυτό γιατί το ΦΕΚ έλεγε "στα ανωφερικά οικόπεδα - στο ανάντι του δρόμου" και "στα κατωφερικά οικόπεδα - στο κατάντι του δρόμου". Αν το οικόπεδο δεν είναι στο ανάντι ή στο κατάντι του δρόμου (στάθμη πιο πάνω ή πιο κάτω από το δρόμο) δεν ισχύει ο περιορισμός.
    1 point
  10. Συνάδελφε δεν βρήκα κάτι πιο ειδικό από τα παρακάτω. 30 μ. από τον αιγιαλό γράφει το ΝΔ αναφερόμενο σε κτίρια. Εγκ-57161/13/02 [ΙΣΧΥΕΙ από 29-3-02] Μετά τη δημοσίευση του Ν-2971/01 "Αιγιαλός, παραλία και λοιπές διατάξεις" (ΦΕΚ-285/Α/01) και την κατάργηση του ΑΝ-2344/40 "Περί Αιγιαλού και παραλίας" (ΦΕΚ-154/Α/40), παραμένουν σε ισχύ οι ειδικές διατάξεις περί αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας, λιμένων και αλιείας, σύμφωνα με την παρ.4γ του Αρθ-34 του νόμου αυτού. Κατά συνέπεια εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την τήρηση των υποχρεωτικών αποστάσεων από την γραμμή αιγιαλού και παραλίας όπως καθορίζονται από το ΝΔ-439/70 "Περί συμπληρώσεως των διατάξεων περί αιγιαλού" (ΦΕΚ-36/Α/70), το ΠΔ/24-4-85 "Τρόπος καθορισμού ορίων οικισμών της χώρας μέχρι 2000 κατοίκους, κατηγορίες αυτών και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησής τους" (ΦΕΚ-181/Δ/85 ), τα διατάγματα περί ΖΟΕ, το Αρθ-18 του Ν-2971/01 κλπ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΚΚ ΤΜΗΜΑ Β ΝΔ-439/70. ΔΟΜΗΣΙΣ ΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. ( ΦΕΚ 36/Α/13-2-70). [ ΙΣΧΥΕΙ απο 13-2-70] Εγκ.Ε-14425/26/70 ΥΔΕ (ΥΠ-ΟΙΚ-Δ/ΝΣΙΣ-Ε3/α). Εγκ-26/70. Ε-26/70. "Περί συμπληρώσεως των διατάξεων περί αιγιαλού". Προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν: ΑΡΘΡΟΝ-1. 1. Εις παραλιακάς εκτάσεις κειμένας: α) εκτός περιοχών διεπομένων υπό εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 και β) εκτός περιοχών, δι'άς ισχύουν ειδικαί διατάξεις περί δομήσεως, η οικοδομή τοποθετείται εις απόστασιν τουλάχιστον τριάκοντα (30) μέτρων από του κατά τας κειμένας διατάξεις καθοριζομένου ορίου του αιγιαλού. 2. Οι περιορισμοί της παραγράφου 1 του παρόντος δεν έχουσιν εφαρμογήν επί α) βιομηχανιών και βιοτεχνιών, αίτινες ως εκ της φύσεώς των δέον να εγκαθίστανται επί παραλιακών χώρων, β) επί αξιολόγων ξενοδοχειακών και τουριστικών εν γένει επιχειρήσεων και γ) επί πάσης φύσεως έργων του Δημοσίου, Λιμενικών Ταμείων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η ανάγκη της εξαιρέσεως εκ της εφαρμογής εν εκάστη των ανωτέρω περιπτώσεων βεβαιούται δι'ητιολογημένης αποφάσεως του Υπουργού Δημοσίων 'Εργων και του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού. ΑΡΘΡΟΝ-2. Πρός διευκόλυνσιν της ελευθέρας επικοινωνίας μετά της παραλίας και του αιγιαλού, επιτρέπεται, εις τας παραλιακάς εκτάσεις της παραγράφου 1, του προηγουμένου άρθρου κατόπιν συντάξεως και εγκρίσεως τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, η αναγκαστική απαλλοτρίωσις κτημάτων πρός διάνοιξιν των πρός τούτο απαιτουμένων οδών προσπελάσεως (πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων) κατά τας περί σχεδίων πόλεων ισχυούσας διατάξεις. ΑΡΘΡΟΝ-3. Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εν Αθήναις τη 10 Φεβρουαρίου 1970.
    1 point
  11. Ναι αυτό ... αλλά η πέργκολα μπαίνει και στο Δ (γενικότερα) ... όμως χρειάζεται διευκρίνιση στα εκτός σχεδίου (λόγω μη ισχύος των σχετικών παραγράφων)...
    1 point
  12. Η ελευθερία για την κατασκευή τους απορρέει (αρχικά) από την παρ. 2 του άρθρου 17 : "... Οι πέργκολες εφόσον είναι ασκεπείς και προορίζονται για στήριξη φυτών μπορούν να κατασκευάζονται στην επιφάνεια του χώρου φύτευσης, χωρίς περιορισμό διαστάσεων και θέσης." Η επαφή στο όριο επιβεβαιώνεται αν φανταστείς ότι επιτρέπονται και σε πιό "απαγορευμένη ζώνη" όπως το προκήπιο και μέχρι τη ρυμοτομική (επίσης, σε επαφή με τα όρια, επιτρέπονται μέχρι και στεγασμένοι χώροι στάθμευσης ...). Πάντως, από τη διατύπωση του ερωτήματος, νομίζω αναφέρεσαι στο όριο μεταξύ καθέτων ιδιοκτησιών ... εκεί δεν πρέπει να έχεις απορία (είσαι εκτός Δ).
    1 point
  13. Σε συνέχεια των online εργαλείων που παρέχονται δωρεάν σε συναδέρφους, και με την παρότρυνση ενός φίλου τοπογράφου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για την μετατροπή συντεταγμένων από το προβολικό σύστημα HATT (προβολή HATT & ελλειψοειδές Bessel) στο ΕΓΣΑ'87 (Εγκάρσια Μερκατορική Προβολή & ελλειψοειδές GRS80). Η λογική του εγχειρήματος κλασική, όπως και τα υπόλοιπα εργαλεία: Φορητότητα και συμβατότητα με όλες τις πλατφόρμες. Μέχρι να αρχίσουν να υποστηρίζουν τα διάφορα λειτουργικά συστήματα (είτε κινητού, είτε PC, είτε κονσόλας) εφαρμογές γραμμένες για windows όπως το άψογο Coords_gr, η HTML αποτελεί μονόδρομο. Το λογισμικό βρίσκεται στο site: www.MELETH.gr στην ενότητα "ΕΡΓΑΛΕΙΑ" Οι σχέσεις μετατροπής των συντεταγμένων (που καθορίστηκαν σε συνεργασία του ΟΚΧΕ, της ΓΥΣ και του εργαστηρίου Ανώτερης Γεωδαισίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου) είναι πολυώνυμα 2ου βαθμού της μορφής: X = Ao + A1 × x + A2 × y + A3 × x² + A4 × y² + A5 × x × y Y = Bo + B1 × x + B2 × y + B3 × x² + B4 × y² + B5 × x × y (X,Y) οι ζητούμενες συντεταγμένες στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ'87. (x,y) οι γνωστές συντεταγμένες προς μετατροπή στο προβολικό σύστημα ΗΑΤΤ. Αo...A5, Bo...B5 είναι οι πολυωνυμικοί συντελεστές μετατροπής για κάθε φύλλο χάρτη. Σαν πολιτικός μηχανικός, έχοντας μόνο βασικές γνώσεις γεωδαισίας ασχολήθηκα κυρίως με το μαθηματικό κομμάτι οπότε παρακαλώ να είστε αναλυτικοί στις προτάσεις σας για βελτιώσεις ή στις αναφορές λαθών.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.