Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΝΑ

Core Members
  • Περιεχόμενα

    11.556
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    81

Everything posted by ΚΑΝΑ

  1. καλημέρα Επειδή πριν από πολλά χρόνια ασχολήθηκα με διαφωνίες όμορων τότε επειδή κατά τον ΓΟΚ 73 -άρθ 99 προβλέπονταν 7. Με την πραγματοποίηση της συνδέσεως του συστήματος αποχετεύσεως κτιρίου τινός μετά του δικτύου αποχετεύσεως, δέον όπως αχρηστεύονται με μέριμνα και δαπάναις των ιδιοκτητών, τυχόν υφιστάμενοι βόθροι απορροφητικοί ή στεγανοί ή και το εσωτερικόν δίκτυον αποχετεύσεων που δεν είναι αναγκαίο. Η ως άνω αχρήστευσις δέον να πραγματοποιείται δια πλήρους εκκενώσεως των βόθρων, και δια πληρώσεως αυτών δια καθαρών γαιών, λιθορριπής, σκυροδέματος κ.λ.π πελάτης μου όχι μόνο αναγκάσθηκε να τον κλείσει σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά ακολούθησε και επιτόπιος έλεγχος από την Υγειονομική Υπηρεσία Νομαρχίας για την πιστή εφαρμογή του Βλέπω όμως ότι τα ίδια ισχύουν και κατά τον νέο κτιριοδομικό (άρθ 26) 3.15. Σε περίπτωση που υφιστάμενη εγκατάσταση αποχέτευσης συνδεθεί με νέο κατασκευασμένο υπόνομο, οι υφιστάμενοι στεγανοί και απορροφητικοί βόθροι, καθώς και τα μη αναγκαιούντα τμήματα του δικτύου αποχέτευσης πρέπει να αχρηστεύονται ή αποξηλώνονται. Η αχρήστευση γίνεται με πλήρες άδειασμα των βόθρων και με πλήρωσή τους με καθαρές γαίες ή λιθορριπή, σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια σφραγιστική στρώση από οπλισμένο σκυρόδεμα που θα εντοπίζει τη θέση των βόθρων. Μελλοντική έδραση κτιρίων επ’ αυτών πρέπει να αντιμετωπίζει τους πιθανούς κινδύνους από την ύπαρξη αυτών.
  2. Αν το στοκάρει δεν θεωρώ ότι κινδυνεύετε ούτε από πέσιμο ούτε από φωτιά. Αν δε το βάψει με κάποια απόχρωση ώχρας ίσως ο αντιαισθητικός του όγκος κάπως απαλυνθεί.
  3. αντιμετώπισα όμοιο πρόβλημα με 32 μηνύσεις από όμορο ιδιοκτήτη. ο όμορος αγανάκτησε την ΥΔΟΜ και το Δήμο . Τον ιδιοκτήτη τον έσκασε-τον πέθανε στην κυριολεξία στα 60 του. Μετά από δίκες 14-16 χρονών Δεν άφηνε να κάνουμε ούτε τους ξυλότυπους σκυροδέτησης και δυστυχώς βρέθηκε συνάδελφος τοπογράφος που υποστήριζε στο Ειρηνοδικείο ότι η οικοδομή μπορούσε να γίνει χωρίς να εισχωρήσουν καθόλου προσωπικό και αντιστηρίξεις ξυλοτύπων στο όμορο οικόπεδο του. Τους παρουσίασα βιβλιογραφίες και τελικά μας επέτρεψαν να μπούμε σε πλάτος 1,30μ ή 1,50μ (ακριβώς δεν θυμάμαι)
  4. Για την μερική τροποποίηση Σ.Ο.Ι θα χρειαστεί να ρυθμίσεις και τις 2 αυτοτελείς (με μία κοινή δήλωση και ένα πρόστιμο) και να εκδόσεις Η.Τ.Κ και για τις 2
  5. αν είναι ανεξάρτητη και αυτοτελής κατοικία Ναι μπορείς-Δεν έχει καμιά σχέση με το αν υπάρχει ή όχι σύσταση ή αν δίπλα της είναι άλλοι ανεξάρτητοι και αυτοτελείς επίσης χώροι -αποθήκες κλπ
  6. εφόσον κατά την Ο.Α αποτελεί αυτοτελή χώρο και άσχετα με το αν έχει Σ.Ο.Ι ή όχι, μπορείς να ζητήσεις την ανεξάρτητη ηλεκτροδότηση του ως κατοικία όμως και όχι ως αποθήκη
  7. ΚΑΝΑ

    Νόμος 4495/2017

    Θόδωρε για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ πολύ!
  8. Μιλάμε πραγματικά για πολλές και τρελές μεταβολές, (Δεν είναι μόνο 2 άρθρα 125Α και 125ΙΣΤ) τις οποίες κανένας από μας τους μηχανικούς (από ότι καταλαβαίνω) δεν αντιλήφθηκε μέχρι στιγμής, ίσως επειδή όλοι ασχολούμαστε με εκδόσεις Η.Τ.Κ-Π.Κ.Α-Δασικά κλπ
  9. tettris αν υπαρχει καταστατικο αντε να συμφωνησω και με τη δικη σου ερμηνεια. Αλλα αν δεν υπαρχει λες να χρειαζεται να ανεβασουμε 5-10 η Χ Υ.Δ!
  10. αν εννοουσε αυτο θα επρεπε να γραφει "δηλωσεις συναινεσης των συνιδιοκτητων του ακινητου. (συγνωμη δεν δουλευει ο τονος στο πληκτρολογιο μου)
  11. συνάδελφοι βλέπω στο kodiko.gr ότι βάσει της Παρ.1 Άρθρο 83 Νόμος 5106/2024 1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται: α) το άρθρο 85 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί δημιουργίας δορυφορικών χαρτών και ενιαίας βάσης αναφοράς, β) το άρθρο 91 του ν. 4495/2017, περί εντοπισμού αυθαιρέτων, γ) το άρθρο 92 του ν. 4495/2017, περί διαπίστωσης και χαρακτηρισμού αυθαιρέτων, δ) το άρθρο 93 του ν. 4495/2017, περί δικαιώματος προσφυγής κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτων, ε) το άρθρο 94 του ν. 4495/2017, περί κυρώσεων επί των αυθαιρέτων, στ) το άρθρο 95 του ν. 4495/2017, περί τρόπου καταβολής και απόδοσης προστίμων. ζ) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος. Με ποια αντικαθίστανται ???
  12. ερώτημα: Μπορεί να κάνει επίκληση της παρακάτω παρ 3 άρθρου 94 Ν 4495 και να μην πληρώσει πρόστιμο ή όχι??? καθώς αυτή εκθέσεις αυτοψίας και όχι Ε.Δ -Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί α) Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75, 74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/ απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
  13. Εφόσον και ο όμορος κτίσει επί του ίδιου ορίου -και με μήκος και ύψος κτιρίου όσο και του όμορου-φυσικά και δεν θα μετρήσει! (μπορεί να την επικαλεσθεί ως και δική του) Αν όμως δεν κολλήσει τότε ναι μεν η θερμομόνωση δεν θα προσμετρήσει αλλά μόνο αυτή που μονώνει το κτίσμα που θα ανεγείρει ο ίδιος και όχι και αυτή του όμορου. Δηλαδή στην β' περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την δόμηση και κάλυψη αλλά μόνο από το εμβαδό του οικοπέδου ή και του προσώπου του όμορου
  14. Δεν έχεις και άδικο! σωστά τον ερμηνεύεις, όταν 3. Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου, που δεν δομείται. Περιλαμβάνει τον υποχρεωτικά ακάλυπτο και προαιρετικούς ακάλυπτους. α. Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι ο χώρος, που δεν δομείται και παραμένει ακάλυπτος λόγω εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, τήρησης των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου, προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης της περιοχής. β. Προαιρετικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι αυτός, που αφήνεται αδόμητος πέραν του υποχρεωτικώς ακαλύπτου.
  15. αυτή τη βεβαίωση πως την πήρε το 2022, ενώ ήδη πριν από χρόνια το ΥΠΕΝ με εγκύκλιο (αν δεν κάνω λάθος) την κατήργησε!
  16. Δηλαδή με αυτόν τον συλλογισμό σας και 2 μέτρα να εξέχει της όψης, τα 0.80 μ θα ληφθούν ως έρκερ και θα αφαιρεθούν από το σ.δ και σ.κ και τα υπόλοιπα θα θεωρηθούν ως κτίριο?? Δεν νομίζω ότι θα βρείτε ΥΔΟΜ που θα δεχθεί κάτι τέτοιο!
  17. καλά συν/φε ..και περιμένεις απάντηση ενώ δεν κάνεις τον κόπο να επισυνάψεις την παρ 2 περ λγ"
  18. ΜΑΖΙ σου ΙΑΣΟΝΑ, με δεδομένο ότι εμείς οι της παραμεθορίου ακόμα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα αυθαίρετα- Κάνω Η.Τ.Κ εγώ με δήλωση άλλου μηχανικού βγαίνει μήνυμα " λάθος εντοπισμός" -Κάνει άλλος μηχανικός εξοικονομώ με δήλωση αυθαιρέτου δική μου βγαίνει μήνυμα " λάθος εντοπισμός" Ποιος μηχανικός φταίει και ποιος πρέπει να αλλάξει την δήλωση -άγνωστο! Ποιος να πληρώσει το 10/€ και μπες και ξαναμπές κλπ Εγώ ο ίδιος να αλλάξω τον εντοπισμό της δήλωσης ή της Η.Τ.Κ???- πάλι άνωστο! Και όλα αυτά ενώ έχουμε 13 χρόνια!
  19. Εξ' ορισμού του έρκερ (αν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νοείται ως τμήμα κτιρίου και όχι ως τμήμα του έρκερ) Εσύ Αλέξανδρος πως θα δικαιολογούσες το αντίθετο!
  20. Εφόσον όπως λες έχεις μόνο κλείσιμο Η/Χ το ποσοστό υπέρβασης δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 20% (αφού αυτό επιτρέπονταν κατά την έκδοση της Ο.Α)- Επομένως είσαι σίγουρα κατηγ 4
  21. Έχουμε : Α. ο Ν 3843 εξαιρεί τα δηλωμένα σ' αυτόν για 40 χρόνια Β. ο Ν 4495 εξαιρεί τα δηλωμένα σ' αυτό κατηγ 1-2-3-4 οριστικά, αλλά για τα της κατηγορία 5 μόνο 30 χρόνια Γ. το άρθρο 88 /4495 β) Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α΄122) ή του ν. 3843/2010 (Α΄62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές και με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω κατασκευές που περαίωσαν όλες τις προβλεπόμενες από τον κατά περίπτωση νόμο διαδικασίες και: αα) δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου, ββ) δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών ή αν οι κατασκευές βρίσκονται εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για το χρόνο που προβλέπεται στους νόμους 3775/2009 και 3843/2010 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών. Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 96 με την καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ και Δ. η κατηγορία 5 - σήμερα είναι "παγωμένη"- δηλαδή δεν μπορείς να συντάξεις τέτοια δήλωση Συμπέρασμα: Αν σήμερα ο πελάτης σου ή έχει κάνει κάποια υπαγωγή στο ν 3843 μπορεί να μπει στο Ν 4495 (επιλέγοντας να τη δηλώσει (καταβάλλοντας 100€) ώστε να εξαιρεθεί δια παντός (αντί των μόνο 40 ετών) ή αν πέραν αυτής (της δήλωσης 3843) έχει και άλλα αυθαίρετα κατηγ 1-2-3-4 (που δεν μπορούσε τότε να υπαγάγει στον 3843) και θέλει να τα εντάξει στον 4495, μπορεί σήμερα να τα δηλώσει σε άλλο Φ.Κ με την ίδια επιλογή αρκεί σ' αυτή την ' περίπτωση να μην ξεπερνά μαζί με το εμβ Η/Χ το 40-40-20 της κατηγ 4
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.