Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ για τις αμοιβές των μηχανικών


Recommended Posts

Και αφού δεν τις πληρωνόμαστε έτσι "τι με νοιάζει" για την καταργηση ή μη των ελαχίστων; (ρητορική ερώτηση-μην απαντάντε-θα φύγουμε κατα πολυ από το θέμα)

 

Θα σου πω τη γνώμη μου και την προσωπική μου άποψη στο θέμα:

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει. "Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται" που λένε. Τόσα χρόνια οι Τοπογράφοι "στην απόξω" ήμασταν ούτως ή άλλως όπως λες.

Ξέρεις τι με τρομάζει όμως; Έτσι και τους τινάξει στον αέρα τους "αδειάδες" (τους ΠΜ), εξαθλιώνοντάς τους ως προς τις αμοιβές,

1) όταν μια άδεια αμοιβόταν με π.χ. 10.000Ε και αναλογούσαν σε αυτήν έστω 500 ευρώ για το τοπογραφικό, έτσι και πέσει στις 3.000 η συνολική αμοιβή, ο (κακός) συνάδελφος ΑΤΜ που πάει και κάνει "μετρήματα" επειδή έχει αγοράσει total station για τις άδειες των ΠΜ, δεν πρόκειται να παίρνει ούτε ένα 100άρικο πλέον...

2) Έτσι και τους εξαθλιώσει, θα αρχίσουν να χτυπάνε ό,τι κινείται και σε τιμές εξευτελιστικές και με δεδομένη την απαράδεκτη κατάσταση με τα επαγγελματικά δικαιώματα (και μέχρι αυτή να λυθεί οριστικά), όπου οι πάντες κάνουν Τοπογραφικά, δε θα αντέξουμε οι ΑΤΜ.

Αυτό είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δείχνω να "καίγομαι" για τις αμοιβές αν διαβάσεις τα posts μου στο θέμα. Όχι ότι βγάζω άδειες ή με ενδιαφέρει να αρχίσω να βγάζω. Αν αλλάξει κάτι για τμήμα έστω του κλάδου, μας πήρε ο διάολος όλους μαζί. Για αυτό και πρέπει μάλλον να είμαστε ενωμένοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 285
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

tpanag τότε κυνήγα να περάσει το νομοσχέδιο έτσι όπως αποτυπώθηκε στη διαβούλευση. Κατά 99,9% θα πολλαπλασιαστούν οι αμοιβές...

Link to comment
Share on other sites

1) Ανεξάρτητα με τα προσωπικά μου συμφέροντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατέχω και που - ειλικρινά - χρησιμοποιώ και αξιοποιώ όσο μπορώ περισσότερο...ο tpanag έχει δίκιο.

 

Είναι δεδομένη η παρεξηγημένη αξία της τοπογραφικής μελέτης η οποία κατά την γνώμη μου ορθώς - ορθότατα - πήγε στα 1162ευρώ πριν από ένα χρόνο, διότι όλα τα σωστά ή λάθη ξεκινάνε από το τοπογραφικό.

 

2) Είναι δεδομένη (και δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς) η κατεύθυνση που θα μας πάνε: τα μικρά γραφειάκια θα κλείσουν. Αυτό το είπε και ο cna νομίζω. Θα δουλεύουμε όλοι υπάλληλοι με 600-700 ευρώ σε μεγάλες εταιρείες και θα έχουμε και την ευθύνη της υπογραφής μας... Κλάψε Χαράλαμπε δηλαδή...

 

ΥΓ (επειδή γράφαμε μαζί με τον cna) αν αυξηθούν οι "νόμιμες" αμοιβές, όπως προβλέπεις, τότε ενισχύεται η άποψη ότι οι "μικροί" θα "τελειώσουν" ....

Link to comment
Share on other sites

υ.γ. Συμφωνώ απολύτως με τον συνάδελφο τοπογράφο για το ότι οι τοπογρφικές εργασίες ποτέ δεν πληρώνονται στην πιάτσα όσο πραγματικά αξίζουν.

άλλη μια απορία που θα ήθελα να μου τη λύσουν οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

Link to comment
Share on other sites

Οι μικροί δεν θα εξαφανιστούν μόνο εάν εμπλακεί και το ΣΔΟΕ στο θέμα. Ειδάλλως δεν υπάρχει τρόπος να αποκαλυφθεί η κρυφή και παράνομη έκπτωση...

 

myri τα έχουμε χιλιοπεί: δεν κάνουν οι ελάχιστες την πιάτσα. Εμείς διαμορφώνουμε την πιάτσα και εννοείται ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά φέρει τις ευθύνες του. Εφόσον κάνουμε κρυφές εκπτώσεις καλά να πάθουμε όλοι μας αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις ελάχιστες αμοιβές. Τώρα δε που φαίνεται ότι οι αμοιβές θα αυξηθούν πίστεψέ με το 60% των γραφείων θα κλείσει γιατί δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τις κρυφές εκπτώσεις του υπόλοιπου 40%.

Link to comment
Share on other sites

Η λύση είναι μία, ας κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον: Α-Ν-Τ-Ι-Γ-Ρ-Α-Φ-Η.

 

Ας πάρουν οι νομοθέτες μας μια (οποιαδήποτε) χώρα που είναι πιο μπροστά από εμάς, π.χ. Γερμανία και να αντιγράψουν τους νόμους που διέπουν τα κλειστά επαγγέλματα, μηχανικού, δικηγόρου, κλπ.

 

Και τα επαγγέλματα θα ανοίξουν και εμείς θα ζούμε πιο καλά από πριν.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα συνάδελφε!!! Να αντιγράψουμε βέβαια και τους μισθούς της Γερμανίας και όλες τις παροχές τους κράτους, όλη την ζωή και την νοοτροπία των Γερμανών.... ουπς, μάλλον αδύνατο...

Link to comment
Share on other sites

άλλη μια απορία που θα ήθελα να μου τη λύσουν οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

 

Οπότε επειδή εγώ είμαι κατά της κατάργησης των ελάχιστων, να μην σου λύσω την απορία;

:wink:

 

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου από τότε που άρχισα να αντιλαμβάνομαι τα επαγγέλματα, ένιωθα μια ευρύτερη κοινωνική υποτίμηση για τον κλάδο των τοπογράφων σε σχέση με τους πολιτικούς μηχανικούς και αργότερα διεπίστωσα οτι σχεδόν πάντα η δουλειά τους υποκοστολογείται. Νομίζω λοιπόν πως αυτή η συμπεριφορά έχει μάλλον τις ρίζες της χρόνια πίσω κι ίσως να χει να κάνει και με μια Ελλάδα που μετά από παγκόσμιο,εμφύλιο και μεταπολίτευση έδωσε κυρίαρχο ρόλο και αξία στην δόμηση (άναρχη τελικά) άρα και τον πολιτικό μηχανικό ενώ τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αξία του τοπογράφου. Είναι μια ερμηνεία αλλά σίγουρα όχι η μοναδική.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστό το παραπάνω post. Στα τέλη του 19 αιώνα όλες οι εφαρμογές των σχεδίων πολεων και όλες οι ρυμοτομικές χωροταξικές μελέτες γίνονταν απο τοπογράφους - γεωμέτρες του στρατού, είτε Έλληνες είτε Βαυαρούς.

 

Όταν σιγά σιγά ο 'Ελληνας τσιφλικάς είδε τα βοσκοτόπια του να χάνονται , μαζί με την άναρχη δόμηση που έφερε η μικρασιατική καταστροφή , και η δημιουργία των "πολιτικών" μηχανικών , όχι πια στρατιωτικών, που υπόκεινταν σε πολιτικές πιέσεις, τότε η όλη χωροταξία, χωροθέτηση πήγε κατά διαόλου (πηγή: Αι Αθήναι Κ. Μπίρης)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.