Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

Μου έχει τύχει η εξής περίπτωση,

                    Σε οικόπεδο με κτίριο(υπαρχει ο.α) η μοναδική αυθαιρεσία είναι η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1) Υπάγεται ως λοιπή πολεοδομική παράβαση (άρθρο 100 περ.5) με αναλυτικό προυπολογισμο και πρόστιμο 250 ευρώ???

2) Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια υπέρβαση δόμησης και κάλυψης (άρα το ποσοστό είναι 0%<20% ) θεωρείται ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4???

3) Δεδομένου ότι η περίφραξη μπορεί να αντιστοιχιστεί σε επιφάνεια( άρα το ποσοστό υπέρβασης είναι 100%) θεωρείται ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5???

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

10 ώρες πριν, niktri1992 said:

...Σε οικόπεδο με κτίριο(υπάρχει ο.α) η μοναδική αυθαιρεσία είναι η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ...

1) Υπάγεται ως λοιπή πολεοδομική παράβαση (άρθρο 100 περ.5) με αναλυτικό προϋπολογισμό και πρόστιμο 250 ευρώ;

2) Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια υπέρβαση δόμησης και κάλυψης (άρα το ποσοστό είναι 0%<20% ) θεωρείται ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4;

3) Δεδομένου ότι η περίφραξη μπορεί να αντιστοιχιστεί σε επιφάνεια ( άρα το ποσοστό υπέρβασης είναι 100%) θεωρείται ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5;

 

Τακτοποιείς με αναλυτικό και λόγω του ότι δεν υφίσταται ο.α στο ακίνητο το σύστημα του ΤΕΕ υποχρεωτικά σε πηγαίνει κατηγορία 5. Σε άλλη περίπτωση (έστω ότι υπήρχε κάποιο κτίριο με ο.α) η τακτοποίηση της περίφραξης θα ήταν κατηγορία 4.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ δεν επιτρέπεται η κατασκευή  περίφραξης σε γήπεδο εκτός σχεδίου μέσα στην απόσταση των 500 μ από τη θάλασσα (Ν. 1337/83), η τακτοποίηση επιτρέπεται καθώς δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στο άρθρο 89. 

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα

σε κατοικία με οικ.άδεια έχω κατασκευή νέων εξωστών και μεγάλωμα των νομίμων που μεγαλώνουν την επιφάνεια των εξωστών απο 30τμ σε 63.

Παράλληλα ένας εκ των εξωστών βρίσκεται σε δεσμευμένο τμήμα για απόδοση της οφειλόμενης εισφοράς σε γη (πάνω απο τα 3μ ύψος).

Προχωρώ και τους τακτοποιώ με αναλυτικό; ακόμα και αυτόν που βρίσκεται πάνω από το τμήμα;;;

η αλήθεια είναι ότι εγω σκεφτόμουν ΥΚ που δυστυχώς είναι πάνω απο το 50%. 
 

Link to comment
Share on other sites

On 9/19/2020 at 11:34 PM, Pavlos33 said:

Η τακτοποίηση του bbq και στεγάστρου αφορά επιφάνεια αποκλειστικής χρήσης τμήματος δώματος κάποιου συνιδιοκτήτη;

Η αυθαίρετη επέκταση εξωστών αφορά ξεχωριστή δήλωση για όλους τους κοινόχρηστους χώρους κτιρίου και οικοπέδου;

Οι εξώστες βρίσκονται πάνω  από κοινόχρηστο χώρο πόλης (δρόμο κλπ);

 

On 9/20/2020 at 4:07 AM, Arche said:

έχω την εντύπωση Ither ότι αυτό που περιγράφεις εξώστες δεν είναι εξώστες. Οπως ισχυε με τον ΓΟΚ  οπως ίσχυε το 2002 στον τελευταίο όροφο επιτρεπόταν να βγάλεις προστεγάσματα μήκους ως 40 πόντους. Εχω την εντύπωση ότι ο ιδιοκτήτης ο δικός σου προστεγάσματα που επιτρεπόταν στον τελευταίο όροφο τα επέκτεινε όσο το κάτω μπαλκόνι, αν είναι βατοί αυτοί οι χώροι δεν γνωρίζω.

Οι τακτοκποιήσεις bbq, στεγάστρου και εξωστών αφορούν κοινόχρηστες επιφάνειες στο επίπεδο του δώματος. Έχω τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών (αν και είδα ότι αρκεί η πλειοψηφία).

Οι εξώστες δημιουργήθηκαν εκ κατασκευής πάνω από τις,  σύμφωνα με Ο.Α., μαρκίζες των υποκείμενων ορόφων και στα όρια ακριβώς των εξωστών των παρακάτω ορόφων. Απ' ότι μου είπαν ο τότε εργολάβος τους ρώτησε αν θελουν έξτρα χώρο στο δώμα αν και είχαν υπόλοιπο τ.μ. για εξώστες (δηλαδή 80τμ που δημιουργήθηκαν < 90 που είχαν υπόλοιπο). Βγαίνουν όμως εκτός του ιδεατού στερεού γιαυτό μάλλον δεν συμπεριλήφθηκαν στην άδεια, διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Arche δεν πρέπει να είναι προστεγάσματα γιατί υπερβαίνουν τα 40 εκ. Είναι από 0.80 ο μικρότερος μέχι 2.50 μέτρα ο μεγαλύτερος περιμετρικά του δώματος.

Ναι, η διαφορά είναι ότι πλέον είναι βατοί ενώ πριν το στηθαίο και τα κιγκλιδώματα ήταν στο όριο του περιγράμματος του ορόφου.

Επίσης έχω και κλείσιμο Η/Υ κοινόχρηστου χώρου σύμφωνα με Ο.Α. και στους 3 ορόφους (στους διαδρόμους προβλεπόταν Η/Υ κοινόχρηστος και τον κλείσανε με τοίχο - παράθυρα). Χρειάζομαι μήπως παμψηφία?

Πως προχωράω? Η δήλωση πρέπει να γίνει για όλους τους κοινόχρηστους? Να κοιτάξω και στους υπόλοιπους τι συμβαίνει (υπόγεια πάρκινγκ αποθήκες κλπ) και κάνω μία δήλωση ή μπορώ να κάνω προς το παρόν κάποιους τουλάχιστον να προλάβουν την έκπτωση και ύστερα κάνουν και τους άλλους?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω ότι στην εγκύκλιο 2 αναφέρει:

Παράθεση

Για την εφαρμογή της παρ.5 διευκρινίζεται ότι για τα αυθαίρετα ανοιχτά κλιμακοστάσια το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Στην έννοια των αυθαίρετων ημιϋπαίθριων χώρων, στεγάστρων κ.λ.π. συμπεριλαμβάνονται και η αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου, καθώς και οι αυθαίρετοι ανοιχτοί υπόστυλοι χώροι (π.χ. pilotis, υπόστυλη στάθμη), που πρόκειται να παραμείνουν ως έχουν. 

Επομένως ανοιχτό μεταλλικό εξωτερικό κλιμακοστάσιο δεν επιβαρύνεται με ΥΚ έστω και αν είναι το μοναδικό πρόσβασης από το ισόγειο στον 1ο όροφο; Μπορεί να έχει ξανασυζητηθεί, αλλά δεν βρήκα την απάντηση. Επίσης η κατασκευή αυθαίρετου ανοιχτού εξώστη με υποστυλώματα επί εδάφους που βασικά είναι ο χώρος που καταλήγει η παραπάνω κλίμακα και επεκτείνεται ως βεράντα του 1ου ορόφου υπολογίζεται επίσης με αναλυτικό μόνο και κανέναν συντελεστή;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε οικόπεδο πέραν κάποιων άλλων αυθαιρεσιών υπάρχει και κτίριο κατοικίας προ του 75 χωρίς οικοδομική άδεια . Βρίσκεται σε περιοχή όπου έγιναν οι πρόσφατες πλημμύρες, σήμερα πέρασε κλιμάκιο και με κόκκινο σπρέι έγραψε πάνω στους τοίχους '' Χ '' ότι δηλαδή είναι επικίνδυνο και μη κατοικήσιμο.

Επειδή θα γίνει τακτοποίηση για τις άλλες αυθαιρεσίες, αυτό το κτίριο πως θα αντιμετωπιστεί? Μπορεί να τακτοποιηθεί με αναλυτικό προϋπολογισμό ως κτίριο ακατάλληλο, επικίνδυνο, στατικά ανεπαρκές  και μη χρησιμοποιήσιμο ? 

Διαφορετικά θα μπει Κατηγορία 1 οπότε το πρόστιμο μικρό θα είναι, απλά προσπαθώ να δω ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος.

Edited by pol_michanikos
Link to comment
Share on other sites

Γρήγορη επιβεβαίωση.

Σε ιδιοκτησία έχω μόνο λοιπές παραβάσεις και παραβάσεις Κ3. Ισχύει πλέον και στον 4495
το οτι μπορώ όλα μαζί να τα πάω ώς λοιπές με αναλυτικό σε 1ΦΚ   σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.