Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληρότητα αρχείων στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων


Recommended Posts

Κατανοητό πλήρως το ιστορικό της υπόθεσης. Ως ειλικρινή απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα έλεγα ότι σίγουρα θα με προβλημάτιζε και θα έψαχνα να βρω το ιστορικό του ακινήτου, ζητώντας από τον αρχικό μηχανικό την βεβαίωσή του θέλοντας να διαβάσω τι θα έγραφε (αν έγραφε κάτι) στην τεχνική έκθεση. Θα με προβλημάτιζε στην κάτοψη (αρχείο φωτογραφίας στο οποίο φαίνεται το εγκεκριμένο σχέδιο της Πολεοδομία) ότι δεν θα είχα την δυνατότητα μέτρησης πλευρών καθώς το σχέδιο δεν θα ήταν υπό κλίμακα. Αν όμως, έχουμε να κάνουμε με μια κάτοψη, στην οποία όλες οι διαστάσεις αναγράφονται και μπορεί να προκύψει εμβαδομέτρηση, ο έλεγχος κρίνεται ασφαλής σε ότι αφορά τη νομιμότητα.  Η βεβαίωση απώλειας που εξέδωσε  η Πολεοδομία, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ο ζητούμενος φάκελος και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και να βρεθούν σχέδια από άλλες πηγές. Όσο αφορά την Η.Τ.Κ το ελάχιστο επίπεδο πληρότητας αν θυμάμαι καλά την σχετική απόφαση είναι το σύνολο των αρχιτεκτονικών . Αν αυτά δεν υπάρχουν, νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποδοχή της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Pavlos33 said:

 Όσο αφορά την Η.Τ.Κ το ελάχιστο επίπεδο πληρότητας αν θυμάμαι καλά την σχετική απόφαση είναι το σύνολο των αρχιτεκτονικών . Αν αυτά δεν υπάρχουν, νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποδοχή της.

Το ελάχιστο επίπεδο πληρότητας είναι στέλεχος, κάτοψη, όψη και τομή.

 

Αρχικός μηχανικός είμαι εγώ (ο Ν.4014/2011 τέθηκε σε ισχύ 21 Σεπτεμβρίου 2011 και η βεβαίωση είναι 7 Οκτωβρίου 2011), η βεβαίωση είναι σε word με τυποποιημένο κείμενο που έδιναν τότε, καθώς ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν υπήρχε εκείνες τις ημέρες.

 

Η υπόθεση πλέον μετά από 4 μεταβιβάσεις προφανώς ΔΕΝ λύνεται με εξ ολοκλήρου δήλωση του διαμερίσματος ως αυθαίρετού, καθώς μιλάμε για 4 επαναλήψεις συμβολαίων, με εμπλεκόμενους κατοίκους εξωτερικού εκτός των άλλων. Η υπόθεση λύνεται ΜΟΝΟ με ανασύσταση, ή με συμπλήρωση ταυτότητας μόνο με τις φωτό στελέχους και κάτοψης. Προσωπικά αν ήμουν μηχανικός ενός αγοραστή, με αυτά τα δεδομένα θα συνιστούσα ανασύσταση. Ρωτάω τη γνώμη σας μήπως το δεχόσασταν χωρίς ανασύσταση, με ταυτότητα που αποτελείται μόνο από στέλεχος και κάτοψη. Αυτό ρωτάω.

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Την ανασύσταση, προσωπικά δεν την σκέφτομαι καν. Μια πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Συμφωνώ απολύτως ότι η διαδικασία ακύρωσης τίτλων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκριθεί ως λύση. Τυπικά, αφού απουσιάζουν τομές και όψεις εκτιμώ ότι συμφωνούμε ίσως οι πιο πολλοί ότι δεν θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ΗΤΚ ή να συναινέσουμε θετικά στον υποψήφιο αγοραστή-πελάτη μας, για την αγορά του ακινήτου. Ως πρόταση (μακάρι να αποδειχθεί και λύση) είναι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα ανεύρεσης σχεδίων από οποιαδήποτε πηγή, ξεκινώντας από ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Πολλές φορές έχει συμβεί χαμένα σχέδια από Πολεοδομία, να βρίσκονται τα εγκεκριμένα από το αρχείο ιδιοκτητών της ίδιας πολυκατοικίας. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

θα δεχόμουν την ΗΤΚ αν υπήρχε και μια τομή μαζί με κάτοψη και στέλεχος. Ισως αν προκύπτουν υψόμετρα από την κάτοψη (στάθμες τυπικών ορόφων) να βοηθούσε την κατάσταση. Η πρόταση μου και εμένα θα ήταν η ανασύσταση ως ύστατη λύση. Οι επόμενοι 3 μηχανικοί από εσένα πως χειρίστηκαν την κατάσταση; τι σχέδια είχαν και έδιδαν βεβαιώσεις;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η άποψή μου είναι ότι η ανασύσταση είναι μονόδρομος.

Το μόνο θετικό που βλέπω στον ορίζοντα είναι κάποια νομοθετική διάταξη διευκόλυνσης της ανασύστασης, που έρχεται οσονούπω. Υποθέτω ότι θα μπορεί να είναι και μερική, στο ποσοστό των πολεοδομικών μεγεθών της Ο.Ι.  και της ίδιας λογικής με την Κατ.3 των αδειών, πάντα με ευθύνη μηχανικού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Απαιτείται κατά την ταπεινή μου άποψη, πριν από οτιδήποτε άλλο ο λεπτομερής έλεγχος όλων των ενδιάμεσων μεταβιβάσεων του ακινήτου! Με βάση ποια ακριβώς σχέδια έγιναν; Με ποιο εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα; Φαντάζομαι πως αν ο "ιδιοκτήτης" πληρώσει θα βγουν λαβράκια στην επιφάνεια...

2. Η αρχική υπαγωγή στον 3843 έγινε μόνο με το σχέδιο της κάτοψης και το στέλεχος; Τοπογραφικό;

3. Έχει διάθεση ο ιδιοκτήτης να πληρώσει για νέο εξαρτημένο τοπογραφικό και νέο διάγραμμα κάλυψης, έστω για μια μερική ανασύσταση φακέλλου;

 

 

11 ώρες πριν, Pavlos33 said:

...... Τυπικά, αφού απουσιάζουν τομές και όψεις εκτιμώ ότι συμφωνούμε ίσως οι πιο πολλοί ότι δεν θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ΗΤΚ ....

Παύλο, προσωπικώς δεν "τρελαίνομαι" στα Πιστοποιητικά ΗΤΑ που έχω εκδώσει να υπάρχουν δύο τομές (αρκεί η μία) ή οι όψεις!

 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους και τις απόψεις τους.

 

Βρέθηκαν χθες τομή και όψεις από τον ιδιοκτήτη του 2011. Επομένως υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη πληρότητα (όχι τοπογραφικό, όχι διάγραμμα κάλυψης). Ωστόσο αυτό το κακό με την πληρότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, δεν γίνεται ο καθένας στην αγορά να εκφέρει άποψη του τί πρέπει να περιέχει 'κατά τη γνώμη του' η ταυτότητα, σε άλλη υπόθεση συνάδελφος δεν έχει ανεβάσει υδραυλικά, τον παίρνω τηλ να δω αν βρήκε και δεν ανέβασε, ή αν δεν βρήκε καθόλου και η απάντηση ήταν ότι θεώρησε ότι χρειάζεται να ανεβάσει τα στατικά, αλλά όχι τα υδραυλικά (τί νόημα έχει να ανεβάσεις και στατικά αφού εξαρχής δεν έχεις πρόθεση να ανεβάσεις όλες τις σειρές σχεδίων?) Από την ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 διατυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι ελάχιστη πληρότητα είναι: στέλεχος, κάτοψη, τομή, όψεις, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ (εφόσον απαιτείται) και τέλος.

 

Για το ιστορικό της κουβέντας, κ εμένα η άποψή μου αν ήμουν μηχανικός του αγοραστή θα ήταν υποχρεωτική ανασύσταση, όσο δύσκολη κ αν είναι, δεδομένου ότι σίγουρα είναι πιό εύκολη από 4 επαναλήψεις τίτλων με δήλωση εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου διαμερίσματος.

 

Και πάλι ευχαριστώ για τις απόψεις σας.

Edited by [email protected]
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε περίπτωση ύπαρξης φακέλου οικ. αδειας του 1960 πολυκατοικίας αλλά με απώλεια στελέχους και τοπογραφικού λογικά δεν μπορώ να προβώ σε ΗΤΚ. Αναζητήθηκε στέλεχος και τοπογραφικό σε περιπου 10 συμβόλαια εκ των οποιων καποια πολύ παλαια αλλά δεν βρέθηκε τιποτα.  Από οτι εμαθα ειναι παρα παρα πολλά χρόνια χαμενο στέλεχος και τοπογραφικό. Μάλλον καλύτερα να δηλωθεί εξ ολοκλήρου αυθαίρετο παρά να αναρτηθεί η βεβαιωση της πολεοδομιας οτι δεν υφίσταται στέλεχος και τοπογραφικό;  

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν μπορεί η ΗΤΚ να προχωρήσει χωρίς στέλεχος και εγκεκριμένα σχέδια. Ο λόγος προ ΗΤΚ είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη νομιμότητα του ακινήτου. Άρα, οι δρόμοι είναι γνωστοί. Είτε το ανέκδοτο της ανασύστασης, είτε υπαγωγής χωρίς Ο.Α. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.