Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Έρευνα: Τρίτη απ' το... τέλος στη βιώσιμη ανάπτυξη η Ελλάδα


  Στις τελευταίες θέσεις των 28 της ΕΕ, και συγκεκριμένα στην 26η, κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΒ στο πλαίσιο εκδήλωσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

   

  Πρόκειται για 17 στόχους προς τους οποίους έχουν δεσμευτεί οι 193 χώρες - μέλη του Οργανισμού ενώ εκκρεμεί για τη χώρα μας η εκπόνηση της πρώτης εθνικής έκθεσης αξιολόγησης που θα πρέπει να παρουσιαστεί ως τον Ιούλιο.

   

  Το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα έρευνας της Ernst&Young για το θέμα, από την οποία προκύπτει ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αξιοπρεπής εργασία είναι ο πιο σημαντικός μεταξύ των 17 στόχων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι Βιομηχανία - Καινοτομία και Υποδομές, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια, Ποιοτική Εκπαίδευση, Δράση για το Κλίμα, Συνεργασία για τους Στόχους.

   

  Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική την ενσωμάτωση των στόχων στη στρατηγική τους, ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο ώριμες να προχωρήσουν σε σχέση με τις μεσαίες και τις μικρές. Συγκεκριμένα πάνω από έξι στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ώριμες να ενσωματώσουν τους στόχους στη στρατηγική τους ενώ στις μικρές και μεσαίες η αναλογία είναι μία στις δύο.

   

  %CE%B9%CE%BD%CF%86%CE%BF-600-x-338.jpg

  %CE%B9%CE%BD%CF%86%CE%BF-600-x-338.jpg

   

  «Η χώρα μας βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου καινή βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ Γιάννης Πανιάρας.

   

  Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ:

   

  «Οι SDGs (Sustainable Development Goals) αποτελούν σήμερα μία παγκόσμια αναγνωρίσιμη και αποδεκτή πλατφόρμα δράσης και επικοινωνίας που στοχεύει, μέσω της επίτευξης 17 στόχων και 169 υποστόχων, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του πλανήτη και στην οικονομική ευημερία.

   

  Εφόσον υλοποιηθούν, οι SDGs αποτελούν απάντηση στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, της απώλειας βιοποικιλότητας και της αδυναμίας πρόσβασης μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού σε τροφή, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας, υγιεινής και μόρφωσης. Κυβερνήσεις, κοινωνία και, βεβαίως, επιχειρήσεις, οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της πρόκλησης και να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

   

  Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αναγνωρίζουν ότι η ενσωμάτωση επιλεγμένων, σύμφωνα με την δραστηριότητά τους, SDGs στη στρατηγική τους ενισχύει την επιχειρηματική τους αξία, βελτιώνει τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου και διασφαλίζει την αποδοχή τους από τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν.

   

  Tο Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στηρίζοντας την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω των SDGs, ανέθεσε στην EY Ελλάδος να εκπονήσει μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν, δύο χρόνια μετά την υιοθέτησή τους από την παγκόσμια κοινότητα, οι προτεραιότητες, η ετοιμότητα και η πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να τους εντάξουν στη στρατηγική και τα πλάνα δράσης τους.

   

  Οι στόχοι υψηλότερης προτεραιότητας

   

  Σύμφωνα με τη μελέτη, οι SDGs υψηλότερης προτεραιότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης ή κλάδου, είναι ο SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» και ο SDG 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές».

   

  Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους, ενώ πάνω από έξι στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ώριμες να προχωρήσουν με την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους. Από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, περίπου μία στις δύο εμφανίζεται έτοιμη προς την κατεύθυνση αυτή.

   

  Η σπουδαιότητα των SDGs αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία ακόμα και επιχειρήσεων που δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση, διαφαίνεται, όμως, ότι η εφαρμογή τους δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

   

  Με ισχυρή δέσμευση να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο ενσωμάτωσης μέχρι το 2020 εμφανίζεται το 44% των επιχειρήσεων, όπου κυριαρχούν και πάλι οι μεγάλες. Δυστυχώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δε δηλώνουν καμία δέσμευση για την υιοθέτηση των SDGs την επόμενη τριετία.

   

  Η διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιών, η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση θα αποτελέσουν κρίσιμες παραμέτρους στην επιτυχία του εγχειρήματος, ώστε να δημιουργηθεί μια συνολική δυναμική για την αξία των SDGs στη βιώσιμη ανάπτυξη.

   

  Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B1/

  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.