Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Πλέον, μόνο ανά κυβικό μέτρο η πώληση καυσόξυλων.


    Με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι βάσει της Αγορανομικής Διάταξης με αριθμό 4/2012 (ΦΕΚ Β΄ 3313/12-12-12) η πώληση καυσόξυλων γίνεται πλέον σε χωρικά κυβικά μέτρα.

     

    Συνοπτικά:

    • Η αγορά/πώληση καυσόξυλων γίνεται πλέον αποκλειστικά σε μονάδες όγκου και όχι βάρους.
    • Οι πωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναφέρουν δύο τιμές για τα ξύλα: Μία ανά κυβικό μέτρο εστοιβαγμένης ξυλείας και μία ανά κυβικό μέτρο χύδην ξυλείας.
    • Στο δελτίο τύπου δημοσιεύονται οδηγίες προς τους αγοραστές και πίνακες φαινόμενου όγκου εστοιβαγμένης και χύδην ξυλείας, για τα συνήθη είδη ξύλων της αγοράς.

     

    Σχόλιο:

    Με την πώληση των καυσόξυλων σε μονάδες όγκου (κάτι που γίνεται ανέκαθεν σε άλλες χώρες), ελπίζω να εξαλειφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα άγριας εξαπάτησης του κόσμου (έχω δει "τόνο" των 580kg)...





    AlexisPap

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δε ξέρω, αν προβλέπεται ο χώρος για...κουβέντα.

     

    Θεωρώ, πως θα ανέβει η τιμή του ξύλου τώρα, διότι θα ξοδεύονται εργατοώρες για να στοιβαχθούν τα ξύλα σε παλέτες, μετρήσιμων διαστάσεων. Τα χύμα, δε είναι αλλη μια κοροιδϊα, διότι ποιός θα κατσει να επιπεδοποιήσει την καρότσα και να την κυβίσει;

    Ο τόνος ήταν ότι καλύτερο (οκ αν ειναι υγρά χάνεις καμποσο) διότι αν ειχες αμφιβολίες, μπορούσες δειγματοληπτικά να ζυγίσεις τα φορτηγά. Τουλάχιστο για μας που ειμαστε επαρχία εχει σκόρπιες πλάστιγγες.

    Link to comment
    Share on other sites

    Το μετρο ειναι προς την σωστη κατευθυνση, αλλα η αγορα δεν λειτουργει σωστα... οποτε ειτε ετσι ειτε αλλιως οι επιτηδειοι βρισκουν θυματα. Ειτε πουλωντας χλωρα ξυλα, ειτε στοιβαζοντας αραια και με κενα τη ξυλεια στη παλετα

     

    Περυσι νοεμβρη ενας τονος πυρηνοξυλο ειχε 75 ευρω. Με αυτη τη τιμη κλεισαμε εμεις μια ποσοτητα. 10 μερες μετα πηγε 85 και στη συνεχεια επειδη περυσι δεν ειχε μεγαλη σοδεια ελιες επιασε κατοσταρικο. Φετος εχει πιασει 150+. Βαλε και μεταφορικα, πλησιαζει τα 200. Το καλοκαιρι θα αγορασω εναν μοριοποιητη κλαδιων και να πανε στο καλο ολοι τους... Ετσι και αλλιως 2-3 κτηματα που εχουμε χρειαζονται κλαδεμα και καθαρισμα καθε χρονο. 4-5 τονοι ξυλο και αλλοι τοσοι κλαδι, καμια 20αρια μερες δουλειας και τελος.

    Εχουν τρελαθει ολοι και δεν ξερουν τι ζητανε. Και κορσακια αν σου φαινεται παραλογο το 135αρι που να ακουσεις τι χρεωνουν αλλου!

    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε κορσάκια μάγος είσαι ?

    Το 135€ κάντο 180-200€ για την Αθήνα.

    Εδώ κλέβουν στο πετρέλαιο με κυβισμένες δεξαμενές, στα ξύλα δεν θα κλέψουν ? Αλλά ξέχασα θα υπάρχει ο έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών πάταξης της αισχροκέρδιας. :mrgreen: Αλλά ξέχασα ελεύθερη οικονομία έχουμε γιατί να έχουμε κρατικούς παρεμβατισμούς που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Μα, ειλικρινά, περίμενε κανείς ότι η τιμή του καυσόξυλου θα διατηρούταν, όταν η ζήτηση αυξήθηκε πάνω από 300% (κι ακόμη περισσότερο σε Αθήνα Θεσσαλονίκη).

     

    Ειδικά στην Αθήνα που δεν έχει κοντά αξιόλογα δάση για υλοτόμιση, θα γίνει σφαγή. Είναι αυτονόητο.

     

    Οι δε επιτίδιοι που μπήκαν στην αγορά για την αρπαχτή, δεν χρειαζόντουσαν την αλλαγή μονάδας για να κάνουν το παιχνίδι τους. Όπως είπα, ξέρω πραγματικό περιστατικό απατεώνα που πουλούσε τόνο των 580kg. Αντίθετα, δεν βρήκα πουθενά έμπορο να πουλάει τόνο και να εννοεί όντως 1000kg. Με διάφορες δικαιολογίες, η κλασσικότερη από τις οποίες είναι ότι ήταν τόνος πριν... στεγνώσουν...

     

    Η απόφαση για κατ' όγκον διακίνηση και κοστολόγηση του καυσόξυλου είναι ασφαλώς μια κίνηση που θα μειώσει το περιθώριο αισχροκέρδειας και θα δώσει στοιχειώδεις δυνατότητες ελέγχου από πλευρά του καταναλωτή.

    Link to comment
    Share on other sites

    Η απόφαση για κατ' όγκον διακίνηση και κοστολόγηση του καυσόξυλου είναι ασφαλώς μια κίνηση που θα μειώσει το περιθώριο αισχροκέρδειας και θα δώσει στοιχειώδεις δυνατότητες ελέγχου από πλευρά του καταναλωτή.

     

     

    Εγω γτ δεν καταλαβαινω πως η κοστολογηση με ογκο ειναι ορθοτερη??

    Το ιδιο ειναι τα κουτσουρα με διαστασεις 50*50*50εκ και το ιδιο τα κλαδια διαμετρου 10-15εκ κομμενα ομορφα και ωραια??

    Εδω το καθε "εμπορος" κοβει με το αλυσοπριονο οτι να ναι, απο ριζες ελιων μεχρι πορτοκαλιες και μανταρινιες. Η μορφη των κομματιων εχει τεραστια σημασια στα κιλα ανα κυβικο.

    Το κυβικο μπορει να εχει 2000κιλα ή 1000κιλα. Και σοβαρολογω.

    Edited by terry
    Link to comment
    Share on other sites

    Όχι, το κυβικό συμπαγούς ξυλείας μπορεί να έχει μέχρι 650kg για τα συνήθη είδη. :wink:

     

    Το φαινόμενο βάρος των καυσόξυλων πράγματι ποικίλει. Αλλά ποικίλει σε αποδεκτά όρια ανά είδος και γιαυτό σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν μονάδες όγκου για τις συναλλαγές.

     

    Επίσης, για το ίδιο είδος και την ίδια μορφή (πχ καυσόξυλα δρυός μέσου μήκους 40cm σχισμένα) η διακύμανση στο φαινόμενο βάρος είναι ακόμη μικρότερη, τόσο για χύδην, όσο και για εστοιβαγμένη ξυλεία.

     

    Αντίστοιχα και τα λιόκλαδα ή οι ρίζες, έχουν άλλο φαινόμενο βάρος από την οξιά ή το πεύκο, αλλά η διακύμανση εντός της κατηγορίας είναι μικρή.

     

    Εν τέλει, όταν αγοράσω ξύλα κατά βάρος, δεν μπορώ να ελέγξω τι παρέλαβα, δεν μπορώ να τα ζυγίσω.

    Όταν όμως αγοράσω κατ' όγκον, μπορώ να ελέγξω:

    Αν τα πάρω με τιμή κατ' όγκον χύδην θα κυβίσω την καρότσα (ο,τι κάνουμε για τα αδρανή).

    Αν τα πάρω με τιμή κατ' όγκον εστοιβαγμένα, θα ελέγξω τον όγκο μόλις τα στοιβάξω.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.