Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σύλληψη μηχανικού για το θανατηφόρο ατύχημα με τη μπασκέτα στην Χίο


    Συνελήφθη μηχανικός 

    Η υπόθεσή του πήρε διαστάσεις και μάλιστα συνελήφθη ένας μηχανικός, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των εργασιών πριν περίπου 20 χρόνια, όταν κατασκευάστηκαν οι μπασκέτες στην περιοχή της Δασκαλόπετρας.

    Με την διαδικασία του αυτοφώρου κρατείται από το απόγευμα της Δευτέρας, ένας μηχανικός που εργαζόταν στον δήμο Χίου και φέρεται να έχει εμπλοκή στο έργο κατασκευής της μοιραίας μπασκέτας, που στάθηκε αιτία να χάσει τη ζωή του ένας 19χρονος.

    Σύμφωνα με το astraparis.gr, ο εν λόγω μηχανικός εργαζόταν το 2002 στον δήμο, όταν και κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο γήπεδο μπάσκετ, στην Δασκαλόπετρα Βροντάδου, όπου ο 19χρονος από το Μαρούσι βρήκε τραγικό θάνατο. Ο μηχανικός υπηρετούσε στην τεχνική υπηρεσία του πρώην δήμου Ομηρούπολης και φέρεται να είχε την ευθύνη επίβλεψης του έργου, η κατασκευή του οποίου είχε ανατεθεί στην Τεχνική Εταιρεία Βροντάδου.

    Μάλιστα, είχε κληθεί να καταθέσει νωρίτερα και αφέθηκε ελεύθερος, αλλά στη συνέχεια η αστυνομία τον συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, θεωρώντας πως είναι υπεύθυνος για την κακοτεχνία. Ο ίδιος αρνείται πως έχει ευθύνη για την κατασκευή της μπασκέτας, αναφέροντας στους αστυνομικούς πως δεν ήταν δικός του ο γραφικός χαρακτήρας στην τεχνική.

    --------------------

    Είναι δυνατόν για έργο που παραδόθηκε πριν 20 χρόνια και προφανώς με ανύπαρκτη συντήρηση από το Δήμο, να εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη ο επιβλέπων?

    Δεν υπάρχει υποχρέωση πιστοποίησης των εγκαταστάσεων για ασφαλή χρήση κάθε χρόνο;

    Δηλαδή στις παιδικές χαρές πως έχουν τοποθετήσει πινακίδα οτι φέρει την ευθύνη χρήσης ο γονέας κτλ;


    Πηγή: https://www.reader.gr/news/koinonia/301568/tragodia-sti-hio-sygklonizei-i-mitera-toy-19hronoy-stayroy-poy-kataplakothike



    Alsterwasser

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    απο το 2009 μεχρι 31-12-12 ειχαν υποχρεωση οι Δημοι να επιδιορθωσουν και να πιστοποιησουν τις διαφορες παιδικες χαρές αρμοδιότητας τους.

    Δεν έκαναν απολύτως τπτπ.

    Και μαλιστα, στις 2-5-13 και ενω ειχαν περασει 5 μηνες- οι Δήμοι ζητησαν "παραταση" και πηραν αναδρομικη παραταση....μεχρι 31-12-14

    Τον Ιουνιο του 2013, ο Ντινοπουλος αρνηθηκε ρητα   να δοσει νεα παραταση.

    εδω η συζήτηση

    Ετσι απο 1-1-15 τις έκλεισαν.

    Δξ πόσοι προχωρησαν σε επισκευες και πιστοποιήσεις...

    υποθετω οτι οσες λειτουργούν σημερα ειναι πιστοποιημενες.

    στο θεμα που έθεσες, εκαναν -αγνωστο ποιός-, σε ιδιοκτησία αγνωστου, με άγνωστες προδιαγραφες και άγνωστους τους συντηρητες/υπευθυνους,

    [αυτα ψαχνει η κ. Εισαγγελέας Χίου]

    μια μπασκετα στην ακρη της παραλιας σε αποσταση 4-5 μ. απο την θαλασσα, η οποια κατεπεσε σκοτωνοντας ενα νεαρο παιδι..Η φωτό δειχνει να εχει ξεκολλήσει η βαση της εδρασης...σαν να  μην υπηρχε καθολου βαθος στην όλη κατασκευή.

    Υποτιθεται οτι "καποιος" ειχε κανει ελεγχο και ειχε "πιστοποιήσει" την καταλληλότητά της.

    image.png.5a791a2d13d0169c26db3590ee4d936a.png

    αποτελεσμα όλων αυτών των καταστασεων  ηταν να χασει την ζωή του ενα παληκαρι.

    Κριμα κι αδικο...

     

     

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    ο άνθρωπος που εγκατέστησε αυτή την μπασκέτα ήταν ή εντελώς ανίδεος και ηλίθιος ή εξαιρετικά επικίνδυνος....

    Τώρα ο μηχανικός του Δήμου δεν νομίζω ότι μπορεί να υπέγραψε "παραλαβή" τέτοιας κακοτεχνίας...

    Το πιο πιθανό είναι να τοποθετήθηκε η μπασκέτα με την διαδικασία "προμήθειας & εγκατάστασης" μετά από πίεση "τοπικών παραγόντων". Δηλαδή "αγοράσαμε 10 μπασκέτες πριν το καλοκαιράκι, και τις δώσαμε στους εργάτες του Δήμου να τις εγκαταστήσουν χωρίς να έχουν ιδέα αν χρειάζονται αγκύρια/πάκτωση" κλπ

    Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος αν και το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουμε θα είναι το γνωστό ότι η χώρα είναι χρεωκοπημένη και δεν υπάρχουν λεφτά για προσωπικό, σωστή τακτική συντήρηση, έλεγχο υφισταμένων κλπ κλπ Κάποιος θα κατηγορηθεί (δικαίως ή αδίκως) και θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα....είτε αυτό λέγεται γέφυρα Καβάλας, είτε άναρχη δόμηση στο Μάτι, είτε μπάζωμα ρεμάτων στην Μάνδρα...

     

    ΥΓ Αντε πες μου τώρα: Πως να κάνεις ταχύ οπτικό έλεγχο σε παρόμοιου τύπου μπασκέτα (αν ας πούμε δεν βλέπεις αγκύρια) χωρίς να κάνεις τομή? δηλαδή καταστροφική δοκιμή? Και πες ότι βλέπεις αγκύρια...ξέρεις πόσο βαθιά είναι? Σε κάθε μικρό και μεγάλο έργο θέλει ΠΠΑΕ με συννημένες φωτογραφίες αλλά....είπαμε πως πιθανολογείται ότι η εγκατάσταση της μπασκέτας....

    Edited by Γιάννης
    Link to comment
    Share on other sites

    Τελικά ρε παιδιά βλέπετε από τη φωτογραφία να υπάρχουν αγκύρια γιατί εγώ δεν τα βλέπω;

    Πως στα κομμάτια τη στερέωσαν; Σε 10 πόντους τσιμέντο;

    Θα τρελαθούμε τελείως.

    Αν βρεθούν αγκύρια τα οποία κόπηκαν ή διαβρώθηκαν ή αποσχίστικαν στις άκρες του θεμελίου αλλάζει η συζήτηση. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Υποτίθεται κάνεις τμηματική παραλαβή, αν θέλουν να υπογράψει κάποιος, όπως θα παραλάμβανες σίδερα για μπετά και δεν σου δίνει φωτογραφίες ο μπετατζής που δεν σε φώναξε.
    Πέρα από αυτό, οι πιέσεις για παραλαβές στο δημόσιο είναι σοβαρές, από την στιγμή που δεν αναλαμβάνει ευθύνη όλο το συμβούλιο.

    Ακόμη και χωρίς συντήρηση, θα έπρεπε να σου δίνει χρόνο να φύγεις από κάτω μια τέτοια κατασκευή.

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι μπασκέτες πέραν της σωστής θεμελίωσης δεν πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό καταλληλότητας για να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο άθλημα;  Έχουμε και τα δυναμικά φορτία όταν ένα αθλητής καρφώνει και κρεμιέται. Δεν είναι μόνο το ίδιο βάρος της και τα φορτία του ανέμου.

    Έχει ασχοληθεί κανείς με κατασκευές γηπέδων να μας πει τι πιστοποιητικά πρέπει να λαμβάνονται;

    Link to comment
    Share on other sites

    22 ώρες πριν, Alsterwasser said:

    Είναι δυνατόν για έργο που παραδόθηκε πριν 20 χρόνια και προφανώς με ανύπαρκτη συντήρηση από το Δήμο, να εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη ο επιβλέπων?

     

     

    Εγώ θεωρώ ότι το βασικότερο ζήτημα όλων είναι αυτό. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ο εργολάβος έκανε κακή κατασκευή, ο επιβλέπων δεν πήγε ποτέ, αλλά παρόλα αυτά η μπασκέτα άντεξε για 20 χρόνια στη θέση της. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η βάση της δεν καταπονείται μόνο από το ίδιο βάρος και τον άνεμο, αλλά και από δυναμικού τύπου φορτίσεις (καρφώματα).

    Δεν είναι δυνατόν για μια παραλαβή έργου, που έγινε 2 δεκαετίες πριν, να συμβαίνει ένα ατύχημα σήμερα και ο μηχανικός να τρέχει να εξηγήσει το τι και το πώς. Άντε να ψάξει να βρει εάν υπάρχουν αρχεία από εκείνη την εποχή, για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δυστυχως η Ελλαδα εχει ενα ακομα παγκοσμιο ρεκορ.

    Η ευθυνη του μηχανικου-βασει νομοθεσιας- παραγραφεται σε 5 χρονια απο την στιγμη της καταστροφης !!! και οχι απο την ημερα παραδοσεως του εργου για χρηση.

     

     

    Edited by KF
    Link to comment
    Share on other sites

    16 ώρες πριν, Pavlos33 said:

    ....

    Έχει ασχοληθεί κανείς με κατασκευές γηπέδων να μας πει τι πιστοποιητικά πρέπει να λαμβάνονται;

    Για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, υπάρχουν λεπτομερή σχέδια και προδιαγραφές της ΓΓΑ, του (τεως) ΟΣΚ, κλπ

    Το θέμα είναι αν τηρούνται

    Link to comment
    Share on other sites

    On 6/8/2019 at 11:39 ΠΜ, Alsterwasser said:

    Είναι δυνατόν για έργο που παραδόθηκε πριν 20 χρόνια και προφανώς με ανύπαρκτη συντήρηση από το Δήμο, να εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη ο επιβλέπων?

    Όποιος δίνει προσφορά πρέπει να ξέρει την ευθύνη της δουλειάς. Όποιος σκοτώνει την τιμή στην πιάτσα και κάνει τσαπατσουλιές για να ρίξει το κόστος είναι αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα έχει κυρώσεις.

    Στο συγκεκριμένο έργο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, ελπίζω να ήταν εξ'αμελίας ή λόγω απροόπτων καταστάσεων το δυστύχημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τις μελέτες.

    • Αν η μελέτη ήταν ελλιπής τότε φταίει ο μελετητής.
    • Αν η μελέτη ήταν σωστή και δεν υλοποιήθηκε σωστά φταίει ο επιβλέπων.
    • Αν υλοποιήθηκε σωστά η μελέτη και δεν έγιναν προβλεπόμενες (εφόσον προβλέπονταν από την μελέτη) εργασίες ελέγχου και συντήρησης τότε φταίει ο υπεύθυνος συντήρησης.
    • Αν το δυστύχημα οφείλεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κάποιον.

    Ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, η ευθύνη του μηχανικού παραγράφεται 25 έτη μετά την παραβίαση των κανόνων, δηλαδή μετά την παράδοση του έργου. Τότε υπογράφουμε την υπεύθυνη δήλωση καλής έκτέλεσης των εργασιών.

     

    NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4315, ΦΕΚ 269Α: Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικέςαπαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις

    Άρθρο 13 Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

    Το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται
    ως εξής:
    «Άρθρο 286
    1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται:

    α) με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

    β) με κάθειρξη έως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη,

    γ) με κάθειρξη από δέκα ως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, και με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε έως είκοσι έτη αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

    2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες ή προκαλεί από αμέλεια τη δυνατότητα κινδύνου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

    3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη από την παραβίαση των κανόνων.»

     

    Update

    Τελικά είναι στα 30 χρόνια η παραγραφή

     

    Edited by sdim
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.