Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Εξώδικο ΤΕΕ αναφορικά με τον ΝΟΚ και την άρνηση έκδοσης αδειών προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου


  Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, το ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα.

  Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διά του Προέδρου ΤΕΕ απέστειλε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική περιφέρεια των Δήμων τους, «επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών σας». Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

  Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.

  Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.

  Στο εξώδικο το ΤΕΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί (αρ.απ. 310/2024 του Ε Τμήματος) για κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί. Το ΤΕΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση μόνο τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΟΤΑ, μπορούν να εξετάσουν και να λάβουν τυχόν απαιτούμενα μέτρα, αν απαιτείται, μέχρι την οριστική κρίση του δικαστηρίου.

  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments

  Πωπωπω με το που θίχτηκε ένα θέμα που επηρεάζει και τους μεγαλοκατασκευαστές εκτός απο τους μικρομεσαίους, αμέσως το ΤΕΕ σε ανακοινώσεις και εξώδικα. Για όλα τα άλλα ύπνος βαθύς. Θύμωσε η παλακίδα...

  Link to comment
  Share on other sites

  ΤΕΕ; Τι έπαθες; Σου θίξανε τα συμφέροντα επειδή οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κουμάντο στη γειτονιά τους και να την κρατήσουν καλαίσθητη; ΤΕΕ; Για αυτό σε πληρώνω κάθε χρόνο; Για να τα τρως σε εξώδικα και δικηγόρους; ΤΕΕ, δεν το περιμενα αυτό από σένα.

  Link to comment
  Share on other sites

  Μπράβο στο ΤΕΕ, κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε κράτος, ο κάθε Δήμαρχος για τα ψηφαλάκια, να κάνει ότι θέλει και ολοί οι άλλοι (κατασκευαστές, μηχανικοί, αγοραστές) ξεκρέμαστοι. Δεν είναι δυνατόν να σου λέει η ΥΔΟΜ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ δίνουμε άδειες με τα χψ άρθρα ΝΟΚ και να μην έχει βγει ένας φορέας να καλύψει τους μελετητές.

  Link to comment
  Share on other sites

  Έρχονται εκλογές ΤΕΕ. Να δούμε, ή τζάμπα κράζουμε;

  Χώρα μπουρδέλο

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.