Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • ΣτΕ εναντίον ΣΧΟΠ... Άσσος Κολονάτος


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε άδεια κατεδάφισης παλιάς οικοδομής σε παραδοσιακό νησιώτικο οικισμό καθώς και την οικοδομική άδεια για ανέγερση νέας διώροφης κατοικίας στη θέση της.

     

    Οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει τις σχετικές άδειες και το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Κυκλάδων δεν ενέκρινε αρχικά την κατεδάφιση επειδή το παλαιό κτίσμα παρουσίαζε ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και έκρινε ότι έπρεπε να ανακατασκευαστεί και να ενσωματωθεί στη νέα μελέτη των ιδιοκτητών. Αργότερα, ύστερα από άλλη μελέτη, ενέκρινε τις δυο άδειες, τις οποίες προσέβαλε στο ΣτΕ ιδιοκτήτης γειτονικού ακινήτου υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε ανέγερση κτίσματος μεγαλύτερου σε διαστάσεις και ύψος, περιορίζοντας τη θέα και αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του οικισμού.

     

    Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης και έκρινε πλημμελείς τις κρίσεις του ΣΧΟΠ Κυκλάδων. Το δικαστήριο αναφέρει ότι σε περίπτωση ανακατασκευής οικοδομής ή κατασκευής νέας οικοδομής σε ακίνητο όπου προϋπήρχε κτίσμα το οποίο κατεδαφίστηκε σε παραδοσιακό οικισμό, η νεότερη οικοδομή εντάσσεται στον παραδοσιακό οικισμό ως μέρος ενός συνόλου, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς το ύψος, ώστε να μην διαταράσσεται η σχέση της με τα γειτονικά ακίνητα λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμη του φυσικού εδάφους, αλλά και τη συνολική φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, δεδομένου ότι συχνά οι οικισμοί των Κυκλάδων (το ακίνητο βρίσκεται στην Τήνο) έχουν αμφιθεατρική διάταξη.

     

    Η κρίση του ΣΧΟΠ Κυκλάδων είναι πλημμελής, σύμφωνα με το ΣτΕ, επειδή δεν εξέφερε ειδική αιτιολογία για την ανάγκη κατεδάφισης και ανέγερσης νέας οικοδομής σε σχέση με τα όμορα ακίνητα, αφού υπήρχε διαφορά σημαντική σε όγκο και ύψος και είχε εντονότερη υποχρέωση να εκφέρει ειδική αιτιολογία λόγω και της αρχικής του αρνητικής γνωμοδότησης. Η υπόθεση παραπέμπεται προς νέα νόμιμη κρίση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

     

    Πηγή: kerdos.gr





    ssouanis

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Κανά (μανία να μην βάζετε το όνομά σας, μερικοί ..... μερικοί!!!)

     

    Θα κάνω τον συνήγορο του διαβόλου αλλά και μια υπόθεση εργασίας.

    Υποθέτω, λοιπόν, πως η ανακατασκευή του κατεδαφισμένου δεν προβλέπεται να γίνει .... ως έχει. Δεν είναι λόγος αυτός, εξαιτίας της "σημαντικής διαφοράς σε όγκο και ύψος", να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια?

     

    Έχουμε δικαίωμα (και υποχρέωση) να κρίνουμε τα πάντα. Ακόμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αλλά θα πρέπει να διαβάσουμε όλη την απόφαση για να είμαστε σωστοί κριτές.

     

    (και στο κάτω - κάτω της γραφής, το ΣτΕ είναι λιγότερο "κατευθυνόμενο" από το κάθε ΣΑ - κεντρ ΣΑ - ΣΧΟΠ κλπ... κλπ...... Μάλλον, ανοίγω μεγαααάλη κουβέντα). 

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι παραδοσιακοί οικισμοί (συνήθως..) έχουν ειδικά διατάγματα που περιγράφουν λεπτομερώς το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ως προς μορφολογικά ογκομετρικά κλπ στοιχεία.

    Οι τεχνικές "αιτιολογικές" εκθέσεις προς ΕΠΑΕ και ΣΑ πλέον (είτε είναι είτε δεν είναι copy paste) αποτελούν μέρος των αποφάσεων-γνωμοδοτήσεων (εφ' όσον η έγκριση δίδεται "συμφώνως προς την υποβληθείσα μελέτη")

    Αν το σκεπτικό του ΣτΕ δεν θέτει θέμα παραβίασης των διατάξεων των σχετικών ειδικών όρων αλλά επικαλείται "τυπικές" ατέλειες (ουσιαστικά ανύπαρκτες βάσει της παραπάνω παραγράφου) αλλά/και ζητήματα που δεν υπάρχουν στις υφιστάμενες διατάξεις (έτσι όπως διατυπώνονται στην είδηση π.χ. "περιορισμός της θέας") έχουμε πράγματι πρόβλημα εξωθεσμικής παρέμβασης-νομολογίας όπως την περιγράφει ο EEFTHIM

    στέκομαι σε αυτό με την επιφύλαξη της ανάγνωσης της πλήρους απόφασης

     

    ΥΓ ψιλοάσχετο αλλά επειδή για πολλοστή φορά βλέπω τη λάθος έκφραση "αμφιθεατρικά" (στην είδηση)

    το "θέατρο" είναι "ημικυκλικό" με τη σκηνή-θέα στη μια πλευρά (ανοιχτή διάμετρος-χορδή)

    το "αμφιθέατρο" είναι δύο θέατρα ενωμένα με θέα στο κέντρο, στην "αρένα" τύπου Κολοσσαίο 

    Link to comment
    Share on other sites

    Πλημμελή Τ.Ε. από τον μηχανικό που οδήγησε σε πλημμελή έκθεση το ΣΧΟΠ?

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του άρθρου 8 παράγραφος 2 του 4030. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :smile: :-) :smile: :-) :smile:

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.