Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Νομοθεσία


    480 ειδήσεις in this category

    1. Νομοθεσία

      venezia

      Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης στο 30% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου. Στο 20% η έκπτωση για προκαταβολή του 30% του προστίμου. Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις. 
      Επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα προβλέπεται, παρέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Με την ίδια ρύθμιση, αυξάνεται ανάλογα και η έκπτωση που παρέχεται και σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου, εντός των προθεσμιών που ορίζονται.
      Συγκεκριμένα, με μια κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν στη βελτίωση του ποσοστού έκπτωσης, στην περίπτωση προεξόφλησης του συνόλου ή μέρους του προστίμου. Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
      «4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
      Σημειώνεται ότι η έκπτωση που ισχύει σήμερα σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως του 20%.
      2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
      «5. Σε περίπτωση καταβολής 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
      Με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.
      Τι ισχύει σήμερα
      Σήμερα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετα, όπως επίσης οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις, ορίζονται στο άρθρο 101 του Ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής:
      «Άρθρο 101 Καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου - Προθεσμίες
      1. Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή παρουσιάζεται διά της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστημα.
      2. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε εκατό μηνιαίες δόσεις.
      3. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά ένα τοις εκατό (1%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.
      4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
      5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
      Αύξηση συντελεστή δόμησης
      Παράλληλα με τις εκπτώσεις στα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει και διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και τις μονάδες που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται στο 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα (σ.σ. περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011).
      Σταμάτης Ζησίμου
      [email protected]
    2. Νομοθεσία

      Engineer

      Μια ρύθμιση του νομοσχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε διαβούλευση άναψε φωτιές καθώς ερμηνεύεται ως έμμεση κατάργηση της "Διαύγειας". Συγκεκριμένα ενώ έως τώρα ισχύει ο νόμος Ραγκούση ο οποίος ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» η διατύπωση αλλάζει και αναφέρεται ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο ...εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».
       
      Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έσπευσε μέσω twitter να διαψεύσει την κατάργηση της "Διαύγειας", όπου αναρτούνται διαγωνισμοί, αποφάσεις υπουργείων κ.τλ.
       
      "Παντελώς αναληθείς οι φήμες περί κατάργησης της διαύγειας... Θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου", αναφέρει.
       
      Η ανακοίνωση του υπουργείου
       
      Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται.
       
      Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει.
       
      Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας.
       
      Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.
       
      Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της «Διαύγειας» (Ν.3861/2010).
      Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:
       
      1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
       
      2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.
       
      Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».
       
      Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1141306/to-ypoyrgeio-dioik-metarrythmiohs-katargei-th.html
       
      Δείτε εδώ το επίμαχο άρθρο της διαβούλευσης: http://www.opengov.gr/minreform/?p=1133
    3. Νομοθεσία

      Engineer

      Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) οργάνωσε και αντιπροσωπεύει μέχρι σήμερα 3.500 μέλη – ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα, αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνει.
       
      Τα μέλη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, συμμετέχουν και στις νομικές ενέργειες κατά του Ν. 4254/2014 (μονομερής τροποποίηση συμβάσεων) και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν τα εξώδικα των 3.500 ιδιοκτητών σε ΔΕΗ ΑΕ, Ρ.Α.Ε., ΥΠΕΚΑ κ.λπ..
       
      Μάλιστα ο Σύλλογος καλεί και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να ενταχθούν στο "σύνολο" ώστε να επιτευχθεί η μαζικότητα και να εκφραστεί με τον πλέον επίσημο και δυναμικό τρόπο η πρόθεσή να καταδικαστούν νομικά και πολιτικά οι παράνομες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ.
       
      Παράλληλα σε επιστολή-διαμαρτυρία ο ΠΑΣΥΦΩΣ ενημερώνει, προς κάθε κατεύθυνση, σχετικά με το τι έχει συμβεί και παρακαλεί κάθε πολίτη να μάθει και να δηλώσει τη συμπαράστασή του.
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/content/Zestainontai_3500_exodika_se_DEI_AE_RAE_YPEKA_/#.U5_1bPl_tc8
    4. Νομοθεσία

      steve aris

      Εξαίρεσή τους από τα πρόστιμα για την μη τακτοποίηση αυθαιρέτων που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, θα ζητήσουν επισήμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι τράπεζες.  
      Τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έστειλαν επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε η ισχύς του νέου καθεστώτος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να μην μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πλήττοντας τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. 
      Καθώς η μείωση των NPLs και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων βασίζονται στις εμπράγματες εξασφαλίσεις που φέρουν τα δάνεια, και επομένως στη δυνατότητα μεταβίβασής τους, το ζητούμενο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι τράπεζες έχουν ήδη ένα "στοκ" περίπου 25.000 ακινήτων (προφανώς δεν έχουν όλα αυθαιρεσίες), τα οποία θα πρέπει να μεταβιβάσουν σε τρίτους, καθώς αυτό αποτελεί δέσμευσή τους έναντι του SSM. Το απόθεμα αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από πλειστηριασμούς. Ήδη στις τράπεζες καταλήγει το 80% - 85% των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό, ελλείψει τρίτων ενδιαφερόμενων. Αυτό, τη στιγμή που ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να απεμπλακούν από τον ρόλο του διαχειριστή ακινήτων. 
      Σημειώνεται ότι μαζί με τη στοχοθεσία που υποβάλλουν στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποβάλλουν και στοχοθεσία για τη μείωση του αποθέματος ακινήτων. Ειδικότερα, οφείλουν να αναφέρουν στον SSM πόσα ακίνητα υπολογίζουν να αποκτήσουν από πλειστηριασμούς ή από εθελοντικές παραδόσεις, πόσα σκοπεύουν να πουλήσουν σε τρίτους και ποιο θα είναι το κόστος διακράτησης για τα ακίνητα που θα παραμείνουν (και για πόσο) στους ισολογισμούς τους. Η τελευταία υποβολή στοχοθεσίας στον SSM για την επόμενη τριετία έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και συζητείται με τις τράπεζες για να οριστικοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
      Τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης, τα πρόστιμα που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα συνεπάγονται τεράστιο κόστος και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις, καθιστώντας δώρον άδωρον τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που οδεύουν σε πλειστηριασμό, δεν τακτοποιούν τα ακίνητά τους, ούτε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ, με τα οποία επιβαρύνονται οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης που αποκτούν τα ακίνητα που συνοδεύουν τα κόκκινα δάνεια. 
      Όπως τονίζουν οι τράπεζες, η λήξη της τελευταίας προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) στις 30 Σεπτεμβρίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά, οδηγώντας σε "παράλυση" τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
      Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα του ν. 4643/2019 διαμορφώνονται από 1ης Οκτωβρίου ως εξής:
      -10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
      -20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021
      -25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022
      -30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023
      -35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024
      -40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.
    5. Νομοθεσία

      georgegaleos

      Την εφαρμογή «δακτυλίου» στα τζάκια και τις ξυλόσομπες φαίνεται ότι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
       
      Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, το μέτρο θα εφαρμόζεται από 3 έως 15 ημέρες στην καρδιά του χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αναμένεται να χρησιμοποιούνται κατά κόρον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αιθαλομίχλης.
       
      Το φαινόμενο του «κίτρινου» νέφους είχε κάνει την εμφάνισή του πέρσι -κυρίως στην Αθήνα-, όταν λόγω αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου, οι πολίτες στράφηκαν στην καύση ξύλων.
       
      Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να προλάβει αντίστοιχο φαινόμενο τους επόμενους μήνες και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα επιβάλλει κατά περίπτωση, όπου θα σημειώνονται υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, «απαγορευτικό» για τζάκια και ξυλόσομπες.
       
      Το «απαγορευτικό» θα εφαρμόζεται ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα και ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες.
       
      Η Ελευθεροτυπία σημειώνει ότι το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος υπεγράφη την Τρίτη και προωθήθηκε προς έγκριση και σε άλλα έξι συναρμόδια υπουργεία.
       
      Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231272232
    6. Νομοθεσία

      GTnews

      Σας ενημερώνουμε ότι, εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/11036/182/31-01-2023 (ΑΔΑ:ΨΠΘΠ4653Π8-0Σ2) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνονται:
      Α. οι υπό στοιχεία «Π.Π.Α.‐Κ.1‐04» και «Π.Π.Α.-Κ.2.5-04» Προσωρινοί Πίνακες Απορριπτέων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων
      Β. οι υπό στοιχεία «Ο.Π.Ε.-Κ.1-04» και «Ο.Π.Ε.-Κ.2.5-04» Οριστικοί Πίνακες Εγκεκριμένων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων
      Γ. ο υπό στοιχεία «ΠΟΛ-Ο.Π.Ε.-02» Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Πολυκατοικιών.
      Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Αποτελέσματα Αξιολόγησης  της ιστοσελίδας του προγράμματος.
      Δείτε τους πίνακες εδώ: 
      Προσωρινός Πίνακας Απορριπτέων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων - Εισοδηματική Κατηγορία 1  Π.Π.Α.- Κ.1-04 (ημ/νία δημοσίευσης 1/2/2023) Προσωρινός Πίνακας Απορριπτέων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων - Εισοδηματικές Κατηγορίες 2 έως 5 Π.Π.Α.-Κ.2.5-04 (ημ/νία δημοσίευσης 1/2/2023) Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων - Εισοδηματική Κατηγορία 1 Ο.Π.Ε.-Κ.1-04 (ημ/νία δημοσίευσης 1/2/2023) Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων - Εισοδηματικές Κατηγορίες 2 έως 5 Ο.Π.Ε.-Κ.2.5-04 (ημ/νία δημοσίευσης 1/2/2023) Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Πολυκατοικιών ΠΟΛ‐Ο.Π.Ε.‐02 (ημ/νία δημοσίευσης 1/2/2023)
    7. Νομοθεσία

      steve aris

      Παράταση αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" λόγω της επιβολής του lockdown στη χώρα.
       Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", υπάρχουν σκέψεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα να μην ανοίξει από τις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να μετατεθεί για αργότερα. Ο κύριος λόγος της καθυστέρησης της εκκίνησης δεν είναι άλλος από το lockdown (τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορονοϊού). Μάλιστα η περίοδος της καραντίνας λήγει επίσης στις 30 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και η επιμήκυνση της χρονικής της διάρκειας. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά και ανά περιφέρεια από τις 30 του μηνός με διαφορετικές ημερομηνίες σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", στο υπουργείο καταφθάνουν αιτήματα από εμπλεκόμενους φορείς στο πρόγραμμα για την αναβολή της εκκίνησης.
      Όπως οι αρχιτέκτονες μηχανικοί οι οποίοι επικαλούνται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων. Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ότι σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει τη στάση του και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται και το ΤΕΕ να ζητήσει παράταση της εκκίνησης του προγράμματος.
      Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση με τον επίσημο και ολοκληρωμένο οδηγό εφαρμογής του προγράμματος. Αυτό που έχει πράξει μέχρι στιγμής είναι να κάνει μία προδημοσίευση του οδηγού.
      Ο προγραμματισμός
      Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ανακοινώσει τις κάτωθι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας:
      -Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30 Νοεμβρίου
      -Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 2 Δεκεμβρίου
      -Δυτικής Μακεδονίας: 4 Δεκεμβρίου
      -Κεντρικής Μακεδονίας: 7 Δεκεμβρίου
      -Θεσσαλίας: 9 Δεκεμβρίου
      -Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11 Δεκεμβρίου
      -Αττικής: 14 Δεκεμβρίου
      -Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου
      -Δυτικής Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου
      -Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021
      Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» επιχορηγεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.λπ.) αλλά και δράσεις αυτονόμησης ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ κ.λπ.).
      Τα κίνητρα
      Τα κίνητρα του προγράμματος προς τους δικαιούχους αφορούν:
      1. Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές.
      2. Δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου 100%, στη βάση σχετικού αιτήματος του ωφελουμένου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής.
      Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης:
      -Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
      -Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση.
      -Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.
    8. Νομοθεσία

      yannisk72

      ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ
      «Νομοθετικό πείραμα» σε θέματα πολεοδομίας - χωροταξίας και δομημένου περιβάλλοντος ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποβάλουν προτάσεις νέων ρυθμίσεων για ειδικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής τους, με σκοπό να διαμορφωθούν νέες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις.
      Δεδομένου ότι τόσο οι βασικές αρχές πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής όσο και οι συνταγματικές επιταγές και η νομολογία των δικαστηρίων για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων (κορυφαία μεταξύ αυτών είναι οι πολεοδομικές εντάξεις, η αυθαίρετη δόμηση και τα δασικά ακίνητα) απαιτούν ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι προτάσεις των βουλευτών θα εναρμονίζονται με κανόνες ολοκληρωμένου σχεδιασμού ή η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό παζάρι, πελατειακών και φωτογραφικών ρυθμίσεων.
      Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Κτηματολόγιο, πρότεινε να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους όσον αφορά θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του δομημένου ή μη χώρου. Κατόπιν, μέσα από την Επιτροπή ο υπουργός και οι βουλευτές να συμφωνήσουν, όπου είναι εφικτό, οριζόντιες γενικές ρυθμίσεις που θα λύνουν κατά το δυνατόν περισσότερα προβλήματα, ώστε από αυτήν την επεξεργασία να προκύψουν νέες νομοθετικές διατάξεις γενικής εφαρμογής.
      Ο κ. Καλαφάτης δηλαδή πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αντί της κυβέρνησης, αλλά με τη βοήθεια του υπουργείου να έλθει νόμος με τις προτάσεις των βουλευτών, αφού βέβαια γίνει η απαραίτητη επεξεργασία.
      Σημειώνεται ότι ο κ. Καλαφάτης επιχείρησε μια ανάλογη πρακτική στην πορεία διαμόρφωσης του νέου νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ζήτησε από βουλευτές όλων των κομμάτων προτάσεις για επιμέρους θέματα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και πολεοδομικών υπερβάσεων, με εφάπαξ πρόστιμο και αποπληρωμή έως και σε 60 δόσεις. Η μεγάλη ανταπόκριση βουλευτών, από όλο το φάσμα των κομμάτων, να προτείνουν ειδικές ρυθμίσεις επί του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο εκτός απροόπτου προωθείται εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή, ενθάρρυνε τον κ. Καλαφάτη να προχωρήσει στη νέα διαδικασία.
      Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό εσόδων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση από τις πληρωμές προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, έως το 2015. Κενό το οποίο δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό, η ισχύς του οποίου έληξε στο τέλος Μαΐου.
      Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
       
      Πηγή: http://www.enet.gr/
    9. Νομοθεσία

      bati7xanthi

      Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την εφαρμογή του Ν.4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής.
       
      Συγκεκριμένα από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν, τα εξής:
       
      Ημερομηνία στοιχείων: 19/9/2013 14:07
      Άκυρες 0
      Σε επεξεργασία 14686
      Αρχική υποβολή 2319
      Υπαγωγή 851
      Οριστική υπαγωγή 838
      Σύνολο Αυθαιρέτων 18694
       
      Μεγέθη ανά κατάσταση δήλωσης
       

      Αριθμός Δηλώσεων


       

      Καταχωρημένα Πρόστιμα


       

      Εμβαδό Κυρίων χώρων


       

      Εμβαδό χώρων με μειωτικό συντ.


       

      Σύνολο λοιπών παραβάσεων


       
      Σε επεξεργασία
       
      14.689
       
      72.741.153
       
      952.839
       
      440.706
       
      5.564
       
      Αρχική υποβολή
       
      2.321
       
      7.792.117
       
      121.658
       
      57.309
       
      1.233
       
      Προσωρινή υπαγωγή
       
      850
       
      3.198.528
       
      42.510
       
      21.841
       
      522
       
      Ολοκληρωμένη υπαγωγή
       
      839
       
      1.262.002
       
      20.224
       
      12.576
       
      352
       
       
       
      Μεγέθη ανά κατηγορία (Αρ.9) φύλλου καταγραφής
       
       

      Αριθμός Δηλώσεων


       

      Εμβαδό Κυρίων χώρων


       

      Εμβαδό χώρων με μειωτικό συντ.


       

      Σύνολο λοιπών παραβάσεων


       
       
      3.248
       
      217.346
       
      103.904
       
      1.452
       
      Κατηγορία 1
      1.720
       
      158.548
       
      48.438
       
      463
       
      Κατηγορία 2
      1.840
       
      158.593
       
      50.455
       
      568
       
      Κατηγορία 3
      1.581
       
      25.565
       
      4.567
       
      567
       
      Κατηγορία 4
      5.469
       
      259.273
       
      168.740
       
      2.325
       
      Κατηγορία 5
      3.817
       
      317.290
       
      155.663
       
      2.292
       
       
       
      Μεγέθη ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών
       
       

      Αρθμός Δηλώσεων


       

      Εμβαδό Κυρίων χώρων


       

      Εμβαδό χώρων με μειωτικό συντ.


       

      Σύνολο λοιπών παραβάσεων


       
      Χωρίς συντελεστή
      840
       
      57763,23
       
      28735,12
       
      392
       
      Άτομα με αναπηρία 80% και άνω
      246
       
      23544,09
       
      6880,55
       
      176
       
      Παλιννοστούντες
      195
       
      15654,96
       
      6096,11
       
      154
       
      Γονική παροχή σε τέκνα παλιννοστούντων
      4
       
      241,42
       
      5,5
       
      0
       
      Πολύτεκνοι για κύρια κατοικία
      96
       
      9200,47
       
      3429,97
       
      66
       
      Τρίτεκνοι
      237
       
      19103,4
       
      5542,69
       
      96
       
      Μακροχρόνια Άνεργοι
      90
       
      5045,34
       
      1536,19
       
      49
       
      ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67%
      157
       
      11130,51
       
      4557,24
       
      96
       
      Πολύτεκνοι για Β' κατοικία
      58
       
      3221,82
       
      1360,16
       
      29
      Πηγή: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=2621&language=el-GR
    10. Νομοθεσία

      Engineer

      Στο 50% του προϋπολογισμού του φτάνει η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη - ΕΠΠΕΡΑΑ ενώ, από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης και η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 81%.
       
      Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος, με αφορμή τη συμμετοχή της στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον κ.Καλαφάτη, το ΕΠΠΕΡΑΑ προωθεί στη Βόρεια Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 777 εκατομμύρια Euro, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια ευρώ αφορούν έργα στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα μάλιστα το ΕΠΠΕΡΑΑ προχώρησε στη διενέργεια δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της παλιάς παραλίας, από τον Λευκό Πύργο έως το Λιμάνι και του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.
       
      Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, αναφέρθηκε στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν στην Ελλάδα, παρά τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα συνεχιζόμενα πρόστιμα στη χώρα μας, τονίζοντας ότι μέχρι το 2015 θα έχουν κλείσει όλοι. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι έχουν δεσμευτεί 58 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διατεθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» όπου έχουν υποβάλλει αιτήσεις 20.000 κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας.
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=5285&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=58+%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84_+%CF%83%CF%84%CE%BF+%27%27%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E%27%27%2C+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B1+%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%A6%2F%CE%92%2C+%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%9D%2F%CE%A3+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD%2C+%CF%86%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%91%CE%9F%CE%96+%CE%BA%CE%BB%CF%80&utm_campaign=20130912_m117207465_58+%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84_+%CF%83%CF%84%CE%BF+%27%27%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E%27%27%2C+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B1+%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%A6%2F%CE%92%2C+%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%9D%2F%CE%A3+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD%2C+%CF%86%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%91%CE%9F%CE%96+%CE%BA%CE%BB%CF%80&utm_term=_CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1#sthash.I7FMm7PD.dpuf
    11. Νομοθεσία

      Engineer

      Τροποποίηση της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα
      με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4495/2017» (ΦΕΚ Β ́ 3136), όπως ισχύει.
      Άρθρο 1
      Το άρθρο 22 της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4495/2017» (ΦΕΚ Β ́ 3136), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
      1. Οι αιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 5 και αφορούν άδειες κατηγορίας 1 και 2, καθώς και οι αιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 7, 8 και 10, υποβάλλονται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή έως και την 30η Νοεμβρίου 2018 κατ’ επιλογή του αιτούντος και διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τον τρόπο υποβολής τους. Από 1η Δεκεμβρίου 2018, οι αιτήσεις του προηγούμενου εδαφίου θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
      2. Οι αιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 5 και αφορούν άδειες κατηγορίας 3, καθώς και οι αιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 3, 4, 6 και 9, υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
      3. Αιτήσεις που εκκρεμούν έως και την 12η Οκτωβρίου 2018 και αφορούν έκδοση διοικητικών πράξεων του ν. 4030/2011 και του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, ελέγχονται και διεκπεραιώνονται με την έντυπη διαδικασία.
      4. Οι εγκρίσεις δόμησης που έχουν εκδοθεί έως και την 12η Οκτωβρίου 2018 υπέχουν θέση προέγκρισης. 
      5. Αιτήσεις προς έκδοση οικοδομικής άδειας για τις οποίες η έγκριση δόμησης έχει εκδοθεί έως και την 12η Οκτωβρίου 2018 υποβάλλονται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή έως την 30η Νοεμβρίου 2018, κατ’ επιλογή του αιτούντος και διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τον τρόπο υποβολής τους. Από 1η Δεκεμβρίου 2018, οι αιτήσεις του προηγούμενου εδαφίου θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.».
      Άρθρο 2
      Έναρξη ισχύος
      Η απόφαση αυτή ισχύει αναδρομικά από 15 Οκτωβρίου 2018.
      ΦΕΚ 4747-Β-23-10-2018 Τροποποίηση της αριθμ. ΥΠΕΝ-ΥΠΡΓ-48123-6983-23.7.2018.pdf
    12. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού, δυνάμει των προβλέψεων του ν.2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης. Με την απόφαση καθορίζονται επίσης οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.
       
      Η υπογραφείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση συνοδεύεται από αναλυτικό Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών, στο οποίο περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές λαμβάνουν υπόψη, αφενός, τη βασική επιδίωξη διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα και διαφύλαξης της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας και, αφετέρου, την απλοποίηση του πλαισίου και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των μισθωτών ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
      Περαιτέρω, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση εισάγει μια σειρά από καινοτόμες προβλέψεις με κύριο σκοπό τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και του κοινού.
       
      Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.
       
      Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων και του αρτιότερου σχεδιασμού της κατανομής των εισπραττόμενων κονδυλίων, επ’ ωφελεία του Κράτους και των πολιτών.
       
      Επίσης, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνεται η δημιουργία στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες πληρέστερου αρχείου των μισθούμενων στη χωρική τους αρμοδιότητα κοινόχρηστων χώρων, το οποίο θα καταστήσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο των περιοχών ευθύνης τους και ευχερέστερη την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων, σε περίπτωση παράβασης των όρων της παραχώρησης της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.
       
      Τέλος, ενισχύεται το σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων κατά παράβαση των όρων που τίθενται από την ΚΥΑ.
       
      Πηγή: http://www.minfin.gr...f2-2c95dc1924a0
    13. Νομοθεσία

      Engineer

      Tο ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων».
       
      Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 09:00 (ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7 - 6ος όροφος, αίθουσα ΕΡΜΗΣ).
       
      Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.
       
      Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live-streaming την Ημερίδα.
       
      http://www.ustream.tv/channel/8598478
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=9506&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%A3%CF%84%CE%B7+%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE+%CE%B7+%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B1+%CE%A0%CE%95%CE%91%2C+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91%3A+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1+542+%CE%B5%CE%BA_+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E+%CF%84%CE%BF+%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%2C+%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD+%26+59+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_campaign=20140209_m119111007_%CE%A3%CF%84%CE%B7+%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE+%CE%B7+%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B1+%CE%A0%CE%95%CE%91%2C+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91%3A+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1+542+%CE%B5%CE%BA_+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E+%CF%84%CE%BF+%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%2C+%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD+%26+59+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_term=_CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1#sthash.gnYeYxLc.dpuf
    14. Νομοθεσία

      mariatsel

      Κύρωση της από 31 Οκτωβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ''Τροποποίηση της παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές
      διατάξεις (Α΄ 249)» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής''
       
      Το ΦΕΚ 29Α / 05.02.2013 μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.et.gr/ind...mid=104&lang=en
       
      Απλά και σε νόμο ότι επιτρέπεται πλέον, κατ’ εξαίρεση, η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ή της τροποποιητικής σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, μετά από ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή την εξόφληση ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31.5.2013.
    15. Νομοθεσία

      Engineer

      Αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017​) ο νέος, αναθεωρημένος Εθνικός Κατάλογος των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στη χώρα, με Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.
       
      Πριν από την έκδοση της ΚΥΑ οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419. Σήμερα ανέρχονται σε 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορέα ήταν οι 89, ενώ πλέον οι ΦΔΠΠ θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.
       
       
      Το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3%, από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ.
       
      Με την απόφαση κλείνει ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε, τον Σεπτέμβριο 2015, επιστολή EU PILOT), που αφορά, αφενός στην ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 χερσαίων περιοχών που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με είδη συγκεκριμένων ομάδων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου στην ένταξη θαλάσσιων περιοχών που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας.
       
      Σύμφωνα με τις προτάσεις του έργου της «εποπτείας», το οποίο μεταξύ άλλων, είχε ως βασική υποχρέωση, την αξιολόγηση των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την πρόταση νέων περιοχών για την καλύτερη κάλυψη των προστατευτέων αντικειμένων κατατέθηκαν προτάσεις για συνολικά 183 περιοχές - Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) - προς ένταξη στο δίκτυο Natura 2000.
       
      Τελικώς, επιλέχθηκαν (βάσει επιστημονικών κριτηρίων και μετά από διαβούλευση), 95 συνολικά περιοχές, οι οποίες καλύπτουν, κατ΄ αρχάς, τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας, σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000.
       
      Ειδικότερα, έγιναν αποδεκτές προτάσεις επέκτασης χερσαίων περιοχών, ως ΤΚΣ, κυρίως όπου τεκμηριώνεται η παρουσία ειδών ή τύπων οικοτόπων προτεραιότητας ή εξασφαλίζεται καλύτερη συνοχή και συνεκτικότητα του δικτύου Natura 2000. Εκτός από κάποιες νησίδες, δεν εντάσσονται νέες χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ, καθώς, το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές. Περαιτέρω, χρησιμοποιήθηκε σε γενικές γραμμές ως κριτήριο, το αναφερόμενο στην από 25.10.2007 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ (Important Bird Area) από τις Ελληνικές ΖΕΠ, ότι κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, ποσοστό που στις χερσαίες ΖΕΠ ήδη καλύπτεται.
       
      Η ένταξη επιπλέον θαλάσσιων ή/και χερσαίων ΖΕΠ και ΤΚΣ, μπορεί να εξεταστεί μελλοντικά, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης του δικτύου Natura 2000, σε επίπεδο βιογεωγραφικής ζώνης.
       
       
      Ορισμένες περιοχές αποτελούν επεκτάσεις υφιστάμενων, ορισμένες είναι νέες περιοχές και κάποιες συγχωνεύονται. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.
       
      Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 αφορούν κυρίως στον θαλάσσιο χώρο. Ενδεικτικά, η συνολική θαλάσσια έκταση που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο, καλύπτει περίπου το 22% των εθνικών χωρικών υδάτων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 6,12% των χωρικών υδάτων που ήταν ήδη ενταγμένο σε αυτό.
       
      Δείτε τα αναλυτικά τα παραρτήματα «Αναθεωρημένος εθνικός κατάλογος περιοχών», «Πίνακας νέων περιοχών», «Πίνακας τροποποίησης υφιστάμενων περιοχών» και «Χάρτες», ΕΔΩ: https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A4%CE%9F64653%CE%A08-%CE%A3%CE%A7%CE%97?inline=true
       
      Πηγή: http://greenagenda.gr/o-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-natura-%CF%80%CE%AF/
    16. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ η έγκριση και υποχρεωτική η εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ)για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων.
       
      Οι τέσσερις τεχνικές οδηγίες είναι οι εξής:
       
      ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 "Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης" - Α' Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο ακόλουθο Παράρτημα 1 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
       
      ΤΟΤΕΕ 20701-2/2017 "Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτηρίων" - Α' Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο ακόλουθο Παράρτημα 2 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
       
      ΤΟΤΕΕ 20701-4/2017 "Οδηγίες και έντυπα ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού" - Α' Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο ακόλουθο Παράρτημα 3 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
       
      ΤΟΤΕΕ 20701-5/2017 "Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού, Θερμότητας και Ψύξης: Εγκαταστάσεις σε κτήρια" - Α' Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο ακόλουθο Παράρτημα 4 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
       
      ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ. (ΠΡΟΣΟΧΗ αναστολή εφαρμογής λόγω γραφικών σφαλμάτων)
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Oi_nees_Technikes_Odigies_gia_tin_Energeiaki_Apodosi_ton_Ktirion/
    17. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Στο σύνθετο ζήτημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης κατοικιών και των οικοδομικών συνεταιρισμών που έχουν καταστεί ανενεργοί επί δεκαετίες επιχειρεί να παρέμβει με τη νέα του νομοθετική πρωτοβουλία το υπουργείο Περιβάλλοντος.
       
      Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης θέτει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες οικοδόμησης των συνεταιρισμών, να ρυθμίσει τα θέματα της ιδιωτικής πολεοδόμησης και ως εκ τούτου να συμβάλει στο να ξεκινήσει οικοδομική δραστηριότητα που έχει πληγεί από την κρίση καθώς και να ζωντανεύσουν περιοχές της Περιφέρειας.
       
      Η ίδια νομοθετική πρωτοβουλία θα συνοδευτεί και με διατάξεις που θα καθορίζουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών ώστε μεταξύ άλλων να είναι δυνατόν να εισέρχονται στη διαδικασία υλοποίησης των σχεδίων τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα εταιρείες real estate - δημιουργοί (developers).
       
      Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που επιπλέον κάνει ακόμα ένα βήμα για τον θεσμό της Τράπεζας Γης.
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/757796
    18. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε η Y.A. 101195 ΦΕΚ 4654/Β/08.10.2021 με θέμα: Γενικές και ειδικές απαιτήσεις για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
      Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση γενικών και ειδικών απαιτήσεων σχετικά με τη μελέτη, την κατασκευή, την τροποποίηση, τη συντήρηση και τον έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
      Στόχος της απόφασης είναι η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και της ασφάλειας ανθρώπων, ζώων και περιουσίας έναντι κινδύνων και βλαβών που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη σκοπούμενη και εύλογα προβλέψιμη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών.
      Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα (a.c.) ονομαστικής τάσης μέχρι και 1.000 V ή με συνεχές ρεύμα (d.c.) ονομαστικής τάσης μέχρι και 1.500 V και οι οποίες αφορούν στις παρακάτω γενικές περιπτώσεις:
      α) κατοικίες και συναφείς χώροι
      β) κτίρια εμπορικής, επαγγελματικής χρήσης και συναφείς χώροι
      γ) κτίρια όπου στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες
      δ) κτίρια συνάθροισης κοινού περιλαμβανομένων χώρων εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
      ε) κτίρια και λοιπές κατασκευές βιομηχανικής ή βιοτεχνικής χρήσης
      στ) αγροτικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές και φυτοκομικές εγκαταστάσεις
      ζ) εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων 
      η) χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης και συναφείς χώροι
      θ) εργοτάξια και προσωρινές εγκαταστάσεις
      ι) λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής
      ια) συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
      Περιλαμβάνει τα έντυπα:
      Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) Καταγραφή Στοιχείων Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (ΕΗΕ) Πρωτόκολλο Ελέγχου Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ Πρωτόκολλο Ελέγχου Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384 Πρωτόκολλο Ελέγχου Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ 60364 Έντυπο περί Προαιρετικής Εγκατάστασης ΔΔΡ (ΕΠΕ ΔΔΡ) με διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30mΑ  
    19. Νομοθεσία

      delta_delta

      Εάν ένα οικόπεδο ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι «αμαρτίες» του ενός δεν βαραίνουν τους υπολοίπους. Αρκεί να έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία έως τις 28.7.2011.
       
      Στην περίπτωση αυτή, για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόµησης και τον υπολογισµό των πολεοδοµικών μεγεθών που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια ενός συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.
       
      Η κατ΄ εξαίρεση υπέρβαση των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει βάσει του άρθρου 25 (παρ. 1 και 2) του ν.4178/13) όπως αναφέρεται σε διευκρινιστικό έγγραφο (αριθμ. πρωτ : ΟΙΚ.925) του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.
       
      Όταν όμως δεν υπάρχουν συνιδιοκτησίες σε ένα ακίνητο, σύµφωνα µε το άρθρο 23 παρ.2α και 3 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν.4067/12) «στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου, που έχει πραγµατοποιηθεί, προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι… Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα - κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόµησης προσθήκης -, συντελεστή δόµησης της περιοχής».
       
      Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόµησης για ανέγερση νέας κατασκευής σε οικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο µε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, στο διάγραµµα δόµησης θα πρέπει να απεικονίζονται πέραν των νοµίµως υφισταµένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσµετρούνται στα συνολικά επιτρεπόµενα πολεοδοµικά µεγέθη του οικοπέδου (δόµηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π).
       
      Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=571126
    20. Νομοθεσία

      Engineer

      Μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα και ρυμουλκούμενα εντός 9 μηνών υποχρεούνται να εκδώσουν πινακίδες κυκλοφορίας και άδεια κυκλοφορίας ως ανεξάρτητα οχήματα.
      Η σχετική Υπουργική Απόφαση Γ9/46447/2397/2019 – ΦΕΚ 2303/Β/12-6-2019 προβλέπει πως όλα τα οχήματα της κατηγορίας Ο (ρυμουλκούμενο και ημιρυμουλκούμενο), όπως μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα και κάθε λογής ρυμουλκούμενα – μεταξύ αυτών και αυτά που μεταφέρουν μοτοσυκλέτες) θα πρέπει μέσα σε 9 μήνες από την έκδοση της απόφασης να εκδώσουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας ως ανεξάρτητα οχήματα, δηλαδή με αριθμούς διαφορετικούς από αυτούς του έλκοντος οχήματος.
      Στον αριθμό κυκλοφορίας θα αναγράφεται:
      - Το διακριτικό γράμμα Ρ για οχήματα Δημοσίας Χρήσης
      - συνδυασμός δύο χαρακτήρων με πρώτο το διακριτικό γράμμα Τ για τα λοιπά.
      Η νέα διάταξη συμπεριλαμβάνει και τα ήδη κυκλοφορούντα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα που κυκλοφορούν με σημειώματα έλξης, με χρονικό περιθώριο 9 μηνών για να εκδώσουν άδεια και πινακίδες.
      Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να έχει κάποιος στο όνομά του ένα ρυμουλκούμενο χωρίς να κατέχει έλκον όχημα και να μπορεί να το συνδέσει με όποιο τέτοιο όχημα επιτρέπεται τεχνικά να το κάνει.
      Διαβάστε εδώ αναλυτικά την Υπουργική Απόφαση
      Αυτό που δεν αναφέρεται μέσα στην απόφαση και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι το κατά πόσο αυτά τα, ανεξάρτητα πλέον οχήματα, υποχρεούνται να έχουν και δική τους ασφάλεια, κάτι που μόνο αναμενόμενο ακούγεται. Βασικά, το αντίθετο θα μας εξέπλησσε.
      Η σχετική Υπουργική Απόφαση Γ9/46447/2397/2019 – ΦΕΚ 2303/Β/12-6-2019:
       Υπουργική Απόφαση Γ9-46447-2397-2019 – ΦΕΚ 2303-Β-12-6-2019.pdf
    21. Νομοθεσία

      OLINAPAL

      Αεροφωτογραφίες που «τραβήχτηκαν» στις 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία-σταθμό των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, θα παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κάθε ενδιαφερόμενο. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να διευκολυνθούν όσοι δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ανέγερση του αυθαιρέτου τους πριν από την επίμαχη ημερομηνία, ώστε να τα «τακτοποιήσουν». Ταυτόχρονα, θα αρθεί το αδιέξοδο για τμήμα των 60.000 αυθαιρετούχων, οι δηλώσεις των οποίων «πάγωσαν» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
       
      Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση κινείται στην ενίσχυση της χρονικής «κόκκινης γραμμής» (δηλαδή της 28ης Ιουλίου 2011) που τέθηκε για πρώτη φορά από τον ν. 3843/10 για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων. Ημερομηνία μέχρι την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του αυθαιρέτου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση.
       
      Οπως λοιπόν θα αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, έξι μήνες μετά την ψήφισή του οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ και να ζητούν αεροφωτογραφίες (πιθανότατα με τη μορφή ορθοφωτοχαρτών, που έχει στη διάθεσή της η Κτηματολόγιο Α.Ε.) από οποιοδήποτε σημείο στη χώρα, προκειμένου να αποδείξουν ότι το αυθαίρετο που σκοπεύουν να εντάξουν στη ρύθμιση «υπήρχε» την 28η Ιουλίου 2011. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι ενδιαφερόμενοι αυθαιρετούχοι θα αγοράζουν τις φωτογραφίες, ή θα τους παρέχονται δωρεάν.
       
      Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η κατάθεση μεγαλύτερου αριθμού δηλώσεων αυθαιρέτων από πολίτες που δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, με τα οποία να πιστοποιείται ότι το παράνομο κτίσμα υπήρχε την εν λόγω ημερομηνία. Επιπλέον, να δοθεί μια διέξοδος για τις περίπου 60.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί με βάση ιδιωτικά έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις (μετά μια εξαιρετικά διασταλτική τροποποίηση του ν. 4014/11), η διεκπεραίωση των οποίων «πάγωσε» τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση αρ. 180/12). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης για την κύρια προσφυγή (ενάντια στη συνταγματικότητα της ρύθμισης), η οποία συζητήθηκε προ μηνός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
       
      Η ρύθμιση, ωστόσο, του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ένα μειονέκτημα: οι αεροφωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παράνομου κτιρίου ή ­μιας παράνομης επέκτασης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών εντός του περιγράμματος του κτιρίου (λ.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίων) ή αλλαγές χρήσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό από αεροφωτογραφίες.Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να θεσπίσει πολύ αυστηρότερες ποινές για όσους υποβάλλουν δηλώσεις «τακτοποίησης» με ψευδή στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι από τους λιγοστούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά την αποκάλυψη της «Κ» τον Ιανουάριο του 2012 για το όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο, αποκαλύφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις δηλώσεων για αυθαίρετα... που δεν είχαν ακόμα χτιστεί, ή ξεκίνησαν να χτίζονται μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 4014/11. Και οι δύο νόμοι για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων προβλέπουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
       
      Πηγή: http://news.kathimer.../03/2013_514543
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.