Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αποκατάσταση όλων των χωματερών έως το 2015


    Το 2015 θα αποκατασταθούν οι τελευταίες χωματερές στην Ελλάδα, κλείνοντας έτσι οριστικά ένα από τα μελανότερα κεφάλαια στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ολα αυτά, βέβαια, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες σε εκπροσώπους της Ε.Ε. και της τρόικας ο υπουργός Περιβάλλοντος.

     

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Π. Τατούλης και Αττικής Γ. Σγουρός, οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής και Γιάννης Κουνινιώτης, καθώς και η εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Φραντσέσκο Αμαντέο.

     

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, η τελευταία φάση του προγράμματος αποκατάστασης χωματερών έχει ως εξής:

     

    - 57 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί από τις αρχές του 2013 (14%).

     

    - 46 ακόμα ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2013 (12%).

     

    - 263 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2014 (66%).

     

    - 30 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2015 (8%).

     

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση. «Δεν μας ικανοποιεί η σημερινή δομή όλου του συστήματος ανακύκλωσης, που θεωρούμε ότι έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να αναδομηθεί», δήλωσε χθες.

     

    Για το μείζον ζήτημα των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και της διαλογής στην πηγή, στα οποία δεν έχει γίνει απολύτως καμία πρόοδος, ο κ. Μανιάτης περιορίστηκε σε εξαγγελίες: «Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί». Τέλος, απέδωσε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών την απουσία ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων στη χώρα μας.

     

    Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/10/2013_537312





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Η ορθή διαχείριση απορριμμάτων που θα έπρεπε να έχει γίνει βεβαίως εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φαγοπότι.

    Η ανακύκλωση ουδέποτε δούλεψε σωστά, τα ΧΥΤΑ που στήθηκαν έχουν ήδη κορεστεί (και φυσικά δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ όπως έλεγαν κάποτε) και οι Δήμοι ελλείψει χρημάτων και τεχνογνωσίας αδυνατούν να κάνουν ακόμα και τις μελέτες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.

    Οι δε εταιρείες που έχουν στηθεί για να διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ έχουν πολύ "ψωμί" ενώ σιγά-σιγά, το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών καθαριότητας και την ανάληψη των υπηρεσιών από ιδιώτες.

    Το κόστος φυσικά ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση θα το πληρώσουν (εκτός από τους νυν υπαλλήλους καθαριότητας και) όλοι οι πολίτες αφού θα αυξηθούν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη για αυτήν την υπηρεσία....

     

    Το ίδιο θα γίνει στην ύδρευση, αποχέτευση και σε άλλους τομείς.

     

    Τις όποιες "προθεσμίες" λοιπόν περί "οριστικού κλεισίματος των ΧΑΔΑ" τις ακούω μάλλον με σκεπτικισμό και επειδή γνωρίζω όλα τα παραπάνω και με θλίψη...

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Τουλάχιστον όσον αφορά την διαχείριση απορριμάτων νομίζω πως το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο με σημαντικό όφελος για τους δημότες. Όσον αφορά το νερό η εμπειρία έδειξε πως η πώλησή του σε ιδιώτες αύξησε κατακόρυφα το κόστος του για τους καταναλωτές (Βλέπε Γερμανία).

    Link to comment
    Share on other sites

    Αλέξανδρε, δεν έχω εμπειρία (αν γνωρίζεις περισσότερα δώσε στοιχεία) αλλά η γνώμη μου βασίζεται στην εξής αρχή: Η καθαριότητα είναι κοινωνικό αγαθό. Οι Δήμοι το χειρίζονται ως τέτοιο. Φυσικά υπάρχει ένα δημοτικό τέλος το οποίο είναι μικρό. Οι ιδιωτικές εταιρείες που παραμονεύουν να αναλάβουν την διαχείριση ΔΕΝ θα το χειριστούν ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως πηγή κέρδους.

    Εκ των παραπάνω είναι 100% βέβαιο ότι το κόστος ανά δημότη θα αυξηθεί για την καθαριότητα. Επίσης, είναι 100% βέβαιο ότι θα απολυθούν οι υπάλληλοι των Δήμων και θα προσληφθούν οι ίδιοι ή άλλοι με τα μισά λεφτά από αυτά που παίρνουν τώρα...

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.