Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βολιβία: Οριστική αποξήρανση της δεύτερης μεγαλύτερης λίμνης της χώρας λόγω κλιματικής αλλαγής


    Η αποξήρανση της λίμνης Πουπό της Βολιβίας επιβεβαιώθηκε επίσημα ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

     

    Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας παρείχε τα προς το ζην για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τώρα μόνο το μισό του πληθυσμού παραμένει κοντά στη λίμνη, που αποξηράθηκε πλήρως το περασμένο Δεκέμβριο. Δυστυχώς, οι επιστήμονες λένε ότι η ανάκαμψη πλέον είναι αδύνατη.

     

    «Αυτή είναι μια εικόνα του μέλλοντος της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Γερμανός κλιματολόγος Ντιρκ Χόφμαν, ο οποίος μελετά το ρόλο της ανόδου της θερμοκρασίας από την καύση ορυκτών καυσίμων στην τήξη των παγετώνων της Βολιβίας.

     

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ξηρασία λόγω των επαναλαμβανομένων φαινομένων Ελ Νίνιο είναι η κύρια αιτία της φυσικής καταστροφής. Ένας άλλος παράγοντας είναι η εκμετάλλευση των ποταμών που τροφοδοτούν τη λίμνη για λόγους γεωργίας και εξόρυξης.

     

    Το ευαίσθητο οικοσύστημα της Βολιβίας έχει δεχθεί μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, με τη μέση θερμοκρασία να σημειώνει αύξηση κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου.

     

    Η αποξήρανση της λίμνης έχει επίσης σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έπαυσαν τις αλιευτικές δραστηριότητες, πούλησαν τα ζώα τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους παραλίμνιους οικισμούς. Τα τελευταία τρία χρόνια ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την περιοχή για οικονομικούς λόγους, αφήνοντας πίσω κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους. Τουλάχιστον 3.250 κάτοικοι έχουν δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βολιβίας.

    Η στάθμη της λίμνης έχει μειωθεί στο μόλις δύο τοις εκατό του αρχικού της επιπέδου. Η παρουσία των ζώων έχει επίσης επηρεαστεί, καθώς περίπου 75 είδη πτηνών έχουν εξαφανιστεί από τη λίμνη.

     

    Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 140 εκατομμύρια δολάρια για έργα αποκατάστασης, αλλά η ερευνητική κοινότητα της Βολιβίας δεν είναι αισιόδοξη για την έκβαση των προσπαθειών.

     

    Η λίμνη, η οποία κάποτε είχε επιφάνεια 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είχε εξατμιστεί και το 1994, αλλά κατάφερε να ανακάμψει μετά από κάποια χρόνια.

     

    Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1058738/bolibia-oristiki-apoksiransi-tis-deuteris-megaluteris-limnis-tis-xoras-logo-klimatikis-allagis

     

    Lago_Poop%C3%B3_con_flamencos.jpg

     

    03lakepoopo.adapt.1190.1.jpg

     

    ss-160108-poopo-lake-bolivia-yh-07_eea68ac4b59f681d37d43fc714c4cb3b.nbcnews-fp-1200-800.jpg

     

    04lakepoopo.adapt.1190.1.jpg





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Η προβολή "στοιχείων" για την "επιβεβαίωση"  του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλεί ο ...κακός άνθρωπος επί γης καλά κρατεί. Κρύβουν ή δεν "βλέπουν"  ότι οι μεγαλύτερες υπερθερμάνσεις επί γης έχουν γίνει πριν καν την βιομηχανική επανάσταση (=ορυκτά καύσιμα, CO2).  Η Θάτσερ για να προωθήσει την πυρινική ενέργεια και να ξεμπερδεύει με τους "καρβουνιάρηδες",  που ήταν κράτος εν κράτει στην Βρεττανία, δαιμονοποίησε τις εκπομπές CO2 και χρηματοδοτούσε ΚΑΘΕ "μελέτη" που αφόριζε πετρέλαιο και άνθρακα ...   ¨Ομως αφού το όλο "επιστημονικό"   οικοδόμημα περί θερμοκηπίου έχει την ....σφραγίδα εγκυρότητας ενός ...Αλ Γκορ και των λοιπών , ε! διάολε πρέπει να το ασπαστούμε.....

    • Upvote 6
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Όσο μπορούμε να εκτρέφουμε και βοοειδή χωρίς να τα αφορίζουμε για την ....οπισθία τους εκτόνωση σε CO2, εκτός αν θέλουμε να  επιβάλουμε άμεσα την συνθετική παραγωγή κρεάτων με διάφορες γεύσεις όπως ήδη έχουν καταφέρει σε... κλειστό περιβάλλον.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Anton_civeng να φανταστώ ότι έχεις και τις αντίστοιχες βιβλιογραφικές πηγές που δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει ή δεν οφείλεται στον άνθρωπο;

    Τι και αν αποδεδειγμένα ο άνθρωπος έχει αυξήσει την συγκέντρωση του CO2 ατμόσφαιρα κατά 44%, την συγκέντρωση του CH4 κατά 170%, την συγκέντρωση του Ν2Ο κατά 20% και την συγκέντρωση του τροποσφαιρικού όζοντος κατα 45% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

    Να είναι καλά οι νεράιδες τις ατμόσφαιρας που κάνουν τα μάγια τους και όλα αυτά τα θερμοκηπιακά αέρια δεν έχουν καμία επίπτωση στο κλίμα.

    Τι και αν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει περιγραφεί πρώτη φορά το 1824, εμείς θα λέμε πως είναι εφεύρεση του Αλ Γκορ και της Θάτσερ.

    Τι και αν έχουμε βρει δεκάδες proxies που μας δείχνουν πως η αύξηση των θερμοκηπιακών αερίων και της μέσης θερμοκρασίας οφείλεται στις ανθρωπινες εκπομπές, τι και αν τα φυσικοχημικά και θερμοδυναμικά ισοζυγια επιβεβαιωνουν την ανθρώπινη υπαιτιότητα για την  κλιματική αλλαγή, εμείς θα λέμε πως δεν φταίει ο άνθρωπος.

    Τι μας νοιάζουν οι μετρήσεις των επιστημόνων οι οποίες δείχνουν πως το σύνολο των φυσικών παραγόντων (ήλιος, θέση της Γης και του άξονα της, εκπομπές της βιόσφαιρας, ηφαίστεια κλπ) που επηρεάζουν το κλίμα για την τρέχουσα γεωλογική περίοδο δεν προκαλούν θέρμανση αλλα ψύξη, εμείς θα λέμε πως στο παρελθόν υπήρχαν θερμές περίοδοι, άρα και τώρα η φύση φταίει όχι εμείς.

     

    Συνάδελφε, είναι κρίμα να έχουμε φτάσει σε σημείο να διασπάμε την ύλη σε υποατομικό επίπεδο, να έχουμε φτάσει στα άκρα του ηλιακού συστήματος, να μπορούμε να φτιάχνουμε χιλιάδες τεχνολογικά θαύματα και ξαφνικά να λέμε πως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν για την κλιματική αλλαγή φταιεί ο άνθρωπος ή η φύση.

    Αν πιστεύεις πως τα στοιχεία που έχεις στην διάθεση σου δεν σε πείθουν, ευχαρίστως να το συζητήσουμε (το έχω κάνει άλλωστε τόσες φορές σε αυτό το site που έχω καταντήσει γραφικός).

    Αλλά δεν μπορώ να βλέπω επαγγελματίες επιστήμονες (πράγμα που είμαστε οι μηχανικοί και δεν πρέπει να το ξεχνάμε) να μιλάνε για τόσο σοβαρά θέματα με συνομοσιωλογικά και μη επιστημονικά επιχειρήματα.

     

    ΥΓ. Οι εκπομπές την κτηνοτροφίας συμμετέχουν σε ποσοστό 18% στις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων.

    • Upvote 3
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    δεν μπορω να καταλαβω γιατι ζητανε 140 εκ απο την ευρωπαικη ενωση ;; τι διαολο φιλαθρωπικο ιδρυμα εχουμε γινει ;;;

    Υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαικά κονδύλια για οικονομική ανάπτυξη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών για χώρες εκτός ΕΕ.

    Αν πατήσεις International Cooperation and Development- regional cooperation σε κάποιο ιντερνετικό ψαχτήρι θα δεις λεπτομέρειες.

     

    edit: Ούτε εγώ το ήξερα, απλά το σχόλιο σου μου κίνησε την περιέργεια και το εμαθα :)

    Link to comment
    Share on other sites

    Ήρωνα  θα ξεκινήσω από το τέλος της παράθεσης σου λέγοντας ότι κι εγώ δεν μπορώ  να ακούω και να παρατηρώ τον αφορισμό και την σκόπιμη προσπάθεια αποδόμησης κάθε  άποψης που έρχεται κόντρα στο επιβεβλημένο ρεύμα κολλώντας  της  την ετικέτα της συνομωσιολογίας.  Δυστυχώς για κάθε τι το οποίο δεν πρέπει να ακουστεί  ή  δεν πρέπει να τεθεί ως πρόβλημα επιστημονικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό κ.λ.π έχει τους πρόθυμους ή στρατευμένους του να του κολλήσουν την ταμπελίτσα της συνομωσιολογίας για να το εκπέσουν.....  Όμως συνάδελφε ποιά επιστημονικότητα μπορεί να περιέχει η θέση σου ότι "....... δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν για την κλιματική αλλαγή φταίει ο άνθρωπος ή η φύση." !!!   Αυτού του είδους οι διαζευκτικές σκέψεις από μόνες τους δεν περιέχουν  καθόλου επιστημονικότητα  αφού βασίζονται  στην απλοϊκότητα του "άσπρου ή μαύρου",  "αυτοί ή οι άλλοι" .  Η ανάλυση ενός φαινομένου ακτινοβολίας που εγκλωβίζεται από τα αέρια του θερμοκηπίου  δεν αρκεί για να ενοχοποιήσει  τις ανθρώπινες δραστηριότητες ως τον "δαίμονα" για την "θέρμανση του πλανήτη".  Η διαπίστωση ενός φαινομένου (και αν δηλαδή) από το 1824 που λες,  μόνο τα προϊόντα καύσης της εποχής εκείνης δεν μπορούν να ενοχοποιήσουν.   Επιστημονικές είναι  όμως οι παρατηρήσεις - διαπιστώσεις που έχουν γίνει και από άλλους επιστήμονες σχετικά με την διασύνδεση των ηλιακών κηλίδων - εκρήξεων- αυξομείωσης της θερμοκρασίας ή της τεράστιας ποσότητας  αερίων θερμοκηπίου που ανεξέλεγκτα εκλύονται από τα ενεργά ηφαίστεια. Η κατευθυνόμενη ενοχοποίηση διαπιστώνεται σιωπηρά και από το  WIKI  στο :"Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εν γένει ουδέτερος ως προς τα αίτια πρόκλησης της υπερθέρμανσης ,  ωστόσο έχει επικρατήσει να υπονοεί  την ανθρώπινη  παρέμβαση "  (!!!)  .  Το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" όμως έχει την πρωτοφανή πρωτοτυπία να έχει κατά πλείστον προβληθεί από πολιτικούς με  οικονομικά συμφέροντα για το πέρασμα του στις μάζες.  (Al Gore - πράσινα funds) http://www.protothema.gr/economy/article/8097/al-gkor_-o-megaloependyths-ton-prasinon-funds/.  

    Δεν θα μπω εδώ στην διαδικασία παράθεσης αντιθέτων επιστημονικών αναλύσεων, και καταθέσεων από επιστήμονες  με άλλη άποψη που κυνηγήθηκαν,  ούτε το νήμα αυτό είναι για την σύνταξη πραγματείας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.  Κάθε αναγνώστης μπορεί  να κάνει  το κριτικό ψάξιμο του σε έναν επαρκή κόσμο πληροφοριών για να σχηματίσει αδέσμευτη κρίση εφ΄ όσον  το μυαλό του  δεν είναι "κερματοδέκτης"  κατασκευασμένων ιδεών.......

     

    Υ.Γ   Θα ήταν καλό   από σήμερα να ανέχεσαι να βλέπεις επιστήμονες επαγγελματίες (μηχανικούς)   να ψάχνουν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια πέρα από το συμβατικά  εστιασμένο ...... 

    • Upvote 4
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Αν υπήρξε υπερθέρμανση του πλανήτη πριν την βιομηχανική επανάσταση θα έγινε 100% από φυσικά αίτια, αλλά πλέον έχει ευθύνη και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η ύπαρξη του ενος δεν αναιρεί το άλλο.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.