Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dib

    dib

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      5.017


  2. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      4.737


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      18.925


  4. antloukidis

    antloukidis

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      3.821


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 05/10/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Ή έκλεισες λάθος διακόπτη ή ο διακόπτης τροφοδοτεί και άλλο ή και άλλα διαμερίσματα και προφανώς πληρώνεις για όλους.
    2 points
  2. Αφου είνα ανεξάρτητο (με τοίχους ελεύθερους) και <50τμ, ΔΕΝ κάνεις ΠΕΑ.
    2 points
  3. Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση εγώ τους έβαλα ως ιδιοκτήτες (μοιράζοντας το συνολικό ποσοστό σε όσους είναι) και υπέβαλα στο σύστημα (1) τη διαθήκη, (2) το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, (3) πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης, (4) τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, (5) πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς και τα Ε9 όλων (στα οποία είχαν συμπεριλάβει το εν λόγω ακίνητο). Ολοκλήρωσα τα διαδικαστικά κ.λπ. της δήλωσης και την έφτασα έως την οριστική υποβολή. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αποδοχής της κληρονομιάς υπέβαλα και το αντίστοιχο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Τότε περαίωσα και τη δήλωση.
    1 point
  4. Μήπως δεν έχει ολοκληρωθεί ο μεταγενέστερος έλεγχος φορολογικών??
    1 point
  5. Στην περίπτωσή μου υπέβαλλα 5/2022 και η απόφαση βγήκε σε 14 μήνες 7/2023 από τον 6/22 έπερνα 360,96 κάθε μήνα και τον 7/23 έγινε η εκκαθάριση. Το δικηγορικό γραφείο θέλει 15-20 άτομα με κοστος 100/άτομο για να κάνει την ομαδική αγωγή αυτά μου είπαν. Νομίζω ότι αξίζει το κόπο να το κάνουμε.
    1 point
  6. Όχι διότι αφορά επιφάνεια χώρου και αν διαβάσεις το νόμο στο άρθρο 100 αναφέρεται ότι σε αυτό εμπίπτουν οι παραβάσεις που δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, με εξαίρεση αυτές που ρητά αναφέρονται (κιόσκια, κλπ). Επιπλέον λόγος είναι ότι στην περίπτωση γιε (αλλαγές σε εξωτερικές διαστάσεις) και γγ (απόκλιση σε διαστάσεις εξωστών) η ρύθμιση επιτρέπεται ακόμη και αν η αυθαιρεσία έγινε σε κοινόχρηστο χώρο πόλης, ενώ αν θα γινόταν υπαγωγή στο άρθρο 100, δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα λόγω των απαγορεύσεων του άρθρου 89. Η εγκύκλιος 2 Ν. 4495, όσο και η εγκύκλιος 4 Ν. 4178, δεν διευκρίνισαν επαρκώς το θέμα, οπότε μην τις κοιτάζεις καθόλου.
    1 point
  7. Υπάρχει συζήτηση εδώ για την απαλλαγή αλλά επί της ουσίας είναι δύσκολο να καταλήξουμε. Δες από την σελίδα 11
    1 point
  8. σήμερα με ενημέρωσε προφορικά η υπάλληλος της πολεοδομίας οτι 7% είναι αποδεκτή κλίση..
    1 point
  9. Κάνεις κανονικά ΠΕΑ, Η εγκύκλιος αναφέρεται σε ανεξάρτητο κτήριο < 50τμ, που δεν εφάπτεται με άλλο κτήριο, δηλ. είναι ελεύθερες όλες οι πλευρές του. Εσυ δεν ανήκει εκεί.
    1 point
  10. Μόνο αναφορά στο έγγραφο της αποδοχής κληρονομιάς και τίποτε άλλο.....
    1 point
  11. Σου έσβησα τα ονόματα για λόγους προσωπικών δεδομένων. Όλα αυτά τα κληρονομοχάρτια γιατί να τα ανεβάσεις; ¨Εχεις αποδοχή κληρονομιάς.
    1 point
  12. Καλημέρα Θεόφραστε. Το πιο λογικό και σωστό είναι αυτό, διότι οι νόμιμοι κληρονόμοι θα υπογράψουν την εξουσιοδότηση της μεταφοράς, αλλά και την υπεύθυνη δήλωση που απαιτεί ο νόμος. Μια αναφορά στην Τ.Ε αρκεί.
    1 point
  13. Nαι, θα το κάνεις όταν πας στον 4495 και θα το αιτιολογήσεις κ.λπ. στα σχόλια της δήλωσης. Στον 4178 δεν χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε, απλώς μεταφέρεις τη δήλωση στον 4495...
    1 point
  14. Καλησπέρα και πάλι, Η σχολή του ΠΑΔΑ είναι αυτή που αντιστοιχεί στο biomedical engineering. Κάποιος/α θα λάβει τις βασικές γνώσεις (μαθηματικά, βιοχημεία, φυσική) και έπειτα θα δεχθεί ερεθίσματα για ιστούς, νανουλικά, βιουλικά,επεξεργασία εικόνας, βιολογική μοντελοποίηση. Τα μαθήματα του οδηγού σπουδών είναι παραπλήσια με αυτά που θα συναντήσεις σε κάποιο μπάτσελορ στην Ευρώπη. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν γνωρίζω σαν τι μετράει το πτυχίο. Το αναφέρω για την περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να κάνει διδακτορικό στο εξωτερικό. Εγώ δεν βλέπω κάποιο μειονέκτημα. Επίσης πολλά μαθήματα σε επεξεργασία εικόνας, ακτινολογία και ιατρική. Αντιθέτως η σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για εμένα εμβαθύνει πιο πολύ στον τομέα της πληροφορικής. Λείπουν για εμένα η ιστική μηχανική και φυσικά τα υλικά και τα κύτταρα.
    1 point
  15. Για ενημέρωση, επισυνάπτω σχετικά πρόσφατη απόφαση συνταξιοδότησης (4ος/2023). Data : Ελ. επαγγ. από 1983 Ηλεκτρονική αίτηση 9ος/21, με εξαγορά και διακανονισμό οφειλών. Ποσό σύνταξης 1.073€ Τώρα περιμένω (από τον Ιούνιο) επικουρική και ΕΦΑΠΑΞ. Μπορεί κανείς να μου δώσει πληροφορίες για το τι ποσά περίπου να περιμένω και πότε;
    1 point
  16. Δες στην σχετική απόφαση για τις εργασίες αυτές, εάν εκ του νόμου απαιτείται. Μην κοιτάζεις μόνο τι απαιτεί το σύστημα. Για την περίπτωση λβ απαιτείται τοπογραφικό. λβ) Για τις περιπτώσεις της περ. λβ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του άρθ. 2 της παρούσας: αα) Αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος. ββ) Τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία δηλώνεται ότι δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός και οι επεμβάσεις δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις. γγ) Σχέδια όψεων σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.
    1 point
  17. @Artemiscv υπολογισμός της νόμιμης αμοιβής επίβλεψης με τα σημερινά ισχύοντα μέσω του "ΤΕΕ αμοιβές" και κατάθεση αυτής στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων υπέρ του επιβλέποντα μηχανικού και των κληρονόμων του.
    1 point
  18. Το ότι δεν είχε πληρωθεί η επίβλεψη πριν καιρό και τρέχουμε τώρα να βγάλουμε άκρη με ξεπερνάει. Τέλος πάντων. Μετά από ψάξιμο για αμοιβή θανούντα μηχανικού βρήκα τα παρακάτω: Απάντηση ΤΕΕ 1. Σχετικά με την αμοιβή μηχανικού που έχει αποβιώσει, πριν τη θεώρηση της οικοδομικής άδειας (άδειας δόμησης) για τη σύνδεση με τα δίκτυα και εκκρεμεί η καταβολή της αμοιβής του για εργασίες τις οποίες επέβλεψε, η αμοιβή θα πρέπει να καταβληθεί στους πλ. Συγγενείς, μέσω της διαδικασίας της άμεσης απόδοσης, με τα εξής δικαιολογητικά: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1. Αίτηση άμεσης απόδοσης αμοιβής (των συγγενών του μηχανικού ή κάποιου με εξουσιοδότησή τους 2. Απλό αντίγραφο οικοδομικής άδειας. 3. Ληξιαρχική πράξη θανάτου (μόνο αν δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος του μηχανικού στο ΤΕΕ) 4. Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών. 5. Τεύχος υπολογισμού αμοιβής από οποιοδήποτε πρόγραμμα, (με σφραγίδα ΥΔΟΜ ή φοροτεχνικού ΥΔΟΜ) για την πιστοποίηση των μεγεθών της οικοδομής. (Αν πρόκειται για άδεια προ της 6-12-89, ισχύουν οι τότε αμοιβές (εγκ. 11/90), οπότε αρκεί το υπάρχον έντυπο από το φάκελο της παλαιάς αδείας με τη σφραγίδα της ΥΔΟΜ ή του φοροτεχνικού ΥΔΟΜ). 6. Αν υπάρχει συμφωνηθείσα αμοιβή (για άδειες μετά τι; 6-12-89), ιδιωτικό συμφωνητικό υπογεγραμμένο από τους πλ. συγγενείς και τον ιδιοκτήτη και ΥΔ ότι έχουν λάβει το ποσό που αναφέρεται παραπάνω, ως αμοιβή για την συγκεκριμένη επίβλεψη Το ΤΕΕ, μετά τον έλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών, εκδίδει παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη οικοδομή, το οποίο σας αποστέλλουμε και το προσκομίζετε στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία. Ωστόσο, για τα ζητήματα του ΦΕΜ και του ΦΠΑ θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τις αρμόδιες ΔΟΥ. Επειδή όμως το να βρεις συγγενείς και να δεις αν έχουν κάνει ή όχι αποποίηση θέλει δικηγόρο και μελέτη μετά από επικοινωνία με τις αμοιβές καταλήξαμε σε ένα "γκρίζο" σενάριο κατάθεσης στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων υπέρ κληρονόμων. Η ΔΟΥ με παρέπεμψε στο 1095748/1674/Α0012/27-11-1997 του υπουργείου οικονομικών όπου δεν πρέπει να δοθεί προκαταβολή για το ποσό της αμοιβής επίβλεψης, το οποίο δεν εισέπραξε ο αποθανών μηχανικός αλλά θα εισπράξουν οι κληρονόμοι και το οποίο ποσό αποτελεί αμοιβή για τις εργασίες που είχαν εκτελεσθεί. Η προκαταβολή στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται ούτε στο όνομα του αποθανόντος ούτε των κληρονόμων. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην περίπτωση αυτή πρέπει να δώσει βεβαίωση ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής προκαταβολής στο πιο πάνω ποσό της αμοιβής επίβλεψης του αποθανόντος μηχανικού για τους λόγους που αναφέραμε.
    1 point
  19. Άκη, κατά την ταπεινή μου άποψη, παραδόξως, σωστά τα λένε! <....γίνεται θεωρώντας παραδοχή ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.>
    1 point
  20. Συνάδελφε @kfil, δεν σημαίνει ότι ένα παιδάκι που τελειώνει το πολυτεχνείο μπορεί να αναλάβει μελέτες. Όχι μόνο δεν έχει εμπειρία, αλλά ειδικά στο θέμα του σιδερώματος δεν έχει ιδέα. Για να ολοκληρώσω, δεν σημαίνει ότι 5 χρόνια θεωρίας σε χρίζουν μελετητή μηχανικό η κατασκευαστή χωρις την απαραίτητη εμπειρία. Στο εξωτερικό υπογράφει μηχανικός, αλλά μετά ελέγχεται από άλλον μηχανικό. Μην κοιτάς στην Ελλάδα που η πλειοψηφία των δημ. υπαλλήλων είναι όχι μόνο άσχετοι αλλά και επικίνδυνοι. Ετυχε σε εμένα να μου κάνει έλεγχο στατικής μελέτης αρχιτέκτονας...ο άνθρωπας δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί είχα κάνει αρμό σε υφιστάμενη κατασκευή...και με ρωτούσε γιατί ο οπλισμός δεν περνά στην υφιστάμενη κατασκευή...τι να εξηγήσεις και τι να κάνεις...πλακώνεις τα ξύδια και χαλαρώνεις.... Για να κλείσω, προσωπικά αν μου τύχουν οι παραπάνω ξυλότυποι έχω δώσει τον συνάδελφο στεγνα !
    1 point
  21. Όχι δεν σε καλύπτει, πρέπει να ζητήσεις πρόσφατη χρήση γης για το αγροτεμάχιο Το ότι ήδη έχει χαρακτηριστεί προηγουμένως ως βιοτεχνία-βιομηχανία, ίσχυε εκείνη τη περίοδο (πότε?). Απο τότε μέχρι σήμερα, ενδεχομένως να έχουν γίνει αλλαγές στη χρήση γης της περιοχής. Ως εκ τούτου, ζητάς πρώτα χρήση γης απο ΥΔΟΜ και ανάλογα την απάντηση, βλέπεις πως πρέπει να συνεχίσεις.
    1 point
  22. Δεν το έχουν προβλέψει αυτό στις ΤΟΤΕΕ, γιατί είναι ελληνική πατέντα να ζεσταίνει το τζάκι το νερό χρήσης. 😜
    1 point
  23. Κανείς δεν είπε ότι ο νόμος είναι τέλειος, αλλά δεν είναι και ο πρώτος οικοδομικός κανονισμός της χώρας. Υπάρχουν κανόνες της πολεοδομικής νομοθεσίας απαράβατοι στις αλλαγές κανονισμών. Από την πρώτη μου λοιπόν χρονιά στο επάγγελμα ισχύει με ΠΔ το κίνητρο του 1μ. για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στην pilotis. Δεν θα μου πει καμιά λοιπόν διευθύντρια να ρωτήσω το ΣΑ αν μου επιτρέπει να εφαρμοστεί ή όχι ότι έχει οριστεί με ΠΔ. Ούτε η ίδια θα το πει άμα τη ρωτήσεις. Και να με βάλεις να διαλέξω αν θα στέλνω στο ΣΑ όλες τις pilotis της Αθήνας, θα σου απαντήσω ότι το παίρνω πάνω μου και δεν θα ρωτάω κανένα γιατί ακόμη σέβομαι τη λειτουργία του οργάνου ΣΑ. Με όλα του τα προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύνονται και όχι να πολλαπλασιάζονται ...
    1 point
  24. Τα έγγραφα είναι έγγραφα και οι απόψεις επί αυτών πολλές. Τις περισσότερες φορές όσες και οι αναγνώσεις της ελληνικής σε αυτά. Ο νόμος όμως είναι ένας και αυτός λέει ΣΑ μόνο για τα 2μ.
    1 point
  25. Το έγγραφο αναφέρεται σε ΣΑ+ΥΠΠΟ (αν απαιτείται από τον αρχαιολογικό) και όχι στα 2μ. γενικά.
    1 point
  26. Άρθρο 17 - ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ : 6. Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακάλυπτων χώρων του … γηπέδου, επιτρέπονται : α) Η κατασκευή δεξαμενών (αποχέτευσης ακαθάρτων, νερού, υγρών και αερίων καυσίμων), αποθήκης συσσωρευτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, μηχανοστασίων-υδροστασίων για επεξεργασία νερού, δικτύων για την εξυπηρέτηση του κτιρίου και των απαραιτήτων για τη λειτουργία ασκεπούς πισίνας εγκαταστάσεων, τεχνικών συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωσης απορριμμάτων, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. … γ) … εκτός περιγράμματος κτιρίων και κάτω από την οριστική στάθμη εδάφους (υπόγειοι χώροι και ακάλυπτοι χώροι) επιτρέπονται υδατοδεξαμενές, πισίνες με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις σε επαφή με δομικά στοιχεία και με τα όρια του οικοπέδου.
    1 point
  27. Νομίζω ότι δεν συζητάμε τι είναι ωραίο αλλά τι είναι νόμιμο. Αυτό είναι νόμιμο από το 1986, πάμε για 40 χρόνια.
    1 point
  28. Αφήνεις όσο θέλεις. Ο χώρος από ρυμοτομική μέχρι το κτήριο (ονομάζεται υποχώρηση) μπορεί να είναι υποχρεωτικός αλλά και προαιρετικός ακάλυπτος σύμφωνα με τους ορισμούς. Δεν υπάρχει υποχρεωτική απόσταση από το πρόσωπο, εκτός αν υπάρχει πρασιά.
    1 point
  29. Σου είπαν που το γράφει αυτό στον οδηγό? 😉
    1 point
  30. Στο υπόγειο 9όροφης πολυκατοικίας η σωστή πίεση είναι 3.5 bar. Αν αυτή η πίεση προκαλεί προβλήματα κάτι δεν δουλεύει σωστά ( μάλλον το δοχείο διαστολής ). Το πρόβλημα της μη θέρμανσης των πάνω ορόφων δεν λύνεται με περαιτέρω αύξηση της πίεσης αλλά με έλεγχο του κυκλοφορητή και σωστό balancing του δικτύου. Καθώς όλα τα ανωτέρω δεν λύνονται με το ...mouse , όπως είπε και ο συνάδελφος, χρειάζεστε μηχανολόγο που να ασχολείται με κεντρική θέρμανση.
    1 point
  31. Πρώτα απευθυνθείται σε έμπειρο μηχανολόγο να έρθει να κάνει αυτοψία στο λεβητοστάσιο της πολυκατοικίας και στο διαμέρισμα σας και στη συνέχεια σε δικηγόρο που ασχολείται με τέτοια θέματα.
    1 point
  32. Καλησπέρα σε όλους, επειδή το θέμα των στεγάστρων και ειδικά σε εκτός σχεδίου είναι ένα αγκάθι για όλους τους μηχανικούς, ειδικότερα εφόσον η νομοθεσία είναι κακογραμμένη, αλλάζει συνεχώς και οι Εγκύκλιοι που βγαίνουν είναι εντελώς αναξιόπιστες, παραθέτω μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook (!) η Δομική Πληροφορική και είμαι πασιχαρής που την βρήκα: "Κατασκευή στεγάστρων στους ακάλυπτους χώρους, οικοπέδου-γηπέδου Τα στέγαστρα αναπτύσσονται ελεύθερα στον ακάλυπτο και στην πρασιά, σε οποιαδήποτε θέση εφόσον εξασφαλίζεται η απαιτούμενη φύτευση, στηρίζονται σε υποστυλώματα και με βάση τον ορισμό του άρθρου 2 παρ.79 του ΝΟΚ, δεν πρέπει να συγχέονται με τα κινητά ή σταθερά προστεγάσματα του άρθρου 16 ενώ, εφόσον αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων (*), μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ, αλλά με τον περιορισμό ότι το σύνολο των κατασκευών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης. Δηλαδή αν π.χ. είναι 10% η επιτρεπόμενη κάλυψη, επιτρέπεται, επιπλέον της κάλυψης, να καταλαμβάνουν το 10% του οικοπέδου ή του γηπέδου. (*) Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος, προφανώς αναφέρεται με την έννοια των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια, δηλαδή το πλάτος τους περιορίζεται σε 1/4Δ ή δ μόνο όταν κατασκευάζονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ. Το στέγαστρο δεν πρέπει να εφάπτεται στο κτίριο δεδομένου ότι εξ ορισμού (άρθρο 2 παρ.79) αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης ενώ αν εφάπτεται στο κτίριο καθίσταται ημιϋπαίθριος χώρος. Στις εκτός σχεδίου περιοχές τα στέγαστρα εφόσον αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων όπως προσδιορίζονται από τις υποχρεωτικές αποστάσεις του εκτός σχεδίου, προκύπτει ότι μπορούν να κατασκευάζονται εντός αυτών με πλάτος μέχρι 1/4 της υποχρεωτικής απόστασης από τα όρια (δηλαδή είτε 1/4 x 15,00 μ. είτε 1/4 x 10,00 μ.). Τέλος εμπίπτουν στις κατασκευές για τις οποίες απαιτείται άδεια, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται στις κατασκευές για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση ή άδεια και αναφέρονται στα εξής άρθρα: άρθρο 11 παρ.6ιγ, άρθρο 17 παρ.7ια και ιβ και παρ.8.Β.δ και άρθρο 26 παρ.6." Φυσικά βάσει ορισμών μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει το κατά πόσο οι παράγραφοι του άρθρου 17 έχουν αντίκτυπο στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς πολλές παράγραφοι μιλούν για οικόπεδα, πλάγιες αποστάσεις Δ και υποχρεωτικούς ακαλύπτους, δηλαδή αναφέρονται κυρίως σε εντός σχεδίου. Όμως στο άρθρο 1 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής του ΝΟΚ για τα εκτός σχεδίου, και γράφει τα σημεία τα οποία εξαιρούνται της εκτός σχεδίου δόμησης. Μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε ότι το άρθρο 1 που μιλάει για πεδίο εφαρμογής υπερισχύει των ορισμών που χρησιμοποιούνται σε κάθε παράγραφο, διότι ο ΝΟΚ είναι απλώς τρομερά κακογραμμένος... Να σημειωθεί πως ο ορισμός του στεγάστρου έχει αλλάξει και επιτρέπεται η επαφή με το κτίριο εφόσον δεν αποτελεί συνέχεια του Φ.Ο. και κατόπιν γνωμοδότησης του ΣΑ επιτρέπονται επίσης τα κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης. Όσον αφορά το ότι το σύνολο των κατασκευών (στέγαστρα+πέργκολες) δεν πρέπει να υπερβαίνει την επ. κάλυψη, πλέον αναφέρεται μόνο για τα πρατήρια, αν και είναι καλός μπούσουλας για σχεδιασμό. Όπως και να έχει η προσέγγιση που κάνουν όσον αφορά τα στέγαστρα σε εκτός σχεδίου και τις αποστάσεις από τα όρια, θεωρώ ότι είναι σωστή η λογική, δηλαδή απόσταση 1/4*15μ. ή 1/4*10 μ.
    1 point
  33. Για να προλάβουμε ενδεχομένως συμβολαιογράφους που θα μας την πούνε πάλι ότι δεν ξέρουμε να διαβάσουμε για να εφαρμόσουμε νόμους, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα : - Μέχρι τώρα η βεβαίωση του άρθρου 83 του ν.4495 απαιτείται για όλες τις πράξεις σε ακίνητα εξασφαλίζοντας την μη ύπαρξη ατακτοποίητης αυθαιρεσίας στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο. Αν υπάρχει τέτοια αυθαιρεσία προηγείται η τακτοποίηση και ακολουθεί η βεβαίωση. Η βεβαίωση απαιτείται και για όλες τις εξαιρέσεις τακτοποίησης της παρ.2 του 82 και για τα "πρώην αδόμητα" ως πιστοποίηση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσίας. - Έρχεται μετά η ταυτότητα (ν.4759) και λέει ότι για όλα τα κτήρια και οριζόντιες επί κτηρίων εφαρμόζονται τα άρθρα 53 έως 61 του ν.4495. Μέσα σε αυτά (άρθρο 59) ορίζεται αντικατάσταση της βεβαίωσης του άρθρου 83 με το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας. Μέχρι εδώ στον ν.4759 δεν υπάρχει πουθενά οικόπεδο ή γήπεδο χωρίς κατασκευές ... Τέλος έρχεται κάποιος Μπαμπινιώτης μετακλητός του υπουργού και ορίζει ως "πλέον αδόμητο" ένα οικόπεδο/γήπεδο που δεν έχει κατασκευές που προϋποθέτουν έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Αυτός ο ορισμός, ανεξαιρέτως του ίδιου του ορισμού, δεν σημαίνει ότι έλαβε την εξουσιοδότηση να απαιτεί για τα θεωρούμενα ως "πλέον δομημένα" τη συμπλήρωση ταυτότητας γιατί απλά ο νόμος δεν το λέει. Επίσης δεν μπορεί να θεωρεί ως "πλέον δομημένα" αυτά που έχουν πάνω τους εργασίες των άρθρων 29 και 30 του ν.4495 τα οποία ο νομοθέτης τα έχει έξω από τα χρήζοντα τακτοποίησης (σύμφωνα με την εξαίρεση του άρθρου 82) και επομένως έξω από τα ήδη απαιτούντα τη συμπλήρωση ταυτότητας. Επομένως οι σοφοί του υπουργείου πρέπει να υποχρεώσουν τον νομοθέτη να διαλέξει μεταξύ δύο νομικών διευκρινίσεων ότι : Α. Τα "πρώην αδόμητα" μαζί με αυτά από τα "πλέον δομημένα" που έχουν πάνω τους εργασίες μόνο των άρθρων 29 και 30 του ν.4495 δεν απαιτούν τη συμπλήρωση ταυτότητας αλλά απλή ηλεκτρονική δήλωση-πιστοποίηση μηχανικού ότι ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις (θα βρουν τον τρόπο που θα γίνει) και βεβαίωση του άρθρου 83 ή Β. Καταργείται η βεβαίωση του άρθρου 83 και πλέον η συμπλήρωση της ταυτότητας επέχει θέση πιστοποίησης μηχανικού για οποιαδήποτε πράξη (συμβολαιογραφική ή αδειοδοτική) σε ακίνητο.
    1 point
  34. Η εκμισθωση, χωρις την συμπραξη του 100%, ειναι ιδιωτικη πραξη/σύμβαση, θεωρειται εγκυρη, εάν περασουν 3 μηνες και οι εναντιουμενοι δεν προσφυγουν στα δικαστηρια. Η εκδοση αδειας ειναι διοικητικη πραξη και απαιτει την εξουσιοδοτηση απο το 100%
    1 point
  35. Νεότερα επί του ζητήματος...... Αθήνα, 19.7.2017 Αρ. Πρωτ. : 141063 (Σχετ. 141118) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ Δ/νση Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος Τμήμα Επιφανειακών & Υπογείων Υδάτων Ταχ. Δ/νση : Αμαλιάδος 17 Ταχ. Κώδ. : 11523, Αθήνα Πληρ. : Χρ. Μητσιάνη, Μ. Ποδηματά Τηλ. : 213 1515437, -440 ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 9 της ΚΥΑ 145026/2014 (ΦΕΚ 31Β'/14-01-2014), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 1212Β΄/13-05-2014, ΦΕΚ 1435Β΄/10-7-2015), που αφορά στον κωδικό ή Πιστοποιητικό Ε.Μ.Σ.Υ. (Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας) στις συμβολαιογραφικές πράξεις.» ΣΧΕΤΙΚΑ: (α) Ο Ν.3199/2003 (Α' 280) «Προστασία και διαχείριση των υδάτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. (β) Η με αρ. 146896 ΚΥΑ (Β' 2878/27-10-2014) «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις», όπως διορθώθηκε (Β' 3142/21-11-2014), τροποποιήθηκε (Β' 1435/10-07-2015, Β' 69/22-01-2016, Β' 814/14-03-2017) και ισχύει, (γ) Η με αρ. 145026 ΚΥΑ (Β' 31/14-01-2014) «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα», όπως τροποποιήθηκε (Β' 1435/10-07-2015, Β' 814/14-03-2017) και ισχύει, (δ) Η με α.π. οικ. 100089/23-01-2015 Εγκύκλιος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, με θέμα Διευκρινίσεις - επεξηγήσεις (οδηγίες) σχετικά με την ορθή εφαρμογή της ΚΥΑ 146896/2014 (B'2878) …» (ε) Η με α.π. οικ, 721/ 21-11-2016 Διαπιστωτική Πράξη Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα «Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 της υπ' αριθμ. 145026/2014 ΚΥΑ (Β΄ 31), όπως ισχύει», (στ) Το με α.π. 283/08-06-2017 έγγραφο Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/ Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας (α.π. ΕΓΥ 141118/16-6-2017, 141063/9-6-2017) Σύμφωνα με το άρθρο 9 της (γ) σχετικής ΚΥΑ, παρ. 2., «Για τη σύνταξη κάθε μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς ή σύστασης εμπράγματου συμβολαίου δικαιώματος που αφορά στο ακίνητο που πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο το πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. ή να αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο ο κωδικός εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ.» και την παρ.3 «Σε κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό για μίσθωση ή κατά παραχώρηση χρήση του ακινήτου στο οποίο πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να αναγράφεται ρητά και ο κωδικός εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ.» Επί των ανωτέρω, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, βάσει του άρθρου 4, παρ. 1 της Κ.Υ.Α. 145026/2014 (ΦΕΚ Β' 31) κα του άρθρου 24, παρ. 1 του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α' 269), παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες : Α. Το πιστοποιητικό ή ο κωδικός εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.), αφορά το σημείο υδροληψίας, το οποίο βρίσκεται εντός οικοπέδου/ έκτασης/ ιδιοκτησίας, για την οποία καταρτίζεται το συμβόλαιο/συμφωνητικό και δεν αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα οποία γίνεται χρήση ύδατος από άλλο σημείο υδροληψίας, εκτός του οικοπέδου. Το σημείο μπορεί να έχει δηλωθεί στο Ε.Μ.Σ.Υ. είτε από τον ιδιοκτήτη του έργου υδροληψίας είτε από τον οποιονδήποτε χρήστη ύδατος από το σημείο υδροληψίας, ο οποίος μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.. Ο κωδικός / πιστοποιητικό ΕΜΣΥ που συνδέεται με το σημείο υδροληψίας εντός έκτασης για την οποία καταρτίζεται συμβόλαιο/συμφωνητικό, μπορεί να μνημονεύεται ακόμη και στην περίπτωση που έχει εκδοθεί σε όνομα τρίτου (π,χ. μισθωτής- χρήστης ύδατος). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση των (β) και (γ) σχετικών Κ.Υ.Α. (Β' 14/14-03- 2017, άρθρο 3), από 14-03-2017 η εγγραφή του σημείου υδροληψίας γίνεται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όταν υποβάλλεται φάκελος για έκδοση άδειας χρήσης ύδατος, ενώ πλέον η αίτηση για εγγραφή του σημείου υδροληψίας του Παραρτήματος I της ΚΥΑ 145026/2014 (ΦΕΚ Β' 31) υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις των ανενεργών σημείων υδροληψίας. Σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 3 (δ) της ΚΥΑ 146896/2014, η χορήγηση της άδειας χρήσης ύδατος δε συνιστά εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί των ακινήτων, δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα του δημοσίου ή τρίτων και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης ιδιωτικών εμπράγματων δικαιωμάτων. Β. Το πιστοποιητικό ή ο κωδικός εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ, απαιτείται κατά τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, εάν ο κληρονομούμενος / διαθέτης είχε ήδη αιτηθεί για άδεια χρήσης ύδατος από το σημείο υδροληψίας (εντός της κληρονομουμένης έκτασης), συνεπώς έχει καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας. Στις περιπτώσεις που δεν είχε γίνει αίτημα για άδεια χρήσης ύδατος ή/και εγγραφής στο ΕΜΣΥ από τον κληρονομούμενο/διαθέτη, εξυπακούεται ότι ο/οι κληρονόμος/οι του ακινήτου, στο οποίο υπάρχει σημείο υδροληψίας, είναι υπόχρεος/οι, αφού αποκτήσουν την κυριότητα αυτού (αναγκαστικά και λόγω κληρονομικής διαδοχής) και τότε οφείλει/ουν να προχωρήσει/ουν στην αδειοδότηση του σημείου υδροληψίας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ΚΥΑ 146896/2014, όπως ισχύει. Γ. Για επίσπευση της έκδοσης του πιστοποιητικού Ε.Μ.Σ.Υ., οι ιδιώτες που επιθυμούν να συντάξουν κάποιο συμβόλαιο, όπως ορίζει το άρθρο 9 της (γ) σχετικής ΚΥΑ, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα επίσπευσης προς την οικεία Διεύθυνση Υδάτων, με συνημμένο φωτοαντίγραφο μόνο της Αίτησης - Δήλωσης του παραρτήματος IV της ΚΥΑ 146896/2014, στην οποία αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία για εγγραφή στο ΕΜΣΥ. Η αίτηση αυτή νοείται ότι έχει ήδη υποβληθεί, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση της άδειας χρήσης ύδατος, στην Υπηρεσία Υποδοχής του ΟΤΑ Α' ή Β' βαθμού, σε εφαρμογή του άρθρου 4 της ΚΥΑ 146894/2014, όπως ισχύει. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ κάθε εγγραφή υπόκειται σε διόρθωση εφόσον είναι εσφαλμένη και σε μεταβολή στις περιπτώσεις που τα νομικά γεγονότα, τα έγγραφα και τα λοιπά στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί μεταβλήθηκαν (ΚΥΑ 145026/2014, άρθρο 7). Δ. Σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 6 της ΚΥΑ 145026/2014, η έκδοση του πιστοποιητικού εγγραφής δεν δεσμεύει την αδειοδοτούσα αρχή ως προς τη χορήγηση ή μη της άδειας χρήσης ύδατος Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΝΗ
    1 point
  36. καλησπέρα συνάδελφοι, "Δικαιολογητικά για Αναγνώριση αγροτικής οδού ως προϋφιστάμενης του 1923 (για κατάτμηση ή συνένωση μετά την 31-12-2003 σε εκτός σχεδίου περιοχές) Σχετική Νομοθεσία 1.Παράγραφος 4 άρθρο 20 του από 17.7.1923 Ν.Δ. « Περί Σχεδίων πόλεων και κομών του κράτους». 2.Άρθρο 10 του Ν 3212/2003 (ΦΕΚ 308 Α’ ) 3.Εγκ. 5/04 (4490/29-1-2004). 4.Εγγρ.1256/1-3-2005 1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου περί αναγνώρισης αγροτικού δρόμου προϋφιστάμενου του 1923 προς την υπηρεσία μας. 2. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού 3. Τοπογραφικό διάγραμμα όπου απεικονίζεται η ιδιοκτησία και ο προς αναγνώριση δρόμος 4. Απόσπασμα Χάρτη Γ.Υ.Σ. κλιμ. 1:5000 όπου απεικονίζεται ο εν λόγω δρόμος. 5. Βεβαίωση του οικείου Δήμου για την παλαιότητα του δρόμου. 6. Τίτλους ιδιοκτησίας, όσο το δυνατόν παλαιότερους. 7. Φωτογραφίες της οδού πρόσφατης λήψης. 8. Αεροφωτογραφίες (στερεοζεύγος) του 1945 από τη Γ.Υ.Σ. της περιοχής όπου να φαίνεται ο υπόψη δρόμος. 9. Όποιο τυχόν άλλο στοιχείο συνηγορεί (π.χ. έκθεση φωτοερμηνείας, παλιό φωτογραφικό υλικό κ.α.) Μετά από τον έλεγχο των προσκομισθέντων στοιχείων πραγματοποιείται αυτοψία της Υπηρεσίας μας. Κατόπιν αυτού και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, γίνεται εισήγηση από την Υπηρεσία μας προς το Σ.Χ.Ο.Π. και μετά τη θετική εισήγηση αυτού εκδίδεται απόφαση Νομάρχη, η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ." πηγή: http://www.chania.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1367%3A-1923&catid=188%3Ameletes-topografiko&Itemid=360&lang=el ελπίζω να βοήθησα
    1 point
  37. Άν δέν τό χαρακτηρίσεις, δέν χρεώνεται σάν έξοδο καί δέν θά μπεί στό Ε3!
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.