Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/03/2018 in all areas

 1. 2 points
  Για να μπορείς να πας σε οριστική υπαγωγή στο Ν4178. πρέπει να έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου, όχι να έχει εξοφληθεί.
 2. 1 point
  Οι δηλώσεις του 4178 για να πάνε σε οριστική υπαγωγή πρέπει να ολοκληρωθεί η πληρωμή του προστίμου, όχι να ανέβουν τα αρχεία ... δεν έχει καμία σχέση εξάρτησης το ένα με το άλλο.... Αυτό που προσέχουμε είναι ότι σε δήλωση με οριστική υπαγωγή δεν μπορείς να ακυρώσεις αρχεία, αλλά μόνο να ανεβάζεις !!!
 3. 1 point
  Ένα τοπογραφικό διάγραμμα που συντάσσεται αποκλειστικά και μόνο για να γίνει η δήλωση του ακινήτου στο κτηματολόγιο δεν χρειάζεται φυσικά να αναρτηθεί. Αν μελλοντικά αποτελέσει το συνημμένο διάγραμμα μίας δικαιοπραξίας, ή αν χρησιμοποιηθεί ως διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών θα πρέπει τότε να αναρτηθεί στην νέα πλατφόρμα του κτηματολογίου. Για τον εντοπισμό ενός ακινήτου στο κτηματολόγιο, είναι επιτρεπτά τα παρακάτω: εξαρτημένο ή μη τοπογραφικό διάγραμμα, σκαρίφημα, απόσπασμα θέασης, ακόμα και το τίποτα! Σε πληροφορώ ότι ακόμα και στις τρέχουσες μελέτες δηλώνονται πολλά ανεντόπιστα δικαιώματα, λόγω ά(γ)νοιας του πολίτη, λόγω του ότι κάποια αγροτεμάχια ανήκουν σε κάποια παλιά ξεχασμένη ιδιωτική ή δημόσια διανομή κλπ. Κάποια από αυτά τελικά τα εντοπίζει το κτηματολογικό γραφείο και κάποια όχι. Ανάλογα με την περίπτωση κρίνεις πόσο επίφοβο είναι να πας αντί για τοπογραφικό διάγραμμα απόσπασμα από ορθοφωτοχάρτη ή.. το τίποτα! Στα εντός σχεδίου τμήματα ο ανάδοχος αποτυπώνει όρια επί των οδών. Το πρόβλημα υπάρχει σε μη ορατά όρια στα εκτός σχεδίου, όπως και σε οικόπεδα εντός οικισμού με κτίσματα, θλάσεις κλπ στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων όπου γίνεται ο κακός χαμός.
 4. 1 point
  1) Σε λίγα χρόνια θα ακούμε τόσα πολλά που θα ξεβουλώνουμε τ' αυτιά μας. 2) Ένας νεαρός αθλητής παρουσιάζει ασυμμετρία κάτω άκρων, με διαφορά ύψους δεξιού/αριστερού ποδιού 0,5 cm. Έχοντας πλήρη ιατρική - διαγνωστική εικόνα υποβάλεις το μοντέλο σε στατική και δυναμική καταπόνηση και βρίσκεις την επιβάρυνση της άρθρωσης όταν ο αθλητής τρέχει με ταχύτητα 8 m/sec, την επί πλέον ενέργεια διόρθωσης της ανεπιθύμητης ταλάντωσης κ.α . Δεν μπορείς όμως ούτε να τον θεραπεύσεις, ούτε να προτείνεις μέτρα αντιμετώπισης. Ο αθλητίατρος γνωρίζει αν ο νεαρός μπορεί να διαπρέψει στο συγκεκριμένο άθλημα, ο φυσικοθεραπευτής αν θα προτείνει υποπτέρνιο* σε ηλικία 30 ετών, ο ιατρός αν θα του κάνει συντηρητική θεραπεία στα 40 κλπ. Στον αντίποδα της εμβιομηχανικής είναι η εργονομία. Καλείσαι να σχεδιάσεις ένα υποπτέρνιο, ή ένα υπόδημα γρήγορου βαδίσματος που να είναι μεν μαλακό, αλλά να αντέχει τα κρουστικά φορτία (που έχουν υπολογιστεί στην ανάλυση) χωρίς μεγάλη υποχώρηση πάχους.
 5. 1 point
  Εάν είσαι εσύ ο μηχανικός που εμποδίζεται, μειονέκτημα δεν είναι;
 6. 1 point
  Ψυχραιμία συνάδελφοι να βάλουμε το θέμα σε μια σειρά. Α. Αν έχω καταλάβει σωστά έχουν γίνει κατά σειρά τα παρακάτω. 1. Απόφαση νομάρχη οριοθετεί οικισμό με πολυγωνική γραμμή. 2. Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύετεται σε ΦΕΚ και ισχύει 3. Αργότερα ο νομάρχης με νέα απόφαση επεκτείνει τα όρια του οικισμού στα 800μ από το κέντρο . 4. Η νέα απόφαση ΔΕΝ δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. 5. Η Πολεοδομία για κάποιο χρονικό διάστημα υιοθετεί την αδημοσίευτη απόφαση και εκδίδεται εντός του νέου "εντός οικισμού" τμήματος άδεια με αρτιότητα ως "εντός οικισμού" 6. Αργότερα η πολεοδομία αποφασίζει ότι λόγω μη δημοσίευσης της νέας απόφασης Νομάρχη σε ΦΕΚ κακώς την εφάρμοζε και επανέρχεται στην χρήση της αρχικής απόφασης Νομάρχη με τα μικρότερα όρια . Αποτέλεσμα του λάθους της Πολεοδομίας : Σήμερα το ακίνητο είναι εκτός οικισμού μη άρτιο , ενώ διαθέτει άδεια οικοδομής που το θεωρεί εντός οικισμού και άρτιο η οποία ΔΕΝ έχει ανακληθεί και είναι σε ισχύ. ( Πρέπει να ξεκαθαριστεί και αν είναι ισχυρή ή όχι η αδημοσίευτη σε ΦΕΚ απόφαση Νομάρχη . ) Β. Υστερα από τα παραπάνω ο συνάδελφος αναρωτιέται ( δικαίως) τι να θεωρήσει αυθαίρετο και πως να επιλέξει συντελεστές : "α)... θα θεωρήσω αυθαίρετα μόνο οτι είναι εκτός Ο.Α. (μια αποθήκη και μια μικρή πισίνα) και όχι όλο το σπίτι αυθαίρετο; β) Οικοδομική Άδεια: ΟΧΙ ; γ) Εντός οικισμού: ΟΧΙ η ΝΑΙ;"
 7. 1 point
  το ιδεατό στερεό διαμορφώνεται από πλάτος δρόμου υψος, μέγιστο ύψος, βάθος οικοπεδου κλπ.... ο οικίσκος και όλα τα άλλα δεν το διαμορφώνουν αλλά οφείλουν να μη προεξέχουν .... οπότε το βασικό που πρέπει να προσέχεις είναι να μη υπάρχει σχεδόν τίποτα πέραν και άνω του ιδεατού στερεού.... Αν θυμάμαι καλά με ΓΟΚ ακόμα και οι διαφημιστικές πινακίδες είχαν πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
 8. 1 point
  Να πούμε βέβαια ότι ο Πίνακας αυτός έχει γίνει από τον κ. Στρογγυλό Γιάννη, υπάλληλο της ΥΔΟΜ Χανίων.
 9. 1 point
 10. 1 point
  ελήφθη από τον συνάδελφο sidvicious10 και προωθείται αρμοδίως μαζί και μια κωδικοποίηση του βασικού νόμου από τον dimitrisGM & σια edit το βιβλίο εργασίας ΣΔΑ είναι κλειδωμένο χωρίς κωδικό (πρέπει να πατήσετε "κατάργηση προστασίας βιβλίου εργασίας") ΣΔΑ.xls απόβλητα 2939.doc
 11. 1 point
  1ος τρόπος : Η εντολή Fillet του Autocad με Radius=3.50μ θα σου δώσει τον κύκλο που θέλεις. 2ος τρόπος : Φέρε παράλληλες στις δύο κάθετες διευθύνσεις σε απόσταση 3,50 μ και η τομή τους θα σου δώσει το κέντρο του κύκλου. Ο απέναντι κύκλος (τόξο ουσιστικά) θα εχει το ιδιο κέντρο και ακτίνα 3,50+3,00=6,50μ.
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού
   Ξεκίνησε τη λειτουργία του το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού.

   Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποφάσισε το ΤΕΕ να δημιουργήσει ηλεκτρονικό παρατηρητήριο καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανοιχτό στα μέλη του ΤΕΕ, όπου οι μηχανικοί μέλη του – αλλά και οι εγγεγραμμένοι τεχνολόγοι και τεχνικές εταιρείες –  θα μπορούν να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα, ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.
   • 0 replies
  • Παράταση ισχύος πολεοδομικών ρυθμίσεων (αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες)
   Με την ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις."

   στο άρθρο 54, δίνονται περαιτέρω παρατάσεις για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των υπαγωγών των Ν 40114 & 4178 των αυθαιρέτων. 

   "ΜΕΡΟΣ Θ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

   Άρθρο πεντηκοστό τέταρτο

   Παράταση ισχύος πολεοδομικών ρυθμίσεων

   1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) αντικαθίσταται ως εξής: «Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 6 του από 8.7.1993 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 795), έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου και να ενταχθούν στην περ. (γ) της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167)».

   2. Η περ. (α) της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4643/2019 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής: «α) 8 Αυγούστου 2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν.  4014/2011 (Α΄  209) στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013».

   3. Το τρίτο εδάφιο της περ. (ια) του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «Ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».

   4. Το διάστημα ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017, των οικοδομικών αδειών της παρ. 2 του ιδίου άρθρου και των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας της περ. (δ) της παρ. 5 του ιδίου άρθρου που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

   5. Οι προθεσμίες αναθεώρησης οικοδομικής άδειας της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Τεύχος A’ 75/30.03.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1285

   6. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και η προθεσμία των τεσσάρων (4) μηνών του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του ιδίου άρθρου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020."
   • 14 replies
  • Virtual POS για πιστωτικές κάρτες από ΕΤΕ στα μέλη του ΤΕΕ, χωρίς συνδρομή – πάγια χρέωση
   Σε συνέχεια πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά σχετικά με τις υπηρεσίες πληρωμών – πιστωτικών καρτών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοινώνει νέα ειδική προσφορά της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προς τους Μηχανικούς μέλη του – ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες εγγεγραμμένες στο βιβλίο Τεχνικών επωνυμιών – για είσπραξη των αμοιβών τους μέσω χρέωσης πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία για υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (όπως POS).

   Συγκεκριμένα, η νέα προσφορά αφορά τη δυνατότητα  υποστήριξης είσπραξης μέσω πιστωτικών καρτών μέσω virtual POS ή διαδικτυακού περιβάλλοντος, χωρίς χρήση εξοπλισμού (τερματικό POS) χωρίς χρέωση πάγιου κόστους αλλά με χρέωση μόνο ανά συναλλαγή, αφού προηγηθεί σχετική σύμβαση με την τράπεζα.

   Αναλυτικότερα:

   Προσφορά Χρέωσης Πιστωτικών Καρτών για Μηχανικούς

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα προσφέρει σε όποια από τα Μέλη του το Επιθυμούν τις εξής δυνατότητες να εισπράττουν την αμοιβή τους μέσω της χρέωσης πιστωτικών καρτών.

   Προϋπόθεση για την παρακάτω προσφορά είναι οι Μηχανικοί να διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και να είναι είτε Μέλη του ΤΕΕ είτε εγγεγραμμένοι στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ και να επισκεφθούν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου τηρούν τον αντίστοιχο λογαριασμό.

   Σύμφωνα με την ΕΤΕ, για την ενεργοποίηση της προσφοράς για κάθε μηχανικό, απαραίτητη είναι η ύπαρξη λογαριασμού όψεως στο όνομα του Μηχανικού. Κατά την επίσκεψη για την υπογραφή της αίτησης/σύμβασης, ο μηχανικός/εταιρεία θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του την ταυτότητα του, την έναρξη επαγγέλματος ή/και εκτύπωση ενεργών ΚΑΔ από το taxisnet, την παρούσα προσφορά και να δηλώσει ότι επιθυμεί την υπηρεσία i-bank e-Commerce, με πρόσθετη υπηρεσία τις “Τηλεφωνικές / Ταχυδρομικές Πωλήσεις”.

    • Upvote
   • 23 replies
  • Καθορισμός περιεχομένου Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών που προσαρτάται σε δικόγραφα
   Δημοσίευθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΝ, με την οποία γίνεται ο καθορισμός της μορφής και του περιεχομένου του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών, που προσαρτάται σε δικόγραφα του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ενώπιον Δικαστηρίων και το οποίο επιφέρει μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και της Δήλωσης του συντάκτη Μηχανικού.

   Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:

   Άρθρο 1
   Μορφή και Περιεχόμενο του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ)

   1. Το Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ), που προσαρτάται, με ποινή απαραδέκτου, στα δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/1998 που ασκούνται και κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων και επιφέρουν γεωμετρικές, άλλως χωρικές, μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, συντάσσεται στο σύστημα συντεταγμένων του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΓΣΑ’87) και περιλαμβάνει την υπό κλίμακα γεωμετρική πληροφορία της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και την περιγραφική πληροφορία, με τους πίνακες συντεταγμένων, τους πίνακες μεταβολών, τις σημειώσεις,
   τις δηλώσεις του μηχανικού και το υπόμνημα.
   2. Η γεωμετρική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α) Στα στοιχεία της τρέχουσας χωρικής κτηματολογικής βάσης κατά μεταφορά από το κτηματογραφικό διάγραμμα, που το περιεχόμενό του καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37842/30-08-2011 (Β’ 2288), σχετιζόμενα με τα όρια του γεωτεμαχίου που αφορά η επίδικη γεωμετρική μεταβολή, καθώς και με όρια των λοιπών επίδικων επηρεαζόμενων από την ίδια μεταβολή όμορων γεωτεμαχίων.

   Β) Στα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
   • 1 reply
  • Έγκριση εβδομήντα (70) Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες
   Η απόφαση αναφέρει:

   1. Η επικαιροποίηση, των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ ), σειράς ΕΛΟΤ ΤΠ 1501 ΧΧΧΧ :2009, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, λόγω της εν τω μεταξύ εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα κυρίως των υλικών και των ευρωπαϊκών προτύπων.

   2. Η χώρα μας υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ – TOOLKIT I (OECD Competition Assessment Reviews, Greece/Sector: Building Materials, σελ. 328, No 12-15).

   3. Τα κείμενα των εν λόγω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών συνιστούν σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών Τεχνικών Προδιαγραφών και Τεχνικών ή Ειδικών Συγγραφών Υποχρεώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στις δημόσιες συμβάσεις
   κατασκευής έργων.

   4. Με τα εν λόγω κείμενα εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τα οποία είναι κάθε φορά σε ισχύ, και διευκολύνεται η επίτευξη του στόχου της ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και στον τομέα των Δομικών Έργων.

   5. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ολοκλήρωσε το έργο της επεξεργασίας των 70 Τεχνικών Προδιαγραφών, της Δημόσιας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσης των κειμένων αυτών και, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ ΤΕ99, προώθησε την έκδοση των κειμένων αυτών, ως Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών.

   • 10 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.