Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/03/2018 in all areas

 1. 2 points
  Για να μπορείς να πας σε οριστική υπαγωγή στο Ν4178. πρέπει να έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου, όχι να έχει εξοφληθεί.
 2. 1 point
  Οι δηλώσεις του 4178 για να πάνε σε οριστική υπαγωγή πρέπει να ολοκληρωθεί η πληρωμή του προστίμου, όχι να ανέβουν τα αρχεία ... δεν έχει καμία σχέση εξάρτησης το ένα με το άλλο.... Αυτό που προσέχουμε είναι ότι σε δήλωση με οριστική υπαγωγή δεν μπορείς να ακυρώσεις αρχεία, αλλά μόνο να ανεβάζεις !!!
 3. 1 point
  Ένα τοπογραφικό διάγραμμα που συντάσσεται αποκλειστικά και μόνο για να γίνει η δήλωση του ακινήτου στο κτηματολόγιο δεν χρειάζεται φυσικά να αναρτηθεί. Αν μελλοντικά αποτελέσει το συνημμένο διάγραμμα μίας δικαιοπραξίας, ή αν χρησιμοποιηθεί ως διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών θα πρέπει τότε να αναρτηθεί στην νέα πλατφόρμα του κτηματολογίου. Για τον εντοπισμό ενός ακινήτου στο κτηματολόγιο, είναι επιτρεπτά τα παρακάτω: εξαρτημένο ή μη τοπογραφικό διάγραμμα, σκαρίφημα, απόσπασμα θέασης, ακόμα και το τίποτα! Σε πληροφορώ ότι ακόμα και στις τρέχουσες μελέτες δηλώνονται πολλά ανεντόπιστα δικαιώματα, λόγω ά(γ)νοιας του πολίτη, λόγω του ότι κάποια αγροτεμάχια ανήκουν σε κάποια παλιά ξεχασμένη ιδιωτική ή δημόσια διανομή κλπ. Κάποια από αυτά τελικά τα εντοπίζει το κτηματολογικό γραφείο και κάποια όχι. Ανάλογα με την περίπτωση κρίνεις πόσο επίφοβο είναι να πας αντί για τοπογραφικό διάγραμμα απόσπασμα από ορθοφωτοχάρτη ή.. το τίποτα! Στα εντός σχεδίου τμήματα ο ανάδοχος αποτυπώνει όρια επί των οδών. Το πρόβλημα υπάρχει σε μη ορατά όρια στα εκτός σχεδίου, όπως και σε οικόπεδα εντός οικισμού με κτίσματα, θλάσεις κλπ στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων όπου γίνεται ο κακός χαμός.
 4. 1 point
  1) Σε λίγα χρόνια θα ακούμε τόσα πολλά που θα ξεβουλώνουμε τ' αυτιά μας. 2) Ένας νεαρός αθλητής παρουσιάζει ασυμμετρία κάτω άκρων, με διαφορά ύψους δεξιού/αριστερού ποδιού 0,5 cm. Έχοντας πλήρη ιατρική - διαγνωστική εικόνα υποβάλεις το μοντέλο σε στατική και δυναμική καταπόνηση και βρίσκεις την επιβάρυνση της άρθρωσης όταν ο αθλητής τρέχει με ταχύτητα 8 m/sec, την επί πλέον ενέργεια διόρθωσης της ανεπιθύμητης ταλάντωσης κ.α . Δεν μπορείς όμως ούτε να τον θεραπεύσεις, ούτε να προτείνεις μέτρα αντιμετώπισης. Ο αθλητίατρος γνωρίζει αν ο νεαρός μπορεί να διαπρέψει στο συγκεκριμένο άθλημα, ο φυσικοθεραπευτής αν θα προτείνει υποπτέρνιο* σε ηλικία 30 ετών, ο ιατρός αν θα του κάνει συντηρητική θεραπεία στα 40 κλπ. Στον αντίποδα της εμβιομηχανικής είναι η εργονομία. Καλείσαι να σχεδιάσεις ένα υποπτέρνιο, ή ένα υπόδημα γρήγορου βαδίσματος που να είναι μεν μαλακό, αλλά να αντέχει τα κρουστικά φορτία (που έχουν υπολογιστεί στην ανάλυση) χωρίς μεγάλη υποχώρηση πάχους.
 5. 1 point
  Εάν είσαι εσύ ο μηχανικός που εμποδίζεται, μειονέκτημα δεν είναι;
 6. 1 point
  Ψυχραιμία συνάδελφοι να βάλουμε το θέμα σε μια σειρά. Α. Αν έχω καταλάβει σωστά έχουν γίνει κατά σειρά τα παρακάτω. 1. Απόφαση νομάρχη οριοθετεί οικισμό με πολυγωνική γραμμή. 2. Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύετεται σε ΦΕΚ και ισχύει 3. Αργότερα ο νομάρχης με νέα απόφαση επεκτείνει τα όρια του οικισμού στα 800μ από το κέντρο . 4. Η νέα απόφαση ΔΕΝ δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. 5. Η Πολεοδομία για κάποιο χρονικό διάστημα υιοθετεί την αδημοσίευτη απόφαση και εκδίδεται εντός του νέου "εντός οικισμού" τμήματος άδεια με αρτιότητα ως "εντός οικισμού" 6. Αργότερα η πολεοδομία αποφασίζει ότι λόγω μη δημοσίευσης της νέας απόφασης Νομάρχη σε ΦΕΚ κακώς την εφάρμοζε και επανέρχεται στην χρήση της αρχικής απόφασης Νομάρχη με τα μικρότερα όρια . Αποτέλεσμα του λάθους της Πολεοδομίας : Σήμερα το ακίνητο είναι εκτός οικισμού μη άρτιο , ενώ διαθέτει άδεια οικοδομής που το θεωρεί εντός οικισμού και άρτιο η οποία ΔΕΝ έχει ανακληθεί και είναι σε ισχύ. ( Πρέπει να ξεκαθαριστεί και αν είναι ισχυρή ή όχι η αδημοσίευτη σε ΦΕΚ απόφαση Νομάρχη . ) Β. Υστερα από τα παραπάνω ο συνάδελφος αναρωτιέται ( δικαίως) τι να θεωρήσει αυθαίρετο και πως να επιλέξει συντελεστές : "α)... θα θεωρήσω αυθαίρετα μόνο οτι είναι εκτός Ο.Α. (μια αποθήκη και μια μικρή πισίνα) και όχι όλο το σπίτι αυθαίρετο; β) Οικοδομική Άδεια: ΟΧΙ ; γ) Εντός οικισμού: ΟΧΙ η ΝΑΙ;"
 7. 1 point
  το ιδεατό στερεό διαμορφώνεται από πλάτος δρόμου υψος, μέγιστο ύψος, βάθος οικοπεδου κλπ.... ο οικίσκος και όλα τα άλλα δεν το διαμορφώνουν αλλά οφείλουν να μη προεξέχουν .... οπότε το βασικό που πρέπει να προσέχεις είναι να μη υπάρχει σχεδόν τίποτα πέραν και άνω του ιδεατού στερεού.... Αν θυμάμαι καλά με ΓΟΚ ακόμα και οι διαφημιστικές πινακίδες είχαν πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
 8. 1 point
  Να πούμε βέβαια ότι ο Πίνακας αυτός έχει γίνει από τον κ. Στρογγυλό Γιάννη, υπάλληλο της ΥΔΟΜ Χανίων.
 9. 1 point
 10. 1 point
  ελήφθη από τον συνάδελφο sidvicious10 και προωθείται αρμοδίως μαζί και μια κωδικοποίηση του βασικού νόμου από τον dimitrisGM & σια edit το βιβλίο εργασίας ΣΔΑ είναι κλειδωμένο χωρίς κωδικό (πρέπει να πατήσετε "κατάργηση προστασίας βιβλίου εργασίας") ΣΔΑ.xls απόβλητα 2939.doc
 11. 1 point
  1ος τρόπος : Η εντολή Fillet του Autocad με Radius=3.50μ θα σου δώσει τον κύκλο που θέλεις. 2ος τρόπος : Φέρε παράλληλες στις δύο κάθετες διευθύνσεις σε απόσταση 3,50 μ και η τομή τους θα σου δώσει το κέντρο του κύκλου. Ο απέναντι κύκλος (τόξο ουσιστικά) θα εχει το ιδιο κέντρο και ακτίνα 3,50+3,00=6,50μ.
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Καθορισμός περιεχομένου Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών που προσαρτάται σε δικόγραφα
   Δημοσίευθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΝ, με την οποία γίνεται ο καθορισμός της μορφής και του περιεχομένου του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών, που προσαρτάται σε δικόγραφα του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ενώπιον Δικαστηρίων και το οποίο επιφέρει μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και της Δήλωσης του συντάκτη Μηχανικού.

   Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:

   Άρθρο 1
   Μορφή και Περιεχόμενο του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ)

   1. Το Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ), που προσαρτάται, με ποινή απαραδέκτου, στα δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/1998 που ασκούνται και κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων και επιφέρουν γεωμετρικές, άλλως χωρικές, μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, συντάσσεται στο σύστημα συντεταγμένων του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΓΣΑ’87) και περιλαμβάνει την υπό κλίμακα γεωμετρική πληροφορία της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και την περιγραφική πληροφορία, με τους πίνακες συντεταγμένων, τους πίνακες μεταβολών, τις σημειώσεις,
   τις δηλώσεις του μηχανικού και το υπόμνημα.
   2. Η γεωμετρική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α) Στα στοιχεία της τρέχουσας χωρικής κτηματολογικής βάσης κατά μεταφορά από το κτηματογραφικό διάγραμμα, που το περιεχόμενό του καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37842/30-08-2011 (Β’ 2288), σχετιζόμενα με τα όρια του γεωτεμαχίου που αφορά η επίδικη γεωμετρική μεταβολή, καθώς και με όρια των λοιπών επίδικων επηρεαζόμενων από την ίδια μεταβολή όμορων γεωτεμαχίων.

   Β) Στα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
   • 1 reply
  • Έγκριση εβδομήντα (70) Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες
   Η απόφαση αναφέρει:

   1. Η επικαιροποίηση, των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ ), σειράς ΕΛΟΤ ΤΠ 1501 ΧΧΧΧ :2009, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, λόγω της εν τω μεταξύ εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα κυρίως των υλικών και των ευρωπαϊκών προτύπων.

   2. Η χώρα μας υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ – TOOLKIT I (OECD Competition Assessment Reviews, Greece/Sector: Building Materials, σελ. 328, No 12-15).

   3. Τα κείμενα των εν λόγω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών συνιστούν σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών Τεχνικών Προδιαγραφών και Τεχνικών ή Ειδικών Συγγραφών Υποχρεώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στις δημόσιες συμβάσεις
   κατασκευής έργων.

   4. Με τα εν λόγω κείμενα εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τα οποία είναι κάθε φορά σε ισχύ, και διευκολύνεται η επίτευξη του στόχου της ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και στον τομέα των Δομικών Έργων.

   5. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ολοκλήρωσε το έργο της επεξεργασίας των 70 Τεχνικών Προδιαγραφών, της Δημόσιας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσης των κειμένων αυτών και, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ ΤΕ99, προώθησε την έκδοση των κειμένων αυτών, ως Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών.

   • 10 replies
  • Σήμανση Ασφαλείας - ISO 7010 - ΠΔ 105/1995
   Σημάνσεις ασφαλείας κατά το πρότυπο ISO-7010 και το ΠΔ 105/1995.

   Το pdf περιλαμβάνει ανά σελίδα τη σήμανση, τον τίτλο και την αρίθμηση καθώς και σύντομη περιγραφή. Τα σήματα βρίσκονται και μεμονωμένα εδώ.

   Πηγή:

   Wikipedia, Πρότυπο ISO-7010, σήμανση


   ΠΔ 105/1995


   Ίδια επεξεργασία για την παραγωγή pdf και μορφής προς εκτύπωση.
    
    • Upvote
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Σχεδιάζονται θεσμικές αλλαγές με επίβλεψη δημόσιων έργων και μελετών από ιδιώτες μηχανικούς
   Θα περιλαμβάνεται στο πακέτο θεσμικών μέτρων που ετοιμάζουν στο υπουργείο Υποδομών. Στόχος να περιοριστούν οι παράλογες εκπτώσεις και να παραδίδονται ποιοτικά έργα.

   Η επίβλεψη δημόσιων έργων και μελετών και από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες που θα επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, τη γενική εποπτεία και ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνεται στο πακέτο των θεσμικών αλλαγών που θα καταθέσει στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Υποδομών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των υψηλών εκπτώσεων στα δημόσια έργα, που ενίοτε φτάνουν το 70%-80% του προϋπολογισμού.

   Εξαιτίας των παράλογων εκπτώσεων έχει δημιουργηθεί ένα σπιράλ καταστροφής στον κατασκευαστικό κλάδο αφού οι υγιείς επιχειρήσεις βλέπουν θρασείς ανταγωνιστές τους να παίρνουν τα λιγοστά δημόσια έργα με παράλογα υψηλές εκπτώσεις. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις τρύπες του θεσμικού πλαισίου και τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών, διεκδικούν αυξήσεις του κόστους. Ετσι ένα έργο που δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό ένα εκατ. ευρώ, ανατίθεται με έκπτωση 60% (δηλαδή με κόστος 400.000 ευρώ) και τελικά μπορεί να κοστίσει 1,2 ή 1,5 εκατ. ευρώ!

   Η ιδιωτική επίβλεψη σε έργα και μελέτες, υπό αυστηρό θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης, αποτελεί μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του τότε τομεάρχη Υποδομών (και σήμερα υπουργού) Κώστα Καραμανλή. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η επικαιροποίηση των τιμολογίων και των προδιαγραφών κ.ά.
   • 0 replies
  • Νέα Σχέδια δράσεων Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές
   Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με κύρια αποστολή το συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών, ολοκλήρωσε την Εγκύκλιο για το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, Εγκύκλιο, η οποία εστάλη με συστημένη αποστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, Δ/νσεις Υπουργείων, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.α.).

   Ταυτόχρονα η ΓΓΠΠ προχώρησε στην ολοκλήρωση και έκδοση των δύο Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης Βραχείων Συνεπειών τόσο από πλημμυρικά φαινόμενα όσο και εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

   Τα δύο αυτά σχέδια, με κωδικές ονομασίες “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” [1] (για το σχέδιο που αφορά στις πλημμύρες) και “IΟΛΑΟΣ” [2](για τις δασικές πυρκαγιές), θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00.

   Σημειώνεται ότι με τα σχέδια επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4623/19.

   [1] ΔΑΡΔΑΝΟΣ: Ο Δάρδανος, γιός του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος έφυγε απ’ την Αρκαδία για να ιδρύσει μια αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δάρδανος βρέθηκε στην Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά την διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

   [2] ΙΟΛΑΟΣ: O Ιόλαος ήταν γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Ηρακλή, βοηθός και συμπαραστάτης του τελευταίου τον οποίο υποστήριζε στην επιτέλεση των άθλων του.

   Κατεβάστε απο εδώ την εγκύκλιο
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.