Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ppanag

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.821
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    16

Everything posted by ppanag

  1. @avgoust Το αντίγραφο τοπογραφικού αναρτάται ακριβώς όπως αναφέρεται δηλαδή ως αντίγραφο και όχι ως μελέτη δεν απαιτείται η εγκριση του μελετητή για παλιά τοπογραφικά αδειών. Αν αναφέρεσαι όμως στα αμέσως προηγούμενα ερωτήματα και απαντήσεις τότε απαιτείται συμμετοχή του μελετητή στην άδεια γιατί αναφέρονται σε άδεια περίφραξης που απαιτείται νέο τοπογραφικό
  2. Οι 55αρηδες που ξέρω , ούτε απόφοιτοι δημοτικού δεν ήταν το 1978
  3. Οι στατικές αμαρτίες παραμένουν και δεν εμπλέκονται με τις παραβάσεις που οφείλουν πρόστιμο και λαμβάνουν άφεση αμαρτιών με υπαγωγή στον Ν. 4495/17. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις η στατική μελέτη μαλλον "απλοποιήθηκε" και παρέλειψε να επιλύσει το πάτωμα, πλήν όμως έλαβε υπόψιν τα φορτία του πατώματος .... Εδώ τίθεται θέμα διαφραγματικής λειτουργίας του ορόφου, αλλά έχουμε πάει ήδη πολύ μακριά από τις τακτοποιήσεις. Για εμένα είσαι καλυμένος και μόνο που το αναφέρεις στην τεχνική σου έκθεση ως εύρημα.
  4. Για ΟΤ εδώ: https://sdigmap-dev.tee.gov.gr/sdmquery/public/ Για κτηματολόγιο εδώ https://maps.ktimatologio.gr/
  5. @GP80 Καλημέρα, Καταρχήν στις φωτογραφίες δεν φαίνεται το που εδράζεται/στηρίζεται η άλλη πλευρά της μεταλλικής δοκού. Σε κάθε περίπτωση, για τη νομιμοποίηση απαιτείται οικοδομική άδεια με βασική προύπόθεση, το μπαλκόνι αυτό, καθώς και άλλες πιθανές αυθαίρετες κατασκευές να μην παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις ή να έχουν ήδη τακτοποιηθεί. Φυσικά απαιτείται συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών τόσο για την όψη, όσο και για την επιβάρυνση του φέροντα οργανισμού. Η άδεια νομιμοποίησης είναι παρόμοια με την άδεια ανέγερσης ή προσθήκης, με τη διαφορά ότι πληρώνεις πρόστιμο αντί για επιβλέψεις! Το κόστος μια άδειας νομιμοποίησης κατασκευής σαν αυτή, είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την κατασκευή, λόγω των απαιτούμενων μελετών για ολόκληρο το κτίριο (τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, αρχιτεκτονικά, στατικά και διεκπεραίωση όλων αυτών). Σχετικά με την ΜΣΕ θα σου πω ότι είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει αν η άδεια περιλαμβάνει μονο αυτή την αυθαίρετη κατασκευή. Λογικά απαλάσσεται με τον έλεγχο της τέμνουσας βάσης, το οποίο ναί μεν έχει δουλίτσα, αλλά δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη δουλειά που απαιτείται για ΜΣΕ. Σε συμβουλεύω ανεπιφύλακτα να διαβάσεις τον ΚΑΝονισμό ΕΠΕμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) ... Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη αρχή, γιατί μετά έχει πολύ περισσότερο διάβασμα αν θες να εμβαθύνεις εκεί.
  6. Υλοποιημένη διάσταση είναι η διάσταση που μετράμε επιτόπου σε μια κατασκευή (όχι στο σχέδιο δηλαδή) Όλες οι μετρήσεις έχουν αποδεκτή απόκλιση σφάλματος ... Πόσο μάλλον η μέτρηση μήκους με εργαλεία μέτρησεις που συνδυάζουν ταυτόχρονα τη δική τους απόκλιση με την εσφαλμένη χρήση λόγω του ανθρώπινου λάθους, τόσο στον χειρισμό όσο και στην αντίληψη! Το 2% απόκλιση που αναφέρατε παραπάνω με μέγιστη απόκλιση τα 20εκ. αναφέρεται σε μέτρηση μήκους και όχι σε εμβαδόν, γι' αυτό δεν αντιλαμβάνεστε πώς εφαρμόζεται. Επίσης στο εμβαδόν υπάρχει αποδεκτή απόκλιση 2% και εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε κατασκευή κτιρίου. Εδώ βέβαια να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός των κτιρίων γίνεται πάντα σε διαστάσεις κτίστου, δηλαδή περιλαμβάνει τον φέροντα οργανισμό και τις τοιχοποιίες, χωρίς επιχρίσματα, επικαλύψεις κλπ., ενώ η αποτύπωση και επανακαταμέτρηση εκτελείται σε κτίρια με επικαλύψεις, επιχρίσματα κλπ. οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη χρησιμότητα των αποκλίσεων στη μέτρηση. Στην πραγματικότητα αν η αρχική εμβαδομέτρηση είναι σωστή, τότε όλες οι υπόλοιπες εντός του 2%, απλά την επιβεβαιώνουν και ποτέ δεν αποτελούν νέα μέτρηση !!!
  7. Θεωρητικά μετά θα έχουν εργοταξιακό ρεύμα επ' αόριστον, αλλά πρακτικά είναι πιθανό να τους δίνουν εργοταξιακό για 2-4 χρόνια και να ζητάνε ανανέωση όταν λήγει, η οποία γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα μηχανικού ότι οι εργασίες συνεχίζονται. Προσωπικά θα σας πρότεινα να "απενεργοποιήσετε" το εργοτάξιο για όσο δεν γίνονται εργασίες με παύση εργασιών. Η ευθύνη του επιβλέποντα μηχανικού είναι μεγάλη για να είναι επ' αόριστον υπεύθυνος !!! Ειδικά όταν υπάρχει οικονομική δυσκολία... εκτός και αν έχουν βρει δωρεάν επιβλέποντα !!!
  8. @ValiaDim Διάβασε το άρθρο 101 του Ν. 4495/17 και μετέφερέ το σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το τι ισχύει βάσει νόμου για τις πληρωμές του ενιαίουν ειδικού προστίμου. Κατά τα λοιπά είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να πληρώσει το πρόστιμο εμπρόθεσμα ή να αναλάβει όποιες προσαυξήσεις προκύψουν λόγω μη έγκαιρης πληρωμής. Προς το παρόν δεν εφαρμόζεται προσαύξηση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει και ίσως και με αναδρομική ισχύ.
  9. Πολύ σωστά τα λέει ο @Pavlos33 Επίσης @Paul_Mix καταλαβαίνω την απορία σου σχετικά με τη χρησιμότητα της διαδικασίας αυτής... Αυτή ψάχνω κι εγώ. Προς το παρόν η βεβαίωση του άρθρου 30 έχει μπαλώσει δύο τρύπες που υπήρχαν: α) Με αυτό τον τρόπο ενημερώνετε ο ιδιοκτήτης/εργοδότης για τις απαιτούμενες εγκρίσεις αναφορικά με τις εργασίες που θέλει να κάνει και τη θέση του ακινήτου, ώστε να μην έχει δικαιολογία ότι π.χ. δεν ήξερα ότι είναι ιστορικός τόπος εδώ, β) Αν κληθεί η αστυνομία λόγω των εργασιών, τότε ο ιδιοκτήτης τους παρουσιάζει τη βεβαίωση περι μη απαίτησεις λοιπών εγκρίσεων και μη απαίτησης οικοδομικής άδειας για τις συγκεκριμένες εργασίες, οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το αν είναι σύννομες οι εργασίες. Το (β) το είχε ζητήσει το υπουργείο δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν οι εργασίες που δεν απαιτούν άδεια με ορθή αιτιολόγηση ότι τα αστυνομικά όργανα δεν έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, για να κρίνουν κάθε φορά αν απαιτείται άδεια ή όχι. Ως προς το (α) βέβαια παραμένει το ερώτημα: "... Και πού θα ξέρει ο ιδιοκτήτης/εργοδότης ότι απαιτείται η βεβαίωση του άρθρου 30 ώστε να ζητήσει την έκδοσή της ?????"
  10. Αν το πατάρι πληροί τις προδιαγραφές των κύριων χώρων όπως ορίζει ο ΝΟΚ και ο κτιριοδομικός, φυσικά και μπορεί να είναι υπνοδωμάτιο. Ο ΣΔ δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση των υπνοδωματίων.
  11. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται λογικά στο "Π.Δ. ΤΗΣ 8.7.1993" με το οποίο εκδόθηκε η άδεια ... ΦΕΚ 795Δ/93 Επίσης δες και τη σφραγίδα της θεώρησης της άδειας .... αναφέρει κάποιο ΦΕΚ βάσει του οποίου θεωρήθηκε ??? EDIT: Εγκ-28116/91 Εγκ-28116/29-3-91 Υστερα από το με αρ. εγγρ-71755/9-10-90 έγγραφό μας σχετικά με την σύνδεση οικοδομών με δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης στις περιοχές αρμοδιότητας της Δ/νσης Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και Πολεοδομικού Γραφείου Αργυρούπολης και με αφορμή έντονες διαμαρτυρίες και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη την επικράτεια και την αποφυγή μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν διαπιστωθεί στις υπηρεσίες σας στις περιπτώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα ΔΕΗ και Υδρευσης οικοδομών, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες: Επιτρέπεται η προσωρινή σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα ΔΕΗ και Υδρευσης, αφού προηγουμένως υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη αίτηση για θεώρηση της άδειας χωρίς αυτοψία με συνημμένη δήλωση του Ν-1599/87 των επιβλεπόντων Μηχανικών.
  12. Και πάντα αναζητούμε στη σύσταση καθέτου αν αναφέρεται το πώς κατανέμεται η δόμηση, ειδικά αν η επιφάνεια κάθε κάθετης δεν αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας επί του συνολικού οικοπέδου. Αν δεν αναφέρεται, τότε ο συντελεστής δόμησης και όλα τα μεγέθη δόμησης κατανέμονται με το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Προσοχή επίσης αν υπάρχει κοινόχρηστη κάθετη με δικά της χιλιοστά.
  13. Αν είναι εν ενεργεία δικηγόρος και παραδόσει έγγραφο που θα φέρει τη σφραγίδα του για την νομική ερμηνεία, αλλιώς οποιοσδήποτε άλλος δικηγόρος είναι ελεύθερος να ερμηνεύσει και να αναλάβει την ευθύνη για την ερμηνεία του κανονισμού. Πάντως οι μηχανικοί δεν είναι αρμόδιοι για την ερμηνεία του κανονισμού. Ακόμα και η πολεοδομία αν έχει έστω και 0,01 % αμφιβολία θα αναστείλει την άδεια και θα ζητήσει νομική ερμηνεία.
  14. Εκτός και αν ο κανονισμός του συγκεκριμέμου κτιρίου ορίζει άλλο τρόπο λήψης αποφάσεων. π.χ. "εφόσον μετά από 3 επαναλαμβανόμενες συνελεύσεις δεν βγεί απόφαση, λόγω μη απαρτίας, τότε η απόφαση λαμβάνεται στην επόμενη γενική συνέλευση με όποια συμμετοχή υπάρξει!"
  15. Εδώ έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι το ΤΕΕ είναι απλά ο μεσάζοντας/διαχειριστής της αίτησης και όχι ο αποδέκτης της όλης διαδικασίας. Βέβαια δεν παύει να είναι ο κομιστής των εγγράφων προς το ΥΠΕΝ ... Η αρμόδια κατά τόπους ΥΔΟΜ δεν εμπλέκεται πουθενά στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Θεωρώ πως η ΥΔ θα έπρεπε να απευθύνεται προς ΥΠΕΝ, αλλά πολλές φορές πρότεινα να απευθύνεται προς ΥΠΕΝ-ΤΕΕ ... το οποίο τα πιάνει όλα.
  16. Ο χρόνος ισχύος της προέγκρισης ορίζεται από την ΥΔΟΜ (αν όχι αυτόματα από το σύστημα), όχι από τον διαχειριστή της αίτησης. Όταν με το καλό εκδοθεί η προέγκριση, θα αναγράφει και τον χρόνο ισχύος, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 1 του Ν. 4495/17 ισχύει για 2 χρόνια πλέον μετά την τροποποίηση του ν. 5037/23.
  17. @patty Τις επιλογές τις κάνουμε βάσει του Ν. 4495/17 και όχι βάσει του λεκτικού της πλατφόρμας του ΤΕΕ. Στο συγκεκριμένο πεδίο συμπληρώνουμε τον χρόνο ισχύος της άδειας (όχι της προέγκρισης) βάσει του άρθρου 42 του Ν. 4495/17
  18. Οι ενοικιαστές καλό είναι να ελέγχουν τον κανονισμό και το ίδιο το κτήριο πριν νοικιάσουν και όχι να κοιτάνε μόνο το χαμηλό ενοίκιο και το καλό το πόστο!!! Μετά είναι αργά για δάκρυα @engant Προσωπικά τους λέω να ασχοληθούν οι ίδιοι με τη συναίνεση και μετά να απευθυνθούν σε εμένα! Το τελευταίο χαρτί είναι να απευθυνθούν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου... αν δεν τον έχουν φεσώσει βέβαια!
  19. Δεν είναι κακή σκέψη!!! Θεωρητικά ο πελάτης πρέπει να κάνει απόρριψη!!
  20. Είναι σωστό να ακυρωθεί τώρα, ένα περσινό παραστατικό?
  21. Έκανες δήλωση προκαταβλητέου και οφείλεις να πληρώσεις, αλλιώς θα χρωστάς στη ΔΟΥ με ότι συνέπειες έχει αυτό.... Θα πρέπει να τροποποιήσεις τη δήλωση για να μην τα πληρώσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.