Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Έχεις δίκιο με την εκσκαφή διότι 3,20 ήταν η μελέτη ενώ τώρα που ανέβηκε είναι στο -2,20μ.

Οπότε έχω ΥΔ για όλο το υπόγειο... Όπως και στον συνάδελφο που ρώτησε νωρίτερα.....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μια ερώτηση τώρα κι εγώ που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το θέμα. Στις παλιές άδειες όπου δεν φαίνονται στάθμες πουθενά, ούτε και Φ.Ε και Δ.Ε. στις τομές, πως γνωρίζουμε ποιά είναι η στάθμη της άδειας για να βάλουμε το υπόγειο με μειωτικό ή όχι; Γιατί αν θυμάμαι καλά η εγκύκλιος 3 λέει ότι οι παραβάσεις εντοπίζονται με βάση την εγκεκριμένη μελέτη και αν αυτή δεν δείχνει στάθμες, ή λ.χ. διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, φύτευση κλπ δεν υφίσταται και παράβαση. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;  

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να προσπαθήσεις να "δημιουργήσεις" το Φ.Ε. με βάση τις ενδείξεις που έχεις από το άμεσο περιβάλλον σου. Τέτοιες είναι η γειτονική πλαγιά, το αν είσαι σε επίπεδο οικόπεδο, γενικά να αντιληφθείς πώς θα μπορούσε να είναι το φυσικό ανάγλυφο, κάνοντας την παραδοχή ότι στην θέση του κτιρίου δεν υπήρχε τοπικά κάποιο επίχωμα ή εκσκαφή.

Το σχετικό Τ.Ε. το παίρνεις από όψεις και τομές, "όσο ακριβείς μπορούν να είναι και αυτές". Σε τέτοιες άδειες που αναφέρεσαι , συμβαίνει συχνά η τομή να δείχνει μια κλίση 15-20% και να έχεις στην πραγματικότητα κλίσεις 100-130% μερικές φορές όμως. Σε αυτά βλέπεις το κτίριο να είναι τοποθετημένο σωστά από την μία πλευρά και από την άλλη να είναι πιο ψηλά ή πιο χαμηλά.

 

Μερικές φορές είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και αλχημείες δυστυχώς.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τεκμηριώνεις στην τεχνική σου έκθεση τι χρεώνεις παράβαση και τι όχι, επειδή το βλέπεις τουλάχιστον σε ένα εγκεκριμένο σχέδιο και το "σενάριο" που φτιάχνεις να στέκει σε σένα τουλάχιστον, για να μπορείς να το υποστηρίξεις στο μέλλον.

 

Ως προς αυτό που λες για την εγκύκλιο 3, ο χώρος που έπρεπε να είναι υπόγειο και τώρα είναι ισόγειο, υπάρχει παράβαση, αλλά πρέπει να δεις αν αφορά διαφορετική στάθμη θεμελείωσης, μη πραγματοποίηση της επιχωμάτωσης ή κάτι άλλο που μπορεί να ανακαλύψεις, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kαλημέρα συνάδελφοι. 

Εχω μια περίπτωση όπου στο υπόγειο κτιρίου με άδεια , υπάρχει η εξής κατάσταση :

 

α. Το υπόγειο δεν εξέχει από το έδαφος και η  οροφή του είναι εκεί που την προβλέπει η άδεια.

β. Εχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση φανοβαφείου
γ. Εχει υπέρβαση εσωτερικού ύψους λόγω καταβιβασμού της στάθμης εκσκαφής . Από 2,60 καθαρό στην άδεια σήμερα έιναι 3.60 

 

Αρα έχω κατ'αρχήν ΥΔ  (λόγω του β ) , με μειωτικό συντελεστή (λόγω του α ).

 

Αυτή την υπέρβαση ύψους , πως την περνάω ? 

Με κανονικό συντελεστή ΥΥ ?  Αλλά στο παράρτημα Α στο 6 ( 1 ) λέει για υπέργειες κατασκευές .

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Σωστά όσα λες.

Για την υπέρβαση ύψους προς τα κάτω λόγω βαθύτερης εκσκαφής υπολογίζεται με αναλυτικό

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Διαβάζοντας σχετικά με την περίπτωση της υπερύψωσης χωρίς ευθύνη της δικής μας οριζόντιας, καταλαβαίνω πως η "κρατούσα" άποψη στο φορουμ είναι ότι όταν τακτοποιώ πχ ένα ανώγειο, σε οικοδομή 3 επίπεδων βάσει αδείας, το οποίο όμως αντί για στάθμη δαπέδου στο +0,90 έχει στάθμη στο +2,50 (γιατί από κάτω έγινε ολόκληρος όροφος λόγω κλίσεως του οικοπέδου στο πρόσωπο) εγώ ελέγχω μόνο ως προς το εσωτερικό ύψος? ειδικά δεδομένου ότι είμαι και σε ενδιάμεσο όροφο?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα συναδελφοι.

Συνεχιζοντας τις αποριες μου για το ιδιο θεμα, σε αλλο Thread αυτη τη φορα, εκθετω τον εξης προβληματισμο μου.

 

Οικοδομη με αδεια του 1993 μελετηθηκε διωροφη με ημιυπογειο (κλασσικα μισο μεσα και μισο εξω)

Πρακτικα κατασκευαστηκε ισογειο και 2 οροφοι, με το ημιυπογειο βοηθητικης χρησης να εχει μετατραπει σε κυριας χρησης διαμερισμα (τι σπανιο...)

 

Εκτος απο το σηκωμα της οικοδομης κατα αυτο το 1,50μ ωστε να βγει ολοκληρη στην επιφανεια (δεν τιθεται θεμα ξεμπαζωματος, σηκωθηκε), καθενας απο τους οροφους κερδισε κατι....

Το ημιυπογειο (ισογειο πλεον) κερδισε +10εκ ακομα (3,10μ από 3,00μ), ο 1ος οροφος κερδισε κι αυτος 10εκ και ο 2ος κερδισε 25εκ συνολο.

Οποτε εχω μια συνολικη υπερβαση υψους της ταξεως των 1,50+0,10+0,10+0,25=1,95 μ σε ολη την οικοδομη.

Συσταση οριζοντιου δεν εχει πραγματοποιηθει οποτε κοιταζουμε ολοκληρο το κτηριο μαζικα.

 

Το συνολικο ποσοστο υπερβασης υψους συγκρινομενο με το επιτρεπομενο υψος της περιοχης ειναι <20%.

Αυτο το ποσοστο θα το λαβει εξ ολοκληρου η ΥΔΚΧ του ημιυπογειου που εγινε κατοικια στο ισογειο ή καθε επιπεδο θα παιρνει υπερβαση υψους?

 

Θεωρω τρελο καθε επιπεδο να λαμβανει ΥΥ, δεδομενου οτι δεν υπαρχει συσταση και ολο το κτηριο το κοιταζουμε ως μια ιδιοκτησια.

 

 

Και επομενη ερωτηση αφορα τη στεγη, η οποια κατασκευαστηκε με αρκετα μεγαλυτερο υψος κορφιατη συγκριτικα με το εγκεκριμενο.

Πιο συγκεκριμενα μελετηθηκε 1,25μ να εχει τελικο υψος κορφιατη και μετρησα εσωτερικο 2,55μ.

Τι γινεται σε αυτην την περιπτωση με τα υψη της στεγης οταν σηκωνονται, χωρις ομως να δημιουργει κατοικισιμο χωρο απο κατω, παρα το οτι ειναι επισκεψιμος...

 

Αποψεις?

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Εγώ το βλέπω ως εξής:

Το υπόγειο δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αντί αυτού κατασκευάστηκε 3ος όροφος. ΥΔ+ΥΥ για αυτό.

Μετά για τα 10ράκια, αν ήταν 6εκ θα το πέρναγες με το 2% απόκλιση. Μία άλλη σκέψη είναι να πεις ότι οι δύο πλάκες σου, τα πατώματα κατασκευάστηκαν σε διαφορετική θέση εντός του εγκεκριμένου ύψους της οικοδομής σου. Το όριο που ελέγχεται είναι η τελική στάθμη  - τρισδιάστατο περίγραμμα της οικοδομής. Το να παίξουν πάνω κάτω οι ενδιάμεσες πλάκες, είναι το ίδιο με το να παίξουν λίγο οι τοίχοι στο εσωτερικό ενός ορόφου.

Δεν θα τα έβαζα ΥΔ, αλλά θα τα πήγαινα με αναλυτικό, ότι είναι εντός εγκεκριμένου όγκου, ή στις όψεις.

 

Το αν υπάρχει ΟΙ ή όχι επίσης δεν επιρρεάζει τις πολεοδομικές παραβάσεις ενός κτιρίου. Αλλάζει μόνο το πώς θα τις μοιράσεις στις ΟΙ, για να αντιστοιχίσεις και τα πρόστιμά τους. Η πολεοδομία εξετάζει το ιδιοκτησιακό, μόνο την ώρα της συναίνεσης. Η δόμηση αντιμετωπίζεται ενιαία ανά οικόπεδο μετά.

Link to comment
Share on other sites

Το να τιμωρησω ολοκληρο οροφο με ΥΔ και ΥΥ το θεωρω απαραδεκτο!

Εχω κλασσικη περιπτωση ενος ημιυπογειου που βγηκε ολο στο εδαφος. Αν δεν κατασκευαστηκε, οπως στη θεωρια σου, τοτε ο οροφος που ξεκινουσε απο το +1,50 θα επρεπε να πεσει 1,50μ για να ακουμπησει στο εδαφος.

Οταν το εγκεκριμενο υψος της οικοδομης ειναι 7,50μ (χωρις τη στεγη) κι εγω μετραω απο το εδαφος 9,45μ τοτε εχω υπερβαση υψους 1,95μ στην ολη μου κατασκευη.

 

Και η ερωτηση μου ειναι, αυτην την υπερβαση αν θα τη λαβει ΕΝΑ μονο επιπεδο (γιατι μιλαμε και για 200 τ.μ. πλακα) ή και τα 3....

Link to comment
Share on other sites

Για να μην παρεξηγηθώ.

Κι εγώ ΥΔ & ΥΥ θα βάλω σε ένα επίπεδο αλλά στο υπόγειο.

Μόνο που με τη θεωρία σου θα έχω υπέρβαση 3μ ενώ με τη δική μου 1,50μ κάτι που αλλάζει το πρόστιμο γιατί αλλάζει ποσοστό υπερβασης.

 

Επί της ουσίας το εγκεκριμένο περίγραμμα κοιταζω για να δω πόσο μετεβληθη. Και έχω συνολική υπέρβαση ύψους 1,95μ και στα τρία επίπεδα και δεν ξέρω πως να την κατανειμω. Να το πάρει ολόκληρο το επίπεδο της υπερβασης δόμησης η αυτό να πάρει το αναλογουν μερίδιο του και τα άλλα επίπεδα να πάρουν μόνο υπέρβαση ύψους?

 

Το πρόστιμο αλλάζει δραματικά καθώς μόνο η υπέρβαση ύψους σε ένα νόμιμο επίπεδο είναι πάνω από 3.000€

 

Απόψεις συνάδελφοι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.