Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κλίμα: Η πυρηνική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, όχι οι ΑΠΕ


    Ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει αντίστοιχη ισχύ με ένα τεράστιο αιολικό πάρκο που αποτελείται από 4.000 ανεμογεννήτριες, επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας για να καταδείξει την υψηλότερη αποδοτικότητα των ατομικών αντιδραστήρων έναντι των τεχνολογιών ΑΠΕ.

     

    Την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας ως την κυρίαρχη ενεργειακή πηγή χαμηλών εκπομπών προκρίνουν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί και έγκριτοι φορείς όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (IPCC) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

     

    Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Ενσωματώνουν αυτούς τους ρύπους στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής τους -καθώς καταναλώνονται ορυκτά καύσιμα για την εξόρυξη ουρανίου και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών- όπως άλλωστε συμβαίνει και στην κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ.

     

    Η IPCC εκτιμά ότι τα πυρηνικά εργοστάσια εκπέμπουν μόλις 16 γραμμάρια ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα ανά Κιλοβατώρα, όσο περίπου οι ανεμογεννήτριες.

     

    Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνεται σε όλα τα σενάρια της IPCC για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

     

    Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών και της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να αυξηθεί από το 30% σήμερα στο 80% το 2050, εκτιμά η διακυβερνητική επιτροπή.

     

    Ο Τζέιμς Χάνσεν της NASA, ένας εκ των κορυφαίων κλιματικών επιστημόνων στον κόσμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «η λύση στο πρόβλημα του κλίματος είναι η ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα. Και δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν σε αυτό το σημείο η Κίνα και η Ινδία [δηλαδή οι μεγαλύτεροι ρυπαντές] χωρίς την πυρηνική ενέργεια».

     

    Οι ΑΠΕ δεν επαρκούν κατά την άποψη του Χάνσεν διότι παρουσιάζουν μειονεκτήματα όπως το υψηλό κόστος, η αδυναμία αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας και η ασυμβατότητα με τα υφιστάμενα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

     

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υποστηρίζει ότι για την επίτευξη του στόχου συγκράτησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή ως το 2100 απαιτεί αύξηση της συνολικής ισχύος των πυρηνικών σταθμών από τα 396 Γιγαβάτ σήμερα στα 930 Γιγαβάτ το 2030, μια επένδυση ύψους 4 τρισ. Ευρώ.

     

    —Ο αντίλογος

     

    Στην ενδεχόμενη αύξηση ισχύος της πυρηνικής ενέργειας αντιδρούν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις διότι από τη μια ελλοχεύει κίνδυνος ολέθριου ατυχήματος και από την άλλη δεν υφίστανται βιώσιμες και ασφαλείς μέθοδοι διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων (τώρα κάτι προσπαθούν να κάνουν στη Φινλανδία).

     

    «Από τα ορυχεία ουρανίου μέχρι τα πυρηνικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένης της ραδιενεργού και χημικής ρύπανσης από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, κάθε φάση του πυρηνικού κύκλου φέρνει ρύπανση» αναφέρεται σε έκθεση της γαλλικής ερευνητικής υπηρεσίας WISE που συντάχθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και άλλων οργανώσεων.

     

    Παρόλα αυτά, η καύση των ορυκτών καυσίμων σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από την πυρηνική ενέργεια με 7 εκατομμύρια θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάθε χρόνο.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/12/07/pyriniki-energeia-ape-127312/





    george68

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    .............

    Στην ενδεχόμενη αύξηση ισχύος της πυρηνικής ενέργειας αντιδρούν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις διότι από τη μια ελλοχεύει κίνδυνος ολέθριου ατυχήματος και από την άλλη δεν υφίστανται βιώσιμες και ασφαλείς μέθοδοι διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ......

    Πέραν αυτών, υπάρχει και ο κίνδυνος συρράξεων για απόκτηση της πρώτης ύλης.

     

    Αλλά και οι ΑΠΕ έχουν κάνει σημαντικά βήματα ως προς την αποθήκευση της ενέργειας, όπως στην περίπτωση υπερθέρμανσης αλατιού με κάτοπτρα (σχετικά στο ντοκιμαντέρ του National Geografic Breakthrough). Επειδή όμως είναι σε αρχικό στάδιο (ήδη έχει κατασκευαστεί ένα τέτοιος σταθμός), το κόστος είναι (προς το παρόν) μεγάλο. 

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ναι γιατι στις ΑΠΕ δεν υπαρχουν αντιδράσεις απο διάφορους οικολόγους μήπως εκλείψει κανά είδος πουλιών... Γενικα τέτοιες οργανώσεις θυμίζουν μεσαίωνα αντιδρώντας σε καθε τι νέο που μπορει να φέρει ανάπτυξη... Σκοταδισμος λοιπόν για να εχουμε το κεφάλι μας ήσυχο

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    • Upvote 2
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε πιο πολύ τη γεωθερμία. Νομίζω είναι η καλύτερη ΑΠΕ και χωρίς κάποια τρελή και πολύπλοκη τεχνολογία.

    Link to comment
    Share on other sites

    Ο Γίωργος τα είπε τέλεια.
    Εγώ μόνο μια ερώτηση έχω να κάνω για όσους ασχολούνται παραπάνω με το υδρογόνο.
    Παλαιότερα το υδρογόνο φάνταζε (μαζί με την πυρηνική σύντηξη) μια από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες.
    Ξέρει κάποιος να μας πει σε τι επίπεδο έχουν φτάσει διεθνώς οι ερευνητικές ομάδες στο θέμα της αξιοποίησης του, γιατί προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί τον τελευταίο καιρό;
    Διότι πάντα πίστευα ότι η χρήση ΑΠΕ για την διάσπαση του νερού και την παραγωγή υδρογόνου και στην συνέχεια κάυση του υδρογόνου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικτύου, θα έλυνε το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας.
    Απλά ρωτάω, αν κάποιος γνωρίζει, πόσο κοντα είμαστε ώστε να το κάνουμε όλο αυτό αποδοτικό.

    Τώρα για την γεωθέρμια στην Ελλάδα είναι λίγο περίεργα τα πράγματα.
    Πεδία υψηλής ενθαλπίας υπάρχουν στο ηφαιστιακό τόξο του αιγαίου, αλλά μια προσπάθεια που είχε γίνει απο την ΔΕΗ εγκαταλείφθηκε λόγω υψηλής αλατότητας. Ένα αρκετά υποσχόμενο, αν και χαμηλής ενθαλπίας, γεωθερμικό πεδίο είναι αυτό στην κάμπο της Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται σε μικρά βάθη (μικρό κόστος γεώτρησης) και μπορεί να αξιοποιηθεί για καλλιέργειες και θέρμανση κτιρίων.
    Επίσης (συγνώμη που θα το γυρίσω στην γκρίνια) αλλά στα δύο πιο υποσχόμενα θερμικά πεδία που έχουμε, η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στην αξιοποίηση τους. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται μέσα από τις δημοτικές κοινότητες, καθώς τόσο ο Δήμος Νισύρου όσο και ο Δήμος Μήλου έχουν εκδόσει ψηφίσματα που εναντιώνονται στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων από την ΔΕΗ.

    Link to comment
    Share on other sites

    Στο παραπάνω ντοκιμαντέρ, δεν υπάρχει αναφορά για τη μέθοδο που αναφέρεις.

    Που σημαίνει, πως μάλλον έχει εγκαταλειφθεί (προς το παρόν).

    Όσο για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν μόνο αν μια τέτοια εγκατάσταση εγκυμονεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αλλιώς, να επιβαρυνθούν το κόστος μεταφοράς του ρεύματος. 

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Οτι να ναι το άρθρο. Το διάβασα το πρωί στο econews.

     

    Το αν χρειάζονται 4000 Α/Γ για έναν πυρηνικό σταθμό εξαρτάται την ισχύ της γεννήτριας και την ισχύ του πυρηνικού σταθμού.

    Link to comment
    Share on other sites

    Η πυρηνική ενέργεια έχει πάρα πολλά καλά, αλλά θυμάμαι 2 ονόματα:
    Three Mile Island (Pennsylvania) και Chernobyl (ΕΣΣΔ), ένα απο κάθε -ισμό.
    Και σε Αγγλία, Γαλλία και (νομίζω) Ελβετία έχουν συμβεί, και το απίστευτο απίθανο στην Fukushima.
    Εχει (ή μπορεί να) συμβεί κάτι ανάλογο με ΑΠΕ?
    Το αν μπορεί ο ιδ. τομέας να λειτουργήσει πυρηνικά εργοστάσια ας το κουβεντιάσουμε αλλού.
    Οσοι υποστηρίζουν ότι η πυρηνική είναι φθηνή ας ενσωματώσουν στα μοντέλα τους και το κόστος και επιπτώσεις πιθανής διαρροής ή ατυχήματος, ας τα προσθέσουν και στο αποτύπωμα.

    Με ΑΠΕ είναι όλα απλούστερα αν και πιο πολύπολοκα, το "διαλειψιμότητα*" ας το εξηγήσει κάποιος, ακούγεται υπερβολικό εκτός και αν εννοεί 1 μεμονωμένη εγκατάσταση.
    Αυτό με την αποθήκευση πως προέκυψε?
    Νομίζω ότι και τα υδροηλεκτρικά όταν λειτουργούν ανάποδα έχουν και αυτά κάποιες απώλειες. (πόσο?)

    * διαλείπουσα, διαλειπτότητα ή άλλος όρος για τη μετάφραση υπάρχει?

    Link to comment
    Share on other sites

    ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά κλπ,

    η εκμετάλλευση των ΑΠΕ θα καταστεί μακροπρόθεσμα μονόδρομος, 

    και προϊούσης της τεχνολογίας το κόστος και το αποτύπωμα θα μειώνονται.

    Δεν θα τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των πηγών, καθώς όλες θα χρησιμοποιούνται,

    όσο γίνεται και όπου γίνεται, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

    Θα είναι τέτοια η ζήτηση ενέργειας και η έλλειψη ορυκτών, που δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος.

    Και όχι μόνο οι τεχνολογίες που ήδη ξέρουμε, αλλά και άλλες που είναι τώρα πειραματικές,

    ή άλλες που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα.

    Και τότε, αναγκαστικά, θα αναπτυχθούν και τα πυρηνικά, και τα υδρογόνα και όλα.

     

    Το πραγματικό ζητούμενο είναι η διαχείριση της ζήτησης.

    Η ανακύκλωση, η παραγωγή τροφής, το νερό, η περιφερειακή οργάνωση του πληθυσμού,

    η αειφορία της ανάπτυξης γενικότερα. 

    Ακόμα και τα πολεοδομικά μοντέλα και η αρχιτεκτονική θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

    Ο καπιταλισμός, με όλα τα καλά του, έχει μία θεμελιώδη αδυναμία:

    προϋποθέτει διαρκή αύξηση του παραγόμενου προϊόντος εν γένει.

    Ο πλανήτης όμως είναι πεπερασμένος.

    Το παραμυθάκι που διαβάζουμε τώρα δεν έχει τέλος. Σίγουρα όχι καλό τέλος.

    Θα πρέπει να το ξαναγράψουμε όσο προλαβαίνουμε 

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.