Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  «Αποφυλακίζονται»... 420.000 αεροφωτογραφίες

  Sign in to follow this  

  Μετά το δημοσίευμα της «Κ.Ε.», που έφερε στο φως τον πολύμηνο παροπλισμό του πολύτιμου αρχείου, συνολικά 420.000 αεροφωτογραφιών του πρώην Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ΟΚΧΕ), σιωπηρά, χωρίς επίσημη ανακοίνωση προς την κοινή γνώμη και τους χιλιάδες ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.) και σταδιακά, με νέο πρωτόκολλο από μηδενική βάση, αρχίζει να λειτουργεί ξανά ο μηχανισμός διάθεσής τους.

  Η Εταιρεία Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), που έχει νόμιμη υποχρέωση να συνεχίσει τη λειτουργία και να υλοποιήσει όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα του καταργημένου από πέρυσι τον Ιούλιο ΟΚΧΕ, απάντησε στο δημοσίευμα της «Κ.Ε.», με επιστολή του προέδρου της, Δημήτρη Καλουδιώτη. Δίνει το μήνυμα ότι «το αρχείο δεν ρημάζει» και ότι «έχουν ληφθεί μέτρα 24ωρης καθημερινής φύλαξής του», διαφεύγοντας ωστόσο από την ουσία, που είναι ότι πράγματι το αρχείο παραμένει παροπλισμένο και... φυλακισμένο το τελευταίο εξάμηνο, χωρίς να έχει διατεθεί πριν από το δημοσίευμά μας, έστω μία αεροφωτογραφία από το αρχείο του ΟΚΧΕ.

   

  Οι αεροφωτογραφίες είναι απαραίτητες, ως επίσημο ντοκουμέντο με τη σφραγίδα του κράτους, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και ως αποδεικτικό υλικό σε δικαστικές διενέξεις, όπως επίσης και για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Οσο για τα περισσότερα από τα 40.000 αιτήματα για αεροφωτογραφίες, που αποδεδειγμένα (με βάση ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας) έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, χωρίς να εξυπηρετηθούν από το ανενεργό αρχείο του πρώην ΟΚΧΕ, πάλι η ουσία χάνεται στην απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε.

   

  Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, «υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 1.350 αιτήματα, τα 1.200 επιτοπίως και 138 ηλεκτρονικά» (σ.σ. κάποιο λάθος έγινε στην πρόσθεση), προφανώς στην ΕΚΧΑ Α.Ε. και όχι στο πρωτόκολλο του πρώην ΟΚΧΕ, που παρουσίασε το ρεπορτάζ.

   

  Από την απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε., παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, επιβεβαιώνεται επίσης ότι συνεχίζεται το σίριαλ της «ψηφιοποίησης του αρχείου αεροφωτογραφιών».

   

  Το πρόγραμμα, όπως προωθήθηκε από τον πρώην ΟΚΧΕ για την εξυπηρέτηση κοινού και επαγγελματιών, με εύκολη και άμεση προμήθεια αεροφωτογραφιών, έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ (απόφαση της ψηφιακής σύγκλισης στις 29/10/2013, με αιτιολογία «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από μεριάς της αναθέτουσας αρχής»!). Επίσης, ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, του πρώην ΟΚΧΕ, πέραν πάσης αμφιβολίας, αποτελεί παρελθόν. Η «ΕΚΧΑ Α.Ε.», όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, προωθεί νέο πρόγραμμα μέσω της «Ψηφιακής Σύγκλισης», το οποίο στην ανακοίνωσή της ονομάζει «συνέχιση του έργου με αναβάθμιση του αντικειμένου».

   

  Για να μην παίζουμε όμως με τις λέξεις, η αλήθεια είναι ότι το νέο πρόγραμμα, έξι μήνες μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ούτε ανατεθεί και θα έχουμε τουλάχιστον μία ακόμα χαμένη χρονιά για τη σύγχρονη διάθεση των αεροφωτογραφιών. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όχι βέβαια οι παράγοντες των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, αλλά οι πολίτες.

   

  Πάντως, ο Σύλλογος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική αλληλογραφία για την απένταξη του εν λόγω έργου, προκειμένου να φανεί ποιος είναι υπέρ ή κατά της καθυστέρησης.

   

  Για το πρόγραμμα Corine, που είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίησή του, μέσω των εποπτευόμενων φορέων του, το ζήτημα είναι αφ' ενός μεν να μη χαθεί όλη η προετοιμασία που έχει γίνει από τον πρώην ΟΚΧΕ, καθώς πριν από την κατάργησή του είχαν λυθεί τα θέματα χρηματοδότησης, προδιαγραφών, διαγωνισμών κ.λπ. και ήταν ήδη έτοιμα τα τεύχη προς δημοπράτηση, αφ' ετέρου δε να σπεύσει τώρα η ΕΚΧΑ Α.Ε., ώστε να μην παρουσιάζεται και πάλι, όπως το 2010, η Ελλάδα με «μαύρο χρώμα», δηλαδή χωρίς στοιχεία στο συγκεκριμένο τομέα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

   

  Αναζητείται η κάμερα

   

  Από την απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. προκύπτει ότι συνεχίζεται το σίριαλ και με την προμήθεια ψηφιακής φωτογραμμετρικής κάμερας, που θα έδινε στο ελληνικό Δημόσιο την αυτοδυναμία να ανανεώνει τα χαρτογραφικά υπόβαθρα ανά τριετία, όπως είχε προωθήσει ο ΟΚΧΕ, μειώνοντας δραστικά το σχετικό κόστος και βάζοντας φρένο στις δαπάνες τρίτων ιδιωτών.

   

  Ενώ το θέμα έχει «θαφτεί» και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παράγοντες της ΕΚΧΑ Α.Ε. θεωρούν την προμήθεια της κάμερας «μεσοβέζικη λύση» - στην επίσημη απάντηση του κ. Καλουδιώτη αναφέρεται αορίστως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί «με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΚΧΑ Α.Ε.». Δηλαδή, η μπάλα στην κερκίδα! Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σ. Καλαφάτης, έχει τοποθετηθεί, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, για την αναγκαιότητα της προμήθειας και για τη χρησιμότητα της κάμερας, καθώς και για την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης.

   

  Το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από τις 29-03-2013 (Απόφαση Ενταξης Γ.Γ. ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με έγγραφα ντοκουμέντα, στις 20-5-2013 ζητήθηκε από τον ίδιο τον κ. Καλουδιώτη η απένταξη από το ΕΣΠΑ της εν λόγω προμήθειας, που τελικά εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και εν συνεχεία πάλι χάθηκε...

   

  Τελικά, με τις ενέργειες αυτές προέκυψε καθυστέρηση για όλο το έργο της παραγωγής ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών (LSO) για όλη τη χώρα τουλάχιστον 12 μηνών.

   

  Διαβάστε εδώ και την απάντηση του ΟΚΧΕ: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/01/2014&id=410472

   

  Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/01/2014&id=410472


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Tα γνωστά τρία πουλάκια συνεχίζουν και ξύνονται ασυστόλως και χωρίς ενδοιασμό!!!! Εύγε!!!

  • Upvote 1
  • Downvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Και τι θα γίνει με τον 4178 και τις διορίες του? Εκτός και αν ο νόμος πάρει παράταση επ άπειρον...

   

  Προσωπικά δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση που να εμπιστεύομαι τα λεγόμενα των ιδιοκτητών για το χρόνο κατασκευής και καθότι φέρουμε και εμείς ευθύνη για την υποβολή τους, αναμένω την απελευθέρωση των α/φ για να βγάλω άκρη.

   

  Τι γίνεται αν περαιώσεις περίπτωση αυθαιρέτου που αργότερα αποδειχτεί οτι κατασκευάστηκε μετά τον Ιούλιο του 11,αλλά ελλείψει α/δ δεν είχες τη δυνατότητα να το γνωρίζεις?Βρε αι στο ....όλοι τους!

   

  Ειλικρινά δε με ενοχλεί η τόσο η κρίση όσο το μπ....ο που βιώνουμε καθημερινά και μας στοιχίζει σε ψυχική υγεία και εργατοώρες....εδω χρειάζεσαι εναν υπάλληλο μόνο και μόνο για να αναλάβει τα γραφειοκρατικά,ώστε να αναπληρώσεις τις χαμένες ώρες....τι να λέμε τώρα...σκεφτείτε τι εισόδημα ή χρόνο για απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων και γνώσεων χάνουμε μόνο με τις 100άδες ώρες που απαιτούνται για ερμηνεία των ο Θεος να τους κάνει νόμων που ψηφίζουνε...

  Edited by Alsterwasser
  • Upvote 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τελικώς θα διατεθούν δωρεάν (όπως οι ορθοφωτογραφίες του νομού αττικής) ;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ναι βέβαια οπωσδήποτε!!! Πάμε στοίχημα ότι, θα έχουν αναθεωρημένες προς τα πάνω τιμές;;;;;;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  σήμερα πήγε γνωστή μου στο κτηματολόγιο (τιμ. βασου) για άσχετη δουλειά , και επειδή της έχω πει να ρωτάει κάθε φορά τι γίνεται με τις αεροφωτογραφίες μου είπε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί το τμήμα καθημερινώς εκτός Τετάρτης...αληθεύει ή με δουλεύει; έχω χάσει κάτι και ξεκίνησε; έχει κανείς κάτι νεώτερο;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Έχει ξεκινήσει (από τις 20 του μήνα) και όντως εκτός Τετάρτης.

  Κυρίως το γραφείο στην είσοδο αριστερά ... με 5, αν θυμάμαι καλά, θέσεις εξυπηρέτησης.

  Απ' ότι έμαθα παραγγέλνεις αεροφωτογραφίες κανονικά ... και παραλαβή περίπου μετά από 10 μέρες.

  Επειδή προσωπικά πήρα ψηφιακό χαρτογραφικό υλικό, υπάρχει θέμα με το τιμολόγιο ... δεν μπορούν να το κόψουν ακόμη ! Είπαν ότι θα το λύσουν άμεσα ...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Λογικα θα λυθει και αυτο.

  Αλλα με την ηλεκτρονική παραγγελια τι γινεται?

  Αφου το συστημα ηταν ετοιμο....

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Έχει ξεκινήσει (από τις 20 του μήνα) και όντως εκτός Τετάρτης.

  Κυρίως το γραφείο στην είσοδο αριστερά ... με 5, αν θυμάμαι καλά, θέσεις εξυπηρέτησης.

  Απ' ότι έμαθα παραγγέλνεις αεροφωτογραφίες κανονικά ... και παραλαβή περίπου μετά από 10 μέρες.

  Επειδή προσωπικά πήρα ψηφιακό χαρτογραφικό υλικό, υπάρχει θέμα με το τιμολόγιο ... δεν μπορούν να το κόψουν ακόμη ! Είπαν ότι θα το λύσουν άμεσα ...

  Ξέρει κανείς αν όντως υπάρχουν αεροφωτογραφίες του Ιουλίου 2011 για όλη την Ελλάδα? Γιατί θέλω να νομιμοποιήσω μια σοφίτα που ο ιδιοκτήτης λέει ότι την έκανε τότε περίπου και δεν προχωρώ πριν να τη δω σε αεροφωτογραφία.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Βέβαια... πάρα πολλές.  Μόνο που πρέπει εκτός της περιοχής που σε ενδιαφέρει να δηλώσεις αν προτιμάς αυτές που τραβήχτηκαν το πρωί ή το μεσημέρι της 28/7/2011....

   

  λιγο χιούμορ να περνάει η ώρα...

  • Upvote 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.