Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ζητούν από τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου


    Ο δικηγορικός κόσμος με επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας και πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι στην Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του μέσα στο επόμενο διάστημα.

     

    Ο κ. Αλεξανδρής έστειλε επιστολή στους 300 βουλευτές και τους επισημαίνει ότι το επίμαχο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλέον της αντισυνταγματικότητας του, η οποία έχει βεβαιωθεί και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει τεράστια προβλήματα, ελλειμματική σύνδεση με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα και καταστρέφει ένα κομμάτι του κοινωνικού ιστού της χώρας που είναι οι δικηγόροι, ενώ καταλήγει στην επιστολή του «Η ευθύνη είναι δική Σας». Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής επαναλαμβάνει στην επιστολή του τα τεράστια παραβλήματα που δημιουργεί στην πράξη το επίμαχο νομοσχέδιο.

     

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

     

    «Κύριε/κυρία βουλευτά,

     

    Εντός λίγων ωρών καλείστε να αναλάβετε την ευθύνη της νομοθέτησης ενός ασφαλιστικού-φορολογικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα και ελλειμματική σύνδεση με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Αιφνιδίως και με συνοπτικές διαδικασίες, που δεν ταιριάζουν στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Χωρίς να σας έχουν παρασχεθεί επικαιροποιημένα, τεκμηριωμένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες. Με άγνωστη -τουλάχιστον μέχρι τώρα- την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί αυτού.

     

    Γνωρίζετε ότι:

     

    Το παρόν νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την ομόθυμη αντίδραση όλων των κοινωνικών φορέων και επιστημονικών-επαγγελματικών οργανώσεων. Διατάξεις του επικρίθησαν ως αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέλη της ΚΕΝΕ.

     

    Το δικηγορικό σώμα, με την υπευθυνότητα και σοβαρότητα που του αρμόζει, επί τέσσερις μήνες προέβαλλε συστηματικά και εμπεριστατωμένα τους λόγους της αντίθεσής του στην προώθηση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Υπογραμμίζουμε το αυτονόητο: Υπό τον μανδύα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εισάγονται ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα με δημευτικό αποτέλεσμα, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας. Το προτεινόμενο σύστημα στερείται αξιοπιστίας και βιωσιμότητας. Η αποκλειστική σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αναιρεί την ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών. Η πλειονότητα των δικηγόρων οδηγείται στην οικονομική εξόντωση και σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Η εισφοροδοτική επιβάρυνση φτάνει στο 37,95% του εισοδήματός μας. Η εισφοροδοτική αυτή επιδρομή συνοδεύεται από φορολογικές ρυθμίσεις που βάλλουν ευθέως κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν κατοχυρώνεται αφορολόγητο· αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για εισοδήματα πάνω από 20.000 € (με νέους αυξημένους συντελεστές 29%, 37% & 45%)· αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (με συντελεστές από 2,2% έως 10%). Είναι σαφές ότι η αφαίρεση από το Κράτος ποσοστού που μπορεί να ξεπερνά το 65% του εισοδήματος συνιστά δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του. Η νομοθετική αυτή επιλογή, που παραγνωρίζει ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, που δεν συνεκτιμά την ανάπτυξη και την απασχόληση, που στερεί από τον ασκούντα το δικηγορικό λειτούργημα τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν μπορεί να είναι η προοπτική ενός ορθολογικού και δικαίου ασφαλιστικού-φορολογικού συστήματος!

    Οι φερόμενες «εκπτώσεις» επί των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων δεν επιλύουν τα προβλήματα που συνεπάγεται το προτεινόμενο σύστημα. Σε ό,τι αφορά τους νέους δικηγόρους, δεν πρόκειται για πραγματική μείωση εισφορών, αλλά για «προσωρινή διευκόλυνση», καθώς τα αυξημένα ποσά εισφορών εξακολουθούν να οφείλονται και θα πρέπει να καταβληθούν σε ύστερο χρόνο. Αντίστοιχα, οι «εκπτώσεις» για τους λοιπούς συναδέλφους, ανάλογα με το εισόδημα, έχουν ορίζοντα τετραετίας, λες και η επαγγελματική μας ζωή τελειώνει σε 4 χρόνια.

     

    Απαιτείται λοιπόν μια μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των δικηγόρων, των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών. Οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας πρότασης είναι η διατήρηση αυτοτελούς ταμείου επιστημόνων, η διασφάλιση της ανταποδοτικότητας με την καθιέρωση μιας σχέσης εύλογης αναλογίας μεταξύ εισφορών και παροχών, η ειδική πρόνοια για την προστασία των νέων και των χαμηλοεισοδηματιών με πάγιες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν και την καθιέρωση αφορολόγητου και ανεισφορολόγητου ποσού, και τέλος η δυνατότητα δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενου επαγγελματικού ταμείου.

     

    Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που σέβεται τους πολίτες της, ο ουσιαστικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Εν προκειμένω, δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός τέτοιου διαλόγου. Εξέλιπε η κοινή βάση, αφού δεν παρασχέθηκαν ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες, παρά τα επανειλημμένα -έγγραφα- αιτήματά μας. Μέχρι την ύστατη στιγμή, δηλαδή τη φερόμενη ακρόαση των φορέων, οι επιβεβλημένες κατά το Σύνταγμα μελέτες παρέμειναν «επτασφράγιστο μυστικό». Και η «ακρόαση» κατέληξε ένας κενός τύπος, άνευ ουσιαστικού νοήματος. Ακόμη και σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει υποβάλει τις εν λόγω μελέτες, αλλά παλαιά στοιχεία και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, που δεν παρέχουν αναλογιστική τεκμηρίωση του προτεινόμενου συστήματος. Ειδικώς δε ως προς το ΕΤΑΑ ελλείπει οιαδήποτε μελέτη. Κατά τη χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

     

    Ενόψει των ανωτέρω, καλείστε, ως εκφραστές μιας ύψιστης πολιτειακής λειτουργίας, ήτοι της νομοθετικής, να αποφασίσετε, μεταξύ άλλων, για την επαγγελματική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος. Αντιλαμβανόμενοι το ρόλο Σας σε μια δημοκρατική κοινωνία και ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής Σας, καλείστε να διασφαλίσετε τις αρχές του κράτους δικαίου και την ανάπτυξη της εργασίας στην εποχή της κρίσης. Η ευθύνη είναι δική Σας.

     

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ»





    george68

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ο νόμος ψη-φίστ-ηκε ... εμείς πήραμε το κόκκινο  :shock:  ... και εκείνοι αν φύγουν ... είτε με εκλογές ... είτε με παραιτήσεις ... είτε όπως θέλετε ... απλά θα έχουν αναλάβει απλά το πολιτικό κόστος  :grin:  ...

    ααααα και να μην ξεχάσουμε ότι θα έχουμε και μια ωραία παραγραφή ... αδικημάτων τη λένε ... νομίζω ...

    Edited by georgegaleos
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ρε παλικάρια......έλεος με την μνήμη χρυσόψαρου. Οικουμενική έγινε το 2012 ! Με τον Παπαδήμο. Κατέρευσε σε μερικούς μήνες. Φιλελέ ατάκες για να διαβάζουν το κάπιταλ.

     

    Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν έτσι κι αλλιώς κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου μέχρι να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν ορισμένα πράγματα που δεν άντεχε να περάσει ο ΓΑΠ και μετά την ψήφιση να πάμε σε κανονικές εκλογές. Για μένα άντεξε πολύ περισσότερο από όσο περίμενα η κυβέρνηση Παπαδήμου.

    Link to comment
    Share on other sites

    Η όποια οικουμενική κάτι παρόμοιο θα είναι. Όλα τα άλλα είναι όνειρα θερινής νυκτός.

     

    Μόνη λύση να φύγουμε από τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι να βγει ένα νέο κόμμα με μία ισχυρή προσωπικότητα κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται. Δεν υπάρχει τέτοια πολιτική προσωπικότητα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Μην τσακώνεστε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει και θα έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το δικό της Μνημόνιο. Έτσι και αλλιώς, διακοσμητικές είναι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

     

    Η δική μου άποψη είναι πως ο Σύριζα απλά έπαιξε το ρόλο του. Έπρεπε να βρεθεί μια κυβέρνηση με μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση για να περάσει τα επόμενα σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε πια να περάσει, και μετά από ένα ωραίο θεατράκι πολύμηνης υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης (απαραίτητο για να καταστραφεί περεταίρω η οικονομία της χώρας και να καταστούν αναγκαία τα νέα μέτρα) αυτό ακριβώς γίνεται τώρα. Το πιο τρομαχτικό είναι ότι κατάφεραν κατά την ψήφιση του μνημονίου 3 να βρίσκονται οι περισσότεροι πολίτες ανακουφισμένοι στις παραλίες, ενώ στα δύο προηγούμενα είχε γίνει χαμός με διαδηλώσεις παντού!!

     

    Για μένα ο Τσίπρας δεν είναι χαζός, αλλά είναι και αυτός εντεταλμένος όπως και οι προηγούμενοι. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτό ίσχυε από την αρχή ή αν έγινε αργότερα έπειτα από διλήμματα, πιέσεις, απειλές, πιθανόν και δωροδοκία. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ (όπως όλα δείχνουν) απλά θα περάσει τα επόμενα σκληρά μέτρα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, διατηρώντας παράλληλα το κομματικό κράτος με αρκετές θέσεις ευνοημένων υψηλόμισθων + τις φοροαπαλλαγές για τους πολύ μεγάλους. Μετά θα παλιώσει και αυτή, θα την σιχαθεί πάλι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και θα πάμε πάλι για την επόμενη πασοκοειδή το πιο πιθανό κυβέρνηση (τύπου Σύριζα) με νέα δυσάρεστα μέτρα. Αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να εξαφανιστούν τελείως οι μικρομεσαίοι (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες) και οι υπάλληλοι να φτάσουν στα μισθολογικά επίπεδα χωρών όπως η Βουλγαρία. Τότε θα μας πουν ότι ήρθε επιτέλους η περιβόητη ανάπτυξη!

     

    Εκτός αν όπως λέει και ο nik μπορέσουν να αναδυθούν μέσα από την κρίση ισχυρές προσωπικότητες στον πολιτικό χώρο που να έχουν γνώσεις, θέληση και κυρίως τα κότσια να συγκρουστούν τόσο με εγχώρια όσο και με ξένα συμφέροντα που επιθυμούν η χώρα αυτή να είναι μονίμως στα όρια της καταστροφής για να την ξεζουμίζουν.. Και κυρίως να έχουν τη στήριξη συνειδητοποιημένου κόσμου με όρεξη να αγωνιστεί με όποιο προσωπικό κόστος για να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση, κι όχι να είναι απλά οπαδός περιμένοντας να τα αλλάξει όλα από μόνη της η εκάστοτε κυβέρνηση ("αριστερή", "δεξιά", οικουμενική κτλ).

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.