Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Καταργείται και ο ΟΑΣΠ;


    Θύμα του μνημονίου φαίνεται να πέφτει και η αντισεισμική προστασία!

     

    Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια σεισμογενής χώρα, όμως όπως φαίνεται, ούτε ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) «γλύτωσε» από το Μνημόνιο.

     

    Όπως προκύπτει από την ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, είναι πιθανό η Αντισεισμική προστασία να καταργηθεί στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου που προβλέπει το Μνημόνιο.

     

    Στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης, αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται εύλογα ως η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει την έκτη θέση σεισμικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο για τη χώρα μας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σεισμών που αφήνουν πίσω τους σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στο δομημένο περιβάλλον.

     

    Εδώ και τριάντα χρόνια ο Ο.Α.Σ.Π. είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, με τη σύνταξη αντισεισμικών κανονισμών, την εγκατάσταση δικτύου σεισμογράφων, την πληροφόρηση του κοινού για θέματα σεισμών, την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την έρευνα με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού.

     

    Είναι γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου εμπίπτουν στο στενό πυρήνα των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν οι δημόσιοι φορείς που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο χωρίς να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

     

    Επειδή όμως με βάση την προαναφερθείσα πλούσια δραστηριότητα του Ο.Α.Σ.Π. είναι προφανές ότι αυτός δεν εμπίπτει στην ανωτέρω κατηγορία των προς κατάργηση φορέων, καθώς έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και εποικοδομητικό έργο, επειδή ο Ο.Α.Σ.Π. συμβάλλει καθοριστικά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας, επειδή προκαλεί εύλογα μεγάλη έκπληξη η σχεδιαζόμενη κατάργησή του Ο.Α.Σ.Π. με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας, ερωτάσθε κ. υπουργέ ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα; Σε περίπτωση κατάργησης του Ο.Α.Σ.Π. πώς θα καλυφθεί το δυσαναπλήρωτο κενό στην αντισεισμική προστασία της χώρας;».

     

    Πηγή: http://gr.news.yahoo...





    Γιάννης

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Θλιβερές καταστάσεις ...

     

    Κάποια ανθρωπάκια "νούμερα" είναι από πίσω .

     

    Το γέλιο είναι να κουνηθεί γερά κανένα κτίριο όταν τα ανθρωπάκια αυτά είναι μέσα και να κάνουν υπολογισμούς με τα "νουμεράκια" τους . Θεία δίκη :smile:

     

    Θέλω να βλέπω video στο you tube με τα τυπάκια αυτά να βγαίνουν από τα κτίρια που για λίγα λεπτά εγκλωβίστηκαν

    και να έχουν χάσει το χρώμα τους :smile:

    Link to comment
    Share on other sites

    Η επανίδρυση του κράτους (που χρειάζεται) δεν γίνεται με κατάργηση νευραλγικών θέσεων και οργανισμών.

    Ούτε με ξεπούλημα βασικών υποδομών.

    Σπας αυγά και βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση...

    Link to comment
    Share on other sites

    Ίσως να υπερβάλω , αλλά νομίζω πως οποιοσδήποτε φορέας μπορεί να αναζητεί πληροφορίες για πράγματα που είναι κάτω από την επιφάνεια της στεριάς / θάλασσας , θα πρέπει να κλειστεί . Διότι , εξάλλου , ακόμα και αν δεν είναι ο άμεσα αρμόδιος φορέας , υπάρχει κίνδυνος να συγχωνευτεί με άλλον προς κατάργηση φορέα και - τότε - πώς θα μπορεί να ξεπουληθεί άνετα ο υπόγειος / υποθαλάσσιος πλούτος ; Κυριολεκτικά "ετοιμάζουν το έδαφος" ...

    Edited by terry
    Link to comment
    Share on other sites

    Η πιθανή κατάργηση του ΟΑΣΠ δεν θα είναι συνέπεια του μνημονίου ...

    Θα είναι συνέπεια της θέλησης συγκεκριμένων συμφερόντων να υποβαθμίσουν οποιονδήποτε παράγει επιστημονικό έργο, με μοναδικό σκοπό η μικρότερη πίτα να μοιράζεται σε ακόμη λιγότερους αποδέκτες με ακόμη φθηνότερες και περισσότερο αδιαφανείς διαδικασίες.

    Ο ΟΑΣΠ πάντα ενοχλούσε ... έχει αργήσει να κάνει και σεισμό ... οπότε δε θα αργούσε να γίνει ο επόμενος στόχος.

    Δεν είναι σύμπτωση ότι ο ΚΑΝΕΠΕ ακόμη προκαλεί αντιδράσεις και ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται.

    Δεν είναι σύμπτωση ότι ακόμη δουλεύονται τα παραρτήματα του ΕΑΚ και γίνεται κοινωνική πολιτική με τη μη εφαρμογή του EC8 (του μοναδικού μη εφαρμοζόμενου ευρωκώδικα) δηλαδή με την ασφάλεια του πολίτη και πίσω από την πλάτη του.

    Δεν είναι τυχαίο ότι πανεπιστημιακοί (με αντισεισμικές περγαμηνές) ακροβατούν πάνω σε διατάξεις του παραρτήματος Ε για να αποφύγουν επώδυνους αντισεισμικούς ελέγχους σε δημόσια κτήρια μεγάλης σπουδαιότητας.

    Δεν είναι τυχαίο ότι, τη στιγμή που ο ΟΑΣΠ είναι στα τελικά στάδια επεξεργασίας κανονισμών επεμβάσεων σε τοιχοποιίες και μνημεία, εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα έργα εκατομμυρίων ευρώ (σε δημόσια κτήρια μεγάλης σπουδαιότητας) με βάση τις τεχνικές περιγραφές αρχαιολόγων και τη θέληση των εργολάβων της τοπικής κοινωνίας. Τι χρειάζεται ο κανονισμός του ΟΑΣΠ, αρκεί το πτυχίο του ιστορικού-αρχαιολογικού που διαθέτει ο αρχαιολόγος ... ζήτω η αυτεπιστασία !

    Δεν είναι τυχαίο που, σε όλη τη διάρκεια σύνταξης των τελευταίων αυτών κανονισμών, δεν υπήρξε ευρώ σαν χορηγία προς τον ΟΑΣΠ από το αρμόδιο υπουργείο που την ίδια περίοδο (και σε ετήσια βάση) επιχορηχεί με εκατοντάδες χιλιάδες ιδρύματα όπως τα Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη κλπ.

    Όταν ευημερεί ο οργανισμός για την προστασία του δέκατου όγδοου δοντιού της κτένας, τι χρειάζεται ο ΟΑΣΠ ;

    Για να ερμηνεύει κανονισμούς και να τρέχουμε ;

    Αν δεν υπάρχει ΟΑΣΠ, δεν ξέρεις, μπορεί να καταργήσουμε τους κανονισμούς ... δε βολεύουν.

     

    Συνάδελφοι ο ΟΑΣΠ πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί και όχι να καταργηθεί !

    Τα επόμενα χρόνια και με κανονισμούς που οφείλουμε στον ΟΑΣΠ, θα πιστοποιούμε τα ελάχιστα παραδεκτά όρια ασφαλείας στον υπάρχοντα, πεπαλαιωμένο και μη ανανεούμενο πλέον δομικό πλούτο της χώρας. Σ' αυτόν θα ζουν τα παιδιά μας για καιρό ακόμη, κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο, χωρίς όμως εκπτώσεις σε ασφάλεια και με πλήρη έλεγχο !

    Όλοι μας και πρώτα οι Σύλλογοι πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα ... ο ΟΑΣΠ να ενισχυθεί περισσότερο και για το καλό όλων !

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Πολύ σωστές όλες οι τοποθετήσεις. Και ειδικά η τελευταία. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πάνω σε ποια χώρα ζούμε και τι μπορεί να συμβεί αν γίνει σεισμός >6R με επίκεντρο σε μεγάλη πόλη...Δεν θέλω και να το σκέφτομαι...

    Δυστυχώς, επίσης, ο αντισεισμικός σχεδιασμός στην χώρα γίνεται πράξη μόνο από φιλότιμους ιδιώτες που τυγχάνει να συναντιούνται με σωστούς και γνώστες μηχανικούς...

     

    Δεν θα ξεχάσω σε μια συνεργασία που έκανα πριν χρόνια με συγγενή εργολάβο, τι μου είχε πει όταν παρατηρούσαμε τα σίδερα της θεμελίωσης και τα κολωνοσίδερα...:" Εγώ θα τα κάνω όπως μου τα λες, αλλά να ξέρεις με τόσα σίδερα που βάζεις, δεν θα σε προτιμήσει κανένας άλλος στην πιάτσα..." :shock:

    Link to comment
    Share on other sites

    Μπραβο και απο μενα.

     

    Ας δειξουμε λοιπον τωρα οι συλλογοι (τοπικοι και πανελληνιοι) τι δυναμη εχουμε.

    Μιλαμε για τους συλλογους ΠΜ. Αν οργανωθουμε και ενημερωσουμε τον κοσμο πολλα θα καταφερουμε.

     

    Μπορουμε να γινουμε και πρωτο θεμα στα μεσημεριανα (αφου ειναι πλεον το μονο μετρο πιεσης).

     

     

    ΥΓ. Δεν ξερω αν υπαρχει σχεδιο νομου ή οτιδηποτε αλλο, αλλα εκτιμω οτι ο ΟΑΣΠ δεν θα "πεσει" ετσι ευκολα.

    Edited by terry
    Link to comment
    Share on other sites

    Πιστεύω ότι οι σύλλογοι (ΣΠΜΕ, ΟΑΣΠ κλπ) πρέπει να κάνουν "ταρακουνητικά" επείγοντα έγγραφα προς υποργεία κλπ με κοινοποίηση προς πάσα κατεύθυνση. Έτσι θα κινητοποιηθεί λίγο το πράγμα.

     

    Απαιτούνται σοβαροί έλεγχοι σε σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, χώρους συνάθροισης κοινού κλπ Ας κάνει ο ΟΑΣΠ τα έγγραφα για την επικινδυνότητα της κατάστασης και την ανάγκη αφενός μεν ενημέρωσης των πολιτών, αφετέρου δε να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες προσεισμικού ελέγχου κατασκευών γιατί όντως...."έχει καιρό να κάνει σεισμό" και ξεχαστήκαμε μου φαίνεται...

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Καλά , οι '' άνθρωποι '' έχουν χάσει ( προ πολλού ) κάθε αίσθηση του μέτρου . Μία εντελώς απαραίτητη υηρεσία με εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και έργο σκέφτονται ( σβαρά ; ) να την καταργήσουν ; Και να υπάρξει τι στη θέση του ; ( αν υπάρξει ) . Νοιώθω πως έχουν βρεί έναν ακόμα χώρο για κέρδος. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω . Ελπίζω να μην γίνει πραγματικότητα γιατί διαφορετικά ( ως λαός ) αλοίμονό μας .

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.