Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Ψηφιοποιείται το αρχείο των οικοδομικών αδειών ως το τέλος του 2023

  Το Άρθρο 215 στο κατατεθέν νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων προβλέπει τα εξής:

  Ψηφιοποίηση φακέλων οικοδομικών αδειών

  1. Οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, ψηφιοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή και καταχωρούνται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η .12.2023. Η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πάντως σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2025.

  2. Η ψηφιοποίηση των φυσικών φακέλων σε ηλεκτρονική μορφή και η καταχώρισή τους στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο φυσικό αρχείο των οποίων βρίσκονται οι εν λόγω φάκελοι. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να ανατεθεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

  Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στην Βουλή: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11576168.pdf


  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments  23 λεπτά πριν, Engineer said:

  ...

  1. Οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες .....

  ....συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, ψηφιοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή και καταχωρούνται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η .12.2023. ....

   

  Επιτέλους..... 

  Σημαντικότατο έργο το οποίο κανένας δεν το ξεκινούσε διότι δεν θα προλάβαινε να κόψει την κορδέλα στο τέλος, μέχρι να τελειώσει η θητεία του.

  Φυσικά περιμένω να υπάρξουν Έντονες έως Εκβιαστικές αντιδράσεις από συλλόγους συμβολαιογράφων αν θα επιτρέψουν οι τίτλοι που υπάρχουν σε έντυπη μορφή στους φακέλους των Οικοδομικών αδειών να ψηφιοποιηθούν. (χάνουν ύλη)

  Και να δω αν ο ή οι αρμόδιος /οι θα το αποδεχτούν για άλλη μια φορά αυτό.

  Edited by Didonis
  Link to comment
  Share on other sites

  "Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να ανατεθεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας."

  Όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο από το ΤΕΕ, θα περιμένουμε να ακούσουμε την τιμή του τέλους ανταπόδοσης, θα συνδέεται με τα πόσα αρχεία κατεβάζεις...

  Link to comment
  Share on other sites

  εντωμεταξύ θα έχουν φάει ιδιοκτήτες και μηχανικοί το αγγούρι της ψηφιοποιήσης για την ΗΚΤ και μετά απο +4 χρόνια θα είναι (αν είναι ) έτοιμο και το ψηφιακό αρχείο από τις πολεοδομίες. Μόνο ως ανέκδοτο μου ακούγεται αυτό. Δλδ όλος αυτός ό όγκος που θα έχει ήδη ανέβει πως θα αξιοποιηθεί;

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Ας ολοκληρώσουν λοιπόν την ψηφιοποίηση με παράλληλη αναστολή της υποχρέωσης ΗΤΚ και όταν είναι έτοιμοι, ας την ενεργοποιήσουν ως μια διοικητική διαδικασία απλής συμπλήρωσης στοιχείων στα ακίνητα και όχι όπως σήμερα έχει νομοθετηθεί. Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην ποιότητα εμφάνισης των ψηφιοποιημένων αρχείων (με απλά λόγια θα πρέπει τα pdf να έχουν σκαναριστεί σωστά, να μην μεταβάλλεται η κλίμακα των σχεδίων και να μπορούν να διαβάζονται.

  Link to comment
  Share on other sites
  13 ώρες πριν, Engineer said:

  .................... ψηφιοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή και καταχωρούνται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η .12.2023.

  Ούτε μέχρι το 2053 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτό το έργο!!!

  Link to comment
  Share on other sites
  13 ώρες πριν, Pavlos33 said:

  Ας ολοκληρώσουν λοιπόν την ψηφιοποίηση με παράλληλη αναστολή της υποχρέωσης ΗΤΚ και όταν είναι έτοιμοι, ας την ενεργοποιήσουν ως μια διοικητική διαδικασία απλής συμπλήρωσης στοιχείων στα ακίνητα και όχι όπως σήμερα έχει νομοθετηθεί. Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην ποιότητα εμφάνισης των ψηφιοποιημένων αρχείων (με απλά λόγια θα πρέπει τα pdf να έχουν σκαναριστεί σωστά, να μην μεταβάλλεται η κλίμακα των σχεδίων και να μπορούν να διαβάζονται.

  +10

  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι που ξέρουν πότε θα έχουν τελειώσει χωρίς καν να αρχίσουν !!!! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Aυτό με την ανασύσταση φακέλου πραγματικά είναι εξοργιστικό. Η διοίκηση αποποιείται των ευθυνών της δίνοντας μια απλή βεβαίωση απώλειας, σαν να θεωρείται κάτι απολύτως φυσιολογικό, αρχεία που τηρεί το κράτος, να χάνονται ή να καταστρέφονται από φωτιά, πλημμύρα, σεισμό κλπ. Γιατί θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης που πλήρωσε μια φορά για τις μελέτες του σπιτιού του να πρέπει να ξαναπληρώσει δεύτερη φορά; Είναι πραγματικά ανύκουστο.

   Όμως, επειδή και αυτά είναι φυσικά συμβάντα και δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι, όπως λες συνάδελφε. Ας αναλάβουν οι μηχανικοί του δημοσίου και των ΥΔΟΜ τις ανασυστάσεις Ο.Α και επειδή το προσωπικό είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν επαρκεί, να η ευκαιρία,  με αφορμή την γενικότερη προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους, να προσληφθούν μηχανικοί στο δημόσιο τομέα και να μειωθεί έτσι το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και εταιροαπασχόλησης του κλάδου μας. 

  Edited by Pavlos33
  Link to comment
  Share on other sites

  Η ανασυσταση φακέλου προυποθέτει μεγάλη γνώση ειδικά στους παλαιούς κανονισμούς και με τις χιλιάδες εγκυκλιους.Ενδεικτικα αναφέρω ενα παράδειγμα.

  Εγκ 113 86

  Στους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του Αρθ-14 στο σύνολό τους πλην της παρ.5 που δεν ισχύει καθώς και όσες δ/ξεις των από ΠΔ/2-3-81 και ΠΔ/24-5-85 δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου αυτού. 
  Σε συνέχεια της Εγκ-12/86 διευκρινίζεται ότι για να θεωρείται ένα κτίριο χαμηλό πρέπει να συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου αυτού (κύρια χρήση κατοικία, επιφάνεια μέχρι 400 μ2 και ύψος μέχρι 8,50 μέτρα). 
  Σε περίπτωση που από τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή προκύπτει εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 400 τ.μ. είναι δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού χωρίς εξάντληση του Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ σ.δ.) του οικοπέδου. 
  Η εφαρμογή των διατάξεων του Αρθ-14 δεν συνεπάγεται σε καμμία περίπτωση αύξηση του ισχύοντος για την περιοχή μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων ή του Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ σ.δ.) 

  Εδω βλέπουμε οτι εφαρμοζόταν οι διατάξεις περί χαμηλών κτηρίων  εντός οικισμού 86  μέχρι το 1987 αν δεν κάνω λάθος που μετά διευκρινιστηκε.  Αδειες ομως βγήκαν και εκτός σχεδίου οικισμού με το εν λόγω αρθρο, άλλο θεμα  πως βγηκαν ......
  Ποιος θα τα κάνει. Έστω ότι τα σκαναρουν.Ποσο καιρό και τον τρόπο (σκισμένα σχέδια,ελλιπής φάκελοι πέρα των απολεσθέντων κτλ,πως θα βγουν έξω προσωπικά δεδομένα  και αλλα πολλά)

  Edited by Elounda
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.