Jump to content
 • Novatron
 • krespo
  krespo

  Τοπογραφικό διάγραμμα σε οικισμούς

  Αλλαγή στο τοπογραφικό διάγραμμα απαιτείται για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης σε οικισμούς οι οποίοι δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Είναι απαραίτητο να αποτυπώνονται και οι όμορες ιδιοκτησίες με τα κτίσματα τους σύμφωνα με το Έγγραφο οικ.2137/16-1-2014 του ΥΠΕΚΑ

   

  Το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ αναφέρει:

  Δεδοµένου ότι το άρθρο 14 του ν.4067/2012 (79 Α΄), µε το οποίο καθορίζεται η θέση του υπό ανέγερση κτιρίου στο οικόπεδο, έχει εφαρµογή και στην περίπτωση των οικισµών χωρίς εγκεκριµένο ρυµοτοµικό σχέδιο λαµβάνοντας υπ’όψη τα όµορα οικόπεδα µε τα υφιστάµενα κτίσµατά τους, σας γνωρίζουµε ότι για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόµησης σε οικόπεδο εντός οικισµού χωρίς εγκεκριµένο ρυµοτοµικό σχέδιο θα πρέπει να αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραµµα οι όµορες ιδιοκτησίες µε τα κτίσµατά τους.

   

  Πηγή: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=qXM2LAGwc3o%3d&tabid=777&language=el-GR
  User Feedback
  Γιατί στους οικισμούς ΜΕ εγκεκριμμένο ρυμοτομικό, δεν τα αποτυπώναμε ούτως ή άλλως;

   

  Τουλάχιστο σε σοβαρές πολοδεομίες.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Και τα δύο σχολια έχουν το δίκιο τους... Πρώτα πρώτα πρεπει να δείξεις ότι δεν συνορεύει με τύφλα οικόπεδα για να βεβαιώσης την οικοδομησιμότητα... Το  κόστος είναι σοβαρό θέμα που τώρα με το εγγραφο αυτό θα δικαιολογείς στον πελάτη χωρίς να έχεις το φόβο του αθέμητου ανταγωνισμού από αρπακολατζίδες....

  Edited by terry
  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πρεπει να μας εξηγησουν τι εννοουν με την "αποτυπωση ομορων".

  Πληρη αποτυπωση?

  Οριο ιδιοκτησιας, κτηρια κτλ?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εγώ έτσι και αλλιώς τα αποτύπωνα (όταν μπορούσα γιατί αν ήταν μαντρωμένο και έλειπε ο ιδιοκτήτης τι να έκανα , τον Ταρζάν) καλό είναι να υπάρχει και ένα έγγραφο για όλα αυτά μήπως και κάνουμε πιο εύκολα την δουλειάς μας , χωρίς να προσπαθούμε να πείσουμε ότι η αποτύπωση δεν είναι εκ του πονηρού , τον όμορο γείτονα 

   

  πάντως υπάρχουν και μέθοδοι αποτύπωσης χωρίς να μπεις μέσα αλλά είναι πιο χρονοβόρες και όχι τόσο ακριβείς (όσο καλύτερη ακρίβεια τόσο πιο χρονοβόρες) 

  Edited by GEORGE MICHEAL

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να καλούμε και την τριμελή επιτροπή να μας λέει ποτε είμαστε εντός και πότε όχι!!!!!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  τόχα δει και εξ αυτού του λόγου ανέβαλα -βρίζοντας το ΥΠΕΚΑ- την έκδοση άδειας δόμησης

   

  έτσι σε δουλειά -και κίνδυνο όπως προείπαν ήδη κάποιοι- να βρισκόμαστε

  γιατί

  1. η οικοδομησιμότητα στους οικισμους ΔΕΝ εξαρτάται από τα όμορα

  2. και που θα βρούμε π.χ. αν ο γείτονας έχει κάνει παράνομη κατάτμηση ή αν το οικόπεδο είναι οριοθετημένο κατά τα συμβόλαια? στο υποθηκοφυλακείο? (δουλειά δικηγόρου)

  3. τα ισχύοντα στην Κρήτη ισχύουν και σε πολλές άλλες περιοχές (βλ. εγκλήματα για κτηματικές διαφορές)

  4. ας δουλέψουνε και λίγο οι ΔΥ. ακόμα και στα εντός σχεδίου οι ρυμοτομικές μελέτες θα έπρεπε να βασίζονται σε "κτηματολογικό υπόβαθρο" βάσει νόμου. εμείς θα το φτιάξουμε ή οι φωτοερμηνίες :mrgreen:  του ΕΚΧΑ?

   

  εγώ πάντως σε ακίνητο γείτονα ΔΕΝ μπαίνω θα κάνω αυτοψία να δω το κτίσμα (άντε και καμιά φωτο στα κλεφτά) και μεταφορά στοιχείων από το σάιτ του κτηματολόγιου

  να πάνε να μαμηθούν

  • Upvote 6

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By pen_mrv_engineer
   Καλησπέρα και ζητώ συγγνώμη εάν υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα που θα θέσω και δεν το βρήκα ή το έχω βάλει σε λάθος θέμα.
                Έχω υπάρχον κτίριο με χρήση κατάστημα και κάνω προσθήκη κατ επέκταση σε οικισμό προ του 23, λόγω χρήσης πρέπει να δείξω θέσεις στάθμευσης, τις οποίες διαμορφώνω στον ακάλυπτο χώρο και είναι υπαίθριες.
   Το ερώτημα είναι εάν είμαι υποχρεωμένη για την έκδοση της οικ. άδειας να τις δεσμεύσω και συμβολαιογραφικά επειδή απαιτούνται λόγω χρήσης κ ας είναι σε οικισμό προ του 23. 
   Στην αρμόδια υδομ του έργου η απάντηση ήταν ναι δεν υπάρχει κάπου γραμμένο αλλά γενικότερα το ζητάμε, κ τώρα βρίσκομαι σε αναμονή και είναι αιτία αυτό. 
   στην υδομ της περιοχής στην οποία δουλεύουμε κατά βάση η απάντηση ήταν ότι εμείς δεν ζητάμε σε οικισμούς αλλά δεν το έχω και κάπου γραμμένο να σου το δώσω.
   Εάν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει με κάποια νομοθεσία ξεκάθαρη επί του θέματος ή από προσωπική παρόμοια εμπειρία, θα το εκτιμούσα.
   ευχαριστώ και πάλι συγγνώμη εάν δεν το αναρτώ στο σωστό θέμα ή υπάρχει ήδη.
  • By Νικόλας Ρεΐσης
   Πίνακας Συντεταγμένων για Διαγράμματα Δόμησης, Τοπογραφικά, Διανομές, κλπ.
   Πρόβλημα με τα Ελληνικά; Κοίταξε το  https://www.michanikos.gr/files/file/644-toposyntlsp-πίνακας-συντεταγμένων-για-διαγράμματα-δόμησης-τοπογραφικά-διανομές-κλπ/?do=findComment&comment=11485&tab=comments
   Συνάδελφοι,
   Βλέποντας την μεγάλη αποδοχή που έχει αυτό το πραγματικά πολύ χρήσιμο προγραμματάκι (900 εμφανίσεις, 200 downloads και 18 σχόλια σε 3 μέρες), αφιέρωσα ένα Σαββατοκύριακο για να το βελτιώσω όσο μπορούσα, ενσωματώνοντας όσο ήταν δυνατόν και τις επιθυμίες που εκφράσατε στα αρχικά σας σχόλια.
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χρήστη agior που μοιράστηκε μαζί μας το αρχικό korkth.lsp που είναι και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος
   Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο και Καλές Δουλειές
   Κάλυμνος 3/12/2012
   Νικόλας Ρεΐσης
   Πολιτικός Μηχανικός
    
    
   Σύντομη Περιγραφή
   Σε κλειστή polyline AutoCAD :
   εκτελεί αυτόματη αύξουσα ονομασία κορυφών (κατ'επιλογή είτε με Γράμματα (Ελληνικό αλφάβητο true type) είτε με Αριθμούς - με η χωρίς Πρόθεμα/Επίθεμα).
   Η ονοματοδοσία δηλαδή μπορεί να είναι του τύπου Α,Β,Γ,Δ,... ή του τύπου 1,2,3,4 με επιλογή του πρώτο αριθμού που θα χρησιμοποιηθεί
   Με πρόθεμα η επίθεμα μπορεί να είναι του τύπου κΑ,κΒ,κΓ,... ή κ1,κ2,κ3 η του τύπου Ακ,Βκ,Γκ,... η 1κ,2κ,3κ όπου κ οποιοσδήποτε χαρακτήρας ή ακολουθία χαρακτήρων αναγράφει την ονομασία στις κορυφές, προσθέτει σημεία (προαιρετικά), υπολογίζει και αναγράφει τις αποστάσεις μεταξύ κορυφών πάνω στις πλευρές συντάσσει Πίνακα Συντεταγμένων των κορυφών και αναγράφει τις Αποστάσεις μεταξύ τους, το εμβαδόν και την περίμετρο της polyline Πως το ενεργοποιείτε:
   Μεταφορτώνετε (Κατεβάζετε, download) το επισυναπτόμενο αρχείο και το σώζετε κατά προτίμηση στο \Program Files\AutoCAD χχχ\Support (η όπου αλλού θέλετε αν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε μετά). Φορτώνετε το πρόγραμμα στο Autocad γράφοντας στην γραμμή εντολών (load "Toposynt ").
   Προσοχή: γράφουμε ακριβώς αυτό που βλέπουμε - δηλαδή μέσα σε παρενθέσεις και εισαγωγικά Εναλλακτικά το φορτώνουμε με την εντολή APPLOAD Αφού φορτωθεί το τρέχουμε όπως τρέχουμε οποιαδήποτε εντολή του Autocad γράφοντας στην γραμμή εντολών toposynt και enter η tps και enter
  • By Nikos Karras
   Συνάδελφοι, θα ήθελα τα φώτα σας. Έχω περίπτωση αγροτεμαχίου που με διαθήκη η θανούσα το αφήνει σε τρία άτομα, περιγράφοντας αυτοτελής λωρίδες εντός του. Για την αποδοχή, σκεφτόμουν να  το περιγράψω σαν ένα ενιαίο TOPO_PROP, με PROP_NEW τις τρεις λωρίδες που θα δημιουργηθούν. Ο Συμβολαιογράφος επιμένει ότι από την ημερομηνία θανάτου, το αγροτεμάχιο έχει κατατμηθεί και θα πρέπει να περιγραφούν ως τρία αυτόνομα ακίνητα, δηλαδή να αναγραφούν τρεις κωδικοί ΚΗΔ στο τοπογραφικό. Τι θα κάνατε σε παρόμοια περίπτωση;
  • By Dimitrios1991
   Καλησπέρα, 
   ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση που δεν έχω τίτλους ιδιοκτησίας για αγροτεμάχιο,  παρά μόνο προφορική διαβεβαίωση των ιδιοκτητών για την δημιουργία του αγροτεμαχίου πως αποδεικνύω την περίοδο δημιουργίας του για να αποφανθώ για την οικοδομησιμότητα για το τοπογραφικό διάγραμμα. Το αγροτεμάχιο είναι εκτός σχεδίου και ορίων οικισμού, δεν ανήκει σε νατουρα ούτε υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ. Σκεφτόμουν να το κρίνω με βάση τον κανόνα του ΦΕΚ 270/Δ αφού δεν υπάρχουν συμβόλαια για να εξετάσω τις παρεκκλίσεις. Πως λειτουργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, πόσο μάλλον αν θέλουν να οικοδομήσουν οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν τίτλο; Στη περίπτωση μου είναι ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα για δήλωση στο κτηματολόγιο, αλλά θέλω να φτιάξω ένα πλήρες τοπογραφικό.
  • By ilias
   Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με το Άρθρο 116 (Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό) του Ν. 4495/17.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.