Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.036


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      11.958


  3. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      17.517


  4. JohnnyHoliday

    JohnnyHoliday

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      792


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 26/07/2022 in Δημοσιεύσεις

  1. Συνάδελφε καταρχάς καλή σταδιοδρομία. Αν η υπογραφή μελετών αφορά μόνο την μισθωτή σου εργασία, δηλαδή μελέτες της εταιρείας, θα πρέπει να σε προσλάβουν ως μηχανικό και να σε ασφαλίσουν σαν μισθωτή στον αντίστοιχο κλάδο του ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Αν θέλεις να κάνεις δικές σου δουλειές θα πρέπει να κάνεις έναρξη ως ελεύθερη επαγγελματίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ). Αν θέλεις να τα κάνεις και τα δύο τότε έχεις δύο επιλογές: α) Σε προσλαμβάνουν ως μισθωτή μηχανικό και παράλληλα κάνεις και έναρξη σαν ελεύθερη επαγγελματίας. Αυτό φορολογικά και ασφαλιστικά ανήκει στην κατηγορία παράλληλης απασχόλησης. β) Κάνεις έναρξη και δουλεύεις στην εταιρεία με αυτό που λέμε μπλοκάκι. Κόβεις κάθε μήνα τιμολόγιο προς στον εργοδότη σου ένα ποσό που τα περιλαμβάνει όλα (αμοιβή, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κλπ). Φορολογικά και ασφαλιστικά είσαι ελεύθερη επαγγελματίας, εκτός αν (αφορά μόνο το φορολογικό σκέλος) τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που κόβεις είναι σε μέχρι 3 εργοδότες (αυτό ίσχυε δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν ισχύει ακόμα).
    2 points
  2. Πριν κάποιες μέρες πηγές να το σώσεις το πράγμα (δεν σώζεται) λέγοντας πως ήθελες να βοηθήσεις νέο συνάδελφο. Και γιατί δεν μας έγραψε ο νέος συν., με το ψευδώνυμο του και να ζητήσει ότι αυτός ήθελε;; Τώρα ξαναέρχεσαι επιθετικά για να μας πεις ότι δεν σε βοηθήσαμε και γιατρό θα αγοράσεις πέντε βιβλία , στην τύχη και ίσως κρατήσεις τα δυο και θα πετάξεις τα αλά τρία. Ε !! κάτι χρήσιμο θα έχουν και τα αλλά τρία. Δεν πετάμε έτσι τα βιβλία. Καλή δουλειά.
    1 point
  3. Μπράβο, την καλύτερη λύση επιλέξατε. Να ανακυκλώνουμε γιατί το χαρτί είναι πολύτιμο.
    1 point
  4. Το πιο σημαντικό Θέλεις βατό (να το επισκέπτεσαι ελεύθερα και με οποιοδήποτε υπόδημα), ή μη βατό (μόνο οι ελάχιστες αναγκαίες επισκέψεις και μαλακά υποδήματα) δώμα? Ανάλογα με την απάντηση είναι και η λύση Όταν λες υγρασία, εννοείς τη μούχλα (μαύρισμα)? Ο τοίχος μήπως είναι σε σημείο που δεν το βλέπει ο ήλιος (Β-Δ)? Διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση συμπλ. με την ευκαιρία, να κάνω μια γραμματική παρατήρηση ρύσεις, είναι το σωστό για τις κλίσεις του δώματος (και όχι μόνο) ρήσεις, είναι αυτά που λέγονται/έχουν ειπωθεί (εξ ου και "ρήσεις μεγάλων ανδρών")
    1 point
  5. Μακάρι να γνώριζα ποιό είναι το "σωστό"...
    1 point
  6. Δικαίως. Εμένα να δεις πώς με είχαν ζώσει τα φίδια μέχρι να ανέβει η πληρωμή στην πλατφόρμα...
    1 point
  7. Εγώ δεν καταχωρώ τα έξοδα στο MyData!
    1 point
  8. Σε όσα ΠΕΑ έκανα τα οποία δεν είχα κάνει εγω τακτοποίηση εξασφάλισα εξ αρχής όλο το φάκελο απο τον πελάτη. Ηρθα σε επικοινωνία με τον μηχανικό και οργάνωσα όλο το φάκελο ώστε να είμαι έτοιμος. Σε περίπτωση που δεν βρήκα όλο το υλικό (προφανώς και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις) δεν ανέλαβα τις υποθέσεις..... Αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ καλό να γίνονται με σκοπό να οργανώνεται ο κλάδος διότι νιώθω ότι έχουμε μείνει πίσω και πνιγόμαστε μόνοι μας.
    1 point
  9. Να του πεις να πάει να πνιγεί! Δεν είναι δική του δουλειά αυτό! Μάθετε να μην δίδετε δικαίωμα στον κάθε άσχετο συμβολαιογράφο να κρίνει τη δουλειά σας!!! Ούτε τις γνώσεις, ούτε τα προσόντα, ούτε την παιδεία έχει, ούτε βεβαίως και κανένα νόμιμο δικαίωμα!!! Συγκρουστείτε, μόνο να κερδίσετε έχετε... Κι εσείς κι εμείς όλοι μαζί ως κλάδος!
    1 point
  10. Πως έγινε η "αγοραπωλησία" χωρίς "εγκεκριμένα - κατατεθειμένα" σχέδια; Προφανώς! Με τη σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου! Μόνο αν γίνει αυτόματα, δηλαδή με τη μεταφορά της συγκεκριμένης δήλωσης στον 4495 κ.λπ. Y.Γ. Τζιμάνι ο διαχειριστής μηχανικός της δήλωσης.... Συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή, διότι βρωμάει από παντού....
    1 point
  11. Συμφωνώ με τη συνάδελφο Μαρία για αυτό το λόγο έγραψα κι εγώ για "ανάληψη ρίσκου". Χωρίς οριστική υπαγωγή όντως δεν έχεις νομικά κάποιο δικαίωμα για επιδότηση. Τελεία. Στην πιάτσα ας το χειριστεί όπως θέλει ο καθένας και καταλαβαίνει. Είναι επίσης γεγονός ότι μεγάλος αριθμός δεν κατέθεσε ΗΤΚ εγκαίρως και για αυτό η παράταση. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε το ποσοστό που κατέθεσε, γιατί απ' ό,τι πιάνω με τις κεραίες μου πιστεύω 1 στους 2 δεν κατέθεσε άρα θα κοβόταν. Και γιατί θα κοβόταν? Γιατί άλλοι δεν είχαν κάνει ενοποιήσεις, άλλοι δεν είχαν συστάσεις οριζοντίου, άλλοι χιλιοστά, άλλοι δεν έβρισκαν χαρτιά από πολεοδομίες, εργατικές κατοικίες κλπ κλπ. Σε άλλους έλεγαν οι συμβολαιογράφοι "έλα σε 3 μήνες και βλέπουμε", σε άλλους το κτηματολόγιο "έλα σε 1 μήνα" και βλέπουμε.. Επίσης επειδή είναι Ελλαδάρα πολλοί έκαναν αιτήσεις στο φτερό κι έλεγαν άμα μπω τότε θα φτιάξω τα συμβόλαια κλπ κλπ. Μην πληρώνω τζάμπα συμβολαιογράφους Ε9 αλλαγές κτηματολόγια κλπ κλπ. Έτσι κι αλλιώς ο Μηχανικός είναι βλάκας και θα γράψει ότι του πω... Ιδιαίτερα άμα είναι νέος ή υπό μανατζάρισμα παλαίουρα συναδέλφου. Επίσης ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες γίνονται λάθη σε κάποιες αιτήσεις. Ανθρώπινο είναι. Χωρίς κίνητρο. Επίσης γίνονται και λάθη με κίνητρο για να κοροιδέψουμε το κράτος με γνώση μηχανικού και όταν έρθει η ώρα ΗΤΚ να γίνεται μπάχαλο (που γι' αυτό την έβαλε το υπουργείο ΝΩΡΙΣ - ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ). Επίσης υπάρχουν τακτοποιήσεις που δεν προχωράνε ή πού τσακώνονται ή δεν βρίσκουν χαρτιά οι ιδιοκτήτες από παλιούς συναδέλφους (και που δουλεύουν ακόμα αλλά και συνταξιοδοτημένους). Υπάρχουν άπειροι τρόποι να κολλήσει εξοικονομώ, πιο πολλοί τρόποι να γίνουν μπιπ όσο καλά και να στηθεί ο φάκελος. Απλά, και ορθώς κατά τη γνώμη μου, στο 2021 οι έλεγχοι γίνονται όλοι στην αρχή και όχι στο τέλος (ΒΛΕΠΕ ΗΤΚ) και δεν θα έχουμε τα χουνέρια με το Αυτονομώ 2020 και τις αναμονές για χαρτούρες και εκταμιεύσεις και κάθε τρίμηνο βλέπουμε αναβολή. Έτσι οι επιλαχόντες θα το μάθουν πιο νωρίς κα κατά τη γνώμη μου φεύγει μεγάλο βάρος μετά την επιτυχή υποβολή ΗΤΚ στο πρόγραμμα (με την επιφύλαξη του δανείου που έχουμε δει διάφορα στο παρελθόν). Αν αυτά που λέω δεν τα έχει συναντήσει κανείς ή δεν τα έχει δει από φίλους και συναδέλφους του πάω πάσο. Και όπως πάντα δεν υπονοώ ότι είμαι καλύτερος ή χειρότερος από κανένα συνάδελφο, απλά ένας από αυτούς που προσπαθούν να βρουν μια άκρη με το χάος, κι ελπίζω απ΄όσα λέω να φαίνεται μια έστω μικρή τριβή με το αντικείμενο. Στην Ελλάδα το κτιριακό απόθεμα είναι καταγεγραμμένο με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, ηλεκτρονικά σε πρώιμο στάδιο, και τακτοποιημένο ή ατακτοποίητο ή παράνομο με άλλους χίλιους τρόπους και το εξοικονομώ και κυρίως μέσω της ΗΤΚ τα βγάζει όλα στη φόρα και είναι το κερασάκι στην τούρτα όπως ξαναείπα. (Νομίζω με βάση την παραπάνω ανάλυση και καταγραφή πραγματικότητας θα πρέπει να με ψηφίσετε να μπω σύμβουλος εξοικονομώ στο ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ)
    1 point
  12. Για 0,5 χιλ πάνελ αλουμινιου και ενδιαμεσα 4 εκ πολυουρεθανη βγάζω περίπου U = 0,60 W/m2k.
    1 point
  13. Σχετικά με το Αρθρο 42, παρ. 10 περιπτ. β) του Ν.445/17. Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.4 Άρθρο 120 ΝΟΜΟΣ 4819/2021 με ισχύ την 23/7/2021. β) τροποποιήσεις των μελετών, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης,όγκου, ύψους, οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και ο υπολογισμός των αναγκών σε χώρους στάθμευσης (άρθρο 39 παρ. 3β του ν. 4495/2017) του διαγράμματος κάλυψης και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα. Άρα... μήπως σε κάθε περίπτωση?
    1 point
  14. Έχει εκδοθεί ΟΑ στο γήπεδο? Από ότι κατάλαβα, έχει εκδοθεί. Πότε εκδόθηκε? Εγκεκριμένα σχέδια υπάρχουν, άσχετα που το πρόστιμο των αυθαίρετων κατασκευών υπολογίσθηκε χωρίς ΟΑ. Η πράξη της αρχικής ΟΑ θα πρέπει να ανέβει στο σύστημα καθώς και τα σχέδια που την συνόδευαν. Όπως θα ανέβει και η πράξη της ρύθμισης και τα σχέδια που την συνοδεύουν....
    1 point
  15. Ερώτημα Δεν θα έπρεπε το σύστημα Η.Τ.Κ., για την κατοχύρωση του μηχανικού, δηλαδή των μελών του, το ΤΕΕ να είχε προβλέψει και το ανέβασμα φωτογραφιών του γηπέδου-οικοπέδου ή κτίσματος?? Προσωπικά πιστεύω ΝΑΙ, αλλά από την στιγμή που στην Η.Τ.Κ., πρόσθεσαν και τα αδόμητα (με τη γνωστή ερμηνεία) μάλλον το αφαίρεσαν για να μην τρέχουμε όλη μέρα στα βουνά και στα λαγκάδια!
    1 point
  16. Γνώμη μου είναι ότι δεν απαγορεύεται...με την ίδια λογική έχει πρόβλημα και η παλιά εκδοθείσα άδεια.
    1 point
  17. χίλια συγνώμη! Έχεις δίκαιο. (όσο για το μείον-εγώ βάζω μόνο +)
    1 point
  18. Δεν είναι τίποτα σίγουρο στην νομοθεσία μας! Αυτό το λένε και παραδέχονται οι πάντες (ελ επαγγελματίες -και Υπάλληλοι ΥΔΟΜ) Εσύ λες ότι βάσει του .... δεν απαιτείται. Και εγώ σου λέω ότι τώρα για διαφοροποίηση παράθυρων απαιτείται, πρώτα ρύθμιση και μετά η έκδοση Η.Τ.Α (άσχετα αν πριν -βλέπε βεβαίωση μεταβίβασης - ως κατηγ 3 δεν απαιτούνταν ούτε καν η ρύθμιση) Αυτό που αναφέρεις ισχύει μόνο για εσωτερικές διαφοροποιήσεις
    1 point
  19. Έκανα ερώτημα στο ΤΕΕ για την αποθήκη και μου είπαν ότι πρέπει να μπει ως υπέρβ. δομ. Β.Χ. διότι η κατηγορία 3 αφορά μικροπαραβάσεις με την έννοια δηλ. ότι έχω μία αποθήκη στο οικόπεδο ή στο ισόγειο φτιαγμένη με υλικά όπως YTONG κ.λ.π. και δεν είναι οι τοίχοι της αποθήκης στον φορέα της οικοδομής όπως η δικιά μου. Αυτά....αφού βγάζουν εγκυκλίους γιατί δεν τα κάνουν πιο λιανά ; γιατί δεν υπάρχει και ένα παράδειγμα ;;;;;
    1 point
  20. Για προτείνετε βιβλίο για κάποιο νέο που θέλει να κάνει απλά τοπογραφικά και αποτυπώσεις με σύγχρονα μηχανήματα που θα πρέπει και να τα επιλέξει.
    -1 points
  21. Επειδή δεν μπορώ να δω από κοντά τα βιβλία που κυκλοφορούν και εσείς δεν βοηθάτε, παράγγειλα 5 βιβλία με τις πληροφορίες που βλέπω στο διαδίκτυο, θα διαλέξω το ένα, ή δύο αν είναι συμπληρωματικά, και τα άλλα θα πάνε στην ανακύκλωση.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.