Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      19.419


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      12.059


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.040


  4. Architect90

    Architect90

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      251


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/12/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Θα περιμένεις να γίνει πρώτα η αποδοχή και μεταγραφή του Σ.Ε της κληρονομιάς και εν συνεχεία θα λάβεις εξουσιοδότηση από τον κληρονόμο για την έκδοση της ΗΤΚ. Για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται ΠΠΗΤΚ .
    1 point
  2. Πριν την κλήρωση για το Β' ΠΕΑ τι θα πρέπει να έχουμε? Θα πρέπει να έχουμε όλα τα τιμολόγια παρεμβάσεων, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις σε ένα φάκελο για να τα παραδώσουμε στον Ενεργειακό επιθεωρητή? Θα πρέπει να έχουμε κλείσει την ΕΕΔΜΚ στο σύστημα του ΤΕΕ? κάτι άλλο που πρέπει να έχει γίνει πριν προχωρήσουμε στην κλήρωση του Β ΠΕΑ?
    1 point
  3. Από την στιγμή που υπάρχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό λύεται η αμφιβολία περί κοινοχρησίας (λόγω ΣτΕ). Εκτιμώ ότι μπορείς να προχωρήσεις στην έκδοση άδειας.
    1 point
  4. Ναι, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσο εκκρεμεί η Κ.Υ.Α της παρ.2 του Αρθ-56 του Ν-2637/98. Όμως, όσο ξεκάθαρο και να μας φαίνεται εμάς, έχουμε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 176/23 που απαιτεί σε κάθε περίπτωση πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Με την ως τώρα νομολογία, έχει γίνει σαφές ότι οι δρόμοι αναδασμού αποτελούν κοινόχρηστους, πλην όμως, ποτέ δεν ξέρεις.... Ζήτησε προέγκριση να δούμε η Πολεοδομία θα την δώσει;
    1 point
  5. Δηλαδή και εγώ που από φοιτητής ξυπνούσα από τις 6:00 όπως και τώρα, στα 72 μου -όλο "καλησπέρα" πρέπει να λέω!!!
    1 point
  6. Τα οριζόντια στοιχεία δοκάρια πανω από τα λίθοσώματα εξαιρούνται της κάλυψης;
    1 point
  7. Δεν θέλω να σε επηρεάσω γιατί ο καθένας μας παίρνει την ευθύνη του με την υπογραφή του. Κάνε λοιπόν αυτό που σου λέει ο γνωστός σου. Δεν είναι κακό, μια παραπάνω κάλυψη είναι, δε χάλασε ο κόσμος. Σου δίνω όμως την ερμηνεία μου ότι από την παράγραφο που μου δίνεις (Κατοικίες άρθρο 1.7.3) και το ΕΝ 54 δεν προκύπτει κάπου ότι σε πυροπροστατευόμενη όδευση διαφυγής πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνει πυρανίχνευση*. Γιατί η παράγραφος 5.3.5 " Escape route cover" του ΕΝ 54 part 14: 2021 δεν αναφέρεται σε πυροπροστατευόμενη κατά REI όδευση διαφυγής. * Στην πρώτη απάντηση που σου έδωσα τα κλιμακοστάσια τα εξέλαβα ως πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής. Σε περίπτωση που δεν είναι τότε θέλουν πυρανίχνευση.
    1 point
  8. θα σε παρακαλούσα να την ανεβάσεις την απάντηση της ΥΔΟΜ . (του ΤΕΕ ηταν μια προφορική διαβεβαίωση χωρις αξία ). Τα γραπτά μετράνε και καλύπτουν ολους μας . η ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί πισίνα σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο .
    1 point
  9. 1. Η χρήση είναι ΚΑΤΟΙΚΙΑ Προσοχή ... οι χρήσεις εκτός της κατοικίας (συνεπώς και της βοηθητικής αυτής) έχουν και μεγαλύτερο παράβολο !!! 2α στα φορολογικά δηλώνουμε εμβαδά όπως θα τα δηλώναμε στην εφορία, συμβόλαια κλπ. ... καλό είναι να μετρήσουν όλα. 2β. η στέγη δηλώνεται στα φορολογικά μόνο όταν η άδεια αφορά μόνο την ανέγερση στέγης... Το δώμα είναι η ταράτσα, πού να δηλωθεί ??? αφού είναι ανοιχτός χώρος!!! 2γ. ανοιχτοί εξώστες δεν μπαίνουν στα φορολογικά. 2δ. μπαίνει στα κοινόχρηστα ή στην κατοικία, εκτός και αν θέλει κάτι άλλο ο αρμόδιος υπάλληλος της ΥΔΟΜ
    1 point
  10. Αν δεν έχεις θεωρημένη Ο.Α τότε δυστυχώς πρέπει υποχρεωτικά να ζητήσεις θεώρηση από την ΥΔΟΜ υ.γ Υπόψη ότι περίπου το 2008-9 με Υ.Α προβλέπονταν ότι οποιαδήποτε Ο.Α που είχε εκδοθεί πριν το 1989 (δηλ πριν τον Ν Λιάσκα που ανέβασε τις αμοιβές μας) μπορούσε να θεωρηθεί για ηλεκτ/ση χωρίς αυτοψία από την ΥΔΟΜ και χωρίς καταθέσεις αμοιβών κλπ -με απλή προσκόμιση της στην ΥΔΟΜ με αίτηση ηλεκτρ/σης Αν έχεις κάποια τέτοια περίπτωση μπορείς να βάλεις αυτή την θεωρημένη Ο.Α. Με τους σημερινούς νόμους αυτή η διαδικασία (κακώς για μένα) καταργήθηκε
    1 point
  11. Χαίρομαι που αναπτύσσουμε το θέμα καθότι είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο. Η άποψή μου είναι να αποφεύγονται κατά το δυνατόν, κοινόχρηστα δίκτυα εντός ιδιόκτητων χώρων. Σε πρόσφατη μελέτη, σε ένα συγκρότημα κατοικιών με 9 πολυόροφα διαμερίσματα στο ίδιο κτήριο, σχεδιάστηκε η παραπάνω λογική, σε συνεργασία με εταιρία συστημάτων πυραν/υσης διεθνούς φήμης. Σε μικρότερα κτίρια πάλι το ίδιο θα επέλεγα, εάν το κόστος το επέτρεπε. Παρακάτω οι απαντήσεις μου, με italic. Σκοπό δεν έχω να διαφωνήσω, εξάλλου η μελέτη έχει πολλούς δρόμους, αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει. Το σύστημα που περιέγραψες το βρίσκω πολύ σωστό και ειδικά για εφαρμογές με χαμηλό κόστος είναι μονόδρομος.
    1 point
  12. Καλημέρα @vmavro, όχι, δεν έχει λογική να τοποθετηθούν ανεξάρτητα συστήματα πυρανίχνευσης σε κάθε διαμέρισμα και αναλύω: 1ον ποιος θα είναι υπεύθυνος για τόσους πολλούς πίνακες πυρανίχνευσης? Ο κάθε ιδιοκτήτης? και σε περίπτωση ενοικιαστών, ο κάθε ενοικιαστής? Επίσης πως θα εκπαιδευτούν όλοι αυτοί? θα πρέπει να έχουν γνώση τουλάχιστον των βασικών, ώστε να μπορούν να τον "διαβάσουν". 2ον, σε περίπτωση φωτιάς οι φαροσειρήνες που θα πέφτουν? Το κάθε στοιχείο του πίνακα αποτελεί μια διεύθυνση, συνεπώς δεν μπορείς να το ρίξεις σε 2-3-4 διαφορετικούς πίνακες, άρα ο κάθε πίνακας θα πρέπει να έχει τόσες φαροσειρήνες όσοι και οι ορόφοι ώστε να ειδοποιεί και τους λοιπούς κατοίκους. 3ον, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς και ο ιδιοκτήτης "σωπάσει" τον πίνακα και τις φαροσειρήνες από τον πίνακα που έχει υπό την κατοχή του? Η λογική του συστήματος πυρανίχνευσης είναι να είναι κεντρικό και σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιούνται όλοι οι κάτοικοι μέσω των φαροσειρήνων που θα βρίσκονται στους ορόφους, άρα όχι η σκέψη για ανεξάρτητα συστήματα ανά διαμέρισμα δεν στέκει. Αυτό που κάνω εγώ είναι να χρησιμοποιώ έναν συμβατικό πίνακα πυρανίχνευσης (κυρίως λόγω κόστους) και κάθε διαμέρισμα να το ορίζω ως ανεξάρτητη ζώνη. Αναλυτικά: 1x πίνακας πυρανίχνευσης στο ισόγειο τοποθετημένος σε δωμάτιο μαζί με τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα. 3-4x ανιχνευτές καπνού ανά διαμέρισμα (δωμάτια,κυρίως, κουζίνα) Μπουτόν σε κάθε όροφο Φαροσειρήνα σε κάθε όροφο ή και ανά 2 ανάλογα τα διαμερίσματα. Ελπίζω να βοήθησα.
    1 point
  13. @gamvro στρογγυλή σφραγίδα σε αντίγραφο άδειας σημαίνει επικυρωμένο αντίγραφο και όχι θεώρηση άδειας. Η θεώρηση είναι αυτή που περιγράφει ο Άκης και μάλιστα πρέπει να την διαβάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι αφορά κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με την οποία θα ασχοληθούμε, γιατί μπορεί να είναι τμηματική θεώρηση ή εργοταξιακή ή οτιδήποτε άλλο από αυτό που θέλουμε!!! Επίσης καλό είναι να κινούμαστε με βάση το θεωρημένο στέλεχος της υπηρεσίας (του αρχείου) και όχι του ιδιοκτήτη, το οποίο μπορεί να μην είναι ενημερωμένο. Και σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε φωτοτυπίες ή σκαναρισμένα στελέχη χωρίς την ανάγλυφη σφραγίδα αφού πρώτα διαβάσουμε προσεχτικά τη σφραγίδα της θεώρησης. Γενικά συνιστώ μεγάλη προσοχή στην έκδοση βεβαιώσεων σύνδεσης με τα δίκτυα. Αν έχετε έστω και 1% αμφιβολία για την εγκυρότητα των εγγράφων ή των διαδικασιών τότε να είστε σίγουροι 100% ότι θα προκύψει πρόβλημα πολύ σύντομα. Στην πραγματικότητα πολύ κακώς μετέφεραν την ευθύνη ελέγχου των θεωρημένων αδειών (δηλαδή πόσων ετών νομοθεσίες οφείλουμε να γνωρίζουμε ???) σε εμάς τους ιδιώτες μηχανικούς χωρίς καμία οδηγία σε αντίθεση με τις ΥΔΟΜ οι οποίες είχαν δεκάδες εγκυκλίους για κάθε νέα νομοθεσία που αφορούσε οικοδομικές άδειες και συνδέσεις με δίκτυα. Τέλος όταν έχουμε κτίσμα με Ο.Α. στο οποίο έγιναν και τακτοποιήσεις, πρώτα θα θεωρηθεί η άδεια και μετά θα γίνει οποιαδήποτε σύνδεση με τα δίκτυα. Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που προβλέπονταν από την άδεια συνδέονται βάσει της άδειας (περίπτωση 1β) σε συνδυασμό με την τακτοποίηση (κατατίθεται στα λοιπά στοιχεία αν απαιτείται), ενώ μόνο οι Ο.Ι. που είναι ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ αυθαίρετες συνδέονται με την τακτοποίηση (περίπτωση 1ε) αφού πρώτα θεωρηθεί η οικοδομική άδεια και φυσικά ανεβαίνει και αυτή στα λοιπά στοιχεία. *** Εδώ να σημειώσουμε ότι αν οι αυθαιρεσίες έγιναν ενώ η άδεια δεν είχε θεωρηθεί (και άρα ήταν σε ισχύ), τότε όλα τα ανωτέρω καλό είναι να γίνουν σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα μηχανικό ή ακόμα καλύτερα μόνο από αυτόν. Προσωπικά σε μη θεωρημένη άδεια ούτε τακτοποίηση αναλαμβάνω (εκτός και αν το ζητήσει ο επιβλέποντας μηχανικός), ούτε σύνδεση με τα δίκτυα, αν δεν φροντίσει πρώτα ο ιδιοκτήτης να λύσει ΟΛΑ τα προβλήματα με τον επιβλέποντα που έχει ήδη.
    1 point
  14. 1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
        • Upvote
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.