Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Σερίφης

    Σερίφης

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      209


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      18.921


  3. Τρελός Επιστήμων

    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      259


  4. banskoboy

    banskoboy

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      576


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 17/12/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. θα επιλέξεις "Αδόμητο"=όχι υλοποιημένη ιδιοκτησία=όχι (διότι δεν υφίσταται κλειστός χώρος) διοικητικές πράξεις= τεχνική σου έκθεση που τεκμηριώνεις την προύπαρξη του κτίσματος Επιφάνειες=σε όλα μηδέν. λοιπές κατασκευές=1 και περιγραφή στα σχόλια Στο Π.Π.ΗΤΚ επιλέγεις αυτό που αναφέρει "ρυθμισμένο" και σου βγάζει βεβαίωση περί εξαιρέσεων. Για την φορολογική διοίκηση το ασκεπές δεν φορολογείται καθώς δεν θεωρείται κτίσμα. Για την δική μας δουλειά, καταχωρούμε ως παραπάνω τεκμηριώνοντας την νομιμότητα της υπάρχουσας ασκεπούς κατασκευής.
    2 points
  2. Κατά τη γνώμη μου, αν ένα κτίριο διαθέτει περιμετρικούς τοίχους (ανεξαρτήτως κατάστασης και ύπαρξης κουφωμάτων) και στέγη, θα πρέπει να καταχωρηθεί κανονικά με την επιφάνειά του. Για λόγους πληρότητας στην τεχνική έκθεση μπορείς να περιγράψεις περαιτέρω το κτίσμα.
    1 point
  3. Σε περίπτωση ταυτόχρονης σύνταξης συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς και μεταβίβασης σε τρίτο προσωπο τι γίνεται; Αυτό είναι κατι σύνηθες, με τη λογική όμως αυτή πας για 2 συμβόλαια. Θεωρώ πως εκδίδεται ΗΤΚ για χρήση στο συμβόλαιο αυτό αφού όμως αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο ότι ο κληρονόμος είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο. Υποθέτω η διαθήκη και τα σχετικά πιστοποιητικά μας καλύπτουν.
    1 point
  4. Να πάρετε τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας του και το τοπογραφικό της άδειας του, να τα δώσετε σε εναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σας και να τα συγκρίνει με την πραγματικότητα. Μετα, θα σας πει αυτός.
    1 point
  5. Αγοράσατε τριώροφο πέτρινο αρχοντικό, άνω των 100 ετών, χωρίς να ρωτήσετε μηχανικό για τις δυνατότητες που θα έχετε στο κτήριο ; Ο μηχανικός που έκανε τον τεχνικό έλεγχο τι σας είπε ; Εδώ τι ακριβώς περιμένετε ότι θα σας πουν ;
    1 point
  6. Αν οι μελέτες αφορούν δημόσια έργα, θα πρέπει να πάρεις μελετητικό πτυχίο. Όμως πρέπει να διαλέξεις μελετητικό ή εργοληπτικό, καθώς δεν μπορείς να έχεις και τα δύο (οπότε εγκαταστάσεις και επιβλέψεις δεν...) Αν πρόκειται για ιδιωτικά έργα, αποκτάς εμπειρία για το βιογραφικό σου (και μπορείς να αναλάβεις ότι ξέρεις...)
    1 point
  7. Το εδάφιο α του άρθρου 99 ισχύει για όλες τις διαδικασίες υπαγωγής, ανεξαρτήτως αριθμού ιδιοκτητών ή ύπαρξης σύστασης. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 106: αα) Εφόσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων, δίνονται τρεις δυνατότητες: i) νομιμοποίηση του ενός και τακτοποίηση του άλλου, ii) νομιμοποίηση του ενός και κατεδάφιση του άλλου, iii) τακτοποίηση του ενός και κατεδάφιση του άλλου.
    1 point
  8. 1) Το κριτήριο είναι να μην αποτελούν ανεξάρτητο χώρο (ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους). Για το τμήμα στον κοινόχρηστο χώρο υπάρχουν οι γνωστές απαιτήσεις συναινέσεων. 2) Για την τακτοποίηση· όχι. Για μελλοντική άδεια· ναι. 3) Η εσωτερική σκάλα δεν είναι πατάρι.
    1 point
  9. Συνάδελφε, πώς μπορεί να γίνει αυτή η δήλωση υπαγωγής αφού δεν επιτρέπεται; Στο εδάφιο α του άρθρου 99 καθορίζεται ότι «σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής […] γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης».
    1 point
  10. Οι αρμονικές ανεβάζουν τάση στον ουδέτερο μόνο σε τριφασική εγκατάσταση. Αν έχεις μονοφασική εγκατάσταση και ο ουδέτερος ανεβάζει τάση, κάτι άλλο φταίει.
    1 point
  11. Μπορείς να βάλεις και τη συνθήκη ασφαλείας να εκκινεί ο κυκλοφορητής εφόσον μια ηλεκτροβάνα είναι ανοιχτή. Επίσης στη θέση σου θα έβαζα και άλλες μανδαλώσεις ασφαλείας στο λέβητα.
    1 point
  12. Στο εδάφιο α του άρθρου 99 καθορίζεται ότι «σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης». Εάν όσα περιέγραψες αποτελούν ενιαία ιδιοκτησία, δεν μπορεί να γίνει αυτό που υποστηρίζεις. Εάν τα δύο κτίσματα είναι διαφορετικές ιδιοκτησίες, τότε είναι εφικτή η υπαγωγή μόνο της μίας.
    1 point
  13. Ας σχεδιάσουμε λίγο την ΠΑΡΑΝΟΙΑ τώρα που το σκέφτομαι ισως δημιουργείται μια ωραία φωλιά για χελιδόνια και να έχει δίκιο η ΥΔΟΜ...
    1 point
  14. Σχεδιαστικά το έχω φτιάξει όπως αυτό το σχεδιάγραμμα. Η ακτίνα των κόκκινων κύκλων είναι 0,28 και των μπλε 0,07
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.