Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.891


  2. hkamp

    hkamp

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.674


  3. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.555


  4. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.631


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 13/03/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. Το παρόν κλειδώνεται μέχρι να βγει το πόρισμα από το Μαντείο για την αιτία της υγρασίας. Pavlos 33
    3 points
  2. Για τις στέγες: 1. Αλλαγή κεραμιδιών -> Αρθ 30 2. Αλλαγή πετσώματος ή ζευκτών / επεμβάσεις Φ.Ο στις ίδιες διαστάσεις -> ΕΕΔΜΚ 3. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή -> Οικοδομική άδεια
    2 points
  3. Πιστεύω ότι το πιο σωστό είναι το 2ο. Καλύτερα βέβαια να το χωρίσεις σε ζώνες.
    2 points
  4. Ν4759/2020 Άρθρο 40 Μεταβατικές διατάξεις "1. Εάν, μέχρι την έγκριση [...] έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες της παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) ή έχει υποβληθεί αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, [...] μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία: [...] δ) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 133), και ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., ε) είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ’," Για να ισχύει αυτό που λες @Coltrane θα πρέπει τα άρθρα 33 και 40 να εφαρμόζονται με την εξής λογική : 1. Αν το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο με εμβαδόν ανω των 4000μ2 οικοδομείται κατά το άρθρο 33 με μόνη απαίτηση 2000 τμ και πρόσωπο 25 μ σε εθνική κλπ οδό ενώ 2. Αν το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο με εμβαδόν κάτω των 4000μ2 οικοδομείται κατά το άρθρο 40 με απαίτηση τα 2000 τμ και τις προεγκρίσεις και προθεσμίες που αναφέρει. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι είναι έτσι ?
    1 point
  5. Η οικοδομή χτίστηκε με τις αναγραφόμενες διαστάσεις των σχεδίων να υποθέσω, οπότε δεν υπήρξαν αυθαιρεσίες. Είναι ένα θέμα που όλους μας έχει απασχολήσει. Η ενημέρωση άδειας για λανθασμένους αριθμητικούς υπολογισμούς, ειδικά σε παλιές άδειες, δεν είναι το πιο εύκολο. Τάσσομαι υπέρ της αντιμετώπισης από τον συνάδελφο, ο οποίος διόρθωσε το λάθος μέσω της υπαγωγής. Πλέον, στην ΗΤΚ θα κάνεις αυτό που σκέφτηκες, προκειμένου να φαίνεται-τεκμηριώνεται, μέσω διοικητικής πράξης η ανακολουθία αριθμητικών αποτελεσμάτων.
    1 point
  6. Η περίπτωση όπου το γεωτεμάχιο έχασε τμήμα του με το εναπομείναν μικρότερο από 4 στρέμματα, λόγω απαλλοτρίωσης δεν νομίζω ότι εμπίπτει στις περιπτώσεις των λοιπών παρεκκλίσεων που καταργήθηκαν για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ο Ν4759/2020 στο άρθρο 33 παράγραφος 5 γράφει : ''5. Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4000 τμ απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2000 τμ και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ." Οι προϋποθέσεις είναι : πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό και εμβαδόν μεγαλύτερο από 2000 τ.μ.
    1 point
  7. @ANNAK122 ας πούμε πρώτα φωτογραφίες του προβλήματος για να αποφύγουμε την περιγραφή με λανθασμένους όρους και μετά θέση ακίνητου (προσανατολισμός, περιοχή) χρονολογία κατασκευής, κατόψεις, τομές, κουφώματα, υφιστάμενες υδραυλικές εγκαταστάσεις, χρήση χώρου, ώρες θέρμανσης, ιστορικό επισκευών και προηγούμενων επεμβάσεων. Φυσικά όλα αυτά για να γίνει μία γενικότερη κουβέντα και όχι για να εντοπίσεις το πρόβλημα από τον υπολογιστή! Το ακίνητο πρέπει να το δει κάποιος από κοντά, να κάνει μετρήσεις με τα κατάλληλα εργαλεία και όχι με το μάτι. Διερεύνηση δηλαδή της λεγόμενης παθολογίας, πιθανοί τρόποι αποκατάστασης με εκτίμηση του κόστους και αναλυτική περιγραφή της επιλεγμένης λύσης. Άρα ένας μηχανικός που ασχολείται με το αντικείμενο θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.
    1 point
  8. εγώ χρησιμοποιώ τις αναθεωρημένες τιμές του ΕΚΟ2023 (είναι αυξημένες κατά 10%, βλ. τροποποίηση οδηγού στην πλατφόρμα του προγράμματος) Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας: 6. Δεν παραθέτουμε ολόκληρα μηνύματα. Από το παρατιθέμενο μήνυμα μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τα τμήματα που αφορούν στην απάντησή μας. Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas Συνάδελφε όπως είδες έχει γίνει μία εκτεταμένη επεξεργασία των δημοσιεύσεων σου. Φρόντισε οι επόμενες να τηρούν τους κανόνες .
    1 point
  9. Για να βρεις αριθμό άδειας: Ρώτα τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες!! Ψάξε στους τίτλους ιδιοκτησίας ή στην σύσταση. Ψάξε στο κτηματολόγιο (υπηρεσίες μηχανικών) στα συμβόλαια των συνιδιοκτητών. Ψάξε στην ταυτότητα κτιρίου. Ψάξε στο e-άδειες ακόμα και για μικρής κλίμακας. Ψάξε στην πολεοδομία με οδό / αριθμό, είτε στο βιβλίο με όνομα κατασκευαστή που θα βρεις από την σύσταση Ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες για το κόστος της αναζήτησης. Συνήθως, έπειτα από την ενημέρωση, βρίσκουν άμεσα τον αριθμό... Τα προ 55 (προ 30/11/55) βάσει αρθ23 ΝΟΚ είναι νομίμως υφιστάμενα και για ΗΤΚ αναρτάται στο σύστημα η υφιστάμενη κατάσταση και εκδίδεται βεβαίωση αρθ83 περί εξαιρέσεων.
    1 point
  10. Μέγα πρόβλημα. Μη βάζεις μεγάλο στοίχημα όμως ότι είχε βγει Οικοδομική Άδεια εκτός κι αν την αναφέρει ο τίτλος. Για να βρεις πας Αρχείο ΥΔΟΜ (αφού πρώτα μιλήσεις μαζί τους αν για το έτος και την περιοχή το αρχείο το αναζητάς Σωκρατους ή Συγγρού) Αν είσαι πολύ τυχερός υπήρχε μια βάση δεδομένων που την είχε φτιάξει ένας πρακτικάριος και μετά τον έδιωξαν. Είχε προλάβει και είναι καταγράψει αρκετές άδειες. Από εκεί (αν είχε μπει) μπορείς να αναζητήσεις και με Διεύθυνση οδό του ακινήτου. Στις άλλες περιπτώσεις ζητάς να σου δώσουν τα βιβλία ανά έτος που έχουν με τους αριθμούς άδειας. Οπότε ξεκινάς ανά έτος (ενδεχόμενα για το ίδιο έτος υπάρχουν περισσότερα από ένα βιβλίο). Στα βιβλία είναι με αλφαβητική σειρά στο όνομα που έχει εκδοθεί. Οπότε φρόντισε να έχεις τα εναλλακτικά ονόματα που ενδεχόμενα βγήκε η άδεια (πχ ιδιοκτήτη, ή μηχανικού, ή αντιπαροχές κλπ.) Αν βρεις εκεί αριθμό άδεια προχωράς για αίτημα στέλεχος άδειας και φάκελο (συνήθως είναι σε διαφορετικά σημεία) Αν δεν βρεις ούτε εκεί όνομα με την θέση του ακινήτου σου τότε έχεις σαν δεδομένο ότι δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια. Αυτά για καλημέρα…. Εναλλακτικά (πλαν Β) περιμένεις όταν θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή αρχειοθέτηση που νομίζω έχει ξεκινήσει. Εναλλακτικά (πλαν Ε) του εναλλακτικά κάνεις υπαγωγή του ακινήτου στον 4495/17 ως προ 1975 και αποκτάς νόμιμες και καλές κατόψεις υφισταμένου. και φυσικά πλαν Α του Ιάσωνα....
    1 point
  11. Μια ενημέρωση για να μειωθεί η "ασχετοσύνη". Δεν υπάρχουν κοινόκτητες ή κοινόχρηστες δαπάνες, αλλά δαπάνες κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων. Όσο για τη διαφορά των δύο ορισμών, με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα. Και δεν ταλαπωρείς το φόρουμ με νομικά θέματα.
    1 point
  12. Μέσα σε 15 χρόνια, αν είχες απευθυνθεί στις εταιρείες, θα είχες λάβει απάντηση...
    1 point
  13. Δεν αλλάζει ο όγκος ? άρα και τα στοιχεία του ΔΚ ? Επίσης και το ύψος ? Δεν νομίζω ότι σε πιάνει καν η έννοια "ανακατασκευή" εφόσον δεν θα ξανακατασκευαστεί όπως ήταν
    1 point
  14. διαβάζεις το ΦΕΚ 579β 13/2/2025 που το λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπονται τα πατάρια
    1 point
  15. Επειδή δεν είμαι στο γραφείο να δω τι προδιαγραφές έχω (κάπου πεταμένες σε ένα σωρό χαρτιά ) , αναφέρω προς το παρών μερικές προδιαγραφές απο Υ/Σ σε κτίρια που έχω μελετήσει (οτι θυμάμαι) : ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ : 1. Οι χώροι του ή των Μ/Σ είναι πυροδιαμερίσματα κατασκευασμένα από πυράντοχα υλικά (συνήθως διπλές πυράντοχες γυψοσανίδες στις αναδιαμορφώσεις ) ή άλλα συμβατά υλικά. Επίσης πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες αποστάσεις περιμετρικά του Μ/Σ (απόστάσεις απο τις τοιχοποιίες) ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο του χώρου. Δεν θυμάμαι τώρα ποιές ακριβώς είναι, κάπου 1-1.5μ ετσι οπως το σκεφτομαι αλλά υπάρχει ακριβές πρότυπο. 2. Ομοίως, πυροδιαμέρισμα είναι και ο χώρος κυψέλης Μέσης Τάσης του καταναλωτή. 3. Οι παραπάνω χώροι διαθέτουν πυράντοχες θύρες με αντοχή νομίζω για 60 λεπτά (δεν το θυμάμαι). 4. Ο χώρος των πεδίων χαμηλής τάσης (χώρος διανομής) μπορεί να μην είναι πυροδιαμέρισμα, αν και συνήθως πολλοί επιλέγουν να τον κάνουν και αυτόν. 5. Αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ο χώρος αυτών συνήθως είναι επίσης πυροδιαμέρισμα. ΓΕΙΩΣΕΙΣ : 1. Ο ουδέτερος κόμβος των ή του Μ/Σ γειώνεται με τρίγωνο γειώσεως ή ταινείες σε ανεξάρτητη γείωση. Αν έχουμε 2 Μ/Σ, δύο ξεχωριστές γείωσεις. 2. Όλα τα μεταλικά μέρη (πεδία μέσης τάσης, κέλυφος Μ/Σ, σχάρες καλωδίων, κέλυφος Η/Ζ αν υπάρχει κλπ) γειώνονται σε ξεχωριστή γείωση η οποία γίνεται είτε με τρίγωνο γειώσεως είτε με ταινείες (γειώσεις τύπου Ε ή Π, βλέπε ΕΛΕΜΚΟ) σε κατάλληλη απόσταση απο τη γείωση του ουδετέρου κόμβου του Μ/Σ. Επίσης, ειδικά για τους χώρους των Μ/Σ, της κυψέλης Μέσης Τάσης (πλευρά καταναλωτή) και των πεδίων Χαμηλής Τάσης προβλέπεται η εγκατάσταση υποδαπέδιου μεταλλικού πλέγματος για περαιτέρω προστασία. Περιμετρική ταινεία υπαρχει επίσης σε όλους αυτούς τους χώρους η οποία συνδέεται με χαλκό και με το υποδαπέδιο πλέγμα. 3. Αν υπάρχουν Η/Ζ, ο ουδέτερος κόμβος αυτών γειώνεται ξεχωριστά, ενό το μεταλλικό μέρος τους όπως παραπάνω (2). Παρατήρηση : Υπάρχει μια άποψη, πως αν η αντίσταση γείωσης στο κτίριο είναι κάτω από 1 Ohm είναι δυνατόν ο ουδέτερος κόμβος και τα μεταλλικά μέρη να γειωθούν στο ίδιο σύστημα γείωσης. Αυτό ισχύει επίσης όταν υπάρχει και θεμελιακή γείωση. Προσωπικά, επειδή δεν μου έχει τύχει θεμελιακή γείωση, ακόμα κι αν ο εργολάβος μετρήσει και βρει τη γείωση μικρότερη απο 1 ohm θα πρότεινα, εφόσον είναι εφικτό κατασκευαστικά, να κάνει κανείς ξεχωριστές γειώσεις. Επίσης, οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται μέσα στο χώρο των Μ/Σ και της κυψέλης Μ.Τ. γειώνεται στο δικτυο μεταλλικών μερών. Δηλαδή, σχάρες, στόμια αερισμού, ακόμα και οι πόρτες γειώνονται. Δεν ειμαι σίγουρος για το δίκτυο πυρόσβεσης. ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ - ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗ Οι χώροι των ή του Μ/Σ, των πεδίων Χ.Τ. και του χώρου Μ.Τ. (κυψέλη Μ.Τ.) διαθέτου υποχρεωτικά (καθώτι πυροδιαμερισματα) δίκτυο πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με φιάλες CO2 (εναλλακτικά Inergen). Το ίδιο και για εκεί που υπάρχουν (αν υπαρχουν) Η/Ζ. Εγκαθιστούμε στους χώρους αυτούς, διπλούς πυρανιχνευτές ώστε να αποφύγουμε ψευδοσήματα. Υποχρεωτικά (για μένα) έξω απο τις πόρτες εγκαθίσταται φωτεινή ένδειξη τύπου "GAS" και κομβία αυτόματου σταματήματος της κατάσβεσης και αντίστροφα. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι καλωδιώσεις Μέσης Τάσης γίνονται με κατάλληλα καλώδια (δεν θυμάμαι τωρα των ακριβή τύπο) σε μεταλλική κλειστή σχάρα γειωμένη σε διάφορα σημεία κατά το μήκος της. Η σχάρα πρέπει να φέρει σχετική ένδειξη. Επίσης άποψη μου είναι οτι αντί για 3 καλώδια μέσης τάσης να ρίχνει κανείς και ένα τέταρτο μαζί με τα σχετικά ακροφύσια ως εφεδρεία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε παλιά κτίρια με αυξημένες υγρασίες κλπ κλπ, μπορεί τα καλώδια αυτά να αστοχήσουν (σπάνιο μεν αλλά...) και άντε τρέχα γύρευε αν δεν έχεις ενα εφεδρικό έτοιμο. ΑΕΡΙΣΜΟΣ Οι χώροι των ή του Μ/Σ πρέπει υποχρεωτικά να αερίζονται. Ο αερισμός γίνεται με δίκτυο αεραγωγών και σχετικά πεσιδωτά ανοίγματα, όλα με fire damper. Τα περσιδωτά ανοίγματα τοποθετούνται συνήθως χαμηλά στο χώρο (περίπου 50-100cm πάνω απο το έδαφος). Σε άλλους υποσταθμούς χρησιμοποιούνται μεταλλικές περσιδωτές πόρτες (έτσι όμως δεν έχεις πυροδιαμέρισμα). Σε κάποιους άλλους, αντί για αερισμό βάζουμε κλιματισμό όπως έκανα πρόσφατα εγώ. Ο κανονισμός όμως μιλάει για αερισμό και όχι για κλιματισμό. Η παροχή εξαρτάται από την ισχύ του Μ/Σ και συνήθως είναι μεγάλη καθώτι και το "ψυκτικό" (ας το ονομάσω έτσι τώρα) φορτίο του Μ/Σ ειναι αρκετά μεγάλο. Εξαερισμός χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις (αλλά με fire dampers αν είναι πυροδιαμερίσματα) τοποθετείται και στους χώρους της Μ.Τ. και των πεδίων Χ.Τ. Αν στο κτίριο προβλέπεται και χώρος UPS (κεντρικού UPS) εκεί πρεπει να γίνει πρόσθετη εγκατάσταση ψύξης. αυτά τα ολίγα, ελπίζω να διαφώτισα λιγο. Υ.Γ. Τα παραπάνω αφορούν Υποσταθμούς κτιρίων σε κλειστούς χώρους (συνήθως υπόγεια). Για Υ/Σ σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν άλλες προδιαγραφές.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.