Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα     

 1. Σήμερα
 2. Χθες
 3. Η Ερώτηση 1 με απασχολεί κι εμένα. Εργάζομαι με μπλοκάκι σε ένα εργοδότη. Πλήρωσα τους 2 πρώτους μήνες του '17 ως ελεύθερος επαγγελματίας για να μη χάσω ρύθμιση που είχα σε ισχύ και εν συνεχεία, όταν φτιάχτηκε η πλατφόρμα για τις ΑΠΔ, ο εργοδότης μου παρακράτησε πάλι εισφορές για αυτούς τους μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι η εκκαθάριση από τον ΕΦΚΑ δεν έχει γίνει ακόμα και όπως μου απάντησαν στις 18/6 μετά από ερώτημά μου : " Η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, των μη μισθωτών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση (άρθρο 36 Ν.4387/2016), καθώς και ασφαλισμένων στους οποίους διαπιστώθηκε μεταβολή της ιδιότητας, θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες. " Η σκέψη μου είναι να δηλώσω το σύνολο των εισφορών (αυτές που κατέβαλα εγώ + αυτές που μου παρακράτησε ο εργοδότης) και όταν ο ΕΦΚΑ δεήσει να κάνει την εκκαθάριση να κάνω τροποποιητική δήλωση. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή. Έχει κανείς άλλος αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση? Μπορεί να αποφευχθεί με κάποιο τρόπο η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής?
 4. Όχι εγώ. Έτσι τα παρουσιάζει και η ίδια η ΔΕΗ και ο Παναγιωτάκης στο παραπάνω άρθρο. Επίσης η ΔΕΗ ανανεώσιμες έχει στην σελίδα της μόνο μικρά υδροηλεκτρικά. Τα μεγαλα υδροηλεκτρικα από μερικούς δεν θεωρουνται ΑΠΕ καθώς δεν τηρούν την αρχή της βιωσιμώτητας. Θα μου πεις πως αντιστοιχα και άλλες ΑΠΕ μπορούν να αποκλειστούν καθώς χρειάζονται σπάνιες γαίες κλπ. Και δίκιο θα έχεις. Πέρα απο αυτό όμως, η πλειοψηφία των υδροηλεκτρικών κατασκευάστηκαν μετά απο κυβερνητική απόφαση και έχουν και πολλαπλό ρόλο (πχ. πολεμικές αποζημειώσεις, αρδευτικα έργα, προστασια απο πλυμμήρες κλπ). Έχεις δίκιο όμως ότι ένα σεβαστό ποσοστό του ηλεκτρισμού παραγεται απο τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
 5. Μετά την τροποποίηση: Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικία, που ευρίσκονται εντός στάσιμων οικισμών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.1337/1983, με την προϋπόθεση ότι οι στάσιμοι οικισμοί ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2000 μ. από τη θάλασσα ή από χιονοδρομικά κέντρα και εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν συντελεσθεί μετά το έτος 1983 και μπορεί να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του αναλογούντος παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με το Παράρτημα Α, μειωμένου κατά 30%. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, για την υπαγωγή τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Τα παραπάνω α έως και ζ δικαιολογητικά δεν αφορούν ΜΣΕ οπότε για την περίπτωση αυτη δεν απαιτείται σύνταξη τέτοιας μελέτης.
 6. Γνωρίζετε το πρόσωπο που πρέπει να έχει σε κοινοτικό δρόμο για να γίνει η κατατμηση?
 7. Skyclad & PEDRA 1) Οι τιμές του αναλυτικού προϋπολογισμού που χρησιμοποιούνται είναι αυτές του σχετικού παραρτήματος του Ν.4495/17 2) Αναλυτικός προϋπολογισμός απαιτείται για τις εργασίες μικρής κλίμακας όπου υπάρχει το όριο των 25.000€ (σε ορισμένες εργασίες αφαιρέθηκε με την πρόσφατη τροποποίηση) 3) Αίτηση υπάρχει σίγουρα στα download του φορουμ (δεν νομίζω ότι είναι εσνωματωμένη η πρόσφατη τροποποίηση) επίσης τσέκαρε σε αυτή την σελίδα απο την ΥΔΟΜ Θέρμης για παράδειγμα όπου υπάρχει ΝΕΟ έντυπο βάσει Ν.4495/17 : http://www.thermi.gov.gr/info/?page_id=1739
 8. και γω έχω την απορία του skyclad επιπλέον η πρόσφατη τροποποίηση αναφέρει το εξής 'τεχνική έκθεση μηχανικού και προϋπολογισμός έργου για τις περιπτώσεις που απαιτείται' Σε εξωτερικούς χρωματισμούς με χρήση ικριωμάτων απαιτείται? Σε ανακατασκευή στέγης απαιτείται? Γενικά ένας μπούσουλας για το που απαιτείται υπάρχει?
 9. Λιγότερες εργασίες από αυτές που δηλωθήκαν. Πελάτης λόγο του μεγάλου προϋπολογισμού των εργασιών που δηλώθηκαν θέλει να κάνει λιγότερες, μειώνοντας έτσι τον τελικό προϋπολογισμό. Μπορεί να γίνει αυτό και πως ; Δηλώνεται με κάποιον τρόπο μέσα στο σύστημα, ώστε να πληρώσει μειωμένο το ποσό που του αναλογεί.
 10. Προφανώς τα 3000 MW εγκατεστημένης ισχύος ΥΗΣ της ΔΕΗ (η οποία και δεν αποτελεί μόνο το 3% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος φυσικά), τα θεωρείς ελάχιστη επένδυση τα τελευταία 40 χρόνια.
 11. vgeorg1

  Κλιματισμός

  Τι ακριβώς, φορτία; Είδος κλιματισμού; Με αεραγωγούς, με fan coil, με VRV, με ψύκτες αντλίες θερμότητας...
 12. Καλά τα λέει ο συνάδελφος, η δική μου γνώμη πάει πιο πέρα. Ακόμη και αν σου πει ο αντιπρόσωπος ότι γίνεται, μην το πιστέψεις 100% πριν το ερευνήσεις.
 13. Η παλιά ΔΕΗ είχε τρία βασικά μειονεκτήματα. Ήταν μονοπώλιο παραγωγής ενέργειας, μονοπώλιο μεταφοράς και διανομής και ταυτόχρονα κρατική. Γι’ αυτό αποφασίστηκε, με παρέμβαση της Ε.Ε, η παράδοση κάθε εκσυχγρονισμού (μονάδες φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκών, βιοερίου, και αιολικών)σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί επιδοτήθηκαν από τα προγράμματα της Ε.Ε, ενώ η ΔΕΗ αποκλείστηκε από τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η ΔΕΗ έχει τις υδροηλεκτρικές μονάδες (21%) της τότε εγκατεστημένης ισχύος, άρα έπρεπε να αφήσει στους ιδιώτες τα υπόλοιπα. Σημειωτέον εδώ ότι η μοναδική χώρα του κόσμου που δεν κατέτασε τότε τα υδροηλεκτρικά στις ΑΠΕ ήταν η Ελλάδα! Επειδή οι ΑΠΕ δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να καλύψουν το 24ωρο φορτίο, λόγω του ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της συσώρρευσης ενέργειας, η ΔΕΗ ανέλαβε τον «βρώμικο ρόλο» της αναβάθμισης των λιγνιτικών μονάδων. Τώρα που οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ τελειώνουν (υπερκαλύφθηκαν όλα τα πλάνα) παραμένουν δύο βασικά προβλήματα: α) Οι μη επιδοτούμενες μονάδες ΑΠΕ δεν συμφέρουν πλέον τους ιδιώτες και β) οι ΑΠΕ χρειάζονται ιδιοκτησία γης και τα περιθώρια για τους ιδιώτες στενεύουν. Αντίθετα το κράτος (Δήμοι και Περιφέρειες) έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Ε, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες. Και γι’ αυτό το λόγο τη γλύτώνει για την ώρα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτές όμως οι επενδύσεις, μη επιδοτούμενες και με χαμηλότερη τιμή τέλους ΑΠΕ, δεν θα αποσβεθούν ποτέ. Καταλάβατε τώρα τι σημαίνει οι ΑΠΕ στη ΔΕΗ; Μην ονειρεύεστε φθηνό ρεύμα και βάλτε το χέρι στην τσέπη. Σε πολύ λίγο καιρό από σήμερα η kWh στην Ελλάδα θα είναι ακριβότερη και από την Γερμανία. Και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε γι αυτές τις αποφάσεις, τη στιγμή που η ενεργειακή συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα καυσίμου είναι πλέον από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Ούτε είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό που προτάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, ότι η πτώση της λιγνιτικής κατανάλωσης οφείλεται στην κρίση. Αυτά να πάνε να τα πουλήσουν αλλού.
 14. Η Απόφαση 3046/304/1989: Κτιριοδομικός κανονισμός, (ΦΕΚ 59/Δ/1989), 03-02-1989.:Άρθρο 23: Φύτευση οικοπέδων... προφανώς είναι σε ισχύ από το 1989, οπότε δέν ισχύει για Ο.Α. του 1983...
 15. δικαιουσαι μεχρι και 150 τμ. για την "κυρια" πληρωνεις τα 50 ευρω και μετα απο 2 χρονια το 20% Αν υπαρχει θεμα για το 30% που πρεπει να πληρωθει, αυτο θα ειναι για την αποθηκη. [δλδ αν δεν ειχες την αποθηκη...ποιό 30% θα πληρωνες για την συνδεση, αφου εχεις αναστολη καταβολης για 2 χρονια???] ας μας πει τη γνωμη του καποιος συν. εδιτ δες και το αρθρο 83 10. Μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) αυτού ή κατ’ εξαίρεση μετά την καταβολή του παραβόλου στις περιπτώσεις ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπα των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 103, επιτρέπεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα, κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας που του αντιστοιχεί η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.
 16. Σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο υπάρχει κατοικία με ΟΑ του 1983. Έχει ολοκληρωθεί ο φέροντας οργανισμός (φέρουσα τοιχοποιία και στέγη). Το κτίριο τακτοποιήθηκε με τον 4178 ως προς τις υπερβάσεις του. Απομένουν οι υπόλοιπες εργασίες. Πάω να βγάλω άδεια αποπεράτωσης και από την ΥΔΟΜ μου ζητάνε να τηρηθεί η υποχρέωση για τα 2/3 του ακάλυπτου με χώρο πρασίνου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Έχει πέσει στην αντίληψη κανενός αν υπάρχει σχετική οδηγία από το υπουργείο για το τι όρους ζητάνε στις αποπερατώσεις;
 17. Δημητρη σ' ευχαριστώ, τα έχω διαβάσει απλά η ερώτηση μου είναι αν κάλως χώρισα τα τετραγωνικά σε δύο φ.κ. και δεν τα έβαλα όλα ως κύρια και μοναδική και αν τελικά θα πληρώσει 50 ευρω συν 1η δόση (ή μόνο τα 50) για τη συνδεση.
 18. Δύο ερωτήσεις αναφορικά με περιπτώσεις Κατηγορίας 3. 1. Το 5% του περιγράμματος επεκτείνεται και στους ανοικτούς Η/Χ ή αφορά αποκλειστικά δομημένη επιφάνεια? 2. Το 20% της επιφάνειας των εξωστών αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εξώστες ή περιλαμβάνει και ανοικτούς Η/Χ??
 19. απο την αναρτηση του καν62 6. Μακροχρόνια άνεργοι για την υπαγωγή στο άρθρο 97 της κύριας κατοικίας τους καταβάλλουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων. 7. Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για την υπαγωγή στο άρθρο 97 της κύριας κατοικίας τους καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή της ανωτέρω προϋπόθεσης. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων. 8. Για τα άτομα των παραγράφων 6 και 7 του παρόντος άρθρου καταβάλλεται παράβολο ποσού πενήντα (50) ευρώ, εφόσον η κύρια κατοικία τους έχει εμβαδόν έως και εκατόν πενήντα (150) τ.μ. 9. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 125 του παρόντος.
 20. Τα Ε9 περιεργως τα έχουν σωστά, και το σπίτι πιθστεύω οτι είναι πράγματι παλιο. Όμως κόλλησα στο συμβόλαιο μήπως θα μπορούσε κάποιος να πει οτι αφού το 2003 αγόρασες τα 30 μετά έκανες τα υπόλοιπα. υγ στις ΑΦ του 1969 που βρήκα δε φαίνεται τπτ λόγω δέντρων...
 21. Καλησπέρα έχω αυθαίρετη κατοικία 80 τμ και αποθήκη 8τμ . Όλα αυτά σε εκτός σχεδίου περιοχή και χωρις Ο.Α. . Ο ιδιοκτήτης είναι μακροχρόνια άνεργος και η κατοικία αυτή είναι κύρια και μοναδική (δεν έχει άλλα ακίνητα ούτε τέκνα ούτε σύζυγο). 1η ερώτηση: Βάζω στο πρώτο Φ.Κ. τα 70 τμ ως κύρια και μοναδική κατοικία και με ειδικές συνθήκες «μακροχρ. άνεργος» και στο 2ο Φ.Κ. βάζω τα υπόλοιπα 10τμ και την αποθήκη ως Άλλη κατοικία και με ειδικές συνθήκες «μακροχρ. άνεργος» 2η ερώτηση: σύμφωνα με άρθρο 103,§6 πρέπει να δώσει εφάπαξ 50 €, οκ αλλά επειδή ο πελάτης θέλει να συνδεθεί με δίκτυα κοινής ωφελείας πρέπει να πληρώσει σύμφωνα με 105,§3, την 1η δόση...δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά θα πληρώσει αυτά τα 50 ευρώ και την 1η δόση, σωστά?
 22. Αγαπητέ Ιάσονα νομίζω για μια φορά θα διαφωνήσω. Ο 1337 δεν είναι άδεια όντως. Ωστόσο σύμφωνα με το παράρτημα για τον υπολογισμό του προστίμου επιλέγεις ναι! Προσοχή, για να επιλέξεις ναι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η Γ φάση. Αν έχεις μεχρι Β τότε εξαιρείται μεν αλλά επιλέγεις όχι δε. Αυτο το είχαμε ξανασυζητήσει, μήπως μπερδεύτηκες με αυτό.
 23. Τι να πω... είναι μάλλον κάποιο θέμα του συστήματος όπως λες και δεν έχει να κάνει με το αν τα δικαιολογητικά είναι εξτρα από τα απαιτούμενα του συστήματος. Θέμα δεν θα έχεις σίγουρα γιατί είναι δικό τους το πρόβλημα. Εσύ έκανες ότι έπρεπε.
 24. Στον 4178 στο άρθρο 25 έλεγε ότι σε κτίρια που έχουν υπαχθεί μπορείς μεταξύ άλλων να βγάλεις ΕΕΜΚ Στον 4495 στο άντιστοιχο άρθρο δεν τις περιλαμβάνει. Στο άρθρο 41 για τις ΕΕΜΚ όμως λέει: "Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών εφόσον: α) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις..." Σε κτίρια που έχουν τακτοποιηθεί μπορείς να βγάλεις ΕΕΜΚ για μικρες εργασίες σε αυτά όπως πχ επισκευές, διαρρυθμίσεις, όψεις κλπ (λογικό) για να διατηρήσεις το κτίριό σου για το χρόνο που προβλέπεται η εξαίρεση από κατεδάφιση, δεν μπορείς όμως όταν έχεις μη άρτιο μη οικοδομήσιμο να φτιάξεις νέες ανεξάρτητες κατασκευές πχ προσθήκες, στέγαστρα, πισίνες κλπ που δεν επιτρέπονται σε μη άρτιο μη οικοδομήσιμο (λογικό επίσης)
 25. Συνάδελφε, στο βαθμό που μπορούμε να καταλάβουμε την περίπτωσή σου, οι συλλογισμοί σου μου φαίνονται σωστοί. Στον 4178 υπήρχε πρόβλημα με την κατηγορία 2 που δεν συνδυαζόταν με 4 ή 5, στον 4495 και με την τελευταία τροποποίηση μπορείς ξεκάθαρα να βάλεις κατηγορία 2 στα προ του 83 και 4 ή 5 στα μεταγενέστερα. Πολλή προσοχή στο πως θα αποδείξεις τις παλαιότητες για το κάθε επιμέρους τμήμα
 1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.