Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. Καλησπέρα. Προσπαθώντας να ανεβάσω το pdf στο gov για να γίνει ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου της ΥΔΕ, μου βγάζει σφάλμα (δεν δέχεται το αρχείο) παρόλο που είναι σε μορφή pdf/A. Το pdf editor που χρησιμοποιώ για να συντάξω την ΥΔΕ ειναι το adobe acrobat reader. Κάποια αρχεία τα δέχεται, κάποια άλλα (φτιαγμένα από το ίδιο πρόγραμμα) όχι. Εχει κανείς αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα; Γενικά, με ποιο πρόγραμμα pdf editor συντάσσετε τις ΥΔΕ πριν τις ανεβάσετε στο gov.gr?
  3. Ξέρει ή έχει κάνει κάποιος συνάδελφος την διαδικασία και ίσως να μπορεί να με κατατοπίσει? Είμαι πολίτικος μηχανικός σπουδαγμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο απόφοιτος του 2015 (ΜΕng 5 αιτείς φοίτηση) και είμαι εγγεγραμμένος στο τεχνικό επιμελητήριο του ΗΒ (ICE & Engineering Council) αφού έδωσα εξετάσεις, έχω τον τίτλο Chartered Civil Engineer (2019). Αναφέρω τις ημερομηνίες καθώς έχει σημασία το ότι είναι πριν από το Brexit. Επιθυμώ να γραφτώ στο ΤΕΕ για να μπορώ να ασκήσω τα επαγγελματικά μου δικαιώματα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρετε στο https://eugo.gov.gr/services/265852 πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τα επαγγελματικά μου προσόντα μέσω του υπουργείου και μετά να καταθέσω την απόφαση στο ΤΕΕ. Έχω δύο απορίες 1) Ξέρετε αν χρειάζεται να κάνω και Επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευση? 2) Ένα από τα δικαιολογητικά είναι το Πρόγραμμα Σπουδών (Syllabus), αυτό δεν είναι κάτι που υπάρχει αυτοτελές από το πανεπιστήμιο. Μπορώ να βρω τα περισσότερα από τα modules με την περιγραφή τους άλλα κάποια άλλα έχουν αλλάξει όνομα ή δεν διδάσκονται ποια. Προσκόμισε κάποιος κάτι αντίστοιχο ώστε να πάρω μια ιδέα του τι πρέπει να επισυνάψω?
  4. Σήμερα
  5. έχει κάνει κάποιος συνάδελφος υποβολή αμοιβής δια μέσου ΕΑΠ?
  6. Θα μπορούσατε παρακαλώ πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας για το παρακάτω για θέμα: Με την εφαρμογή των 15 μ πλαγίων αποστάσεων μένει πολύ στενό οικοδομήσιμο τμήμα για κατοικία. Γήπεδο με εμβαδόν 4100 τ.μ. και μέτωπο 39 μ και βάθος 120 μ περίπου. Βρίσκεται επί αναγνωρισμένης δημοτικής οδού (με ΦΕΚ). Λογω του ότι βρίσκεται εντός ΣΧΟΟΑΠ και ΖΟΕ είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο. Κατά παρέκκλιση γιατί αν ήταν εκτός ΣΧΟΟΑΠ/ ΖΟΕ, λόγω του μετώπου 39 μ δεν θα είχε αρτιότητα κατά κανόνα. Οταν εφαρμόζω τα 15 μ μένει στο κέντρο οικοδομήσιμη λωρίδα με πλάτος 6.5 μ στην καλύτερη και 4.1 μ στη χειρότερη. Ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι αποδοχή κληρονομιάς. Ο θανατος του πρώην ιδιοκτήτη έγινε το 1983. Στην αποδοχή κληρονομιάς αναφέρει πως κατείχε το αγροτεμάχιο από συμβόλαιο διανομής του 1929. Με βάση αυτά: α) Το γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο ως εντός ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ (το αναφέρει ο τοπογράφος και το επιβεβαιώνει η πολεοδομία της περιοχής μου) β) Το γήπεδο φαίνεται να προϋπάρχει του 1981 εφόσον αναφέρεται στην αποδοχή κληρονομιάς ότι είχε περιέλθει στην κατοχή του πρώην ιδιοκτήτη το 1929 με συμβόλαιο διανομής. Με βάση τα παραπάνω και ειδικά με την αναφορά ότι υφίσταται από το 1929 τεκμηριώνεται ότι: 1) προυπάρχει του 1981 και άρα μπορεί να πάρει παρέκκλιση στα 7.5 μ με μέγιστο πλάτος κατοικίας τα 10? 2) προυπάρχει του 1978 και άρα μπορεί να εφαρμοστούν οι πλάγιες αποστάσεις των 5 μ καθώς έχει μέτωπο κάτω από 45 μ όπως προβλέπει η παράγραφος 5.β.ββ. του άρθρου 1 του ΠΔ 270Δ ? "ββ. Οι πλάγιες και οι οπίσθιες αποστάσεις των κατά παρέκκλιση άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων της παρ.2 του παρόντος άρθρου ορίζονται σε δύο και μισό (2,50) μ τουλάχιστον για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης β και σε πέντε (5) μέτρα τουλάχιστον για τα γήπεδα της περίπτωσης α και των υποπεριπτώσεων ββ και γγ της περίπτωσης β. Για τα γήπεδα της περίπτωσης β οι αποστάσεις αυτές ισχύουν μόνο εφόσον τα μήκη προσώπου και βάθους του γηπέδου είναι μικρότερα των: Είκοσι (20) μ για το πρόσωπο και τριάντα πέντε (35) μ για το βάθος, για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης β και Σαράντα πέντε (45) μ για το πρόσωπο και πενήντα (50) μ για το βάθος, για τα γήπεδα των υποπεριπτώσεων ββ και γγ της ίδιας περιπτ.β."
  7. Χαίρετε. Μήπως γνωρίζει κάποιος λίγο πριν ολοκληρωθεί το 6ο και τελευταίο βήμα εμφανίζεται αυτό το σφάλμα και πώς αντιμετωπίζεται; "Σφάλμα κατά την δημιουργία κλειδιών : Memory Error."
  8. Καλησπέρα συνάδελφοι...σε κατάστημα 300 τ.μ. θα γίνει κρεοπωλείο και ψησταριά (χωρίς τραπέζια και καρέκλες για καθήμενους).. οπότε η πυροσβεστική μου είπε να το πάω σαν κατάστημα την μελέτη.. σε εξωτερικό χώρο μου απαγόρευσαν να βάλω τις φιάλες γιατί είναι πεζοδρόμιο οπότε λέει απαγορεύεται...αν τις βάλω μέσα θα χρειαστώ ανιχνευτή υγραερίου.. μία ερώτηση...Επειδή απαιτούνται δύο ανοίγματα, με διατομή για το καθένα 0.5 % του εμβαδού του χώρου εγκατάστασης επαγγελματικής χρήσης για την προσαγωγή και την απαγωγή του αέρα, ήθελα να ρωτήσω αν για εμβαδόν υπολογίζω όλο το χώρο ή μόνο τον χώρο της κουζίνας?
  9. Εύχομαι και εγώ με την σειρά μου να κερδίσουν στο δικαστήριο. Αρκετά με αυτή την αηδία του ελληνικού κράτους να προχωράς νόμιμα σε μια επένδυση και αυτή να θεωρείται μετά άκυρη επειδή το ΣτΕ έκρινε τον εκάστοτε νόμο αντισυνταγματικό. Ας πρόσεχε καλύτερα η πολιτική εξουσία το τι νομοθετήματα ψηφίζει.
  10. Αφού βρεις τον Σ.Δ. με βάση το άρ. 11 παρ. 2, δηλαδή σταθμισμένο μ.ο. σε σχέση με τα πρόσωπα, πας στο αρ. 15 παρ. 1 και βρίσκεις το ύψος, το οποίο είναι ένα για τον συγκεκριμένο Σ.Δ. που τελικά έχει το οικόπεδο. Τώρα αν το ύψος σε κάποιους από τους τομείς δεν είναι κατά ΝΟΚ πας στην παρ. 3 του Αρ. 15 (που εφαρμόζοντας την παράγραφο υπάρχει περίπτωση η μία καθετη να πέφτει στην περιοχή που έχει μόνο το ψιλό ύψος). "Σε οικόπεδα με πρόσωπα σε περισσότερους του ενός κοινόχρηστους χώρους, για τα οποία ισχύουν διαφορετικά μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη και το ένα τουλάχιστον από αυτά δεν ορίζεται βάσει της παραγράφου αυτής, επιβάλλεται η τήρηση του μικρότερου από τα επιτρεπόμενα ύψη μέχρι την απόσταση των 9,0 μ. από την οικοδομική γραμμή στην οποία αντιστοιχεί αυτό, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής."
  11. ΤΟ θέμα ειναι αν μπορεί το ευρωπαικό δικαστήριο να ανατρέψει το ΣΤΕ,επίσης διάβασα ότι οι κατασκευαστές σε περιοχές του Αλίμου έχουν κάνει μηνύσεις στον Δήμο αλλά και στους πολίτες που τους κατήγγειλαν και ζητάνε κάμποσα εκατομύρια...
  12. Καλησπέρα. Σε γωνιακό οικόπεδο με τρεις καθετες ιδιοκτησίες (η μια καθετη είναι γωνιακή και οι άλλες δύο έχουν πρόσωπο στον ένα δρόμο) τα δύο πρόσωπα βρίσκονται σε διαφορετικούς τομείς ΣΔ και ύψους. Σε τοπογραφικό το οποίο αναφερόταν σε μια από τις κάθετες που δεν είναι γωνιακή ο τοπογράφος στους όρους δόμησης υπολόγισε τον ΣΔ αναλογικά των προσώπων αλλά το ύψος το υπολόγισε βάσει του ύψους που ίσχυε στο πρόσωπο της καθέτου. Το σωστό δεν θα ήταν και το ύψος να υπολογίζεται όμοια με τον ΣΔ (αναλογικά των προσώπων) για όλο το οικόπεδο άσχετα που έχει πρόσωπο ή κάθετη ιδιοκτησία?
  13. Προαιρετικά μπορείς να το αναφέρεις ως ιστορικό του ακινήτου (και ίσως σαν μια ακόμη απόδειξη της παλαιότητας του προς υπαγωγή κτίσματος).
  14. Καλησπέρα σας, Επιχειρώ να ανοίξω βρεφονηπιακό σταθμό και κδαπ. Ο χώρος ειναι ήδη έτοιμος και τηρεί τις προδιαγραφές βάση φεκ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω, εαν γνωρίζεται εαν μπορώ να χρησιμοποιήσω την χρηματοδότηση για την ίδρυση θέσεων για βρέφη που επιδοτεί εως και 50% εαν δεν κάνω λάθος; Δίοτι, ρώτησα την μηχανικό μου και μου είπε ότι δεν γίνεται καθώς μετα δεν θα μπορει να πάρει την αδεια του Κδαπ , εφόσον πρώτα βγει η αδεια του βρεφονηπιακού. Η χρηματοδότηση θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη , αφού ήδη έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα και προσωπική εργασία για την διαμόρφωση του χώρου.
  15. Η 19η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής Βενετίας -Biennale Architettura 2025: Intelligens. Natural. Artificial. Collective.- πραγματοποιείται σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα και μηχανικού Carlo Ratti, ο οποίος σχολίασε: «Για να αντιμετωπίσεις έναν κόσμο που φλέγεται, η αρχιτεκτονική πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλη τη νοημοσύνη που μας περιβάλλει». Εκπαιδευμένος ως αρχιτέκτονας και μηχανικός, ο Carlo Ratti διδάσκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Είναι διευθυντής του Senseable City Lab και ιδρυτικός συνεργάτης του στούντιο αρχιτεκτονικής και καινοτομίας CRA – Carlo Ratti Associati (Τορίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο). Η Ελλάδα συμμετέχει με την πρόταση «IntelligensHistorica», μια σύνθετη θεώρηση πάνω στον ρόλο της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και το μέλλον του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το έργο αναπτύσσεται σε διάλογο με το γενικό θέμα της Μπιενάλε 2025, το οποίο είναι «Intelligens. Natural. Artificial. Collective», υπό την επιμέλεια του κ. Carlo Ratti. Την επιμέλεια της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει η ομάδα των Νίκου Σκουτέλη, Elisabetta Molteni, Κλήμη Ασλανίδη, Αντώνη Καραμήτρου και Άννας Τσιτωνάκη. Η έκθεση «IntelligensHistorica» διερευνά τη νοημοσύνη του παρελθόντος — ως μια «ιστορική νοημοσύνη» — η οποία ενεργοποιεί σύγχρονες και μελλοντικές πρακτικές μέσα από τη συλλογική μνήμη, τη χωρική εμπειρία και την πολιτιστική συνέπεια. Το ελληνικό περίπτερο επιχειρεί να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ φυσικής, τεχνητής και συλλογικής νοημοσύνης, μέσα από αρχιτεκτονικά εργαλεία ανάγνωσης του ιστορικού περιβάλλοντος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Νοεμβρίου 2025 και αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα διαλόγου για την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα με τη διεθνή σκηνή. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: https://we.tl/t-AfYgMjl83B https://www.arch-biennale.gr/ View full είδηση
  16. Η 19η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής Βενετίας -Biennale Architettura 2025: Intelligens. Natural. Artificial. Collective.- πραγματοποιείται σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα και μηχανικού Carlo Ratti, ο οποίος σχολίασε: «Για να αντιμετωπίσεις έναν κόσμο που φλέγεται, η αρχιτεκτονική πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλη τη νοημοσύνη που μας περιβάλλει». Εκπαιδευμένος ως αρχιτέκτονας και μηχανικός, ο Carlo Ratti διδάσκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Είναι διευθυντής του Senseable City Lab και ιδρυτικός συνεργάτης του στούντιο αρχιτεκτονικής και καινοτομίας CRA – Carlo Ratti Associati (Τορίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο). Η Ελλάδα συμμετέχει με την πρόταση «IntelligensHistorica», μια σύνθετη θεώρηση πάνω στον ρόλο της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και το μέλλον του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το έργο αναπτύσσεται σε διάλογο με το γενικό θέμα της Μπιενάλε 2025, το οποίο είναι «Intelligens. Natural. Artificial. Collective», υπό την επιμέλεια του κ. Carlo Ratti. Την επιμέλεια της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει η ομάδα των Νίκου Σκουτέλη, Elisabetta Molteni, Κλήμη Ασλανίδη, Αντώνη Καραμήτρου και Άννας Τσιτωνάκη. Η έκθεση «IntelligensHistorica» διερευνά τη νοημοσύνη του παρελθόντος — ως μια «ιστορική νοημοσύνη» — η οποία ενεργοποιεί σύγχρονες και μελλοντικές πρακτικές μέσα από τη συλλογική μνήμη, τη χωρική εμπειρία και την πολιτιστική συνέπεια. Το ελληνικό περίπτερο επιχειρεί να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ φυσικής, τεχνητής και συλλογικής νοημοσύνης, μέσα από αρχιτεκτονικά εργαλεία ανάγνωσης του ιστορικού περιβάλλοντος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Νοεμβρίου 2025 και αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα διαλόγου για την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα με τη διεθνή σκηνή. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: https://we.tl/t-AfYgMjl83B https://www.arch-biennale.gr/
  17. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή προχώρησε σε επικαιροποίηση του Στατιστικού Δελτίου Μηνιαίας Έρευνας Νόμιμης Οικοδομικής Δραστηριότητας που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ. Οι υπεύθυνοι Μηχανικοί καλούνται να συμπληρώνουν το νέο έντυπο κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Όλα τα στοιχεία εδώ: https://web.tee.gr/e-adeies/egcheiridia-chrisis-chrisima-entypa/ View full είδηση
  18. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή προχώρησε σε επικαιροποίηση του Στατιστικού Δελτίου Μηνιαίας Έρευνας Νόμιμης Οικοδομικής Δραστηριότητας που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ. Οι υπεύθυνοι Μηχανικοί καλούνται να συμπληρώνουν το νέο έντυπο κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Όλα τα στοιχεία εδώ: https://web.tee.gr/e-adeies/egcheiridia-chrisis-chrisima-entypa/
  19. Όλη η Ελλάδα σας στηρίζει, μπας και πάψει επιτέλους αυτός ο παραλογισμός!!!
  20. αρθρο 29 στο "ζ" και ΦΕΚ Β 1843/20 στο "ζ"
  21. Σε υπαγωγή στον 4495 θα πρέπει να γίνει κάποια αναφορά στην ρύθμιση του 410/68;
  22. Καλησπέρα έχει κάποιος υπόδειγμα για έκθεσης? Μoυ ζητήθηκε για ένα φ/β πάρκο 100kw.
  23. Καλησπέρα, έχει αλλάξει κάτι για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, κοπή δέντρου (πεύκο). Απαιτείται ακόμα Άδεια Μικρής Κλίμακας (ΑΜΚ)? Κάποιος μου ανέφερε πως γίνεται χωρίς άδεια με απλή βεβαίωση μηχανικού. Ψάχνοντας δεν βρήκα κάτι, μάλλον εννοούσε ότι με την βεβαίωση απλά δεν χρειάζεσαι δασαρχείο. Απλά τελευταίο ποστ το 2019, λέω μήπως... Άρα ΑΜΚ με την αντίστοιχη βεβαίωση και τεχνική έκθεση, μεταξύ άλλων. Σωστά?
  24. Ο δικαστής δεν τα δέχεται.Βάζει ότι θέλει . Ο κανονισμός αμοιβών αφορά μελέτες του δημοσίου Άρθρο ΓΕΝ.1 Αντικείμενο Οι αμοιβές του παρόντος κανονισμού αποτελούν την υποχρεωτική για τις αναθέτουσες αρχές βάση για τον υπολογισμό των προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και υπηρεσιών στις δημόσιες συμβάσεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147 Α’). Εσύ βέβαια θα βάλεις αυτά που θεωρείς σωστά θα τα υποβάλεις και ο Θεός βοηθός..
  25. Μετά την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, δεν ακυρώνεται το ρυμοτομικό αλλά ο ιδιοκτήτης δύναται να αιτηθεί την τροποποίησή του. Μέχρι να την αιτηθεί και να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό με Προεδρικό Διάταγμα (χρόνος ~ 2 έτη), ισχύει το υπάρχον ρυμοτομικό. Έτσι και η Πράξη Εφαρμογής πρέπει να τηρήσει το ισχύον ρυμοτομικό, αλλιώς δεν θα είναι νόμιμη. Οπότε ορθώς θα το δείξει ρυμοτομούμενο. Σημ.: Ο Δήμος δύναται επίσης να επανυποβάλλει την απαλλοτρίωση αν μπορεί να εγγράψει στον προϋπολογισμό του έτους την σχετική αποζημίωση, χωρίς δυνατότητα αντίρρησης.
  26. Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει τη θετική πορεία και τη στρατηγική σημασία του τουρισμού για την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με άμεση συνεισφορά ύψους 30,2 δισ. ευρώ το 2024 — ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ — ο τουριστικός τομέας καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανθεκτικότητας και προοπτικής της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024», σύμφωνα με την οποία αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του τομέα, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 84,4% των εισπράξεων προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (-35,66 δισ. € το 2024). Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2024, στο 16,5% της απασχόλησης. Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος επεσήμανε ότι: «Η θετική πορεία του τουρισμού το 2024 επιβεβαιώνει τη διαρκή συμβολή του στην οικονομία, σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές τόσο στο μακροπεριβάλλον-όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, η γεωπολιτική αστάθεια-όσο και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις, σε ώριμους και μη προορισμούς, αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αυξημένων λειτουργικών βαρών και ρυθμιστικής αβεβαιότητας. Ο τομέας, διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, χρειάζεται ένα συνεπές και υποστηρικτικό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αλλά όχι αυτονόητη.» Η άμεση συμβολή του τουρισμού Όσον αφορά στην άμεση συμβολή του τομέα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 30,2 δισ. ευρώ και επιμερίζεται στα μεγέθη από τη δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού (21,6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης και της δαπάνης των επιβατών κρουαζιέρας), τις αερομεταφορές (2,9 δισ. ευρώ), τις θαλάσσιες μεταφορές (147 εκατ. ευρώ), τη δαπάνη των εταιρειών κρουαζιέρας (799 εκατ.), τον εγχώριο τουρισμό (2,3 δισ. ευρώ) και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις (2,5 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται εδώ, ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, το 2024 διαμορφώθηκε στα 237,6 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 5,5% σε σύγκριση με το 2023. Η άμεση επίδραση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με τα 28,8 δισ. ευρώ του 2023 με αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες (εισερχόμενος τουρισμός, κρουαζιέρα, μεταφορές, εγχώριος τουρισμός, επενδύσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η συμβολή του τουρισμού επεκτείνεται σε όλη την οικονομία Με βάση τις εκτιμήσεις των πολλαπλασιαστών από ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2024 εκτιμάται μεταξύ 66,5 δισ. ευρώ και 80,1 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28,0% έως 33,7% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2023 ήταν μεταξύ 63,3 δισ.- 76,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 28,1% έως 33,9% του ΑΕΠ. Μοχλός ευκαιριών και ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια Με το 77% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού να πραγματοποιείται εκτός Αττικής, ο τουρισμός ενισχύει σταθερά την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απασχόληση και στο εισόδημα. Νότιο Αιγαίο με μερίδιο 28% επί των εισπράξεων, Κρήτη με 22%, Ιόνια νησιά με 10% και Κεντρική Μακεδονία με 7% συγκεντρώνουν σχεδόν τα 2/3 (67%) των εισπράξεων αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για περαιτέρω διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας και στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Το 2024, η απασχόληση στον τουριστικό τομέα κατέγραψε άνοδο 4,8% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο (Q3) καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με 451.400 απασχολούμενους – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Η αύξηση αυτή είναι εμφανής κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, με αυξήσεις που ξεκινούν από +9% στο πρώτο τρίμηνο και παραμένουν θετικές σε όλα τα τρίμηνα. Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στα καταλύματα (+12% ή +12.000 απασχολούμενοι), αλλά και στην εστίαση (+2% ή +6.000 απασχολούμενοι). Με βάση την υπόθεση ότι τα καταλύματα και η εστίαση απορροφούν περίπου το 63,3% της τουριστικής δαπάνης, εκτιμάται ότι στην αιχμή της σεζόν, ο τουρισμός δημιούργησε έως και 713.140 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλία Κικίλια τονίζοντας ότι: «Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στη 59η θέση μεταξύ 141 χωρών στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WEF ή στην 52η θέση μεταξύ 67 χωρών στον αντίστοιχο Δείκτη του IMD, ενώ η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών στον Δείκτη TTDI κερδίζοντας 7 θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του τομέα πρέπει να υπερβούμε τον εφησυχασμό πως ο τουρισμός, ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσει να επενδύει και να αποδίδει. Να υιοθετήσουμε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που θα συντονίζει τις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες, βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για βιωσιμότητα, προστατεύοντας τα τοπία και την πολιτιστική μας κληρονομιά και υιοθετώντας ανθεκτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.». View full είδηση
  27. Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει τη θετική πορεία και τη στρατηγική σημασία του τουρισμού για την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με άμεση συνεισφορά ύψους 30,2 δισ. ευρώ το 2024 — ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ — ο τουριστικός τομέας καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανθεκτικότητας και προοπτικής της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024», σύμφωνα με την οποία αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του τομέα, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 84,4% των εισπράξεων προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (-35,66 δισ. € το 2024). Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2024, στο 16,5% της απασχόλησης. Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος επεσήμανε ότι: «Η θετική πορεία του τουρισμού το 2024 επιβεβαιώνει τη διαρκή συμβολή του στην οικονομία, σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές τόσο στο μακροπεριβάλλον-όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, η γεωπολιτική αστάθεια-όσο και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις, σε ώριμους και μη προορισμούς, αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αυξημένων λειτουργικών βαρών και ρυθμιστικής αβεβαιότητας. Ο τομέας, διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, χρειάζεται ένα συνεπές και υποστηρικτικό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αλλά όχι αυτονόητη.» Η άμεση συμβολή του τουρισμού Όσον αφορά στην άμεση συμβολή του τομέα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 30,2 δισ. ευρώ και επιμερίζεται στα μεγέθη από τη δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού (21,6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης και της δαπάνης των επιβατών κρουαζιέρας), τις αερομεταφορές (2,9 δισ. ευρώ), τις θαλάσσιες μεταφορές (147 εκατ. ευρώ), τη δαπάνη των εταιρειών κρουαζιέρας (799 εκατ.), τον εγχώριο τουρισμό (2,3 δισ. ευρώ) και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις (2,5 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται εδώ, ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, το 2024 διαμορφώθηκε στα 237,6 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 5,5% σε σύγκριση με το 2023. Η άμεση επίδραση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με τα 28,8 δισ. ευρώ του 2023 με αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες (εισερχόμενος τουρισμός, κρουαζιέρα, μεταφορές, εγχώριος τουρισμός, επενδύσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η συμβολή του τουρισμού επεκτείνεται σε όλη την οικονομία Με βάση τις εκτιμήσεις των πολλαπλασιαστών από ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2024 εκτιμάται μεταξύ 66,5 δισ. ευρώ και 80,1 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28,0% έως 33,7% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2023 ήταν μεταξύ 63,3 δισ.- 76,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 28,1% έως 33,9% του ΑΕΠ. Μοχλός ευκαιριών και ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια Με το 77% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού να πραγματοποιείται εκτός Αττικής, ο τουρισμός ενισχύει σταθερά την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απασχόληση και στο εισόδημα. Νότιο Αιγαίο με μερίδιο 28% επί των εισπράξεων, Κρήτη με 22%, Ιόνια νησιά με 10% και Κεντρική Μακεδονία με 7% συγκεντρώνουν σχεδόν τα 2/3 (67%) των εισπράξεων αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για περαιτέρω διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας και στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Το 2024, η απασχόληση στον τουριστικό τομέα κατέγραψε άνοδο 4,8% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο (Q3) καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με 451.400 απασχολούμενους – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Η αύξηση αυτή είναι εμφανής κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, με αυξήσεις που ξεκινούν από +9% στο πρώτο τρίμηνο και παραμένουν θετικές σε όλα τα τρίμηνα. Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στα καταλύματα (+12% ή +12.000 απασχολούμενοι), αλλά και στην εστίαση (+2% ή +6.000 απασχολούμενοι). Με βάση την υπόθεση ότι τα καταλύματα και η εστίαση απορροφούν περίπου το 63,3% της τουριστικής δαπάνης, εκτιμάται ότι στην αιχμή της σεζόν, ο τουρισμός δημιούργησε έως και 713.140 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλία Κικίλια τονίζοντας ότι: «Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στη 59η θέση μεταξύ 141 χωρών στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WEF ή στην 52η θέση μεταξύ 67 χωρών στον αντίστοιχο Δείκτη του IMD, ενώ η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών στον Δείκτη TTDI κερδίζοντας 7 θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του τομέα πρέπει να υπερβούμε τον εφησυχασμό πως ο τουρισμός, ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσει να επενδύει και να αποδίδει. Να υιοθετήσουμε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που θα συντονίζει τις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες, βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για βιωσιμότητα, προστατεύοντας τα τοπία και την πολιτιστική μας κληρονομιά και υιοθετώντας ανθεκτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.».
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.