Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Υπόγεια αποθήκη σε πολυκατοικία που αποτελεί ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία, έχει αλλάξει χρήσ σε κατοικία.

 

Για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης δόμησης, τα τετραγωνικά του αυθαιρέτου διαιρούνται με την επιτρεπόμενη δόμηση που αντιστοιχεί στην οριζόντια ιδιοκτησία βάσει του ποσοστού συνιδιοκτησίας της στο οικόπεδο?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

join the club συνάδελφε.

Από την αρχή του νόμου έχουμε εντοπίσει τα δυσθεόρατα πρόστιμα που προκύπτουν σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ελάχιστα χιλιοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, όπως συνήθως είναι οι περιπτώσεις αποθηκών και θέσεων στάθμευσης. 

Για τον υπολογισμό επιβάρυνσης θα βάλεις (αυθαίρετα τετραγωνικά) /χιλιοστά επί ΣΔ οικοπέδου (ο οποίος ισχύει σήμερα)

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους

 

Έχω την περίπτωση που φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο, όπου μας ενδιαφέρει το κόκκινο

 

Δεδομένα: Α) Οικοδομική άδεια 1957, Β) Δεν υπάρχει σύσταση στο υπόγειο, Γ) Οι χώροι χαρακτηρίζονται όπως φαίνεται στο σχέδιο, δηλαδή ο χώρος στο κόκκινο φαίνεται στην άδεια ως "Υπόγειο"

Επίσης αυτή τη στιγμή ο χώρος δεν έχει καμία χρήση. Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως κατοικία...

 

Πως αντιμετωπίζεται αυτή η περίπτωση?

 

Α) Ως βοηθητικός χώρος - αποθήκη

- ΥΔ+ΥΚ+Δ στα τετραγωνικά που έχει πάρει πίσω από το Δ (τα τετραγωνικά ως ΒΧ, λόγω υπογείου)

- Μία λοιπή πολεοδομική παράβαση λόγω αλλαγής περιγράμματος χωρίς σύσταση

- Αν χρειάζεται συναίνεση από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την τακτοποίηση

 

Β) Ως κύριος χώρος - κατοικία

- ΥΔ+ΥΚ+Δ στα τετραγωνικά που έχει πάρει πίσω από το Δ (τα τετραγωνικά ως ΒΧ, λόγω υπογείου)

-ΥΔ όλα τα υπόλοιπα τετραγωνικά λόγω αλλαγής χρήσης από βοηθητικό (Υπόγειο) σε κύριο (Κατοικία)

- Μία λοιπή πολεοδομική παράβαση λόγω αλλαγής περιγράμματος χωρίς σύσταση

- Αν χρειάζεται συναίνεση από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την τακτοποίηση

 

Γ) Αν τακτοποιηθεί σύμφωνα με την περίπτωση Α, έπειτα μπορεί να κάνει αλλαγή χρήσης σε κύριο χώρο?? Γίνεται δηλαδή αλλαγή χρήσης πάνω στον 4178?? Θα συμφέρει οικονομικά?

 

Περιμένω τις εκτιμήσεις σας, αν το χειρίζομαι σωστά, ή τι πρέπει να διορθώσω...

 

Ευχαριστώ πολύ!!

post-3742-0-81888800-1385023951_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

θα ήθελα να με βοηθήσετε στην εξής περίπτωση:

Άδεια του 1966 :Προσθήκη κατ επέκταση ισογείου(επέκταση 54 τμ στο ισόγειο).Στα σχέδια αυτής της άδειας δείχνει και μια αποθήκη 40 τμ στο υπόγειο σαν "υπάρχον"

Σχέδιο του 1969 για Συμβόλαιο δείχνει το Ισόγειο 114 τμ κανονικά σπίτι και το υπόγειο 40τμ και αυτό σπίτι.

Άδεια του 1977 : Προσθήκη Α και Β ορόφου. Στα σχέδια αυτής της άδειας δείχνει το υπόγειο των 40 τμ Αποθήκη και δείχνει και άλλο ένα κομμάτι προς τον ακάλυπτο 35τμ προς νομιμοποίηση (στην άδεια που αναφέρει τα τετραγωνικά δείχνει αυθαίρετον:35τμ, άρα το νομιμοποίησαν) . 

Η απορία μου είναι το εξής , το επιπλέον κομμάτι που νομιμοποιούν ,επειδή δεν γράφει τι χρήση έχει, λογικά έχει την ίδια χρήση με το διπλανό του,αποθήκη?

Πρέπει να δώσω βεβαίωση για μεταβίβαση στο υπόγειο , αυτό είναι σπίτι σίγουρα απο το1969 που το έδειξαν ετσι για να κάνουν συμβόλαιο, όμως το 1977 το έδειξαν αποθήκη για να μην χάσουν απο τον συντελεστή δόμησης τα μέτρα.(αρα παλαιότητα 1977)

Για τακτοποίηση κάνω αλλαγή χρήσης σε κατοικία τα 40τμ και τα 35τμ? με Υπερβαση Δόμησης 75 τμ στον μειωμένο συντελεστη , Χωρις αλλαγή χρήσης , κατηγορία 2 ,παλαιότητα πριν το 1982?

Το ποσοστό της  Υ.Δόμησης  πως υπολογίζεται σε αυτήν την περίπτωση?

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

εντος σχεδιου σε υπαρχουσα λιθοκτιστη αποθηκη  εγινε με ΟΑ του 2006 προσθηκη καθυψος αποθηκης

Σημερα κ το ισογειο κ ο οροφος ειναι καταστημα 

εχω παραβαση αλλαγης χρησης  εντος νομιμου περιγραμματος

1  ΒΧ--------->σε ΚΧ  δηλ ΥΔ?

   η

2  ΚΧ----------->σε  ΚΧ??? με αναλυτικο

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Σε ακίνητο, πλέον εντός σχεδίου από το 1990, είχε ρυθμιστεί αυθαίρετο κτίριο με χρήση βιοτεχνία βάσει 1337/1983, μέχρι καί την Β' φάση.

Ο ιδιοκτήτης είτε αμέλησε είτε δεν γνώριζε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και η Γ' φάση, και μέχρι προσφάτως το μίσθωνε ως εμπορικό κατάστημα (δίχως προφανώς να υπάρχει κάποια άδεια για την αλλαγή αυτή).

Τώρα ενδιαφέρεται να το μισθώσει ως ΚΥΕ (είτε με, είτε χωρίς συνάθροιση κοινού).

 

Στην πολεοδομία στην οποία υπάγεται, έκανα ερώτηση για το αν μπορεί να αλλάξει χρήση αφού ολοκληρωθεί και η Γ' φάση Τρίτση, και η απάντηση ήταν αρνητική καθώς ο 1337/1983 έδινε οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση (με την Γ' φάση) και όχι πλήρη νομιμοποίηση.

Με λίγα λόγια, το ακίνητο θα παραμείνει για πάντα με χρήση βιοτεχνίας. Έχω και το πρόβλημα ότι το κτίριο παραβιάζει (πλέον λόγω ρυμοτόμησης) πλάγιες αποστάσεις άρα δεν ξέρω αν μπορούσε να εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια.

 

Υπόψιν, όταν κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής και δημιουργήθηκαν οι νέες χρήσεις γης, η βιοτεχνία έπαψε να επιτρέπεται ως χρήση. Κοινώς, αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, το ακίνητο βρίσκεται στον αέρα (από το 1990) και η μόνη (και σχετικά οικονομικότερη) λύση είναι να ρυθμιστεί με 4178, ο οποίος -παραδόξως σε αντίθεση με τον 1337/1983- επιτρέπει τις αλλαγές χρήσεις.

 

Γνωρίζει κάποιος αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο για την Γ' φάση?

 

Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

@nikosantonakas

με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν τα τετραγωνικά στον συντελεστή δόμησης, θα πήγαινα με αναλυτικό και μετά άδεια δόμησης για αλλαγή χρήσης με ότι μελέτες χρειαστεί για την χρήση που υπάρχει.

 

@kdimitrisst

για τον μειωτικό συντελεστή μέχρι στιγμής πρέπει να είναι πραγματικά υπόγειο και μάλιστα κατά ΝΟΚ, ή περιμένεις την εγκύκλιο που θα αλλάζει την διατύπωση του άρθρου 18 παρ 6

για το ποσοστό υπέρβασης δόμησης συγκρίνεις την δόμηση του αυθαίρετου με την επιτρεπόμενη απ΄τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στο ποσοστό της ιδιοκτησίας σου.

Edited by melissa
Link to comment
Share on other sites

melissa

Καταρχας ευχαριστω ,αλλα δεν χρειαζεται να παω για Α.Δ. οταν το τακτοποιησω ειτε με τον ενα η αλλο τροπο

βλ αρθρο18 5β

το προβλημα ειναι αν η αποθηκη ειναι ΚΧ  η ΒΧ

 

για το υπογειο για μειωτικο συντελεστη εξεταζουμε αν βρισκεται σε υπογεια σταθμη σε σχεση με την ΟΑ

κ οχι κατα ΝΟΚ

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Η αποθήκη αν έχει μετρησει στην δόμηση ειναι ΚΧ και ειδικά αν ειναι π.χ. Αγροτικη αποθήκη , επαγγελματική αποθήκη χαρακτηρισμένη στην αδεια τότε αναμφίβολα θεωρείται ΚΧ. Μη τρελαθούμε τελείως σε μια τετοια κατασκευή πληρώθηκε αδεια, πληρώθηκε ΙΚΑ απλά έγινε αλλαγη χρήσης , αν αυτή δεν απαγορεύεται απο όρους δόμησης τότε με άρθρο 18 πάρ. 5 .Με αναλυτικο έτσι κι αλλιώς θα έκανες και τον προυπολογισμο της αλλαγής χρήσης αν την έκανες νόμιμα μέσω της πολεοδομίας. Με τις μ....κιες τους βάζαμε στον 4014 ανθρώπους να πληρώνουν τα μαλυοκεφαλα τους για μια αλλαγη χρήσης σαν να ήταν τελείως αυθαίρετο κτίσμα συν την προσαύξηση του 1,4 . Και θα σου πει τώρα κάποιος γιατί δεν το πηγές με ο.α. Για να γλιτώσει λεφτα ο πελάτης.. , πως θα το πάω ρε φίλε αν αυτό το καταστημα ας πούμε που άλλαξε χρήση ειναι ορίζονται ιδιοκτησία μια 8 οροφής οικοδομής που θα έπρεπε να το παω με αδεια δόμησης να κανω διάγραμμα δόμησης και τοπογραφικο για όλη την οικοδομη και ότι κτίσμα υπήρχε μεσα στο οικόπεδο αυθαίρετο να αποτυπωθεί , και αν γινόταν της κακομοίρας απο αυθαίρετα θα έπρεπε να τους κάρφωσω όλους να φάνε πρόστιμα και μετά να βγάλω αδεια ή να βάλλω το κεφάλι μου στο ντορβα και να υπογράψω αναληθες τοπογραφικο που θα δείχνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την αδεια στο οικόπεδο.

πρεπει να απλόποιησουν την διαδικασία εκδοσης ο.α. Για αλλαγή χρήσης χώρου ώστε να μην ζητάτε τοπογραφικο και διάγραμμα καλυψης νέο , στην περίπτωση που δεν επηρεάζονται οι όροι δόμησης ή τυχόν θέσεις στάθμευσης κτλ, ώστε να μπορούν να βγαίνουν ο.α. Αλλαγές χρήσης αλλιώς όλοι με τον 4178 θα συνεχίσουν να τα δηλώνουν, αλλα για αυτούς ο μήνας έχει 9

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.