Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      857


  2. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      4.738


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      18.961


  4. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.016


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 30/09/2021 in Δημοσιεύσεις

  1. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.
    2 points
  2. Μα εδώ άλλα γίνονται! Αντί η "κυβέρνηση" - τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία, έχουν το νόημά τους - να επισπεύδει τα δασοτεχνικά, τα αντιπλημμυρικά και τις αναδασώσεις, προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητρών! Εντάξει θα μπουν δε λέω, από το 2014 το ψήνουν αλλά...Να ρωτήσω κάτι τον κο Αμυρά: Πότε πρόλαβαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών όρων που μας έλεγε ότι ήταν δύσκολο...Και πότε πρόλαβαν και τις κατέθεσαν...Έτοιμες τις είχαν; Μπα σε καλό τους. Ακόμα δεν έχει λήξει ούτε η αντιπυρική περίοδος που κάηκαν τα συγκεκριμένα δάση. Πολύ μυστήρια πράγματα γίνονται εδώ πέρα. Και σταμάτησε και ο Χαρδαβέλας τις εκπομπές με τον "Κόσμο του Ανεξήγητου". Μαζί με τη σπηλιά του Νταβέλη, το αντιτορπιλικό "Λέων" και τους 'Έψιλον" να βάλει και τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
    2 points
  3. θα μπεις στο site του ΤΠΔ (tpd.gr) και θα βρεις ποιες εφορίες έχουν παράρτημα του ταμείου παρακαταθηκών (αν θυμάμαι είναι στο tab παρακαταθήκες). Εγώ είχα πάει στη ΔΟΥ Κηφισιάς όπου σίγουρα έχει. Όμως πριν πας στη ΔΟΥ πάρε ένα τηλέφνο μήπως και χρειάζεται ραντεβού. Αν δεν πάει ο ιδιοκτήτης θα χρειαστείς εξουσιοδότηση και για ποσά πάνω απο 250€ χρειάζεται τραπεζική επιταγή στο όνομα του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων
    1 point
  4. Δεν έχω κάνει ποτέ, αλλά η ΑΠΟΦ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 ΤΗΣ 23/31.7.2018 (ΦΕΚ 3136Β΄) Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 τουΝ. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.4495/2017 στο άρθρο 20 παρ. 4 αναφέρει "Για την υποβολή Αιτήσεων της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 20€ ανά υποβαλλόμενη αίτηση", οπότε αφού η απόφαση περιλαμβάνει και τη Βεβαίωση άρθρου 30 του Ν. 4495/2017, λογικά θα υπάρχει.
    1 point
  5. Κρίσιμο στοιχείο στις παρεκκλίσεις αρτιότητας είναι η αλληλουχία τίτλων. Αν απευθυνθείς σε ΥΔΟΜ και ας υποθέσουμε ότι αιτείσαι βεβαίωση αρτιότητας/ οικοδομησιμότητας για συμβόλαιο (πχ σε κάποιες περιπτώσεις ζητείται βεβαίωση για να γίνει μετά ο προσδιορισμός αντικειμενικής από συμβ/φους). Θα αναφέρουν επί της ουσίας ότι θα γράφει ο συντάξας μηχανικός του τοπογραφικού, θα δηλώνουν επιφυλάξεις (πχ χωρίς αυτοψία, χωρίς έλεγχο τίτλων) και θα αναγράφουν υπό προϋποθέσεις (πχ ότι το οικόπεδο προϋπάρχει της τάδε ημεροχρονολογίας κλπ. Με άλλα λόγια και επί της ουσίας καταλήγουμε ότι η δήλωση Ν. 651/77 είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και φυσικά ευθύνη του υπογράφοντος μηχανικού.
    1 point
  6. Η Νομική είναι η επιστήμη σου. Εμένα δεν είναι. Βλέπω όμως, δεν ξέρω αν είναι λάθος και θέλω τη γνώμη σου περί αυτού, ότι όσο υπάρχει πάνω από τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας των δασών μια άλλη που λέγεται "δημόσιο συμφέρον" δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε μια σαφή συνταγματική ερμηνεία περί της χρήσης των καμένων δασικών εκτάσεων. Παράδειγμα: Αν η ΡΑΕ παρουσιάσει στο ΣΤΕ μια γνωμοδότηση ότι από τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος "Μπούμπουρη", που προσφάτως κάηκε, το δημόσιο ζημιώνεται από πολλούς και διαφόρους παράγοντες 500.000 ευρώ την ημέρα, το καμένο δάσος πάει περίπατο. Παίρνεις και μια ωραία απάντηση απ' το υπουργείο πως η γνωμοδότηση αυτή βασίστηκε σε όλους τους κανόνες της επιστήμης του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της οικονομίας και γεια - χαρά. Σχετικώς άσχετο: Με έχουν πληροφορήσει κάποιοι φίλοι νομικοί ότι η έννοια της δημοσίου συμφέροντος, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται* στο ελληνικό σύνταγμα, ορίζεται σε ΟΛΑ τα συντάγματα, όλων των ευρωπαϊκών χωρών. *Το "ορίζεται" είναι επίσης σχετικό.
    1 point
  7. Απ' το προ-προηγούμενο link: "Επί της ουσίας, όμως, η έγκριση των αιτήσεων αυτών δόθηκε στις 15 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Αρχής, πολύ πριν τα γεγονότα του Αυγούστου. Απλά, οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια στις 23 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά." Πως το λένε αυτό, "Πιτσικουλιές";
    1 point
  8. ...και η συνεχεια Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των αιολικών πάρκων https://news.b2green.gr/10664/δήμοι-και-κάτοικοι-της-εύβοιας-προσέφ
    1 point
  9. Εδώ έχουμε έναν επιχειρηματία, ο οποίος ξεκινάει την επιχείρησή του χωρίς καλά-καλά να ξέρει τις διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθήσει και φυσικά αν τον συμφέρει. Εμπιστεύεται (;) έναν μηχανικό και του αναθέτει (;) την διαδικασία. Με το πρώτο πρόβλημα ρωτάει έναν άλλο μηχανικό και τέλος απευθύνεται στο φόρουμ για να πάρει και άλλες 500 απόψεις (τσάμπα είναι). Αυτά έπρεπε να τα έχετε κάνει πριν αποφασίσετε να δραστηριοποιηθείτε. Έπρεπε να αναζητήσετε έναν έμπειρο και γνώστη μηχανικό, να κάνετε μαζί του μια καλή συμφωνία και μετά να προχωρήσετε με πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων.
    1 point
  10. [συνεχεια ...εκ προηγουμενων..] Το υπόγειο μπρα ντε φέρ πίσω από τις ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2098363/to-ypogeio-mpra-nte-fer-piso-apo-tis-anemogennhtri.html
    1 point
  11. Γνήσιοι εκφραστές της αριστοτέλειας φιλοσοφίας στην ΥΔΟΜ ...
    1 point
  12. Θα έχει εκδοθεί η άδεια ... Αν δεν μπορεί να εκδοθεί, τότε δεν υπάρχει υπαγωγή και αν δεν μπορεί να γίνει κατ.4 τότε κόβεις ένα πόδι και γίνεται ... με κατεδάφιση. Καλησπέρα ΙΑΣΟΝΑ.
    1 point
  13. Καλημέρα Δημήτρη. Ποτέ δεν απαγορεύτηκε η έκδοση νομιμοποίησης για αυθαίρετα. Πριν ή μετά την κόκκινη γραμμή του 2011. Το άρθρο 106 είναι για τα προ 2011 αυθαίρετα και το άρθρο 29 (παρ.5) για τα μετά. Τι ακριβώς εννοείς ? Πάντως δεν νομίζω ότι υπάρχει λάθος της εφαρμογής, απλά η παράμετρος έχει πολλές απαντήσεις. Ο μηχανικός πάντα μπορεί να λύσει το πρόβλημα...
    1 point
  14. Οι περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του άρθρου 106 είναι πολύ περισσότερες και προφανώς δεν καλύπτονται από οδηγίες ΤΕΕ του τύπου "βάλε κατ.4". Ο νόμος δεν λέει κάπου ότι χωρίς άδεια είσαι κατ.5. Λέει "ότι αν δεν είναι στην κατηγορία 1 έως 4, είναι κατ.5". Το άρθρο 106 περιλαμβάνει την έκδοση άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης. Το ασφαλέστερο είναι οι κατηγορίες του κάθε φύλλου καταγραφής να επιλέγονται ως να επιλέγονται μετά την έκδοση αυτής της άδειας. Οπότε στο άκυρο δίλημμα, η άδεια υπάρχει. Η επιλογή των κατηγοριών είναι του μηχανικού και κατά τον νόμο. Η πραγματικότητα των αυθαιρέτων έχει άπειρες περιπτώσεις. Μπορεί να έχει τμήμα/ματα που δεν κατεδαφίζονται ή δεν νομιμοποιούνται, τμήμα/ματα κατ. 1 ή 2, αυθαιρεσίες κατ.3, τμήματα κατ.4 πραγματικά προκύπτοντα ή προκύπτοντα μετά από κατεδάφιση κλπ. Οπότε η επιλογή των επιλογών ανήκει στο μηχανικό της δήλωσης και όχι στο helpdesk... υγ. και προφανώς στο πεδίο της άδειας μπαίνει πάντοτε η άδεια/ες που εκδίδεται/δονται.
    1 point
  15. Το οικόπεδο είναι ένα και έχει δύο κάθετες. Αν στο οικόπεδο υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ (δεν έχει γίνει εξάντληση) όποιος κτίζει θεωρεί πάντα το μέγιστο ύψος της περιοχής στον υπολογισμό Δ/δ. Η 9μετρη πάλι αναφέρεται σε οικόπεδο και όχι σε τμήμα του.
    1 point
  16. Πρώτα θα συνεννοηθείς με την αντιπροσωπία. Στο λέω γιατί ήδη μερικοί κορυφαίοι κατασκευαστικοί οίκοι, ασχέτως αν ο όγκος του νερού στην εγκατάσταση είναι μεγάλος ή μικρός και ασχέτως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό ισχύος τύπου inverter, δεν δίνουν εγγύηση αν δεν υπάρχει Buffer εν σειρά με την αντλία. Προτείνω: 1) Στην είσοδο (επιστροφή). 2) Στην έξοδο ακριβαίνει το μαλλί γι' αυτό η μέθοδος αυτή υποστηρίζει ειδικές εφαρμογές. 3) ;;;; 4) Το είπαμε παραπάνω. 5) Η γνώμη μου "στο γόνατο" είναι 150 lt. 6) Το inverter συνάδελφε είναι εκεί δεν φεύγει. Εξ' άλλου και τώρα που το έχεις, λειτουργεί περισσότερο σαν ομαλός εκκινητής παρά σαν μηχανισμός εξοικονόμησης ενέργειας.
    1 point
  17. Το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκε από την Συνταγματική Βουλή του 2001, είναι σαφώς δικαιότερο από το προηγούμενο του 1975 γιατί δίνει το "δικαίωμα" σε όλους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον αποφάσεων του κράτους περί διαχείρισης δασικών εκτάσεων. Παραμένει όμως - και σωστά - το δικαίωμα στο κράτος να επιτρέπει παραγωγικές και άλλες δραστηριότητες μέσα σε δασικές εκτάσεις για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Αυτό ακριβώς το "δημόσιο συμφέρον" είναι που θέλει εξέταση, όχι μόνο ως προς τον επιστημονικό του ορισμό αλλά κυρίως προς τον ουσιαστικό του προσδιορισμό. Τι είναι δλδ αυτό το κράτος και σε ποιον λογοδοτεί και ποιοι είναι εκείνοι που αντιδρούν και τι θέλουν τελικά. Είναι όμως άλλο το θέμα της διάθεσης μέρους υγειών δασικών εκτάσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες για το δημόσιο συμφέρον και άλλο το θέμα της διάθεσης των ΚΑΜΕΝΩΝ δασών (βαρέως τραυματισμένης φύσης) σε παραγωγικές δραστηριότητες...για το δημόσιο συμφέρον πάλι...λέει. Αυτοί λοιπόν οι 9 σύμβουλοι του ΣΤΕ που αντιτίθενται στην διάθεση των καμένων δασικών εκτάσεων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν της αναδάσωσης, ούτε βλάκες είναι, ούτε λένε για να πουν, ούτε γράφουν για να γράψουν. Και βεβαίως το πολύ ειδικό αυτό θέμα ΔΕΝ είναι λυμένο από κανένα Σύνταγμα και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λύνεται από οποιοδήποτε Σύνταγμα.
    1 point
  18. Από το άρθρο του κου Μενουδάκου: "Αντιθέτως, η απαγόρευση εγκατάστασης σταθμού αιολικής ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις θα δημιουργούσε ισχυρό κίνητρο εμπρησμού για όσους αντιτίθενται σε τέτοιου είδους έργα, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολλοί." Δηλαδή όσοι αντιτίθενται σε τέτοιου είδους έργα είναι και εν δυνάμει εγκληματίες...Είναι, σα να λέμε, τόσο το μίσος τους για την αιολική ενέργεια που θα γινόντουσαν ακόμη και εμπρηστές προκειμένου να την αποτρέψουν. Κάτι σαν...ψυχοπαθείς. Και επιπλέον λέει, έχει αποδειχθεί (;) ότι είναι πολλοί όλοι αυτοί... Τα θερμά μου συγχαρητήρια και στον ίδιο και στην κυβέρνηση. Δεν του ζητάμε αποδείξεις γι' αυτά τα οποία ισχυρίζεται, ξέρουμε ότι είναι μάταιος ο κόπος, θέλουμε μόνο να τον πληροφορήσουμε ότι οι κύριες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι σε περιοχές Natura και όχι γενικώς δασικές. Να του υπενθυμίσουμε δε ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι απαραιτήτως δάση...
    1 point
  19. Τι είναι τελικά "Δάσος" με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία; Μπορεί π.χ. μια έκταση πευκοδάσους μετά από μία καταστροφή να γεμίσει ελιές και καρυδιές και να ονομάζεται πάλι δάσος; Δε νομίζω...
    1 point
  20. Επειδή πρόκειται κυρίως για αυτοψίες κτιρίων προτιμούνται οι Πολιτικοί Μηχανικοί γιατί γνωρίζουν την κατάσταση του φέροντος οργανισμού και οι Αρχιτέκτονες. Εμείς δεν πολυ-πάμε. Όχι πως θα μας διώξουν αλλά... Υπάρχει ένα έντυπο από το ΥΠΕΝ που συμπληρώνεται επί τόπου, αλλά στο ερώτημα: δεν μπορώ ν' απαντήσω, γιατί η διαδικασία αυτή θέλει και γερά νεύρα.
    1 point
  21. Για την αρχαιολογία, θα έλεγα ότι είναι αρκετά φλου. Το σκάψιμο που θες δεν είναι βαθύτερο από το όργωμα ή την φύτεψη ενός δέντρου, για τα οποία δεν έχω δει να απαιτείται έγκριση αρχαιολογίας. Στις απαντήσεις της αρχαιολογίας, ζητάνε να παρευρίσκονται κατά τις εκσκαφές. Ανοίγοντας ένα λεξικό: εκσκαφή σημαίνει αφαίρεση μεγάλου όγκου χώματος. Δεν έχεις εκσκαφές, δεν χρειάζεται αρχαιολογία.
    1 point
  22. Κατά το EN 12101 απαιτούνται στόμια προσαγωγής αέρα ανά επίπεδο κλιμακοστασίου και διάφραγμα απαγωγής καπνού στην οροφή του κλιμακοστασίου εμβαδού τουλάχιστον 1,5τμ. Τα στόμια και το διάφραγμα απαγωγής ενεργοποιούνται μετά την ενεργοποίηση του συστήματος πυρανίχνευσης. Η λειτουργία είναι αυτή: Για την παροχή του αέρα δεν είμαι σίγουρος. Κατά το EN πρέπει να εξασφαλίζεται παροχή αέρα στην πόρτα του κλιμακοστασίου 0,75m/s -2m/s ανάλογα το κτίριο βάσει της κατηγοριοποίησης που αναφέρει το πρότυπο. Βάζοντας στο πρόγραμμα της 4m 10 ανανεώσεις την ώρα (που δίνει ο 41/18 για υπόγεια κτιρίων) επί τον όγκο του επιπέδου η ταχύτητα του αέρα προκύπτει πολύ πάνω από 2m/s (στην πράξη θα είναι μικρότερη λόγω διαρροών κτλ).
    1 point
  23. Eυχαριστώ πολυ, δεν το γνώριζα αυτό. Βέβαια τώρα που το ξανακοιτάω ούτε υποστήλωμα αναφοράς βλέπω, θα ρωτήσω μήπως μου διαφέυγει εμένα. Δηλαδή, ενώ υπάρχουν οι μεταξύ τους αποστάσεις με τον κύκλο που αναφέρεις δεν βλέπω κάποιο που συσχετίζεται με το περίγραμμα του οικοπέδου. Ούτε εκεί βλέπω με σαφήνεια κάτι, στο τοπογραφικό καμία πλαγια απόσταση μόνο μετράνε που είναι ο Δ με μια γραμμή που δεν είναι παράλλη με το κτίσμα. Και παρομοίως κάποιες αποστάσεις στο ΔΚ υπάρχουν αλλα επεδή δεν είναι το κτίσμα παράλληλο στο οικόπεδο, δεν υπάρχει σε κάθε γωνία μια μέτρηση ώστε να φανέι με ακρίβεια που είναι το περίγραμμα σε σχέση με το οικόπεδο.
    1 point
  24. ΝΟΚ ΑΡΘΡΟΝ-17 Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις 8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα, φυτά ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού. (...) Β. Στην επιφάνειά τους επιτρέπονται εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση: (...) β) Υπαίθριες σκάλες όταν τηρούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις ότι εξυπηρετούν όροφο που η στάθμη του δαπέδου του δεν υπέρκειται από την οριστική (φυσική ή τεχνητή) στάθμη του εδάφους περισσότερο από 1,80 μ. και δεν προεξέχουν από την οικοδομική γραμμή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλάτους του προκηπίου. ΑΡΘΡΟΝ-11 Συντελεστής δόμησης 6. Στο Συντελεστής δόμησης (σδ) δεν προσμετρώνται: (...) ιστ. Οι κατασκευές που ορίζονται στα Αρθ-16, Αρθ-17 και Αρθ-19 του παρόντος με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.