Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. toposa

    toposa

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      231


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      7.383


  3. petros71

    petros71

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      293


  4. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      1.515


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 17/08/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Σημειώσεις ΕΜΠ (όντως τρομερά καλές) και Εφαρμοσμένη Γεωδαισία της Λάμπρου & Πανταζή. Πάντως αν είσαι Τοπογράφος (γενικά το λέω) και 5 χρόνια στη σχολή δεν έμαθες να μετράς και προσπαθείς να μάθεις από βιβλία, κάτι δεν πήγε καλά. Αν πάλι κάποιος είναι από άλλο αντικείμενο και προσπαθεί να μάθει να κάνει τοπογραφικά για κάνα εξτραδάκι, καλύτερα να ασχοληθεί με κάτι άλλο που είναι πιο ειδικός. Και εγώ έχω δικαίωμα δικαίωμα να υπογράφω στατικά για διώροφο, αλλά δεν με ενδιαφέρει και δεν τολμάω, από τη στιγμή που στη σχολή μου δεν μου έμαθαν ούτε τα συστατικά του σκυροδέματος. Ούτε θα κάτσω να διαβάσω βιβλία για να μάθω να κάνω στατικά για έξτρα χρήματα. Όσο πιο πολλά προσπαθείς να κάνεις, τόσο πιο μέτρια θα τα κάνεις όλα...
    4 points
  2. Η Πάροδος -Είσοδος και Επίθεση Πουλιών αποτελεί ένα επτάλεπτο αριστούργημα στο οποίο εναλλάσσονται 8 μουσικά θέματα, Ευρωπαϊκά, Ελληνικά, Ανατολίτικα μέσα σε ένα πολύχρωμο και οργιώδες πανηγύρι ρυθμών και χρωμάτων
    1 point
  3. Για να μη μπερδευόμαστε: 1. Άλλο το περιεχόμενο (και η δομή) του ψηφιακού αρχείου, και άλλο του εντύπου σχεδίου. Τα layers που αναφέρεις αφορούν μόνο στο ψηφιακό. Στο έντυπο θα φαίνεται το περίγραμμα του Κτηματολογίου, το πραγματικό, και με διακεκομμένες γραμμές τα όρια μεταξυ καθέτων 2. Θα βάλεις τις πραγματικές και, σε επί μέρους πινακάκια, θα βάλεις τις συντ/νες των σημείων όπου τα όρια των καθέτων τέμνουν το περίγραμμα του Κτηματολογίου 3. Δεν αλλάζεις τίποτε (ως προς την αρίθμηση των καθέτων) σε σχέση με την πράξη σύστασης. Εδώ, βέβαια, μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ αρχικής σύστασης και πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι, πριν τη σύνταξη του τελικού σχεδίου, να συνεννοηθείς με συμβ/φο και υποθηκοφύλακα/κτηματοφύλακα
    1 point
  4. οικοπεδο Α, εμβαδου ....τμ ανηκει στον...".Γ", εβγαλε αδεια για ολοκληρο τον σδ. το ετος.... οικοπεδο Β, εμβαδου ....τμ ανηκει στον...".Δ", εβγαλε αδεια για ολοκληρο τον σδ. το ετος.... μετα -εγινε πραξη συνενωσης; -τι κατατμησεις και συνενωσεις εχουν γινει; - το συμβολαιο σου, πότε εγινε; Εγινε συσταση ΟΙ... Σε ποιο οικοπεδο αναφερεται; Τι οικοπεδο "απεμεινε" αυτα
    1 point
  5. Πήγαινε πρώτα στο εφκα (πρων ικα και πας με ραντεβου, κλείνεις Online) και κάνε έναρξη ΑΜΟΕ, με τους πίνακες 1&2 με τα ένσημα, ξεκίνα απο εκει γιατί μπορεί να σου κάνουν καμμιά διόρθωση και να χρειαστεί να αλλάξεις ξανά όλο τον προϋπολογισμό. Αν δεν έχεις αλλαγές, τύπωσε από το εξαιρετικό προγραμματάκι του αγαπητού μας συνάδελφου τα σημειώματα Πολεοδομίας-Δήμου & Εφορίας. Πάρε τηλέφωνο στον φοροτεχνικό της πολεοδομίας να σου δώσει το υπηρεσιακό σημείωμα και με αυτό κάνεις τις πληρωμές ΔήμουΠολεοδομίας. Ανεβάζεις τα διπλότυπα είσπραξης της κάθε υπηρεσίας. Εξουσιοδότηση και συμβολαια μόνο οταν πας στο ΕΦΚΑ. Επίσης στην εφορία καλό είναι να γίνει η πληρωμή από τον ιδιοκτήτη του έργου. Δεν αφήνουν να πληρώσει κανένας άλλος. Τοπογραφικό δεν χρειάζεται πουθενά. Φρόντισε όλα που ανεβάζεις να συμπίπτουν στα ποσά, ώστε στον μεταγενέστερο έλεγχο φορολογικών μετά την έκδοση ΟΑ να μην έχεις αλλαγές.
    1 point
  6. Οι μελέτες πυροπροστασίας , Η/Μ , ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να εκπονηθούν και να αναρτηθούν , καθώς με το νέο διαχωρισμό 2 διαμερισμάτων τροποποιούνται τα πάντα ( θα γίνουν φαντάζομαι τροποποιήσεις νέων wc , κουζίνας κλπ....) . Η σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης δεν σε απαλλάσσει από την υποχρέωση εκπόνησης νέων μελετών Ενημέρωση Φ.αδείας προσωπικά εγώ θα έκανα για την μελλοντική ΗΤΚ.
    1 point
  7. Πρόβλημα στατικής επάρκειας για ΠΜ! Δεν είναι για μας αυτά.... 😃
    1 point
  8. Στη θεμελίωση μπορείς να προεκτείνεις πάνω από το πέλμα της εγκάρσιας ΠΔ (αν δεν είναι το δοκάρι που αγκυρωνεις κάθετο στο όριο), παραπάνω έχεις θεμα. Καλύτερα να το προλάβεις εσύ στο σχεδιασμό (με μικρή διάμετρο, μεγάλο σχετικά πλάτος υποστύλωματος για να αποφύγεις τουλάχιστον το μεγάλο τύμπανο) παρά να ελπίζεις να πέσεις σε μερακλή σίδερα (σπάνιο).
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.