Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Forefather

    Forefather

    Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      47


  2. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      17.517


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      18.931


  4. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.737


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 22/10/2022 in Δημοσιεύσεις

  1. @tyberius7~Εάν είσαι σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δικαιούσαι έκπτωση λόγω εξόδων, επιλέγεις το πρώτο (με δικαίωμα έκπτωσης). Στην αντίθετη περίπτωση (καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ), επιλέγεις το δεύτερο (χωρίς δικαίωμα έκπτωσης).
    2 points
  2. 1. Είχα την εντύπωση ότι δεν επιθυμείς να προχωρήσει η τακτοποίηση με αυτόν τον εργολάβο-μηχανικό. Εάν είναι έτσι, καλύτερα να μην επικοινωνήσει ο ιδιοκτήτης μαζί του. 2. Δεν ασχολείσαι με αυτό. 3. Ναι αυτό σημαίνει, εκτός εάν έχει παραποιήσει έγγραφο προστίμου άλλης υπόθεσης. 4. Αυτό να το κάνεις.
    1 point
  3. Από το ανωτερω εγγραφο απο τον Forefather "Παρακαλούμε να ζητάτε στο διάγραμμα καλύψεως της αδείας να υπολογίζεται όλος ο όγκος του κτιρίου που θα προκύψει όταν εξαντληθεί ο συντελεστές δομήσεως του οικοπέδου. Στην περίπτωση δε που ο μελλοντικός αυτός όγκος υπερβαίνει τις 2.500μ3, θα ζητάτε απαραιτήτως την έγκριση της ΔΕΗ προκειμένου να χορηγήσετε την οικοδομική άδεια. " Παρ΄ ολο που μιλαει για "κτιριο" προσθετει και τον "υπολογισμο ολου του ογκου του κτιριου με βαση τον σδ του οικοπεδου". Μαλλον αναφερεται στον σδ. ολου του οικοπεδου και οχι ανα καθετη. Υποθετω οτι εαν ερωτηθει η νομικη υπηρεσια για την περιπτωση εκδοσης διαφορετικων αδειων, μια ανα καθετη, θα απαντησει οτι, προστιθενται ολοι οι ογκοι των διαφορετικων κτιριων στις καθετες, εστω και εαν εκδοθουν διαφορετικες αδειες σε διαφορετικο χρονο. Το ρωτας και αναλογα ενεργεις.
    1 point
  4. @verda~Η ΔΕΗ (μέσω του ΔΕΔΔΗΕ πλέον) δεν δίνει απαλλακτικό, εδώ και μια δεκαετία, σε καμμία περίπτωση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δημιουργείται γιατί η πολεοδομία ζητάει απαλλακτικό. Ο έλεγχος γίνεται για τον όγκο του κτιρίου μετά από εξάντληση του ΣΔ. Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εγκυκλίους, προσπάθησε να συνεννοηθείς με τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ.
    1 point
  5. @sdakos~Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι δικαιοπραξία. Συντάσσεται με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας ώστε να πραγματοποιηθεί δικαιοπραξία (π.χ. πώληση).
    1 point
  6. Δεν λες τι οικόπεδο είναι Εντός οικισμού? Εντός σχεδίου? Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις, το πρόσωπο των 30 μ σε καλύπτει
    1 point
  7. Όταν εξετάζουμε αυθαίρετα έχουμε δύο πράγματα : την άδεια και την πραγματικότητα. Δεν ελέγχουμε άδειες ούτε απονέμουμε χρησικτησίες. Αν ο ιδιοκτήτης μας δείχνει κάτι άλλο από αυτά που φαίνονται στα χαρτιά και γίνει νέα τοπογραφική αποτύπωση, τότε υπάρχουν δύο πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη αφού πρώτα τα εξηγήσουμε εμείς : α) οι συνέπειες της παρ.2 του άρθρου 39 και β) το Παράρτημα Α του ν.4495/2017.
    1 point
  8. Ε όλο και κάτι θα δώσουν αλλά ίσως είναι νωρίς ακόμα...
    1 point
  9. @MAKAP Α ) Σε ότι αφορά το θέμα των αμοιβών ισχύουν τα εξής : Oπως ίσως θα θυμάσαι , έως το 2011 υπήρχαν οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές μηχανικών για μια σειρά εργασιών μηχανικού. Με τον Ν.3919/2011 οι ανωτέρω υποχρεωτικές ελάχιστες μετονομάστηκαν σε "νόμιμες" και δεν είναι υποχρεωτικές εφόσον υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ μηχανικού-εργοδότη για διαφορετικό ποσόν. Εαν δεν υπάρχει τέτοιο συμφωνητικό , οι "νόμιμες" ( πρώην ελάχιστες ) θεωρούνται υποχρεωτικές σε περίπτωση δικαστικής διένεξης. Το συμφωνητικό που συντάσσεται υποβάλλεται στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για να τεκμηριωθεί η είσπραξη χαμηλότερης αμοιβής από τον Μηχανικό. Η ρύθμιση αυθαιρέτων έχει υπαχθεί από το ΤΕΕ στις εργασίες για τις οποίες υπάρχει καθορισμένη νόμιμη αμοιβή η οποία όντως υπολογίζεται όπως την περιγράφεις με λ , ημέρες απασχόλησης κλπ. και πράγματι ξεκινά από τα 1580Ε περίπου.+ ΦΠΑ 24% και ανεβαίνει. Οι ελάχιστες ημέρες απασχόλησης διαφέρουν ανάλογα τα έτη εμπειρίας του μηχανικού όμως είναι καθορισμένες από το ΤΕΕ με τέτοιο τρόπο που καταλήγουν στην ανωτέρω ελάχιστη αμοιβή για όλους. Αν δεν υπάρξει ιδιωτικό συμφωνητικό για μικρότερο ποσό , ο μηχανικός θα πρέπει να πληρωθεί το παραπάνω ποσό της "νόμιμης" ( πρώην ελάχιστης ) αμοιβής. Οπότε η ορθή διαδικασία είναι : Συμφωνεί ο μηχανικός με τον ιδιοκτήτη για την αμοιβή του , συντάσσεται το συμφωνητικό - ανάθεση -ανάληψη (δεν έχει σημασία ο τίτλος ) με το συμφωνημένο ποσό και μετά υποβάλλεται η δήλωση αυθαιρέτου. Β ) Σε ότι αφορά την " έκδοση ΥΔ για τις παραπάνω υπερβάσεις, με την παρατήρηση ότι αυτές ολοκληρώθηκαν πριν από την 28/7/2011 και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 89" αυτή είναι υποχρεωτικό δικαιολογητικό του Ν.4495/17 των αυθαίρετων και ορίζεται στο Αρθρο 99 παρ. β. : "..β) Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται : αα) τα ατομικά του στοιχεία, ββ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (Α.Φ.Μ.), γγ) η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του, δδ) ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, αν υπάρχει, εε) το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, στστ) η ημερομηνία ολοκλήρωσης του φέροντος οργανισμού ή της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε αυτό σύμφωνα με το άρθρο 97, ζζ) αν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία, ηη) δήλωση ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη χρήση δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις του άρθρου 89." ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή δήλωσης αυθαιρέτου προϋποθέτει γραπτή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη προς τον μηχανικό , την οποία ανεβάζουμε και στο σύστημα αυθαίρετων.
    1 point
  10. Ωραία, τα προφορικά δεν μας ενδιαφέρουν. Για αναζήτηση πιθανής αίτησης υπαγωγής του ακινήτου απευθύνεσαι στην: Υποστήριξη Θεμάτων Διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων: email: [email protected] τηλ.: 210 32 91 642, 547, 554
    1 point
  11. Δεν είναι υποχρεωτικό να ταυτίζονται τα εμβαδά. Άλλες μετρήσεις κάνετε για τακτοποίηση και άλλες μετρήσεις γίνονται για ΠΕΑ
    1 point
  12. @MAKAP~Εάν δεν υπάρχει συμφωνητικό, στερούνται νοήματος οι οικονομικές απαιτήσεις του εργολάβου-μηχανικού και μπορείς να τις αγνοήσεις. Με ποιον τρόπο ανατέθηκε, προ διετίας, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών; Εγγράφως ή μόνο προφορικά; Έχει γίνει αίτηση υπαγωγής στον Ν 4495/17; Το τελευταίο μπορείς να το πληροφορηθείς από το ΤΕΕ.
    1 point
  13. Οι εταιρείες που θα κάνουν τα ΤΧΣ της χώρας χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Οι εταιρείες δεν αρχίζουν τις μελέτες αν δεν υπάρχει παγιωμένη κατάσταση (αναστολή) στις οικοδομικές άδειες που είναι και λογικό γιατί τι να μελετήσεις πάνω σε μια ρευστή κατάσταση κτηριακού αποθέματος. Ήδη για την καθυστέρηση των ΤΧΣ υπάρχουν διαμαρτυρίες του τύπου "πάρτε τους πίσω τα λεφτά γιατί μας κοροϊδεύουν"...
    1 point
  14. Δεν "παίζουμε" με τα εμβαδά στο "κρατίδιο των συμβολαιογράφων, καλέ μου φίλε! ΥΓ. Ειδικά όταν αυτές αναφέρονται στα κιτάπια τους...
    1 point
  15. Από τον κανονισμό της ΕΥΔΑΠ γενικά μπορούν. Σε άλλες υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης (ΕΥΔΑΘ κλπ) πρέπει να ψάξεις τον αντίστοιχο κανονισμό. Για την όδευση που απεικονίζεις δεν σου λέω "ναι" ούτε "όχι", μελέτησε καλά τον αντίστοιχο κανονισμό*. Στο e-άδειες, αν θα γίνει έτσι - κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει έτσι, θα ανεβάσεις τεύχη και σχέδια αφότου ξεκαθαρίσεις πρώτα με την τοπική υπηρεσία αποχέτευσης και έχεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα επισυνάψεις. *Υπενθυμίζω συμπληρωματικά και την ΤΟΤΕΕ 2412/86 και πιθανούς αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν.
    1 point
  16. Πας στοίχημα σχετικά με το ποιός έβαλε το πλακάκι και το σοβατεπί; Χα, χα, χα, χα...
    1 point
  17. Η άδεια δεν είναι σε ισχύ. Θα πρέπει να εκδοθεί νέα άδεια αποπεράτωσης, με τους ισχύοντες σήμερα κανονισμούς (ΚΕΝΑΚ, κλπ). Θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η κατάσταση του φ.ο. για φθορές. Επίσης, εάν έχει ενσωματωθεί μόνωση στο φ.ο. θα πρέπει, πριν τα επιχρίσματα, να καθαριστεί προσεκτικά για να φύγει η επιφανειακή παιπάλη
    1 point
  18. Πριν φτάσεις στην ΗΤ πρέπει να έχεις "καθαρίσει' το ακίνητο. Αρχικά, το θέμα σου είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις έλεγχο νομιμότητας διότι δεν διαθέτεις εγκεκριμένα σχέδια. Ο έλεγχος γίνεται με τα σχέδια της Ο.Α και όχι με της σύστασης. Τώρα, σε ότι αφορά το εμβαδόν, ο συλλογισμός σου, στο να έχει προσμετρηθεί η επιφάνεια του κλεισμένου εξώστη, στέκει καθώς με τους τότε κανονισμούς (ΓΟΚ 55, 73) δεν υπήρχε ορισμός για τον Η.Χ. Όμως, αν δεν αποδειχθεί με βάση την εγκεκριμένη κάτοψη, δεν μπορείς να το πάρεις πάνω σου. Στη γραμμή επιφανειών της Η.Τ δεν αναγράφεις εξώστες. Συνέχισε την έρευνα και δες βασικά τι θα κάνεις με τον έλεγχο νομιμότητας (ανασύσταση ή άνευ Ο.Α)
    1 point
  19. Βρε λεβέντες, γιατί χαλάτε τη ζαχαρένια σας! Μέσω των αυθαιρετονόμων ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ που καλείται ο μηχανικός να κάνει ΜΣΕ... Κι ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι ούτε το 5% των υπαγωγών!!! Για τα υπόλοιπα λυπούμαστε αλλά δεν θα πάρουμε!!! Αν ο νομοθέτης επιθυμούσε ΣΤΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ σε όλα τα ακίνητα που γίνονταν υπαγωγή θα το ζητούσε!!! Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι, αν το έκανε θα έπαιρνε σε υπαγωγές "τον τρίτο τον μακρ......."!!! Δεν έχετε απολύτως καμία ευθύνη αν ένας κόπανος (ιδιοκτήτης, μηχανικός, εργολάβος κ.λπ.) κάποια στιγμή που έφτιαχνε το κτιριό του, έκανε παπαριές κι εκπτώσεις...
    1 point
  20. Συνάδελφε χωρίς σφραγίδα μηχανικού δεν μπορείς να υπογράφεις άδειες , στατικά, πεα , μεα , αυθαιρέτα , ηλεκτρονικές ταυτότητες , τοπογραφικά , να κάνείς επίβλεψη, βασικά δεν μπορείς να εξασκήσεις το επάγγελμα του μηχανικού , μου κάνει εντύπωση που το παραβλέπεις !!! Το πεα είναι υποχρεωτικό όπου δύναται να εκδοθεί , ανεξάρτητα απο το είδος της Σ.Π .
    1 point
  21. σε οικοπεδο που εχτιζε "300" τμ., εχτισες ενα ισογειο οροφοδιαμερισμα 100 τμ. μετα εχτισες χωρις αδεια άλλα 100 τμ. στον οροφο. Και μετα πηρες αδεια για ενα ακομα οροφοδιαμερισμα στον αλλον οροφο, εμφανιζοντας στο διαγραμμά σου τους δυο οροφους. Η πολεοδομια δεχθηκε την εκδοση αδειας "υπερανω αυθαιρετου οροφου¨? Ετσι εγινε ή απλα ζητησατε "100" τμ....χωρις αναφορα στον αυθαιρετο όροφο? Εχει γινει συσταση ΟΙ?... Τί γραφει? Υπαρχει συμβολαιο για τον όροφο αυτον? [Μια πρωτη σκεψη ειναι η νομιμοποιηση]
    1 point
  22. Ο κανονισμός πάντως στα ακραία δεν το περιορίζει. Στα κεντρικά το περιορίζει ρητά. Οπότε όσο παράλογο και να φαίνεται, δυστυχώς δεν πρέπει να περιορίζεται στα ακραία, τουλάχιστον σύμφωνα με την νομοθεσία
    1 point
  23. Παύλου Ιωαννίδη " Οι στέγες στην οικοδομή σαν μορφολογικά και φέροντα στοιχεία", 1983, σελ 219 Πίνακας 12.11 Κοίλα κεραμίδια Βυζαντινά κολυμβητά (130Kg/μ2 κεκλιμένη επιφάνεια) Κοίλα κεραμίδια Βυζαντινά μη κολυμβητά(90Kg/μ2 κεκλιμένη επιφάνεια) Περιλαμβάνεται το σανίδωμα συνηθισμένες κλίσης στέγης των παραπάνω 20-24 μοίρες
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.