Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.297


  2. venezia

    venezia

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.722


  3. avgoust

    avgoust

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      3.685


  4. hkamp

    hkamp

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.682


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/02/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Υπήρχε ήδη απο το ΦΕΚ 394Δ/83 περι εκδόσεως οικοδομικών αδειων στο αρθρο 16 παρ. 2 προδιαγραφή για την πινακιδα , τι να αναγράφει και να τοποθετείται στο κάτω δεξιά ορθογωνιο του σχεδιου διαστασεων 21Χ30 ωστε να φαινεται οταν το σχεδιο ειναι διπλωμενο. Το ιδιο ακριβως αναφέρεται στην Αποφ-82070/98/89 και Εγκ-98/89 . Δεν ξερω αν εχει καταργηθει αυτό.
    2 points
  2. Version 1.0.0

    2.681 downloads

    Απλό αρχείο xls για γρήγορη αναζήτηση εργασιών και τιμών . Από την κρυφή στήλη φίλτρου Α επιλέγουμε το είδος εργασίας της δήλωσής μας . Συμπληρώνουμε τις ανάλογες ποσότητες και προκύπτει αυτόματα το γινόμενο και το σύνολο . Στο τέλος από την στήλη φίλτρου G επιλέγουμε τις ποσότητες με τιμές και προκύπτουν οι εργασίες και το τελικό άθροισμα . ΠΡΟΥΠΟΛΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4495 - ΠΑΡ.Β.xlsx
    1 point
  3. Και βέβαια είναι. Γιατί όχι; Θα τα βάλεις στο xml της χρήσης καταστημάτων. Αυτά τα φβ θα εγκατασταθούν για τα καταστήματα. Εννοείς ότι έχεις διώροφο με 2 χρήσεις. Δύο διαφορετικά xml. Ετσι;
    1 point
  4. Έμμεσα το αναφέρει στο ΦΕΚ 2090/Β/2021, προφανώς η Δήλωση Υπαγωγής στον Ν.4495/17 μας καλύπτει;
    1 point
  5. Γενικά : Τα μονόχωρα τουλάχιστον 40 τ.μ. σε ενιαίο χώρο είτε ισογείου είτε ορόφου . Τα δίχωρα μπορεί να είναι σε 2 ορόφους αλλά με ελάχιστο 60τ.μ.
    1 point
  6. Για να μην τους κράζουμε, να πω ότι φέτος η ασφαλιστική ικανότητα για τους παράλληλα ασφαλισμένους ανανεώθηκε πριν λήξει και για όλο το χρόνο (28/2/2025).
    1 point
  7. Οπως λέει και ο συνάδελφος @persepolis88 παραπάνω στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τους βαθμούς απόδοσης. Το πεδίο της ισχύος των μονάδων παραγωγής θέρμανσης/ψύξης είναι για πληροφοριακούς λόγους και δεν επηρεάζει σε τίποτα τους υπολογισμούς εκτός από την περίπτωση των λεβήτων που ορίζοντας την ισχύ του δικού σου λέβητα το κτίριο αναφοράς ορίζει τον βαθμό απόδοσης για τον δικό του λέβητα (αλλάζει ανάλογα την περιοχή όπως δείχνεται και στην ΤΟΤΕΕ). Και βέβαια η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων είναι άλλη υπόθεση. Η ισχύς των συστημάτων λοιπόν (εκτός την περίπτωση του λέβητα) δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο γιατί το κτίριο και το κτίριο αναφοράς δεν τα παίρνει πουθενά υπόψιν. Τις απαιτήσεις σε θέρμανση/ψύξη τις καθορίζει από την μετάδοση μέσω των δομικών στοιχείων, τον αερισμό και τα κέρδη του κτιρίου. Από εκεί και πέρα το πως εξυπηρετούνται αυτές οι απαιτήσεις καθορίζεται από τους β.α. των συστημάτων. Δέστε την αλήστου μνήμης ΔΚ-1 Θεσμικό πλαίσιο-Μεθοδολογία του εκπαιδευτικού υλικού των σεμιναρίων για περισσότερες πληροφορίες.
    1 point
  8. Απαιτείται γνωμοδότηση ΚΕΣΑΜΑΘ Η διαδικασία : 1. αίτηση υπαγωγής στον νόμο , με αναμονή απόφαης ΚΕΣΑΜΑΘ ΓΙΑ ΠΕΡΑΊΩΣΗ δήλωσης. 2 υποβολή μελέτης στην αρμόδια τοπική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ( και στην αρμόδια ΕΦΑ αν η περιοχή είναι και αρχαιολογικός χώρος ). ΟΧΙ μέσω του e-αδειες 3 Μετά τη γνωμοδότηση των ανωτέρων, υποβάλεις τη μελέτη στο ΚΕΣΑΜΑΘ για τελική γνωμοδότηση. Τι δικαιολογητικά που υποβάλεις δες το άρθρο 116. Δεν απαιτείται υπογραφή από αρχιτέκτονα. 4. Μετά την απόφαση ΚΕΣΑΜΑΘ , αιτημα στο ΤΕΕ ΜΕ ΥΠΟΒΟΛΉ ΑΠΌΦΑΣΗΣ ΚΕΣΑΜΑΘ για περαίωση δήλωσης.
    1 point
  9. Το μικρό διαφορικό ή P band (P=Proportional) είναι η πρώτη αιτία σε οποιοδήποτε σύστημα αυτοματισμού PID, που δημιουργεί αδυναμία σωστού ελέγχου και λειτουργία ON-OFF. Όταν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα τις παραμέτρους P, I, D, το πρώτο που κάνουμε μέχρι να πετύχουμε σταθερή λειτουργία είναι να απενεργοποιούμε τα I και D και διπλασιάζουμε (και να ξαναδιπλασιάζουμε) το P μέχρι να έχουμε σταθεροποίηση της ρυθμιζόμενης σταθεράς (θερμοκρασίας στην περίπτωσή μας).
    1 point
  10. Φίλε Πάνο ευχαριστώ που με αναφέρεις, αλλά ...δευτερεύον κύκλωμα δεν είναι απαραίτητο πάντα! Και για να μη το παίζω ...μάγος που βλέπω την κρυστάλλινη μπάλα και βγάζω χρησμούς, ξεκαθαρίζω πότε το προτείνω και γιατί. 1. Όταν έχουμε θερμαντικά σώματα, από τα φυλλάδια των αποδόσεών τους, βλέπουμε ότι (θέλουν να) δουλεύουν με ένα ΔΘ = 15 - 20 οC. Οι ΑΘ από την άλλη δουλεύουν με ΔΘ 3 - 5 οC. Καθώς η θερμότητα (U = m x c x ΔΘ) που παράγει η ΑΘ είναι ίση (σχεδόν) με την θερμότητα που καταναλώνουν τα σώματα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η παροχή που "θέλει" η ΑΘ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θέλουν τα σώματα. Αν στείλουμε αυτή την μεγάλη παροχή στα σώματα έχουμε θόρυβο αλλά χρειάζεται και μεγάλο μανομετρικό, που είναι σχεδόν αδύνατο να διαθέτει ο ενσωματωμένος κυκλοφορητής της ΑΘ. Αν μειωθεί η παροχή στην ΑΘ (όση θέλουν τα σώματα) έχουμε alarm και γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας νερού με αποτέλεσμα λειτουργία ON - OFF. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, σε δίκτυα με FCU ή ενδοδαπέδια, δεν είναι ίσως απαραίτητο το δευτερεύον. 2. Δεύτερη "παραξενιά" των ΑΘ είναι ότι θέλουν είτε σταθερή παροχή νερού είτε ρυθμιζόμενη από τον δικό τους κυκλοφορητή (ανάλογα τον κατασκευαστή), χωρίς αυτή η παροχή να επηρεάζεται από το δίκτυο κατανάλωσης. Άρα αν έχουμε FCU με τρίοδες ηλεκτρο-βάνες ή χωρίς καθόλου βάνες αλλά με ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα είμαστε ΟΚ. Αν έχουμε όμως δίοδες ηλεκτρο-βάνες????.... πάμε πάλι σε δευτερεύον. (το ίδιο και σε ενδοδαπέδιο με θερμοστατικές σε κάθε κλάδο)
    1 point
  11. 488 downloads

    Σχέδια σε μορφή dwg τοίχων αντιστήριξης από την Εγνατία Οδό.
    1 point
  12. Βασίλη, δεν θα δώσω άλλη συνέχεια στο θέμα.... Η απόφασή μου αυτή δεν έχει σχέση με εσένα, αλλά με το forum κι αυτούς που μας διαβάζουν... Πολλοί δεν είναι ακόμα ώριμοι ν' ακούσουν και να υποστηρίξουν αλήθειες.... Γι' αυτό ως κλάδος είμαστε εκεί που είμαστε.... Αν θέλεις κάτι άλλο πάνω στο συγκεκριμένο, μπορούμε να τα πούμε κατ' ιδίαν... Ας παραμείνουμε στο να διαβάζουμε τις απαντήσεις που θα δοθούν εδώ και θα έχουν στόχο, τη βοήθεια ειδικών στο πρόβλημα ενός ιδιώτη....
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
        • Upvote
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.