Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ss_sk

    ss_sk

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.278


  2. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      4.431


  3. alej

    alej

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.375


  4. nick_61

    nick_61

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      985


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 02/02/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Απλή περίπτωση Κατηγορίας 1 λοιπόν. Πολύ μακρυά από τον ΝΟΚ.
    2 points
  2. Η μελέτη ΜΕΑ είναι μια, όπως μια είναι και η αρχιτεκτονική. Ακόμα όμως και σε μια μελέτη όταν έχουμε δύο διαφορετικές χρήσεις (ή κτίρια) τότε βγαίνουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα ένα για κάθε χρήση (ή κτίριο). Τα ΠΕΑ θα είναι δύο. όσον αφορά τα τ.μ. ΜΕΑ/ΠΕΑ παίρνει πάντα τις εξωτερικές διαστάσεις ανεξάρτητα με το πως τα μετρούν στα αρχιτεκτονικά ή ακόμα και στα συμβόλαια.
    2 points
  3. Η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη είναι 400 € με τον ΦΠΑ 24%. Άρα 400/1,24=322,58 €.
    2 points
  4. Όχι δεν μπορείτε να κάνετε! Η αποθήκη βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και "ανήκει" σε όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου. Δεν μπορείτε να "την πάρετε στο όνομά σας" διότι, δεν είναι δική σας και φυσικά δεν ήταν δική του ούτε αυτού που σας την πούλησε. Προφανώς δεν ανήκει και στον έτερο γκρινιάρη.
    1 point
  5. Η τακτοποίηση δεν έχει σχέση με τις σημερινές θεωρήσεις, ορισμούς και περιορισμούς κατά ΝΟΚ. Τακτοποιείται η διαφορά της πραγματικότητας με την άδεια. Επειδή μάλλον έχετε τυπικό όροφο στην κάτοψη της άδειας, ερευνήστε αν το προστέγασμα του καταστήματος είναι νόμιμο και μετά αποφασίστε για την τακτοποίηση.
    1 point
  6. Μίλα με δικηγόρο και λογιστή.
    1 point
  7. Μπορείς να εκδόσεις Η.Τ.Κ. και ΠΠΗΤΚ. Η νομιμότητα του προ 55 τεκμηριώνεται από εσένα με τεχνική έκθεση. Οι βεβαιώσεις ν. 4495 άρθρου 83 έχουν ενσωματωθεί στα ΠΠΗΤΚ. Εκδίδεις ΠΠΗΤΚ κανονικά την περίπτωση με τις εξαιρέσεις του άρθρου 82 όπως θα εξέδιδες παλιά την βεβαίωση.
    1 point
  8. Το ύψος του τοιχίου μετράει από τη χαμηλότερη στάθμη του εδάφους. Εκτός κι αν πρόκειται για περιτοίχιση γεωτεμαχίου, οπότε αφετηρία μέτρησης του ύψους είναι η υψηλότερη, εκατέρωθεν, στάθμη εδάφους
    1 point
  9. Πώς να μην το κατεδαφίσει λέει. Ψάξτε καλά το νομικό μέρος της αυθαιρεσίας μήπως και ξεχάσατε κάτι (συμβαίνει συχνά). Αλλιώς κατεδάφιση.
    1 point
  10. Θα του ζητάει η εφορία το 5φυλλο της δήλωσης.... μου το έχουν ζητήσει....ανοίγεις δήλωση χωρίς φύλλο καταγραφής και περιγράφεις στην τεχνική έκθεση το ακίνητο.
    1 point
  11. Επίσης επειδή είναι δύο διαφορετικά κτίρια χωρίς επαφή θα έπρεπε να μελετηθούν ως δύο διαφορετικά κτίρια και να εκδοθούν δύο διαφορετικά ΠΕΑ ακόμη κι αν είχαν την ίδια χρήση.
    1 point
  12. Υπάρχουν 3 διαφορετικες περιπτώσεις εισφορών? 1. Εισφορά σε χρήμα. 2. Εισφορά σε γη. 3. Μετατροπής της εισφοράς σε γη σε εισφορά σε χρήμα (υποπερίπτωση της 2)? η πρώτη περίπτωση, εισφορά σε χρήμα, παραγράφεται στα 5 χρόνια εαν δεν ζητηθεί. η δευτέρη περίπτωση αφορά την εισφορά σε γη, ουσιαστικά παίρνουν την γη που χρειάζεται για να δημιουργήσουν τους ΚΧ στην πολεοδομική μελέτη η τρίτη υποπερίπτωση, αφορά την μετατροπή της εισφοράς σε γη σε εισφορά σε χρήμα, δηλαδή αντί να πάνε με την δεύτερη περίπτωση και να πάρουν γη, μετατρέπουν την εισφορά της γης σε εισφορά σε χρήμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την εισφορά σε γη (2η περίπτωση) την μετατρέπουν σε εισφορά σε χρήμα (1η περίπτωση) οπότε πηγαίνοντας στην 1η περίπτωση, πέφτουν στον περιορισμό της 5ετιας για παραγραφή. Πάντως κανένας, μηχανικός, συμβολαιογράφος, δικηγόρος, Υπηρεσία του Δήμου, δεν ασχολήθηκε με την μετατροπή της εισφοράς σε γη σε χρήμα. Όλοι ασχολήθηκαν μόνο με την εισφορά σε χρήμα που παραγράφηκε λόγω της 5ετίας. Κι έτσι τώρα έρχονται σε εμας έχοντας αγνοήσει την μετατροπή της εισφοράς σε γη σε εισφορά σε χρήμα. Και ρωτήσαμε την Υπηρεσία, πότε πρέπει να εξοφληθεί και μας είπαν ότι δεν ξέρουν
    1 point
  13. το σύστημα σου δείχνει μόνο 70 εκδοθείσες Ο.Α Δηλαδή αν εγώ θέλω να βρω μια Ο.Α για το χρονικό διάστημα 1-1-18 έως Π.Χ σήμερα και οι εκδοθείσες είναι 5000 το σύστημα θα μου δείξει (φαντάζομαι τυχαία) 70 Ο.Α-οπότε πιθανώς να ΜΗΝ μου δείξει την Ο.Α που ψάχνω άρα η λύση είναι να επιλέξεις μικρά χρονικά διαστήματα αναζήτησης μέχρι να ζαλιστείς στο ψάξιμο για να την βρεις και αν ποτέ την βρεις! Άλλο ένα χαζό σύστημα του ΤΕΕ
    1 point
  14. Άιντε πάλι να υπερασπιστώ τα αυτονόητα... Αυτό το ''...λόγω φιλοσοφίας και τρόπου σκέψης...'' αναφορικά με την εκπόνηση του λειτουργικού διαγράμματος ενός κτηρίου κάνω πως δεν το διάβασα. Αν πιστεύει κάποιος ότι οι αρχιτεκτονικές σχολές εν Ελλάδι (με τα όποια βαρβάτα κουσούρια, είμαι ο πρώτος που το καταγγέλλω) βγάζουν επαγγελματίες που ξέρουν μόνο να ''στήνουν'' όψεις (το design παρεμπιπτόντως πράγματι αφορά έπιπλα, τομέα όμως όπου οι αρχιτέκτονες υστερούν αριθμητικά) είναι κακώς πληροφορημένος και εντέλει επιζήμιος για τον κλάδο (με το παρδόν). Το ότι ξεφεύγουμε από την πεπατημένη και προτείνουμε νέες μορφές/διαμορφώσεις στις οποίες δεν είστε συνηθισμένοι (ή αγνοείτε) δε σημαίνει ότι η αντίδρασή σας σε αυτές είναι ορθή (δικαιολογημένη ίσως...εν μέρει). Όταν ετοιμάζαμε τις διπλωματικές μας (πάλι για ΕΜΠ μιλάω) ο Πανταλέοντας (ο βασικός πολιτ. μηχανικός-καθηγητής του τμήματος) βάραγε υπερωρίες. Αν μη τι άλλο δηλαδή ένα στοιχειώδη ξυλότυπο τον έχουμε στο μυαλό μας όταν στήνουμε το σχέδιο. Αν τώρα εγώ σου φέρω ένα τμήμα του κτηρίου εν προβόλω στα 3 μ. και εσύ έχεις δυσκολία να το επιλύσεις δικό σου πρόβλημα...στο εξωτερικό αυτά τα φτιάχναν πριν δεκαετίες. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι σπόντα - σας βγάζουνε από το τμήμα με την εντύπωση ότι θα λύνετε απλοϊκές περιπτώσεις δοκών επί στύλων...εμ, δεν είναι έτσι. Αυτά ξέρουν οι καθηγητές σας, αυτά σας μαθαίνουν...ιδού η ευκαιρία να τους ξεπεράσετε. Η ανωτέρω ιστορία του avgoust φανερώνει (είτε ηθελημένα είτε όχι) μια σημαντική αλήθεια: οι αρχιτεκτονικοί ορίζοντες των Ελλήνων είναι τόσο περιορισμένοι που οτιδήποτε ''νέο'' τους τρομοκρατεί! Τώρα πού τους βρίσκετε τόσο άχρηστους αρχιτέκτονες? Τί να πω? Και η γκαντεμιά (όπως ο ίδιος το έχω βιώσει) θέλει και αυτή την τέχνη της. Και αν ήμουν κατοικία 100 τ.μ. θα το θεωρούσα προσβλητικό να με απαξιώνουν σε σύγκριση με μία άλλη 250 τ.μ. Γιατί? Στο πηγάδι ούρησα? Περισσότερη ψυχή έχει ο μικρομεσαίος ιδιοκτήτης μου από έναν επιχειρηματία που μένει στο Διόνυσο? Αν σας βγάλει ο δρόμος σε κανένα Παπασωτηρίου (ή όποιον άλλο) ρίξτε μια ματιά π.χ. στο Compact Houses της Cristina del Valle. Καιρός να μου πείτε ότι τέτοιες...μικρές κατοικίες σχεδιάζετε κι εσείς!
    1 point
  15. Επειδή είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν γνωρίζω, στις αρχιτεκτονικές σχολές του εξωτερικού, διδάσκονται στατική? Αν όχι ίσως αυτός ο λόγος που στην Ελλάδα λέγονται Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και η σχολή τους ανήκει στο Πολυτεχνείο και όχι σε κάποια σχολή καλών τεχνών (δεν ρίχνω μπηχτές για κανέναν, μην παρεξηγηθώ) αφού πραγματικά η αρχιτεκτονική είναι τέχνη την οποία την εκτιμώ. Αλλώστε η αρχιτεκτονική είναι η αρχή της τέχνης. Από τον αρχιτέκτονα ξεκινάνε όλα. Χωρίς αυτός να δώσει το έναυσμα τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Αρκεί να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αυτό που έχει σαν ιδέα είναι υλοποιήσιμη ή τουλάχιστον να μπορεί να αντιληφθεί το κόστος αυτής της υλοποίησης.
    1 point
  16. Λόγω συμμετοχής σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (σόρυ, αλλά σε αυτούς συμμετέχουν μόνο αρχιτέκτονες) δεν επισκεπτόμουν συχνά το site. Και είπα τώρα που τέλειωσα να δω τυχόν εξελίξεις. Κάποτε νόμιζα ότι κάπου οδηγούσε η συζήτηση. Δυστυχώς όμως η αρχική μου εντύπωση άρχισε να αλλάζει - ενώ τα αρχικά σχόλια έδειχναν ότι υπάρχει ικανοποιητική αντίληψη των διαφορών ακολούθησαν άλλα που με...σακάτεψαν. Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να αφήσουμε κατά μέρος τη λέξη στυλ. Διότι αρχιτεκτονική δεν είναι ο προβληματισμός αν θα βάλω μπαλούστρα ή καγκελάκι αβραμό, ούτε αν ο εξώστης θα είναι (ημι)κυκλικός ή ελλεπτικός. Τί είναι? Οπωσδήποτε όχι αυτά που σας έχουν μάθει στο τμήμα Πολ.Μηχανικών (ή σε όποιο άλλο τμήμα). Η εξήγηση δόθηκε πληρέστατα: οι μηχανικοί εκ φύσεως έργου συνεργάζονται άρα πρέπει να έχουν κοινούς κώδικες. Τελεία και παύλα. Το ότι σε αυτή τη ...μπιπ... χώρα επικρατεί αυτό το μπάχαλο και μάλιστα νομιμοποιημένο δε σημαίνει ότι είναι το σωστό. Ε, ρε να με πάρει...ξαναδιαβάζω σχόλια και τρελαίνομαι. Βρε, μερικοί δεν αντιλαμβάνεστε τα βασικά (άκου...εκκλησίες και ρυθμοί - για αρχιτέκτονες μιλάμε όχι για αρχαιολόγους...ξανά σόρυ alf μάτια μου, αλλά είμαι ακόμη λίγο κουρασμένος). Επαναλαμβάνω Αρχιτεκτονική Παιδεία ΔΕΝ υπάρχει στην Ελλάδα. Και το αυτό ισχύει και για σας αγαπητοί συνάδελφοι (και όχι δεν είμαι σαρκαστικός, είναι μια πολύ απλή διαπίστωση που δε μειώνει ούτε επιρρίπτει ευθύνες). Αν δε θέλετε να μου κάνετε τη χάρη να το αποδεχτείτε ...ε, άντε το πολύ να στενοχωρηθώ και να αποδεχτώ μια και καλή ότι δεν υπάρχει σωτηρία για αυτή τη χώρα. Δυστυχώς παίρνει προσωπικούς τόνους το κείμενο (κάτι που αποφεύγω) αλλά κάποιες παρεξηγήσεις χρειάζονται απάντηση. Ξαναδιάβασα αυτά που έγραψα και δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς προέκυψε το συμπέρασμα ότι η πολύωρη συνθετική επεξεργασία ενός θέματος (γιατί τυχαίνει κάποιοι να δίνουν την ίδια αξία και σε ένα κτήριο 100 τ.μ. και σε ένα των 250) έχει να κάνει με την τοποθέτηση της μόνωσης (!). Και για να μην παρεξηγηθώ δεν την υποτιμώ αυτή τη διάσταση καθόλου. Ενιγουέι, επειδή αυτό μπορεί να τραβήξει ας κάνω ό,τι ήθελα από την αρχή. Να απαντήσω στην ερώτηση του nik. Λοιπόν, στις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες ισχύει το ''τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη''. Στις ΗΠΑ υπάρχουν κάποιες ψιλοδιαφορές ανά πολιτεία αλλά κατά βάση ο αρχιτέκτονας και ο πολ.μηχανικός κοιτάνε ο καθείς τη δουλειά του. Στη γειτονιά μας τα πράματα δυσκολεύουν. Ακόμη και οι έλληνες αρχιτέκτονες γίνονται ζόρικα αποδεκτοί (τί δικατσά και ανοησίες). Για παράδειγμα στη Γαλλία πρέπει να είσαι μέλος του l’Ordre des Architects (ανατρίχιασα) αν και εκεί υπάρχει η δυνατότητα για κτήρια κάτω των 170 τετρ. να επιλέξεις ένα ''παραπλήσιο'' επάγγελμα (maitre d’oeuvre το οποίο δεν ξέρω τί είναι αλλά σίγουρα όχι στατικός) αν και λίγοι το κάνουν. Τώρα στο Η.Β. αν δεν γίνεις μέλος του Royal Institute of British Architects ή αλλιώς γνωστότερου ως RIBA δε σχεδιάζεις ούτε κοτέτσι. Άρα εν ολίγοις αν αποφασίσετε να ξενιτευτείτε (και δεν εννοώ στη Σομαλία) ξεχάστε αυτά που μάθατε. έντιτ: όχι δεν έχω δουλέψει εξωτερικό αλλά τα παραπάνω είναι εξακριβωμένα. Ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων είναι σαφής και οποιαδήποτε απορία απλά αφελής. Και αν με ρωτήσεις αν θα πήγαινα έξω να δουλέψω θα σου απαντήσω ''πολύ δύσκολα''. Όσο καλός αρχιτέκτονας και να είσαι εδώ, στο εξωτερικό θα έχεις σύμπλεγμα κατωτερότητας...αυτό όμως βάσιμο. Εδώ έχουνε Μουσεία Αρχιτεκτονικής...Πολιτισμός όχι παίξε γέλασε...και μην ακούσω για Παρθενώνες και σπηλιές τώρα). έντιτ2: Κάποιοι διάσημοι αρχιτέκτονες όπως οι F.F.Wright, Corbusier δεν το είχαν το δίπλωμα. Εδώ ο Ando είναι αυτοδίδακτος (wtf!) και του δώσανε το Pritzker Architecture Prize το '95. Αλλά δεν είναι για χόρταση. Τα πράγματα αλλάξανε στην πορεία.
    1 point
  17. Δεν υπάρχουν πλευρές. Υπάρχει μόνο το αντικείμενο εργασίας και τα εφόδια (ικανότητα και γνώσεις) για να το επεξεργαστείς. Φοβάμαι ότι το παρόν θέμα δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς καθότι θα πρέπει να εξηγηθεί τί ακριβώς κάνει και πώς σκέπτεται ο αρχιτέκτονας και εδώ το πράγμα χωλαίνει...εγώ τουλάχιστον δεν έχω το χρόνο να κάνω μαθήματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλό όσο το να μετρήσω διαστάσεις και να κάνω υπολογισμούς. Θα χρησιμοποιήσω μία απλή αντιστοιχία όμως. Το να αποκτάς πτυχίο αρχιτεκτονικής και να ''αρχιτεκτονείς'' είναι ίδιο με το να αποκτάς δίπλωμα οδήγησης και να οδηγείς: απαιτείται χρόνος και συνεχής εξάσκηση. Και η χρήση του όρου ''στυλ'' είναι μεν η συμβατική αλλά σαφώς ελλιπέστατη. Όταν εγώ σπάω το κεφάλι μου για μέρες μόνο για να βρω τη βασική συνθετική ιδέα για μια κατοικία 100 μ2 (το πότε κλείνει όλη η σύνθεση είναι άλλη, πονεμένη ιστορία) μην περιμένετε να εμπλακώ σε συζήτηση σχετικά με την ευκολία του να σχεδιάζεις ''σπίτια''. Και για να μην μακρηγορώ απορώ που το συζητάμε όταν η Ελλάδα έχει τις χειρότερες πόλεις πανευρωπαϊκά, για το οποίο προφανώς φταίει ότι λάθος άνθρωποι συνέβαλαν στην ''αισθητική'' διαμόρφωσή της και επέβαλλαν (ακόμη χειρότερα) το πλαίσιο οικιστικής ανάπτυξης που ισχύει μέχρι σήμερα. Το τελευταίο, αν επιθυμείτε, προτίθεμαι να σας το αναπτύξω. Την άποψη του erling να μου επιτρέψει να τη θεωρήσω απαράδεκτη. Έχει οικονομικό και μόνο σκεπτικό, το οποίο εκτός του ότι είναι απαράδεκτο επιστημονικά είναι και λανθασμένο. Προφανώς και η αμοιβή των αρχιτεκτονικών σχετίζεται με το συνολικό προϋπολογισμό καθότι είναι η ΜΟΝΗ μελέτη που πρέπει να λάβει υπόψιν (και να αναθεωρηθεί στην πορεία της εφόσον χρειαστεί) όλες τις υπόλοιπες μελέτες. Αλλά προφανώς και δεν μπορώ να περιμένω άλλη προσέγγιση (και το λέω ως λογικό, δεν επικρίνω εδώ) από ένα μηχανικό ο οποίος δε γνωρίζει/νοιώθει/αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή/τοποθέτηση/επεξεργασία του συστήματος π.χ. θέρμανσης και κλιματισμού είναι ολόκληρο κεφάλαιο, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να αλλοιωθεί η λειτουργικότητα και η αισθητική ενός χώρου. Το πρώτο βασικό βήμα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι το ισχύον σύστημα είναι απολύτως λάθος (όπως σχεδόν οτιδήποτε άλλο στην ψωροκώσταινα) και ότι οι αντιλήψεις περί εμπειρίας είναι απλό παράγωγο αυτού. ΥΓ1. Υπάρχουν και ''γεννημένοι'' αρχιτέκτονες - άνθρωποι που έχουν έμφυτη την αντίληψη του χώρου και σαφώς εξαιρούνται από τη συζήτηση. ΥΓ2. Το διάταγμα που μπλέκει τα μπούτια αρχιτεκτόνων-στατικών-τοπογράφων έχει ημερομηνία γέννησης λίγο μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Σκεφτείτε την κατάσταση που επικρατούσε τότε, σε όλους τους τομείς. Λυπάμαι αλλά όποιος θεωρεί ότι καλώς έχει και μπορεί να ισχύει ανέτως και σήμερα, είναι εντελώς άξιος αυτής της χώρας. Η διάκριση των ειδικοτήτων και του αντικειμένου εργασίας των οφείλει να είναι καθολική και απόλυτη! Αλλιώς ας καταργήσουμε άπαξ και δια παντός το τμήμα τοπογράφων - ουσιαστικά άχρηστο είναι αφού τοπογράφηση μπορεί να κάνει και η κουτσή Μαρία...μωρέ, τώρα που το σκέφτομαι, και η άσχημη μπορεί. ΥΓ3. Θα επαναλάβω το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη (και όχι δεν έχω καμία ιδιαίτερη αδυναμία ούτε σε Ευρώπες ούτε σε παγκοσμιοποιήσεις). Εκεί ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Όποιος Έλληνας πολιτικός μηχανικός εργαστεί στην Ισπανία ή στην Αγγλία δεν μπορεί να υπογράψει αρχιτ. μελέτη ούτε για στάβλο. Αλλά τυγχάνει στις χώρες που ''ζούσαν στις σπηλιές όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα'' να έχουν αρχιτεκτονική παιδεία όταν εδώ δεν τη γνωρίζουμε καν ως έννοια. εντιτ (καθότι τώρα το πρόσεξα). ''..Το καλύτερο (αλλά και το ακριβότερο) θα ήταν να κάνει ο Αρχιτέκτονας τα σχέδια, ο Πολιτικός τα στατικά, ο Τοπογράφος το τοπογραφικό...'' ???? Μα οι αμοιβές είναι συγκεκριμένες και προκύπτουν από πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Δε βγαίνει διαφορετική αμοιβή επειδή την υπογράφουν διαφορετικοί μηχανικοί. Επειδή όμως μυρίζομαι εδώ ''έκπτωση'', μια απολύτως απαξιωτική και προσβλητική συνήθεια (και ας μην ξεκινήσουμε κλαψουρίσματα περί συνθηκών εργασίας και τέτοια - καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τα πτυχία για...σκούπισμα και να βγούμε στη Συγγρού, πιο αξιοπρεπές το θεωρώ) το αντιπαρέρχομαι. Μη χάσω και τον ύπνο τέτοιες ώρες. εντιτ 2ο. Επειδή ο γραπτός λόγος σε τέτοιες συζητήσεις εκλαμβάνεται από τον καθένα διαφορετικά, να σημειώσω ότι διακατέχομαι από έντονη μεν αλλά πλήρως φιλική διάθεση. Απλά έχω κουραστεί γαμώτο να εξηγώ παντού. Φίλους, γνωστούς. Μέχρι και έναν εντελώς άσχετο που απλά βοήθησε τον πατέρα του να βάψει το σπίτι έπρεπε να πείσω ότι δεν μπορείς στα καλά καθούμενα να σηκώσεις οικοδομή μόνος σου.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
    • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
      Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

      Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

      Άρθρο 1

      Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

      Άρθρο 2

      Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

      Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
      • 1 απάντηση
    • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
      1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

      1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

      Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
      • 0 απαντήσεις
    • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
      Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

      Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.