Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

    • Engineer

      Η οριστικοποίηση της φόρμουλας με την οποία η παραγωγή των ΑΠΕ θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δικαιούχων, είναι από τις λίγες εκκρεμότητες που απομένουν ώστε να μπει σε τροχιά εκκίνησης το πρόγραμμα «Απόλλων», για δωρεάν «πράσινο» ρεύμα σε κοινωνικά ευάλωτους, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ – 3.570 παροχές) και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης.
      Η φόρμουλα αναμένεται να κλειδώσει εντός του μήνα, ώστε το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία ουσιαστικά θα «ενεργοποιήσει» το πρόγραμμα.
      Επίσης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αναμένεται να έχουν ιδρυθεί οι 13+1 Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών -μία για κάθε Περιφέρεια και μία ειδικά για τους κοινωνικά ευάλωτους- μέσω των οποίων θα γίνονται οι συμψηφισμοί των καταναλώσεων.
      Η έκδοση της ΚΥΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του πρώτου «κύματος» έργων ΑΠΕ, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Όπως έχει γράψει το energodromio, το πρώτο αυτό κύμα προορίζεται για την κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ Α.
      Ο διαγωνισμός για την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024. Έτσι, το αργότερο τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία, ώστε να «ξεκλειδώσει» η ανάπτυξη των έργων.
      Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) θα εκπροσωπεί, μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών που θα συστήσει, τα περίπου 127.500 νοικοκυριά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α).
      Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στη διάθεσή του τα μεγέθη των καταναλώσεων, ο υπολογισμός της ισχύος ΑΠΕ που θα πρέπει να εγκατασταθεί -σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών- είναι ευκολότερος. Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. χωρίς να έχουν απαραίτητα ενταχθεί στην Ενεργειακή Κοινότητα.
      Η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία θα είναι οι πρώτες Περιφέρειες που θα «ενεργοποιηθούν» στο πλαίσιο του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι κάθε Περιφέρεια θα προχωρήσει στην ίδρυση μίας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών, μέσω της οποίας θα μπορούν να συμμετάσχουν στο «Απόλλων» -καλύπτωντας το 50% των ενεργειακών τους αναγκών – Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ με 3.570 παροχές) και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης με 9.455 παροχές.
      Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα πραγματοποιείται με το μοντέλο του virtual net billing (εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού), το οποίο θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερα οφέλη στο κόστος ρεύματος, όταν οι καταναλώσεις συμπίπτουν με τις μεσημεριανές ώρες, κατά τις οποίες κορυφώνεται η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Το Ελληνικό Κτηματολόγιο με την με Α.Π.: ΠΡ 2073/2455389 επιστολή του με θέμα: Επέκταση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατά τις συναλλαγές με Κτηματολογικά Γραφεία & Υποκαταστήματα σε όλη την Επικράτεια
      Αξιότιμες/οι Κυρίες Κύριοι Πρόεδροι,
      Ο Φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (12.09.2024) του ΔΣ και σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις, εξέδωσε αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατά τις συναλλαγές με Κτηματολογικά Γραφεία & Υποκαταστήματα σε όλη την Επικράτεια και ειδικότερα:
      1. Με την υπ΄αρ. ΔΣ 305/10/12.09.2024 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο ρυθμίζεται η μερική άρση της αναστολής για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σε όλη την Επικράτεια και ειδικότερα καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των εγγραπτέων πράξεων που: α) συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων: αα) διανομής, ββ) ανταλλαγής, γγ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δδ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση και β) συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και αφορούν: αα) σε εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και ββ) εγγραφή προσημείωσης. Σημειώνεται ότι το μέτρο ήδη ισχύει με σχετικές αποφάσεις του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο που έχουν εκδοθεί και ισχύουν στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης και στα Υποκαταστήματα (Καλαμαριάς και Λαγκαδά) του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης).
      2. Με την υπ΄αρ. ΔΣ 305/11/12.09.2024 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων του ν. 2664/1998 στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” σε όλη την Επικράτεια από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν έννομο συμφέρον, όπως ορίστηκαν με την υπ΄ αρ. ΔΣ 264/8/28.12.2023 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β΄7471). Η σχετική υποχρέωση ρυθμίζεται για πρώτη φορά, πανελλαδικά.
      3. Με την υπ΄αρ. ΔΣ 305/12/12.09.2024 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο ρυθμίζεται η υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σε όλη την Επικράτεια, από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν έννομο συμφέρον, όπως ορίστηκαν με την υπ΄ αρ. ΔΣ 288/6/06.06.2024 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β΄3271). Και στην περίπτωση αυτή το μέτρο ήδη ισχύει με σχετικές αποφάσεις του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο που έχουν εκδοθεί και ισχύουν στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης και στα Υποκαταστήματα (Καλαμαριάς και Λαγκαδά) του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης).
      4. Με την υπ΄αρ. ΔΣ 305/13/12.09.2024 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο καθιερώνεται ενιαίο, σε όλη τη χώρα και διευρυμένο ωράριο για την έρευνα (επιτόπια) των βιβλίων και των τηρούμενων αρχείων στο χώρο των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων.
      Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις η έναρξη ισχύος του μέτρου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις οικείες αποφάσεις, άρχεται την 30.09.2024.
      Η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εν προκειμένω η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εγγραπτέων πράξεων, όπως ορίζονται, των αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, καθώς και των αιτήσεων της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 εναρμονίζεται πλήρως με την πλήρη εφαρμογή η προβλεπόμενη στο νόμο 4512/2018 περιφερειακή δομή για τη λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών, Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και αποδεδειγμένα συνεισφέρει αφενός στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αναβάθμιση της λειτουργίας των ίδιων υπηρεσιών και αφετέρου στον περιορισμό του διοικητικού κόστους.
      Ειδικά και ως προς τις διορθωτικές διαδικασίες (πρόδηλο σφάλμα & αίτηση του άρθρου 6 παρ. 4 ν. 2664/1998).διά της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής και λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών την 30.11.2024 στις κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας που λήγει η προβλεπόμενη προθεσμία διόρθωσης, όπου αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης σε πανελλαδικό επίπεδο σε λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα, λόγω γεωγραφικής διασποράς των εν λόγω περιοχών, το μέτρο διά της ενιαίας εφαρμογής του σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στην επικράτεια, θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χρηστής διοίκησης και θα συμβάλει αποδεδειγμένα αφενός στη μείωση διοικητικού κόστους για τους πολίτες και αφετέρου στην εξοικονόμηση πόρων εντός των ίδιων υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση των σχετικών υποθέσεων.
      Η δε καθιέρωση ενιαίου και διευρυμένου ωραρίου σε όλη τη χώρα για την έρευνα (επιτόπια) των βιβλίων και των τηρούμενων αρχείων στο χώρο των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη λειτουργία της υπηρεσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που διευκολύνει την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.
      Ο Φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο διά των προαναφερόμενων αποφάσεων αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή του στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας τους, που συμβάλλει αποδεδειγμένα στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, προς συναλλασσόμενους, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και ιδιώτες.
      Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική μέχρι σήμερα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι με μεγάλη προσοχή επεξεργαζόμαστε κάθε πρόταση και παρατήρηση που προέρχεται από τους Συλλόγους και τα μέλη σας κατά τη χρήση των υπηρεσιών μας.
      Παρακαλούμε, τέλος, να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των μελών σας προς το σκοπό της έγκαιρης προετοιμασίας τους, ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς στις προαναφερόμενες διαδικασίες και να αποφευχθεί οιαδήποτε τυχόν αρρυθμία.
      Η επιστολή εδώ: https://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/2073_enimerosi_syllogon.pdf
      Περισσότερα...

      0

    • GTnews

      Τον Ιανουάριο του 2025 θα ανοίξουν τα δύο νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Πρόκειται για τον 2ο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» το οποίο γίνεται πλέον «Σπίτι μου 2», αλλά και ένα νέο - και πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη - πρόγραμμα με το όνομα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο ανοίγει την πόρτα σε όλους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
      Το «Σπίτι μου 2»
      Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για περίπου 20.000 δικαιούχους, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.
      Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:
      έως 20.000 ευρώ για άγαμους έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί   Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά. Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη. Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.
      Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.
      Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»
      Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.
      Με αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά είναι κύριες κατοικίες, είτε είναι δευτερεύουσες.
      Οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν:
      Θερμομόνωση Πράσινη στέγη Αντικατάσταση κουφωμάτων Ηλιακός θερμοσίφωνας Συστήματα Θέρμανσης - Ψύξης Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών / μικρών ανεμογεννητριών / άλλων ΑΠΕ Εργασίες τοποθέτησης
      Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι δεν υπόκεινται σε εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με το υπουργείο να εκτιμά πως θα βοηθήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.
      Μάλιστα, προβλέπεται η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους στο 100%.
      Το ποσό του δανείου για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω» θα φτάνει έως τις 25.000 ευρώ, θα έχει διάρκει από 3 έως 5 έτη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τις δηλώσεις των δικαιούχων.
      Πηγή: kathimerini.gr
      Περισσότερα...

      0

    • GTnews

      Η ΟΛΘ Α.Ε., συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προώθηση ενός «πράσινου» μέλλοντος για τις νεότερες γενιές, υλοποίησε σε συνεργασία με τη MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection), Δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού για πρώτη φορά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ανοιχτή στο κοινό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.
      Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της παραλίας, από τον 1ο Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης έως τον Λευκό Πύργο, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των: Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), Antipollution of V Group, Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), Hill International, Optima Bank, Rogan Associates, Pfizer, Alpha Bank, ΔΕΘ-Helexpo και Samaras & Partners. Η δράση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.).
      Με τη συμμετοχή 39 εξειδικευμένων δυτών, ο βυθός κατά μήκος της παραλίας (1,3 χλμ.) καθαρίστηκε από αντικείμενα που δεν έχουν θέση στη θάλασσα και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν πρόκειται να καταγραφούν, να διαχωριστούν και να προωθηθούν για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, και όπου είναι δυνατόν, να επαναξιοποιηθούν. Το κοινό και εκπρόσωποι φορέων και αρχών, παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία κατάδυσης των δυτών, ανέλκυσης και συγκέντρωσης των ευρημάτων, και βίωσαν τη σπουδαιότητα της διατήρησης ενός καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής, ακολούθησε τιμητική εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών και υποστηρικτών της δράσης.
       
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 ° C τα τελευταία 30 χρόνια και η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.
      Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-202, την οποία έκαναν επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere», αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας, με δεδομένα που προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
      Κατά μέσο όρο για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας η τάση αύξησης είναι περίπου 0,05 ° C ανά έτος και 1,5 ° C για το σύνολο της 30ετίας. Ωστόσο, η αύξηση αυτή παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Σε πολλές περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0,07 ° C ανά έτος και αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 ° C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.
      Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζει «μια μικρή έκπληξη» τα ευρήματα της έρευνας για τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα. «Βέβαια, το είχαμε υποπτευθεί από μετρήσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια με το πολύ πυκνό δίκτυο σταθμών μας και μας είχε κάνει εντύπωση ότι τα δεδομένα έβγαιναν πολύ πάνω από τα κανονικά για τη βόρεια Ελλάδα», εξηγεί και σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν είναι πιο ζεστή η βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα. Όμως, έχει γρηγορότερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτή την 30ετία».
      Την ίδια χρονική περίοδο 1991-2020, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί λιγότερο στον πλανήτη, αλλά και στην Ευρώπη: κατά περίπου 0,6-0,8 ° C παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη κατά 1,2 ° C.
      «Όλη η Ευρώπη θερμαίνεται, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Η περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης θερμαίνονται περισσότερο», παρατηρεί ο κ. Λαγουβάρδος. Όπως προσθέτει, τα δεδομένα της έρευνας «δείχνουν ότι η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι hotspot της κλιματικής αλλαγής».
      Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, επιπλέον, αρκετά σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών παγετού σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγαλύτερη μείωση των ημερών παγετού στη βορειοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά 1,5 ° C , με μέγιστη αυξητική τάση στο βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο και γύρω από την Κρήτη. Σχετικά με το ετήσιο ύψος βροχής, εντοπίστηκε σταθεροποίηση των βροχοπτώσεων κατά την τελευταία 30ετία, όπως και σταθεροποίηση των περιόδων ξηρασίας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ημερών με έντονη βροχόπτωση, που υπολογίζεται σε 9-10 ημέρες στην περίοδο των 30 ετών και όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης «η αυξητική τάση σχετίζεται με συχνότερα πλημμυρικά γεγονότα». Πάντως, σε περιορισμένες περιοχές υπήρξε τάση μείωσης των βροχοπτώσεων και των ημερών με έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στην κεντρική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο και σε περιοχές της Κρήτης.
      Μπορεί η περίοδος μελέτης να αφορά την 30ετία μέχρι το 2020, ωστόσο φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των θερμοκρασιών στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. «Με μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυτό το μοτίβο συνεχίζεται. Η θερμοκρασία έχει ανέβει ακόμα περισσότερο και πάλι οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές τους σε σχέση με τη νότια Ελλάδα», παρατηρεί ο κ. Λαγουβάρδος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
      Μ.Κουζινοπούλου
      Περισσότερα...

      1

    • GTnews

      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου/Growthfund, ανακοινώνει ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, της εταιρείας ΝΕΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Μ.Α.Ε. και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής τον Σεπτέμβριο του 2023 στον σχετικό διαγωνισμό που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 3.270.000.000 ευρώ.
      Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ και την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης τίθεται σε τροχιά υλοποίησης η μετάβαση του οδικού άξονα στο νέο καθεστώς παραχώρησης. Ο Παραχωρησιούχος, που θα αναλάβει για 25 έτη τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, πέραν του εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος, θα αποδίδει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό που θα ανέρχεται σε 7,5% επί των πάσης φύσεως εσόδων από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, ενώ προβλέπονται περαιτέρω επενδύσεις και δαπάνες αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού ύψους 380 εκατ. ευρώ στο σύνολο διάρκειας της παραχώρησης.  Με τη νέα σύμβαση παραχώρησης, το αντίτιμο των διοδίων για τα οχήματα κατηγορίας 2 μειώνεται σε 2,50 ευρώ από 2,80 ευρώ.
      Η Αττική Οδός έχει μήκος περίπου 70 χλμ. και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και βασικό τμήμα του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του οδικού άξονα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
      Αναφερόμενος στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Η ένταξη της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προσεχτικά και με σύνεση υλοποιούμε εδώ και χρόνια, πραγματοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την εγχώρια οικονομία, συνεισφέροντας στην αύξηση της απασχόλησης αλλά και εισφέροντας σημαντικότατα κεφάλαια στα δημόσια ταμεία. Η Αττική Οδός, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, είναι ένα έργο που αναπόφευκτα ξεχωρίζει, μεταξύ των άλλων οδικών παραχωρήσεων της χώρας, καθώς λόγω της θέσης στην Αττική, επηρεάζεται και επηρεάζει συνολικά την κυκλοφοριακή πραγματικότητα της πρωτεύουσας. Για αυτό και η Αττική Οδός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νησίδα, αλλά ως νευραλγικό κομμάτι ενός ευρύτερου κυκλοφοριακού ιστού, που πρέπει να αναπτυχθεί και να επεκταθεί περαιτέρω προκειμένου οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας να γίνουν αποδοτικές, βελτιώνοντας το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων».
      Εστιάζοντας στη σημασία της εξασφάλισης της παραχώρησης της Αττικής Οδού για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Πρόεδρος της παραχωρησιούχου εταιρείας ΝΕΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Μ.Α.Ε. και Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εμμανουήλ Μουστάκας, επισήμανε κατά την υπογραφή της σύμβασης: «Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόκειται για ένα έργο που διευρύνει το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά σε επίπεδο εσόδων, EBITDA και μερισματικών αποδόσεων, με ένα προφίλ σημαντικά χαμηλότερου ρίσκου. Η απόδοση του έργου αναμένεται εντός του εύρους αποδόσεων που παραδοσιακά στοχεύει και επιτυγχάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ομοειδή έργα, προσδίδοντας επιπλέον αξία στην εταιρεία και σημαντικά οφέλη στους μετόχους της». 
      Περισσότερα...

      0

    • GTnews

      Λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) -και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει- δίνεται παράταση 10 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2024.
      Τα σχόλια για τους ενδιαφερόμενους εγγράφονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: (https://ypen.gov.gr/diavoulefsi-tourismo-perivallontikon-epiptoseon).
       
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Την προώθηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 900 εκατ. ευρώ ο οποίος θα φτάσει το φετινό ΠΔΕ στα 13,1 δισ. ευρώ προανήγγειλαν σήμερα ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.
      Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα επιπλέον χρήματα που δίνονται φέτος για δημόσιες επενδύσεις θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τόνισε επίσης ότι οι νέοι πόροι αφορούν κατά κύριο λόγο το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ το οποίο αυξάνεται ως ποσό κατά 29%. 
      Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό η Ελλάδα θα έχει για φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είχαμε ποτέ. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας - με τα σημερινά δεδομένα - τα 14,1 δισ. ευρώ για το 2025 και τα 15,9 δισ. ευρώ το 2026, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο "Ελλάδα 2.0" που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ. 
      Συμπλήρωσε επίσης ότι μαζί με την αύξηση του ΠΔΕ έχουμε ταχεία εξέλιξη και στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ έχοντας απορροφήσει το 47% των συνολικών πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ. Με την εκταμίευση και της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις της 4ης δόσης του προγράμματος η οποία έχει εγκριθεί και θα έρθει τον Οκτώβριο, η Ελλάδα θα ανέβει αυτόματα στην 5η θέση των απορροφήσεων έχοντας απορροφήσει πια το 50,5% των συνολικών πόρων του πακέτου. 
      Προανήγγειλε μάλιστα ότι το ΥΠΕΘΟ θα κάνει αίτημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ μέσα στο Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπληρωθεί τα περισσότερα από τα 29 ορόσημα και στόχοι που αποτελούν προϋπόθεση για την αίτηση της εκταμίευσης της δόσης και πλέον βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια πριν κατατεθεί το επόμενο αίτημα για εκταμίευση πόρων.
      Περισσότερα...

      0

    • GTnews

      Πρόκειται για τον οικισμό Φάγκο του χωριού Κάτω Καλεντίνη. Στην εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, τον δρόμο που διασχίζει τα κεντρικά Τζουμέρκα, μετά το χωριό Μελάτες, αποκαλύπτεται ο τόπος, που «κατάπιαν» τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια. Είναι ο οικισμός Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη.
      Το τοπίο καθηλώνει τον επισκέπτη. Με το μάτι γίνεται αντιληπτό, πως η στάθμη των υδάτων, έχει υποχωρήσει κατά πολλά μέτρα. Απόλυτη ησυχία. Ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου βουτηγμένα στη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δένδρων που άντεξαν στο χρόνο και το νερό, μοιάζουν με απολιθώματα. Ο βυθός σε πολλά σημεία, έχει τελείως στεγνώσει.


       Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω της ανομβρίας, έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, λένε και επισημαίνουν πως έχει να βρέξει πολλούς μήνες, από τον περασμένα Απρίλιο.
      Μάλιστα ο κ. Θωμάς μας εξηγεί, πως τα νερά κάλυπταν το διθέσιο σχολείο, το οποίο τώρα, εμφανίστηκε και πάλι, για να τους θυμίζει νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια, τότε που τις αίθουσες του πλημμύριζαν 120 μαθητές. Οι μεγαλύτεροι αγναντεύουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους μέσα στα λασπόνερα και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν. Όπως αναφέρουν στον οικισμό λειτουργούσαν επτά μαγαζιά, υπήρχε ζωή, ζούσαν πολλές οικογένειες. Τα νερά του φράγματος αφάνισαν τότε, τον τόπο τους.

      Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.
      Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές .Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.
      Περισσότερα...

      0

    • tetris

      Η ξέφρενη υπερανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβρη. Σαν να μην υπάρχει αύριο, οι υποψήφιοι επενδυτές συνεχίζουν να καταθέτουν μαζικά φακέλους για νέα έργα, τρομάζοντας τους φορείς του χώρου που παρακολουθούν την αγορά να «φουσκώνει» και ζητούν να μπει φρένο από τη κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί σε ρόλο «ουδέτερου παρατηρητή».
      Αθροίζοντας τα νέα αιτήματα για όρους σύνδεσης που κατατέθηκαν στον κύκλο του Σεπτεμβρίου (1,35 MW), ο οποίος ολοκληρώθηκε προ ημερών, μαζεύεται πλέον στην ουρά του ΑΔΜΗΕ ένας δυσθεώρατος πράσινος όγκος 48 GW και αφορά πάνω από 11.000 μικρά και μεγάλα έργα.
      Συνυπολογίζοντας και τα ώριμα έργα ΑΠΕ που αναμένεται να συνδεθούν του χρόνου στο σύστημα, τότε όλα αυτά μαζί, αντιστοιχούν σε μια συνολική παραγόμενη πράσινη ενέργεια πάνω από 110 TWh, όταν η εκτίμηση για την ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα το 2030 δεν υπερβαίνει τις 58 TWh.
      Δύο… και πλέον Ελλάδες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στριμώχνονται πλέον στην ουρά του ΑΔΜΗΕ, με δεκάδες μικρούς και μεσαίους «επενδυτές» να συνεχίζουν να τρέφουν ψευσδαισθήσεις ότι θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα, δεσμεύοντας χρήματα σε εγγυητικές για έργα, με ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν. Οταν, ήδη, η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς της χώρας το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 34,5 GW, καλύπτοντας και με το παραπάνω την εκτιμώμενη για τότε ζήτηση ηλεκτρισμού (58 TWh), όπως φαίνεται στον Πίνακα 1.

      Στη κυβέρνηση, κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα, για ποιο λόγο αφήνει να δημιουργείται μια κατάσταση που έχει όλα τα στοιχεία αυτού που συνέβη πριν από 25 χρόνια, όταν έσκασε η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, η απάντηση είναι ότι τυχόν φρένο στην υποβολή νέων αιτήσεων, θα στείλει λάθος «επενδυτικό σινιάλο».
      Στα αρμόδια στελέχη, η κρατούσα άποψη είναι ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από μόνο του, ότι πολλά έργα θα κοπούν από τα αυστηρά όρια των τραπεζών και επειδή δεν ενσωματώνουν μπαταρίες, παραγνωρίζοντας ότι όσο δεν μπαίνει φρένο, τόσο καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες, ότι κάποιος μαγικός τρόπος θα βρεθεί για να χωρέσουν κι άλλοι στο παιχνίδι, οι οποίες μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ» στη κυβέρνηση.
      Στο καλό σενάριο περικοπές 30%
      Στο παράλογο αυτό σκηνικό, ίσως το τοπίο στο επενδυτικό κοινό να γίνει πιο σαφές όταν γίνει γνωστό, κάτι που κανείς ακόμη δεν θέλει να χωνέψει, οι τεράστιες ποσότητες πράσινης παραγόμενης ενέργειας που θα περικόπτονται, δηλαδή θα καταλήγουν στα «σκουπίδια», αφού δεν υπάρχει η ζήτηση, ούτε οι διασυνδέσεις για να εξαχθούν. Στην ανάλυση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) γύρω από το νέο Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, δίνεται μια πρόγευση των όσων έρχονται.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι περικοπές πράσινης ενέργειας στα τέλη της δεκαετίας αναμένεται ότι θα ξεπερνούν το 25% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από κάθε είδους τεχνολογία ΑΠΕ, όπως δείχνει και ο πίνακας του ΣΠΕΦ.

      Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άκρως αισιόδοξη εκτίμηση, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι του χώρου, που έχει λάβει υπόψη το σενάριο της κάλυψης του συνόλου των αναγκών της χώρας από μπαταρίες. Ακριβώς επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οι περικοπές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως αναγνωρίζει στην ανάλυση του ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Δρ Στέλιος Λουμάκης.
      Στο καλό σενάριο, η ενέργεια που εκτιμάται ότι θα μένει στα αζήτητα, θα ξεπερνά το 30%. Αυτό σημαίνει για ένα φωτοβολταϊκό, ισχύος 1 MW, με ετήσια παραγωγή γύρω στις 1.500 MWh, ότι για το 30%, δηλαδή τις 450 MWh, ο επενδυτής θα έχει μηδενικά έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αρχικό του business plan. Και θα έχει επιπλέον απώλεια εσόδων για τις ώρες που παρ’ ότι δεν θα έχει περικοπεί η παραγωγή του, εντούτοις η τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας θα είναι μηδενική, οπότε δεν θα εισπράττει ούτε την εγγυημένη «ταρίφα» που έχει κλειδώσει.

      Στις δε, ώρες με αρνητικές τιμές στα χρηματιστήρια, οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ως αντικίνητρο, ότι για να συνεχίζει να παράγει και να πουλάει κάποιος ενέργεια, θα πρέπει να πληρώνει με βάση την αρνητική χρηματιστηριακή τιμή, χάνοντας παράλληλα και τη στήριξη που εισπράττει, δηλαδή τη λειτουργική ενίσχυση.
      Το γεγονός ότι στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι περικοπές ξεπέρασαν τις 500 GWh (έναντι 228 GWh όλου του 2023) και οι ώρες με μηδενικές, σχεδόν μηδενικές και αρνητικές τιμές, υπερέβησαν τις 170, δεν είναι παρά μια μικρή πρόγευση των όσων έρχονται, δηλαδή της διόγκωσης του φαινομένου, που βιώνουν καιρό τώρα μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές.
      Οι μόνοι που αντέχουν οικονομικά να πωλούν με αρνητικές τιμές στα χρηματιστήρια είναι οι καθετοποιημένοι παίκτες. Από τη μια ζημιώνονται ως παραγωγοί πουλώντας ρεύμα σε αρνητικές τιμές, από την άλλη ωφελούνται ισόποσα ως προμηθευτές, καθώς αγοράζουν πολύ φθηνά το ρεύμα στη χονδρική και το πωλούν στη λιανική με καλύτερα περιθώρια.
      Τι δείχνει η αριθμητική
      Σε αδρές γραμμές, αυτά περιμένουν πολλούς από τους χιλιάδες μικρούς επενδυτές του χώρου, με την επίσημη αριθμητική, που συνεχίζουν αρκετοί να αγνοούν, να δείχνει ότι:
      Σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν συνολικά 16 GW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 10 GW φωτοβολταϊκά. Επιπλέον υφίστανται περί τα 15 GW έργων ΑΠΕ με όρους σύνδεσης, απολύτως ώριμα αδειοδοτικά, έτοιμα προς κατασκευή. 2,4 GW περίπου, είναι όσα αφορούν διμερή συμβόλαια με ενεργοβόρες επιχειρήσεις, δηλαδή βιομηχανικά PPAs, τα οποία άμεσα και κατά προτεραιότητα θα λάβουν όρους σύνδεσης. 48 GW περίπου είναι οι συνολικές αιτήσεις έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ που αναμένουν όρους σύνδεσης. 100 GW είναι τα έργα ΑΠΕ με βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ, των οποίων προχωρά η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και εν συνεχεία θα καταλήξουν και αυτά στον ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης. Ποικίλα είναι τα προγράμματα αυτοπαραγωγής-αυτοκατανάλωσης-συμψηφισμού που αποτείνονται και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, τα περισσότερα χωρίς καν συνολική ποσόστωση σε επίπεδο χώρας. Στην αγορά των ΑΠΕ ισχύει ό,τι και στο χρηματιστήριο. Οσο πιο αργά μπαίνεις σε μια αγορά που βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσεις πολλά, όταν το παιχνίδι γυρίσει.
      Στη κυβέρνηση μέχρι τώρα, διατηρούν τη πόρτα ανοικτή και περιορίζονται κατά καιρούς σε δηλώσεις για βεβιασμένες επενδυτικές επιλογές που μπορεί να τιμωρηθούν, ωστόσο υπάρχουν και φωνές ότι θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα.
      Διαμορφώνονται, πλέον, συνθήκες συστημικής παραγωγικής υπερδυναμικότητας ως προς την τελική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν μπορεί να θεραπευτεί από την αποθήκευση ή τα δίκτυα. Η αποθήκευση μόνο ετεροχρονίζει (δηλαδή μεταφέρει) την έγχυση της παραγωγής σε άλλες ώρες, αλλά δεν αυξάνει την ετήσια κατανάλωση, εξηγούν εδώ και καιρό οι γνώστες του χώρου. Τα δίκτυα, το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν την ενέργεια σε διαφορετική τοποθεσία για κατανάλωση, εφόσον υπάρχει ζήτηση.
      Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι σε μια χώρα δίχως εκρηκτική ανάπτυξη ή μια βιομηχανία να απορροφά μεγάλα φορτία, η ζήτηση για ενέργεια παραμένει περίπου σταθερή. Από 53 TWh το 2025 αναμένεται να αυξηθεί σε 58 TWh το 2030. Είναι προφανές τι θα απογίνει όλη αυτή η υπερβάλλουσα δυναμικότητα της πράσινης παραγωγής, που για το 2030, υπολογίζεται σε 10 TWh, όπως δείχνει ο Πίνακας 2.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους θα «τρέξει» το «Σπίτι μου 2» προϋπολογισμού €2 δισ. 
      Από αυτά το €1 δισ. είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και €1 δισ. τραπεζικά κεφάλαια. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα  παρέχεται με 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Το μέρος του άτοκου δανείου θα αυξάνεται το 75% για τους τρίτεκνους ή τους πολυτέκνους και θα  καλύπτεται από το κράτος ενώ το 25% θα είναι το έντοκο τραπεζικό δάνειο.
      Το νέο πρόγραμμα θα έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια και θα  καλύπτει άτομα ως 50 ετών καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. : για τους άγαμους ως 20.000 ευρώ, για τα ζευγάρια έως 28.000 ευρώ, συν 4.000 για κάθε παιδί. Και 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 για κάθε παιδί πλέον του πρώτου παιδιού.
      Θα αφορά ακίνητα αξίας έως €250.000, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007. Το ποσό του δανείου έχει ένα ανώτατο όριο τα €190.000 ή το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του δανείου είναι από 3 έως 30 έτη.
      €400 εκατ. για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
      Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», έχει προϋπολογισμό €400 εκατ, από τα οποία τα €300 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα €100 εκατ από τραπεζικά κεφάλαια. Πρόκειται για ένα δάνειο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες ή δευτερεύουσες.
      Χρηματοδοτούνται η θερμομόνωση, η πράσινη στέγη, η αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλιακός θερμοσίφωνας, τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και οι εργασίες. Το ποσό είναι έως €25.000  και η διάρκεια του δανείου είναι από 3 έως 7 έτη.
      Στο 60% η επιδότηση στο Ανακαινίζω – Νοικιάζω
      Σε λίγες μέρες θα έρθει η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος Ανακαινίζω Νοικιάζω. Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330.
      Οι όροι που παραμένουν:
      Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€ Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο Ο προϋπολογισμός του προγράμματος στα €50 εκ.
      Κοινωνική Αντιπαροχή
      Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για την κοινωνική αντιπαροχή.
      Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών & µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Ξεκίνησε στις 13/09/2024, η διαδικασία Θεώρησης μελετών Καυσίμου Αερίου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες», κατ’ εφαρμογή του άρθρου 215 του Ν. 4782/2021. Η θεώρηση μέσω συστήματος «e-Άδειες» είναι υποχρεωτική και αφορά Νέες μελέτες και Τροποποιήσεις μελετών Καυσίμου Αερίου, που απαιτούνται για την έκδοση Οικοδομικών Αδειών, Αναθεωρήσεων και Ενημερώσεων. Οι μελέτες υποβάλλονται στις Εταιρείες Διανομής Αερίου ENAON και HENGAS ανά Δήμο αρμοδιότητάς τους. Δεδομένου ότι, προς το παρόν, δεν καλύπτεται το σύνολο της χώρας από Εταιρείες Διανομής Αερίου, υπάρχουν Δήμοι χωρίς δυνατότητα υποβολής μελέτης. Το πληροφοριακό σύστημα θα ενημερώνεται σε περίπτωση επέκτασης του δικτύου σε επιπλέον Δήμους.
      Συγκεκριμένα θεωρούνται:
      Νέες μελέτες Καυσίμου Αερίου Τροποποιήσεις μελετών Καυσίμου Αερίου θεωρημένων μέσω συστήματος «e-Άδειες» Τροποποιήσεις μελετών Καυσίμου Αερίου που έχουν θεωρηθεί εκτός «e-Άδειες» Επιπρόσθετα, οι Βεβαιώσεις αυτοψίας εγκατάστασης Καυσίμου Αερίου για μελέτες θεωρημένες μέσω «e-Άδειες», χορηγούνται αποκλειστικά μέσω του «e-Άδειες». Οι Βεβαιώσεις αυτοψίας εγκατάστασης Καυσίμου Αερίου για μελέτες που έχουν θεωρηθεί με προγενέστερη διαδικασία και δεν έχουν υποβληθεί στο «e-Άδειες», χορηγούνται με την προγενέστερη διαδικασία.
      Η διαδικασία εγκατάστασης Καυσίμου Αερίου σε υφιστάμενα κτίρια, για τα οποία δεν απαιτείται η έκδοση Οικοδομικής Αδείας, γίνεται μέσω υποβολής των στοιχείων απευθείας στην αρμόδια Εταιρεία Διανομής Αερίου, χωρίς υποβολή στο «e-Άδειες».
      Δείτε αναλυτικά το σχετικό σημείωμα με  επισημάνσεις επί της διαδικασίας
      ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΛΕΤΩΝ-ΑΕΡΙΟΥ_2024-09-13.pdf
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Επενδυτικό κενό που μπορεί να φτάνει και τα 5 δισ. προκύπτει στον τομέα του εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η ανομβρία στη χώρα μας, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.
      Βάσει στοιχείων που παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, σε ειδική περί του προβλήματος της λειψυδρίας συνέντευξη Τύπου, οι προτεινόμενες από τους παρόχους νερού όλης της χώρας επενδύσεις (Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό Φεβρουάριος 2022) εξασφάλισης της επάρκειας, μείωσης των διαρροών και αυτοματοποίησης, ανέρχονται σε 5,9 δις. ευρώ (2 δις. για 681 νέα έργα και 3,9 δις. για 1.446 έργα αναβάθμισης – αντικατάστασης).
      Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) τα έργα και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί σήμερα είναι οι εξής:
      Με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ έργα ύδρευσης, λυμάτων και αφαλάτωσης, ύψους 200 εκατ. (περίπου 150 εκατ., σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο για ολιστικά έργα ύδρευσης και λυμάτων και 50 εκατ. κυρίως για έργα αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά).
      Έκτακτα έργα κατά της λειψυδρίας ύψους 80 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΕΝ. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάζονται για την προτεραιοποίηση περιοχών που αντιμετωπίζουν αμεσότερο πρόβλημα (π.χ. νησιά Ν. Αιγαίου). Στις περιοχές αυτές, γίνεται ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων μετά από λεπτομερή ανάλυση των πραγματικών δεδομένων (π.χ. επιδιόρθωση δικτύων, διαχωρισμός δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά, φράγματα, τηλεμετρία και ψηφιακοί υδρομετρητές, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση).
      Έργα αφαλατώσεων, ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, κ.ά. στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με ελάχιστη δημόσια ενίσχυση 166 εκατ. ευρώ, και με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2.
      Επιπρόσθετα θα επιχειρηθεί ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) για δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος με τη διάθεση 250 εκατ. από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να αποκτήσουν τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού οι ΔΕΥΑ για να εκτελέσουν έργα.
      Τα παραπάνω στοιχεία που καταλήγουν στο επενδυτικό κενό των 5 δις. είναι επί της ουσίας ενδεικτικά καθώς η καταγραφή των αναγκών για επενδύσεις 5,9 δις. δεν έχει κλειδώσει ενώ οι απαιτήσεις για έργα είναι δυναμική.
      Σημειώνεται ότι η εικόνα στα δίκτυα ύδρευσης, όπως παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ είναι άκρως απογοητευτική. Από το μόλις 42% των φορέων που υποβάλει συστηματικά στοιχεία στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα συνάγεται ότι το συνολικό ποσοστό απωλειών (διαρροών νερού) κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35,6%, αν και το πιθανότερο είναι, σύμφωνα και με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το ποσοστό αυτό να είναι μεγαλύτερο.
      Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται από το ΥΠΕΝ και θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ με τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση αριθμού τους στο 1/4 και η ενεργοποίηση της ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη των νησιών και της Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.
      Αναφορικά με την Αθήνα υφίσταται οξεία μείωση των αποθεμάτων νερού – από 1.100 εκατ. m3 (στοιχεία – Οκτώβριος 2022) σε κάτω από των 700 εκατ. m3 (εκτίμηση για Οκτώβριο 2024). Σε περίπτωση συνέχισης της ανομβρίας, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για περίπου 4 έτη.
      Μεταξύ άλλων δρομολογείται έργο μεταφοράς νερού από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (μεσοπρόθεσμα) και την ίδια τη λίμνη η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας (μακροπρόθεσμα). Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. που ωστόσο ακόμα είναι σε στάδιο αρχικής μελέτης και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να «κολλήσουν» κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.
      Ως στρατηγική εφεδρεία ή και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης για την Αθήνα το ΥΠΕΝ ανέφερε χθες και την επιλογή της αφαλάτωσης, ενώ μεταξύ των άλλων εξεταζόμενων μέτρων είναι η επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
      Τι θα γίνει με τα τιμολόγια ύδρευσης
      Αλλάζει σύντομα στο μεταξύ ο τρόπος που θα αποφασίζονται τα τιμολόγια του νερού. Στην παρούσα φάση δεν είναι γνωστό που θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια (αυξήσεις ή μειώσεις) καθώς αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία καθιερώνεται η πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.
      Η ανάγκη στο μεταξύ για περισσότερες επενδύσεις, λόγω της λειψυδρίας, οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν, χωρίς σε αυτή τη φάση να μπορεί να γνωρίζει κανείς πόσο και πότε.
      Βάσει της ΚΥΑ πάντως τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), δεν θα μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.
      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.
      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν»
      «Κάθε χρονική και χωρική μεταβολή στον φωτισμό μιας περιοχής μας λέει και μια διαφορετική ιστορία» σημειώνει και προσθέτει ότι πρόσφατες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά δείχνουν ξεκάθαρη σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» (Regional Domestic Product).
      Στην ουσία, οι καταγραφές των νυχτερινών φώτων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αφού μπορούν να αναδείξουν περιοχές όπου η ανάπτυξη επιφέρει επιπτώσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, να οριοθετήσουν πόλεις και οικισμούς και να χαρτογραφήσουν τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2. Επιπλέον, οι καταγραφές μπορούν να εκτιμήσουν τις μεταβολές στους απομακρυσμένους πληθυσμούς, να εντοπίσουν περιοχές υπό συνθήκες φτώχειας, να εκτιμήσουν την αστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου αλλά και να καθορίσουν τις επιπτώσεις διαφόρων παγκόσμιων κρίσεων (όπως η πανδημία COVID). O υπερ-φωτισμός μιας περιοχής συνδέεται με δραστηριότητες που διαταράσσουν τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων.
      Η ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου επεξεργάστηκε τις δορυφορικές καταγραφές Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS), τα πλέον αξιόπιστα δεδομένα για νυχτερινό φωτισμό, για κάθε δήμο της Ελλάδας. Η εργασία κατέληξε σε μια χρονοσειρά για τα τελευταία 10 χρόνια, για κάθε περιοχή της χώρας μας.
      Αφού από τα δεδομένα αφαιρέθηκαν ακραίες τιμές που συνδέονται με φωτιές (π.χ. περιοχή Εβρου τον Αύγουστο του 2023), για κάθε χρονοσειρά η ομάδα υπολόγισε τη διάμεσο τιμή (ως δείκτη του μέσου φωτισμού του κάθε δήμου) και ανέλυσε την τάση (αν αυξάνεται ή μειώνεται ο φωτισμός και κατά πόσο) αλλά και την εποχικότητα (αν έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους).
      Το μοτίβο της Μυκόνου
      Στους χάρτες που παραχώρησε η ομάδα στην «Κ» μπορεί κάποιος να εντοπίσει τις περιοχές όπου η ένταση, η εποχικότητα ή η χρονική τάση έχουν συγκεκριμένα μοτίβα.
      Τα αστικά κέντρα της χώρας μας, όπου ο νυχτερινός φωτισμός έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με την ύπαιθρο, διακρίνονται εύκολα. Ξεχωρίζουν όπως είναι αναμενόμενο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα.
      Σύμφωνα με την κ. Γκεμιτζή, στην Ελλάδα μπορούμε να διακρίνουμε κάποια χαρακτηριστικά μοτίβα νυχτερινού φωτισμού, όπως αυτό των περιοχών με έντονη τουριστική δραστηριότητα.

      H Μύκονος εξαπλασίασε τον νυχτερινό της φωτισμό μέσα σε μία δεκαετία | Shutterstock Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρονική εξέλιξη του νυχτερινού φωτισμού της Μυκόνου την τελευταία δεκαετία. Στην ουσία η Μύκονος μέσα σε μια δεκαετία εξαπλασίασε τον νυχτερινό φωτισμό της. Ομως εκτός από την αύξηση της φωτεινότητας στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρείται και μια διαρκώς αυξανόμενη εποχικότητα, δηλαδή αύξηση των κορυφών του γραφήματος τους καλοκαιρινούς μήνες (με μια μικρή εξαίρεση το καλοκαίρι του 2020 που συνδέεται με την περίοδο COVID). «Αυτή η παρατήρηση, σε συνδυασμό με την έντονη εποχικότητα για μια μικρή περιοχή όπως ένα νησί στο μέγεθος της Μυκόνου, δημιουργεί μια πρώτη εντύπωση μη βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί» σημειώνει η κ. Γκεμιτζή.
      Σ’ ένα άλλο διάγραμμα αποτυπώνεται η χρονοσειρά του μέσου νυχτερινού φωτισμού όλης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την κ. Γκεμιτζή, η χώρα μας ακολουθεί μια αυξητική πορεία του μέσου νυχτερινού φωτισμού της, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά το 2017. Σε μια δεκαετία ο νυχτερινός φωτισμός στη χώρα μας αυξήθηκε κατά περίπου 60%. «Από το 2014 μέχρι το 2017 παρατηρούμε μια ήπια πορεία με κάποιες αναμενόμενες εξάρσεις τις Πρωτοχρονιές. Από το 2017 και μετά αρχίζει μια σταδιακή, έντονη άνοδος» σημειώνει η καθηγήτρια. 
      Η ίδια τονίζει πως η αύξηση αυτή δεν συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση του πληθυσμού, δεδομένου ότι η απογραφή του 2021 έδειξε ότι ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,1% το διάστημα 2011 – 2021. Η αύξηση αυτή πιθανώς συνδέεται με την ανάπτυξη που εμφανίζει η χώρα μας από το 2017 και μετά, μια περίοδο που ακολουθεί την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. 

      Μέσος νυχτερινός φωτισμός στη Μύκονο κατά την περίοδο 2014 – 2024.

      Μέσος νυχτερινός φωτισμός στη χώρα μας κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Γιατί αυξάνεται ο νυχτερινός φωτισμός στις περιοχές Natura;
      Μια άλλη παράμετρος που χρήζει διερεύνησης, σύμφωνα με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, είναι κατά πόσον τηρείται η εφαρμογή της περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. 

      Μέσος νυχτερινός φωτισμός των περιοχών Natura 2000 στη χώρα μας κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Από τη σύγκριση των παραπάνω γραφημάτων προκύπτουν τα εξής:
      1) Ο μέσος νυχτερινός φωτισμός των περιοχών Natura 2000 είναι μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας.
      2) Ο ρυθμός, ωστόσο, της αύξησης του νυχτερινού φωτισμού σε αυτές τις περιοχές είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας, κάτι που είναι ανησυχητικό, ως προς την ένταση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στις συγκεκριμένες περιοχές.
      «Αναρωτιόμαστε λοιπόν: υπάρχει αύξηση υποδομών εκεί; Πρόκειται για φωτισμένα μονοπάτια με στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα; Ή πρόκειται για ανεξέλεγκτη δόμηση και καταπάτηση; Πρέπει οι αρμόδιοι να διερευνήσουν το θέμα» υπογραμμίζει η κ. Γκεμιτζή.

      Οι δήμοι με τον πιο έντονο νυχτερινό φωτισμό
      Για να μπορέσει να επισημάνει όλες τις περιοχές με αυξημένη ένταση ή/και χρονική τάση ή/και εποχικότητα η ομάδα ανέλυσε τις χρονοσειρές όλων των δήμων της Ελλάδας.
      Στην παρακάτω εικόνα αποτυπώνονται οι δήμοι με τη μεγαλύτερη ένταση νυχτερινού φωτισμού, που όπως αναμένεται είναι αυτοί που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
      Μέσος νυχτερινός φωτισμός στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με την κ. Γκεμιτζή, είναι πως αρκετά ακόμα νησιά εκτός από τη Μύκονο, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος αλλά και αρκετοί δήμοι στη Βόρεια Κρήτη, έχουν υψηλότερο μέσο νυχτερινό φωτισμό από τον μέσο όρο της χώρας μας, κάτι που παραπέμπει στη συγκέντρωση πολλών υποδομών που αφορούν κυρίως στον τουρισμό, όπως και στην πιθανή αύξηση της δόμησης.
      Αντίστοιχα, η μεγάλη εποχικότητα που εμφανίζουν οι Δήμοι Ζαγορίου, η Φλώρινα, αλλά και περιοχές πλησίον της Λίμνης Πλαστήρα, συνδέεται με τον χειμερινό τουρισμό.
      Μέσος νυχτερινός φωτισμός ανά δήμο στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Εποχικότητα νυχτερινού φωτισμού στους δήμους της Ελλάδας κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Ετήσια μεταβολή νυχτερινού φωτισμού στους δήμους της Ελλάδας κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Τέλος, η ομάδα προσπάθησε να ομογενοποιήσει (να φέρει σε συγκρίσιμη κλίμακα) τους τρεις δείκτες για να υπολογίσει έναν συνολικό δείκτη ως μέσο όρο των τριών προαναφερθέντων. Ο συνολικός δείκτης αναδεικνύει τις περιοχές της χώρας μας όπου το μοτίβο του νυχτερινού φωτισμού παρέχει ενδείξεις εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. 
      Συνδυασμένος δείκτης της έντασης, εποχικότητας και της χρονικής τάσης του νυχτερινού φωτισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014 – 2024.
      Το σύνολο σχεδόν των Κυκλάδων, η Ρόδος και η Κως, τα Ιόνια Νησιά, η Κασσάνδρα και η Σιθωνία στη Χαλκιδική, η Θάσος (η οποία μεταμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε hot spot βαλκανικού τουρισμού) αλλά και η περιοχή της Αλεξανδρούπολης (που αναπτύσσεται αλματωδώς τόσο από τουριστικής όσο και από οικονομικής άποψης), εμφανίζουν σημαντικά αυξημένους δείκτες νυχτερινού φωτισμού.
      «Κάτι τέτοιο θα πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής, ιδιαίτερα των υπευθύνων για τη χάραξη των χωροταξικών πολιτικών της χώρας μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη δεν υλοποιείται σε βάρος των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και του πολύτιμου πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας μας» καταλήγει η κ. Γκεμιτζή τονίζοντας όμως παράλληλα, ακόμα και με αυτή την αύξηση, οι υπερ-φωτισμένες περιοχές της Ελλάδας δεν δίνουν την εικόνα του Λονδίνου ή της Ιταλίας. Παρά τη διαρκή αύξηση που στέλνει προειδοποιητικά σήματα για διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα μας παραμένει μια μη εντατικά φωτισμένη περιοχή.
      Ο μέσος νυχτερινός φωτισμός στην Ευρώπη (2014-2024) |Η διαφορά της Ελλάδας με τη Βόρεια Ιταλία είναι εμφανής | The Earth observation Group (EOG), Payne Institute for Public Policy, Colorado School of Mines *Οι φοιτητές στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και το συνεργαζόμενο προσωπικό του εργαστηρίου που υπογράφουν την έρευνα είναι οι: Μιχάλης Κοϊμτζίδης, Γεώργιος Φαλαλάκης, Σταύρος Σταθόπουλος, Οδυσσέας Κοψιδάς, Κωνσταντίνος Κουρτίδης.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:
      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:
      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      Περισσότερα...

      1

    • Engineer

      Σε παραγωγική λειτουργία τίθεται από σήμερα η πλατφόρμα myPyrasfaleiaLive, μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, εκπρόσωπος νομικού προσώπου ή μηχανικός μπορούν να κλείσουν ραντεβού ηλεκτρονικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, με τηλεφωνική εξυπηρέτηση ή με τηλεδιάσκεψη/βιντεοκλήση (videoconference) από τα 54 αρμόδια Γραφεία Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος (Γραφεία Πυρασφάλειας) ανά την επικράτεια.
      Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μέσω της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφαλείας κτιρίων, οικονομικών φορέων και εγκαταστάσεων.
      Η υπηρεσία υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με μέριμνα του γγ, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
      Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα» είτε απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://myPyrasfaleia.live.gov.gr και η σύνδεση γίνεται με τη χρήση κωδικών TaxisNet.
      Η διαδικασία για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι ιδιαίτερα απλή:
      - Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα, επιλέγει την υπηρεσία για την οποία επιθυμεί να κλείσει ραντεβού, τον δήμο του Γραφείου Πυρασφάλειας και τον επιθυμητό τρόπο εξυπηρέτησης (διά ζώσης, τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη).
      - Στη συνέχεια επιλέγει την ημέρα και την ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και καταχωρίζει στοιχεία επικοινωνίας του και κάποιες πληροφορίες σχετικές με το αίτημά του.
      - Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία λαμβάνει email επιβεβαίωσης του ραντεβού στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει, όπου αναφέρονται οι πληροφορίες για το ραντεβού και παρέχεται η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού ή ακύρωσής του.
      Σημειώνεται ότι τα ψηφιακά ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν και από τρίτα πρόσωπα, ωστόσο στο ραντεβού απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.
      Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας και απομακρυσμένης εξυπηρέτησης που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών από τα Γραφεία Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος για σύνθετες διαδικασίες που υποχρεώνονται να εφαρμόσουν σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, θα συμβάλλει στη μείωση συμφόρησης στις υπηρεσίες και στην αποφυγή συνωστισμού, καθώς και στην ορθότερη διαχείριση των πόρων του Δημοσίου.
      Οι υπηρεσίες που παρέχονται, σε αυτήν τη φάση, είναι δύο:
      - Η πρώτη αφορά στη διάθεση πληροφοριών στους πολίτες για την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας κτιρίων, οικονομικών φορέων, εγκαταστάσεων, καθώς και για τις διοικητικές διαδικασίες, όπως δικαιολογητικά έγκρισης μελετών (ενεργητικής) πυροπροστασίας και χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, την απαίτηση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας και τη χρονική διάρκεια ισχύος του, καθώς και κάθε άλλη ειδικότερη διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση/έκδοση των ανωτέρων πράξεων.
      - Η δεύτερη απευθύνεται αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένο διαχειριστή της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες». Ως εξουσιοδοτημένος διαχειριστής νοείται ένας εκ των μηχανικών του έργου ή τεχνική εταιρεία, στους οποίους ανατίθεται από τον ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή του οικονομικού φορέα-εγκατάστασης η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων για την έκδοση της διοικητικής πράξης πυροπροστασίας στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» και επιθυμούν να λάβουν διευκρινήσεις για τυχόν παρατηρήσεις ή ελλείψεις που έχουν λάβει από το αρμόδιο γραφείο πυρασφάλειας.
      Στο μέλλον προβλέπεται να επεκταθούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας με τη διάθεση νέων υπηρεσιών στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
      Με την υπηρεσία myPyrasfaleiaLive διευρύνεται η ομπρέλα των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ραντεβού και αυξάνεται ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου που αξιοποιούν την επιτυχημένη πλατφόρμα myDeskLive, η οποία παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
      Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myDeskLive έχουν προγραμματιστεί περίπου 1.650.000 ψηφιακά ραντεβού πολλών φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει την πλατφόρμα εντάσσοντας δεκάδες υπηρεσίες τους σε αυτήν.
      Περισσότερα...

      0

    • Engineer

      Η Αθήνα, ως κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την τουριστική βιομηχανία, συνεχίζει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των πολυτελών ξενοδοχείων. Καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά, οι επενδυτές στρέφονται προς τη δημιουργία ή ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών, ενισχύοντας τη θέση της πρωτεύουσας ως κορυφαίου προορισμού.
      Η τουριστική ζήτηση για την Αθήνα παρουσιάζει άνοδο, με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 να είναι αυξημένη κατά σχεδόν 14% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
      Αν και δεν κατευθύνονται όλοι οι επισκέπτες σε ξενοδοχεία, εντούτοις οι επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες στην Αττική βρίσκονται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και σε περιφερειακά αλλά πολύ στρατηγικά spots. Με την ανανέωση του ξενοδοχειακού δυναμικού έρχεται και η άνοδος στις τιμές, κάτι που έχει ενισχύσει τις επιδόσεις του κλάδου στην πρωτεύουσα.
      Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) 7μήνου 2024 έφτασε τα 149,09 ευρώ (αύξηση κατά 9,9% έναντι του 7μήνου 2023) και το μέσο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) έφτασε τα 115,07 ευρώ, έναντι 102,07 ευρώ του 7μήνου του 2023 (αύξηση της τάξης του 12,7%).
      Το Ace Hotel & Swim Club Athens έρχεται στη Γλυφάδα
      Μέσα στον Σεπτέμβριο του 2024 η πολυτελής αλυσίδα ξενοδοχείων Ace Hotel, με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα με το Ace Hotel & Swim Club Athens στη Γλυφάδα. Το νέο πολυτελές resort, το οποίο θα λειτουργήσει στο ακίνητο του πρώην Fenix, είναι το πρώτο εγχείρημα της Brook Lane Capital στον τομέα της φιλοξενίας, μετά την αγορά του ακινήτου τον Ιούλιο του 2021.
      Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 120 δωμάτια, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ η τοποθεσία του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα θεωρείται ιδανική για τη φιλοξενία του brand της Ace. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ace Hotel Group, Μπραντ Ουίλσον, η στρατηγική τοποθέτηση του ξενοδοχείου στη Γλυφάδα ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στοχεύοντας στη διεθνή και εγχώρια τουριστική αγορά.
      Η boutique άφιξη της Λάμψα στη Ζαλοκώστα
      Ο όμιλος Λάμψα, γνωστός για τα πολυτελή του ξενοδοχεία, ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο boutique ξενοδοχείο με σουίτες στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ζαλοκώστα 7. Το ξενοδοχείο, που θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του 2024, θα περιλαμβάνει 18 σουίτες και η επένδυση για την υλοποίησή του υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
      Η νέα μονάδα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Athens Capital Center Hotel – MGallery Collection, που βρίσκεται στην οδό Κριεζώτου και διαθέτει μόνο 15 σουίτες, ενισχύοντας την προσφορά σε σουίτες και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα, ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ και χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, έχει μισθωθεί από τον όμιλο Λάμψα για 30+10 χρόνια, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού.
      Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, ενισχύοντας την τουριστική εικόνα της πρωτεύουσας με πολυτελείς και μοναδικές προτάσεις διαμονής.
      Νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Μακρυγιάννη
      Ένα νέο επενδυτικό εγχείρημα έρχεται να προστεθεί στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη, με τη δημιουργία ενός επταώροφου ξενοδοχείου πολυτελείας στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Τρυφωνόπουλο. Η ανάπτυξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρείας TRYFON LEISURE & LUXURY VILLAS Α.Ε. και το έργο βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.
      Το πεντάστερο ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε υφιστάμενο κτίριο, το οποίο θα διατηρήσει τις όψεις του, καθώς αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η ανέγερση του ξενοδοχείου όχι μόνο δεν θα βλάψει το μνημείο, αλλά θα συμβάλει στην αποκατάστασή του. Οι εργασίες αποκατάστασης θα περιλαμβάνουν τη συντήρηση και ανάδειξη των λίθινων και μεταλλικών στοιχείων του κτιρίου, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.
      Ανάπλαση στο Μαρούσι από REDS και SWOT
      Η περιοχή του Αμαρουσίου αναμένεται επίσης να αναβαθμιστεί, με την ανάπλαση του πρώην Civitel Olympic από τις εταιρείες REDS και SWOT Hospitality. Το ακίνητο μισθώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το έργο της ανακαίνισης του ξενοδοχείου, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επανατοποθέτηση της μονάδας στην αγορά των city hotels.
      Η SWOT σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο ξενοδοχειακό brand, προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση του αστικού τουρισμού, με μακροπρόθεσμο στόχο την επέκταση σε άλλες περιοχές. Το Civitel Olympic, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Μάιο του 2024, θα ανανεωθεί πλήρως, συμβάλλοντας στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του βόρειου τομέα της Αθήνας.
      Αλλαγή ιδιοκτησίας για το Grand Hyatt Athens
      Σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε πρόσφατα και για το εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο πέρασε στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου Blackstone. Μέσω της εταιρείας HIP, η Blackstone έχει ήδη αναπτύξει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο επτά πολυτελών ξενοδοχείων, προσθέτοντας τώρα και το Grand Hyatt Athens σε αυτό το portfolio.
      Η εξαγορά του Grand Hyatt Athens από την κοινοπραξία Hines – Henderson Park αποτελεί την πρώτη επένδυση της Blackstone σε πεντάστερο ξενοδοχείο πόλης στη Μεσόγειο. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της ελληνικής αγοράς για διεθνείς επενδυτές στον τομέα του τουρισμού.
      Περισσότερα...

      0

    • GTnews

      Έως 85% μπορεί να φτάσει η κοινοτική ενίσχυση για την υλοποίηση Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στη χώρα μας, από το ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των αποβλήτων.
      Η παραπάνω συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώθηκε στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε (6/9), στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
      Σημειώνεται πως αντίστοιχο ποσοστό ίσχυε και στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020.
      Συνολικά οι διαθέσιμοι πόροι για την κατασκευή μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης που θα διατεθούν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027: «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ), ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
      Η συμφωνία για το σκοπό αυτό, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
      Περισσότερα...

      0

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.