Jump to content
  • GTnews

   Ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει πως το σκηνικό του καιρού το καλοκαίρι θα διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου. Tόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, διανύουν μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.
   Την ώρα που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν πως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, αναφέρει το forecastweather.gr.
   Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.
   «Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο μετεωρολόγος.
   Το ενδεχόμενο να βιώσει η Ευρώπη μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι αναλύει ο Guido Guidi. Σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, ο ίδιος αναφέρει πως όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει ως σενάριο.  Υπάρχουν δε σχετικές μελέτες που αναφέρουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.
   Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.
   «Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi. «Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από δύο ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το μεγάλο πρόγραμμα της πολεοδομικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την εκπόνηση περίπου 230  Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ)  ώστε να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η χώρα, ήτοι το 70% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν έχει. Τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκαν έξι συμβάσεις, μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα ΤΠΣ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουνίου 2026. Αφορούν τους δήμους:
   –          Φούρνων και Ικαρίας, προϋπολογισμού 981.274 ευρώ
   –          Κορινθίων, προϋπολογισμού 756.982 ευρώ
   –          Κύμης- Αλιβερίου, προϋπολογισμού 1.143.889 ευρώ
   –          Πεντέλης, προϋπολογισμού 629.737  ευρώ
   –          Οινουσσών,  Ψαρών και Χίου, προϋπολογισμού 2.208.662 ευρώ
   –          Βέλου-Βόχας Κορινθίας,  προϋπολογισμού 514.394 ευρώ
   Συμβάσεις
   Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας μέσω του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είχε γίνει τον Ιούνιο του 2020, με τις πρώτες προκηρύξεις μελετών να βγαίνουν στον αέρα περίπου έναν χρόνο αργότερα τον Ιούλιο του 2021.  Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή έως τα τέλη του περασμένου Απριλίου είχαν ολοκληρωθεί 113 διαγωνισμοί και για το 80% από αυτούς είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Το επόμενο διάστημα, θα συνεχιστεί η υπογραφή και άλλων συμβάσεων, οι οποίες σταδιακά περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς.
   Ταμείο Ανάκαμψης
   Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια  είναι ιδιαιτέρως στενά και θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ. Από εκεί και πέρα θα αποσταλούν στο ΥΠΕΝ, να περάσουν από την κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ώστε στην συνέχεια τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση.
   Και καθώς ο όγκος του έργου είναι τεράστιος, όπως επεσήμανε προ μηνός ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός μιλώντας σε δημοσιογράφους, “με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, θα τελειώσουν το 2045”. Γι΄ αυτό,  όπως ανέφερε, το ΤΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθούν δύο ειδικά τμήματα, ένα στο ΥΠΕΝ και ένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα υποδέχονται τα ΠΔ, προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες  ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδίδονται να γίνουν ΠΔ το αργότερο έως τα τέλη του 2026.
   Ασφάλεια για επενδυτές και πολίτες
   Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χαράσσεται νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις. Ουσιαστικά η χώρα θα διαθέτει πλέον “χάρτες” που θα αποτυπώνουν σαφώς τί   επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές.    Μάλιστα, με δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος του ΣτΕ _  αφού τα ΤΠΣ θα θεσμοθετηθούν με ΠΔ _  θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας.
   Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια   θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης,  οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις, περιοχές προστασίας και  σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων,  μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και  για   καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.
   Εκτός σχεδίου
   Επίσης, στο νέο πλέγμα σχεδιασμού περιλαμβάνονται και άλλα έργα, όπως της καταγραφής των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου να αποκτήσει το κράτος για πρώτη φορά, και μάλιστα με γεωχωρικά δεδομένα, ολοκληρωμένη αποτύπωση ώστε να μπορεί   το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.  Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί προϋπόθεση για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σήμερα δεν αναγνωρίζονται ως κοινόχρηστες οι οδοί που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ θεωρούνται ιδιωτικές και απαγορεύεται η οικοδόμηση οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές.
   Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τους   διαγωνισμούς που αφορούν στις μελέτες για την οριοθέτηση ζωνών υποδοχής συντελεστή και την υλοποίηση της Τράπεζας Γης.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στον Βοτανικό, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. Παναγιώτης Μαλακατές, ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. Δημήτρης Βρανόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα Ιωάννης Γκάνος και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε. Αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης.
   Η δημιουργία των εγκαταστάσεων (γηπέδων, προπονητηρίων, κολυμβητηρίου κ.ά.) βρίσκεται στην “καρδιά” του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
   Το έργο χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ενώ με μικρότερο ποσό συμμετέχει η "ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".

   Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις
   Το κτιριακό συγκρότημα, συνολικής επιφανείας 8.140 τ.μ., το οποίο  θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού όσο και προπονητικού χαρακτήρα.
    Συγκεκριμένα θα διαθέτει:
   Κεντρική αίθουσα κλειστού Γυμναστηρίου (Αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά. με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.
   Γυμναστήριο - προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.

   Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).
   Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.
   Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.
   Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.
   Γραφεία της διοίκησης.
   Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.
   Επιπλέον, προβλέπονται: 
   VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.

   Τέλος, προβλέπεται υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.
   Ο σχεδιασμός του κτιρίου υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών του συλλόγου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προσφερόμενου περιβάλλοντος άσκησης και γνώμονα την ευελιξία ως προς τη δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. 
   Παράλληλα το Συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, καθώς και των περιοίκων και των πολιτών εν γένει.
   Οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική  και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
   Η ενεργειακή αυτονομία συνδυάζεται και με εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιριακού συγκροτήματος.

   Ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης (συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου) και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του πλήθους/κοινού/επισκεπτών στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων. 
   Η ασφαλής διακίνηση πλήθους συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. 

   Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτιρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.
   Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες.

    
   Read more...

   0

  • GTnews

   Προειδοποιήσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την ποιότητα του αέρα. Ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές στο Κεμπέκ και τη Νέα Σκωτία του Καναδά έχει κατακλύσει τη Νέα Υόρκη και έχει δημιουργήσει έναν δυστοπικό πορτοκαλί ορίζοντα «στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».
   Εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές ΗΠΑ παλεύουν τις τελευταίες ημέρες με ανθυγιεινές συνθήκες ποιότητας του αέρα ως αποτέλεσμα της ομίχλης. Σε ορισμένες περιοχές, ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μπορούσαν ακόμα και να τον μυρίσουν στον αέρα.
   https://twitter.com/SagacityCm/status/1666637180503031808
   Ο καπνός της πυρκαγιάς που κινείται προς τα νότια έξω από τον Καναδά πάνω από το βόρειο τμήμα των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σε τμήματα του βορειοανατολικού Ατλαντικού, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
   https://twitter.com/EarthCam/status/1666543214688362498
   Μια σύσταση λόγω της ποιότητας του αέρα ίσχυε για πολλές περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης από νωρίς την Τετάρτη, με αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του μετρό της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, να αναφέρονται ως με ποιότητα αέρα που είναι «ανθυγιεινή για ευαίσθητες ομάδες».
   https://twitter.com/jimlokey/status/1666507144844156943
   Read more...

   1

  • GTnews

   Για τη σύνταξη Καταλόγου Εκπροσώπων του ΤΕΕ σε Επιτροπές Δημοσίων Συμβάσεων ανάθεσης μελετών, παροχής τεχνικών υπηρεσιών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για το έτος 2023 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  δημιουργεί Κατάλογο Μελών του, ανά κατηγορία κύριας μελέτης, για το  έτος 2023, από τον οποίο θα ορίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α’/8.8.2016), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  οι εκπρόσωποί του σε Επιτροπές δημοσίων συμβάσεων ανάθεσης μελετών, παροχής τεχνικών υπηρεσιών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών. Καλούνται τα ενδιαφερόμενα Τακτικά Μέλη, Ιδιώτες Διπλωματούχοι Μηχανικοί όλων των Ειδικοτήτων, (με Διεύθυνση εντός του Ν. Αττικής και Ν.Κυκλάδων)  να υποβάλουν Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη του παραπάνω Καταλόγου, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται στο ΕΝΤΥΠΟ   που ακολουθεί.
   Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Μελέτες: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/ΑΙΤΗΣΗ_ΜΕΛΕΤΕΣ-2023-Β.doc       2. Για τη σύνταξη Καταλόγου Εκπροσώπων του ΤΕΕ σε Επιτροπές  Δημοσίων Συμβάσεων Έργων και  Επιτροπές Παραλαβής Έργων για το έτος 2023 (Ν. 4412/2016, άρθρο 221, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α’/8.8.2016), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, δημιουργεί Κατάλογο Μελών του  για το  έτος 2023, από τον οποίο θα ορίζονται,  μετά από δημόσια κλήρωση,  οι εκπρόσωποί του σε Επιτροπές Δημοσίων Συμβάσεων  Έργων και Επιτροπές Παραλαβής Έργων.
   Καλούνται τα ενδιαφερόμενα Τακτικά Μέλη, Ιδιώτες Διπλωματούχοι Μηχανικοί όλων των Ειδικοτήτων,  (με Διεύθυνση εντός του Ν. Αττικής και Ν.Κυκλάδων),  να υποβάλουν Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη του παραπάνω Καταλόγου, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται στο ΕΝΤΥΠΟ που ακολουθεί.
   Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Έργα: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/ΑΙΤΗΣΗ_-ΕΡΓΑ-2023-Β.doc Διευκρινίζεται ότι όσοι,
   Α) μετέχουν ήδη στον Κατάλογο των εκπροσώπων για το έτος 2023 ΔΕΝ χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση
   Β) μετείχαν στον Κατάλογο των εκπροσώπων τα προηγούμενα έτη και επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση χρησιμοποιώντας το ως άνω EΝΤΥΠΟ ώστε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο για το έτος 2023.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν στο ενημερωτικό σημείωμα για την προστασία προσωπικών δεδομένων που προσαρτάται στο έντυπο Αίτησης.
   Η Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο  σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο pdf) στο Email:  [email protected]
   Προθεσμία υποβολής :  μέχρι Παρασκευή 30/6/2023
    
   Read more...

   1

  • GTnews

   Σας ενημερώνουμε ότι, εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/57320/830/24-05-2023 (ΑΔΑ: 62ΚΡ4653Π8-ΡΞΑ) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνονται:
   Α. οι υπό στοιχεία «Π.Π.Α.‐Κ.1‐07» και «Π.Π.Α.-Κ.2.5-07» Προσωρινοί Πίνακες Απορριπτέων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων
   Β. οι υπό στοιχεία «Ο.Π.Ε.-Κ.1-07» και «Ο.Π.Ε.-Κ.2.5-07» Οριστικοί Πίνακες Εγκεκριμένων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων
   Γ. ο υπό στοιχεία «ΠΟΛ-Ο.Π.Ε.-05» Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Πολυκατοικιών
   Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Αποτελέσματα Αξιολόγησης  της ιστοσελίδας του προγράμματος.
   Η απόφαση: https://diavgeia.gov.gr/doc/62ΚΡ4653Π8-ΡΞΑ
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η παρούσα Έκθεση έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Κλιματική Αλλαγή (E.A.Δ.Ο.) του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
   Η εκτενής Έκθεση παρουσιάζει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση αλλά και τις επιστημονικές προκλήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή.
   Στο πλαίσιο της Έκθεσης μελετήθηκε η ανθεκτικότητα των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας στην ξηρασία, στις υψηλές θερμοκρασίες και στις λοιπές κλιματικές παραμέτρους σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα στο παρόν και τις πλέον πρόσφατες προσομοιώσεις των μεταβολών τους στο μέλλον.
   Μελετήθηκε η πιθανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην καταλληλότητα ενδιαιτήματος των σημαντικότερων δασικών ειδών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πρότυπα βιοποικιλότητας της χώρας και στις περιοχές Natura 2000, στους δασικούς τύπους καθώς και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που τα δάση προσφέρουν. Σκοπός ήταν να υποστηριχτούν οι αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης με επιστημονικά κριτήρια σχετικά με τις απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές αυτές και οι οικοσυστημικές τους υπηρεσίες, με τελικό στόχο τη διαμόρφωση σχεδίων διαχείρισης που θα είναι προσαρμοσμένα στα νέα κλιματικά δεδομένα.
   Στην Έκθεση παρουσιάζονται οι στατιστικά σημαντικές κλιματικές παράμετροι που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές. Με χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής διακριτικής ικανότητας και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, αναλύθηκαν τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στο σύνολο της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και οι παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με αυτές (χαρακτηριστικά υποβάθρου, μετεωρολογικές συνθήκες, μεταβατικές ζώνες, κτλ.).
   Με χρήση νευρωνικών δικτύων και ατμοσφαιρικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, που λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων την κοινωνικοοικονομική συνιστώσα, την αστικοποίηση, την αλλαγή της αξίας γης, την κινητικότητα, τα κλιματικά - μετεωρολογικά δεδομένα καθώς και τα δορυφορικά δεδομένα, εκτιμήθηκε σε υψηλή χωρική ανάλυση ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για διαφορετικά σενάρια εκπομπών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Ένα άλλο αντικείμενο της Έκθεσης ήταν ο προσδιορισμός της εξάπλωσης των πυρκαγιών στο πλαίσιο της μετεωρολογικής πρόγνωσης, αλλά και των κλιματικών προσομοιώσεων, και η εκτίμηση της επίδρασης των διαφορετικών τύπων βλάστησης στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.
   Η έκθεση εδώ: http://www.academyofathens.gr/sites/default/files/Έκθεση_ΕΑΔΟ.pdf
   ή
   Η Ανθεκτικότητα των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων Έκθεση_ΕΑΔΟ.pdf
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή του ν. 4799/2021 ως αρμόδια για την ωρίμανση και την υλοποίηση της Δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, υποέργα 1 & 5 Ανακαίνιση Υποδομών ΠΦΥ- Ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων» RRF 16755, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
   Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης,  το Ταμείο, λειτουργώντας κατ’ εντολή, στο όνομα και για λογαριασμό του δικαιούχου, διενεργεί το διαγωνισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5Β του ν. 3986/2011 για την ανάθεση του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 18 ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 4ης Υ.ΠΕ., ΤΜΗΜΑ Α: ΚΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΚΥ ΔΙΚΑΙΩΝ, ΤΜΗΜΑ Β: ΚΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ Γ: ΚΥ ΣΑΠΩΝ, ΚΥ ΙΑΣΜΟΥ, ΚΥ ΑΒΔΗΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ Δ: ΚΥ ΕΧΙΝΟΥ, ΚΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ Ε: ΚΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΚΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΣΤ: ΚΥ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΚΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΚΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ, ΤΜΗΜΑ Ζ:ΚΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ΚΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΚΥ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ, ΤΜΗΜΑ Η: ΚΥ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ», με Αναθέτουσα Αρχή την 4η Δ.Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης.
   Η διαδικασία είναι ανοικτή και θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων – «Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.»  με συστημικούς αριθμούς 200586, 200587, 200588, 200589, 200590, 200591, 200592 & 200593 (Διαδικτυακή Πύλη: www.promitheus.gov.gr).
    Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 19/07/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00.
   Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα συνημμένα έγγραφα στον ανωτέρω σύνδεσμο. 
   Περίληψη διακήρυξης: https://hradf.com/wp-content/uploads/2023/06/9ΘΖ146ΜΩΝ1-Ν9Υ.pdf
   Διακήρυξη: https://hradf.com/wp-content/uploads/2023/06/ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ_18-ΚΥ-4η-ΔΥΠΕespd_signed-ΚΗΜΔΗΣ.pdf
   Read more...

   0

  • Engineer

   Τις συμμαχίες της επόμενης μέρας για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ οργανώνουν προεκλογικά οι τρεις ισχυρότεροι όμιλοι παραχωρήσεων της χώρας.
   Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις και η ΑVAX, βρίσκονται πίσω από την πρόταση που διεκδικεί την κατασκευή της νέας γενιάς των επεκτάσεων της Αττικής Οδού και υποβλήθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προχωρήσει με το νέο θεσμό των πρότυπων προτάσεων (unsolicited proposal) που ψηφίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση πέρσι το καλοκαίρι.
   Η πρόταση των τριών μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας προβλέπει την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Ραφήνα, την επέκταση της Αττικής Οδού από τον κόμβο Κορωπίου έως τον κόμβο Καλυβίων με στόχο να αναβαθμιστεί η σύνδεση με το Λαύριο και την υπόγεια σήραγγα της Ηλιούπολης από τον Καρέα έως την Λ. Βουλιαγμένης. Ο αρχικός σχεδιασμός που φαίνεται να τηρείται προέβλεπε και την μετατροπή της Λ. Βουλιαγμένης σε δρόμο ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς φανάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο σχήμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελέγχει ποσοστό 36% και από 32% οι δύο μέτοχοι της υφιστάμενης Αττικής Οδού, Άκτωρ Παραχωρήσεις και ΑVAX.
   Για τη σήραγγα Ηλιουπόλεως υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και της Lamda Development προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για την επέκταση προς τα νότια προάστια ενώ για τις άλλες επεκτάσεις δεν υπάρχει καμία μελετητική ωριμότητα. Παρά τα σενάρια και τα εναλλακτικά σχέδια που μελετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα νέα έργα της Αττικής Οδού τελικά επιλέχθηκε να δοθεί η υφιστάμενη σύμβαση χωρίς πρόσθετα έργα και να «πακεταριστούν» σε μία νέα σύμβαση με νέα διόδια, οι υπόλοιπες επεκτάσεις του αστικού αυτοκινητόδρομου. Για το νέο σχεδιασμό είχε προϊδεάσει και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας ότι απόφαση της κυβέρνησης εφόσον επανεκλεγεί είναι η δημιουργία ενός ενιαίου έργου για τις επεκτάσεις που θα τρέξει η επόμενη κυβέρνηση με την μέθοδο των πρότυπων προτάσεων.
   Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σχετική πλατφόρμα υποβολής προτάσεων που άνοιξε το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον άλλες πέντε προτάσεις από μεγάλους τεχνικούς ομίλους για άλλα έργα, τα οποία θα επεξεργαστεί η νέα κυβέρνηση.
   Ο θεσμός των unsolicited proposal περιλαμβάνει έργα άνω των 200 εκ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ωρίμανσης υποδομών που θα συμβασιοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, παραχώρησης ή ακόμη και ως κλασικά δημόσια έργα, αξιοποιώντας την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα. Οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι πιέζουν ώστε ο πήχης του προϋπολογισμού των πρότυπων προτάσεων να πέσει για να μπορούν με τον ίδιο τρόπο να προχωρήσουν και περιφερερειακά έργα.
   Αρμόδια επιτροπή του υπουργείου θα αξιολογεί την προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας του έργου, τη μελέτη κόστους οφέλους αλλά και το σχέδιο χρηματοδότησης που θα υποβάλλεται από τον προτείνοντα. Εκείνη με την σειρά της, θα κρίνει αν θα διαβιβάσει προς έγκριση το φάκελο στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που θα εγκρίνει την πρόταση. Στην περίπτωση που κατά την δημοπράτηση του έργου υπάρξει άλλος μειοδότης πλην εκείνου που κατέθεσε την πρόταση, τότε ο ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει να αποζημιώσει την εταιρεία που έχει υποβάλλει την πρόταση για το κόστος ωρίμανσης του έργου. Για την υποβολή της πρότασης καταβάλλεται παράβολο υπέρ του δημοσίου ίσο με το 1 τοις 1000 επί της αξίας του έργου, από το οποίο σε περίπτωση απόσυρσης της πρότασης επιστρέφεται το 30%.
   Ο νέος μηχανισμός προωθεί την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων, από τον ιδιωτικό τομέα, με μια διαδικασία που κρίνεται επωφελής και για το δημόσιο καθώς θα απελευθερώσει δυνάμεις και ανθρώπινους πόρους για την ταχύτερη προώθηση άλλων έργων και προτεραιοτήτων.
   Επιπλέον με το νέο μηχανισμό το δημόσιο προωθεί την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα και σε επίπεδο σχεδιασμού έργων και ανοίγει το δρόμο για την προώθηση έργων με καινοτόμες ιδέες που είναι προτεραιότητα της πολιτείας.
   Η εκμετάλλευση της ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα στην πρόοδο των έργων, κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής αφού δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον, καταλήγουν οι διαδικασίες να γίνονται πιο γραφειοκρατικές και να διαρκούν περισσότερο από την ίδια την κατασκευή των έργων.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:
   α. Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και την καταχώρηση της Πρότασης Παρεμβάσεων και της Καταγραφής Παρεμβάσεων.
   Η επιλέξιμη αμοιβή ενεργειακών επιθεωρήσεων καθορίζεται ως εξής:
   Α' ΠΕΑ: για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 2,50 €/m2 ωφέλιμης επιφάνειας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 400 €.
   Β' ΠΕΑ: για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 2,50 €/ η2ωφέλιμης επιφάνειας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 400 €.
   β. Η επιλέξιμη αμοιβή για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθορίζεται ως εξής:
   Για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 150 € επαυξημένη κατά 3,00 €/ η2ωφέλιμης επιφάνειας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 550 €.
   γ. Η επιλέξιμη αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου σχετικά με την υποβολή και διαχείριση της αίτησης, καθορίζεται ως εξής:
   Για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 250 € επαυξημένη κατά 1,50 €/m2 ωφέλιμης επιφάνειας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 450 €.
   δ. Η επιλέξιμη αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για την εκπόνηση μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου), ορίζεται ως εξής:
   Για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, μέχρι 300 €/αμοιβή, με δυνατότητα πολλαπλών αδειών/μελετών και έως του συνολικού ποσού των 700 €.
   Το ανώτατο συνολικό επιλέξιμο κόστος λοιπών δαπανών, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις 2.500 € ανά αίτηση (δαπάνες α, β, γ, δ).
   Επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να δηλώνεται αν θα απαιτηθεί η δαπάνη (δ).
   Σημειώνεται ότι τα τελικά επιλέξιμα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών θα καθορίζονται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών. Τόσο το τελικό επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων όσο και το τελικό κόστος των λοιπών δαπανών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα συνολικά ποσά της απόφασης Υπαγωγής καθώς και τα επιμέρους ανώτατα όρια παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών του Προγράμματος. Επίσης, η επιχορήγηση δεσμεύεται στα πλαίσια του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων, όμως η καταβολή της γίνεται πάντα επί του τελικού επιλέξιμου κόστους παρεμβάσεων. Συνοπτικά οι ανώτατες τιμές έχουν ως εξής:
   Πίνακας 4.2.1 Ανώτατες τιμές επιλέξιμων λοιπών δαπανών
   Α/Α
   Υπηρεσία
   Επιλέξιμη δαπάνη (€)
   1
   ΠΕΑ Α'
   75 + 2,50/m2 με μέγιστο 400
   2
   ΠΕΑ Β'
   75 + 2,50/m2 με μέγιστο 400
   3
   Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
   150+3,00/m2 με μέγιστο 550
   4
   Τεχνικός ΣύμΟουλος
   250+l,50/m2 με μέγιστο 450
   5
   Άδεια / Μελέτη (1>
   300/άδεια ή μελέτη και έως 700 συνολικά
   Ανώτατο συνολικό επιλέξιμο κόστος λοιπών δαπανών
    2.500 €
   (1> Δυνατότητα περισσότερων από μία άδειες/μελέτες με μέγιστο όριο ανά άδεια/μελέτη αλλά και συνολικά
   Όλες οι ανωτέρω τιμές συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24%. Για τις περιπτώσεις όπου, οι μελετητές / τεχνικοί σύμβουλοι / ενεργειακοί επιθεωρητές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών που καθορίζονται στο παρόν Κεφάλαιο και περιλαμβάνονται στην απόφαση Υπαγωγής, θα μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ. Ως βάση της απομείωσης θεωρείται η αρχική δαπάνη προ ΦΠΑ 24%.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Σε ρυθμούς ηλεκτροκίνησης, παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, συνεχίζει να κινείται ο πλανήτης, με την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (Electric Vehicles-EVs) να αριθμεί πλέον 11 εκατομμύρια EVs, τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους ανά τον κόσμο. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως αναφέρει και το ΣΕΠΕ,  ανεβάζει το ποσοστό της διείσδυσης των EVs στο 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC για το 2022. Από πλευράς κατασκευαστών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IDC, οι 3 κορυφαίοι παίκτες παγκοσμίως, η BYD, η Tesla και η SAIC-GM Wuling, ελέγχουν πλέον το 36,11% της αγοράς EVs παγκοσμίως.
   Η πιο δυναμική αγορά του κόσμου για την ηλεκτροκίνηση είναι η κινεζική: με γνώμονα τη βελτιωμένη προσφορά, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές από εταιρείες αυτοκινήτων, η αγορά ηλεκτρονικών οχημάτων της Κίνας έφτασε σχεδόν τις 7 εκατ. μονάδες με ποσοστό διείσδυσης 31,3% το 2022.
   Στην Κίνα, οι τρεις κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας ηλεκτροκίνησης – BYD, SAIC και Tesla – καταλαμβάνουν το 53% της αγοράς το 2022. Ειδικά στην αγορά EVs της Κίνας, το “top 10” κυριαρχείται από τοπικά brands, με εξαίρεση την Tesla, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης με μερίδιο αγοράς 10,3% (το 2022).
   “Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι γρήγορη, συνεπώς υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Μόνο αν αποκτήσουν πλεονέκτημα εκ των προτέρων, οι παίκτες μπορούν να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους και να κερδίσουν την τελική νίκη”, σχολιάζει η IDC.
    Οι πιο πολλά υποσχόμενες αγορές
   Η εταιρεία ερευνών, στη μελέτη της για την παγκόσμια αγορά ηλεκτροκίνησης, εντοπίζει τις πιο πολλά υποσχόμενες αγορές του πλανήτη για τον κλάδο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. “Συνεχίστε τις επενδύσεις στις αγορές με τη μεγαλύτερη αξία, την Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που είναι ανταγωνιστικές για τον κλάδο. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία κ.λπ., έχουν επίσης σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης”, σημειώνει στην έκθεσή της η IDC.
   Κομβικό θέμα το λογισμικό
   Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη στενής συνεργασίας του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας με αυτό της τεχνολογίας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τις εκτεταμένες τεχνολογικές επενδύσεις, στις οποίες είναι ανάγκη να επενδύσουν οι επιχειρήσεις του τομέα. «Οι κατασκευαστές είναι ανάγκη να επιλέξουν την πιο κατάλληλη τεχνολογική διαδρομή. Πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, για να βελτιώσουν τις τεχνολογικές τους ικανότητες, ειδικά σε ό,τι αφορά στο λογισμικό», τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας.
   Ένα άλλο κεντρικό θέμα, με το οποίο βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος ο κλάδος, είναι η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. «Οι κατασκευαστές είναι σημαντικό να εντοπίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τις ελλείψεις ταλέντων, ειδικά για λειτουργίες διαδικτύου και επικοινωνίας, να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν παγκόσμια ταλέντα», καταλήγει η IDC.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων), μια σύμβαση αξίας περίπου 106 εκατ. ευρώ, όπως έχει προϊδεάσει ήδη η στήλη BackStory.
   Η κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Intrakat– SUEZ ΕAU France S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε μεταφερθεί (μετά από πολλές παρατάσεις) για το τέλος Μάιου (30/05). Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στον διαγωνισμό τελικά δεν κατατέθηκε προφορά καθώς ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων έδειξε ενδιαφέρον στο τελευταίο στάδιο.
   Ο προβληματισμός των κατασκευαστών
   Κατά συνέπεια, το έργο που «φιλοδοξούσε» να καλύψει το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και να εξασφαλίσει την άρδευση 24.000 στρεμμάτων, για την ώρα μένει δίχως ιδιώτη φορέα επένδυσης.
   Μένει να φανεί αν από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επανέλθουν με νέα δεδομένα και νέους όρους. Γιατί όπως έχει αναδείξει το insider.gr, για κάποιους ΣΔΙΤ διαγωνισμούς που έρχονται από το παρελθόν, με άλλα δεδομένα, διαφορετικά κοστολόγια, άλλες χρηματοοικονομικές (εν προκειμένω ίσως και κλιματικές) συνθήκες, υπάρχει προβληματισμός και σκεπτικισμός από πλευράς των κατασκευαστικών ομίλων (ιδίως σε κτηριακά projects).
   Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι «τρέχουν» πολλοί μεγάλοι διαγωνισμοί που απαιτούν κεφάλαια/ρευστότητα, τεχνική επάρκεια και ανθρώπινους πόρους, οι κατασκευαστές εσχάτως είτε έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είτε ενίοτε… δεν εμφανίζονται καν στο στάδιο των προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στάδια του διαγωνισμού έχουν λάβει πλήθος παρατάσεων τα τελευταία χρόνια.
   Ποιο ήταν το έργο
   Για την ιστορία, το έργο θεωρούνταν αυξημένης σημασίας για την περιοχή ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ ήταν για 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούσαν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχονταν σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ).
   Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορούσε στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.
   Το έργο αφορούσε στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Την "ακτινογραφία" των έργων στο μεγάλο project του Ελληνικού παρουσίασε η Lamda Development στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές της αγοράς.
   Πιο αναλυτικά στον πύργο Riviera Tower έχει σκυροδετηθεί το 100% των θεμελίων που φτάνει μέχρι και 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Επίσης στο 60% έχει φτάσει η διάτρηση και σκυροδέτηση των πυλώνων.
   Συνολικά υπάρχουν 205 πυλώνες. Στο 90% έχει φτάσει η κατασκευή της διαφραγματικής περιμέτρου. Να θυμίσουμε πως τα έργα έχει αναλάβει το σχήμα Bouygues Batiment International – Intrakat.
   Για τα οικιστικά projects οι άδειες εκδόθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα Cove Residences (Condos).
   Στο Vouliagmenis Mall, έχει επιλεγεί το σχήμα Rizzani de Eccher-AVAX για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες Early Contractor Involvement (ECI) σε σχέση με το όλο εγχείρημα.
   Το Vouliagmenis Mall θα είναι το πρώτο mall στην Ελλάδα που θα αποκτήσει το LEED Gold και ήδη έλαβε την προ-πιστοποίηση. Η οικοδομική άδεια αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο.
   "Πράσινη" πιστοποίηση θα αποκτήσει και το Riviera Galleria η οικοδομική άδεια του οποίου αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ανατινάχθηκε» σήμερα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας. Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν– εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.
   Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.
   Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.
   Οι αντίπαλες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή του φράγματος.
   «Το [φράγμα στην] Καχόβκα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
   Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια», ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.
   Η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, ανέφερε ο περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν.
   «Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο», προειδοποίησε ο κ. Προκούντιν μέσω Telegram στις 06:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].
   Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κάπου 80 κοινότητες θα χρειαστεί να εκκενωθούν στην περιοχή.
   Δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια –το μεγαλύτερο της Ευρώπης– διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. ΑΠΕ ΜΠΕ
   Read more...

   0

  • Engineer

   Για ακόμη ένα καλοκαίρι ξηρασίας αλλά και κρίση λειψυδρίας προειδοποιούν οι ειδικοί στην Ευρώπη. Οι υδάτινοι πόροι στην ήπειρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιοι λόγω κλιματικής κρίσης, που δείχνει τα δόντια της με θερμοκρασίες- ρεκόρ ήδη από την άνοιξη και έναν αφύσικα ζεστό χειμώνα  που επηρέασε αισθητά τα ποτάμια και τις πίστες σκι της περιοχής.
   Οι δεξαμενές ύδατος σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία έχουν πέσει σε επίπεδα που συνήθως συναντάμε στην κορύφωση του καλοκαιριού, όταν και έχουμε σφοδρά κύματα καύσωνα. Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει για την έλλειψη νερού τόσο στη Γαλλία όσο και  στην Ισπανία. Οι αγροτικές καλλιέργειες απειλούνται ανά την ήπειρο και μαζί με τη λειψυδρία, εκπέμπεται σήμα SOS και για μία επισιτιστική κρίση με νέα εκτίναξη των τιμών βασικών ειδών διατροφής.
   Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρέαζε την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι περίμεναν οι ερευνητές προηγουμένως. Η μελέτη δημοσιεύτηκε αφότου ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών πέρυσι, με την ξηρασία να θεωρείται ότι ήταν η χειρότερη που είχε δει η περιοχή εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.
   Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς δήλωσαν στο CNBC ότι η Ευρώπη υποφέρει από μια σοβαρή ξηρασία από το 2018, με τις επιπτώσεις να γίνονται σαφείς πέρυσι, καθώς η στάθμη των υδάτων που υποχώρησε προκάλεσε σοβαρή ζημιά τον όλεθρο στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, ενώ πολλά υδρόβια είδη έχασαν τους οικοτόπους τους. «Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», σχολίασε στο CNBC ο Torsten Mayer-Gürr, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την παροχή νερού εδώ — πρέπει να το σκεφτούμε αυτό».
   Το 2022 ήταν «ένα μήνυμα αφύπνισης»
   Στην Ισπανία, όπου το θερμόμετρο προσέγγισε τους 40 βαθμούς Κελσίου ήδη από τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η ξηρασία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα για τη χώρα. «Η κυβέρνηση της Ισπανίας και εγώ γνωρίζουμε ότι η συζήτηση γύρω από την ξηρασία θα είναι μια από τις κεντρικές πολιτικές συζητήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», είπε ο Σάντσες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Associated Press.
   Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε ένα πακέτο 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό της τομέα.
   Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση στιγμιότυπο νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν το 2022, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν σε μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
   Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν προειδοποιητικές συνθήκες για ξηρασία για περισσότερο από το 1/4 της Ένωσης των 27 κρατών – μελών, ενώ το 8% της περιοχής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού ξηρασίας.
   Ένα «βάναυσο» καλοκαίρι
   Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, σημείωσε πάντως ότι οι έντονες βροχοπτώσεις στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στη μερική πλήρωση των δεξαμενών και στη βελτίωση της υγρασίας του εδάφους.
   Ωστόσο, προειδοποίησε, σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στον Νότο εξακολουθεί να είναι πολύ στεγνό το έδαφος και υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα «βάναυσο» καλοκαίρι.
   «Για την ασφάλεια των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το νερό — και νομίζω ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους ήταν πραγματικά μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Ευρωπαίους», είπε η Burgess στο CNBC.
   Η Chloe Brimicombe, ερευνήτρια για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, σχολίασε ότι η λειψυδρία ήταν κάποτε ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στη νότια Ευρώπη, αλλά τότε επεκτείνεται σε όλη την ήπειρο. «Πιστεύω ότι η Κεντρική και η Δυτική Ευρώπη είναι λιγότερο προετοιμασμένες – και τα επόμενα χρόνια έχει τη δυνατότητα να τις χτυπήσει με τρόπο που πραγματικά δεν περίμεναν», είπε η Brimicombe στο CNBC. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει», κατέληξε.
   Read more...

   0

  • GTnews

   Δεκατρία νέα έργα εγκεκριμένης επιχορήγησης περί τα 4 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην πράσινη καινοτομία και τη γαλάζια ανάπτυξη, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα "Business Innovation Greece" του Innovation Norway.
   Ολοκληρώθηκε από το Innovation Norway η εξέταση επιχειρηματικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης "Business Innovation Greece" και θα χρηματοδοτηθούν 13 σχέδια.
   Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB αποτελεί τον Εθνικό συνεργάτη του Innovation Norway για την υλοποίηση του προγράμματος "Business Innovation Greece".
   Μέσω του προγράμματος παρέχεται, επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα ενίσχυση) για την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου καινοτομίας, ευκαιρίες συνεργασίας σε νέα τεχνογνωσία με επιχειρήσεις της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, δικτύωση και ανάπτυξη ικανοτήτων, κ.α.
   Τα 13 νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα "Business Innovation Greece" του Innovation Norway είναι έργα στους τομείς
   * Πράσινη καινοτομία
   * Γαλάζια ανάπτυξη
   * Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
   Συνοπτικά τα έργα αφορούν:
   -Η επένδυση ROBOTIC CONCENTRATED SOLAR THERMAL COLLECTOR - LIGHTHEAT συνολικού ύψους επένδυσης 864.838 ευρώ επιχορηγείται με 400.500 ευρώ για την ανάπτυξη λύσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλιακή θερμική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης - αλλά και ψύξης - των κτιρίων και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρού νερού. Σημειώνεται ότι το αποτύπωμα ολόκληρου του συστήματος είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί στην ταράτσα των περισσότερων εμπορικών κτιρίων ενώ δεν είναι ορατό από το επίπεδο του εδάφους. Υποστηρικτής του έργου στην Ελλάδα είναι η MONOSCIENCE - ECOBUILDERS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΩΣΕΩΝ ΑΕ.  Το έργο "Ανάπτυξη του πρώτου εμπορικά βιώσιμου ηλιακού πάνελ στον κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία περοβσκίτη" συνολικής επένδυσης 956.727 ευρώ που επιχορηγείται με 433.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι περοβσκίτες αλογονιδίου είναι μια οικογένεια υλικών που έχουν δείξει δυνατότητες υψηλής απόδοσης και χαμηλό κόστος παραγωγής σε ηλιακά κύτταρα. Τα ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια με ραγδαίες αυξήσεις στην απόδοση, από αναφορές περίπου 3% το 2009 σε πάνω από 25% σήμερα. Ωστόσο, παραμένουν αρκετές προκλήσεις προτού γίνουν μια ανταγωνιστική εμπορική τεχνολογία. Υποστηρικτής του έργου είναι η Brite Hellas S.A. Επένδυση "Green Offspring" συνολικού ύψους 2.421.598 ευρώ που επιχορηγείται με 1.210.555 ευρώ για μια νέα μηχανή εκτύπωσης στην παραγωγή προϊόντων αγώγιμου μελανιού. Υποστηρικτής του έργου το τυπογραφείο της Pressious Arvanitidis. Το έργο "επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων από την υγειονομική ταφή στην κυκλική οικονομικά" συνολικής επένδυσης 1.430.800 ευρώ εκ των οποίων επιχορηγούνται τα 855.280 ευρώ αφορά στην βελτίωση της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων σε περιοχές - στόχους, η οποίες δεν διαθέτουν αδειοδοτημένες σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων. Υποστηρικτής του έργου είναι η ΕΛΔΙΑ Α.Ε.  Συνεργατικό σχήμα συνολικής επένδυσης 895.713 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 375.841 ευρώ για την απαλλαγή από τον άνθρακα της ναυτιλίας. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας λύσης λογισμικού με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών. Υποστηρικτής του έργου η DeepSea Technologies. Το έργο "Καινοτόμος πλατφόρμα βασισμένη σε ΤΠΕ για έλεγχο εκπομπών και βελτιστοποίηση καυσίμων στον θαλάσσιο τομέα (EcoMaRE)" συνολικής επένδυσης 755.500 ευρώ εκ των οποίων επιχορηγούνται τα 449.000 ευρώ. Αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμου πλατφόρμας θαλάσσιων επιδόσεων βασισμένη σε σύννεφο ICT για διαχείριση ελέγχου εκπομπών και βελτιστοποίηση καυσίμων στις θαλάσσιες μεταφορές.. Η πλατφόρμα EcoMaRE θα αναπτύξει σύστημα που θα επικοινωνεί με κινητήρες πλοίων ώστε να προσαρμόζουν αυτόνομα τη λειτουργία τους βάσει ορισμένων απαιτήσεων και κανονισμών, προκειμένου να επιτευχθεί βελτιστοποίηση όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου, την ενεργειακή απόδοση και τις εκπομπές ρύπων. Υποστηρικτής του έργου είναι η Information Technology for Market Leadership IKE (ITML).  Το έργο "Ready2Respond!" συνολικού ύψους επένδυσης 399.150 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 146.150 ευρώ. Αφορά στην ανάπτυξη πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων για την διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τη βιορρύπανση σε επιχειρήσεις θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας. Υποστηρικτής του ελέγχου είναι η SQ LEARN.  Το έργο "Πλατφόρμα Αναλύσεων Δεδομένων για Ευφυή Διαχείριση Βιοαπόρριψης στη Θαλάσσια Υδατοκαλλιέργεια - iMAq!" συνολικής επένδυσης 404.700 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 182.475 ευρώ. Αφορά στην αυτοματοποίηση παραγωγικής διαδικασίας σε μονάδες παραγωγής πλαστικών δοχείων που, σήμερα, λειτουργούν χειροκίνητα. Το έργο θα βελτιστοποιήσει την αποθήκευση και τη διανομή πρώτων υλών με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του διαθέσιμου αποθέματος, θα εξαλείψει το χρόνο διακοπής λειτουργίας του μηχανήματος, θα βελτιστοποιήσει τον ποιοτικό έλεγχο, θα μειώσει την ένταση εργασίας και θα αυξήσει τον ελεύθερο χώρο εργασίας και αποθήκευσης. Υποστηρικτής του έργου είναι η EMVIS S.A. Το έργο PRACCIS (Plastic Resin Automatic Central Conveying Intelligent System) αφορά σε επένδυση συνολικού ύψους 2.481.066 ευρώ από τα οποία επιχορηγείται το 1.240.000 ευρώ και πιο συγκεκριμένα θα αναπτυχθεί καινοτόμος λύση για την αυτόματη εκτέλεση επιθεωρήσεων του εναέριου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs - drones) και μηχανική μάθηση (ML) και αλγόριθμους AI. Η χρήση ντρόουνς θα κάνει τις επιθεωρήσεις λιγότερο χρονοβόρες, πιο αξιόπιστες και ασφαλέστερες για το εμπλεκόμενο προσωπικό. Για το έργο αυτό, η Renel έχει συνεργαστεί με δύο ελληνικούς φορείς: την Innora, μια μικροεπιχείρηση που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα UAV και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο οποίος θα είναι ο πιλοτικός χρήστης του τη λύση στο πλαίσιο του έργου. Υποστηρικτής του έργου είναι η Plastics - K. Kotronis SA. Το έργο ALTITUDE (automatic aerial network inspection using drones and machine learning) συνολικής επένδυσης 1.226.914 ευρώ εκ των οποίων επιχορηγούνται τα 693.500 ευρώ αφορά σε μία ολοκληρωμένη λύση τηλεματικής υψηλής ακρίβειας για συνδεδεμένα οχήματα. Υποστηρικτής του ελέγχου είναι η RENEL IKE.  O7Connected - An Innovative Connected Vehicles Platform for Safe and Eco Mobility. Πρόκειται για έργο Ε&Α συνολικής επένδυσης 696.750 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 315.188 ευρώ για την απλοποίηση των επικοινωνιών μέσω email που σχετίζονται με τις διαδικασίες προμηθειών/αγορών στον ναυτιλιακό τομέα. Επί του παρόντος, όλη η επικοινωνία και ο προγραμματισμός παραγγελιών που σχετίζονται με εργασίες συντήρησης στα πλοία, για παράδειγμα η παράδοση εξαρτημάτων και εξοπλισμού πλοίων, γίνεται μέσω email. Ο όγκος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία μπορεί να είναι τουλάχιστον 100.000 ετησίως, με μερικά από αυτά να έχουν πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες. Υποστηρικτής είναι η Oseven.  Έργο Ε&Α (ENTERPRISE SEARCH SOLUTION FOR MARINE PROCUREMENT PROCESS) συνολικής επένδυσης 151.950 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 67.500 ευρώ με σκοπό να καταστούν διαθέσιμες ακριβείς και εφαρμόσιμες πληροφορίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση των κατασκευαστικών εργασιών και θα οδηγήσει στη βελτίωση της παρακολούθησης τόσο της συνολικής κατασκευαστικής διαδικασίας όσο και της χρήσης υλικών και προμήθεια στο εργοτάξιο. Υποστηρικτής είναι η Ulysses Hellas SA.  Το έργο Aerobuilder συνολικής επένδυσης 304.350 ευρώ από τα οποία επιχορηγούνται τα 137.750 ευρώ για την ανάπτυξη ενός ημιαυτόνομου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV - drone) εξοπλισμένου με κάμερες βάθους και στερεοφωνικά και LIDAR, που θα επιτρέπει στο UAV να εκτελεί περιοδική παρακολούθηση - χαρτογράφηση εργοταξίου και διαδικασίας και θα διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για να αυτοματοποιηθεί η διαχείριση υλικών. Υποστηρικτής είναι η Vertliner P.C.
   Read more...

   0

  • GTnews

   Δόθηκε σε κυκλοφορία σήμερα η Διώρυγα της Κορίνθου για την θερινή περίοδο έως τις 2 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Ολοκληρώθηκε έτσι η 2η Φάση του έργου και η Διώρυγα θα κλείσει τον Οκτώβριο για να συνεχιστούν οι εργασίες προκειμένου το έργο να παραδοθεί οριστικά στις αρχές του νέου έτους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2022. Το έργο σήμερα έχει ποσοστό ολοκλήρωσης 60%.
   Στη περίοδο των τεσσάρων μηνών που η Διώρυγα θα παραμείνει ανοικτή δεν θα εκτελούνται εργασίες κατασκευής των πασσαλότοιχων αντιστήριξης, αλλά μόνο εργασίες προκατασκευής των πασσάλων και χερσαίες εργασίες στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού. 
   Επιπρόσθετα από την 1η Ιουνίου και εφεξής θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας (www.corinthcanal.com) οι νέες ηλεκτρονικές  υπηρεσίες της Διώρυγας, όπου θα παρέχεται η  δυνατότητα Υπολογισμού των τελών διέλευσης, η δυνατότητα  Ηλεκτρονικής Αναγγελίας άφιξης και τέλος η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω του ασφαλούς συστήματος Pay By Link.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Κοινωνική Συνοχή ανακοίνωσε την έναρξη του EUI European Urban Initiative.
   Όπως ανακοινώθηκε το EUI European Urban Initiative (EUI), θα πραγματοποιήσει πολλές προσκλήσεις για έργα αστικής καινοτομίας και θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή ικανοτήτων και γνώσεων σχετικά με την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
   Το EUI έχει ήδη δημοσιεύσει μια πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων τον Οκτώβριο του 2022 για την υποστήριξη του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, το οποίο έκλεισε πρόσφατα, με 99 αιτήσεις από 21 κράτη μέλη. Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
   Μια δεύτερη πρόσκληση για αστικές καινοτόμες δράσεις θα δημοσιευτεί τον Μάιο του 2023 ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε πράσινες πόλεις, διασφάλιση του βιώσιμου τουρισμού και την αξιοποίηση ταλέντων.
   Με προϋπολογισμό 450 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2021-2027, το EUI βασίζεται στα θετικά επιτεύγματα των Urban Innovative Actions, τα οποία υποστήριξαν 86 έργα με 372 εκατομμύρια ευρώ από το 2014-2020 σε ολόκληρη την ΕΕ.
   Ο Επίτροπος Ferreira είπε: «Σχεδόν το 72% των Ευρωπαίων ζει σε πόλεις, κωμοπόλεις και προαστιακές περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η δημογραφία, η ρύπανση. Η στήριξη της Πολιτικής Συνοχής προς τις πόλεις έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον το 8% των πιστώσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 θα κατευθυνθεί στις πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία EUI θα δώσει τις ευκαιρίες στα ενδιαφερόμενα μέρη της πόλης να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να έχουν άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση της καινοτομίας για την έξυπνη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των πόλεων μας».
   Cities Forum European Urban Initiative (EUI)
   Read more...

   0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.