Jump to content
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

    • Engineer

      Το Agronomist.gr προσφέρει εντελώς δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) δωρεάν συμμετοχές στο σεμινάριο: Σχεδιασμός και Κατασκευή Κήπων. Με τον παρόν θέμα θα δοθεί η πρώτη δωρεάν συμμετοχή.
      Περιγραφή σεμιναρίου
      Ο σχεδιασμός και κατασκευή κήπων είναι μια σχετικά νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά σε χώρες με παράδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό επαγγελματικό τομέα. Η κατασκευή ενός κήπου είναι μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί πρότερο σωστό σχεδιασμό και επαρκείς γνώσεις. Η χωροθέτηση των φυτών και των σκληρών υλικών, η επιλογή των χρωμάτων, των σχημάτων και των υλικών, το είδος της περίφραξης και πολλά άλλα διλήμματα απασχολούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός κήπου.
      Στο παρόν μάθημα παρουσιάζονται όλα εκείνα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο σχεδιαστής/κατασκευαστής κήπων ώστε να είναι σε θέση είτε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν κήπο, είτε να εργαστεί ως μονάδα μιας εταιρείας κατασκευής.
      Το σεμινάριο οδηγεί σε Πιστοποιητικό Παρακολούθησης 40 ωρών.
      Εισηγητής σεμιναρίου: Ανδρέας Παπασταύρου, Γεωπόνος Msc., PhD.
      Δείτε περισσότερα για το σεμινάριο και την δομή του: https://agronomist.gr/courses/schediasmos-kai-kataskeyi-kipon/

      Συμμετοχές
      Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα.
      Δηλώσεις συμμετοχών ως την Παρασκευή 28/06/2024 στις 17:00.
      Όροι Συμμετοχής
      Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr που έχουν συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ τους, εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός.
      Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν.
      Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number
      Read more...

      41

    • GTnews

      Η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού έχουν ψηφιοποιηθεί, προσφέροντας έναν αποδοτικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης των αρχείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξή του: «Σας είχαμε πει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους τόνους χαρτιών, έτσι λοιπόν το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωράει. Οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμό σας όταν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και τριάντα ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών».
      Μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr, οι δικηγόροι και οι πολίτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν έρευνες τίτλων και να ελέγχουν ευρετήρια, βιβλία κατασχέσεων, διεκδικήσεων και υποθηκών από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται φυσικά τα υποθηκοφυλακεία για να κάνουν έρευνες βαρών, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και άλλες 28 περιοχές έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, με το 90% των πράξεων σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά. «Το 90% της κίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά», ανέφερε ο υφυπουργός.  Αυτό μειώνει τις ανάγκες σε φυσικό χώρο και αποθηκευτικούς χώρους, επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων για τον Έλληνα φορολογούμενο.
      Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων μέχρι το τέλος του 2025, επιτρέποντας σε όλη την Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή. Σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά».
      Στη συνέντευξη επίσης ανέφερε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει από σήμερα στο Κτηματολόγιο, όπου θα χρησιμοποιείται πιλοτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο εφαρμογή με την βοήθεια της οποίας θα «διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου». Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «στο Κτηματολόγιο θα είμαστε ο πρώτος φορέας του ελληνικού Δημοσίου που θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Η open AI μας βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίες μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να τους βρει. Έτσι, τους βοηθά να εντοπίζεται αμέσως μέσα στο κείμενο συμβολαίου αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σαν κανόνας και άρα μειώνουμε δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης».
      Read more...

      0

    • Engineer

      Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει γίνει ο κύριος κατασκευαστής αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια μείωση των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
      Σχεδόν τα δύο τρίτα, των νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παγκοσμίως κατασκευάζει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM). Αυτό υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσπάθειά της να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου.
      Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030, δηλαδή να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως τα τέλη του μήνα –έξι χρόνια νωρίτερα–, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.
      Read more...

      0

    • Engineer

      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      Το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura καλύπτει περίπου το 27% της χερσαίας έκτασης, περιλαμβάνοντας σημαντικούς βιότοπους (π.χ. υγρότοποι Πρέσπας, δάση Ροδόπης, θαλάσσιο πάρκο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus των Σποράδων κ.ά.). Ωστόσο, οι Natura δεν είναι σημαντικές μόνο για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής αλλά και για την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού (π.χ. οικοτουρισμό). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη (συνέχεια αντίστοιχης του 2017), η οποία υπογράφεται από ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Πάρι Τσάρτα) και των Πανεπιστήμιων Αιγαίου και Δυτικής Αττικής, «η ήπια οικονομική δραστηριότητα στην επικράτειά τους πιθανόν δίνει επιπλέον κίνητρα για την διασφάλιση της προστασία τους».
      Γενικότερα, υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 148,5 εκατομμυρίων ευρώ η διαχείριση και προστασία των περιοχών Natura στην Ελλάδα μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των δύο δισ. ευρώ. Η εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού για δράσεις ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού στις περιοχές Natura 2000 (μέτρα διατήρησης και αποκατάστασης, πράσινες υποδομές διοικητικές δαπάνες κ.ά.) στην Ελλάδα φτάνει στα 1.039,5 εκατ. ευρώ κατά την επταετία 2021-27.
      Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία 7,7 δισ. ευρώ
      Σύμφωνα με τους μελετητές οι αναγκαίες παρεμβάσεις μπορούν να ενσωματωθούν στα διαθέσιμα για την Ελλάδα χρηματοδοτικά προγράμματα του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου. Στην ανεύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων καθοριστικό ρόλο έχουν το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το πρόγραμμα Life 2021-2027, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) και η Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία (Interreg).
      Το νέο ΕΣΠΑ εισάγει σημαντικές προσθήκες σχετικές με δράσεις στις περιοχές Natura 2000, σε σύγκριση με της προηγούμενης περιόδου, μέσω της 6ης προτεραιότητας, προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ, του προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, της 3ης προτεραιότητας, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, του προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας και μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), συνολικού προϋπολογισμού 414 εκατ. ευρώ, των προγραμμάτων Επιχειρησιακής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
      Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί άλλη μια κομβική πηγή χρηματοδότησης, με ένα «πορτοφόλι» 1,8 δισ. ευρώ για πράσινης ανάπτυξης, ενώ το «Life 2021-2027, με προϋπολογισμό 5,4 δισ. ευρώ και τα Interreg στοχεύουν, επίσης, σε δράσεις ανάπτυξης τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
      Πολιτική εισιτηρίων
      Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στις Natura μπορούν να συνδυαστούν, σύμφωνα με τους μελετητές, και με μια πιο αποδοτική εμπορική αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών.
      Για παράδειγμα με:
      – την πολιτική εισιτηρίων όπως ήδη συμβαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς και στο πάρκο των Σποράδων
      – την παροχή υπηρεσιών (πχ. οργάνωση αθλητικών και κοινωνικών δράσεων ή εκδρομών)
      – την πώληση τοπικών προϊόντων.
      Απόδοση επενδύσεων
      Τα τέλη εισόδου που καταβάλλουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται προστατευόμενες περιοχές παρέχουν άμεσα έσοδα στα κράτη ενώ τα χρήματα που δαπανούν σε ξενοδοχεία, γεύματα, μεταφορές, αναμνηστικά και άλλες τουριστικές υπηρεσίες τονώνουν την τοπική οικονομία. «Όταν υπολογίζεται το άθροισμα αυτών των άμεσων και έμμεσων οικονομικών οφελών, παρέχεται μια εκτίμηση του ποσοστού απόδοσης των δημοσίων επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές και τουρισμό με βάση τη φύση», σημειώνεται στην έκθεση στην οποία εξετάστηκαν παραδείγματα από τέσσερις χώρες. τη Βραζιλία, τα Νησιά Φίτζι, το Νεπάλ και τη Ζάμπια, και διαπιστώθηκαν οφέλη από την επένδυση σε προστατευόμενες περιοχές που υπερτερούν κατά πολύ του κόστους της αρχικής επένδυσης. Τα ποσοστά απόδοσης ήταν:
      • 6 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Θαλάσσιο Πάρκο Abrolhos της Βραζιλίας.
      • 8 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Εθνικό Πάρκο Chitwan του Νεπάλ.
      • 16 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi της Ζάμπια.
      • 28 το ποσό που επενδύθηκε στο Εθνικό Πάρκο South Luangwa της Ζάμπια.
      Η ένταση του τουρισμού
      Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιορισμοί στο είδος και στην ένταση της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές Natura ανάλογα τη ζώνη προστασίας. Οι τύποι τουρισμού που θεωρούνται κατάλληλοι είναι ο οικοτουρισμός (πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, περιηγήσεις, κλπ.), ο αγροτουρισμός (συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες, π.χ. συγκομιδή ελιάς) και ο πολιτιστικός τουρισμός (επισκέψεις σε μνημεία, μουσεία, κλπ.).
      Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές. Ακόμη και σε τέτοιες ήπιες δραστηριότητες η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (ρύπανση, διατάραξη της άγριας ζωής, κλπ.) μπορεί να είναι σημαντική. Ένα άλλο πρόβλημα αφορά τη διατήρηση της αυθεντικής εμπειρίας της τοπικής κουλτούρας, σε συνθήκες μεγάλης ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων. Μια ακόμη πρόκληση που επισημαίνεται στη μελέτη αφορά στη δημιουργία επαρκών υποδομών (δρόμων, μέσων πρόσβασης για ΑμεΑ κλπ.) για τη διαχείριση της κίνησης των επισκεπτών. Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση των επισκεπτών για την προστασία αυτών των περιοχών.
      Προτάσεις πολιτικής
      Οι ερευνητές μελέτησαν παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα (Εθνικά πάρκα Αλοννήσου, Χελμού-Βουραϊκού, Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Λίμνης Κερκίνης, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Ολύμπου και την Ελαφόνησο) και στο εξωτερικό (Ορεινό Σύμπλεγμα Αμπρούτσο στην Ιταλία, Αρχιπέλαγος των Αζορών στην Πορτογαλία, υγρότοπος Καμάργκ στη Γαλλία) τα οποία έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τουριστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στις περιπτώσεις του εξωτερικού ο βιώσιμος τουρισμός εντός των προστατευόμενων περιοχών έχει αναπτυχθεί αρκετά μέσα από τη συνέργεια αρμόδιων φορέων του τουρισμού, φορέων υπεύθυνων για την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, τοπικών φορέων αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, στην Ελλάδα αναδεικνύεται αποσπασματική εφαρμογή των διαφόρων εργαλείων διαχείρισης.
      Για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας η ομάδα μελέτης προτείνει μια εργαλειοθήκη που ακολουθεί τις δέκα αρχές αειφόρου τουρισμού και προσαρμόζει τις προτεινόμενες στρατηγικές και δράσεις στη ελληνική περίπτωση. Οι δράσεις αυτές ενδεικτικά αφορούν την ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης, της επιχειρησιακής ικανότητας, της προβολής και της προώθησης, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την παροχή ποιοτικών τουριστικών προϊόντων, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας τοπικών κοινοτήτων και τουριστικών φορέων για την επίτευξη των στόχων αειφόρου τουρισμού.
      Read more...

      0

    • Engineer

      Δυναμικά προχωράει η επέκταση της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) από τον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος μέσα στο 2024 εγκατέστησε δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα. O Όμιλος ΟΤΕ, μέλος του Ομίλου Telekom, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας μας.
      Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση, θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος 'Αργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας)" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
      Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στο χτίσιμο του μέλλοντος μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.

      Συνεχής αναβάθμιση του δικτύου COSMOTE Fiber
      Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, το οποίο έχει μέχρι σήμερα παρουσία σε πάνω από 150 δήμους, o όμιλος ΟΤΕ επενδύει στη συνεχή αναβάθμισή του. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη διαθέσιμες.
      Σε εξέλιξη το έργο UFBB
      Συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, ο όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας,
      σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο "Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband". Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων "ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ" 2021-2027 και "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" 2014-2022.
      Σε δήλωσή του ο Chief Technology Officer ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης τονίζει πως "Η FTTH υποδομή μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με οπτικές ίνες να φτάνουν σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Συνεπείς στη δέσμευσή μας, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα".
      Read more...

      0

    • GTnews

      Κατά την παρούσα χρονική περίοδο έχει ολοκληρωθεί το 35% του έργου, ενώ το Αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου 2027.
      Επιπλέον, εγκρίθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέας ωρίμανσης, σχετικά με τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης.
      Στις 11 Ιουνίου 2024, το ΤΑΙΠΕΔ κοινοποίησε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την σύναψη εκτελεστικής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού και νομικού συμβούλου για το έργο.
      Αντικείμενο αυτής, η πλήρης αποσαφήνιση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της έκτασης από νομικής και τεχνικής πλευράς, και η δημιουργία ενιαίου τεχνικού και νομικού πλάνου ωρίμανσης.
      Τα παραδοτέα θα καλύπτουν τις ανάγκες εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας/μελέτης εναλλακτικών λύσεων που θα υλοποιηθεί σε επόμενο στάδιο.
      Υποβλήθηκαν, στις 26 Ιουνίου, προσφορές και η Επιτροπή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τρεις μήνες.
      Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες στο χώρο της κατασκευής τερματικών σταθμών και θα είναι υψηλών διεθνών προδιαγραφών. Κατασκευάζεται με τη μέθοδο του ΒΙΜ και η κατασκευή του θα αποσπάσει πιστοποίηση κατά LEED. Θα είναι επίσης μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας τα μοναδικά στην Ελλάδα που θα διαθέτουν φυσούνες αποβίβασης-επιβίβασης αεροσκαφών.
      Read more...

      1

    • Engineer

      Νέα απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει αντισυνταγματικές, όχι μόνο τις προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), αλλά και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, όπως πατάρια και έρκερ («κρυφός» συντελεστής) καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερα κτίρια, άρα σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Οπως και οι προηγούμενες, ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια (η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου).
      Η απόφαση (αρ. 662/2024, εισηγητής Δημήτριος Πυργάκης, προεδρεύων Θόδωρος Αραβάνης) προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).
      Η απόφαση του Ε΄ τμήματος κάνει μια αναδρομή στη νομολογία των τελευταίων ετών και ιδίως στην απόφαση 705/2020 της ολομελείας, με την οποία κρίθηκε ότι ο υπολογισμός του μέγιστου ύψους των κτιρίων σε συνάρτηση με τον σ.δ., δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς στους οποίους με ειδικά διατάγματα είχαν ορισθεί πριν από τον ΝΟΚ συγκεκριμένοι όροι δόμησης, όπως ανώτατα ύψη κτιρίων.
      Αντισυνταγματικές οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού.
      Οπως και οι προηγούμενες αποφάσεις του τελευταίου έτους για τον Αλιμο και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοιχτής διαδικασίας με τη συμμετοχή του κοινού και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται «οριζόντια» με νόμο ή με υπουργικές αποφάσεις. «Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία, μετά την έναρξη ισχύος του ΝΟΚ 2012 αυξήθηκε “αυτομάτως” το ανώτατο ύψος των οικοδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας σε συνάρτηση με τον ισχύοντα σ.δ., αδιαφόρως των προβλέψεων των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν σε κάθε περιοχή, παραβιάζει το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος», αναφέρει.
      Η απόφαση επαναλαμβάνει το λεπτομερές σκεπτικό της απόφασης 293/2024 (εκδόθηκε τον Απρίλιο επίσης για τον Αλιμο), αναφέροντας πως η αύξηση του ύψους των οικοδομών προκαλεί καθ’ εαυτήν δυσμενείς συνέπειες στους περιοίκους και το οικιστικό περιβάλλον, «τόσο λόγω της μείωσης του φωτισμού, ηλιασμού, αερισμού και της θέας των περιοίκων, όσο και λόγω του αντιαισθητικού συμφυρμού χαμηλών και υψηλών κτιρίων, ιδίως σε περιοχές όπου υφίσταται χαμηλή δόμηση ή σώζονται κτίρια παλαιότερων εποχών, για τα οποία μάλιστα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο αποτελεσματικής προστασίας, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα». Περαιτέρω, σημειώνει, «αποτέλεσμα τούτου είναι το οικοδομικό χάος που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και ιδίως το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών».
      Εκτός από τα μπόνους για την προσαύξηση του ανώτατου ύψους, η νέα απόφαση στοχεύει και τον «κρυφό» συντελεστή, δηλαδή τους χώρους του κτιρίου που με τον ΝΟΚ επετράπη να μην προσμετρώνται στην οικοδομήσιμη επιφάνεια (με αποτέλεσμα το πραγματικό μέγεθος ενός κτιρίου να είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια). Συγκεκριμένα, το Ε΄ τμήμα υποδεικνύει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1 περιπτ. α΄ και β΄ (αύξηση του σ.δ. λόγω μείωσης της κάλυψης ή και «απόσυρσης»), 11 παρ. 6 περ. ιδ΄ (πατάρια), ιε΄ (σοφίτες) και ιστ΄ («έρκερ»), 15 παρ. 8 περ. δ΄ (προσαύξηση ύψους λόγω μείωσης κάλυψης), 17 παρ. 6 (επέκταση υπογείων μέχρι τα όρια του οικοπέδου), 19 παρ. 2 περ. α΄ ii (προσθήκη χώρου κύριας χρήσης στο δώμα λόγω φύτευσης) και 25 παρ. 1 (αύξηση σ.δ. λόγω ενεργειακής απόδοσης κτιρίου). Οπως σημειώνει το ΣτΕ, όλες αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελείται μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο εργολάβος: «Δεν νοείται η παροχή στον ιδιώτη κατασκευαστή αντισταθμισμάτων που συνεπάγονται επιβάρυνση των περιοίκων και γενικά των κατοίκων του οικισμού, όπως η προσαύξηση της δόμησης (…). Τα επίμαχα πολεοδομικά “κίνητρα” δεν είναι πρόσφορα για την επίτευξη των σκοπών που φέρεται ότι επιδιώκουν. Αντιθέτως αποβλέπουν κυρίως στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς μέσω της αύξησης της δόμησης και της εντατικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων».
      Read more...

      4

    • GTnews

      Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί  τα τελευταία πέντε χρόνια στη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, η εκδήλωση, με θέμα: «Διαχείριση Αποβλήτων: Απολογισμός 2019 – 2024, μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, οδικός χάρτης μέχρι το 2030» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
      Από τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει πως η χώρα έχει πλέον ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, αποκτά με γοργούς ρυθμούς σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ υπάρχει και ο οδικός χάρτης για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, ώστε τελικά η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.
      Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:
      -Η εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και μεταλλικές φιάλες που θα λειτουργεί στο τέλος του 2025, με ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικό. Το νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνει τις φιάλες γυαλιού, ενώ η εγγυοδοσία που δεν εισπράττεται από τους καταναλωτές, παραμένει στο σύστημα για επενδύσεις. Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής για διευκόλυνση του καταναλωτή.
      -Η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους.
      -Η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
      -Η δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για τα βιοαπόβλητα, με πόρους των υπόχρεων παραγωγών, με στόχο να αναλάβει τη συλλογή από τους μεγάλους παραγωγούς και τα HORECA.
      -Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόληψη ή αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και σε περιπτώσεις προστίμων από την ΕΕ
      Ο απολογισμός του έργου σε αριθμούς
      Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:
      Το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και κατασκευάζονταν άλλες 5. Σήμερα λειτουργούν 12 και κατασκευάζονται άλλες 19. Εντός του 2024 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τουλάχιστον 5 νέες μονάδες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής για επιπλέον 6. Με τη δημοπράτηση των υποδομών σε Κω – Κάλυμνο, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο, καθώς και των υποδομών στη Στερεά Ελλάδα, η χώρα ολοκληρώνει το δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.
      Από το 2019 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί δράσεις για όλη την πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων και συγκεκριμένα:
      την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών. Τα προγράμματα του Υπουργείου σκοπεύουν «Τα δημοτικά σχολεία να γίνουν πρωταθλητές στην ανακύκλωση». την πρόληψη αποβλήτων, με βασικό στόχο την εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», με κίνητρο στους πολίτες να διαχωρίζουν τα απόβλητά τους στην πηγή. την επαναχρησιμοποίηση, με τη δημιουργία κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών σε όλη τη χώρα την ανακύκλωση, με δημιουργία νέων συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας για νέα ρεύματα, όπως έπιπλα, στρώματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, απόβλητα στην πρωτογενή παραγωγή, κ.λπ. την ενεργειακή αξιοποίηση, όπου έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για το σύνολο της χώρας και από το 2025 θα υπάρξει η θεσμική προετοιμασία για την εφαρμογή της. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν σε μείωση της ταφής με στόχο να έχει διαμορφωθεί κάτω από 10% το 2030. Έως το 2026 ο Έλληνας φορολογούμενος θα σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων. Ήδη από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας για παράνομες χωματερές που παραλάβαμε το 2019, σήμερα έχουμε μόλις 20. Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε τα πρόστιμα μέχρι το 2026.
      Το 2020 που η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ανέλαβε τη διαχείριση λυμάτων, από τους 482 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων μόλις οι 187 είχαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα μεταφοράς για την κάλυψη του συνόλου των κατοικιών.
      Σήμερα:
      Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 253. Για τους υπόλοιπους 229 οικισμούς υλοποιούνται πάνω από 130 έργα στη χώρα. Ακόμα 60 είτε βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, είτε έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Πάνω από 70 έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων στη χώρα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συντάσσεται εθνικό σχέδιο κάλυψης αναγκών σε νησιωτικές, ορεινές και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, για οικισμούς κάτω των 1.000 κατοίκων, καθώς και για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ώστε να μπορεί να εξοικονομηθεί νερό για αρδευτικές ανάγκες.
      Read more...

      0

    • Engineer

      Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Υπερταμείου.
      Με το νομοσχέδιο αυτό ο ρόλος του Υπερταμείου αλλάζει σημαντικά ενώ, παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση των επενδύσεων.
      Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του Υπερταμείου και συγκεκριμένα:
      Την θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο,
      Τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με το «μοντέλο ΔΕΗ», του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και την προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία τους (λ.χ. προμήθεια, συντήρηση και επισκευή αστικών λεωφορείων),
      Την απορρόφηση του Τ.Χ.Σ. και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. από το Υπερταμείο,
      Την σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
      Πιο αναλυτικά, στις βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:
      «Μοντέλο-ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφορά τις εξής εταιρείες:
      Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier). ΔΕΘ-Helexpo. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). ΓΑΙΑΟΣΕ. Ελληνικές Αλυκές. Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ). Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ). Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. H διάρκεια της θητείας των στελεχών (γενικών διευθυντών και διευθυντών) αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.
      Καθιερώνεται ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ. Πιο ευέλικτες θα είναι και οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, με τον ρόλο του ΑΣΕΠ νε περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και στην συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.
      Πιο ευέλικτες είναι και οι προμήθειες, σύμφωνα πάντα με το ενωσιακό δίκαιο. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών ως προς τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
      Συγκροτούνται ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.
      Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου
      Οι αρμοδιότητες του οργάνου που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως Εποπτικό Συμβούλιο περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης. Για να τονισθεί ο νέος ρόλος του οργάνου αυτού, μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ). Πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν έχει ρόλο πλέον το τέως Εποπτικό Συμβούλιο/ πλέον ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Με τις αλλαγές αυτές το ΔΣ του Υπερταμείου καθίσταται το όργανο που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα εταιρικά σχήματα.
      Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Με τον τρόπο αυτό εκπροσωπούνται οι θεσμοί, των οποίων η λειτουργία έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια με τον νέο ρόλο του Υπερταμείου, ιδίως μετά την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
      Συγχωνεύσεις δι’ απορροφήσεως ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ στο Υπερταμείο
      Καθώς η αποστολή τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Άλλωστε, με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Έως τότε θα έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση.
      Δημιουργείται το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
      Για τη δημιουργία του Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει €300 εκατ., δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Δημιουργείται έτσι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
      Τα βασικά χαρακτηριστικά του προσδιορίζονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου:
      θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds, θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου, θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία, το επενδυτικό του κεφάλαιο που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς, η επιλογή της διοικητικής του ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση-αποδεδειγμένη υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων κλπ., το Υπερταμείο έχει προσλάβει διεθνή συμβουλευτικό οίκο που θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου. Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση από τον Υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι στις επενδυτικές δραστηριότητες του Ταμείου περιλαμβάνονται έργα στην Ελλάδα ή διασυνοριακού χαρακτήρα και επιχειρήσεις που προάγουν την ελληνική οικονομία με αναπτυξιακές προοπτικές, ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αποτελεσματικές διοικητικές ομάδες και εξωστρεφή δραστηριότητα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους:
      σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα, όπως επενδύσεις πράσινης μετάβασης, κυκλικής οικονομίας, μπλε οικονομίας και τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, σε ενεργειακές επενδύσεις και στις αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, σε κλάδους μεταφορών και συναφών υποδομών, σε τεχνολογικούς κλάδους και σε επενδύσεις τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (blockchain) και τεχνητής νοημοσύνης, και σε αναπτυξιακές και τεχνολογικές υποδομές. Το κείμενο του σχεδίου νόμου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 23 Ιουλίου.
      Read more...

      0

    • Engineer

      Πάνω από 620.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού.
      Το στατιστικό στοιχείο (σ.σ. που δείχνει ότι ήδη κατέθεσαν δηλώσεις πάνω από τους μισούς υπόχρεους) γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ).
      «Παρότι φέτος ξεκάθαρα είναι μια χρονιά με πολλές πυρκαγιές, θα πάμε πολύ καλύτερα και θα πάμε πολύ καλύτερα γιατί υπάρχει οργάνωση, υπάρχει συντονισμός και ο καθένας από εμάς γνωρίζει τι κάνει -τι κάνει το υπουργείο και η Περιφέρεια, τι κάνουν οι δήμοι, ένα πράγμα το οποίο στο παρελθόν ήταν μάλλον αχαρτογράφητο και αχανές και πλέον υπάρχει συνεργασία όλων αυτών των φορέων.
      Τα πράγματα προφανώς πάνε καλύτερα. Υπάρχουν πυρκαγιές, οι οποίες όμως τελειώνουν και τελειώνουν γρήγορα, γιατί πλέον υπάρχει συντονισμός. Και υπάρχει και κάτι, το οποίο η αλήθεια είναι πως έφερε σε δύσκολη θέση αρχικά τους πολίτες, αλλά από την άλλη υπάρχει πλέον συνειδητοποίηση, και μιλάω για μια πλατφόρμα των ακαθάριστων οικοπέδων, στην οποία συμμετείχαμε στο τεχνικό της κομμάτι.
      Βλέπουμε πώς η τεχνολογία, προσφέροντας μια τελείως απλή λύση, που είναι το να μπούμε σε μια πλατφόρμα και να δηλώσουμε ότι καθαρίσαμε το οικόπεδό μας, μας έχει φέρει σε μια τελείως καινούργια πραγματικότητα. Φαντάζομαι το βλέπετε όλοι στις περιοχές σας, ότι φέτος, με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, νομοθεσία και πλατφόρμα, καθαρίστηκαν περισσότερα οικόπεδα από ποτέ, γιατί τελικά και αυτά παίζουν το ρόλο τους (στην πρόληψη των πυρκαγιών)» επισήμανε ο κ.Παπαστεργίου.
      Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες συνολικά υπολογίζεται πως θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση ότι έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.
      Read more...

      0

    • GTnews

      Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.
      Ο δείκτης EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), που ανακοινώθηκε χθες, αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μία πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθός τους, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.
      Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements - PPAs), με τη χώρα να ανεβαίνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
      Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος, επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης».
      Read more...

      7

    • Engineer

      Ψηφιακά υποβάλλονται εφεξής οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
      Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1109/2024 και Α. 1110/2024), από τις 16/7/2024 υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου:
      • δωρεάς/γονικής παροχής που αφορούν:
      o ακίνητα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ), o κινητά και o χρηματικά ποσά προς συζύγους / μέρη συμφώνου συμβίωσης, ▪ τέκνα και ▪ λοιπά πρόσωπα της Α’ κατηγορίας του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001). • δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5% και οι οποίες αφορούν ακίνητα εντός ΑΠΑΑ και κινητά, πλην χρηματικών ποσών (άρθρο 25 παρ. 3 ν. 2961/2001).
      Οι παραπάνω υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές >myPROPERTY, επιλέγοντας στη συνέχεια «Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές».
      Απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποβληθεί ψηφιακά η τροποποιητική δήλωση είναι:
      η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και να μην έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο της δωρεάς/γονικής παροχή
      Read more...

      0

    • Engineer

      Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» που αφορά στο σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, και του εντοπισμού των αυθαίρετων κατασκευών.
      Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, το νεό σύστημα θα αυξάνει τη δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να εντοπίζουν με τεκμηριωμένο τρόπο και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.
      Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €123.988.840, εκ των οποίων τα €23.997.840 θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
      Το έργο περιλαμβάνει:
      Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τ. χλμ (επικράτεια 131.950 τ.χλμ) Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων. Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων. Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς. Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά. Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
      Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη άλλαξε το σύστημα εντοπισμού και κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών με χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας αναδιάρθρωση των υπηρεσίων στο υπουργείο περιβάλλοντος και κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις κατεδαφίσεις όλων των αυθαιρέτων κατασκευών των δύο προηγούμενων ετών, από το τρέχον έτος κατ’ ελάχιστον. 
      Ο νέος νόμος προβλέπει την προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων με τα νέα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 να μπάινουν πρώτα στην λίστα ενώ στην συνέχεια το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, και τέλος όσα υπήχθησαν στον νόμο με ψευδείς δηλώσεις.
      Read more...

      0

    • GTnews

      Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την διαδικασία πλέον να προχωρά σε επόμενα στάδιο, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο economix.gr. Προφανώς, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ελεγχθεί και εγκριθεί η νέα σύμβαση, με νέο παραχωρησιούχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ δίνοντας προσφορά 3,27 δις ευρώ. Βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας το προαναφερόμενο τίμημα θα καταβληθεί εφάπαξ κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης και η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει από έναν συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τραπεζικού δανεισμού.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, η Αττική Οδός θα παραδοθεί στο κατασκευαστικό γκρουπ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο υφυπουργός Υποδομών λέγοντας ότι ο αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί στην ώρα του στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα εισπράττει τα έσοδα από τα διόδια, αλλά θα χρειαστεί ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να περάσει στο νέο παραχωρησιούχο. Μέχρι τότε, το πιθανότερο είναι η λειτουργία του οδικού άξονα να γίνεται από την υφιστάμενη κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ. Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.
      Read more...

      0

    • Engineer

      Τα καιρικά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και δη της ηλεκτρικής.
      Μετά τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2023, τα παγκόσμια υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν δει την παραγωγή τους να πηγαίνει στα ύψη φέτος, λόγω των επαρκών βροχοπτώσεων σε μεγάλες χώρες που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
      «Η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικών από τα χαμηλά του περασμένου έτους, θα μπορούσε να εκτοπίσει μέρος της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο John Kemp (αναλυτής αγοράς του Reuters).
      Το 2023, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε ένα άλλο επίπεδο ρεκόρ, καθώς η χρήση άνθρακα αυξήθηκε σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές που πλήττονται από χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) νωρίτερα φέτος.
      Το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
      Οι εκπομπές από τον άνθρακα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% της αύξησης το 2023, ανέφερε ο IEA.
      Μέρος της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.
      Πέρυσι, μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία βασίστηκαν ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε εν μέσω βροχοπτώσεων χαμηλότερων από το κανονικό που μείωσαν τα επίπεδα του νερού στους μεγαλύτερους ποταμούς και εξάντλησαν τους υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες.
      Η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάστασή της με άνθρακα αύξησαν τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 170 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.
      «Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», ανέφερε η IEA στην έκθεσή της.
      Αύξηση στην παραγωγή της Κίνας
      Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις και το αρκετό νερό σε ταμιευτήρες στην Κίνα ώθησαν την κινεζική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα, με τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος να επεκτείνονται το καλοκαίρι καθώς προβλέπονται περισσότερες βροχοπτώσεις.
      Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, συνολικά 425 GW, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, των Τριών Φαραγγιών.
      Ρεκόρ στην Βραζιλία
      Σε μια άλλη μεγάλη αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη Βραζιλία, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε νέο ρεκόρ 206 δισεκατομμυρίων kWh τους πρώτους 5 μήνες του 2024, σύμφωνα με τον Kemp του Reuters.
      Φέτος, το άφθονο νερό στα φράγματα έχει εξασφαλίσει υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βραζιλία εδώ και δύο δεκαετίες.
      Read more...

      0

    • Engineer

      Ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται η ολοκλήρωση του έργου της υπογειοποίησης μέρους της λεωφόρου Ποσειδώνος στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
      Όπως έχει ανακοινωθεί από την LAMDA Development, η υπογειοποίηση της λεωφ. Ποσειδώνος θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες σήραγγες στην Ευρώπη, η οποία θα αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της πόλης, διασφαλίζοντας την ταχύτερη διέλευση των οχημάτων, ενώνοντας το παραλιακό μέτωπο με το Πάρκο του Ελληνικού και την πόλη.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί άνω του 80% και η σκυροδέτηση τοίχων στο 60%. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση του 75% της πλάκας βάσης. Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χλμ από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της μαρίνας Αγίου Κοσμά, θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς καταργούνται 6 σηματοδότες και δημιουργούνται 6 λωρίδες κυκλοφορίες (τρεις από την άνοδο και τρεις από την κάθοδο).  
      Το σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος.
      Μέσω της Υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος, αναφέρει η εταιρεία, βελτιώνεται το οδικό δίκτυο και διευκολύνεται η πρόσβαση στην παραλία. Το μεγαλύτερο αυτό έργο υποδομών στο Ελληνικό ολοκληρώνεται το 2026.
      Read more...

      0

    • GTnews

      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι πέντε (5) επιχειρηματικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση με σύμβαση παραχώρησης Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής.
      Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητικά σειρά):
      1.      ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
      2.      ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.
      3.      Ένωση Εταιρειών «ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΗΧΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»  - «CALL CENTER ΕΛΛΑΣ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Επικοινωνίας» - «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - «ΛΕΒΑΝΤΕ ΕΞΠΡΕΣΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» - «PLANNING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - «Π.ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ»
      4.      ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
      5.      FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
      H A Φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη Β Φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. 
      Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής.
      Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και ολοκλήρωσε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα επιλεγεί.
      Το Επιχειρηματικό Πάρκο, επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.
      Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
      Read more...

      0

    • GTnews

      Διαθέσιμη είναι στο Gov.gr Wallet, στο ψηφιακό πορτοφόλι, η Ασφαλιστική Ικανότητα, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ.
      Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου (ΦΕΚ Β’ 3802/01.07.2024), οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να προσθέτουν στο Gov.gr Wallet εύκολα και άμεσα την ασφαλιστική τους ικανότητά.
      Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι την ασφαλιστική ικανότητα των μελών της οικογένειας τους, τα οποία είναι έμμεσα ασφαλισμένα σε αυτούς, όπως για παράδειγμα τα παιδιά τους.
      Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης:
      • Αρχικά επιλέγει από τη λίστα με τα διαθέσιμα έγγραφα του Gov.gr Wallet την «Ασφαλιστική Ικανότητα»
      • Στη συνέχεια καταχωρίζει το ΑΜΚΑ του. Αν επιθυμεί να προσθέσει την ασφαλιστική ικανότητα έμμεσου μέλους, καταχωρίζει και το ΑΜΚΑ του μέλους
      • Ακολούθως του αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης (OTP – One Time Password) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχει καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), στο emep.gov.gr, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας
       Με αυτόν τον τρόπο, οι ασφαλισμένοι του e-EΦΚΑ θα έχουν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους, μέσω του Gov.gr Wallet, την πληροφορία της ασφαλιστικής ικανότητας των ιδίων και των έμμεσων μελών που ασφαλίζονται από αυτούς, καθώς και την ημερομηνία λήξης αυτής, ώστε να προβαίνουν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για την ανανέωσή της.
      Για κάθε ασφαλιστική ικανότητα που έχει προσθέσει ο χρήστης στην εφαρμογή λαμβάνει σχετική ειδοποίηση 8 ημέρες πριν τη λήξη της. Επιπλέον, ο πολίτης έχει πρόσβαση σε στοιχεία της ασφαλιστικής του κάλυψης, όπως ποιος είναι ο Ασφαλιστικός Φορέας και αν είναι άμεσο ή έμμεσο μέλος.
      Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία της Ασφαλιστικής Ικανότητας αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
      Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet απευθείας στο κινητό τους μέσω του App Store ή του Google Play, καθώς και μέσω του wallet.gov.gr. Η  Ασφαλιστική Ικανότητα αποτελεί το όγδοο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη διαθέσιμα τα εξής έγγραφα: το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, τα στοιχεία οχήματος (MyAuto) και η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα.
      Read more...

      0

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.