Jump to content
 • Novatron
  • Engineer

   Η BuildingHow Earthquake Resistant Buildings προσφέρει δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) βιβλία από τον τόμο Α' και δύο (2) από τον τόμο Β' από τα βιβλία για τον δομικό σχεδιασμό και την μελέτη εφαρμογής του Απόστολου Κωνσταντινίδη.
   Η κλήρωση αυτή αφορά τα δύο (2) βιβλία του τόμου Β΄.
   Ο τόμος Α' Αντισεισμικά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα - Η τέχνη της κατασκευής και η μελέτη εφαρμογής (έκδοση .pdf) του Απόστολου Κωνσταντινίδη, μέσα από 300 έγχρωμες σελίδες μεγέθους Α4 αντιμετωπίζεται το αντικείμενο της κατασκευής και της μελέτης εφαρμογής σκελετού αντισεισμικών κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, με πλήθος παραδειγμάτων, που αποδίδονται ρεαλιστικά σε περισσότερες από 150 εικόνες και κατασκευαστικά σχέδια.
   Δείτε μια αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου: https://www.buildinghow.com/el-gr/Προϊόντα/Βιβλία/Books-offer-el-GR
   Συμμετοχές
   Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα.
   Δηλώσεις συμμετοχών ως την Πέμπτη 29/09/2022 στις 17:00.
   Όροι Συμμετοχής
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr που έχουν συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ τους, εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός.
   Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν.
   Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number
   Read more...

   118

  • Engineer

   Το «TrashBoom» κατασκευάζεται από τοπικά διαθέσιμα υλικά και χρησιμοποιεί απλή τεχνολογία χαμηλού κόστους.
   Η εταιρεία Plastic Fischer με έδρα τη Γερμανία εφηύρε ένα πλωτό φράγμα που έχει ως στόχο να αποτρέψει την είσοδο τόνων πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς. Το «TrashBoom» όπως ονομάζεται, κατασκευάζεται από τοπικά διαθέσιμα υλικά και χρησιμοποιεί απλή τεχνολογία χαμηλού κόστους.
   Ιδρυτές της Plastic Fischer είναι τρεις Γερμανοί φοιτητές- ο Γκέοργκ, ο Μόριτς και ο Κάρστεν- οι οποίοι σκέφτηκαν την ιδέα του πλωτού φράγματος το 2019 μετά από ένα ταξίδι τους στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ένα διαμέρισμα στο Ca Mau, συνειδητοποίησαν ότι η θέα του ποταμού από το μπαλκόνι τους ήταν στην πραγματικότητα ένα ρεύμα από πλαστικό, φελιζόλ και άλλα απορρίμματα που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού και κατευθύνονταν προς τον ωκεανό.
   Το ταξίδι αυτό τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την παγκόσμια κρίση του πλαστικού που απειλεί τον κόσμο: 8 έως 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως.
   Ένας πλωτός φράχτης κατασκευασμένος από τοπικά υλικά
   Μετά το ταξίδι τους, ο Γκέοργκ είχε την ιδέα να κατασκευάσει έναν υδροτροχό που συλλέγει αυτόματα το πλαστικό από το ποτάμι και το μεταφέρει στην ακτή. Τον Ιανουάριο του 2019 κατάφεραν να τον κατασκευάσουν και όταν τον δοκίμασαν, λειτούργησε άψογα. Παρακινούμενος από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα, ο Georg αποφάσισε να ιδρύσει την Plastic Fischer μαζί με τον Κάρστεν και τον Μόριτς τον Απρίλιο του 2019.
   Όταν μετακόμισαν στην Ινδονησία τον Ιούνιο του 2019, δοκίμασαν αμέσως την ιδέα τους σε πραγματικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, ο τροχός δεν λειτούργησε λόγω της χαμηλής ταχύτητας ροής των ποταμών που οφειλόταν στην ξηρασία. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Μπαντούνγκ, όπου βρίσκεται ο ποταμός Citarum, ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Οι τρεις άντρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον στρατό της χώρας που ήταν υπεύθυνος για τον καθαρισμό του ποταμού.
   Τότε προέκυψε η ιδέα του «TrashBoom»: ενός πλωτού φράχτη κατασκευασμένου από τοπικά διαθέσιμα υλικά που εμποδίζει το πλαστικό να κατευθυνθεί στον ωκεανό. Τα πλαστικά απορρίμματα συλλέγονται χειροκίνητα από τα συστήματα σε καθημερινή βάση και μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις διαλογής. Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά επανεισάγονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, η πλειονότητα των υλικών που συλλέγονται δεν είναι ανακυκλώσιμα και, ως εκ τούτου, αποστέλλονται για θερμική επεξεργασία σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις αποτέφρωσης.
   (Plastic Fischer) Δημιουργία θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινότητες
   Τον Ιανουάριο, η Plastic Fischer σε συνεργασία με την Allianz, ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πόλη Trivandrum της Ινδίας, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, για τα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να συλλέξει περισσότερους από 550 μετρικούς τόνους ποτάμιου πλαστικού και να αποτρέψει την είσοδό του στους ωκεανούς.
   Επί του παρόντος, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ινδία (Μπανγκαλόρ/Βαρανάσι), στην Ινδονησία (Μπαντούνγκ), ενώ ετοιμάζει και ένα έργο στο Βιετνάμ. Στόχος της είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ινδίας και της Ινδονησίας, όπου υπάρχουν πολλά μολυσμένα ποτάμια.
   «Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να παρακινήσουμε και άλλες εταιρείες όπως π.χ. η Sungai Watch, η Pangea Movement και άλλες ΜΚΟ να αντιγράψουν την προσέγγισή μας και να σταματήσουν τα πλαστικά στα ποτάμια χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους τεχνολογία», δήλωσαν οι ιδρυτές.
   Η εταιρεία πέτυχε και μια άλλη συνεργασία, αυτή τη φορά με το «Make A Change World» στο Μπαλί για να κατασκευάσει σε ελάχιστο χρόνο, ένα δεύτερο TrashBoom πλήρους κλίμακας. Σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επικρότησε αυτή τη δράση και μοιράστηκε μια ανάρτηση της Plastic Fischer στα κανάλια του. Η ανοιχτού κώδικα τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Plastic Fischer είναι διαθέσιμη δωρεάν στον ιστότοπο της εταιρείας.
   ΠΗΓΗ: Designboom
   Σύνταξη Εύη Τσιριγωτάκη - https://water-waste.gr/
   Read more...

   0

  • Engineer

   Στόχος να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κτηματαγορά η οποία εμφάνισε ισχυρά αντισώματα την περίοδο της πανδημίας και εξακολουθεί να κινείται ανοδικά παρά την ενεργειακή κρίση.
   Με την οικοδομή να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα πέτρινα χρόνια της κρίσης και να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει το κατασκευαστικό κόστος, ένα νέο πακέτο με τέσσερα μέτρα έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο εγχώριο real estate.
   «Παγωμένος» ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024, χαμηλότοκα δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια και δύο νέα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών είναι τα μέτρα που ενεργοποιούνται τους επόμενους μήνες και αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση των κατασκευών, την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, την αύξηση των πωλήσεων παλαιών και νεόδμητων ακινήτων, την αναβάθμιση των κατοικιών, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο της οικοδομής.
   Τα 3+1 μέτρα που αναμένεται να στηρίξουν την οικοδομή περιλαμβάνουν:
   Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές
   Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η αγορά πήρε τα πάνω της και έμεινε όρθια όλο το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως κατά την πανδημία, λόγω της αναστολής του ΦΠΑ που αποτελεί βασικό σύμμαχο για όποιον θέλει να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.
   Το νέο διετές «πάγωμα» του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024 αποτελεί  θετικό σοκ στην οικοδομή καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας με την τόνωση των κατασκευών, διατήρηση του ενδιαφέροντος για νεόδμητα ακίνητα και την προσέλκυση ξένων που θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.
   Με την αναστολή του ΦΠΑ 24% έως και το τέλος 2024, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο. Η αναστολή αφορά και όλα τα αδιάθετα ακίνητα με άδεια οικοδομής από τη 1η Ιανουαρίου 2006 (όταν επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές). Επίσης, η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.
   Χαμηλότοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ σε νέους και νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας
   Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα μπορούν να ενταχθούν νέοι έως 39 ετών με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και ανώτερο  εισόδημα αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δάνειο αφορά αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.
   Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα θα είναι στο 1% αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
   Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «το πρόγραμμα θα δυσκολέψει όσους ζουν στον Νομό Αττικής και θα αναζητήσουν μια κατοικία από 75 τμ έως 120 τμ με δύο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου, καθώς τα ακίνητα  που διατίθενται προς πώληση στα νότια, βόρεια και ανατολικά προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Αντίθετα όσοι νέοι ή ζευγάρια ζουν ή σκέφτονται να ζήσουν στην περιφέρεια, κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική, θα έχουν περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές ακινήτων» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.
   «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»
   Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.
   Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τμ στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).
   «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»
   Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και αποτελεί συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους ηλικίας 18-39 ετών για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν.
   Στο «Εξοικονομώ για Νέους» οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου. Στο «Ανακαινίζω για Νέους» που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ».
   Προβλέπεται ωστόσο επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η μικρομεσαία επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας εγκαθιστά στην έδρα του ένα φωτοβολταϊκό για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος. Η φορολογική νομοθεσία του επιτρέπει να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά του όχι μόνο το κόστος της επένδυσης αλλά και άλλα τόσα χρήματα.
   Έτσι, αν η δαπάνη είναι 10.000 ευρώ, θα εκπέσει 20.000 ευρώ και θα εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 4.400 ευρώ για όσους φορολογούνται με τον οριζόντιο συντελεστή του 22%. Και το φωτοβολταΪκό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλές ακόμη «πράσινες» επενδύσεις που επιδοτούνται έμμεσα με τον συγκεκριμένο τρόπο. Περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε. Ουσιαστικά, επιδοτούνται τιμολόγια που θα κοπούν από επιχειρήσεις με συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας. Θα υποβάλλονται κάποια ξεχωριστά έντυπα μαζί με τη φορολογική δήλωση -το πρόγραμμα θα τρέξει για την περίοδο 2023-2025- και το όφελος θα αποτυπώνεται στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
   Δικαιούχοι της προσαυξημένης έκπτωσης είναι:
   α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
   β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, εφόσον χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις  (εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και  της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων)
   Οι δαπάνες που θα αναγνωριστούν θα πρέπει ουσιαστικά να εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς:
   – Προστασία και διαχείριση δασικού περιβάλλοντος, εξυγίανση και καθαρισμός εδάφους, υδάτων, θαλάσσιων περιοχών, αέρα και έλεγχο ρύπανσης με σκοπό την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή την πρόωρη εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκπόνησης σχετικών μελετών.
   – Δράσεις Βελτίωσης Ενεργειακής Απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας (παραγόμενη και καταναλισκόμενη), πράσινης μετάβασης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκπόνησης σχετικών μελετών.
   – Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία και έρευνα στην τεχνολογία του ηλεκτρισμού.
   Η προσαυξημένη έκπτωση επί των υπόψη δαπανών που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, διενεργείται εξωλογιστικά με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου, στα έτη πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών. Ως έτος πραγματοποίησης των δαπανών αυτών νοείται το έτος που αυτές αφορούν. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση του ποσοστού της προσαυξημένης έκπτωσης προκύψουν ζημίες, αυτές μεταφέρονται, 
   Είδη δαπανών που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση
   ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
   02401007 Υπηρεσίες πυροπροστασίας δάσους
   26114101 Κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων
   28112400 Κατασκευή ανεμογεννητριών
   39001100 Υπηρεσίες εξυγίανσης και καθαρισμού εδάφους και υπόγειων υδάτων
   39001200 Υπηρεσίες εξυγίανσης και καθαρισμού επιφανειακών υδάτων
   39001201 Υπηρεσίες καθαρισμού και απορρύπανσης θαλάσσιων περιοχών
   39001300 Υπηρεσίες εξυγίανσης και καθαρισμού αέρα
   39002000 Άλλες υπηρεσίες εξυγίανσης και εξειδικευμένου ελέγχου ρύπανσης
   39002100 Υπηρεσίες εξυγίανσης, περιορισμού της ρύπανσης, ελέγχου και παρακολούθησης εργοτάξιου και άλλες υπηρεσίες εξυγίανσης εργοτάξιου
   39002101 Υπηρεσίες διαχείρισης βιομηχανικών ρύπων
   39002102 Υπηρεσίες ελέγχου βιομηχανικού και εργασιακού περιβάλλοντος
   39002300 Άλλες υπηρεσίες εξειδικευμένου ελέγχου ρύπανσης
   43221101 Εγκατάσταση παροχών νερού με πίεση για πυρόσβεση (περιλαμβανομένων των πυροσβεστικών κρουνών)
   46691551 Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική
   46691572 Χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων
   47545441 Λιανικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων
   70221503 Υπηρεσίες δασολογικών μελετών (διαχείρισης δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών, χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων)
   Υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών, πυρηνικών
   71121302 κλπ)
   71121907 Υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών σχετικών με τη μόλυνση
   72191500 Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στις γεωεπιστήμες και στις επιστήμες περιβάλλοντος
   72191501 Υπηρεσίες περιβαλλοντικής έρευνας
   72194002 Υπηρεσίες έρευνας στη δασοκομία
   74901300 Υπηρεσίες παροχής περιβαλλοντικών συμβουλών
   72110000 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
   72111000 Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στη βιοτεχνολογία για την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία και άλλες εφαρμογές
   72111100 Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στη βιοτεχνολογία της υγείας
   72111200 Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στην περιβαλλοντική και βιομηχανική βιοτεχνολογία
   72111300 Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στη γεωργική βιοτεχνολογία
   72112000 Έρευνα και παραγωγή πρωτοτύπων ανάπτυξης στη βιοτεχνολογία
   72192906 Υπηρεσίες έρευνας στην τεχνολογία του ηλεκτρισμού
   Read more...

   0

  • Engineer

   Περισσότερες από 1.000 ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμοί έχουν ιδρυθεί στη χώρα μας από το 2018 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων 194 βρίσκονται σε λιγνιτικές περιοχές, στην προσπάθεια αξιοποίησης των καθαρών πηγών ενέργειας.
   Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί σε έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν ήδη σε περισσότερες από 7.700 ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμούς και η συμμετοχή τους αναμένεται να αυξηθεί.
   Πώς όμως ένας ενεργειακός συνεταιρισμός συμβάλλει στη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Την απάντηση δίνει στη Voria.gr η Αλίκη Κοροβέση, γενική διευθύντρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας INZEB που δραστηριοποιείται από το 2014 στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. «Οι ενεργειακές κοινότητες, όπως τονίζει η ίδια, είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων οι πολίτες, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας», σημειώνει η κ. Κοροβέση.
   Παράλληλα, η Αλίκη Κοροβέση προσθέτει ότι «κάποιοι από τους τομείς δραστηριοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτήριο ή πάρκο για εικονική αυτοπαραγωγή ενέργειας των μελών της κοινότητας, όπως για παράδειγμα νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και άλλα, η λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ΟΤΑ, η λειτουργία αιολικού πάρκου από τα μέλη της κοινότητας ή/και από ΟΤΑ για εικονική αυτοπαραγωγή ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, η λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας από αγροτική κοινότητα και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η λειτουργία θερμοκηπίου με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας, η λειτουργία εγκατάστασης ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με ΑΠΕ, η παροχή υπηρεσιών για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα».
   Με πιο απλά λόγια πώς μπορούν οι πολίτες, οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις με πράσινες απαντήσεις να δώσουν λύση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και παράλληλα στην ενεργειακή κρίση; Η γενική διευθύντρια της INZEB εξηγεί στη Voria.gr ότι «ομολογουμένως, είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε πότε αυτή η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διαθέσιμες τεχνολογίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν σε συλλογικές ενεργειακές πρωτοβουλίες, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες. Ιδανικά οι πολίτες θα ήταν καλό να μπορούν να παράγουν ό,τι καταναλώνουν, να γίνουν δηλαδή prosumers».
   Όσον αφορά τα κράτη σε κεντρικό επίπεδο αλλά και τους δήμους σε τοπικό επίπεδο η Αλίκη Κοροβέση επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες. «Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν διοργανώσει δήμοι σε Ευρωπαϊκές χώρες τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Επίσης, πολλά είναι και τα παραδείγματα δήμων οι οποίοι σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους έχουν ιδρύσει ενεργειακές κοινότητες και συνεταιρισμούς, υποστηρίζοντας έτσι ευάλωτα νοικοκυριά και όχι μόνο. Η συμμετοχή σε συλλογικές ενεργειακές πρωτοβουλίες αποτελεί σίγουρα μια λύση, με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε κρατικό επίπεδο, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται τέτοιες δράσεις και να υπάρχει ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο», τονίζει.
   Μέχρι στιγμής, προσθέτει η κ. Κοροβέση, οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα και εργαλεία που παράγονται στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, όπως για παράδειγμα τις καλές πρακτικές και προτάσεις που προκύπτουν από το έργο CONGREGATE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης EUKI. Το συγκεκριμένα έργο υποστηρίζει εννέα Δήμους, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στην Ελλάδα: ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος Αιγάλεω στην Αττική και ο δήμος Φαρσάλων στη Λάρισα. «Μέσω της συμμετοχής των δήμων σε ενεργειακές κοινότητες, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου, καθώς και των ευάλωτων και όχι μόνο νοικοκυριών καθώς και μέσω εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες θα συμπράξουν οι δήμοι με φορείς της κοινωνίας των πολιτών», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι άλλοι έξι δήμοι που επωφελούνται από το έργο βρίσκονται στη Βουλγαρία και την Τσεχία.
   Στο πλαίσιο του έργου CONGREGATE, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων του έργου και ο στόχος είναι οι εννέα δήμοι από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων καθώς επίσης και να συζητήσουν και παρουσιάσουν τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιάσει.
   Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους δήμους Παύλου Μελά, Αιγάλεω και Φαρσάλων από την Ελλάδα, αυτοί από Sofia, Dobrich και Burgas από τη Βουλγαρία, και Přeštice, Tábor και České Budějovice από την Τσέχικη Δημοκρατία. «Ευρύτερος στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δήμων. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και άλλων δήμων καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών», καταλήγει η Αλίκη Κοροβέση.
   Σημειώνεται ότι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας INZEB είναι τα κτήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων με την υποστήριξη μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που παράγει και διαδίδει επιστημονικές γνώσεις, ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμα προγράμματα.
   Πηγή: https://www.voria.gr/article/mporoun-na-axiopiisoun-i-polites-tin-energia-meso-sineterismon-ke-kinotiton
   Read more...

   0

  • Engineer

   Eως και 80% αυξήθηκε η θνησιμότητα στην ευρύτερη αστική περιοχή της Αθήνας στις αρχές Αυγούστου 2021, λόγω ενός θανάσιμου συνδυασμού των ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών και της επίδρασης της δασικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη! Πρόκειται για αποτέλεσμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης που θα παρουσιαστεί στο 34ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE 2022), που πραγματοποιείται από την Κυριακή έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα.
   Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την εξέλιξη της μέσης θερμοκρασίας στην Αθήνα από την 1η Μαΐου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021, σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2017-2020. Στην έρευνα, όπως φαίνεται στο γράφημα, αποτυπώθηκε μια ευθεία συσχέτιση ανάμεσα στην άνοδο των θερμοκρασιών και την αύξηση της θνησιμότητας. Ειδικά σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου του 2021 η θνησιμότητα πήρε την ανηφόρα, ενώ υπό την επίδραση και των κοντινών δασικών πυρκαγιών (με τον καπνό και το στρες) κορυφώθηκε, αποδεικνύοντας τη βαριά επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών καταστροφών για τη δημόσια υγεία.

   «Η μεταβολή της εβδομαδιαίας θνησιμότητας έφθασε στο +80% σε σχέση με τον ημερήσιο αριθμό θανάτων την ίδια περίοδο τα έτη 2017-2020, όταν συνδυάστηκαν ο καύσωνας και η δασική φωτιά που επηρέασε την ατμόσφαιρα της Αθήνας και εξέθεσε σε συνδυασμένο κίνδυνο τον πληθυσμό από τη ζέστη και τον καπνό. Ωστόσο, μετά από προσεκτικό έλεγχο όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη θνησιμότητα (χρονολογικές τάσεις, ημέρα της εβδομάδας κ.ά.) και ανάλυση δεδομένων από το 2011 μέχρι το 2021, υπολογίστηκε ότι η αύξηση της θνησιμότητας τις ημέρες του συγκεκριμένου καύσωνα πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ήταν 20%, ενώ μετά την εκδήλωση της φωτιάς ήταν 70% σε σχέση με ημέρες που δεν χαρακτηρίζονται από καύσωνες», λέει στην «Κ» η κυρία Κλέα Κατσουγιάννη, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Imperial College London. «Πάντως στη σύγκριση που έγινε με τις επιδράσεις από τον εξίσου σημαντικό καύσωνα του Ιουλίου 1987 βρέθηκε ότι το 2021 οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών στη θνησιμότητα ήταν μικρότερες από αυτές που θα περιμέναμε με βάση τη σχέση που καταγράφηκε το 1987. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σήμερα και από τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία και διάφορους φορείς για την προστασία του πληθυσμού», συμπληρώνει η κυρία Κατσουγιάννη, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα μαζί με τους Αντώνη Αναλυτή (ΕΤΕΠ, επιστημονικός συνεργάτης), Σοφία Ζαφειράτου (υποψήφια διδάκτωρ) και Ευαγγελία Σαμόλη (αναπλ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας).
   Στο συμπόσιο «Κλιματικές καταστροφές, δημόσια υγεία και πολιτικές προστασίας», στο πλαίσιο του ISEE 2022, θα παρουσιαστούν μελέτες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Στην Αυστραλία, όπου τη διετία 2019-20 υπήρχε ιδιαίτερη αύξηση των πυρκαγιών, εκτιμήθηκε ότι υπήρξαν 429 θάνατοι σχετιζόμενοι με τον καπνό, περίπου 3.230 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 1.523 προσελεύσεις με κρίσεις άσθματος. Το κόστος από την επιβάρυνση του συστήματος υγείας ανήλθε σε 1,95 δισ. δολάρια Αυστραλίας, εννέα φορές μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή των προηγούμενων 19 ετών. Στη δική της παρουσίαση η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Davis) Irva Hertz-Picciotto θα αναφέρει –μεταξύ άλλων– πως 40.235 κτίρια καταστράφηκαν στην Πολιτεία από δασικές πυρκαγιές την τελευταία πενταετία, πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω δασικών πυρκαγιών την τριετία 2017-19.
   «Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα που θα παρουσιαστεί στο ISEE 2022 είναι η αλληλεπίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων με τη μετάδοση του κορωνοϊού και τη σοβαρότητα νόσησης από COVID-19», σημειώνει η κυρία Κατσουγιάννη, που προεδρεύει στο συνέδριο μαζί με την κυρία Σαμόλη και παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που θα αναπτυχθούν από τους περίπου 1.500 συμμετέχοντες (1.100 με φυσική παρουσία). Στο συμπόσιο «Λοιμώξεις και Περιβάλλον», που συντονίζεται από τον καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα του ερευνητικού κέντρου ISGLOBAL στη Βαρκελώνη, θα γίνει συνθετική παρουσίαση των περίπου 100 μελετών της τελευταίας διετίας, που διερευνούν τη σχέση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της συχνότητας ή σοβαρότητας της COVID-19. Σε αυτές αποτυπώνεται με τεκμηριωμένο τρόπο ότι η νόσηση και η σοβαρότητα της COVID-19 αυξάνονται όταν μεγαλώνει η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, μελέτες για την ανοσολογική απόκριση δείχνουν ότι αυτή είναι αυξημένη μεταξύ νοσούντων, όταν υπάρχει ταυτόχρονη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για την επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη «μακροχρόνια» COVID.
   Αντίστοιχη συνθετική παρουσίαση θα γίνει από τον Jan Semenza του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης για τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τις λοιμώξεις. Οι μετεωρολογικές αλλαγές, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι αλλαγές χρήσεων γης, η αστικοποίηση κ.λπ. πυροδοτούν υγειονομικούς κινδύνους, που περιλαμβάνουν και την έκρηξη επιδημιών.
   Read more...

   1

  • Engineer

   Σε 13,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
   Στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0», με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίησή του, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
   Από τα 142 έργα, 21 αφορούν στην «Πράσινη μετάβαση», 10 στην «Ψηφιακή μετάβαση», 43 σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 68 έργα σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».
   Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών πέντε ακόμη «πακέτων» εντάξεων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εντάξεις και ο προϋπολογισμός αυτών, με χρονολογική σειρά:
   Ιούλιος 2021: 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) Οκτώβριος 2021: 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) Ιανουάριος 2022: 55 έργα (3,35 δισ. ευρώ) Μάρτιος 2022: 70 έργα (2,40 δισ. ευρώ) Μάιος 2022: 57 έργα (1,70 δισ. ευρώ).
   Μερικές από τις πιο σημαντικές, πρόσφατες, εντάξεις έργων στο «Ελλάδα 2.0», ανά πυλώνα:
   1ος πυλώνας: Πράσινη μετάβαση
   Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Δυτικής Ελλάδας (Αμφιλοχία), ισχύος 680 MW (250.000.000 ευρώ) Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου (170.000.000 ευρώ) Αναβαθμίσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ) Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα – Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στον Ελαιώνα (55.909.048 ευρώ) Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα – Έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στον Ελαιώνα (40.840.495 ευρώ) Αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές (40.000.000 ευρώ) Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αστικός περίπατος, τμήμα Δ. Καλλιθέας έως Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (24.713.200 ευρώ) 2ος πυλώνας: Ψηφιακή μετάβαση
   Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με εφαρμογές πολλαπλών χρήσεων στα πεδία της κβαντικής επικοινωνίας, των τηλεπικοινωνιών, της ροής βίντεο για τη ναυτιλία, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της επιτήρησης των συνόρων ή/και της παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών και σε άλλους τομείς της οικονομίας (200.370.480 ευρώ) Παροχή κεντρικών νεφο-υπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών (117.800.000 ευρώ) Αναβάθμιση λογισμικού και υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους στα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας (82.900.000 ευρώ) Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (20.726.600 ευρώ) Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου – Big Data (18.532.420 ευρώ) Σχεδιασμός, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (15.195.456 ευρώ) Ανάπτυξη μητρώων και ψηφιακών υπηρεσιών, για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (3.124.800 ευρώ) 3ος πυλώνας: Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή
   Πανεπιστήμια Αριστείας – Ενισχύονται επιλεγμένα ελληνικά ΑΕΙ για την αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών τους υποδομών (194.246.072,52 ευρώ) Δευτερογενής Πρόληψη – Προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ) Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – Το έργο παρέχει κίνητρα και υποστήριξη σε πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες εγνωσμένης αριστείας για τη διεξαγωγή καινοτόμων συνεργατικών ερευνητικών έργων με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία και να τονωθεί η καινοτομία, εντός των ελληνικών πανεπιστημίων (94.655.941,54 ευρώ) Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης 15.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών (91.725.000 ευρώ) Επισκέπτες Καθηγητές – Παροχή κινήτρων σε διακεκριμένο ακαδημαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό ξένων πανεπιστημίων ή ερευνητικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού για τη διεξαγωγή διδασκαλίας και έρευνας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων των ΑΕΙ (59.745.526,78 ευρώ) Εθνικό πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής – Αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας (44.728.444 ευρώ) Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία» (40.261.312 ευρώ) 4ος πυλώνας: Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας
   Επενδύσεις από τη συνιστώσα της Ελλάδας στο Ταμείο InvestEU – Αφορά στη χρήση δανειακής στήριξης, με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής οικονομικών κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (500.000.000 ευρώ) ΤΗ2ORAX – Εξελίξιμο, ολιστικό, υβριδικό, επιχειρησιακό, αυτόνομο σύστημα. Θα συνδέσει τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, με την πολιτική προστασία και την άμυνα της χώρας. (61.727.200 ευρώ) Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας – Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ) Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές, με ειδικό ενδιαφέρον για τη σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό (39.875.819,20 ευρώ) Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα (36.727.250 ευρώ) Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ) Αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των Δικαστηρίων (28.760.014,40 ευρώ). Στο «Ελλάδα 2.0» εντάχθηκαν και έργα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, άνευ κόστους, όπως είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε ΑΠΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δια βίου μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, το πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια) και η διασύνδεση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με συστήματα (POS) και με την ΑΑΔΕ.
   Σημειώνεται πως το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν στα έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0», καθώς και το αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από τις ελληνικές αρχές, όπως και λοιπές πληροφορίες για το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι όλα διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://greece20.gov.gr/
   Read more...

   0

  • Engineer

   Παρότι απέχουμε πολύ από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία να κάνει το γεγονός αυτό επώδυνα προφανές, η παγκόσμια τάση για υιοθέτηση βιώσιμων πηγών ενέργειας δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα, μια σειρά από πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκδηλώνουν εμπράκτως την επιθυμία να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, με στόχο την απεξάρτηση των αγορών τους από τις εξαγωγές πετρελαίου.
   Ο τουρισμός αποτελεί μια πολύ θελκτική εναλλακτική για τις εν λόγω χώρες, που διαθέτουν ήπιο χειμώνα, πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τοπία. Συνδυάζοντας τα ανωτέρω με πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και θεματικά πάρκα, δημιουργείται η τέλεια συνταγή για τουρισμό πολυτελείας. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς από ακριβά, πολυτελή κτίρια και αξιοθέατα που έχουν τοποθετήσει το Dubai πολύ ψηλά στη λίστα των τουριστικών προορισμών.
   Ακολουθώντας το παράδειγμα των γειτονικών ΗΑΕ, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να στοχεύσει επίσης στην προσέλκυση τουρισμού πολυτελείας, ευελπιστώντας να επωφεληθεί των τουριστικών εισροών που κατευθύνονται στο - ήδη εδραιωμένο στον κλάδο- Εμιράτο του Dubai. Μεταξύ των κινήσεων προς τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση τουριστών με υψηλές δαπάνες, συγκαταλέγονται το νέο terminal του αεροδρομίου της Jeddah, η δημιουργία της πολυσυζητημένης πόλης της Neom, και η κατασκευή του Jeddah Tower.

   Φωτορεαλιστικό, Jeddah Tower. Πηγή: Jeddah Economic Company
   Ο τελευταίος, με ύψος λίγο περισσότερο από 1000 μέτρα, θα διεκδικεί μετά την ολοκλήρωσή του τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προηγούμενο πρωταθλητή, το Burj Khalifa, ο οποίος στέκεται στα 828 μέτρα και κατέχει την πρώτη θέση από το 2010. H κατασκευή του πύργου ανακοινώθηκε το 2008 από τον Πρίγκηπα Alwaleed Bin Talal και σχεδιάστηκε από τον Adrian Smith, τον ίδιο αρχιτέκτονα του διάσημου Burj Khalifa.

   Η πρόοδος του Jeddah Tower μέχρι σήμερα. Πηγή: domusweb.it
   Ο πύργος επρόκειτο να γίνει το στολίδι μιας μεγάλης αστικής όασης, του Jeddah Economic City, με φιλοδοξίες να γίνει το Dubai της Σαουδικής Αραβίας. Δεκαπέντε χρόνια και πολλές καθυστερήσεις αργότερα, οι εργασίες έχουν σταματήσει, περίπου το 1/3 του κτιρίου έχει κατασκευαστεί και κανείς δε γνωρίζει τι προβλέπεται για την ολοκλήρωσή του. Πάντως, η εταιρεία κατασκευής συνεχίζει να διαφημίζει μέχρι σήμερα απεικονίσεις του τελικού αποτελέσματος στο site της, με τη λεζάντα “It’s Happening”.
   Μερικά χρόνια αργότερα η EMAAR, η εταιρεία κατασκευής του Burj Khalifa, έβαλε σε κίνηση τη διαδικασία για την κατασκευή του Dubai Creek Tower, το οποίο στοχεύει να κρατήσει τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου λίγα τετράγωνα μακριά από τον προηγούμενο πρωταθλητή. Φήμες θέλουν τον κατασκευαστικό κολοσσό να δρομολόγησε την κατασκευή του νέου ουρανοξύστη ειδικά ως απάντηση στο Jeddah Tower, θεωρία που ενισχύεται από το γεγονός ότι η EMMAR σταμάτησε στα θεμέλια το Μάϊο του 2018 - όταν ανακοινώθηκε ότι ο Σαουδάραβας ανταγωνιστής της έβαλε φρένο λόγω νομικών κωλυμάτων- και δεν έχουν ξεκινήσει έκτοτε.

   Φωτορεαλιστικό, Dubai Creek Tower. Πηγή: EMMAR
   Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Dubai Creek Tower, με ένα από αυτά να είναι ότι ο σχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί από το Santiago Calatrava, βασιζόμενος στην παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική κουλτούρα, με σκοπό το κτίριο να προσομοιάζει μιναρέ. Από μακριά, θα θυμίζει μια πολύ ψηλή και λεπτή πυραμίδα, η οποία θα λεπταίνει όσο αυξάνεται το ύψος της.
   Άγνωστο παραμένει το ακριβές ύψος του πύργου, ο οποίος λογικά στοχεύει να ξεπεράσει τα 1008 μέτρα του Jeddah Tower. Αν μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικό μέγεθος, τα θεμέλια του κτιρίου έφτασαν σε βάθος 72 μέτρων, λεπτομέρεια που συνεπάγεται μια εξαιρετικά ψηλή κατασκευή, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι το τελικό συνολικό ύψος του Dubai Creek Tower θα αγγίζει τον εξωφρενικό ύψος των 1.300 μέτρων.

   To κτίριο έχει παραμείνει στα θεμέλια. Πηγή: EMAAR
   Άγνωστο είναι, όμως, και το αν και πότε θα συνεχιστεί η κατασκευή του, με τον Πρόεδρο της EMMAR, Mohamed Alabbar, να δηλώνει το 2020 στo Bloomberg: «Δεν χτίζουμε πλέον. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες αποφάσισαν να σταματήσουν τις νέες κατασκευές σχεδόν ένα χρόνο πριν, αλλά ο COVID σίγουρα έβαλε φρένο». Αυτή ήταν η τελευταία επίσημη δήλωση επί του θέματος, ενώ η εταιρεία έχει αποσύρει τα φωτορεαλιστικά από το site της και δε σχολίασε σχετικό δημοσίευμα για τις προοπτικές του έργου, που δημοσιεύτηκε στην Arabian Business στα μέσα του Σεπτέμβρη.
   Όλα αυτά σε μια εποχή που η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στους αρχιτεκτονικούς και τους κατασκευαστικούς κύκλους και τα ψηλά κτίρια φημίζονται για τη δυσκολία συμμόρφωσης με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών - μια απαιτητική διαδικασία σε κάθε περίπτωση – απομακρύνεται με κάθε επιπλέον όροφο ενός ουρανοξύστη, με τον ενσωματωμένο άνθρακα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.
   Με την προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής να κλιμακώνεται, δίκαια αναρωτιέται κανείς αν οι κινήσεις εντυπωσιασμού πρέπει να είναι προτεραιότητα, ακόμα και για χώρες που δε «λυπούνται» τα έξοδα για την κατασκευή κτιρίων που αγγίζουν τον ουρανό. Είναι αυτές οι χώρες που έχουν τους πόρους και την ευκαιρία να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην έρευνα και την καινοτομία, για την εύρεση βιώσιμων λύσεων.
   Ο COVID αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλά σχέδια. Ίσως είναι τώρα η ευκαιρία να γίνει εφαλτήριο για την αναθεώρηση κατασκευών που δε συνάδουν πλέον με τις τρέχουσες τάσεις.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Το νερό της βροχής στην πόλη θεωρείται απόβλητο και οι λύσεις για την περισυλλογή και απομάκρυνση του δεν στηρίζονται στους μηχανισμούς της φύσης.
   Βιοδιήθηση – Περισυλλογή του νερού της βροχής από εσοχές λεκανών κατά μήκος των δρόμων με κήπο.    
   Η βελτίωση της ποιότητας του νερού της βροχής της πόλης Ōtāhuhu ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του έργου αναβάθμισης του κέντρου της πόλης. Διάφοροι κήποι βιοδιήθησης έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των πρόσφατα ανακαινισμένων δρόμων για την προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος. Το έργο έκανε μια μοναδική αλλαγή στην αποτελεσματική προεπεξεργασία και διαχείριση των ακαθάριστων ρύπων με χρήση λεκανών περισυλλογής της απορροής του νερού της βροχής.

   Κατά τη φάση του σχεδιασμού, ο υπεύθυνος του έργου προκάλεσε την ομάδα σχεδιασμού να αναπτύξει ένα βελτιωμένο προκαταρκτικό σχέδιο «κήπου της βροχής» που θα φιλτράρει τον όγκο των επιπλεόντων σκουπιδιών και ιζημάτων από το εισερχόμενο νερό της επιφανειακής απορροής του νερού της βροχής από το δρόμο, πριν αυτό εισέλθει στον κήπο βροχής, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις συντήρησης.

   Η ομάδα σχεδιασμού διερεύνησε διάφορες επιλογές και συνεργάστηκε με την Healthy Waters του Συμβουλίου του Auckland, τις ομάδες συντήρησης του Συμβουλίου και τους εκπροσώπους σχεδιασμού Mana Whenua. Από τη συνεργασία προέκυψε ένα σχέδιο τύπου «λεκάνης περισυλλογής».  Είναι μοναδικό και το πρώτο πρωτότυπο που εγκαταστάθηκε στο Ώκλαντ.

   Το νερό εισέρχεται στο φρεάτιο σύλληψης μέσω μιας προκατασκευασμένης μονάδας εισόδου κρασπέδου από σκυρόδεμα και ρέει κάτω από ένα πλαστικό διάφραγμα μέσα σε ένα τσιμεντένιο φρεάτιο, παγιδεύοντας επιπλέοντα σκουπίδια και αφήνοντας τα ιζήματα να καθιζάνουν. Το λάκκο συγκράτησης στερεώνεται με ένα αρθρωτό χαλύβδινο καπάκι και θα συντηρείται με το άνοιγμα του καπακιού και χρήση τροχιάς κενού. Αυτό συνεπάγεται λιγότερο χρόνο συντήρησης και είναι πιο αποτελεσματικό από τη συλλογή σκουπιδιών όταν βρίσκονται μέσα στον κήπο της βροχής.

   Το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε για τη δομή του φρεατίου αλίευσης και ο χάλυβας τύπου Corten χρησιμοποιήθηκε για το κάλυμμα και το υπέρθυρο του κράσπεδου. Το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα επιλέχθηκε για την ανθεκτικότητά του και τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. Αυτές οι προκατασκευασμένες μονάδες συνδυάστηκαν με τα χαλύβδινα καλύμματα Corten για ασφάλεια και για να κρύψουν τα σκουπίδια και το νερό. Τα φινιρίσματα από φιμέ σκυρόδεμα και  χάλυβα Corten  συνδυάζονται καλά με την παλέτα υλικών της συνολικής αναβάθμισης.

   Από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης, οι μονάδες λεκανών περισυλλογής της απορροής του νερού της βροχής, ήταν αποτελεσματικές στη δουλειά τους για τη συγκράτηση σκουπιδιών και ιζημάτων. Η επιτυχία αυτών των μονάδων θα παρακολουθείται από την επιτροπή Healthy Waters για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να εφαρμοστούν κι αλλού. Το καλούπι από σκυρόδεμα κατασκευάστηκε από χάλυβα για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του Συμβουλίου του Ώκλαντ να παράγει περισσότερες ποσότητες στο μέλλον.
   Όταν το νερό δεν θεωρείται απόβλητο αλλά χρήσιμος πόρος… Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου:
   Bio-Filtration Garden Forebay Catch pit | Ōtāhuhu Town Centre Streetscape | Boffa Miskell
   Location: Ōtāhuhu Town Centre, New Zealand
   Design Team: Boffa Miskell (Yoko Tanaka, Alex Smith, Mark Lewis)
   Client: Auckland Council and Auckland Council Healthy Waters
   Read more...

   0

  • Engineer

   Στην πρώτη γραμμή των επιλογών θέρμανσης ξαναβάζει το φυσικό αέριο η γενναία επιδότηση των 9 λεπτών το λίτρο, την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ενώ μέχρι πρότινος, η ανταγωνιστικότητά του έχανε συνεχώς έδαφος έναντι του ισχυρά πριμοδοτούμενου φέτος πετρελαίου, οι χθεσινές εξαγγελίες το επαναφέρουν δυναμικά στο παιχνίδι.
   Καθώς γνωρίζουμε πλέον πόσο θα επιδοτηθούν φέτος οι τρεις βασικές επιλογές θέρμανσης, το αέριο δύσκολα θα μπει στο περιθώριο: Αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 12 λεπτά το λίτρο, μετά την ισχυρή επιδότηση της ΔΕΠΑ, έναντι 13-14 λεπτών του πετρελαίου και με το ρεύμα να διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο στα 16 λεπτά. Η λιανική τιμή των 12 λεπτών το λίτρο (120 ευρώ/ MWh) για το αέριο βασίζεται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή ότι το TTF θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 200 ευρώ/ MWh.
   Αν επομένως ένα νοικοκυριό σε σπίτι εκατό τετραγωνικών απαιτεί για να ζεσταθεί το χειμώνα 9.000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 1.100 ευρώ για το φυσικό αέριο, 1.250-1.300 ευρώ για το πετρέλαιο και 1.450-1.500 αν επιλέξει να κάνει χρήση μόνο ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία φυσικά δεν θερμαίνουν αποτελεσματικά το χώρο.
   Το αέριο δηλαδή, παρ’ ότι έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι, εντούτοις δείχνει να παραμένει  - μετά και την επιδότηση των 90 ευρώ από τη ΔΕΠΑ - το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για τη φετινή σεζόν θέρμανσης. Δίχως την πολύ μεγάλη αυτή πριμοδότηση, η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν φέτος σε πάνω από 21 λεπτά, άρα το νοικοκυριό του παραδείγματος θα πλήρωνε κοντά στα 2.000 ευρώ.
   Οι διαφορές
   Τα κόστη αυτά πέφτουν κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που θα βάλει ενδεχομένως φρένο στις όποιες φυγόκεντρες τάσεις καταναλωτών προς το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μετά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 με 1,40 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,60-1,70 ευρώ, χωρίς την εν λόγω ενίσχυση. Μετατρέποντας τα λίτρα σε κιλοβατώρες, προκύπτει τιμή στα 13,8 λεπτά. Διαφορά μικρή με το αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον ο οποίος διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση αερίου, πολύ περισσότερο αν έχει αυτονομία (ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι), να μπει στην δαπάνη να αλλάξει καύσιμο. Το κόστος μετατροπής για μια μέση πολυκατοικία κινείται στα 5.000 ευρω, και δεν αποσβένεται μέσα σε ένα χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν εκ των συνολικά 700.000 οικιακών καταναλωτών που «καίνε» αέριο, οι 500.000 και πλέον διαθέτουν αυτονομία.
   Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι πολύ ακριβότερος από τον περσινό, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Η τιμή των 12 λεπτών στο αέριο είναι 70% πάνω από τις περυσινές, καθώς είχε κάνει πρεμιέρα στα 7 λεπτά. Τα 1,40 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο είναι ακριβότερα κατά 30% πάνω από τα περσινά επίπεδα του 1,10 ευρώ. Και τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα είναι κατά 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα νούμερα του χειμώνα του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού με φυσικό αέριο ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.
   Μάχη ανάμεσα σε πετρέλαιο και ρεύμα
   Τελικά η μάχη για την επιλογή του φθηνότερου τρόπου θέρμανσης θα δοθεί φέτος περισσότερο ανάμεσα στο πετρέλαιο και το ρεύμα, και λιγότερο στο φυσικό αέριο. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί και η διπλή κυβερνητική παρέμβαση στο πετρέλαιο (αύξηση στα 300 εκατ ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και 25 λεπτά οριζόντια επιδότηση στο λίτρο), δηλαδή στο να αποτρέψει μια έξαρση στη θέρμανση νοικοκυριών με ηλεκτρικά σώματα, άρα μια ακόμη μεγαλύτερη εκροή πόρων για αγορές φυσικού αερίου. Οσο αυξάνεται η χρήση ηλεκτρισμού, τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση αερίου, από το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα.
   Είναι εφικτό να επιτευχθεί το παραπάνω; Υπό προϋποθέσεις ναι, εφόσον γίνει σαφές στα νοικοκυριά που ζεστάθηκαν πέρυσι με ρεύμα, πως αυτό φέτος θα είναι ακριβότερο. Αφενός γιατί από τον Οκτώβριο καταργείται η οριζόντια επιδότηση που ελάμβαναν οι πάντες, και αντικαθίσταται από το σύστημα των τριών κλιμακίων, αφετέρου γιατί φθηναίνει η χρήση του πετρελαίου και αυξάνεται το επίδομα.
   Αν η κιλοβατώρα αντί για τα 15-16 λεπτά που θα πληρώνουν τον Οκτώβριο όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, φτάσει να κοστίζει 21-22 λεπτά για κάποιες κατηγορίες (πχ όσους καταναλώνουν πάνω από 500 Kwh το μήνα ή δεν καταφέρνουν να κάνουν εξοικονόμηση 15%), είναι προφανές ότι το κλιματιστικό ή το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα είναι η χειρότερη δυνατή φετινή λύση για να ζεσταθούν.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Οι Παριζιάνοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων με την έναρξη λειτουργίας ενός ειδικού χώρου στο προαύλιο του καθεδρικού ναού, όπου θα παρουσιάζεται η δουλειά των τεχνιτών στο εργοτάξιο ανακατασκευής.
   Μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά (2019) στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αποκαλύπτουν μια ιδιαίτερη εικόνα της εκκλησίας.
   Σύμφωνα με τους Times, το ιστορικό μνημείο είναι “στα καλύτερά του” απαλλαγμένο από “150 χρόνια σκόνης” στους τοίχους.

   Δωρεές 846 εκατ. ευρώ
   Πριν ακόμη σβήσει η πυρκαγιά, οι γαλλικές αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ σε δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής.
   Ειδικότερα, η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από τη σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση “460 τόνων σκόνης μολύβδου” κόστισε 150 εκατομμύρια ευρώ.
   Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Jean-Michel Guilment χαρακτήρισε “εντυπωσιακό” το γεγονός ότι ένα άγαλμα είναι και πάλι λευκό.
   Ο επικεφαλής του προγράμματος και στρατιωτικός Jean-Louis Georgelin δήλωσε στους Times ότι όταν ανοίξει “θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ”.

   Η μεγάλη καταστροφή του 2019
   Η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε εν μέρει από μια τεράστια πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.
   Ο πρόεδρος Εμμανουήλ έχει θέσει ως στόχο την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
   Οι εργασίες για την εσωτερική αποκατάσταση έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ οι εργασίες για το καμπαναριό, τους θόλους και τους σκελετούς έχουν ουσιαστικά αρχίσει με την πρόσφατη ανέγερση μιας σκαλωσιάς 100 μέτρων και 600 τόνων.
   Η Παναγία των Παρισίων, που ολοκληρώθηκε το 1345, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής και αποτέλεσε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στο Παρίσι.
    
    
   Read more...

   1

  • GTnews

   Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” με τη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αττικής.
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο κτήριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου Πατησίων και θα ξεκινήσει με την Εναρκτήρια Εκδήλωση.
   H Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζει τη διάσταση της εφαρμογής των πορισμάτων της Έρευνας στην Ανάπτυξη. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισαγάγει στο θεσμό. Καλωσορίζει ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, και εκ των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, και για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Χαιρετίζουν οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής και οι υποστηρικτές της διοργάνωσης.
   Η οιωνεί κοινοπραξία που οργανώνει όλα τα τελευταία χρόνια με επιτυχία την εκδήλωση αυτή, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θέλει να δώσει το «Παρών» στο διασυνδεδεμένο με την Ευρώπη αυτό γεγονός, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν λόγο στην Ανάπτυξη.
   Κατά τα προηγούμενα έτη, η φυσική παρουσία στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ πολιτών και κυρίως μαθητών κατά τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ ξεπερνούσε τις δεκαπέντε χιλιάδες, ενώ τον καιρό της πανδημίας, που η Βραδιά εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, είχαν πρόσβαση εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ανά την υφήλιο, σε ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυπους σχεδιασμούς και έργα σε κάθε τομέα της Επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, έως τις μεταφορές, την ενέργεια και τον πολιτισμό.
   Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αλλά και στο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα για τη διασφάλιση της ειρήνης.  Στο πλαίσιο αυτό,  ερευνητικές δράσεις αναφορικά με τις θεματικές περιοχές της ενέργειας, των ΑΠΕ, του νερού, των  εδαφών, των κλιματικά ουδέτερων, ανθεκτικών και έξυπνων κτηρίων και πόλεων, του ρεύματος Bauhaus στην Ευρώπη έχουν εξέχουσα θέση.
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή νέων στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας που τόσο χρειάζεται η χώρα σήμερα στην πορεία της στην Ανάπτυξη.
   Η Εναρκτήρια Εκδήλωση, τα δρώμενα της Βραδιάς και τα επιτεύγματα των ερευνητών που θα παρουσιάζονται επιτόπου στο κτήριο Αβέρωφ θα μεταδίδονται παράλληλα μέσω live streaming στην ιστοσελίδα http://www.ntua.gr/ntuaren και στο κανάλι http://www.youtube.com/ntuaren της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ http://www.ertnews.gr/ 
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στη διάχυση της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, στην αντιστροφή του ρεύματος brain-drain,στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν την καινοτομία στην πραγματική οικονομία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης ενόψει της ανάκαμψης της χώρας.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Με μεγάλη δυναμική συνεχίζεται η επέλαση των έργων σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα. Η πλήρης επικράτηση του μοντέλου των ΣΔΙΤ εξηγείται εν μέρει από την ευελιξία στην ωρίμανση, την χρηματοδότηση, τους όρους και την υλοποίηση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
   Είναι επίσης έργα τα οποία προσφέρουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον τόσο στις αναθέτουσες αρχές, όσο και στους αναδόχους που από κοινού μπορούν να γνωρίζουν ότι με την υλοποίηση έργων με τη μέθοδο αυτή υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας.
   Σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ που είναι σε δημοπράτηση ή ετοιμάζονται να δημοπρατηθούν έχουν ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως έργα που βρίσκονται εντός διαγωνιστικής διαδικασίας. Με σημαντική αποδοχή από την αγορά, αποτελούν μία ασφαλή διέξοδο για έργα που αδυνατούν να τρέξουν μέσα από παραδοσιακά κανάλια χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
   Μαζέψαμε τα 37 μεγαλύτερα έργα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, εφόσον βέβαια όλα ευτυχήσουν να ολοκληρωθούν και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.
   Βέβαια δεν είναι όλα θετικά. Τα έργα έργα-ΣΔΙΤ είναι χρονοβόρα όσον αφορά την περίοδο ωρίμανσης και δημοπράτησης που κρατούν κάποια χρόνια. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αν και γίνονται σημαντικές προσπάθεις και μέσω της νομοθεσίας να μετριαστεί.
   Το παράδοξο είναι πως ακόμα και μέσα από αυτή την οπτική, τα έργα-ΣΔΙΤ παραμένουν ένας πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος υλοποίησης σε σχέση με τα κλασικά δημόσια έργα. Γιατί; Γιατί στην περίοδο υλοποίησης οι καθυστερήσεις είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα τα έργα όταν μπουν σε ένα ρυθμό να τρέχουν ικανοποιητικά. Τα έργα αυτά θα τα δούμε χωρισμένα σε δυο βασικές κατηγορίες. Τα έργα υπό δημοπράτηση και αυτά που οδεύουν προς δημοπράτηση.
   ΣΔΙΤ υπό δημοπράτηση
   Κτιριακά και οδικά έργα είναι κυρίαρχα σήμερα στα έργα-ΣΔΙΤ. Στα κτιριακά έχουμε διαγωνισμους για κτίρια στον τομέα της παιδείας, της έρευνας και της Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα είναι:
   -Τρεις διαγωνισμούς για κτίρια και φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Θράκης (107 εκατ.), Κρήτης (255 εκατ.) και Θεσσαλίας (116 εκατ.), που υπόσχονται να μεταμορφώσουν την εικόνα των κτιριακών υποδομών και να παρέχεται μία νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία για τους φοιτητές.
   Επίσης έχουμε:
   -το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών (89 εκατ.)
   -η Πολιτεία Καινοτομίας στην οδό Πειραιώς
   -ο διπλός διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (163 εκατ.)
   -τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία (159 εκατ.).
   -Τα νέα Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία
   -Τα 5 Αστυνομικά Μέγαρα σε 5 πόλεις της Περιφέρειας
   -το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας στην Πειραιώς
   Στα οδικά έργα έχουμε πέντε μεγάλους διαγωνισμούς από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για αυτοκινητόδρομους και τοπικούς οδικούς άξονες. Πιο αναλυτικά :
   Ο πρώτος αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ (από το 2018) Χερσόνησος-Νεάπολη κόστους περίπου 350 εκατ. ευρώ.
   Το δεύτερο έργο αφορά τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη (από το 2019) κόστους 250 εκατ. ευρώ και
   Το τρίτο έργο αφορά τo flyover (ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε στο τέλος του 2020) με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.
   Το τέταρτο είναι ο άξονας Δράμα-Αμφίπολη που προκηρύχθηκε πρόσφατα με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
   Το πέμπτο είναι ο άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα που επίσης προκηρύχθηκε προσφατα με κόστος 440 εκατ. ευρώ
   Μεγάλη κινητικότητα έχουμε επίσης σε έργα ύδρευσης και Φράγματα. Εδώ επίσης συναντάμε πολύ σημαντικά έργα σε διαγωνιστική διαδικασία όπως:
   -το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με 105 εκατ. ευρώ που θα λύσει το σοβαρό υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής.
   -το Φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα
   -το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό στην Κρήτη
   -το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αττικής
   Σε δημοπράτηση είναι επίσης:
   -οι δυο μονάδες απορριμμάτων στην Αττική  ύψους 800 εκατ. ευρώ και η μονάδα απορριμμάτων του δυτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με 250 εκατ. ευρώ
   -η λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης
   -το μεγάλο έργο για το Ultra Fast Broadband με κόστος που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ αλλά και μικρότερα έργα οδοφωτισμού.
   Προς δημοπράτηση έργα-ΣΔΙΤ
   Επίσης προετοιμάζονται αρκετά νέα έργα με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Τα σημαντικότερα έργα που θα δούμε να οδεύουν προς δημοπράτηση το επόμενο διάστημα είναι:
   Σε επίπεδο κτιριακών έργων αναμένουμε:
   -τη δημοπράτηση των 8 Δικαστικών Μεγάρων (θα σπάσει σε 2 διαγωνισμούς για Θεσσαλία και Κρήτη) και
   -το Κυβερνητικό Πάρκο στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού.
   Παράλληλα ετοιμάζεται από τον ΟΣΕ το έργο-ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ επίσης ετοιμάζει τη ΣΔΙΤ για την ύδρευση Κέρκυρας.
   Τα έργα-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
   Επίσης προς δημοπράτηση οδεύει η υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ για 8 μεγάλα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
   Συγκεκριμένα τα 8 αυτά έργα είναι:
   1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης). • Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203.000.000€
   2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού (Π.Ε. Καρδίτσας. Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 114.000.000€
   3) Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18.518.362€
   4) Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.044.385€
   5) Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€
   6) Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας. Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.397.000€
   7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας , Αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 23.005.200€
   Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας. Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 88.066.645€.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική αποσφράγιση των «Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, στο πλαίσιο της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
   Υποβλήθηκαν έξι Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον φορέα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι Davidson Kempner, Bain, Fortress, doValue, LMC Partners και Bracebridge Capital.
   Η επιτροπή διενέργειας του δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα συνεδριάσει ώστε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των κατατεθέντων φακέλων και έπειτα θα προσκαλέσει τους Προεπιλεγέντες για να λάβουν μέρος στην Β΄ Φάση Διαλόγου του διαγωνισμού.
   Ο νέος Φορέας που συμπληρώνει τον πτωχευτικό νόμο της δεύτερης ευκαιρίας, ξεκινά με αξία ενεργητικού περί τα €2 δισ. Στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης κύριας κατοικίας «πτωχευμένου» ευάλωτου οφειλέτη, και τη επαναμίσθωσή του σε αυτόν, για δώδεκα χρόνια.
   Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό, βάσει του οποίου, πριν από την εξάντληση των αρχικών οικονομικών δεσμεύσεων του Φορέα, ο τελευταίος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει να τις αυξήσει, σε κάθε περίπτωση παρατείνοντας και χρονικά την υποχρέωσή του για απόκτηση κύριας κατοικίας από ευάλωτους οφειλέτες. Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημόσιο δύναται να παραχωρήσει εκ νέου τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και σε άλλο νομικό πρόσωπο, δίχως να επηρεάζονται οι υφιστάμενες μισθώσεις οι οποίες έχουν συναφθεί με τον Φορέα.
   Πέραν της Ίδιας Συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφαλαία από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στην Φάση Β’.
   Το Δημόσιο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια δύναται να επιλέξει να παρέχει εγγυήσεις προς τον Φορέα, το είδος, το ύψος, η έκταση καθώς και το αντάλλαγμα των οποίων θα προσδιοριστούν στη Φάση Β αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Η παροχή κάθε τέτοιας εγγύησης θα είναι υπό την επιφύλαξη των κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισής καθεστώτος ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση θα αγοράζει περί τις 5.000 κατοικίες, οι συστημικές τράπεζες κάνουν λόγο για 3.000, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τόσο κεφάλαια, αλλά και τεχνογνωσία υποστηριζόμενη από εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν ακίνητα με μεγάλο εύρος ως προς την αξία, αλλά και ιδιαιτερότητες που απαιτούν την ύπαρξη δεδομένων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη ρηχή και μικρή σε όγκους συναλλαγών ελληνική αγορά.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Δεκατρείς αιτήσεις υποβλήθηκαν στον κύκλο Σεπτεμβρίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η ΡΑΕ.
   Πρόκειται για οκτώ έργα στη Δ. Μακεδονία και πέντε στην Αν. Μακεδονία-Θράκη με συνολική ισχύ 182 μεγαβάτ και συνολική χωρητικότητα 400 μεγαβατώρες.

   Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον κατάλογο ή κατεβάστε τον πίνακα από εδώ: https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2022/09/ΚΥΚΛΟΣ-ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ-ΑΔΕΙΑΣ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-2022.xlsx
   Read more...

   0

  • Engineer

   Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την υποβολή ιδεών με στόχο την ανέγερση νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, με την ανάδειξη στην πρώτη θέση του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA- Architects.
   Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 16 εταιρείες με πρωτότυπες ιδέες που αξιολογήθηκαν για την ολιστική αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική προσέγγισή τους από την Κριτική Επιτροπή.
   Η πρόταση που αναδείχθηκε πρώτη, αξιολογήθηκε από την Επιτροπή ως συγκροτημένη και ολοκληρωμένη, με αναλυτική τεχνική έκθεση σε όλα τα επίπεδα, από την ιστορική και θεωρητική προσέγγιση ως την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αντιμετώπιση.
   Η σχεδιαστική πρόταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα του νερού και αξιοποιεί τη διαφάνεια και την καθαρότητά του, αντανακλώντας βασικές εταιρικές αρχές και αξίες της ΕΥΔΑΠ. Εντάσσει το κτήριο αρμονικά στο αστικό περιβάλλον και δημιουργεί μια διαλογική σχέση με την πόλη και τους κατοίκους της.
   Πρόκειται για σύνθεση κτιριακών όγκων που θα ξεπερνούν τα 16.000 τ.μ., κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί́ ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, το δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων. Κάτω από το βιοκλιματικό στέγαστρο αρθρώνονται οι υπηρεσίες της Εταιρείας, διατηρώντας διακριτά όρια, τον επιθυμητό βαθμό γειτνίασης τους και τις απαραίτητες λειτουργικές αυτονομίες τους.
   Το νέο κτήριο αναπτύσσεται σε δύο εκτεταμένα ισόγεια, έναν επιμήκη σχηματισμό́ τριών ορόφων και τέσσερις διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό́ περιβάλλον, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους (φουαγιέ́, κυλικείο, εσωτερικά́ αίθρια), επιτρέποντας την εισχώρηση του περιβάλλοντος, ως φυσικό́ φως και ως θέα και θεάσεις προς τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας και τον αστικό ιστό.
   Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου εξασφαλίζει τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, αξιοποιώντας τα κλιματολογικά́ στοιχεία της περιοχής. Τα ενεργητικά́ μηχανολογικά́ συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά́ με τα παθητικά συστήματα και το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια, με εφαρμογές καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής.
   Η γενική́ φιλοσοφία του σχεδιασμού́ των χώρων γραφείων, ενστερνίζεται τη σύγχρονη αντίληψη, που θεωρεί ότι οι εργασιακοί χώροι δεν «εγκιβωτίζουν» απλά́ τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία ενός πολύπλευρου εργασιακού́ «οικοσυστήματος», εμπλουτισμένου σε εναλλακτικές χρήσεις και εικόνες, επιδιώκοντας χώρους εργασίας ως χώρους αναβαθμισμένης δημιουργικότητας. Αντίληψη που άλλωστε συμβαδίζει με τις αρχές της εργασίας, της ανταποδοτικότητας και της αειφορίας.
   Αντίστοιχη μέριμνα έχει δοθεί και στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων, ακολουθώντας την παραπάνω φιλοσοφία σχεδιασμού.  Φυτεύσεις με κατάλληλα για το κλίμα και τη γεωγραφία της περιοχής φυτά, δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Εμπειρίας Νερού, υπαίθρια έκθεση παλαιού εξοπλισμού, λειτουργική διασύνδεση με κεντρικές αρτηρίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, δημιουργούν ένα δίκτυο επικοινωνίας, αρμονικής συνύπαρξης και κυκλοφορίας όλων των οργανωτικών μονάδων και των ανθρώπων της Εταιρείας.
   Το δεύτερο βραβείο απονέμεται στους PETRAS ARCHITECTURE και FIORE ARCHITECTSκαι το τρίτο βραβείο στη ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΟΣ.   
   Τιμητικούς επαίνουςλαμβάνουν οι: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚH ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ – ΕΛΛΗ ΣΠΕΝΔΟΥ, PEOPLE PRIVATE COMPANY, VTRIA ARCHITECTS και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.
   Για την αξιολόγηση των προτάσεων, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε:
   - στη συνολική αρχιτεκτονική διαμόρφωση, στην υλική έκφραση και την ογκοπλαστική επεξεργασία που θα μπορούν να εκφράσουν συμβολικά και αισθητικά τη σημασία της διαχείρισης νερού στη σύγχρονη αστική ζωή (μορφή, φυσιογνωμία του κτηρίου).
   - στη διαμόρφωση δυναμικού, λειτουργικού και ελκυστικού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ, στη χωροθέτηση των λειτουργιών σε ανταπόκριση με την οργανική διαίρεση των διευθύνσεων και των υπηρεσιών, και στη δημιουργία αναγνωρίσιμων προσβάσεων, με κατακόρυφους και οριζόντιους χώρους κυκλοφορίας και στάσης (λειτουργική οργάνωση, ανταπόκριση στο κτιριολογικό, ευελιξία).
   - στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και την περιβαλλοντική προσέγγιση γενικά, με την αξιοποίηση των κλιματολογικών συνθηκών, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την υιοθέτηση μεθόδων για την ενεργειακή διαχείριση του χώρου, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (βιοκλιματικός σχεδιασμός).
   - την ομαλή ένταξη του κτιριακού συγκροτήματος στο δομημένο περιβάλλον της πόλης και τη διακριτή απομόνωσή του από τις τεχνικές εγκαταστάσεις δεξαμενών επεξεργασίας νερού και αποθήκευσης με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (σχέση με την πόλη και τον περιβάλλοντα χώρο).
   - στον κατασκευαστικό ρεαλισμό των προτάσεων ως προς το κόστος και την ευκολία της υλοποίησης, την ένταξη υφιστάμενων κατασκευών, την αειφορία, την αντοχή στο χρόνο και τη συντήρηση (οικονομία της κατασκευής, μελλοντική συντήρηση).
   Τα τρία χρηματικά βραβεία και οι τρεις έπαινοι που απονέμονται, ανέρχονται συνολικά σε 115.000€.
   Σχετικό αρχείο


   Φωτογραφίες:
   Φωτογραφία 1: Προοπτική άποψη του κτηρίου από το φυτεμένο πρανές (Υπαίθριο Μουσείο Εξοπλισμού ΕΥΔΑΠ)
   Φωτογραφίες 2 & 3: Άποψη βοριοδυτικής όψης κτηρίου
   Φωτογραφία 4: Άποψη δώματος κτηρίου προς Φιλοθέης (Belvedere)
   Φωτογραφία 5: Προοπτική άποψη, θέα των σταθμών συνεργασίας
   Φωτογραφία 6: Άποψη χώρου πολλαπλών χρήσεων & εσωτερικού αιθρίου
   Φωτογραφία 1
   Φωτογραφία 2
   Φωτογραφία 3
   Φωτογραφία 4
   Φωτογραφία 5
   Φωτογραφία 6
   Read more...

   2

  • Engineer

   Στο 94,74 % το ποσοστό εφαρμογής σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ.
   Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την εκκίνηση της απογραφικής διαδικασίας του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα δίνονται στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από την εφαρμογή κάρτας της ψηφιακής κάρτας στους κλάδους (τράπεζες και σουπερμάρκετ), από τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου.
   Αναλυτικά:
   - Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με  τις σχετικές διατάξεις  και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν  τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο  Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού  λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
   - Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 , θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας)  και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
   Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
   Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζόμενων (https://myErgani.gov.gr).
   Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ - μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
   Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την Κάρτα) είναι 94,74 %.
   Ειδικότερα:
   Την Ψηφιακή Κάρτα χρησιμοποιούν 111.220 εργαζόμενοι στους δύο κλάδους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 94,74 % του συνόλου των υπόχρεων εργαζόμενων οι οποίοι είναι 117.390 (121.313 απασχολούμενοι μείον 3.923 που κατέχουν θέσεις ευθύνης οι οποίοι εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα).
   Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93 % καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100 %.
   Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100 %.
   Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100 % οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/ τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.
   Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ειδοποιεί ιδιαίτερα τις λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4014/11 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 209/Α/2011).
   Με τον νόμο, εισάγονται εκτός των άλλων και οι εξής καινοτομίες:
   απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. μειώνεται ο αριθμός των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται υποβολή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά. θεσπίζονται υποχρεωτικοί περιοδικοί τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες και ιδιώτες επιθεωρητές με στόχο την πραγματική διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος καταργούνται αλληλοεπικαλυπτόμενες αδειοδοτήσεις (άδεια διάθεσης λυμάτων, άδειες διαχείρισης μη επικινδύνων και επικινδύνων αποβλήτων, έγκριση επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση) και ενσωματώνονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. για την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης περιβαλλοντικών Όρων καταργούνται οι συνυπογραφές άλλων Υπουργών. επιμηκύνεται η διάρκεια ισχύος των Αποφάσεων έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σε 10 έτη, ή σε 12 για έργα που διαθέτουν ISO, ή σε 14 για όσα διαθέτουν EMAS και παρατείνεται η διάρκεια ισχύς των υφιστάμενων ΑΕΠΟ μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από την έκδοσή τους καταργείται η υποχρέωση υποβολής προμελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και καθίσταται πλέον η υποβολή της προαιρετική. για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός του δικτύου Natura 2000, προβλέπεται η υποβολή και αξιολόγηση «Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης» προβλέπεται η δημιουργία Ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου και Ηλεκτρονική υποβολή της ΜΠΕ και παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοσης ΑΕΠΟ ή τροποποίησης/ανανέωσης κλπ. δημιουργείται η Περιβαλλοντική Ταυτότητα Έργου, που θα περιλαμβάνει κάθε περιβαλλοντική πληροφορία για το έργο. Ειδικότερα:
   Με την ΥΑ 1958/12 (ΦΕΚ 21/Β/2012) όλα τα έργα και οι δραστηριότητες για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση έχουν καταταγεί σε δυο κατηγορίες: την Α (η οποία υποδιαιρείται στις υποκατηγορίες Α1 και Α2) και την Β και σε 12 ομάδες κοινές για όλες τις κατηγορίες. Στην υποκατηγορία Α1 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ στην υποκατηγορία Α2 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
   Η κατηγορία Β περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
   Οι ομάδες αυτές είναι οι ακόλουθες:
   ομάδα 1η: Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών
   ομάδα 2η: Υδραυλικά έργα
   ομάδα 3η: Λιμενικά έργα
   ομάδα 4η: Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών
   ομάδα 5η: Εξορυκτικές δραστηριότητες
   ομάδα 6η: Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής
   ομάδα 7η: Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
   ομάδα 8η: Υδατοκαλλιέργειες
   ομάδα 9η: Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις
   ομάδα 10η: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
   ομάδα 11η: Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών
   ομάδα 12η: Ειδικά έργα και δραστηριότητες
   Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων της Α κατηγορίας, ακολουθείται συνοπτικά η εξής διαδικασία:
   Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας, εφόσον το επιθυμεί, ζητά από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή γνωμοδότηση Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ).
   Κατόπιν και εφόσον δοθεί θετική γνωμοδότηση ΠΠΠΑ, ή για περιπτώσεις που δεν έχει επιλεγεί από τον φορέα του έργου η υποβολή φακέλου ΠΠΠΑ, υποβάλλεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η ΜΠΕ δημοσιοποιείται και ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης επ΄αυτής και η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή αφού αξιολογήσει και σταθμίσει τις σχετικές γμωμοδοτήσεις και απόψεις συντάσσει την ΑΕΠΟ ή την απόφαση απόρριψης.
   Αρμόδια υπηρεσία για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών των έργων και δραστηριοτήτων Α1 υποκατηγορίας είναι η Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΚΑ και μέχρι τη σύστασή της, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), ή το Τμήμα Γενικών Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, ή το Τμήμα Βιομηχανιών της Δ/νσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ), ανάλογα με την ομάδα του έργου ή της δραστηριότητας. Οι ΑΕΠΟ για τα έργα και τις δραστηριότητες Α1 υποκατηγορίας είναι αποφάσεις Υπουργού ΠΕΚΑ.
   Για τα έργα και δραστηριότητες Α2 υποκατηγορίας αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι υπηρεσίες περιβάλλοντος των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι ΑΕΠΟ είναι αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων αντίστοιχα.
   Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων Β κατηγορίας δεν απαιτείται η υποβολή και αξιολόγηση ΜΠΕ, αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των απαιτούμενων κατά περίπτωση αδειών που προβλέπονται για την κατασκευή, εγκατάσταση ή λειτουργία τους.
   Έως την έκδοση του συνόλου των επιμέρους κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται στο ν. 4014/11, ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 30 του νόμου).
   Πορεία Υλοποίησης του Ν. 4014/2011
   N. 4014/2011 ΦΕΚ 209/Α 21.09.2011
   Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος
   Κανονιστικές διατάξεις του ν. 4014/11, που έχουν εκδοθεί:
   – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ.167563/13 (ΦΕΚ 964/Β/13) με την οποία εξειδικεύονται οι διαδικασίες και τα ειδικότερα κριτήρια περιβαλλοντικής αδειοδότησης
   – Προδιαγραφές της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΦΕΚ 2436/Β/2013) για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ Α΄ 209)
   – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 1958/12 (ΦΕΚ 21/Β/12) κατάταξης των έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες/ υποκατηγορίες ανάλογα με τις δυνητικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις καθώς και σε ομάδες ομοειδών έργων-δραστηριοτήτων .
   – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 20741/12 (ΦΕΚ 1565/Β/12) τροποποίησης και συμπλήρωσης της ΥΑ 1958/12
   – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 15277/12 (ΦΕΚ 1077/Β/12) με την οποία εξειδικεύονται οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ και στις ΠΠΔ της έγκρισης επέμβασης σε δάση-δασικές εκτάσεις.
   – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 21697/12 (ΦΕΚ 224/ΥΟΔΔ/12) συγκρότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ)
   – Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αρ. 21398/12 (ΦΕΚ 1470/Β/12) για την ίδρυση και λειτουργία ειδικού δικτυακού τόπου για την ανάρτηση των ΑΕΠΟ και των αποφάσεων ανανέωσης/τροποποίησης ΑΕΠΟ.
   – Προδιαγραφές περιεχομένου Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Α΄ της υπ’ αριθμ. 1958/13−1−2012 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21), όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 7 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209).
   – Εγκύκλιος για τη λειτουργία ειδικού δικτυακού τόπου για την ανάρτηση ΑΕΠΟ σε εφαρμογή του άρθρου 19α του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ Α/209/ 2011).
   – Εξειδίκευση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και τρόπου ενημέρωσης του κοινού και συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού στη δημόσια διαβούλευση κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Αʼ (ΦΕΚ 45/Β/15-1-2014).
   –  Αντικατάσταση του Παραρτήματος VII της ΥΑ 1958/2012 «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.09.2011 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 209/2011)» (Β΄ 21), όπως ισχύει (ΦΕΚ 3089 Β’ / 4-12-2013)
   – Εξειδίκευση των περιεχομένων των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. 1958/2012 (Β΄ 21) όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας (ΦΕΚ 135/Β’/29-1-2013).
   – Εξειδίκευση των προδιαγραφών, του τρόπου παροχής και συντήρησης, των διαδικασιών και αδειών ηλεκτρονικής πρόσβασης και εισαγωγής πληροφοριών καθώς και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την οργάνωση, υλοποίηση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) (ΦΕΚ 1817/Β/2.7.2014)
   – Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1958/2012 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 2036/Β/25.07.2014)
   Διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/11936/836/14.02.2019 περί καθορισμού διαδικασίας και δικαιολογητικών για την εγκατάσταση και τη λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων «Συστημάτων Περιβαλλοντικών Υποδομών»
   Έκθεση για την εφαρμογή του κεφαλαίου Α του νόμου 4014/2011
   Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Ομάδα (υ.α. 1958/2012) Είδος έργων/δραστηριοτήτων ΦΕΚ 1 Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών ΦΕΚ 2505/Β/7-10-2013 2 Υδραυλικά έργα ΦΕΚ Β 3071-03.12.2013 3 Λιμενικά έργα ΦΕΚ Β’ 2425/27.9.2013 4 Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών ΦΕΚ Β 3072-03.12.2013 5 Εξορυκτικές δραστηριότητες ΦΕΚ Β’ 2001/14.8.2013 6 Τουριστικές εγκαταστάσεις ΦΕΚ Β’ 3438/24.12.2013 6 Υγειονομικές μονάδες ΦΕΚ B’ 3266/20.12.2013 6 Εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση ΦΕΚ 2507/Β/7-10-2013 7 Κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ΦΕΚ Β’ 2002/14.8.2013 8 Υδατοκαλλιέργειες ΦΕΚ Β’ 2405/26.9.2013 9 Βιομηχανικές δραστηριότητες ΦΕΚ Β’ 1275/11.4.2012 9 Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΦΕΚ Β’ 1987/14.8.2013 9 Συνεργεία αυτοκινήτων ΦΕΚ Β’ 2446/30.9.2013 10 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΦΕΚ Β’ 104/24.1.2013 11 Κέντρα υψηλής τάσης και υποσταθμοί ΦΕΚ Β’ 1999/14.8.2013 11 Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων με καύσιμα ΦΕΚ Β’ 2036/22.8.2013 12 Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας ΦΕΚ Β’ 2498/19.9.2014 12 Χερσαίες εγκαταστάσεις διαχείμανσης και μικροεπισκευής σκαφών ΦΕΚ Β’ 2407/27.9.2013 12 Χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων ή προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής ΦΕΚ Β 2932-20.11.2013 12 Χώροι αποθήκευσης και διακίνησης οικοδομικών υλικών που περιλαμβάνουν διακίνηση χύδην υλικών (άμμος, χαλίκι κ.ά.) ΦΕΚ Β 2932-20.11.2013 12 Σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα κράτησης ΦΕΚ Β΄ 2035/22.8.2013 12 Αλυκές ΦΕΚ Β΄ 2405/26.9.2013 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2010/75/ΕΕ ΠΕΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ) / ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
   Κ.Υ.Α. 36060/1155/Ε.103/13 (Β’ 1450) «Καθορισμός πλαισίου κανόνων, μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος από βιομηχανικές δραστηριότητες, σε συμμόρφωση τις διατάξεις της οδηγίας 2010/75/ΕΕ “περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης)” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2010» (Β’ 1450), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 της Κ.Υ.Α. Η.Π. 44105/1398/Ε.103/13 (Β’ 1890), το άρθρο 5 της Κ.Υ.Α. Η.Π. 34062/957/Ε103/15 (Β’ 1793) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 της Κ.Υ.Α. με αρ. 181627/1185/16 (Β’ 2494).
   Έντυπο συμμόρφωσης με τις διατάξεις του κεφαλαίου V της κ.υ.α. 36060/1155/Ε.103/13 (Β 1450) Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι Εκτελεστικές Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των συμπερασμάτων σχετικά με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) ανά κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων βάσει της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ
   Εκτελεστική Απόφαση ΕΕ
   Σχετικό Αρχείο 2012/134/ΕΕ για την παραγωγή γυαλιού 2012/134 2012/135/ΕΕ για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα 2012/135 2013/84/ΕΕ για τη δέψη δερμάτων 2013/84 2013/163/ΕΕ για την παραγωγή τσιμέντου, ασβέστου και οξειδίου του μαγνησίου 2013/163 2013/732/ΕΕ για την παραγωγή χλωρο-αλκαλίων 2013/732 2014/687/ΕΕ για την παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και χαρτονιού 2014/687 2014/738/ΕΕ για τη διύλιση πετρελαίου και αερίου 2014/738 2015/2119/ΕΕ για την παραγωγή πετασμάτων με βάση το ξύλο 2015/2119 2016/1032/ΕΕ όσον αφορά τις βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων 2016/1032 2016/902/ΕΕ όσον αφορά τα κοινά συστήματα επεξεργασίας / διαχείρισης λυμάτων και απαερίων στον τομέα των χημικών προϊόντων 2016/902 2017/302/ΕΕ όσον αφορά την εντατική εκτροφή πουλερικών ή χοίρων 2017/302 2017/1442/ΕΕ όσον αφορά μεγάλες μονάδες καύσης 2017/1442 2017/2117/ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οργανικών χημικών προϊόντων 2017/2117 2018/1147/ΕΕ όσον αφορά την επεξεργασία αποβλήτων 2018/1147 2019/2010/ΕΕ όσον αφορά την αποτέφρωση αποβλήτων 2019/2010 2019/2031/ΕΕ σχετικά με τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και γάλακτος 2019/2031 2020/2009/ΕΕ όσον αφορά την επιφανειακή επεξεργασία με τη χρησιμοποίηση οργανικών διαλυτών, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης ξύλου και προϊόντων ξύλου με χημικές ουσίες 2020/2009 2021/2326/ΕΕ όσον αφορά μεγάλες μονάδες καύσης 2021/2326 Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις βασικές εκθέσεις βάσει του άρθρου 22 παρ. 2 της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών
   Εγκύκλιος για την εφαρμογή του άρθρου 18 της Κ.Υ.Α. 36060/1155/Ε.103/13 (ΦΕΚ 1450Β) σχετικά με την υποχρέωση υποβολής βασικής έκθεσης
   Εγκαταστάσεις υπαγόμενες στην οδηγία 2008/1/ΕΚ την 31/12/2013
   Έκθεση IED 2013-2016: Ερωτηματολόγιο Ενότητα 2 (Απόφαση 2012/795/ΕΕ)
   ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ «Διευκρινίσεις σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων αστικής ανάπλασης» 
   Read more...

   0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.