Jump to content
  • Engineer

   Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Τσαούση - www.semigo.gr  προσφέρει εντελώς δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) δωρεάν συμμετοχές στο σεμινάριο Μονώσεις: Οργάνωση, Κατασκευή, Επίβλεψη, Ποσοτική και Ποιοτική Παραλαβή Εργασιών Μόνωσης.
   Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων
   Διάρκεια: 10 ώρες
   ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
   1. Μόνωση και Προστασία Κτιρίων
   Ιστορική αναδρομή Νομοθεσία ΠΕΑ: Πιστοποιητικό ενεργειακής Απόδοσης Σημασία της μόνωσης στην θωράκιση των κτιρίων 2. Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού – Προβλήματα μόνωσης στα κτήρια
   Βιοκλιματικός σχεδιασμός Τρόποι μείωσης ενεργειακών απωλειών Θερμική άνεση vs υγρασία Ευάλωτα στοιχεία του κτιρίου Προβλήματα μόνωσης στα κτίρια και αντιμετώπιση Τρόποι αντιμετώπισης υγρασίας 3. Συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης – Εσωτερικής μόνωσης –Μόνωσης οροφής
   Τι είναι η θερμοπρόσοψη Ορισμός θερμογέφυρας και που τις συναντάμε Συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης  Πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα συστημάτων μόνωσης Συστήματα εσωτερικής μόνωσης και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται Εξηλασμένη vs διογκωμένη πολυστερίνη Τεχνικά χαρακτηριστικά υλικών Μόνωση ταράτσας – συμβατική /ανεστραμμένη μέθοδος Μόνωση σκεπής Χρήση ορυκτοβάμβακα στις μονώσεις 4. Παραγωγή και διαχείριση έργου μόνωσης
   Ορισμός θερμογραφίας – χρήση θερμοκάμερας Αναγνώριση / διάβασμα σχεδίων (κάτοψη, όψη, τομή κτλ) Κλίμακα σχεδίου Προμετρήσεις  Κατανομή και διαχείριση πόρων παραγωγής 5. Κόστος και οικονομική παρακολούθηση έργου
   Κόστος (άμεσo-έμμεσο) Οικονομικός προγραμματισμός / Καταχώρηση πόρων Σύνταξη οικονομικής προσφοράς έργου – παραγγελία υλικών 6. Επίβλεψη, ολοκλήρωση, και παραλαβή της κατασκευής μόνωσης
   Μεθοδολογία προσέγγισης ενός έργου μόνωσης  Προετοιμασία έναρξης εργασιών μόνωσης Χρόνος έναρξης εργασιών Παραγγελία υλικών /Παραλαβή υλικών και αποθήκευση Επίβλεψη / έλεγχος έργου μόνωσης σε όλα τα στάδια κατασκευής 7. Διαχείριση ποιότητας έργου
   Έλεγχος και διαχείριση ποιότητας Βασικές αρχές ποιότητας Εθνικά πρότυπα και προδιαγραφές Φορείς πιστοποίησης-πιστοποιητικά ΙSO (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018) Μέσα προστασίας και τήρηση κανόνων ασφαλείας Εργασία σε ικριώματα / άδεια μικρής κλίμακας Δείτε περισσότερα για το σεμινάριο εδώ: https://www.semigo.gr/seminario_monoseis_organosi_paralavi_ergasion_monosis
   Συμμετοχές
   Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα.
   Δηλώσεις συμμετοχών ως την Πέμπτη 28/09/2023 στις 12:00.
   Όροι Συμμετοχής
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr που έχουν συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ τους, εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός.
   Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν.
   Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number
   Read more...

   110

  • GTnews

   Στο συνέδριο διοργανώθηκαν 16 συνεδρίες, με πάνω από 75 ομιλητές. Η Εναρκτήρια Εκδήλωση διεξήχθη στον Φάρο, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τις επόμενες ημέρες το Συνέδριο μεταφέρθηκε στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών. 
   Παρακολουθήστε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου εδώ : 
    
   Παρακολουθήστε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου εδώ :
    
   Παρακολουθήστε την τρίτη ημέρα του συνεδρίου εδώ :
   Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://itcgreece.gr/
   Read more...

   0

  • Engineer

   Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης ήταν η "πηγή ζωής" του κλάδου ακινήτων παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας τις τιμές των κατοικιών στα ύψη.
   Ωστόσο, το απότομο "φρενάρισμα" της κούρσας των χαμηλών επιτοκίων άλλαξε τα δεδομένα στο real estate.
   Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση UBS Global Real Estate Bubble Index (Παγκόσμιος Δείκτης Φούσκας Ακινήτων της UBS), οι ανισορροπίες στις αγορές ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά. Μόνο η Ζυρίχη και το Τόκιο παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου για "φούσκα" ακινήτων.
   Το Τορόντο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ και το Τελ Αβίβ, που προηγουμένως ανήκαν στη ζώνη κινδύνου, βρίσκονται τώρα στην υπερτιμημένη περιοχή. Αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι αγορές κατοικιών στο Μαϊάμι, τη Γενεύη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και το Σίδνεϊ, οι οποίες εξακολουθούν επίσης να είναι υπερτιμημένες.
   Παρομοίως, η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, το Σαν Φρανσίσκο και η Μαδρίτη παρουσίασαν μείωση των ανισορροπιών. Σύμφωνα με τον δείκτη, οι εν λόγω αγορές κατοικιών είναι πλέον δίκαια αποτιμημένες, όπως και το Μιλάνο, το Σάο Πάολο και η Βαρσοβία. Αυτό ισχύει επίσης για τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, παρόλο που η φήμη τους ως γεωπολιτικά ασφαλή καταφύγια προκάλεσε πρόσφατα αύξηση της ζήτησης τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά.
   Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η UBS ανέλυσε τις τιμές των κατοικιών σε 25 μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τα μέσα του 2022 έως και τα μέσα του 2023, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών στις πόλεις μειώθηκαν κατά 5% κατά μέσο όρο. Πιθανή θεωρείται η ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές σύμφωνα με την έκθεση.

   Διόρθωση τιμών
   Επί ευρωπαϊκού εδάφους, σύμφωνα με την ανάλυση, σε Φρανκφούρτη και Μόναχο το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο τιμών κατοικιών διπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2022 καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση από όλες τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Με αποκορύφωμα στις αρχές του 2022, οι πραγματικές τιμές τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στο Μόναχο έχουν διορθωθεί κατά σχεδόν 20% και 15% αντίστοιχα, ενώ όπως φαίνεται η διορθωτική κίνηση συνεχίζεται.
   Μετά το Brexit στη Βρετανία οι πραγματικές τιμές στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. Παρά τις διαρθρωτικές ελλείψεις προσφοράς, οι τιμές έχουν μείνει πίσω από τον εθνικό μέσο όρο. Ελλείψει ισχυρής διεθνούς ζήτησης, οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υπό πίεση, καθώς η τοπική οικονομική πρόσβαση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από το 2007, λόγω των υψηλών επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων.

   Η αγορά κατοικίας της Μαδρίτης βρίσκεται σε περιοχή δίκαιης αξίας σύμφωνα με την έρευνα. Σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρωζώνης, η ισπανική πρωτεύουσα παρέμεινε προσιτή, όπως μετριέται με την αναλογία τιμής προς εισόδημα. Μετά από μια τριετή περίοδο στασιμότητας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Συνολικά, παραμένουν 25% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών το 2007. Στη Βαρσοβία οι πραγματικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% μεταξύ 2012 και 2022.
   Η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η ισχυρή διεθνής ζήτηση ήταν οι κύριοι μοχλοί μιας αύξησης της πραγματικής τιμής των κατοικιών κατά 30% στο Παρίσι μεταξύ 2015 και 2020. Η πόλη έγινε λιγότερο προσιτή και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα για οικογένειες βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη.
   Η αγορά κατοικίας του Μιλάνου καταγράφει ανοδικές τάσεις από το 2018. Η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η εύρωστη οικονομία, οι νέες εξελίξεις και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στήριξαν τη ζήτηση κατοικιών. Αν και οι ονομαστικές τιμές συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ των μέσων του 2022 και των μέσων του 2023, δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό.
   Οι πραγματικές τιμές στο Άμστερνταμ μειώθηκαν κατά 14% – η μεγαλύτερη ετήσια διόρθωση από τη δεκαετία του 1980. Η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, ο πληθωρισμός που μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι κανονιστικές αλλαγές επιβάρυναν ταυτόχρονα τη ζήτηση.
   Ο Ματίας Χόλτσεϊ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης – UBS Global Wealth Management, καταλήγει στην έκθεση: «Η ζήτηση κατοικίας εξακολουθεί να αυξάνεται απότομα και οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν εκ νέου, άπαξ και βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες για τα νοικοκυριά».
   Read more...

   0

  • GTnews

   Εκδόθηκε η Περιβαλλοντική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ., εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
   Το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ) αφορά τη χωρική ανάπτυξη του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ. εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με σκοπό τη δημιουργία ενός υπερτοπικού Πάρκου κεντρικής διοίκησης – «Κυβερνητικό Πάρκο», πλαισιωμένου με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές δραστηριότητες, με την
   ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».
   Η απόφαση έγκρισης έγινε κατόπιν διατύπωσης γνώμης επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ από τις παρακάτω υπηρεσίες:
   - Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έκφραση απόψεων επί της ΣΜΠΕ και την παροχή πληροφοριών στο ενδιαφερόμενο κοινό, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης
   - Τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών, τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων και τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   - Τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο Επενδυτικών Προγραμμάτων) και τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
   - Τη Διεύθυνση Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
   - Τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
   - Τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
   - Τη Διεύθυνση Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος της Γενικής Δ/νσης Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ.
   - Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.
   Το προφίλ του έργου
   Στο ακίνητο, συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ. επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες χρήσεων:
   (Α) πολεοδομικό κέντρο, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114)
   και
   (Β) ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 7 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114)».
   Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη προτεινόμενη χωρική διάταξη, η οργάνωση των χρήσεων γης καθορίζεται ως εξής:
   Χωρική Ενότητα 1 – ΠΚ
   Τμήμα της περιοχής μελέτης, που αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου της έκτασης της περιοχής επέμβασης καθορίζεται ως ζώνη για την υποδοχή και χωροθέτηση «Κυβερνητικού Πάρκου» με γενική χρήση Πολεοδομικού Κέντρου. Η κυρίαρχη χρήση με βάση την ειδική λειτουργία του, που καθορίζει και τον χαρακτήρα του προτύπου χωρικής ανάπτυξης είναι αυτή της κεντρικής Διοίκησης, για τη μετεγκατάσταση Υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας.
   Επιτρέπονται οι ακόλουθες ειδικές χρήσεις του άρθρου 4 του ΠΔ 59/2018 (Α’ 114):
   1. διοίκηση,
   2. κοινωνική πρόνοια,
   3. μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις,
   4. θρησκευτικοί χώροι,
   5. πολιτιστικές εγκαταστάσεις,
   6. χώροι συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα,
   7. κέντρα έρευνας,
   8. εστίαση,
   9. αναψυκτήρια,
   10. στάθμευση (κτήρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και
   ποδηλάτων,
   11. γωνιές ανακύκλωσης
   Χωρική Ενότητα 2 – ΕΧ-ΑΠ
   Τμήμα της περιοχής επέμβασης, που αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου της έκτασης διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι-Αστικό Πράσινο», σύμφωνα με το ειδικό περιεχόμενο χρήσεων του άρθρου 7 του π.δ. 59/2018.
   Στους ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, εκτός από δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, όπως παιδικές χαρές κ.λπ., και περιορισμένης έκτασης δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής - επιτρέπονται και οι παρακάτω λειτουργίες:
   1. Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.
   2. Ανοικτά θέατρα μικρής κλίμακας με απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους και θερινοί κινηματογράφοι
   3. Πεζόδρομοι
   4. Ποδηλατόδρομοι
   5. Πλατείες
   6. Γωνιές ανακύκλωσης
   7. Αστική γεωργία.
   8. Κατασκευές για:
   α)τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες,τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του
   προορισμού των χώρων αυτών, γ) τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
   9. Εγκαταστάσεις:
   α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων), β) Η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων με τον αναγκαίο εξοπλισμό, γ) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
   10. Περίπτερα ενημέρωσης/έργα ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια,
   περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.)
   Στην εν λόγω Χωρική Ενότητα επιτρέπεται επιπλέον η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτήρια που θα κριθούν διατηρητέα.
   Σημειώνεται ότι στα όρια της περιοχής παραμένουν οι θεσμοθετημένες χρήσεις εκπαίδευσης
   (Δημοτικό Σχολείο) και αθλητισμού (κλειστό γυμναστήριο)
   Η απόφαση Περιβαλλοντικής έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ., εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΦ5Ρ4653Π8-Ο9Τ?inline=true
   Read more...

   0

  • Engineer

   Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ενώ μάλιστα θεωρείται από ιστορικούς και αρχιτέκτονες ως το απόλυτο συνταίριασμα μεταξύ απλότητας και δύναμης. Πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο, ο Παρθενώνας διατηρεί ακόμα κάποια μυστικά του αφανέρωτα, πάμε να τα ανακαλύψουμε.
   1. Η ύπαρξη του προ-Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως, παρόλα αυτά δεν ήταν το πρώτο κτίσμα που ανεγέρθηκε στην περιοχή της Ακρόπολης. Στην πραγματικότητα στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρξε ένας ναός υπό κατασκευή αφιερωμένος στην θέα Αθηνά, ο οποίος σήμερα αποκαλείται ως προ- Παρθενώνας. Ο ναός αυτός φαίνεται να καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Περσικού πολέμου το 480 Π.Χ και μετά από περίπου 30 χρόνια ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του τωρινού Παρθενώνα από την ομάδα του Ικτίνου και του Καλλικράτη σε συνεργασία με το γλύπτη Φειδία, η οποία χρειάστηκε περίπου δέκα χρόνια κατασκευής (447-438 Π. Χ.)
   2. Ο Παρθενώνας ήταν χρωματιστός. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα του Παρθενώνα στο μυαλό όλων μας είναι ταυτισμένη με την λευκή απόχρωση, πρόσφατες μελέτες με χρήση υπέρυθρου φωτισμού έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη ιχνών από κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα που στόλιζε το διάκοσμο του, τα οποία μάλιστα σε σημεία μπορούν να γίνουν ορατά και με γυμνό μάτι. Ο λόγος που στο σήμερα το μνημείο παρουσιάζει αυτή την ελαφριά γκρι απόχρωση, οφείλεται στην αποσύνθεση του χρώματος που πραγματοποιείται με το πέρασμα των αιώνων. Δες εδώ τις εντυπωσιακές εικόνες.
   3. Το μεγαλύτερο έξοδο κατασκευής του. Μέσα στο βάθος των χρόνων κάποια από τα οικονομικά στοιχεία του χτισίματος του Παρθενώνα έχουν επιβιώσει στο σήμερα, αναδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο έξοδο της κατασκευής αποτελούσε η μεταφορά του πεντελικού μαρμάρου στο λόφο της Ακροπόλεως, μια διαδρομή περίπου 16 χιλιομέτρων. Για το σκοπό της κατασκευής χρειάστηκαν περίπου 20 χιλιάδες τόνοι μαρμάρου, ενώ η απόσταση από το λατομείο καλυπτόταν μέσα σε έξι ώρες, με την τελική ανάβαση να επιτυγχάνεται με τη χρήση αυτοσχέδιων γερανών.
   Το αντίγραφο της Ακρόπολης στο Nashville του Tennessee
   4. Το ακριβές αντίγραφο στην Αμερική. Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την κατασκευή πολλών κτιρίων παγκοσμίως, που έχουν φανεί να αντιγραφούν την εμφάνιση του, όπως το Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο. Στην περιοχή του Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί των Ηνωμένων πολιτειών, υπάρχει μάλιστα ένα ακριβές αντίγραφο του μνημείου, που στέκει κοσμώντας το κέντρο του πάρκου της πόλης, από το 1897. Το 1990 εγκαταστάθηκε ένα αντίγραφο του περίφημου αγάλματος της Αθηνάς, ολοκληρώνοντας την αναπαράσταση.
   5. Η χρηματοδότηση δεν έγινε από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι με την έκβαση των περσικών πολέμων κατάφεραν να μετατραπούν σε ηγέτιδα δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση του μνημείου να έρθει απ΄ το κεφάλαιο των υπόλοιπών κρατών μελών της συμμαχίας της Δήλου που αποτελούσαν σύμμαχοι των Αθηναίων και όχι απευθείας από τους ίδιους τους πολίτες της.

   6. Η χρήση της χρυσής τομής. Ως χρυσή τομή αποκαλείται εκείνη η αναλογία μεταξύ μήκους και πλάτους που κάνει ένα παραλληλόγραμμο ευχάριστο στο μάτι. Ο γλύπτης Φειδίας που την χρησιμοποιούσε κατά κόρον στα γλυπτά του, κατασκεύασε και τον Παρθενώνα ως ένα “χρυσό” ορθογώνιο, ο οποίος χτίστηκε με την εξαιρετική ακρίβεια της μαθηματικής αυτής αναλογίας.
   7. Η κλοπή του χρυσού του αγάλματος. Το άγαλμα της Αθηνάς της Παρθένου, στο εσωτερικό του Παρθενώνα έπεσε θύμα καπήλευσης από τον τύραννο Λάχαρη, τον 3ο αιώνα Π. Χ., ο οποίος πήρε το χρυσό από τα μαλλιά και τα ρούχα της ώστε να κόψει νόμισμα για να πληρώσει τους μισθοφόρους του στρατού. Στην θέση του άλλοτε πολύτιμου μετάλλου, πιστεύεται από τους ειδικούς ότι τοποθετήθηκαν αυτήν την φορά πλάκες, οι οποίες είχαν επιχρυσωθεί.

   8. Η ονομασία Παρθενώνας. Παρότι η ονομασία Παρθενώνας είναι ταυτόσημη με το μνημείο, σε κείμενα του 5ου αιώνα Π. Χ. γινόταν αναφορά στο κτίσμα του ως “ο μεγάλος ναός”. Η πρώτη παρουσία του ονόματος που έμελλε να γίνει συνώνυμο του δέους και της υψηλής αρχιτεκτονικής παρουσιάζεται σε κείμενα του ρήτορα Δημοσθένη έναν αιώνα αργότερα και θεωρείται πως οι ρίζες του βασίζονται σ΄ ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μέσα στο κτίσμα χωρίς να έχει διαλευκανθεί ποιο ακριβώς ήταν αυτό.
   9. Η αναστήλωση του Παρθενώνα. Χρονολογούμενη από την δεκαετία του ‘70 έχει ξεκινήσει από την ελληνική πολιτεία η διαδικασία αποκατάστασης και συντήρησης του Παρθενώνα, οπού τα αρχικά υλικά κατασκευής συμπληρώνονται με ανθεκτικότερα στις καιρικές συνθήκες και στην διάβρωση, ώστε να υποστηριχτεί η ακεραιότητα του μνημείου στο πέρασμα των αιώνων.

   10. Το σχέδιο κατασκευής του παλατιού. Ο Παρθενώνας μέσα στην μακραίωνη συνταρακτική ιστορία του έχει βιώσει πολλές μεταμορφώσεις με μια από αυτές να τον ήθελε να γίνει μεσοτοιχία με το νεόκτιστο παλάτι του βασιλιά Όθωνα. Μετά την δημιουργία των τολμηρών αυτών σχεδίων από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Σίνκελ, η ιδέα έμεινε τελικά αποτυπωμένη μόνο στα χαρτιά. Αν θες να διαβάσεις πέντε ακόμα συνταρακτικά στοιχεία για τον Παρθενώνα πάτησε εδώ.
   Ο μοναδικός Παρθενώνας μέσα στην διάρκεια των χιλιάδων του χρόνων πυρπολήθηκε, λεηλατήθηκε, άλλαξε ταυτότητα και σκοπό, καταφέρνοντας όμως πάντα να καθηλώνει καθέναν που ανεβαίνει τον ιερό βράχο για να τον επισκεφτεί.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Προδημοσίευση δύο (2) Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»:
   Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜΜΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (de minimis)
   Η Δράση με τίτλο «Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜΜΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» θα υλοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικού ύψους 30.000.000€ και στοχεύει στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, τη διαφοροποίηση, τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη στροφή υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές που επιφέρει η πορεία προς την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.
   Η παρούσα Δράση στοχεύει σε υλοποίηση ενεργειών οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με παράλληλη αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών. 
   Η προδημοσίευση: https://eydam.gr/wp-content/uploads/2023/09/Προδημοσίευση-ΔΑΜ-Υφιστάμενες_Final.pdf
   Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜΜΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης
   Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (de minimis)
   Η Δράση με τίτλο «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜΜΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» θα υλοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικού ύψους 20.000.000€ και στοχεύει στη δημιουργία νέων και στην ενίσχυση νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές που επιφέρει η πορεία προς την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.
   Η παρούσα Δράση στοχεύει σε υλοποίηση ενεργειών οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με παράλληλη αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών. 
   Η προδημοσίευση: https://eydam.gr/wp-content/uploads/2023/09/Προδημοσίευση-ΔΑΜ-Νέες-Υπό-Σύσταση_Final.pdf
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η Google ανακοίνωσε σήμερα τη σειρά των νέων λειτουργιών του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Bard.
   Ανάμεσα στις δυνατότητες του Bard είναι η ενσωμάτωσή του σε υπηρεσίες και εφαρμογές της Google. Παράλληλα, επεκτείνεται η πρόσβασή του σε λειτουργίες που είναι διαθέσιμες τόσο στα αγγλικά όσο και σε επιπλέον γλώσσες.
   Σύμφωνα με τη Google, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του Bard είναι ότι μπορεί να προσαρμόζει τις απαντήσεις του σε αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο χρήστης. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το Bard να φτιάξει το πλάνο για ένα ταξίδι που επιθυμούν να κάνουν με τους φίλους τους, να προσχεδιάσει την καταχώρισή τους σε μια διαδικτυακή αγορά marketplace ή να βοηθήσει να εξηγήσουν στα παιδιά τους ένα επιστημονικό θέμα.
   Το Bard θα έχει πρόσβαση σε περισσότερα μέρη
   Η Google αναφέρει για το μοντέλο του Bard πως «επεκτείνουμε την πρόσβαση σε υπάρχουσες λειτουργίες του, που είναι διαθέσιμες στα αγγλικά, όπως τη δυνατότητα μεταφόρτωσης εικόνων με το Google Lens, τη λήψη εικόνων από την «Αναζήτηση» στις απαντήσεις, καθώς και την τροποποίηση των απαντήσεων του Bard, σε περισσότερες από 40 νέες γλώσσες και χώρες».
   Το Bard θα συνδέεται με εφαρμογές και υπηρεσίες της Google
   Από σήμερα κυκλοφορούν στα Αγγλικά τα Βard Extensions (Επεκτάσεις). Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με το Bard. Χάρη στις εν λόγω επεκτάσεις το Bard μπορεί να εντοπίζει και να εμφανίζει σχετικές πληροφορίες από τα εργαλεία της Google που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως το Gmail, τα Docs, το Drive, τους Χάρτες, το YouTube, το Google Flights και hotels, ακόμα και όταν οι πληροφορίες που χρειάζεστε είναι διασκορπισμένες σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές και υπηρεσίες.
   Οι δυνατότητες του Bard
   Η Google απευθύνεται στους χρήστες του διαδικτύου λέγοντας «φανταστείτε ότι υποβάλετε αίτηση για μια νέα θέση εργασίας και χρησιμοποιείτε το Bard για να σας βοηθήσει με τη διαδικασία αυτή. Θα μπορούσατε να του ζητήσετε για παράδειγμα το εξής: "Βρες το βιογραφικό μου με τίτλο 'Ιούνιος 2023' από το Drive μου και φτιάξε μια σύντομη παράγραφο περίληψης του σε μορφή προσωπικού σημειώματος" και να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με το Bard για να ετοιμάσετε μια νέα, ελκυστική συνοδευτική επιστολή για το βιογραφικό σας.
   Τονίζεται ωστόσο πως «δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τα προσωπικά στοιχεία σας. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις επεκτάσεις του Workspace, το περιεχόμενό σας που προέρχεται από το Gmail, τα Docs και το Drive δεν θα είναι ορατό σε αξιολογητές, ενώ δεν θα χρησιμοποιείται από το Bard, ούτε για την εμφάνιση διαφημίσεων, ούτε για την εκπαίδευση του μοντέλου. Και, φυσικά, έχετε πάντα εσείς τον έλεγχο των ρυθμίσεων απορρήτου σας όταν αποφασίζετε πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επεκτάσεις, ενώ μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε ανά πάσα στιγμή».
   Read more...

   0

  • GTnews

   Μετά από αρκετές ημέρες, έχει αποκατασταθεί πλέον η μετάδοση των μετρήσεων σχεδόν όλων των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ στη Θεσσαλία, δίνοντας μας τη δυνατότητα να έχουμε μια πληρέστερη αποτύπωση της κακοκαιρίας DANIEL (04-08/09/2023).
   Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μετεωρολογικό σταθμό της Μακρινίτσας Πηλίου, ο οποίος μέχρι τις 20/09/2023 έχει καταγράψει αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης 1235 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ασκύφου Χανίων από το Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε καταγράψει μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης 1225 χιλιοστά.
   Επιπροσθέτως, στην κακοκαιρία Daniel καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχόπτωσης του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ που κατείχε από το 2009 η Μακρινίτσα, σε 4 μετεωρολογικούς σταθμούς, ένας εκ των οποίων είναι και πάλι αυτός της Μακρινίτσας.
   Στα σχήματα που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 5 μεγαλύτερα μηνιαία ύψη βροχόπτωσης και τα 5 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με  το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ.


   Read more...

   0

  • GTnews

   Προς αξιολόγηση δόθηκαν 2.629 φάκελοι αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.
   Ως τώρα έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – β’ κύκλος», έχουν εγκριθεί 11.175 και θα αξιολογηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου άλλες 2.629 αιτήσεις. Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξεταστούν άλλες 5.000 αιτήσεις.
   Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές τόνισε: «Η ηλεκτροκίνηση είναι αδήριτα το μέλλον της κινητικότητας. Ως χώρα οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ομαλή της ανάπτυξη τόσο με την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και με την διεύρυνση του δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σήμερα τα εξηλεκτρισμένα οχήματα έχουν μερίδιο αγοράς 10%. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, η προώθηση της μικροκινητικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υπηρεσιών στα ΜΜΜ είναι μονόδρομος για την βελτίωση της ζωής των πολιτών στα κέντρα των μεγάλων πόλεων».
   Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών πρόσθεσε: «Η ένταξη περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων και η ενίσχυση του δικτύου φόρτισης προχωρούν σταθερά και με αυξητικές τάσεις. Τα προγράμματα επιδότησης συνδράμουν σημαντικά σε αυτό. Η επόμενη μέρα των μεταφορών έχει στο επίκεντρό της ηλεκτρικά Ι.Χ., ταξί, λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς. Καθημερινά προχωράμε ένα βήμα μπροστά με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι πιο επιτακτική από ποτέ».
    
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η ΔΕΗ σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσει το ορυχείο της Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα είναι ισχύος 148MW. Όπως φαίνεται όμως δεν θα είναι το μοναδικό έργο.
   Η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 GW έως το 2030 σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι:
   -Η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας ισχύος 680 MW. Το έργο θα λάβει επενδυτική ενίσχυση ύψους 250 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς στήριξης (SA 57473).
   -Η κατασκευή και λειτουργία λοιπών έργων αντλησιοταμίευσης τα οποία βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW
   -Επιπλέον υπάρχουν αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα προς εξέταση συνολικής ισχύος μέχρι 2000 MW σε θέσεις που δεν απαιτούν την εκτροπή του Αχελώου, ενδεικτικά σε θέσεις με ονομασίες Βροχόνερα, Τριχωνίδα, Λάδωνας, Παλαιοχώριο και αλλού. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αντλητικών με την προσθήκη ταμιευτήρων ανάντι σε ταμιευτήρες υπαρχόντων υδροηλεκτρικών μονάδων.
   Η ΔΕΗ σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσει το ορυχείο της Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα είναι ισχύος 148MW. Όπως φαίνεται όμως δεν θα είναι το μοναδικό έργο.
   Όσον αφορά το έργο της Αμφιλοχίας που θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και730 MW (άντληση) και θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την εταιρία δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου5hm3και 2 hm3αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί τηνυπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.
   Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ «η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας είναι μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ σε διάστημα ημερών, οπότε η επάρκεια παραγωγής θα απαιτούσε μεγάλες και υψηλού κόστους παραδοσιακές εφεδρείες. Όμως την εφεδρεία αυτή μπορούν να παράσχουν σε ένα βαθμό και με κατάλληλες προϋποθέσεις τα αντλητικά υδροηλεκτρικά αλλά μακροχρόνια και οι μονάδες που θα χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια. Η εφεδρεία αυτή, η οποία διασφαλίζεται να είναι κλιματικά ουδέτερη, διατηρείται στο σύστημα και επεκτείνεται σε ισχύ μέχρι και το 2050. Παρέχει, εκτός της μακρόχρονης εφεδρείας, και επικουρικές υπηρεσίες, και πολύωρες, ακόμα και πέραν της μίας μέρας, υπηρεσίες ταχείας ανόδου ή καθόδου φορτίου».
   Read more...

   0

  • GTnews

   Με αφορμή το ακραίο και καταστροφικό καιρικό επεισόδιο Daniel που έπληξε τη χώρα μας, η μονάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) παραθέτει το ιστορικό των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Θεσσαλία την περίοδο από το 2000 έως σήμερα (Σεπτέμβριος 2023). Πηγή είναι η βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει  η μονάδα METEO με καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, μία λιγότερο λεπτομερής εκδοχή της οποίας είναι διαθέσιμη online στο meteo.gr (https://meteo.gr/weather_cases.cfm).
   Στην Ελλάδα, την περίοδο 2000 - Σεπτ.2023, καταγράφηκαν συνολικά 570 καιρικά επεισόδια με αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και 284 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες).
   Θεσσαλία, 2000 – Σεπτ.2023
   Η Θεσσαλία επλήγη από 161 επεισόδια (28% επί των συνολικών επεισοδίων), εκ των οποίων τα 13 έπληξαν και τις Σποράδες. Στο Σχήμα 1, παρουσιάζονται αναλυτικά πόσα και ποια φαινόμενα έπληξαν κάθε νομό της Θεσσαλίας.

   Η κατηγοριοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων σε τρία επίπεδα (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό) δείχνει ότι 27 από τα 161 επεισόδια που έπληξαν τη Θεσσαλία (17%) κατατάσσονται στο υψηλό επίπεδο.
   Σε 11 από τα παραπάνω 27 επεισόδια υπήρξαν συνολικά 30 επιβεβαιωμένες ανθρώπινες απώλειες (πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός αυτός καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι από το επεισόδιο Daniel). Από το σύνολο των θυμάτων από καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, το 11% καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, η οποία αντιπροσωπεύει και σχεδόν το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας.
   Το Σχήμα 2, παρουσιάζει τις (επιβεβαιωμένες) ανθρώπινες απώλειες ανά νομό και φαινόμενο. Από τα 30 θύματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, τα 24 (80%) έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά φαινόμενα, 5 από κεραυνό και 1 λόγω ανεμοθύελλας. Οι περισσότερες απώλειες από πλημμύρα καταγράφηκαν στην Καρδίτσα (12) και στη Μαγνησία (11).

   Τα 2 πιο πολύνεκρα και καταστροφικά επεισόδια ήταν ο Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020 (4 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Λάρισα) και ο Daniel φέτος, επίσης Σεπτέμβριο (15 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Μαγνησία, ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και 1 νεκρός στη Φθιώτιδα).
   Read more...

   0

  • Engineer

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να περάσει από τη μία βαριά ενεργειακή εξάρτηση στην άλλη.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να περάσει από τη μία βαριά ενεργειακή εξάρτηση στην άλλη, καθώς η επίτευξη των στόχων της για την πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την Κίνα, όπως οι παραδόσεις φυσικού αερίου της ΕΕ εξαρτιόνταν από τη Ρωσία μέχρι πριν από δύο χρόνια.
   Η ΕΕ εμμένει στους καθαρούς μηδενικούς στόχους της, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε πολύ υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, εγκρίνοντας την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βασικό μέρος της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για την ΕΕ ώστε να γίνει ένα μπλοκ χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
   Η οδηγία, η οποία χρειάζεται την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ για να γίνει νόμος, αυξάνει το στοχευόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή κατανάλωση της ΕΕ σε 42,5% έως το 2030, από 32% που είναι σήμερα ο στόχος.
   Για λόγους σύγκρισης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 21,8% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ το 2021, από 22,1% το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.
   Καθώς η Ευρώπη πιέζει τώρα να μειώσει τις εκπομπές και να επιταχύνει την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων, μια νέα απειλή έχει εμφανιστεί στην αλυσίδα εφοδιασμού της - υπερβολική εξάρτηση από κινεζικά κρίσιμα υλικά, μπαταρίες ιόντων λιθίου, ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες.
   Η ΕΕ επιδιώκει να διατηρήσει την εγχώρια παραγωγή στην αλυσίδα εφοδιασμού πράσινης ενέργειας, αλλά επί του παρόντος αποτυγχάνει, καθώς τα κινεζικά προϊόντα χαμηλού κόστους και ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, εάν το μπλοκ δεν λάβει μέτρα για την ενίσχυσή της.
   «Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει μια εξάρτηση από την Κίνα μέχρι το 2030 διαφορετικής φύσης, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα, από αυτήν που είχε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει έγγραφο που συντάχθηκε από την εκ περιτροπής ισπανική προεδρία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Reuters.
   Στο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters εκφράζεται η ανησυχία ότι με τους στόχους για την πράσινη ενέργεια και το καθαρό μηδέν, η ζήτηση της ΕΕ για μπαταρίες ιόντων λιθίου, ηλεκτρολύτες για πράσινο υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου θα αυξηθεί κατά 10 έως 30 φορές τα επόμενα χρόνια και η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού.
   Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε την Κίνα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της στην αλυσίδα εφοδιασμού των ηλιακών συλλεκτών.
   «Δεν έχουμε ξεχάσει πώς οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας επηρέασαν την ηλιακή μας βιομηχανία. Πολλές νέες επιχειρήσεις εκδιώχθηκαν από τους έντονα επιδοτούμενους κινεζικούς ανταγωνιστές. Πρωτοπόρες εταιρείες αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης. Υποσχόμενα ταλέντα έφυγαν αναζητώντας τύχη στο εξωτερικό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της ΕΕ για την κατάσταση της Ένωσης.
   Στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, οι παγκόσμιες αγορές κατακλύζονται πλέον από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δρομολογεί έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα.
   «Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Όχι για έναν αγώνα δρόμου προς τον πάτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
   Οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές ενώσεις ζητούν επίσης στήριξη και χαιρετίζουν τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού της παραγωγής.
   Η ένωση WindEurope, για παράδειγμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αν η ΕΕ δεν αλλάξει τις πολιτικές της, θα μπορούσε να χάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή.
   «Και οι αγώνες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας σημαίνουν ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές τουρμπινών αρχίζουν τώρα να κερδίζουν παραγγελίες εδώ. Προσφέρουν φθηνότερες τουρμπίνες, χαλαρότερα πρότυπα και αντισυμβατικούς οικονομικούς όρους», δήλωσε η WindEurope, σχολιάζοντας την ομιλία της φον ντερ Λάιεν.
   «Υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος η επέκταση της αιολικής ενέργειας να γίνει στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη».
   Λίγες ημέρες πριν από την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, η ένωση SolarPower Europe προειδοποίησε ότι οι χαμηλές τιμές ρεκόρ των εισαγωγών ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τους στόχους στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και να οδηγήσουν περισσότερους Ευρωπαίους κατασκευαστές σε πτώχευση.
   «Αυτή τη στιγμή, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια βασική στρατηγική βιομηχανία στην Ευρώπη, ακριβώς τη στιγμή που η γεωπολιτική τής ενεργειακής μετάβασης απαιτεί διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας», έγραψε η SolarPower Europe σε επιστολή προς τα κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ.
   Read more...

   0

  • GTnews

   Τρία (3) χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2023, από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία η Γεωπύλη INSPIRE του Ελληνικού Κτηματολογίου για το ευρύ κοινό.  Η εν λόγω Γεωπύλη δημιουργήθηκε με σκοπό την εναρμόνιση των δεδομένων αρμοδιότητας του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με τις απαιτήσεις της Οδηγίας INSPIRE (2007/2/ΕΚ).
   Η Γεωπύλη INSPIRE παρέχει, βάσει των απαιτήσεων συμβατότητας και κανόνων εφαρμογής που ορίζει η παραπάνω Οδηγία, τη δυνατότητα στους χρήστες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να αναζητούν και να χρησιμοποιούν τα γεωχωρικά δεδομένα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, να μπορούν να βλέπουν τα δεδομένα, να τα εντάσσουν στις εφαρμογές τους, να ενημερώνονται για τους όρους χρήσης τους και να τα τηλεφορτώνουν (download) 24 ώρες τη μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.
   Τέτοιου είδους δεδομένα, που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη Γεωπύλη INSPIRE, είναι:
   •    οι κτηματολογικοί χάρτες των περιοχών λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου
   •    οι κτηματολογικές ενότητες
   •    οι κτηματολογικοί τομείς
   •    τα διοικητικά όρια των τοπικών δήμων και κοινοτήτων (σύμφωνα με την κτηματογράφηση)
   •    και τα στοιχεία του γεωδαιτικού και χαρτογραφικού συστήματος της χώρας.
   Η Γεωπύλη, η οποία αναπτύχθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020), εξυπηρετεί περίπου 20.000 «συνδέσεις» την εβδομάδα, δηλαδή, περίπου 3.000 «συνδέσεις»  την ημέρα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας της, έχει εξυπηρετήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αιτήματα.
   Η χρήση της βρίσκει εφαρμογή σε δεκάδες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, από τις πιο απλές, όπως ο εντοπισμός ενός ακινήτου, έως τις πιο σύνθετες, όπως η διενέργεια μελετών ή ερευνητικών έργων  που χρειάζονται πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα του κτηματολογίου.
   Επιπροσθέτως, με την ανάπτυξή της και τη θέση της σε λειτουργία, η Γεωπύλη έχει συμβάλει στην εμπρόθεσμη κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οδηγία 2007/2/2007 – INSPIRE όσον αφορά στη θεματική κατηγορία των κτηματολογικών στοιχείων.
   Σημειώνεται ότι εκτός από τα ανωτέρω αναφερόμενα στοιχεία, τα οποία ενημερώνονται σε τακτική βάση, η Γεωπύλη θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με επιπλέον γεωχωρικά δεδομένα που δημιουργούνται είτε μέσω της διαδικασίας σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου, είτε μέσω άλλων δράσεων του Κτηματολογίου, αυξάνοντας έτσι, συστηματικά, το πλήθος των στοιχείων που είναι διαθέσιμα για στους χρήστες. Mε τον τρόπο αυτό, η Γεωπύλη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας κεντρικός πυλώνας πρόσβασης χρηστών στα βασικά χαρτογραφικά και κτηματολογικά στοιχεία της χώρας, μέρος των οποίων υπάγεται στα «δεδομένα υψηλής αξίας» για τη χώρα.
   Η εξέλιξη αυτή, όχι απλώς θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών σε βασικά γεωχωρικά δεδομένα, αλλά θα συντελέσει και στην ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων της χώρας (ΕΥΓΕΠ), που αποτελεί  στόχο  για την Ελληνική Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια.
   Δείτε εδώ την ανακοίνωση τύπουhttps://www.ktimatologio.gr/sites/default/files/2023-09/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΥΛΗΣ INSPIRE -_.doc
   Read more...

   1

  • Engineer

   Διπλάσια από την αρχική εκτίμηση που έκανε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είναι η ζημιά που προκάλεσε η καταστροφική κακοκαιρία daniel.
   Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τερεζάκης διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ ο οποίος μίλησε στο 6o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2023, θα χρειστούν περίπου δύο χρόνια – από την έναρξη των εργασιών – για να αποκατασταθούν πλήρως οι κατεστραμμένες υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου , με το σχετικό κόστος να ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 180 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου που πνίγηκαν στη λάσπη, με τον οργανισμό να προσπαθεί ήδη με τους τέσσερις αναδόχους να αποκαταστήσει προσωρινά κομμάτι του δικτύου, στο τμήμα καθόδου Δομοκού - Λάρισας για να επανεκκινήσουν οι εμπορευματικές μεταφορές στο τμήμα Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
   Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε πως η καταστροφή από τις πλημμύρες δεν θα βάλει φρένο σε δρομολογημένα έργα ανάταξης του δικτύου, όπως για παράδειγμα το ΣΔΙΤ για την ανάταξη του δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα. «Η καταστροφή από τις τελευταίες καταιγίδες στη Θεσσαλία δεν θα περιορίσει το πρόγραμμα του οργανισμού».
   Οσον αφορά τη χρηματοδότηση για την ανάταξη και συντήρηση του ΣΔΙΤ Β. Ελλάδας, ο κ. Τερεζάκης παραδέχθηκε πως «δυστυχώς δεν είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Είναι ένα project που ανέρχεται στα 420 εκατ. για συντήρηση 20 χρόνια».
   Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr
    
   Read more...

   0

  • GTnews

   Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/94640/1246/15.09.2023 (ΦΕΚ Β’ 5530) κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την 1η Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.Π. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”» (Β’ 5229).
   Με την 1η τροποποίηση, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και τίθεται ως νέα καταληκτική ημερομηνία η 15η Νοεμβρίου 2023.
   Αναλυτικά οι αλλαγές καταγράφονται στην άνω αναφερόμενη Κ.Υ.Α.
   Read more...

   0

  • Engineer

   Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή «Κεραμείων Αλλατίνη» του Δήμου Θεσσαλονίκης (ν. Θεσσαλονίκης), καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του Ε.Π.Σ. και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (Ρ.Σ.Ε.) αυτού.
   Έγκριση Ε.Π.Σ.
   Εγκρίνεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 81.191,35 τ.μ., στην περιοχή «Κεραμείων Αλλατίνη» του Δήμου Θεσσαλονίκης (ν. Θεσσαλονίκης), όπως ο χώρος αποτυπώνεται με στοιχεία Τ1-Τ2-Τ3-…-Τ74-Τ75-Τ1 και διακρινόμενος σε δύο (2) Ενότητες, στον σχετικό πρωτότυπο χάρτη Π-1 σε κλίμακα 1:1.000, που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την 92810/2023 πράξη και αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα.
   Άρθρο 2
   Χρήσεις γης - Όροι δόμησης
   Εντός της περιοχής του Ε.Π.Σ καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης ανά Ενότητα ως ακολούθως:
   Α. Χρήσεις γης:
   1. Στην Ενότητα 1 επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» της παρ. 1 του άρθρου 7 του 
   π.δ. 59/2018, καθώς και η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων (σταθμών αυτοκινήτων).
   2. Στην Ενότητα 2 επιτρέπονται μόνον οι ακόλουθες χρήσεις του άρθρου 4 του π.δ. 59/2018 «Πολεοδομικό 
   κέντρο - Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης»:
   (1) Κατοικία.
   (2) Κοινωνική πρόνοια.
   (6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
   (7) Διοίκηση.
   (9) Χώροι συνάθροισης κοινού/Συνεδριακά κέντρα.
   (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.
   (11) Γραφεία.
   (12) Εστίαση.
   (13) Αναψυκτήρια.
   (14) Αναψυχή, εξαιρουμένων των κέντρων διασκέδασης.
   (15) Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.
   (16.1) Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
   Β. Όροι και περιορισμοί δόμησης:
   1. Στην Ενότητα 1:
   α) Επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4067/2012, με εξαίρεση την περίπτωση γ’ της παρ. 1 
   και των περιπτώσεων γ’ και δ’ της παρ. 2.
   β) Επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων (σταθμοί αυτοκινήτων).
   2. Στην Ενότητα 2:
   α) Μέσος Συντελεστής Δόμησης: ογδόντα εκατοστά (0,80), ο οποίος εξειδικεύεται στο άρθρο 5 του παρόντος.
   β) Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων.
   γ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 100 μέτρα. Επιτρέπεται ψηλό κτίριο, όπως ορίζεται στην παρ. 97 
   του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 και στην παρ. 1 περ. δ υποπερ. δα του άρθρου 8 του ν. 4447/2016.
   Γ. Επιπλέον των ανωτέρω, καθορίζονται όροι και περιορισμοί δόμησης ως ακολούθως:
   α) Δεν επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
   β) Επιβάλλεται ο ενιαίος σχεδιασμός του αδόμητου χώρου της Ενότητας 2 και της Ενότητας 1.
   γ) Επιτρέπεται η ανάπτυξη αναγκαίου εσωτερικού δικτύου διαδρόμων κίνησης για την προσέγγιση των 
   κτιρίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για την κάλυψη εκτάκτων περιστατικών σεισμού, φωτιάς κ.λ.π.
   δ) Επιτρέπονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε οι ανοικτοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής παρέμβασης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική προστασία σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών.
   Δ. Εξειδικεύονται οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης στο άρθρο 5 του παρόντος, που αφορά στην έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής του Ε.Π.Σ.
    
   Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή «Κεραμείων Αλλατίνη» του Δήμου Θεσσαλονίκης.pdf
   Read more...

   0

  • GTnews

   Το Συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια (Energy Security beyond 2023: Achieving winter preparedness in turbulent times) πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Σεπτεμβρίου, στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσε η προετοιμασία της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της ζήτησης και της προσφοράς ενέργειας, της ανθεκτικότητας των υποδομών, των μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων, ενώ συζητήθηκαν και η επίλυση των ενεργειακών συμφορήσεων και τα κρίσιμα έργα διαφοροποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης της περιοχής από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου.
   Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου την χρονική περίοδο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 κατά 31%, σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά και κατά 18,2%, επιτυγχάνοντας το στόχο που έθετε ο Κανονισμός 1369/2022 της ΕΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, από 40% σε 20%.
   Ακόμη, η Υφυπουργός ανέλυσε το ρόλο που διαδραμάτισαν σημαντικές υποδομές της χώρας, όπως ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός (IGB), o Διαδριατικός αγωγός (TAP) και το τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα, για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας ότι πηγή ανησυχίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών και όχι η προμήθεια φυσικού αερίου.
   Η Ελλάδα, βάσει της αξιολόγησης κινδύνου που διεξαγάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), για τον επόμενο χειμώνα, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα πρόσφατα αποτελέσματα προσομοίωσης των σεναρίων που περιγράφονται στην υπό ολοκλήρωση εθνική Μελέτη Επικινδυνότητας για τον επερχόμενο χειμώνα δεν δείχνουν περιπτώσεις σημαντικού ελλείματος φυσικού αερίου με σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα, ιδίως καθώς σε σχέση με τον περσινό χειμώνα:
   α) έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660MW και
   β) πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια δέσμευσης δυναμικότητας για να εξυπηρετήσουν τόσο την ελληνική αγορά όσο και την αγορά των Βαλκανίων.
   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Το βασικό μάθημα της κρίσης είναι ότι η ΕΕ δεν πρέπει να βασίζεται σε έναν και μόνο προμηθευτή για την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά ούτε και σε μία μόνο χώρα διαμετακόμισης του φυσικού αερίου που εισάγει».
   Η Υφυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθίστανται ολοένα και συχνότερα. Στο πλαίσιο της κλιματικής προσαρμογής, η  έννοια της ενεργειακής ασφάλειας αποκτά και μια νέα διάσταση, αυτή της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος σε περιβαλλοντικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση και την ανάγκη να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά του. Τέλος, τόνισε ότι χρειάζονται πόροι, οι οποίοι θα ανακατευθυνθούν τόσο στη θωράκιση των υποδομών από τις επαπειλούμενες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και, πρώτιστα, στην ανακούφιση των πληγέντων όταν αυτές οι καταστροφές ενσκήπτουν. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με φιλοδοξία ως προς την ενεργειακή μετάβαση και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με εντονότερη εστίαση σε δράσεις και πρωτοβουλίες προσαρμογής στον ολοένα και επιδεινούμενο κλιματικό κίνδυνο.
   Read more...

   0

  • GTnews

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη συνεδρίασή του ανακήρυξε Προτιμητέο Επενδυτή στον διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών (ο «Διαγωνισμός»), την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με οικονομική προσφορά 3.270.000.000 ευρώ και Επιλαχόντα Προτιμητέο Επενδυτή την ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. με οικονομική προσφορά 3.106.000.000 ευρώ.
   Εφεξής η διαδικασία θα συνεχιστεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα τεύχη του Διαγωνισμού. Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
   Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού - Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.
   Read more...

   0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.