Jump to content
 • Novatron
 • Συγκεντρωτικά όλες οι αναρτήσεις δασικών χαρτών ανά περιοχή
  Διεύθυνση Δασών Απόφαση ανάρτησης Υποβολή αντιρρήσεων Καβάλας ΑΔΑ: ΩΔΟΡΟΡ1Υ-Σ40 29/1 – 13/05/2021 Πιερίας Α∆Α: 906ΛΟΡ1Υ-ΙΑΩ 29/1 – 13/05/2021 Δράμας Α∆Α: 9ΗΦ3ΟΡ1Υ‐1ΑΔ 29/1 – 13/05/2021 Αρκαδίας Α∆Α: 9ΖΜ0ΟΡ1Φ-ΙΙΚ 29/1 – 13/05/2021 Καστοριάς ΑΔΑ: 6ΡΣΦΟΡ1Γ-ΡΥ3 29/1 – 13/05/2021 Λευκάδας Α∆Α: ΨΚΤ8ΟΡ1Φ-ΒΝΖ 29/1 – 13/05/2021 Κεφαλληνίας Α∆Α: 6ΧΡΨΟΡ1Φ-ΤΚ1 29/1 – 13/05/2021 Ζακύνθου Α∆Α: ΩΗΩΡΟΡ1Φ-ΦΒΤ 29/1 – 13/05/2021  
  Για την υπηρεσία θέασης δασικών χαρτών εδώ: http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx
  Όλες οι αποφάσεις ανάρτησης: http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/Apofaseis.html
  Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της πανδημίας, οι τάσεις και ο τρόπος λειτουργίας του πληθυσμού κάθε χώρας έχει αλλάξει έντονα. Έτσι και στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη του κοινού που πλέον στράφηκε στις online πληρωμές του μέσω τραπεζών. Συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της πανδημίας μόλις το 28% χρησιμοποιούσε τις διαθέσιμες online υπηρεσίες τραπεζών, ενώ τώρα το ποσοστό ανέβηκε στο 66%.
  Παρόμοια αύξηση της τάξης των 17% παρατηρήθηκε και στις online συναλλαγές που γίνονται με υπηρεσίες Δημοσίου, με το σχετικό ποσοστό σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου να ανέρχεται στο 42%. Άλλες υπηρεσίες που βλέπουν αύξηση είναι οι ψηφιακές δραστηριότητες, καθώς η παρακολούθηση WebTV ανέβηκε κατά 20%, που αντιστοιχεί στο 47% των Ελλήνων που έχουν αλλάξει τη καθημερινότητά τους.
  Δεν προκαλεί εντύπωση που και τα online games αυξήθηκαν κατά 30%, με το 44% των online χρηστών να παίζει παιχνίδια, ενώ μεγάλη αύξηση (32%) παρατηρήθηκε στον αριθμό πολιτών που παρακολουθούν webinars, συνολικά απασχολώντας το 23% των Ελλήνων χρηστών internet.

  Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί που και μεγαλύτερες ηλικίες Ελλήνων στράφηκαν στη διέξοδο του internet, με τους χρήστες ηλικίας 55-64 ετών να έχει φτάσει στο 88%, γνωρίζοντας ανάπτυξη κατά 8% την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα και μεγαλύτερες ηλικίες (65-74 ετών) καταγράφουν άνοδο, καθώς πλέον το 66% της προαναφερθέντας ομάδας ατόμων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  Άλλα στοιχεία του FocusBari αναφέρουν πως 9 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον το internet, με το ποσοστό να σημειώνει αύξηση κατά 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους, φτάνοντας το 92% ηλικιών μεταξύ 16 και 74 ετών. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι Έλληνες είναι χρήστες του internet, κάτι στο οποίο συνέβαλε σημαντικά η πανδημία.

  Οι τάσεις όλων και περισσότερων Ελλήνων να έχουν πρόσβαση στο internet είχε επακόλουθο να αυξηθούν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και ο συνολικός χρόνος που ξοδεύει κανείς στις κοινωνικές πλατφόρμες, με το 75% των Ελλήνων να έχουν πλέον τουλάχιστον έναν λογαριασμό στο facebook.
  Ακολουθούν τα YouTube και Instagram, στο 62% και 55% αντίστοιχα. Βέβαια οι αυξημένος χρόνος έκθεσης στα δίκτυα αυτά δεν είναι πάντα θετικός, καθώς σε πρόσφατη έρευνα δύο στους τρεις Έλληνες έχουν αδυναμία στα social media διότι τους κρατούν σε επαφή με φίλους και την κοινωνία γενικότερα και τους κάνουν να νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με τον "'έξω κόσμο". Επίσης, δύο στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για προώθηση επαγγελματικών υπηρεσιών.
  Ενδιαφέρον έχει και η αυτογνωσία μερικών χρηστών, καθώς τρεις στους πέντε χρήστες παραδέχονται πως ξοδεύουν περισσότερο χρόνο απ' ότι θα ήθελαν, αμελώντας άλλες δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν (διάβασμα, άθληση κλπ). Δύο στους πέντε μάλιστα προσπαθούν να μειώσουν την ώρα που περνούν στα social media, χωρίς όμως να το καταφέρνουν. Τέλος, ένας στους τρεις ομολογεί πως κοινοποιήσεις φίλων στα κοινωνικά δίκτυα τους κάνουν να νιώθουν μοναξιά ή και κατάθλιψη.


  Ακόμη μία εμβληματική περιοχή της Αθήνας, βγαίνει από τον λήθαργο και την εγκατάλειψη.
  Ο λόφος του Στρέφη που έχει συνδεθεί με τον  περίπατο, την ψυχαγωγία και το πράσινο της Αθήνας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ανακτά τον χαμένο ρόλο, του πνεύμονα της πόλης και την ταυτότητά του.
  Ο κατάφυτος λόφος των Εξαρχείων, έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή της πόλης, αλλά αποτέλεσε και το απόλυτο σημείο προορισμού για τις οικογένειες της Αθήνας, τα Σαββατοκύριακα. Έδινε ανάσα στους κατοίκους και τους επισκέπτες, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια εικόνα πραγματικής εγκατάλειψης.
  Σήμερα, ο λόφος του Στρέφη, κλείνει τον κύκλο της απαξίωσής του και μπαίνει σε μία διαφορετική τροχιά. Αλλάζει όψη και ετοιμάζεται να προσφέρει πάλι, τον περίπατο, τον αθλητισμό, την αναψυχή, τη θέα και την ασφάλεια που έδινε για δεκαετίες στους επισκέπτες του.
  Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά μία σειρά από παρεμβάσεις που επαναφέρουν την αίγλη του και του δίνουν ζωή. Για ακόμη μία φορά, το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» που γίνεται πραγματικότητα με τη συμμετοχή φορέων, ιδρυμάτων, ιδιωτών, κατοίκων, γίνεται το εργαλείο υλοποίησης αυτής της ριζικής ανάπλασης του λόφου.
  Είναι το πρόγραμμα που έως σήμερα, έχει δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα, να αξιοποιήσει, να αναβαθμίσει και να δημιουργήσει χώρους που έχει ανάγκη η πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στον δήμο, να θέτει τα δεδομένα, να σχεδιάζει και να ελέγχει τις παρεμβάσεις, να μειώνει το κόστος τους και παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με όλους εκείνους που συμμετέχουν, να αποδίδει άμεσα στην πόλη έργα και χώρους αξιοπρεπείς και αναβαθμισμένους.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα, το «Υιοθέτησε την πόλη σου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πλατείας Ομονοίας, τη δημιουργία πάρκων στις γειτονιές της Αθήνας, σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και σε πολλά άλλα έργα, που θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αποδοθούν στους Αθηναίους και τις Αθηναίες.
  Στον λόφο του Στρέφη, ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιεί την συμμετοχή της «PRODEA Investments» στο «Υιοθέτησε την πόλη σου»  και προχωρά στις μεγάλες παρεμβάσεις του.
  Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δωρεά εκ μέρους της εταιρείας, που περιλαμβάνει το απαραίτητο πλέγμα μελετών και παρεμβάσεων, τις οποίες εποπτεύει και συντονίζει ο Δήμος των Αθηναίων, ορίζοντας το πλαίσιο των ενεργειών, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Η συμμετοχή της «PRODEA Investments» στο πρόγραμμα, δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναδειχθεί η κορυφογραμμή του λόφου, να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, να επανασχεδιαστεί η παιδική χαρά και να γίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή.
  Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του έργου. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση της δημοτικής κοινότητας για το σχέδιο, ενώ το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη των παρεμβάσεων στο Λόφο θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αποτελεί σημαντικό στόχο να αναβαθμιστεί ολόκληρος ο λόφος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες με την ενίσχυση και την αποκατάσταση των στοιχείων του, δηλαδή με περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονο, ασφαλή εξοπλισμό. Το έργο έχει προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.
  Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την PRODEA Investments για τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου και τόνισε: «Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή. Και αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό αλλά και με όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με την συνεργασία  με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του  «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».
  Από την πλευρά του, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments υπογράμμισε ότι «για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA. Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε.
  Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης. Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα».

  Εικόνες: https://www.iefimerida.gr/ellada/allazei-opsi-o-lofos-toy-strefi-dimos-athinaion
  Αντιστρόφως έναντι του προηγούμενου μήνα κινήθηκαν τα μερίδια των συμμετεχόντων σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα Δεκέμβριο του 2020, όπως αποτυπώνεται στο τελευταίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  Στην γενική του εικόνα και τον Δεκέμβριο διατηρήθηκε η ίδια σχέση μεταξύ ΔΕΗ και άλλων συμμετεχόντων, με το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής να καλύπτεται από τους δεύτερους.
  Ειδικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε από 40,82% σε 47.53% και το αντίστοιχο των υπόλοιπων συμμετεχόντων υποχώρησε στο 52.47% από 59.18% τον Νοέμβριο του 2020.
  Αξίζει να σημειωθεί η αρνητική μεταβολή του ποσοστού του ΔΑΠΕΕΠ, από 27,24% σε 20,51%, γεγονός που αντανακλά την μικρότερη παραγωγή του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαχειρίζεται κατά την εξεταζόμενη περίοδο. 
  Να θυμίσουμε ότι ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης ΑΕ (ΔΑΠΕΕΠ) συμμετέχει στο target model με την ιδιότητα του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Σο.Σ.Ε.Τε.Κ) ΑΠΕ.
  Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους παραγωγούς που μετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα μερίδια διαμορφώνονται ως εξής:
  Mytilineos: 7,92% έναντι 9,33% τον Νοέμβριο του 2020
  Elpedison: 7,78% έναντι 6.55%
  Korinthos Power: 5,19% έναντι 4.93%
  Optimus Energy: 4.22% έναντι 4,19%
  LIG_Megalopolis: 1,84% έναντι 2,99%
  Renoptipower: 0,85% έναντι 1,05%
  Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020:
   
  Πηγή: Δελτίο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Νοέμβριος 2020  
   
   Πηγή: Δελτίο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Δεκέμβριος 2020   
  Εισαγωγές και Εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 
  Σημαντικές, επίσης, μεταβολές γνώρισε το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει το «balance» μεταξύ τους.
  Ειδικότερα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν τις 475 GWh από λίγο παραπάνω από 200 GWh τον Νοέμβριο και αντίστοιχα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν τις 741 GWh έναντι λίγο λιγότερες από 600 GWh.
  Αναλυτικά τα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών (από και προς τα που) αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες για τον μήνα Δεκέμβριο:
   
  Εισαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας, Δεκέμβριος 2020, Χρηματιστήριο Ενέργειας  
   
  Εξαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας, Δεκέμβριος 2020, Χρηματιστήριο Ενέργειας  
   
   
  Δημοσιεύθηκε πριν λίγο σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που αφορά στην τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/ 112232/1033/20-11-2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» (Β΄ 5229).
  Αναλυτικά, μέσω της νέας ΚΥΑ που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Τσακίρης, αποφασίστηκε η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/ 112232/1033/20-11-2020 (Β΄ 5229) κοινής απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», ως κατωτέρω:
  Α. Ο Πίνακας της παρ. 5.2 του Οδηγού του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής:
  Περιφέρεια Έναρξη υποβολής αιτήσεων Ηπείρου, Ιονίων Νήσων Από 11-12-2020 Αττικής Από 14-12-2020 Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου Από 16-12-2020 Δυτικής Ελλάδας Από 18-12-2020 Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου Από 21-12-2020 Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Από 25-01-2021 Δυτικής Μακεδονίας Από 27-01-2021 Κεντρικής Μακεδονίας Από 29-01-2021 Θεσσαλίας Από 01-02-2021 Β. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 5.2 του Οδηγού του Προγράμματος τροποποιείται ως εξής:
  «Αιτήσεις Πολυκατοικίας (Τύπος Α και Β): Από 03-02-2021 σε όλη την επικράτεια.»
  Γ. Το πρώτο εδάφιο της υποπαραγράφου με τίτλο «Διαδικασία υποβολής αίτησης για πολυκατοικία τύπου Α» της παρ. 5.2 του Οδηγού του Προγράμματος τροποποιείται ως εξής:
  «Μετά τη λήψη σχετικής απόφασης στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) “διαχείρισης πολυκατοικίας” για τους κοινόχρηστους χώρους και την επιλογή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνεργασίας για τη λήψη δανείων ή και την πληρωμή των δαπανών, υποβάλλονται οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και μία αίτηση “ως σύνολο κτηρίου” του εκπροσώπου της πολυκατοικίας στο πληροφοριακό σύστημα της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr, καταχωρώντας όλα τα ζητούμενα στοιχεία.».
  Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/ 112232/1033/20-11-2020 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» (Β΄5229).
  Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
  Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ
  Διαβάστε παρακάτω το εδάφιο που αντικαταστάθηκε με την ανωτέρω απόφαση και αφορά στη διαδικασία υποβολής αίτησης για πολυκατοικία τύπου Α και συγκεκριμένα στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας που πλέον καταργείται:
  Μετά τη λήψη σχετικής απόφασης στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) “διαχείρισης πολυκατοικίας” για τους κοινόχρηστους χώρους, το άνοιγμα αριθμού τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με τον άνω ΑΦΜ και την επιλογή χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνεργασίας για τη λήψη δανείων ή και την πληρωμή των δαπανών, υποβάλλονται οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και μία αίτηση “ως σύνολο κτηρίου” του εκπροσώπου της πολυκατοικίας στο πληροφοριακό σύστημα της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr, καταχωρώντας όλα τα ζητούμενα στοιχεία.
  Ανακοίνωση Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου:
  “Μετά από σχετικές συνεννοήσεις του Συλλόγου μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΕΕ εν όψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου, σας ενημερώνουμε ότι όλες οι βεβαιώσεις του Ν.4495/2017 που ήδη έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι τη θέση σε ισχύ της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, έχουν τη προβλεπόμενη εκ του νόμου δίμηνη ισχύ.
  Επί παραδείγματι, έστω ότι στις 30.01.2021 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και άρχεται η ισχύς της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όλες οι Βεβαιώσεις του Ν.4495/2017 με ημερομηνία αυτοψίας 29.01.2021 ισχύουν για δύο (2) μήνες, δηλ. μέχρι 29.03.2021.
  Υπενθυμίζουμε δε ότι τα απαιτούμενα στοιχεία για την Ταυτότητα του Κτιρίου είναι επιγραμματικά τα εξής:
  – το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της, καθώς και τα σχέδια που τη συνοδεύουν
  – δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
  – τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση,
  – τον πίνακα χιλιοστών ή και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.
  – τους τίτλους ιδιοκτησίας, τη σύσταση οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια
  – το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
  – το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  – το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (Α` 174) ή τον παρόντα (Ν.4495/17) ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99 ν.4495/2017.
  Η πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και αποτελεί ένα εμβληματικό και ιστορικό τοπόσημο της Κύπρου, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν συμβεί μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της τελευταίας διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ένα σημείο που διατηρεί χαραγμένες στην Ιστορία πολλές ημερομηνίες και αποτελεί έναν τόπο πολύχρονων συγκρούσεων, αντιθέσεων, βίας.
  Ο δήμος Λευκωσίας, το 2012, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κέντρου της πόλης, ξεκίνησε τις διαδικασίες αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας, ώστε με την ανάπλασή της να μεταμορφωθεί σε υπαίθριο χώρο κοινωνικής συνάθροισης. Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων που χρειάστηκαν για την κατασκευή της εκφράστηκαν πολυάριθμες αντιδράσεις, υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η πλατεία ουκ ολίγες φορές μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαραθέσεων.
  Όμως, εδώ και λίγες μέρες έχει παραδοθεί στο κοινό ένα μεγάλο τμήμα της, καθώς και ο ολοκαίνουριος υπόγειος χώρος στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί κάτω από τη λεωφόρο Ομήρου.
  Παρά τους ενδοιασμούς για την αισθητική και λειτουργική της αξία, φαίνεται ότι η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης, δίνοντας ταυτόχρονα μια νέα ταυτότητα στο αστικό τοπίο της Λευκωσίας. Να θυμίσουμε ότι το πολυσυζητημένο και δαιδαλώδες αυτό έργο στηρίζεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια της διεθνούς φήμης Ζάχα Χαντίντ και του γραφείου της, τα οποία εκπονήθηκαν μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. 
  Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων που χρειάστηκαν για την κατασκευή της εκφράστηκαν πολυάριθμες αντιδράσεις, υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η πλατεία ουκ ολίγες φορές μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαραθέσεων. 
  Επίσης, η γενική ιδέα που είχε υποβληθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε συνεργασία με τον Κύπριο αρχιτέκτονα κ. Πασσά και εκπρόσωπο του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός αστικού πάρκου που θα περιλάμβανε κήπους, σιντριβάνια σε πολύπλοκα μαρμάρινα σχήματα αλλά και εντυπωσιακούς διαδρόμους για περιπάτους. 
  Το έργο ειδικότερα περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας και του περιβάλλοντα χώρου, συγκεκριμένα την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της τάφρου, διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη, εγκατάσταση ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής. Επίσης, την κατασκευή διώροφου υποστηρικτικού χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου με ράμπες πρόσβασης από τον δρόμο, δημόσια αποχωρητήρια, σκάλα και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας. 
  Να προσθέσουμε ότι με την παράδοση του δημοτικού χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου δίνεται σε πεζούς και ποδηλάτες η ευκαιρία πρόσβασης στην τάφρο και στους χώρους αναψυχής, όπου μπορούν να δουν από κοντά τα υδάτινα στοιχεία, τον ειδικό φωτισμό και τις διόδους περιπάτου. 

  Αναμφισβήτητα, η νέα, μνημειώδης όψη της πλατείας καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του αρχικού σχεδιασμού. Οι τελικοί ηλεκτρομηχανολογικοί έλεγχοι και δοκιμές στα σιντριβάνια της τάφρου, στα ενδοδαπέδια φωτιστικά της γέφυρας και στον ανελκυστήρα Ντ'Αβίλα θα ολοκληρωθούν με το νέο έτος. Παράλληλα, στην τάφρο θα διεξάγονται τελικές εργασίες στο μαρμάρινο γλυπτό κάτω από τη γέφυρα και στους εσωτερικούς χώρους της καφετέριας, του σνακ-μπαρ και των δύο περιπτέρων, ενώ εκκρεμεί η κατακύρωση της προσφοράς για τους χώρους εστίασης.
  Με την ευκαιρία της λειτουργίας του χώρου στάθμευσης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι αυτή είναι μία ακόμα σημαντική μέρα για την πόλη και τους δημότες της. «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, που αφορά την οδό Στασικράτους και τις γύρω οδούς, την παράδοση στην κυκλοφορία των λεωφόρων Κυριάκου Μάτση και Καλλιπόλεως, ο χώρος στάθμευσης της Ομήρου ανοίγει για το κοινό και θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από τον χώρο στάθμευσης οι επισκέπτες θα μπορούν εύκολα να μεταβούν στην εντός των τειχών πόλη, διασχίζοντας την τάφρο, κάτω από τη γέφυρα της πλατείας» σημείωσε.
  Η Ζάχα Χαντίντ, σε συνέντευξή της, είχε περιγράψει το όραμά της: «Σε αντίθεση με την πράσινη γραμμή που χωρίζει την πόλη, η τάφρος γίνεται μια "πράσινη ζώνη", ένα "περιδέραιο" που περιβάλλει και ενοποιεί την πόλη και τις δύο πλευρές του τείχους, ενώ γίνεται το κεντρικό πάρκο της Λευκωσίας, όπως συμβαίνει και με το Central Park της Νέας Υόρκης, το Hyde Park του Λονδίνου και τους κήπους Tuileries του Παρισιού. Αυτό το νέο πάρκο της Λευκωσίας θα αποτελεί έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο στην καρδιά της πόλης». 
  Η σύγχρονη Λευκωσία, πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, διαθέτει πλέον ένα έργο-ορόσημο στον αστικό ιστό της και ένα μοντέρνο, αρχιτεκτονικά, σημείο αναφοράς. 

   
   
   
   
   
   
  Τα υλικά εκσκαφών που εξάγονται από εργοτάξια είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή αποβλήτων που παράγονται ετησίως στην Ευρώπη. Πρόκειται, αναλογικά, για πέντε φορές την ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων, ωστόσο φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις προς το παρόν παραβλέπουν το ζήτημα.
  Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συσχετίζουν τα απόβλητα με τα σκουπίδια οικιακής χρήσης, που συσσωρεύονται στους δρόμους ή σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, οι εκσκαφές είναι η μεγαλύτερη πηγή απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  «Για παράδειγμα, στη Γαλλία παράγονται 150 εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο», δήλωσε ο Emmanuel Cazeneuve, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hesus, μιας γαλλικής νεοφυούς επιχείρησης, που ασχολείται με τη διαχείριση και διάθεση αποβλήτων κατασκευών.
  «Είναι πέντε φορές ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων», σχολίασε, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πιθανώς παρόμοια στοιχεία.
  Τα υλικά εκσκαφών θεωρούνται επί του παρόντος απόβλητα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και επομένως απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, το 80% αυτών των εδαφών δεν είναι μολυσμένα και θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αλλού, εάν είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα κατάλληλο σύστημα ιχνηλασιμότητας, λέει ο Hesus.
  «Δεν έχουμε σαφή εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της έλλειψης ιχνηλασιμότητας», δήλωσε ο Cazeneuve στη EURACTIV. «Σήμερα, δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή όγκο των χωματουργικών υλικών που παράγονται στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Πολωνία, επειδή δεν υπάρχουν βάσεις δεδομένων» ή οι αριθμοί πνίγονται στις στατιστικές βιομηχανικών αποβλήτων, είπε.
  Επιπλέον, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έλεγχοι σε χώρους διάθεσης, γεγονός που αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε παράνομη απόρριψη μολυσμένων εδαφών που προέρχονται από παλιές βιομηχανικές περιοχές. Για παράδειγμα, «στη Γαλλία, προς το παρόν δεν διενεργούνται έλεγχοι σε σκαμμένα εδάφη που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής», δήλωσε ο Cazeneuve.
  Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πού απορρίπτονται τα εσκαμμένα εδάφη, αφήνοντας ένα σημαντικό τυφλό σημείο στις προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας.
  «Ορισμένα σπίτια ή και υποδομές χτίστηκαν σε μολυσμένη γη. Και έτσι σήμερα δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά σκάνδαλα. Αυτός πρόκειται να είναι και ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί πραγματικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο », δήλωσε ο Cazeneuve.
  Σε επίπεδο ΕΕ, οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ζήτημα. Στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχώρισε τα απόβλητα κατασκευών σε επτά τομείς, που απαιτούν επείγουσα προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, παράλληλα με τα ηλεκτρονικά είδη, τις συσκευασίες, τα πλαστικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και άλλα.
  Η προώθηση της «ασφαλούς, βιώσιμης και κυκλικής χρήσης των σκαμμένων εδαφών» αναφέρεται στο σχέδιο ως μέρος ενός καταλόγου δράσεων που δεσμεύονται να αναλάβουν τα εκτελεστικά στελέχη της ΕΕ. Μια στρατηγική για ένα «Βιώσιμο Δομημένο Περιβάλλον» θα κατατεθεί αργότερα φέτος, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα για τα εκσκαφόμενα εδάφη.
  Η Φλάνδρα μπαίνει επικεφαλής
  Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει από κοινού δράσεις, ορισμένες χώρες κατέχουν ήδη το προβάδισμα.
  Στην περιοχή της Φλάνδρας του Βελγίου, όλες οι μετακινήσεις των εσκαμμένων εδαφών πρέπει να καταχωρούνται σε μια εθνική βάση δεδομένων. Αυτό κοστίζει 0,05 € ανά κυβικό μέτρο εδάφους, αλλά ο Cazeneuve λέει ότι οι σχετικές εξοικονομήσεις ανέρχονται σε 2€ / m3 σε έξοδα που σχετίζονται με φόρους υγειονομικής ταφής και μεταφοράς αποβλήτων.
  Για μεγάλα κατασκευαστικά συγκροτήματα – ομίλους όπως η Vinci της Γαλλίας ή η ACS της Ισπανίας, αυτή είναι δυνητικά μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Αντί να μεταφέρουν φορτία εδάφους σε απομακρυσμένους χώρους υγειονομικής ταφής, θα μπορούσαν απλώς να τα επαναχρησιμοποιήσουν σε άλλα εργοτάξια πιο κοντά στις δικές τους επιχειρήσεις. «Μία εξοικονόμηση της τάξης του 20% είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λόγω των σημαντικών όγκων», λέει ο Cazeneuve.
  Για να ξεκλειδώσουν αυτές οι εξοικονομήσεις και να διασφαλιστεί καλύτερη ιχνηλασιμότητα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ είναι να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν παρόμοιες βάσεις δεδομένων σε εθνικό επίπεδο. «Αυτό άρχισε να εφαρμόζει η Γαλλία και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε αυτήν την υποχρέωση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Cazeneuve.
  Η εξοικονόμηση άνθρακα επίσης δεν είναι αμελητέα. Σήμερα, η διαχείριση και η μεταφορά υλικών εκσκαφών αντιπροσωπεύει περίπου το 7-8% των εκπομπών άνθρακα ενός εργοταξίου, καθιστώντας την επεξεργασία αποβλήτων εκσκαφών ένα κρίσιμο ζήτημα.
  Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές μπορούσαν να αγνοήσουν το πρόβλημα των αποβλήτων τους. «Αφού εξασφαλίσουν τσιμέντο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα διαπιστώσουν ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την παραγωγή αποβλήτων τους και επομένως η διαχείριση των εδαφών θα καταστεί πραγματικό ζήτημα», προέβλεψε ο Cazeneuve.
  [Επιμέλεια στα Αγγλικά: Zoran Radosavljevic, Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]
  [Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην EURACTIV.com και στην ελληνική EurActiv και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]
  Στην αγορά της Ευρώπης, το ποσοστό των νέων καταχωρήσεων οχημάτων που είναι ηλεκτρικά είναι διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας και πενταπλάσιο από των ΗΠΑ Διευρύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ανταγωνισμός των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αναμεταδίδει το CNBC.
  Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το Model 3 της Tesla, το οποίο αποτελεί πλέον το τέταρτο ηλεκτρικό όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στην ήπειρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι πλέον η μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους πωλήσεων μετά την έκρηξη των πωλήσεων το 2020 και την βουτιά στην Κίνα. Το ποσοστό των νέων καταχωρήσεων οχημάτων που είναι ηλεκτρικά είναι διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας και πενταπλάσιο από των ΗΠΑ.
  Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός
  Ο επικεφαλής της Equity Strategy της Saxo Bank, Peter Garnry έκανε μνεία στο προβάδισμα που διατηρούν οι Renault, Volkswagen και Hyundai έναντι της Tesla, που μάλιστα ξεπέρασαν τους τελευταίους μήνες του 2020.
  «Η Tesla θα είναι επιτυχημένη και θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον μέλλον, αλλά ο ανταγωνισμός εντείνεται και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κεφαλαιοποίηση των 805 δις δολ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Garnry.
  Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίον οι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις οχημάτων δείχνουν ότι τα οχήματα plug-in, ένας συνδυασμός ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, αυξήθηκαν κατά 198% σε ετήσια βάση, ενώ οι συνολικές ταξινομήσεις στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 14%. Τα οχήματα plug-in καταλαμβάνουν πλέον το 10% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ τα ηλεκτρονικά φτάνουν το 5,4% περίπου.
  Οι μετοχές της Tesla βρίσκονται σήμερα στα 845 δολάρια και σε πρόσφατο σημείωμα της η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Wedbush Securities αύξησε την τιμή-στόχο στα $950 ανά μετοχή, με το αισιόδοξο σενάριο στα $1.250.


  Η κατάταξη
  Στην πιο πρόσφατη κατάταξη ηλεκτρικών οχημάτων το Renault Zoe ήταν στην πρώτη θέση και ακολούθησε από κοντά το ID.3 της VW,σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της EV Volumes. Τρίτο ήταν το Kona της Hyundai, πάνω από το Model 3 της Tesla.
  "Αν και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους μετόχους της Tesla, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι τα Model S και X δεν είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων αν και μοντέλα άλλων εταιρειών, όπως το e-tron της Audi, βρίσκονται στη λίστα", προσθέτει ο Garnry.
  Η υπόσχεση της Renault
  Από την πλευρά του, ο νέος CEO της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Luca de Meo ανακοίνωσε ότι η Renault θα μετακινηθεί σε μια σύνθεση οχημάτων με μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ α κατασκευάσει και ένα εργοστάσιο μπαταριών στη Γαλλία μαζί με έναν από τους προμηθευτές της.
  Έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, παρέχει μια επισκόπηση των περιβαλλοντικών φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τα ευρωπαϊκά στατιστικά διακρίνουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών φόρων που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές, τη ρύπανση και τους πόρους.
  Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2011 για τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς, ένας περιβαλλοντικός φόρος είναι ένας φόρος της οποίας η φορολογική βάση είναι μια φυσική μονάδα (ή πληρεξούσιος του) για κάτι που έχει αποδεδειγμένη, συγκεκριμένη αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και το οποίο ορίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών (ESA 2010) ως φόρος. Το 2019, τα περιβαλλοντικά φορολογικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανήλθαν σε 330,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,4% του ΑΕΠ. Οι περιβαλλοντικοί φόροι της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 5,9% των εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές το 2019.   Τα μεγαλύτερα μερίδια στην ΕΕ έχουν η Βουλγαρία (10,3%), η Ελλάδα (9,8%), η Εσθονία και η Λετονία (9,6% και οι δύο) και η Κροατία (9,2%) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα μερίδια στην ΕΕ. Αυτά τα μερίδια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια από της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου (και τα 4,4%), τα οποία είναι και τα μικρότερα μερίδια σε όλη την ΕΕ.     Οι φόροι επί της ενέργειας στην ΕΕ αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους (77,9% του συνόλου) το 2019, πολύ πριν από τους φόρους στις μεταφορές (18,9%) και τη ρύπανση και τους πόρους (3,2%).
  Με τις αποφάσεις 51 –  57 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατά του π.δ/τος 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα».
  Με το π.δ/μα 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», το οποίο εκδόθηκε δυνάμει της  εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 29 του ν. 4439/2016, καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των δεκατριών αναγνωρισμένων ειδικοτήτων διπλωματούχου Μηχανικού (δηλ. των Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και των ισοτίμων με αυτό Πολυτεχνικών Σχολών των λοιπών Α.Ε.Ι.).
  Με τις αποφάσεις 51 –  57 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατά του εν λόγω π.δ/τος, οι οποίες είχαν, αντιστοίχως, ασκηθεί από: 1) διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς, 2) το ν.π.δ.δ. «Ένωση Ελλήνων Χημικών», 3) το σωματείο «Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων», 4) το σωματείο «Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου», 5) το σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου», 6) το σωματείο «Σύλλογος Ελλήνων Αεροναυπηγών» και κατόχους αλλοδαπών (αναγνωρισμένων στην Ελλάδα) τίτλων σπουδών Αεροναυπηγού Μηχανικού, 7) το σωματείο «Επαγγελματική- Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών» και πτυχιούχους μηχανικούς Τμημάτων Τ.Ε.Ι.
  Οι κυριότερες  σκέψεις του Δικαστηρίου είναι οι εξής:
  1. Η Διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε να καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα μόνο των αναγνωρισμένων ειδικοτήτων διπλωματούχου Μηχανικού, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο γνωστικό αντικείμενο κάθε ειδικότητας. Παράλληλα με την ως άνω επαγγελματική κατοχύρωση ο νομοθέτης απέβλεψε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα δε στην ασφάλεια των κατασκευών και των υποδομών της χώρας,
  2. Η νομοθετική εξουσιοδότηση:
  Έχοντας συγκεκριμένο προσδιορισμό του αντικειμένου της και των ορίων της σε σχέση με τούτο, είναι ειδική και ορισμένη, όπως επιβάλλει το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντ. Δεν αντίκειται στην επαγγελματική ελευθερία, της οποίας η κατοχύρωση (άρθρα 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντ., βλ. και άρθρο 1  του ν. 3919/2011) δεν αποκλείει περιορισμούς, εφ’ όσον επιβάλλονται για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, ορίζονται κατά τρόπο γενικό και αντικειμενικό και τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του επαγγέλματος. Συνιστούν δε κατ΄ αρχήν επιτρεπτούς κατά το Σύνταγμα περιορισμούς της επαγγελματικής ελευθερίας οι διατάξεις νόμου, οι οποίες επιβάλλουν την κατοχή ειδικών τίτλων σπουδών για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν αντιστοίχως ειδικές επιστημονικές γνώσεις. Ειδικότερα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες συναρτώνται με τα διάφορα ειδικά γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Μηχανικής και προϋποθέτουν αντιστοίχως ειδικές επιστημονικές γνώσεις, ήτοι γνώσεις που αποκτώνται με εκπαίδευση επί τη βάσει διακριτών προγραμμάτων σπουδών για κάθε ειδικότητα διπλωματούχου Μηχανικού, επιβάλλεται να ασκούνται σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης όχι μόνο χάριν προστασίας του λήπτη της παροχής των σχετικών υπηρεσιών, αλλά προεχόντως για επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην ασφάλεια των κατασκευών και των υποδομών της χώρας και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αξιώνει το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος. Πάντως, το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος επιβάλλει, κατ΄ αρχήν, την απόδοση κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλους τους κατόχους τίτλων σπουδών που διαθέτουν επάρκεια γνώσεων για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων. 3. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων διπλωματούχου Μηχανικού, τα οποία ορίζονται στον νόμο ως «αντιστοίχιση των ειδικοτήτων με πρόσβαση σε δραστηριότητες της Μηχανικής», είναι αποκλειστικά, υπό την έννοια ότι κάθε ειδικότητα περιορίζεται στις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο γνωστικό αντικείμενό της. Δεν αποκλείεται, όμως, κατά τον νομοθέτη, να αντιστοιχούν ορισμένες δραστηριότητες της Μηχανικής στα γνωστικά αντικείμενα πλειόνων ειδικοτήτων.
  4. Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας δεν αποκλείουν τον καθορισμό ορισμένων κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων για πλείονες ειδικότητες διπλωματούχου Μηχανικού, εφ΄όσον για καθεμία από αυτές συντρέχει η προϋπόθεση της επάρκειας γνώσεων στον βαθμό που είναι αναγκαίος για να ασκούνται οι σχετικές δραστηριότητες της Μηχανικής με τρόπο ασφαλή για τις κατασκευές και τις υποδομές της χώρας και μη βλαπτικό για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
  5. Ο γενόμενος με το π.δ/μα καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων διπλωματούχου Μηχανικού δεν παραβιάζει τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στα άρθρα 49, 56 και 101 της ΣΛΕΕ και πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες. Ειδικότερα: α) Το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ δεν καταλαμβάνει την εξουσιοδότηση του άρθρου 29 του ν. 4439/2016 ούτε τις διατάξεις του π.δ/τος. β) Το π.δ/μα δεν αντιβαίνει στο άρθρο 15 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ (που εφαρμόζεται και σε αμιγώς εσωτερικές καταστάσεις), διότι η κατοχή ειδικού τίτλων σπουδών για την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που συναρτώνται με τα αντιστοίχως ειδικά γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Μηχανικής πληροί τις προϋποθέσεις της “αναγκαιότητας” και της “αναλογικότητας”, ως “απαίτηση” κατά την έννοια του ίδιου άρθρου. γ) Η ελληνική έννομη τάξη δεν έχει προσαρμοσθεί στην Οδηγία 2018/958/ΕΚ, της οποίας οι διατάξεις δεν έχουν παραγάγει άμεσο έννομο αποτέλεσμα (λόγω του ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο δεν είχε λήξει η προθεσμία προσαρμογής).
  6. Η κρίση της Διοικήσεως περί της επάρκειας των γνώσεων των μηχανικών εκάστης ειδικότητας για την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων είναι, κατά την έννοια του νόμου, αυτοτελής. Συνεπώς, η Διοίκηση δεν όφειλε να εξετάσει διατάξεις που καθορίζουν ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα για κατόχους άλλων τίτλων σπουδών ή να συγκρίνει τα γνωστικά αντικείμενά τους με εκείνα των ειδικοτήτων του διπλωματούχου Μηχανικού.
  7. Η ως άνω κρίση της Διοικήσεως, ως επιστημονική και τεχνική, είναι ανέλεγκτη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βασιζόμενο στη λογική και στα διδάγματα της κοινής πείρας δύναται να εξετάσει μόνον αν τα γνωστικά αντικείμενα, όπως προσδιορίζονται για τις ειδικότητες διπλωματούχου Μηχανικού στο π.δ/μα, είναι εκδήλως αναντίστοιχα με καθοριζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα και (αν αποφανθεί καταφατικώς) να ακυρώσει επί μέρους διατάξεις για υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως, εφ’ όσον προβάλλεται σχετικός λόγος ακυρώσεως.
  Εξετάσθηκαν όλοι οι προβληθέντες λόγοι, αλλά έκδηλη αναντιστοιχία γνωστικού αντικειμένου και επαγγελματικού δικαιώματος δεν διαπιστώθηκε σε καμιά εκ των ανωτέρω περίπτωση.
  Σ.τ.Ε. 51 -57/2021 Ολομ.
  Πρόεδρος: Α. Ράντος Εισηγητής: Κ. Πισπιρίγκος, Σύμβουλος
  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη Καταλόγου  Διπλωματούχων Μηχανικών του ΤΕΕ:
  – Ειδικότητες: Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί-
  για τη στελέχωση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) των Δασικών Χαρτών
  της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με το  άρθρο 18 του Ν.3889/2010 (Α΄182) όπως ισχύει σήμερα και έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 49 του Ν.4686/2020 (ΦΕΚ Α’ 92) και σύμφωνα με την αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/92364/2651/25-09-2020 Απόφαση ΥΠΕΝ(ΦΕΚ Β΄4367/2020), καλείται να συμμετέχει με Μηχανικούς  Τακτικά Μέλη του στη συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) των Δασικών Χαρτών της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ οι οποίες επίκειται να λειτουργήσουν άμεσα στο πλαίσιο ανάρτησης των  Δασικών Χαρτών.
  Σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση ΥΠΕΝ τα ειδικότερα προσόντα των Μηχανικών – Ειδικότητας Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί – που θα στελεχώσουν τις ΕΠ.Ε.Α., καθορίζονται ως ακολούθως :
  Πενταετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία.  Μέλος ΤΕΕ με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος.  Γνώση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών. Οι Επιτροπές  αυτές θα είναι αμειβόμενες σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν.4686/2020 (ΦΕΚ Α’ 92) και την ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/125557/3591/30.12.2020 (Υ.Ο.Δ.Δ.΄ 1106) με θέμα «Καθορισμός της αποζημίωσης του Προέδρου, των μελών και των γραμματέων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), όπως ισχύει.»
  Το ΤΕΕ θα συγκροτήσει σχετικό Κατάλογο ΕΠ.Ε.Α. για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους των οποίων η Αίτηση γίνεται αποδεκτή και θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία είναι αρμόδια για την Απόφαση Συγκρότησης των ΕΠ.Ε.Α.  
  Καλούνται τα ενδιαφερόμενα Μέλη του ΤΕΕ, Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί, με δ/νση κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  να υποβάλουν Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη του παραπάνω Καταλόγου, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται στο ΕΝΤΥΠΟ που ακολουθεί.
  Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος  (πατήστε στο link για λήψη του αρχείου)
  Με την Αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι πληρούν τα ειδικότερα προσόντα όπως αυτά καθορίζονται στην αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/92364/2651/25-09-2020 Απόφαση ΥΠΕΝ(ΦΕΚ Β΄4367/2020), και αποδέχονται τη δήλωση προστασίας προσωπικών τους δεδομένων στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος , στο πλαίσιο της συμμόρφωσης του ΤΕΕ με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ΕΕ 2016/679 και την εν ισχύ εθνική Νομοθεσία, όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
  Διευκρινίζεται ότι, για την δυνατότητα συμμετοχής σε Επιτροπή ΕΠ.Ε.Α. θα πρέπει να υποβληθεί μαζί με την Αίτηση και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ περί τήρησης των προβλεπομένων στο αρθρ. 7 του ν. 2690/1999 (ΦΕΚΑ΄45) σύμφωνα με το ΕΝΤΥΠΟ που ακολουθεί:
  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (πατήστε στο link για λήψη του αρχείου)
  Τα ως άνω δύο (2) Έντυπα  θα υποβάλλονται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο  σε ηλεκτρονική μορφή (αρχεία pdf)
  στο Email:  [email protected]
  Προθεσμία υποβολής :  μέχρι την Τετάρτη 20/1/2021.  
  ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ :  Οι ενδιαφερόμενοι  κατεβάζουν τα έντυπα και συμπληρώνουν τα αρχεία με τα στοιχεία που ζητούνται.  
  Η συμπλήρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ και η  υπογραφή τηςΑίτησης και της Υπεύθυνσης Δήλωσης είναι απαραίτητα.
  Αποθηκεύουν σε pdf format με το επώνυμό τους [παράδειγμα :  EPAE-ATTIKIS-eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)]
  EPEA-ATTIKIS-eponymo-onoma-AITISI-mixanikou-TEE-15012021
  EPEA_ATTIKIS_YPEYTHINI_DILOSI_MIXANIKOU_15012021
  Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 13.01.2021 υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.  Με αυτή την έγκριση ουσιαστικά γίνεται το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη συνολική διαμόρφωση  του ενιαίου χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.
  Ειδικότερα, το εν λόγω τμήμα έχει έκταση που αγγίζει τα 75.000 τ.μ. και εντός των ορίων του βρίσκονται τα 3 υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού (Χασάνι), τα οποία έχουν κηρυχτεί Νεότερα Μνημεία. Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού (π.χ. επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα) και στοχεύει:
  στη δημιουργία ενός Πάρκου με τοπικό και υπεροπτικό χαρακτήρα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής, στην προστασία και ανάδειξη των Υποστέγων του Εργοστασίου Αεροσκαφών, στην εισαγωγή καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού και στην προσβασιμότητα και ασφάλεια όλων των ομάδων επισκεπτών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 πλατείες δίπλα στα Υπόστεγα, δίκτυο υπαρχόντων και προτεινόμενων δρόμων – διαδρόμων, περιοχές πρασίνου,  4 «πάρκα» μέσα στο πάρκο, νέα κτίρια (WC, Κέντρο Υποδοχής Πληροφόρησης, Η/Μ κτήρια, Πύργοι – Παρατηρητήρια), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες και stands ποδηλάτων),  δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες) καθώς και με κατασκευές περίφραξης, σήμανσης, φωτισμού, δικτύων κλπ.
  Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:
  «Η έγκριση του πρώτου τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αποτελεί τον προπομπό του μεγαλύτερου Πάρκου της Ελλάδας. Το πρόσημο σε αυτό το εμβληματικό έργο είναι και αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό».
  Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:
  «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα έχει άμεση εφαρμογή στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού. Είναι η αρχή ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωση όλου του Πάρκου, μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη που θα πληροί υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές».
  Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν:
  Η μελέτη αποκατάστασης με προσωρινή αλλαγή χρήσης του χαρακτηρισμένου ως Μνημείου Υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης όψεων του διατηρητέου κτιρίου “Ξενοδοχείο King George” για τοπικές εργασίες εξωτερικών χρωματισμών και επισκευής με χρήση ικριωμάτων που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α΄ αρ. 3, στο Ο.Τ.66078, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, φερόμενου ως ιδιοκτησία της Εταιρείας “Ελληνικά Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ ΑΕ”. Η αρχιτεκτονική μελέτη για αναθεώρηση της 45/2016 άδειας για προσθήκη και νομιμοποίηση βιομηχανοστασίων, αποθηκών και εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ στο 61ο-62ο χλμ της ΕΟ Αθηνών Λαμίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
  Το Tornos News δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έρευνά του για τις άδειες νέων ξενοδοχείων που εκδόθηκαν και πραγματοποιήθηκε σχετικό ρεπορτάζ από την Ιστοσελίδα εντός του 2020.
  Η έρευνα κατέγραψε την έκδοση τουλάχιστον 278 αδειών σε περισσότερες από 60 περιοχές της χώρας. Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, δείχνει τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάκτηση της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών, ιδίως μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεκάδες επαγγέλματα και άλλοι κλάδοι της οικονομίας επωφελούνται από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στο χώρο του τουρισμού.
  Ειδικότερα, εκδόθηκαν 278 νέες άδειες για νέα ξενοδοχεία ως εξής:
  Κάθε ρεκόρ έσπασε η Μύκονος με συνολικά 50 άδειες, ακολουθεί η Σαντορίνη με 29 άδειες, τα Χανιά με 17 άδειες, η Αθήνα με 13 άδειες, η Ζάκυνθος με 12 άδειες, η Κέρκυρα με 10 άδειες, η Χαλκιδική και η Νάξος από 9 άδειες, ακολουθούν η Κως, η Ανατολική Μάνη και η Κεφαλονιά από 7 άδειες, η Μήλος, τα Ιωάννινα και η Λευκάδα από 6 άδειες, το Ρέθυμνο, η Θάσος και Ρόδος από 5 άδειες, τα Σύβοτα με 4 νέες άδειες για ξενοδοχεία, η Πάρος, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Κουφονήσι και η Κάρπαθος από 3 άδειες, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η ‘Ύδρα, η Ρεντίνα της Βόλβης, το Άνω Κουφονήσι, η περιοχή του Παγγαίου, η Σκόπελος, η Τσαγκαράδα του Πηλίου, η Ηγουμενίτσα, η Πάτμος, η Χαλκίδα, ο Πύργος της Ηλείας και η Σαμοθράκη από 2 άδειες, ενώ από μία άδεια έλαβαν Καλαμπάκα, Δράμα, Άβδηρα, Φλώρινα, Τήνος, Τζια, Σίφνος, Κύθνος, Κίμωλος, Καλάβρυτα, Λασίθι, Ελαφόνησος, Αμφίπολη, Σκιάθος, Σκύρος, Σύμη, Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, περιοχή του Πηνειού, Νότια Κυνουρία, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Γορτυνία, Σούλι, Ξυλόκαστρο, Μύτικας, Αλμωπία και Ναύπλιο.
  Αναλυτικά, οι εταιρείες οι οποίες προέβησαν στις αιτήσεις έκδοσης των αδειών για νέα ξενοδοχεία, είναι οι εξής:
  ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  ΜΥΚΟΝΟΣ: G TOURISM INVESTMENTS & MANAGEMENT, ΑΚΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε., AMANDIEL EΞΕΤΕ, Β &Δ ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΑΕΞΤΕ, Β.Κ.Ν. REAL ESTATE S.A., CONGRESS WORLD EVENT TRAVEL EE, MYKONOS BAY ΑΞΤΕ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΗ ΗΟΤΕL - ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΑΒΑΤΗ ΙΚΕ, P&H AEOLIANS IKE, ΣΙΛΒΕΡ ΣΑΝΤΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., ΚΙΡΚΗ Α.Ε., ΜYKONOS DEV TOYΡΙΣΤΙΚΗ, ΝΤΟΝΕΚΑΝ ΧΟΛΤΙΝΓΚΣ ΛΙΜΙΤΕΔ, ΜΠΑΡ ΕΛ ΤΙ ΝΤΙ, ΚΑΡΑΠΕΤΗΣ ΕΝΑ ΙΚΕ, MYKONOS CROWN A.E., ΑΙΓΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΗΤΙΚΗ Α.Ε., ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., PERGISOS HOLDINGS LIMITED, A.D.N.A. INVESTMENTS LIMITED, FLF INVEST M. EΠΕ, Δ. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ Α.Ε., Χ.Κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Ο.Ε., TROPICANA SMPC, ΩΚΕΑΝΙΔΑ Α.Ε., JACKIE O’ BAR MYKONOS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε., BIANCO BLU MGS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΑΛΕΡ ΙΚΕ, SUNSHINE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.,  Αντωνία Κοντιζά, Φραγκίσκα Κοντιζά, Αλέξανδρος Κοντιζάς, Απόστολος  Κοντιζάς και Γιάννης Κοντιζάς, Ελένη Μποζώνη, Μάρκος Δακτυλίδης, Αναστόπουλος Αριστείδης και Αναστασοπούλου Μαρία - Μυρτώ και Αναστασοπούλου Αλεξία, Μάνος Βασιλάκης και Αναστάσιος Καρράς, Απόστολος Ξυδάκης και Γιώργος Ξυδάκης, John Andrew Spence, Γιώργος Μονογιός, Μαρία Σπαθαρα και Σοφία Γιαννοπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης,  Μάνος Βασιλάκης και Αναστάσιος Καρράς, Ελένη Θεοχάρη, Νίκος Χανιώτης, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Κασσαβέτης.
  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: SECRET OIA BEACH HOTELS ΑΕ., ΤΕΑΒ Α.Ε., Αναστάσιος Καρράς, Μ & Σ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΞΤΕ, ΒΕL CANDO SUITES, ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΙΚΕ, ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε., ΓΙΩΜΑ Α.Ε., ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Α.Ξ.Τ.Ε., ΘΗΡΑΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ , ΑΚΤΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Α.Ε., ΑΦΟΙ Φ. ΔΡΟΣΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., OMEGA GROUP COMPANY Θ. ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗΣ,  ΝΕΔΩΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., SKYBAY IKE, ΑΦΟΙ ΦΥΤΡΟΥ Α.Ε., DANAE SUITES SANTORINI MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, SANTORINI'S SECRET DAWN MIKE, Sunrise Group IKE και Ζhu Hai,  Γιάγκου Γιάννης, Γιάγκου Μαρία, Γιάγκου Θεόδωρος, Χούντας Γιώργος και Χούντα Παναγιώτα- Μιράντα, Θανάσης Βουδρης και Κωνσταντίνος Βουδρης, Ιωάννα Λεβεντάκη, Μακάριος Σιγάλας, Δημήτρης Γουνελας, Νεκταρία Γαλαίου, Μηνάς Γαλαίος.
  ΧΑΝΙΑ: Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΚΤΗ ΧΑΝΙΑ Α.Ε., ΑΦΟΙ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΑΞΤΕ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.Ξ.Ε., ΑΦΟΙ Ν. ΠΕΡΟΓΙΑΝΝΗ Α.Ε., ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., Γ.ΜΕΛΑΚΗΣ- Χ.ΤΖΟΤΖΟΛΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧ. Α.Ε., MONASTERY ESTATE ENGLISH A.E., MEDITERRANEAN DREAM OE, Podosinnikov Vitaly, Yaskina Elena και Κυριακίδης Θωμάς, Ευάγγελος Ζυμβραγουδάκης, Νικόλαος Παπαδάκης, Γρηγόρης Σκουντιδράκης.
  ΑΘΗΝΑ: LOTUS PRINCE I.K.E, GLI TRIVONIANOU 14 IKE, EΡETBO A.E., ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΥΡΥΠΙΔΟΥ ΙΚΕ, ΑΤ-ΗΛ PROPERTY AE ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, OMIROU HOTEL ASSOCIATES SPV 1 SA, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., DEVELOPMENT S.A., The Cohort A.E., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΣΟΥΙΤΕΣ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, Ηλίας Μπούσιος ΕΠΕ και Ντόβας Μιχαήλ ΕΠΕ.
  ΖΑΚΥΝΘΟΣ: PORTA DEL MAR IKE, ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΜΑΡΚΕΣΙΝΗΣ Ι &Π ΟΕ, ΚΥΒΕΤΟΣ Α.Ξ.Τ.Ε., Diamond Blue MIKE, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ & ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΣΤΗΣ Ο.Ε.,  ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ ΑΞΕΤΤΕΝΕ, ΙΟΝΙΑΝ GULF A.E., TATRTARUGA'S COVE,  Γεώργιος Κλαδης – Λιρης ,  Ιωάννης Αποστολέας.
  ΚΕΡΚΥΡΑ: ΔΗΜΑΝΤΙ Α.Ε., ΤΑΦ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, ΗΟΜΟΤΕΛ Α.Ε., ΑΦΟΙ ΣΠ. ΠΕΡΡΟΥ Α.Ε. , ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ Α.Ε.,  Ιωάννη Τσωνα, Γρηγόρης Τσωνας και Ειρήνη Τσωνα, Ηλίας Παργινός, Σπύρος Μουζακίτης.
  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Α.Ε., ΓΑΛΗΝΗ ΙΚΕ, ΝΕΑ ΑΚΤΗ ΠΟΡΤΕΣ Α.Ε., ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΙΚΕ, ΕΒΟΞ Α.Ε., ΑΦΟΙ ΠΕΤΡΙΔΗ Ο.Ε., NISAKI HOTEL KALAMITSI MON, Svanov Gennadii, Andrey Zvyagin και Υulia Zvyagina.
  ΝΑΞΟΣ:  NAXOS PALLADIUM IKE, ΡΕΦΕΝΕΣ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., NAYΠΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Ο.Ε., ELEGANT AVATON RESORT A.E. ,Erjus Mucobega και Μiradije Μucobega, Κωνσταντίνος Μαστρονικόλας, Τζον Μιναίδης, Γιώργος Φρατζέσκος, Ματθαίος Κιουλαφης.
  ΚΩΣ: ΜΕΝΤΙΡΟΥΡΣ Α.Ε., ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΚΩΣ ΡΙΒΙΕΡΑ Α.Ε.Κ.Ε., BLUE OCEANIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΗΛΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, Αντώνιος και Μηνάς Χατζημιχαήλ.
  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ: NyConTec, TKG VENTURE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΖΟΥΔΑ RESORT SPA AND WELLNESS A.E., Τουριστική και Αγροκτηνοτροφική Μάνης Ε.Π.Ε, Ηλιάννα Μπουτσικάρη, Ιωάννα- Νικολέτα Μπουτσικάρη και Βασιλική Μπουτσικάρη, Π. Κουλούρης.
  ΛΕΥΚΑΔΑ: Α.Β.Μ.ΑΒΡΑΑΜ ΙΚΕ, Α.Β.Μ. ΑΒΡΑΑΜ ΙΚΕ, Παναγιώτη Φίλιππα – Σπυρίδων Φίλιππα Ο.Ε, Βαγενάς Χρήστος και Κίκερη Χρυσάνθη, Τσίπας Γιώργο και Κατερίνα, Γιάννης Κεντρος και Βασιλική Νταλαπερα.
  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: COSTA D ORO IKE, IONIAN RESORTS A.E., ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΜΜΟS VILLAS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΙΚΕ, ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, Διονύσης Ανδρεάτος.
  ΜΗΛΟΣ: MILOS ΜΙΚΕ, V TOURISM ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ARGOSOLIUM IKE,  Βαμβουνη Σοφία και Μάλλης Μανώλης, Aρμπεν Λεσι και Ντιαμαντα Λεσι, Κωνσταντίνος Κουλούρης.
  ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΠΑΡΑΛΙΜΝΕΙΟΣ ΞΤΟΕ Α.Ε., ΧΗΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Α.Ε., Μαρία Παπάζογλου, Χρυσαυγή Μπάλια.
  ΘΑΣΟΣ: IPSARIO GROUP, COCOONAKI I.K.E., EUPHORIA MONOΠΡΟΣΩΠΗ IKE, Ολένα Σαβα, και Μοχαμαντ Αζίζ, Mandescu Silviu.
  ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Α.Ε., Νεκτάριος Γρηγοριάδης.
  ΡΟΔΟΣ: Τ.Ξ.Ν.Ε. ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΠΕΔΙΕΥΣ Α.Ε., ΖΩΑΝΝΟΥ ΙΚΕ, ΑΕΤΗPION IKE.
  ΠΑΡΟΣ: K. ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, FILIZILAND HOTEL IKE, GL RESORT MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
  ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: Γιάννης Δραγάτης, AERIS E.E., Θεοφάνης Αλεξανδρίδης και Ευανθία Σαπουντζάκη Αλεξανδρίδη.
  ΆΝΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: Ι. Μορφοπούλου Ε.Ε., Θεοφάνης Αλεξανδρίδης και Ευανθία Αλεξανδρίδη-Σαπουντζάκη.
  ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΑΝΙΣΣΑ Α.Ε., ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., ΧΕΙΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε., ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΑΡΜΙΝ Α.Ε.
  ΡΕΘΥΜΝΟ: ΑΡΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  ΛΑΣΙΘΙ: Χ.Γ. ΚΑΣΜΙΡΛΗΣ Α.Ε.
  ΠΥΡΓΟΣ: VIANS OLYMPIA RESORT IKE, ΚΟΛΙΑΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΑΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο.Ε.,  Ιωάννης και Γεώργιος Κολιαδήμας.
  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΛΙΝΑ Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.
  ΣΥΒΟΤΑ: ΔΡ ΙΚΕ, ΘΩΜΑΖΟΣ Π. ΣΑΒΒΑΣ ΕΠΕ - ΣΕΛΕΦΚΟΣ ΕΠΕ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & ΣΙΑ ΙΚΕ, ΔΡ ΙΚΕ.
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: The Dolder, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.
  ΠΑΤΡΑ: DPN A.E., SOPHISTICATED SERVICES O.E.
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ: TOP REALTY M.A.E., ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΗΠ14 Α.Ε.
  ΎΔΡΑ: ΥΔΡΑΪΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., Ερωτόκριτος Νεόφυτος
  ΚΙΜΩΛΟΣ: KIMOLIAN SEA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΚΕ
  ΚΥΘΝΟΣ: Φωτεινή Κριτσώνη
  ΤΖΙΑ: Ν. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ
  ΤΗΝΟΣ: ΝΑΙΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  ΣΙΦΝΟΣ: Κωνσταντίνος Κουλούρης
  ΣΚΙΑΘΟΣ: M&M DEVELOPMENT IKE
  ΣΚΟΠΕΛΟΣ: DOLPHIN OF SKOPELOS Ι.Κ.Ε., Γιώργος Ταλαδιανος
  ΣΚΥΡΟΣ: ΑΛΕΡΟ ΙΚΕ
  ΣΥΜΗ: Αγαπητός Αντωνιάδης Ο.Ε.
  ΠΑΤΜΟΣ: Α.ΣΤΑΙΝΧΑΟΥΕΡ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ
  ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Γεώργιος Πιπέρης, ΡΟΥΣΣΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
  ΧΙΟΣ: Pearl Island A.E.,
  ΛΗΜΝΟΣ: GIOKOS INVESTMENTS A.E.
  ΣΑΜΟΣ: VELOS TOURISM LTD
  ΔΡΑΜΑ: PΗYSIOWAVE I.K.E.
  ΠΑΓΓΑΙΟ: PETROV IKE, Β&Κ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Ι.Κ.Ε
  ΦΛΩΡΙΝΑ: ΕΡΓΟΝ ΑΤΤΕΒΕ
  ΣΟΥΛΙ: Σπήτα Μαρία και Δόση Χρυσάνθη
  ΡΕΝΤΙΝΑ ΒΟΛΒΗΣ: Τσοπένης Ευάγγελος
  ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δ. – ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Μ. Ο.Ε.
  ΆΒΔΗΡΑ: PARUNSKI & BOGDANOVA-IVIA O.E.
  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Θεόδωρος Ρωξάνης
  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: ΝΤΑ.ΜΑ. ΑCCOMODATION
  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΕ
  ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ. ΛΕΟΛΕΗ ΙΚΕ
  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Θωμάς Αναγνωστόπουλος και Αγλαΐα Αναγνωστοπούλου
  ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ ΠΗΛΙΟΥ: Κωνσταντίνος Καραουλανης
  ΓΟΡΤΥΝΙΑ: MΑΚΑRU E.Π.Ε., ΑΣΝ Η ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΙΚΕ
  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Νικόλαος Γκορόγιας
  ΑΛΜΩΠΙΑ: ΑΤΑΛΑΣΙΔΗΣ ΙΚΕ
  ΠΗΝΕΙΟΣ: Γιώργος Φλιγκος
  ΧΑΛΚΙΔΑ: BONANZA A.E., Γιάννης Σωτηρίου και Παρασκευή Παππά
  ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ: Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ - ARROW CONNECTION & ΣΙΑ Ο.Ε
  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ZAHA TOYΡΙΣΤΙΚΗ ΙΚΕ
  ΜΥΤΙΚΑΣ: EM-TOURS MONΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
  ΝΑΥΠΛΙΟ: ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
  Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γινόταν εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια η έκδοση παραστατικών και τιμολογίων στη χώρα μας.
  Μπορεί ο Κορωνοϊός να καθυστέρησε την υποχρεωτική αποστολή όλων των τιμολογίων από 1.4.2021 ψηφιακά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ηλεκτρονικό σύστημα MyDATA όμως αναπτύσσεται ταχύτατα. Και μέσα στις επόμενες μέρες, η ηλεκτρονική Φόρμα Καταχώρησης Παραστατικών που προσφέρεται για τους μικροεπαγγελματίες από την ΑΑΔΕ, μετατρέπεται σε Πλατφόρμα Έκδοσης Παραστατικών.
  Το ψηφιακό άλμα που συντελείται για περισσότερους από 300.000 επαγγελματίες θα είναι τεράστιο, καθώς αποκτούν εμμέσως ένα …μηχανογραφημένο λογιστήριο.
  Σε λίγες μέρες –μέσα στον Ιανουάριο πιθανότατα- αντί για το παραδοσιακό διπλότυπο ή τριπλότυπο «μπλοκ» που αγόραζαν για να «κόβουν» Τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα τους προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά, άμεσα και δωρεάν τα παραστατικά τους, προς τους πελάτες τους στους οποίους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες τους.
  Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, σχεδιάζεται να δοθεί μέσω της Φόρμας Καταχώρησης που διατίθεται στον ιστότοπο aade.gr/mydata, ειδικά σε όσους εκδίδουν λιγότερα από 50 τιμολόγια τον χρόνο. Αφορά δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αγόραζαν ένα «μπλοκ» τιμολογίων και χρειάζονταν τουλάχιστον 1 ή 2 χρόνια για να εξαντλήσουν τα 50 φύλλα του.
  Πρόκειται για τους περίφημους «μπλοκάκηδες» που συνεργάζονται συνήθως με 1-3 πελάτες-εργοδότες από τους οποίους αμείβονται σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες τους και πρακτικά, εκδίδουν συνήθως από 40 ή 50 στοιχεία ετησίως.
  Τι αλλάζει
  Στην πράξη, ούτε η έκδοση χάρτινων τιμολογίων, ούτε όμως και η έκδοση ψηφιακών τιμολογίων είναι δωρεάν, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να αποκτήσουν τα παραστατικά τα οποία σκοπεύουν να εκδώσουν.
  Στην περίπτωση όμως της ψηφιακής εφαρμογής από την ΑΑΔΕ για την Έκδοση Παραστατικών, προβλέπεται ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και θα διατεθεί ουσιαστικά δωρεάν, για να «μυηθούν» έτσι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες στις ηλεκτρονικές διαδικασίες.
  Για τον μικροεπαγγελματία, το όφελος θα είναι επίσης ότι το Τιμολόγιο που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα καταχωρείται αυτόματα και θα αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται -όπως σήμερα συμβαίνει- χρόνος και κόπος για την αντιγραφή και καταχώρησή του στα βιβλία εσόδων. Δηλαδή απαλλάσσονται από το βάρος για τη συμπλήρωση  καταστάσεων τιμολογίων για τους πελάτες-εργοδότες τους, αφού αυτές θα συντίθενται ηλεκτρονικά -σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων μετά από ένα χρόνο- στους servers της ίδιας της ΑΑΔΕ.
  Σήμανση αντί για αθεώρητα τιμολόγια
  Για το δημόσιο και την φορολογική διοίκηση όμως, είναι και ένα τεράστιο βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και των πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Και αυτό διότι τα χειρόγραφα τιμολόγια διακινούνται αθεώρητα, δηλαδή χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την εφορία.
  Όχι σπάνια, τέτοια τιμολόγια πλημμυρίζουν την αγορά. Με μια σφραγίδα και ένα απλό μπλοκ που αγοράστηκε  από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, μπορούν οι επιτήδειοι να δηλώνουν ό,τι ποσά θέλουν. Η μόνη διασταύρωση που πιθανώς να τους αποκαλύψει μπορεί να γίνει με τις περίφημες καταστάσεις τιμολογίων (πελατών-προμηθευτών), ή τις περίφημες «ΜΥΦ» όπως αλλιώς λέγονται και είναι γνωστές ως πηγή ταλαιπωρίας και προστίμων για τυπικές παραλείψεις σε ολόκληρη την αγορά.
  Αυτό αλλάζει, εφόσον ο έλεγχος θα γνωρίζει ποια τιμολόγια εκδόθηκαν ψηφιακά και θα μπορεί να στραφεί σε εκδότες τιμολογίων που επιμένουν στη χειρόγραφη έκδοση. Για το λόγο αυτό άλλωστε, σε μεγαλύτερες οντότητες και επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στα ηλεκτρονικά τιμολόγια πληρώνοντας ιδιώτη Πάροχο έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων, το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει φοροαπαλλαγές και «ασυλία» από ελέγχους για το πρώτο διάστημα.
  Διευκρινίζεται ότι με απόφαση Βεσυρόπουλου, μετατέθηκε μεν για 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης των τιμολογίων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA , αλλά όλα τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα μέχρι 31/10/2021. Δηλαδή θα έχουν 6 μήνες διορία να εγγράψουν ό,τι εξέδωσαν χειρόγραφα έως 31 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.
  Η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο κύκλο Δεκεμβρίου 2020 για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού. Όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή υποβλήθηκαν 1864 αιτήσεις που αθροίζονται σε 45,55 GW. 
  Αναλυτικά οι υποβληθείσες αιτήσεις κατανέμονται ως εξής ανά τεχνολογία: 
  ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  Πλήθος
  MW
  ΑΙΟΛΙΚΑ 
  423   
  8.704   
  ΒΙΟΜΑΖΑ 
  11   
  104   
  ΜΥΗΕ 
  73   
  105   
  ΣΗΘΥΑ 
   35   
   192   
  ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΠΕ 
    36   
  106   
  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 
   1.286   
  36.339   
  ΣΥΝΟΛΟ
  1.864  
  45.549
  Να σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις αναρτήθηκαν στον γεωπληφοριακό χάρτη GIS. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που προκύπτει από την τοποθέτηση των αιτήσεων αυτών στο χάρτη το πλήθος των επικαλύψεων είναι πολύ μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι η ΡΑΕ έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει καθώς σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να ανακοινώσει ποιες από τις αιτήσεις είναι "καθαρές" (χωρίς επικαλύψεις) και ποιες θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα λόγω αυτού του είδους των προβλημάτων. 
  Για όσες αιτήσεις είναι "καθαρές" οι αιτούντες θα κληθούν με mail που θα λάβουν όλοι την ίδια μέρα να πληρώσουν το τέλος υπέρ ΔΑΠΕΕΠ (Τέλος Βεβαίωσης Παραγωγού) μέσα σε 20 μέρες, έτσι ώσετ να πάρουν στη συνέχεια Βεβαίωση Παραγωγής.
  Όσες αιτήσεις έχουν προβλήματα και παραμείνουν σε εκκρεμότητα θα εξεταστούν μία προς μία και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επικαλύψεις, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
  Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των επικαλύψεων είναι ο πρώτος "κόφτης" που εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά πολύ το αιτούμενο δυναμικό ΑΠΕ. 
  Όταν η ΡΑΕ θα αποστείλει τα σχετικά mails στους επενδυτές, για να καταβάλουν τα Τέλη Βεβαίωσης Παραγωγού, που είναι αρκετά σημαντικά και κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ το μεγαβάτ ανάλογα με το μέγεθος του έργου, θα φανεί και πόσοι θα προχωρήσουν. Ήδη εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα πληρώσουν όταν πρόκειται για έργα, για τα οποία ενδέχεται να βρουν προσκόμματα στη συνέχεια.
  Πέραν των παραπάνω, άλλοι παράγοντες που θα λειτουργήσουν ως «κόσκινο» είναι οι εξής:
  Εάν όσοι λάβουν Βεβαιώσεις Παραγωγού θα μπορέσουν να λάβουν ΑΕΠΟ. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά που είναι τα 36 από τα 45,5 Γιγαβάτ: Αν θα λύσουν θέματα ιδιοκτησίας των χώρων για τους οποίους έχουν δοθεί οι βεβαιώσεις παραγωγού ή οι άδειες παραγωγής. Εάν θα υπάρχει η δυνατότητα των δικτύων ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ να τους δώσουν Οριστικούς Όρους Σύνδεσης. Δείτε εδώ τον κατάλογο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου 2020.
  Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ τον αντίστοιχο πίνακα με τις αιτήσεις τροποποίησης που υποβλήθηκαν στον ίδιο κύκλο. 
  Κερδίζει έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων η κατηγορία των μικρών διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται κυρίως στον αστικό ιστό.
  Στην μετά Covid εποχή όπου άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στον τομέα του real estate παγκοσμίως διαφαίνεται αυξημένη ζήτηση για μικρά και προσιτά διαμερίσματα. Τάση, που οι κτηματομεσίτες της αγοράς αποδίδουν στις αλλαγές που έφερε η πανδημία, τόσο στον τομέα της φοιτητικής στέγασης, όσο και στην εξ αποστάσεως εργασία.
   
  Όπως λένε οι ίδιες πηγές, οι φοιτητές οι οποίοι δεν χρειάζεται να μείνουν συνεχώς στην πόλη όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο που φοιτούν αλλά να πηγαίνουν μόνο για την εξεταστική περίοδο ή και ορισμένο αριθμό μαθημάτων (εργαστήρια κλπ) αναζητούν πλέον κάτι πολύ μικρό και φθηνό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
   
  Την ίδια ώρα εργαζόμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να μετακομίσουν σε μια μεγάλη πόλη όπου βρίσκονταν η εργασία τους με τις νέες συνθήκες της τηλεργασίας, αλλά και της εκ περιτροπής εργασίας  -ένα σύστημα απασχόλησης που έγινε στις μέρες μας ιδιαίτερα δημοφιλές- επιλέγουν να μείνουν εκτός αστικού ιστού και να μισθώσουν ένα «μικρό διαμέρισμα» για τις ανάγκες τους. 
   
  Μεγάλες επενδύσεις σε αναπτύξεις «μικρο-διαμερισμάτων»
   
  Το τελευταίο διάστημα αρκετοί ξένοι επενδυτές ρίχνουν… βάρος στον τομέα του λεγόμενου «micro living» με αναπτύξεις μικρών διαμερισμάτων για ενοικίαση σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, όπου έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από τις συνέπειες της πανδημίας τα ενοίκια για διαμερίσματα δύο και άνω υπνοδωματίων ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερά».
   
  Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση της International Campus (IC) της εταιρείας που εξειδικεύεται στον τομέα αυτό πως σκοπεύει να επενδύσει κεφάλαια άνω του €1 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια σε μικρά διαμερίσματα κάτω από την φίρμα «THE FIZZ» και «HNVS» (Heavens). Όπως λέει ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, Rainer Nonnengasser, σχολιάζοντας την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία «ειδικότερα οι μαθητές αναζητούν απεγνωσμένα διαμερίσματα παντού. Η τεράστια έλλειψη στη Γερμανία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομέας με το Studentenwerk.
   
  Μας ενδιαφέρουν οικόπεδα και υφιστάμενα κτίρια σε πόλεις Α και Β κατηγορίας για να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι διαβίωσης για τους 2,9 εκατομμύρια μαθητές σε όλη τη χώρα». Σημειώνεται ότι η εταιρεία επικεντρώνεται σε έργα μεγάλων πόλεων όπως το Αμβούργο, το Βερολίνο αλλά και μικρότερες πόλεις δημοφιλείς για τα πανεπιστήμιά τους. 
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.