Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. άρα μια χαρά..... καλά αποτελέσματα να έχεις.
  3. Didonis σε ευχαριστώ. Με κατατόπισες γιατί δεν είχα καταλάβει ότι όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη για την Οικοδομική Άδεια αλλά ήταν μέρος ξεχωριστής μελέτης. Με τον συντελεστή δόμησης δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα γιατί και στο μισο να μειωθεί θα μου φτάσει και το μισό του μισού.
  4. Σήμερα
  5. Καλησπέρα Σάκη, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Εύστοχη η παρατήρησή σου, τουλάχιστον για την μεταφορά απορριμμάτων δεν υπάρχει κάποια ρητή απαγόρευση στους ανελκυστήρες προσώπων όπως στων πυροσβεστών. Ταύτιση του ανελκυστήρα πυροσβεστών με αυτόν των προσώπων εγείρει ερωτήματα νομιμότητας καθώς η εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας από ΑΜΕΑ είναι υποχρεωτική κι εφόσον απαγορεύεται η μεταφορά απορριμμάτων μέσω του μοναδικού ανελκυστήρα τότε τίθεται θέμα αποκομιδής οικιακών απορριμμάτων από ΑΜΕΑ δεδομένου ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κλιμακοστάσιο.
  6. 1. Ενημέρωση ΔΕΝ γίνεται, διότι έχουν αλλάξει τα στοιχεία του Δ.Κ. Άδεια Αποπεράτωσης Αυθαιρέτου απαιτείται. Είναι, βάσει του άρθρου 36 του Ν.4495/17, Άδεια Κ1, η περίπτωση 13 (οποιαδήποτε περίπτωση που ΔΕΝ ανήκει στις Κ2 & Κ3). 2. Αλλαγή Επιβλεπόντων γίνεται με Δήλωση Παραίτησης των αρχικών, συνοδευόμενη από: 1) Τ.Ε. δική τους, με φωτογραφίες, 2) Τ.Ε. των νέων, με φωτογραφίες, 3) Ανάθεση ιδιοκτήτη στους νέους, 4) Ανάληψη των νέων. 5) Πληρωμή των Αμοιβών Επιβλεψεων για όσες εργασίες έχουν γίνει. Αν οι Τ.Ε. παλαιών και νέων Επιβλεποντων συμφωνούν ΔΕΝ απαιτείται Ελεγκτής Δόμησης, άλλως απαιτείται. 3. Αφετηρία μέτρησης υψών λογίζεται το χαμηλότερο σημείο του φυσικού ή διαμορφούμενου εδάφους πέριξ του κτιρίου. Με τον όρο "ενδεικτικές" Τομές & Όψεις δεν κατάλαβα τι εννοείτε.
  7. 1. Είναι βέβαιον ότι επιτρέπεται τοποθέτηση Φ/Β επί πέργκολας; 2. Θα έλεγα, πέραν του "1", να ρωτήσετε την οικεία ΥΔΟΜ. Διότι: α) σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν.4495/17 προβλέπεται Άδεια Κ2 για "νομιμοποίηση κτιρίων, Κατασκευών και αλλαγών χρήσεων του άρθρου 106" και, την ίδια ώρα, β) στο άρθρο 29, μεταξύ των περιπτώσεων "λε" & "λστ" ορίζεται πως ΕΕΔΜΚ εκδίδεται και για "νομιμοποίηση οποιασδήποτε εργασίας που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης".
  8. Όχι με ΕΕΔΜΚ. Άδεια Κ3, περίπτωση "η", εκτός αν είστε στην περίπτωση "ι" της Κ1, οπότε θέλει Άδεια Κ1.
  9. πρώτα απ όλα μη ξεκινήσεις καν να πάρεις προσφορές για κατασκευή αν δεν έχεις τα τελικά σχέδια (κατόψεις, τομές, όψεις κλπ και ξυλότυπους της τελικής μορφής του κτιρίου. Ότι και να σου δώσουν θα είναι άρες μάρες και στην πράξη μετά θα είναι αλλα. Άρα πρώτα απ όλα αναθέτεις σε Τεχνικό Γραφείο να κάνει τις προμελέτες και να προχωρήσεις μετά για τις τελικές μελέτες για την Οικοδομική Άδεια Ρεύμα στο Οικόπεδο και νερό θα σου δώσουν εργοταξιακό όταν θα έχεις την Οικοδομική Άδεια Πιλάρ κλπ ναι έχουν προδιαγραφές και η θέση τους θα σας την υποδείξει η μελέτη.... χαντάκια και όλα τα άλλα.... ότι θα προβλέπουν οι μελέτες βάση του κτηρίου Επικουρικά με βάση την ανακατωσούρα που υπάρχει από αρχές του 2025 με τον ΝΟΚ δεν είναι δεδομένο για τους μελετητές σας ποια θα είναι η δυνατότητα μέγιστης δόμησης κλπ που είχε το οικόπεδο σου πριν την απόφαση του ΣτΕ.... ακόμα το κράτος προσπαθεί να "φτιάξει" τον νόμο.... Εσύ με βάση τις ερωτήσεις σου μάλλον (δεν είμαι σίγουρος φυσικά) ότι ξεκινάς να περπατήσεις με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω..... προσοχή λοιπόν
  10. Καλημέρα, Έχω αποκτήσει ένα οικόπεδο στο οποίο θέλω κάποια στιγμή να χτίσω σπίτι. Το σπίτι θα απέχει περίπου 15 με 20 μέτρα από την κεντρική είσοδο που βγαίνει στο δρόμο. Πριν προχωρήσω στο να να παίρνω προσφορές για την κατασκευή θα ήθελα να αποκτήσω λίγο καλυτερη εικόνα για τις συνδέσεις του έργου. Μπορώ να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ και νερού χωρίς να έχω κάποιο οίκημα στο οικόπεδο; Φαντάζομαι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν κατά το χτίσιμο ή και το πότισμα κτλ Για την τσεμεντένια βάση/pilar του μετρητή της ΔΕΗ υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το πως πρέπει να κατασκευαστεί και που να ακριβώς να τοποθετηθεί; Έχω δει κάποιες έτοιμες βάσεις αλλά μου φάνηκαν υπερβολικά μεγάλες και ογκώδεις. Η ίδια ερώτηση για το ροόμετρο της παροχής νερού και αερίου; Τα κατασκεύαζει ο πάροχος ή ο ιδιοκτήτης? Θα πρέπει να σκαφτεί χαντάκι για το καλώδιο παροχής απο το μετρήτη της ΔΕΗ προς το σπίτι και το ίδιο φαντάζομαι ισχύει για τις σωλήνες νερού και αποχέτευσης; Σε τι διαστάσεις και τι βάθος; Μπορούν και τα τρία να περάσουν από το ίδιο χαντάκι; Την παροχή αερίου απο το μετρητή έως το λέβητα/καυστήρα την φέρνει ο πάροχος ή ο ιδιοκτήτης; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  11. Καλημέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση. Το κλιμακοστάσιο είναι όντως κοινόχρηστος χώρος. Σχετικά με τις οριζόντιες, στη σύσταση αναφέρεται το εξής: "ΑΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ: Αποτυπώνεται ως κάτοψη στέγης και περιλαμβάνει απόληξη και ακάλυπτη επιφάνεια ταράτσας. Ο όροφος που θα χτιστεί μελλοντικά θα αποτελείται από κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους και από δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες, δηλαδή το διαμέρισμα που θα καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα (Α) υπέρ του ισογείου ορόφου και πάνω από το διαμέρισμα 1 του ισογείου σε όλο το ύψος απεριόριστα θα έχει επιφάνεια τάδε, αναλογία επί των κοινοχρήστων τόσο κλπ". Ομοίως αναφέρεται στο νότια τμήμα (Β) που είναι η έτερη οριζόντια ιδιοκτησία". Από ότι καταλαβαίνω, πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης ως προς τα κοινόχρηστα και μετά να δοθεί βεβαίωση για το δικαίωμα υψούν.
  12. Στην κλήρωση είχαμε 75 συμμετοχές εκ των οποίων ήταν έγκυρες όλες. Κατόπιν κλήρωσης τα δύο (2) βιβλία: Συναρμογές και Συγκολλήσεις στα Κτιριακά Έργα του Χ. Ροδόπουλου κερδίζουν οι: 1ο βιβλίο Το μέλος @JohnnyHoliday με την δημοσίευση: 2ο βιβλίο Το μέλος @Urehit με την δημοσίευση: Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου ως την Τετάρτη 14/05/2025 με π.μ. ή e-mail για να ενημερωθούν για την διαδικασία παραλαβής του δώρου τους.
  13. Μήπως κάποιος συνάδελφος να έχει εγκαταστήσει φορτιστή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πολυκατοικία να με ενημερώσει για την διαδικασία αδειοδότησης?
  14. Πως υπολογίζεται ο ΣΑΟ σε οικόπεδο εν μέρει εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων συνολικού εμβαδού 7950τ.μ. με εντός οικισμού τμήμα 1540τ.μ. χωρίς δυνατότητα κατάτμησης?
  15. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι" που έχουν ήδη εξεταστεί ή βρίσκονται σε λειτουργία, διαθέτει τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο. Αυτό τόνισε μιλώντας χθες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ επισημαίνοντας παράλληλα ότι σήμερα υπάρχουν 774 έργα εν λειτουργία, με σύμβαση σύνδεσης ή κοντά στην υπογραφή της. Εξ αυτών, το 87% διαθέτει δικαίωμα έγχυσης στο δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, εξ αρχής το πρόγραμμα ανέφερε ότι η έγχυση εξαρτάται από το δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο, πρόσθεσε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει τοπικός κορεσμός σε κάποια σημεία και αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα.
  16. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι" που έχουν ήδη εξεταστεί ή βρίσκονται σε λειτουργία, διαθέτει τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο. Αυτό τόνισε μιλώντας χθες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ επισημαίνοντας παράλληλα ότι σήμερα υπάρχουν 774 έργα εν λειτουργία, με σύμβαση σύνδεσης ή κοντά στην υπογραφή της. Εξ αυτών, το 87% διαθέτει δικαίωμα έγχυσης στο δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, εξ αρχής το πρόγραμμα ανέφερε ότι η έγχυση εξαρτάται από το δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο, πρόσθεσε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει τοπικός κορεσμός σε κάποια σημεία και αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα. View full είδηση
  17. Οι λογαριασμοί στα Δημόσια Έργα είναι πάντα ανακεφαλαιωτικοί. Αυτό σημαίνει ότι στο σώμα του λογαριασμού θα καταγράφονται όλες οι εργασίες που έχουν πιστοποιηθεί από την αρχή του έργου. Ο 2ος λογαριασμός λοιπόν θα περιέχει τις εργασίες του 1ου + τις απολογιστικές.
  18. Καλημερα, ευχαριστω για το ενδιαφερον καταρχας, μια τελευταία ερώτηση, με το συμφωνητικο αυτο μπορει να βγάλει αδεια για άρση συνενωσης στο μέλλον μονος του ο κάθε ιδιοκτήτης?
  19. Καλημέρα. Παραπάνω απαντώ στο δικό σου ερώτημα για το πως θα μπορούσε η συνένωση να αρθεί και έπειτα,μετά από συμφωνηθέντα χρόνο μεταξύ τους, να αρθεί και να διαχωριστεί ο χώρος στην πρότερη κατάστασή του. Αν δεν έχουν συμφωνητικό και όπως είπες και εσύ, ένας εκ των δυο, τα στηλώσει και δεν συναινεί, με ποιο τρόπο μετά θα γίνει η άρση της συνένωσης;
  20. Το οτι πρεπει να συμφωνουν και οι δυο για τη συνενωση ειναι προφανες, οσόν αφορά τώρα το συμφωνητικό για τη χρονική διάρκεια αυτό είμαι απαραίτητο δικαιολογητικά για την συνενωση ιδιοκτησίας που ανήκουν σε γειτονικα οικοπεδα, για ιδιοκτησίες που είναι στο ίδιο οικόπεδο δεν είδα να ζητείται κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ όπως και να χει για την απάντηση.
  21. ο θέμα της λειψυδρίας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Είναι θέμα τέτοιας μορφής που χρειάζεται μια συμμαχία της πολιτείας, της κοινωνίας, των οργανισμών, μια υδάτινη συμμαχία. Είναι θέμα που απαιτεί στρατηγική, σχεδιασμό και χρήματα. Είναι ένα δύσκολο θέμα για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση τώρα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εξοικονομήσουμε το νερό και για αυτό πρέπει να γίνει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης». Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η ΕΥΔΑΠ, το Ινστιτούτο ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ και το Ινστιτούτο «We are Greece». Το workshop επικεντρώθηκε στην ανάγκη πρόληψης και προετοιμασίας απέναντι στις προκλήσεις της λειψυδρίας, μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών και στρατηγικών διαχείρισης των υδάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχουμε νερό για 2,5 χρόνια ακόμα. Σε δύο χρόνια και νωρίτερα πρέπει να έχουμε βρει παραπάνω νερό – Χάρης Σαχίνης, CEO της ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια εκδήλωση, ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, μίλησε για τις εναλλακτικές λύσεις και παρεμβάσεις που επεξεργάζεται η ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία εν μέσω κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως «η ταχεία μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες είναι ξεκάθαρη. Ολοι κάναμε φέτος την προσευχή μας να βρέξει και να χιονίσει, αλλά αυτό δεν έγινε, ενώ είχαμε παράλληλα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εχουμε λοιπόν μια κατάσταση ανομβρίας που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για άλλες δύο υδατικές χρονιές, καταλαβαίνουμε πως έχουμε νερό για 2,5 χρόνια ακόμα. Σε δύο χρόνια και νωρίτερα πρέπει να έχουμε βρει παραπάνω νερό». Η υδάτινη επιφάνεια του Μόρνου μειώνεται Η εικόνα στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου είναι ενδεικτική του δυστοπικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί. Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για λογαριασμό της «Κ» αποτυπώνουν τη μείωση της έκτασης και του όγκου του νερού. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επικεφαλής της μονάδας meteo, «η επιφάνεια της λίμνης τα τρία τελευταία χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». Η επιφάνεια της λίμνης τον Απρίλιο, τα 3 τελευταία χρόνια Επεξεργασία εικόνων: Γιώργος Κύρος, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών To 2023 To 2024 To 2025 «Τον Απρίλιο του 2023 η επιφάνεια της λίμνης η οποία ήταν καλυμμένη με νερό έφτανε τα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εναν χρόνο αργότερα, μια χρονιά με λίγες χιονοπτώσεις είχαμε πέσει στα 13, 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτι που φαίνεται πιο έντονα στον βορειοανατολικό τομέα της λίμνης και στα μέσα Απριλίου της φετινής χρονιάς η επιφάνεια είναι ακόμα πιο περιορισμένη στα 11, 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μείωση και της έκτασης αλλά και του όγκου του νερού είναι μεγάλη. Οσον αφορά την επιφάνεια της λίμνης, από το 2023 στο 2024 η μείωση φτάνει στο 18% και από το 2024 στο 2025 το 15%». Τα στοιχεία για τον όγκο του ταμιευτήρα είναι εξίσου ανησυχητικά. Σύμφωνα με το δελτίο αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ στις 18 Απριλίου 2025, ο Μόρνος καλυπτόταν από 331 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ στις 18 Απριλίου 2024 τα κυβικά νερού έφταναν τα 476 εκατομμύρια. Τι δείχνουν τα ύψη βροχόπτωσης και χιονόπτωσης Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει ο σταθμός του meteo στον Μόρνο, η εικόνα των βροχοπτώσεων είναι η εξής: 10/2022-04/2023 = 636.4 mm 10/2023-04/2024 = 627.4 mm 10/2024-04/2025 = 682.0 mm Το ποσοστό χιονοκάλυψης στους ορεινούς όγκους γύρω από τον Μόρνο, οι οποίοι τροφοδοτούν τη λίμνη με νερό, μετά το λιώσιμο των πάγων αποτυπώνεται στο διάγραμμα της ομάδας meteo για λογαριασμό της «K». Επεξεργασία δεδομένων: Γιάννης Μασλουμίδης, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Οπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, «η μαύρη γραμμή αποτυπώνει το ποσοστό χιονοπτώσεων και χιονοκάλυψης των βουνών της περιοχής, ανά ημέρα, την περίοδο 2005- 2025. Την περίοδο 2023 -2024 (μπλε γραμμή) καθώς είχαμε έναν πολύ ζεστό χειμώνα, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, κάτω από 20%. Η φετινή χρονιά (κόκκινη γραμμή) είναι καλύτερη από την περσινή όσον αφορά την έκταση της χιονοκάλυψης, αλλά είναι και πάλι κάτω από τον μέσο όρο. Η μόνη περίοδος κοντά στον μέσο όρο φέτος ήταν στα μέσα Ιανουαρίου, όπου είχαμε καλές χιονοπτώσεις στην περιοχή. Το συμπέρασμα είναι πως έχουμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές όσον αφορά στη χιονοκάλυψη των ορεινών όγκων γύρω από τον Μόρνο». Ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει πως «τα τελευταία 30 χρόνια οι βροχές στη χώρα μας δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή. Είναι περίπου σταθερές, με εναλλαγή ανάμεσα σε καλές και κακές χρονιές. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις μειώνονται ενώ η θερμοκρασία αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα αποθέματα νερού. Και ας μην ξεχνάμε πως οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το φαινόμενο της εξάτμισης του νερού στην επιφάνεια της λίμνης. Το 2024 ήταν το πιο θερμό καταγεγραμμένα έτος, με το 2025 να ακολουθεί μια παρόμοια πορεία». Παρατηρώντας τη στάθμη της λίμνης να πέφτει «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Πρόπερσι η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική από φέτος» λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδας-Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου, περιγράφοντας αυτό που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι οι οποίοι ζουν στην περιοχή του Μόρνου. Οπως συνεχίζει να περιγράφει, «στο κανάλι που φεύγει για την Αθήνα και καταλήγει στον Μαραθώνα, μέσα από υπόγεια διαδρομή, το νερό τείνει να περιορίζεται. Το χιόνι που έπεσε φέτος ήταν πολύ λίγο. Και μπορεί οι βροχοπτώσεις στην περιοχή να ήταν ήταν καλύτερες από το 2023- 2024, όμως και πάλι, δεν ήταν αξιόλογες, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στον Μόρνο να έχει κατέβει σημαντικά». Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στον νομό Φωκίδος, δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο ταμιευτήρας του Μόρνου. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό κυρίως από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος). Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων στην κοίτη των ποταμών Ευήνου, Μόρνου και Χαράδρου (φράγμα Μαραθώνα). Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι που αξιοποιούνται με τη λειτουργία 100 γεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ.μ. νερού περίπου ανά έτος. Με βάση τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας, οι πηγές υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ μπορούν να διαχωριστούν σε: κύριους υδροδότες (Μόρνος, Εύηνος) βοηθητικούς υδροδότες (Υλίκη, Μαραθώνας) εφεδρικούς υδροδότες (υπόγειοι υδατικοί πόροι). Η τεχνητή λίμνη έχει χωρητικότητα 780 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντίστοιχα, το υδραγωγείο του Μόρνου, μήκους 192 χλμ., είναι το μεγαλύτερο. Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ |Το καλοκαίρι του 2024 εξαιτίας της ανομβρίας και των εκτεταμένων καυσώνων «εμφανίστηκαν» τα ερείπια του χωριού Κάλλιο, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου.
  22. ο θέμα της λειψυδρίας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Είναι θέμα τέτοιας μορφής που χρειάζεται μια συμμαχία της πολιτείας, της κοινωνίας, των οργανισμών, μια υδάτινη συμμαχία. Είναι θέμα που απαιτεί στρατηγική, σχεδιασμό και χρήματα. Είναι ένα δύσκολο θέμα για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση τώρα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εξοικονομήσουμε το νερό και για αυτό πρέπει να γίνει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης». Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η ΕΥΔΑΠ, το Ινστιτούτο ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ και το Ινστιτούτο «We are Greece». Το workshop επικεντρώθηκε στην ανάγκη πρόληψης και προετοιμασίας απέναντι στις προκλήσεις της λειψυδρίας, μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών και στρατηγικών διαχείρισης των υδάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχουμε νερό για 2,5 χρόνια ακόμα. Σε δύο χρόνια και νωρίτερα πρέπει να έχουμε βρει παραπάνω νερό – Χάρης Σαχίνης, CEO της ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια εκδήλωση, ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, μίλησε για τις εναλλακτικές λύσεις και παρεμβάσεις που επεξεργάζεται η ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία εν μέσω κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως «η ταχεία μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες είναι ξεκάθαρη. Ολοι κάναμε φέτος την προσευχή μας να βρέξει και να χιονίσει, αλλά αυτό δεν έγινε, ενώ είχαμε παράλληλα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εχουμε λοιπόν μια κατάσταση ανομβρίας που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για άλλες δύο υδατικές χρονιές, καταλαβαίνουμε πως έχουμε νερό για 2,5 χρόνια ακόμα. Σε δύο χρόνια και νωρίτερα πρέπει να έχουμε βρει παραπάνω νερό». Η υδάτινη επιφάνεια του Μόρνου μειώνεται Η εικόνα στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου είναι ενδεικτική του δυστοπικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί. Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για λογαριασμό της «Κ» αποτυπώνουν τη μείωση της έκτασης και του όγκου του νερού. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επικεφαλής της μονάδας meteo, «η επιφάνεια της λίμνης τα τρία τελευταία χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». Η επιφάνεια της λίμνης τον Απρίλιο, τα 3 τελευταία χρόνια Επεξεργασία εικόνων: Γιώργος Κύρος, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών To 2023 To 2024 To 2025 «Τον Απρίλιο του 2023 η επιφάνεια της λίμνης η οποία ήταν καλυμμένη με νερό έφτανε τα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εναν χρόνο αργότερα, μια χρονιά με λίγες χιονοπτώσεις είχαμε πέσει στα 13, 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτι που φαίνεται πιο έντονα στον βορειοανατολικό τομέα της λίμνης και στα μέσα Απριλίου της φετινής χρονιάς η επιφάνεια είναι ακόμα πιο περιορισμένη στα 11, 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μείωση και της έκτασης αλλά και του όγκου του νερού είναι μεγάλη. Οσον αφορά την επιφάνεια της λίμνης, από το 2023 στο 2024 η μείωση φτάνει στο 18% και από το 2024 στο 2025 το 15%». Τα στοιχεία για τον όγκο του ταμιευτήρα είναι εξίσου ανησυχητικά. Σύμφωνα με το δελτίο αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ στις 18 Απριλίου 2025, ο Μόρνος καλυπτόταν από 331 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ στις 18 Απριλίου 2024 τα κυβικά νερού έφταναν τα 476 εκατομμύρια. Τι δείχνουν τα ύψη βροχόπτωσης και χιονόπτωσης Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει ο σταθμός του meteo στον Μόρνο, η εικόνα των βροχοπτώσεων είναι η εξής: 10/2022-04/2023 = 636.4 mm 10/2023-04/2024 = 627.4 mm 10/2024-04/2025 = 682.0 mm Το ποσοστό χιονοκάλυψης στους ορεινούς όγκους γύρω από τον Μόρνο, οι οποίοι τροφοδοτούν τη λίμνη με νερό, μετά το λιώσιμο των πάγων αποτυπώνεται στο διάγραμμα της ομάδας meteo για λογαριασμό της «K». Επεξεργασία δεδομένων: Γιάννης Μασλουμίδης, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Οπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, «η μαύρη γραμμή αποτυπώνει το ποσοστό χιονοπτώσεων και χιονοκάλυψης των βουνών της περιοχής, ανά ημέρα, την περίοδο 2005- 2025. Την περίοδο 2023 -2024 (μπλε γραμμή) καθώς είχαμε έναν πολύ ζεστό χειμώνα, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, κάτω από 20%. Η φετινή χρονιά (κόκκινη γραμμή) είναι καλύτερη από την περσινή όσον αφορά την έκταση της χιονοκάλυψης, αλλά είναι και πάλι κάτω από τον μέσο όρο. Η μόνη περίοδος κοντά στον μέσο όρο φέτος ήταν στα μέσα Ιανουαρίου, όπου είχαμε καλές χιονοπτώσεις στην περιοχή. Το συμπέρασμα είναι πως έχουμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές όσον αφορά στη χιονοκάλυψη των ορεινών όγκων γύρω από τον Μόρνο». Ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει πως «τα τελευταία 30 χρόνια οι βροχές στη χώρα μας δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή. Είναι περίπου σταθερές, με εναλλαγή ανάμεσα σε καλές και κακές χρονιές. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις μειώνονται ενώ η θερμοκρασία αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα αποθέματα νερού. Και ας μην ξεχνάμε πως οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το φαινόμενο της εξάτμισης του νερού στην επιφάνεια της λίμνης. Το 2024 ήταν το πιο θερμό καταγεγραμμένα έτος, με το 2025 να ακολουθεί μια παρόμοια πορεία». Παρατηρώντας τη στάθμη της λίμνης να πέφτει «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Πρόπερσι η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική από φέτος» λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδας-Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου, περιγράφοντας αυτό που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι οι οποίοι ζουν στην περιοχή του Μόρνου. Οπως συνεχίζει να περιγράφει, «στο κανάλι που φεύγει για την Αθήνα και καταλήγει στον Μαραθώνα, μέσα από υπόγεια διαδρομή, το νερό τείνει να περιορίζεται. Το χιόνι που έπεσε φέτος ήταν πολύ λίγο. Και μπορεί οι βροχοπτώσεις στην περιοχή να ήταν ήταν καλύτερες από το 2023- 2024, όμως και πάλι, δεν ήταν αξιόλογες, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στον Μόρνο να έχει κατέβει σημαντικά». Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στον νομό Φωκίδος, δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο ταμιευτήρας του Μόρνου. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό κυρίως από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος). Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων στην κοίτη των ποταμών Ευήνου, Μόρνου και Χαράδρου (φράγμα Μαραθώνα). Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι που αξιοποιούνται με τη λειτουργία 100 γεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ.μ. νερού περίπου ανά έτος. Με βάση τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας, οι πηγές υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ μπορούν να διαχωριστούν σε: κύριους υδροδότες (Μόρνος, Εύηνος) βοηθητικούς υδροδότες (Υλίκη, Μαραθώνας) εφεδρικούς υδροδότες (υπόγειοι υδατικοί πόροι). Η τεχνητή λίμνη έχει χωρητικότητα 780 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντίστοιχα, το υδραγωγείο του Μόρνου, μήκους 192 χλμ., είναι το μεγαλύτερο. Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ |Το καλοκαίρι του 2024 εξαιτίας της ανομβρίας και των εκτεταμένων καυσώνων «εμφανίστηκαν» τα ερείπια του χωριού Κάλλιο, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου. View full είδηση
  23. Χθες
  24. χαίρετε, σε ένα κατάστημα που είχε τακτοποιηθεί με Ν.4178 και ο ιδιοκτήτης τώρα θέλει να κάνει μεταβίβαση το ποσοστό του στην γυναίκα του, έγινε νεότερη επιμέτρηση και διαπιστώθηκε μία απόκλιση λίγο μεγαλύτερη από 2% τόσο στο ισόγειο του καταστήματος αλλά και στο πατάρι του. Κάναμε την μετάβαση στον Ν. 4495 αλλά η συμβολαιογράφος θεωρεί ότι πρέπει μεν να γίνει η τροποποίηση του συμβολαίου (ή και της σύστασης) αλλά ζητάει να της αιτιολογήσουμε πως προκύπτει αυτή η απόκλιση των εμβαδών, συγκεκριμένα κατά 0,50 τμ στον ισόγειο κι 1,88 στο πατάρι. Μας λέει ότι πρέπει να της γράψουμε με ποιον νόμο αιτιολογείται αυτή η διαφορά αλλιώς δεν μπορεί να κάνει την τροποποίηση του υπάρχοντος τίτλου ιδιοκτησίας και να προχωρήσει στην μεταβίβαση. Τι θα μπορούσαμε να γράψουμε για την αιτιολόγηση ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση του προηγούμενου συμβολαίου; Πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το άρθρο 16 παρ. 2 του παρόντος νόμου; Υποθέτω θα έχει συμβεί κάποιες φορές σε επιμέτρηση να βρεθούν διαφορές από αυτές που τακτοποιήθηκαν. Τι κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  25. Για να ελαφρύνουμε και λίγο, το αντίστροφο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί εξαρχής, αν δηλαδή δεν συμφωνεί ο ένας θα πρέπει μια ζωή να μην συνενωθούν λειτουργικά; Με επιφύλαξη λοιπόν θα σου πω ότι το θέμα αυτό θα μπορεί να λυθεί με κάποια ιδιωτική μεταξύ τους συμφωνία όπου εγγράφως θα έχουν συμφωνήσει την χρονική διάρκεια της λειτουργικής συνένωσης. Η πολεοδομική νομοθεσία από όσο γνωρίζω δεν αναφέρει κάτι γι' αυτό. Άρα, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί σε νομικές διατάξεις, κατ' αναλογία με μια μακροχρόνια μίσθωση ενός κτιρίου, περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης συναινεί να οικοδομήσει ο μισθωτής (πχ μια αλυσίδα super market) και μισθώνεται το ακίνητο για 40 χρόνια, μετά το πέρας της μίσθωσης, επιστρέφεται το ακίνητο στον ιδιοκτήτη (κτίριο και οικόπεδο).
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.