Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αναταράξεις φέρνουν τα «μητρώα μηχανικών» για τα ιδιωτικά έργα


    Το Υποδομών επεκτείνει το «μοντέλο» των μισθωμένων πτυχίων και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα. Τι προβλέπει σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ποιο ρόλο αναλαμβάνει το ΤΕΕ

     

    Την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων διαμαρτύρονται για την, ενίοτε πλασματική, υποχρεωτική "στελέχωση" από μηχανικούς, οι οποίοι απλώς μισθώνουν το πτυχίο τους στις επιχειρήσεις και δεν χρειάζεται να εργάζονται (!), το υπουργείο Υποδομών επεκτείνει το μοντέλο και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.

     

    Για δεκαετίες, και προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, οι τεχνικές εταιρείες έπρεπε να απασχολούν μηχανικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ανάλογα με το έργο που διεκδικούν) και συγκεκριμένων κατηγοριών μελετητικών πτυχίων.

     

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι μηχανικοί μίσθωναν τα πτυχία τους έναντι αμοιβής χωρίς να εργάζονται στις τεχνικές εταιρείες.

     

    Η κρίση περιόρισε το φαινόμενο, αλλά προ έτους η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ είχε ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) να βρεθεί φόρμουλα. Ορισμένοι από τους μηχανικούς που μίσθωναν τα πτυχία, αξίωναν κανονικές αποζημιώσεις όταν η τεχνική εταιρεία σταματούσε τη συνεργασία!

     

    Αλλη άποψη φαίνεται πως είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καθώς, με βάση το σχέδιο νόμου που τέθηκε αργά προχθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύονται, μεταξύ άλλων, και τα "Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων" και "Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων".

     

    Προβλέπεται πως "επιχείρηση εγγεγραμμένη στα Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων και Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων στελεχώνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών ή και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών".

     

    Οσοι αντιδρούν στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου θεωρούν πως η φάμπρικα με τα μισθωμένα πτυχία μηχανικών (χωρίς ενίοτε να εργάζονται κιόλας, όπως προαναφέρθηκε) επεκτείνεται τώρα και στις εταιρείες που εκτελούσαν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.

     

    Η άλλη πλευρά υποστηρίζει, πάντως, πως δε μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της ασυδοσίας όσον αφορά τα στελέχη, το επίπεδο υπηρεσιών και τον έλεγχο συμβάσεων στα έργα. Επιπλέον, όπως είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η στελέχωση με μηχανικούς δεν θα είναι εικονική γιατί θα γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

     

    Προσθέτουν πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται και δικλείδες ασφαλείας που δεν υπάρχουν σήμερα όπως η πρόβλεψη πως οι μηχανικοί του δημοσίου, "απαγορεύεται πριν την παρέλευση επταετίας από τη συνταξιοδότησή τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο αποχώρησης τους από την υπηρεσίας (παραίτηση, απόλυση κ.λπ.), να στελεχώνουν μελετητικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρίες συμβούλων (...), που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και μελέτες και να έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μίσθωσης έργου με αυτές για την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων έργων".

     

    Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Σπίρτζη επικεντρώνονται και στον πρόσθετο ρόλο που θα διαδραματίζει το ΤΕΕ (και τα έσοδα που θα έχει) του οποίου ήταν πρόεδρος επί χρόνια. Μεταξύ άλλων το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά για την εγγραφή στα νέα ηλεκτρονικά μητρώα, κ.λπ.

     

    Επισημαίνουν, επίσης, πως "η μανία του υπουργού με τα μητρώα - προβλέπεται η σύσταση πλήθους ηλεκτρονικών μητρώων στο σχέδιο νόμου - μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και όχι σε μείωση της γραφειοκρατίας".

     

    Πηγή: euro2day.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Άλλος ένας νόμος που θα περιορίζει τα δικαιώματα που έχουμε ως διπλωματούχοι μηχανικοί. Άλλη δουλειά δεν είχαμε από το να τρέχουμε τώρα στα 45 μας να επιμορφωθούμε και να ενταχθούμε σε μητρώα για να συνεχίσουμε να έχουμε το δικαίωμα να μελετήσουμε η να κατασκευάσουμε ένα κτίριο.

     

    Από καιρό ο Υπουργός υποδομών προσπαθούσε να περάσει ένα τέτοιο νόμο. Ελπίζω να αντιδράσουμε όπως πρέπει αυτή τη φορά.

    Link to comment
    Share on other sites

    Να θυμίσω στους νεότερους, πως η δημιουργία ΜΗΚΙΕ(*) είναι μια παλιά ιστορία, η οποία σκόνταφτε στις αγκυλώσεις του ΤΕΕ. 

    Διότι είναι, αν μη τι άλλο, στρέβλωση της αγοράς το να απαιτείται (σωστά) πιστοποιημένη εμπειρία για την κατασκευή ενός wc δ.ε., αλλά να μην απαιτείται (λάθος) καμία εμπειρία για την κατασκευή μιας πολυκατοικίας. 

    Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η "δημιουργία μητρώων" δεν έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά εστιάζει σε βάθος, με στόχο την απάλειψη των παθογενειών του τομέα κατασκευής ιδιωτ. έργων.

     

    (*) Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων

    Link to comment
    Share on other sites

     

    ...ιδρύονται, μεταξύ άλλων, και τα "Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων" και "Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων".

    Προβλέπεται πως "επιχείρηση εγγεγραμμένη στα Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων και Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων στελεχώνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών ή και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών".

     

     

    Φαντάζομαι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο συμμετοχής ενός φυσικού προσώπου και στα δύο μητρώα

    ή μια επιχείρησης να δραστηριοποιείται στην μελέτη και την κατασκευή ταυτόχρονα για το ίδιο έργο.

     

    Επιπλέον θα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα τι σημαίνει "εργολήπτης" σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

    Στο δημόσιο είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.

    Μία όμως ιδιωτική επιχείρηση μηχανικών που αγοράζει εκτάσεις με σκοπό την μελέτη και ανέγερση κτιρίων δεν είναι εργολήπτρια,

    με την λογική ότι το έργο δεν της ανατίθεται από κάποιο δεύτερο συμβαλλόμενο. 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.