Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      26.310


  2. filippos89

    filippos89

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      11


  3. Earl

    Earl

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.098


  4. globm

    globm

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      16


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 13/03/2022 in Δημοσιεύσεις

  1. Ναι, δεν δικαιολογείται Κυριακή ξημερώματα 3.00 και 4.00 η ώρα, το σύστημα να βγάζει errors και να μην δέχεται με τίποτα xml's. Και θεωρώ ότι τέτοια ώρα δεν υπήρχε θέμα λόγο υπερφόρτωσης χρηστών..... Εκτός αν όλοι οι μηχανικοί αποφασίσαμε να περάσουμε το Σαββατόβραδο μας , υποβάλλοντας ΠΕΑ
    2 points
  2. Καλημέρα, Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω εν συντομία. α) Για να κοστολογήσεις (να βγάλεις το κόστος) πρέπει να κάνεις προμέτρηση (να βγάλεις κυβικά, οπλισμούς στο περίπου, εκσκαφή, τοιχοποιίες, κτλ). Ειδάλλως πες του 15 κάνει.... β) Στις προμετρήσεις βάζουμε ένα ποσοστό επαύξησης του κόστους που ονομάζεται "απρόβλεπτα". Αυτό έχει να κάνει με επιπλέων κόστος λόγω αβεβαιώτητας. Το ποσοστό έχει να κάνει με την εμπειρία του κατασκευαστή, τις συνθήκες της αγοράς, κτλ. Ένας τροποντινά συντελεστής ασφαλείας. Αυτό είναι το κόστος του κατασκευαστή. Από εκεί και έπειτα, βάζουμε και το κέρδος. Το ποσό αυτό είναι που διαπραγματευόμαστε με τον πελάτη. γ) Όταν φτάσεις στο σημείο να πληρώσεις πχ το σκυρόδεμα, λόγω εμπειρίας δεν θα έχεις κάνει λάθος στην προμέτρηση (και άρα προκοστολόγηση), οπότε, δεν θα "μπεις μέσα". Εν αρχή ην η προκοστολόγηση... δ) Πολλοί μηχανικοί, κατασκευαστές, πελάτες, λένε μπούρδες. Οπότε στην αγορά θα ακούσεις πολλές μπούρδες. Πάρα πολλές μπούρδες, που θα σε κάνουν πολλές φορές να αμφιβάλεις για τις γνώσεις σου. Να είσαι έτοιμος για αυτό, γιατί τα περισσότερα που θα ακούσεις είναι ένας σορός από δαύτες. Από εκεί και έπειτα, προφανώς αν δεν ακολουθήσει ο μηχανικός τους κανονισμούς φορτίσεως (EN1990 & EN1991-1) και βάλει συντελεστές ασφαλείας του κεφαλιού του ή φορτία του κεφαλιού του που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο της κατασκευής (πχ κινητά 20kN/m2), αυτό συνεπάγεται μία άνευ λόγου ακριβή κατασκευή, που θα πει πως 1) θα χάσει τη δουλειά λόγω της προκοστολόγησης, 2) θα κυνηγάει ο ιδιοκτήτης, 3) ο μηχανικός είναι άσχετος οπότε η μελέτη του είναι αμφιβόλου ποιότητας. Αναφορικά με τις μόνιμες δράσεις, υπολογίζεις το βάρος των υλικών βάση των πυκνοτήτων που δίνονται στον ΕΝ1990 Χ πάχος κάθε στρώσης. ε) Ως μηχανικός (και δη δομοστατικός....) προφανώς και πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πως η διαφορά στα ίδια βάρη επηρεάζει τις διατομές και τους οπλισμούς. Επίσης, η γυψοσανίδα σημαίνει πως αύριο μεθαύριο μπορείς να αλάξεις την εσωτερική διαμόρφωση. Επίσης, η γυψοσανίδα απαιτεί συγκεκριμένα όρια στα βέλη κάμψης. Επίσης, έχει + έχει και - σε σχέση με την τοιχοποιία. Επίσης δεν βάζεις ό,τι θέλεις, αλλά ό,τι θέλει ο πελάτης με τη σωστή καθοδήγησή του από τον μηχανικό του. ζ) Οι απορίες για τα στατικά λύνονται εάν και εφόσον μιλήσεις με τον μελετητή, και έαν και εφόσον δεις το τεύχος υπολογισμών και τα σχέδια για τις παρδοχές. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Εαν δεν γίνονται για κάποιον λόγο, τότε υπάρχει πρόβληman. Ευχαριστώ.
    2 points
  3. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και το χρόνο που αφιερώσατε, το εκτιμώ .
    1 point
  4. Από τη Πέμπτη υπολειτουργεί...
    1 point
  5. ακομα μια προθεσμία , με τους μηχανικούς σαν μαιμουνια ... να προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουν την δουλειά 5 λεπτών ... ακομα μια πλατφόρμα που δεν μπορεί να κάνει τα βασικά , ακομα μια φορά που μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε .... μη πω . αλλά .... δυστυχώς , αυτά μας αξίζουν αφού τα ανεχόμαστε κάθε φορά.
    1 point
  6. https://www.ktimatologio.gr/el/anazitisi-periohon/ota/05023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ Βέβαια στο gis βλέπω 2 αναρτήσεις.... πολύ περίεργο, για τηλέφωνο σε βλέπω @MAKAP Ούτε εδώ βρίσκω κάτι (έφτασα 2019) --- Επειδή διαβάζοντας το θέμα είδα ενδιαφέρον για το qgis, εδώ είναι ένα projectάκι με το wms του κτηματολογίου έτοιμο. Προσθέστε layer με το shp της περιοχής σας (με ένα drag and drop το zip ή τον ξεζιπαρισμένο κατάλογο γίνεται, αλλιώς προσθήκη διανυσματικού επιπέδου με πηγή αρχείο ή κατάλογο). test-dasika1.qgs Με διπλό κλικ στο layer ή δεξί>ιδιότητες πηγαίνετε στα σύμβολα και από κάτω αριστερά (Στυλ) φορτώνετε το παρακάτω αρχείο που αλλάζει το μονόχρωμο φλατ γέμισμα σε διαφανές με πρασινάκι τα δασικά κλπ (μπορείτε να τα αλλάξετε μετά) xromata.qml Μετά βάζετε dxf είτε με drag and drop είτε με προσθήκη διανυσματικού επιπέδου από αρχείο και φτιάχνετε σιγά σιγά μια ωραιότατη βάση, διαθέσιμη και όταν σέρνεται το web interface της ανάρτησης. Καλό είναι πάντα να τσεκάρουμε βέβαια τι γίνεται και στο web, γιατί και αυτά τα shp δεν ξέρω πόσο ενημερωμένα είναι. Θυμίζω το ΕΓΣΑ είναι το epsg:2100, αν δεν σας δείχνει το shp πιθανότατα αυτό θα φταίει, συνήθως βγάζει ένα ερωτηματικό δίπλα από το layer και το φτιάχνετε από κει. Άντε καλή κυριακή!
    1 point
  7. Δημήτρη, αν κρίνω από το σχέδιο είναι παλιά η άδεια, συνήθως τότε μέτραγε όλο το περίγραμμα του ορόφου, πιθανότατα να έχουν μετρήσει και τα μπαλκονάκια ακόμα! ΑντρΚορ, δεν έχουν χιλιοστά οι κοινοχρηστοι, γενικά πάντως πιστεύω σκόπιμα έχει αφεθεί φλου το σημείο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι 99/100 συμβολαιογράφοι θα τη δεχτούν χωρίς πολύ σκέψη την προσέγγιση σου.
    1 point
  8. @kotschris Ότι τρελό θέλεις ακούμε αυτή την εποχή. Ότι του κατέβει του καθενός ζητάει. Τουαλέτα έχει βοηθητική χρήση και για να υπάρχει βοηθητική, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κύρια χρήση την οποία η βοηθητική χρήση επικουρεί. Άρα, δεν θα εγκριθεί χωρίς κατασκευή κύριας χρήσης. Στη τελική, να βάλει μια χημική αν δεν πια δεν κρατιέται και τα κάνει πάνω του μέχρι να πάει στο σπίτι του.
    1 point
  9. λεει το ΤΕΕ Σύμφωνα με το Άρθρο 100 παρ. 8 «Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων [αυτο εχει ηδη καταργηθει] υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφο Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.» [σωστα, ετσι ηταν παντοτε] και Σύμφωνα με την Εγκ-2/19, «η διαμερισμάτωση ορόφου εφαρμόζεται υποχρεωτικά όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. [σωστα...ετσι ηταν παντοτε] Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης. [σωστα, ετσι ηταν παντοτε] Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το Αρθ-98» Ως προς αυτο, ανεξαρτητα οτι δεν ισχυει η παραπανω "ερμηνεια", οτι η ΔΔ μπορει να αφορα και κοινοχρηστους.......το αρθρο 98 ποτέ δεν το εφαρμοζαμε στην ΔΔ, πολυ περισσοτερο μετα την τελευταια τροποποιηση του, όπου, με σαφεις διαταξεις οριζει τι γινεται οταν υπαρχει επεκταση/καταληψη υπερ ή κατα κοινοχρηστων Το παρακατω δεν καταλαβα καθως και γιατι συγχεει την ΔΔ με την διαφορετικη διαρρυθμιση. Προσωπικα δεν θεωρω την εγκ. 2 απαραβιαστο θεσφατο. "Από την εγκύκλιο απορρέει πως διαμερισμάτωση νοείται και σε κοινόχρηστους χώρους και όχι μόνο ανάμεσα σε ιδιοκτησίες. Ως αποτέλεσμα θεωρώ πως η διαφορετική διαρρύθμιση κοινόχρηστων και διαμερίσματος ρυθμίζεται ως διαμερισμάτωση ανά όροφο. Οπότε κάθε διαμέρισμα χρεώνεται μία διαμερισμάτωση, την υπέρβαση δόμησης που έχει και όποιες άλλες αυθαιρεσίες. Ποια η γνώμη σας για την αντιμετώπιση αυτής της αυθαιρεσίας δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή σύγχυση σε σχέση με τη διαμερισμάτωση, και κάποιοι χρεώνουν τις διαφοροποιήσεις κοινόχρηστων χώρων και διαμερισμάτων ως υπέρβαση δόμησης γεγονός που θεωρώ ότι είναι λανθασμένο διότι 1) εμπεριέχονται στη δόμηση κάθε ορόφου 2) αφορά εκ κατασκευής διαφορετική διαρρύθμιση κοινόχρηστων χώρων και 3) δεν γίνεται κάποια τέτοια σαφή αναφορά στο νόμο. Συμφωνούμε απόλυτα με το σκεπτικό σας από την στιγμή που τα κοινόχρηστα έχουν προσμετρηθεί στην δόμηση. σχετικά τις Ε/Α 1793(Α), 1912, 1940, 2007 και 2008.-, 2303. " υγ καλως και την αρνητικη...
    1 point
  10. μην επιμενεις δεν υπαρχει ΔΔ μεταξυ ΟΙ και κοινοχρηστων. Μονον μεταξυ ΟΙ. Τυχον αλλα θεματα με επεκταση επί ή υπερ κοινοχρηστων, αντιμετωπιζονται δαφορετικα. καλη συνεχεια
    1 point
  11. Στο επόμενο ο ψιλός κύριος. Τώρα μόνο ο επικαρπωτής.
    1 point
  12. εισαι εδω σε δρομο με κλιση, ολοι εβαλαν σκαλοπατι για να ανεβαινουν... ο δε "αλλος" εκανε ολοκληρη ραμπα https://www.google.com/maps/@37.9875792,23.6394582,3a,75y,314.3h,92.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1syTw2vABld2AgMI4BQjEhOA!2e0!7i13312!8i6656 κι εσυ ασχολεισαι με ενα σκαλοπατι... Εξ αλλου, εσυ κατεβασες πιο πανω φωτοτυπία απο την αδεια με βεραντες να "προεξεχουν" με το σκαλοπατι αναμεσα τους Ολοι σου λενε Δεν εχεις ΔΔ... εχεις μια αυθαιρετη συνενωση. Ξεχνα το σκαλοπατι Τι αλλο ψαχνεις δξ. [δεν σου εβαλα την αρνητικη αλλα γυρευοντας πηγαινες...]
    1 point
  13. @dadabook Συμφωνώ με τον συνάδερφο για την έννοια του μειωτικού και πότε χρησιμοποιείται. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν θα "απομείωνα " την αξία ενός τέτοιου χώρου δηλώνοντάς τον σαν χωρο μειωμένου συντελεστή. Πόσα είναι αυτά τα τμ; και Πόση είναι η διαφορά των χρημάτων στο πρόστιμο για να σε αναγκάσουν να "αχρηστέψεις έναν τέτοιο χώρο και να μπαίνεις και σε τέτοια διλήμματα; Και μάλιστα τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, μπορεί η παραμονή σου σε ένα μπαρμπεκιού να είναι και >των 2 ωρών , οπότε φεύγεις και από την βοηθητική χρήση ούτως ή άλλως... Γνώμη μου είναι να βάλεις κανονικά τον χώρο με συντελεστή 1,00.
    1 point
  14. ξεκίνα με ΝΟΚ .... μη τον ζορίσεις να πάρει όρκο όμως μη χάσει και τον δρόμο προς τον παράδεισο .... 😀
    1 point
  15. Γιατί δεν χρησιμοποιεί τριπλάσια φορτία για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια; Η προμέτρηση του σκυροδέματος γίνεται εύκολα. Ακόμα και τα προγράμματα στατικής ανάλυσης δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα. Μετράει τα επιχρίσματα για να πληρώσει το συνεργείο, όχι για τα υλικά. Κατά πόσον γίνονται σωστά οι μελέτες, τι σημαίνει "σωστά", πώς επηρεάζουν οι τοιχοποιίες και τα τοιχώματα· είναι βαθύτερα ζητήματα που δεν έχουν σύντομες απαντήσεις.
    1 point
  16. Θα σου απαντήσω μόνο στο 2ο και 3ο ερώτημα και ο λόγος είναι προφανής. 1) Η χρήση ελαφριών χωρισμάτων (γυψοσανίδες- τσιμεντοσανιδες κ.λ.π ) γενικά δεν ενδείκνυνται όταν το πρόβλημα μας είναι ο σεισμός διότι οι δύσκαμπτες καλύψεις (π.χ οπτοπλινθοδομές ) απορροφούν σημαντική σεισμική ενέργεια σε όφελος του σκελετού. 2) Τα τοιχώματα προκύπτουν (πέραν των άλλων ) και από απαιτήσεις των κανονισμών. π.χ αν έχω μαλακό όροφο σε 5οροφο κτίριο απαιτούνται κάποια τοιχώματα μήκους τουλάχιστον 2.00μ. Τα υπόλοιπα περιγράφονται σε κανονισμούς. Και μια συμβουλή. Αφού είσαι νέος μηχανικός να μελετήσεις πολύ καλά τους κανονισμούς (προσωπικά θα σου πρότεινα τόσο τους Ελληνικούς ΕΑΚ -ΕΚΩΣ κ.λ.π όσο και τους Ευρωκωδικες ) καθώς και να ανατρέξεις να βρεις τις διάφορες κατά καιρούς Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στατικές μελέτες (πχ περί κοντών υποστυλωμάτων ). Στο site του michanikos θα βρεις πολλές από αυτές .
    1 point
  17. Μου προκαλεί εντύπωση όλα αυτά που διαβάζω. Ο κάθε μηχανικός, είτε νέος είτε παλιός, ο οποίος προσλαμβάνεται από κατασκευαστική ή/και μελετητική επιχείρηση εκπαιδεύεται πάνω σε συγκεκριμένες διαδικασίες (procedures) τις οποίες ακολουθεί η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά (εναρμονισμένη βέβαια με την εθνική νομοθεσία) και έχει να κάνει με εσωτερικές διαδικασίες, εταιρική κουλτούρα κλπ. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει στον συνάδελφό μας @Demolition_man Και νέος, και δίχως να υπάρχει κάποιος αρχαιότερος στον χώρο στον οποίο και να αναφέρεται αλλά και να καθοδηγείται από αυτόν. Σαν να έβγαλε κάποιος μια σχολή πιλότων, προσελήφθει από αεροπορική και τον έβαλαν με το καλημέρα μοναδικό κυβερνήτη σε boeing... Είναι αδύνατον ο συνάδερφος να μάθει σωστά και να αποδώσει στο έργο του ρωτώντας εργάτες. Κατ' αντιστοιχία με το παραπάνω παράδειγμα, είναι σαν να ρωτάει ένας πρωτάρης πιλότος αεροσυνοδό για το πως θα πετάξει αεροσκάφος. @Demolition_manΒρες έναν σοβαρό εργοδότη, διότι εάν μάθεις στην αρχή στραβά θα έχεις πρόβλημα για τον υπόλοιπο επαγγελματικό σου βίο, και δεν θα σου φταίει κανένα πολυτεχνείο για αυτό.
    1 point
  18. - Η παρ. "γιε" ειναι σαφης γιε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89, Στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση του ύψους. - Το 89/2/α,β και γ οριζει 2. Απαγορεύεται η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται : α) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων στα οποία υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα, δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται, β) σε παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση, χώρους του οικοπέδου της παρ.58 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α79), γ) εντός παρόδιας στοάς, η οποία υφίστατο κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής, Επομενως, εάν εχεις τις προυποθεσεις του "γιε", εξαιρεισαι ρητα για τις περιπτωσεις που εμπιπτουν στο 89/2/α,β και γ και τακτοποιεις και δινεις βεβαιωση με βαση το λεκτικο του νομου, δλδ οτι εμπιπτει στην παρ. "γιε"... Παρομοια εξαιρεση εχει και στο "γγ" για τον εξωστη που φθανει μεχρι το κρασπεδορειθρο. Και εκει, επιτρεπεται τακτοποιηση και βεβαιωση.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.