Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      11.963


  3. dib

    dib

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      5.017


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      26.311


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 26/03/2022 in Δημοσιεύσεις

  1. Καλησπέρα,διάβασε την Ε/Α 2515 (αρχείο 108).Αναλύει τα παραπάνω και λύνει την εύλογη απορία σου.
    2 points
  2. Καλησπέρα, προσωπικά έχω τον Designjet 500 από το 2006, πρόσφατα χρειάστηκε καθάρισμα ένας αισθητήριας επειδή "κλωτσούσε" ο άξονας και τα σχέδια δεν τυπώνονταν σωστά. Από το σέρβις εταιρίας εδώ στην Θεσ/κη μου είπαν ότι το μηχάνημα έχει πάψει να υποστηρίζεται επίσημα από την HP, και αναλαμβάνουν μόνο αν τους προσκομίσω εγώ ανταλλακτικά, πληρώνοντάς τους την εργασία και με δική μου ευθύνη για την έκβαση της υπόθεσης. Υπάρχουν βίντεο στο youtube για το πως αλλάζει ο ιμάντας, επίσης από ebay, aliexpress μπορείς να βρεις ανταλλακτικά (αμφιβόλου όμως γνησιότητας), οπότε αν αγοράσεις και κεφαλή + μελάνια θεωρητικά μπορείς να το φτιάξεις μόνο σου. Μελάνια έβρισκα μέχρι πριν λίγο καιρό για το συγκεκριμένο, προσωπικά ένας λόγος που το κρατάω ακόμα είναι το πολύ χαμηλό κόστος εκτύπωσης. Συνάδελφος που είχε το ίδιο plotter, του χάλασε και πήρε το T630 με γύρω στα 1500Ε αλλά δεν μίλησα μαζί του για κόστη συντήρησης κλπ. Προσωπικά το δικό μου θα το κρατήσω μέχρι να χαλάσει εντελώς, ούτως ή άλλως τυπώνω πολύ λιγότερο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλιά.
    2 points
  3. Το πρώτο είναι σαν να πήγαινε προς έκδοση ΟΑ...Οπότε είναι "χαζό" να πληρώσει το πρόστιμο και να βγάλει ΟΑ..
    1 point
  4. Όλα αυτά δουλεύουν για λίγο καιρό και μετά δεν τα αναγνωρίζει
    1 point
  5. Αφου έχει άδεια για επιβατικά, αλλά δεν έχει το απαιτούμενο ύψος για φορτηγά, δεν μπορεί με τίποτα να πάρει άδεια για φορτηγά. Μπορεί όμως αέριο για επιβατικά... για ταχογράφους φορτηγών το έχει ξεχάσει!
    1 point
  6. Άλλες ΥΔΟΜ λένε αφού η Ο.Α είναι σε ισχύ κάνε πρώτα την αναθεώρηση της συμπεριλαμβάνοντας και την ρύθμιση με το Ν αυθαιρέτων και μετά για την ηλεκτροδότησε (καθώς για την περίπτωσή σου δεν προβλέπεται έλεγχος από Ε.Δ) ακολούθησε την παλιά διαδικασία (Υ.Δ επιβλεπόντων αρχ -στατ-Η/Μ και Τ.Ε γενικού επιβλέποντα περί αποπεράτωσης και τήρησης του περιγράμματος) και άλλες λένε ακολούθησε την διαδικασία των εγκ 1 -7 κλπ του Ν 4014/11 που βάση άλλης εγκ "ισχύουν κατ΄αναλογία και για τον 4495/17" Υ.Γ αυτήν την δεύτερη προσωπικά θεωρώ σωστή ( καθώς η εφαρμογή της πρώτης οδηγεί σε αδιέξοδα περιπτώσεις Ο.Α σε ισχύ με έγκριση από Σ.Α και αυθαίρετες κατασκευές προ της 28-7-2011)
    1 point
  7. Καλημέρα. Κάνεις σαφή αναφορά, με Α/Α δήλωσης ν4178 κλπ, στα σχετικά έντυπα που υποβάλλεις.
    1 point
  8. Όχι. Η αποδοχή (ως τελευταίος τίτλος) είναι δεσμευτική.
    1 point
  9. Αν πας στα αποτελέσματα συνέχειας, θα δεις πως αναφέρει την προσαύξηση τέμνουσας και πως έχει λάβει υπόψην του την αυξημένη τέμνουσα για τους ελέγχους. Στην διερεύνηση συνέχειας αναφέρει τα εντατικά από τους συνδιασμούς απλά. Γενικά δεν έχει κάποιο νόημα να πατάς διερεύνηση συνέχειας, τα ίδια δεδομένα μπορείς να τα δεις πολύ καλύτερα από τα διαγράμματα. edit : βλέποντας ένα μοντέλο που δουλεύω τώρα με EC, κανονικά δείχνει και στην διερεύνηση τα σωστά αποτελέσματα, υπάρχει πλήρης ταύτιση.
    1 point
  10. Καλημέρα Για δες το Ν. 3897/2010 στη παργ. 1 του άρθρου 10. Υποψιάζομαι οτι για να πήρε άδεια συνεργείου για φορτηγά με ύψος 4μ αντί του απαιτούμενου 4,5μ, ίσως ανήκει στα μη προσαρμοζόμενα και να πήρε άδεια λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το ΠΔ 224/1997 και στη συνέχεια αν δεν πληρούσε τους όρους περι συνεργείων ή της χρήσης γης, θα έπρεπε ή να το κλείσει ή να μετεγκατασταθεί σε επιτρεπόμενη περιοχή. Αλλά ξεκίνα πρώτα με τη βεβαίωση χρήση γης απο υδομ στη περιοχή που βρίσκεται το συνεργείο, γιατί απο τότε μέχρι σήμερα πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει στις χρήσεις γης.
    1 point
  11. και εγώ τον ιμάντα -κεφαλές κλπ του 500ps plus -αγοράς 2006-όλα τα έκανα βίδες και τα άλλαξα μόνος μου, με πολύ μικρό κόστος Πρόσεξε μόνο μην χαλάσεις μια διαφανή ταινία (αυτήν την καθαρίζω τακτικά λόγω τσιγάρου με πολύ προσοχή με λίγο οινόπνευμα και μαλακό χαρτί) υ.γ το μόνο που με στεναχωρεί ότι δεν βρίσκω εύκολα ούτε γνήσια ούτε μαϊμού μελάνια
    1 point
  12. Γράφεις οτι συνεργείο λειτουργεί εκτός σχεδίου απο το 1989, τώρα που μιλάμε έχει άδεια λειτουργίας? Υποθέτω μάλλον ήταν παράνομη η λειτουργία του γιατί τότε δεν είχαν καθοριστεί περιοχές εκτός σχεδίου για συνεργεία. Πρώτη φορά έγινε το 2008 με το Ν. 3710/2008 (δες άρθρα 6-12). Άρα σαν πρώτο βήμα, ξεκινάς για βεβαίωση χρήση γης απο υδομ στη περιοχή που βρίσκεται το συνεργείο. Αφού την πάρεις τα λέμε στη συνέχεια... έχεις πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσεις και να λύσεις.
    1 point
  13. Καλησπέρα Δημήτρη. Ότι διαβάζεις. Ότι οι δηλώσεις εκ μεταφοράς μπορεί να είναι (ή και να γίνουν) Κατηγορία 5. Βλέπω ότι αντιγράφεις από το ΦΕΚ ακόμη ...
    1 point
  14. τετρις, πολυ σωστα, Εκδοθηκε μια αδεια για αποθηκη σε ενα ολοκληρο το γηπεδο, το ετος 1972, δξ με ποιες διαταξεις, ο δε δικαιουχος εχει ηδη πεθανει.. Η συνενωση δεν γινεται με ατομικο συμβολαιο συνενωσης Ειναι στην βουληση του ιδιοκτητη να τα θεωρησει σαν "ενα" και να ζητησει αδεια, με βαση τις πολεοδομικες διαταξεις. Αυτο εκανε το 1972. [πιθανον να μην απαιτουνταν το αρτιο και οικοδομησιμο για 15 τμ αποθηκης] Εχουμε και ενα επιπλεον γηπεδο , χωρις άλλα στοιχεια, που "συνενωνεται" μετα την απόκτησή του το 1997. Αρα, τελευταια μεταβολη ειναι αυτη του 1997. Πλην ομως, στο θεμα του Ηλία, δεν εχουμε τις περιγραφες των διαφορων τμηματων ούτε του "συνολικου". Εχουμε δηλωσεις του 651 για καθε ενα χωριστα, για μη αρτια και μη οικοδομησιμα στην αποδοχη του 1997. Εχουμε και ενα "καπως" ξεχωριστο....δεν καταλαβα ακριβως... Επίσης, πουθενα στην αποδοχη ούτε στο συμβολαιο, δεν γραφει επι σκοπο συνενωσεως... Ούτε τι διαστασεις εχει και πού βλεπει το "συνενωμενο..." Θεωρω απο την ολη συζητηση οτι, "το κατα δηλωση σαν ένα, γηπεδο, αποτελούμενο απο διαφορα γηπεδα, συνενωμενα σε ενα, όλα μη αρτια και μη οικοδομησιμα, πρεπει να τηρει τον κανονα" Και οχι του 1972, αλλα σημερα, που επικαλειται συνενωση τοις πραγμασι για ολα.
    1 point
  15. Α. Κατ' αρχας, η γνωμοδοτηση 8/12 του κ. ΠΑΝΤΕΛΗ αφορα στην «Αυτοτέλεια ή μη συνεχόμενων άρτιων οικοπέδων ή γηπέδων περιερχομένων στον αυτό κύριο με ένα ή διαφορετικά συμβόλαια», Εδω https://www.notarius.gr/uploads/egiklioi2012/Egkiklios_SESSE_46.pdf Ωστε, δεν θεωρουνται υποχρεωτικα συνενωμενα τα αρτια ομορα γηπεδα-οικοπεδα του ιδιου ιδιοκτητη. Β. Στο ερωτημα που συζητάμε, φαινεται οτι εχουμε διαφορα μη αρτια και μη οικοδομησιμα γηπεδα και οτι για αυτα, σαν "ενα", εκδοθηκε αδεια το 1972, υπο τις διαταξεις του Προεδρικού διαταγματος 23/10/1928b που ίσχυε τοτε. "Περί καθορισμού των όρτων και περιορισμων της εντος και εκτος ζωνης των πολεων κλπ. του Κράτους ανεγερσεως οικοδομων." [Μετα ειχαμε το Δ 307/76 το Δ 538/78 και το Δ 270/85 συν τον πρόσφατο @@@@@@@ ν. 4759...που εβαλε οριο να ειναι 4 στρ. το νεο γηπεδο [ ;;;] Με βάση τις ανω διαταξεις, επιτρεπεται η συνενωση αρτiου κατα κανονα ή κατα παρεκκλιση με μη αρτιο. Ως προς το ερωτημα του Ηλια, μαλλον ειχε ο ιδιοκτητης διαφορα μικρά κοματουδια, με κανενα απο αυτα να ειναι αρτιο/οικοδομησιμο. Δεν ειναι σαφες ποιος είχε, τί και με τι συμβολαια, πότε πεθανε, τι αποδοχη εγινε, πότε, απο ποιους με ποιό περιεχομενο Επομένως, ερευνάται, ποια "συνενωση τοις πραγμασιν" μπορει να επικαλεσθει οτι εγινε μεταξυ ολων αυτων των μηπεδων και με βαση ποιες διαταξεις, σε 4-5 γηπεδα μη αρτια και μη οικοδομησιμα, δικαιουται να τα θεωρησει σαν ενα ο ιδιοκτητης τους και να "δημιουργησει" ενα "τοις πραγμασιν" ενιαιο, αρτιο και οικοδομησιμο "τοις πραγμασιν" και ποιος θα ειναι ο χρονος δημιουργιας του. Ηλια, οταν θα ζητησεις αδεια, να εισαι ετοιμος να αντιμετωπισεις την -τυχον- απορριψη απο την ΥΔΟΜ, με βαση τα παραπανω. εδιτ και με αυτα απο τον Αυγουστο και τον Τοπογαβρο https://www.michanikos.gr/forums/topic/1220-συνένωση-μη-αρτίων-γηπέδων-εκτός-σχεδίου/page/3/
    1 point
  16. η βεβαίωση λέει ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις? ή έχετε προσδιορίσει τι εγκρίσεις απαιτούνται?
    1 point
  17. Εάν δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη εργασία,δες λίγο μήπως γίνεται με το άρθρο 30,παρ1.β ως μικρή διασκευή χωρίς να θίγεται ο φ.ο.Διαφορετικά,εσωτ/κές διαρρυθμίσεις γιατί η τροποποίηση σε όψεις απαιτεί ειδικά δικαιολογητικά που προφανώς δεν ταιριάζουν.
    1 point
  18. Ναι,σύμφωνα με το άρθρο 29,παρ.4γ για ακίνητα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4495,είναι σε περαίωση ή οριστική υπαγωγή και έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στο πληροφοριακό σύστημα.*(και με την προϋπόθεση ότι τα προς κατεδάφιση δεν προϋφίστανται του '55). Λογικά,πρέπει να γίνει αίτηση στην Υδομ,για να βεβαιωθεί εγγράφως η αναγκαιότητα για στατική ενίσχυση-επισκευή.Επικοινώνησε με την Υδομ.
    1 point
  19. Ή Κατηγορία 1.β) β) ανέγερση ειδικού κτιρίου, σε εκτός σχεδίου περιοχή ή εντός οριοθετημένου, σύμφωνα με το από 24.4.1985 π.δ. (Δ΄ 181), οικισμού ή εντός οικισμού προϋφισταμένου του έτους 1923, με εγκεκριμένα, σύμφωνα με το από 2.3.1981 π.δ. (Δ΄ 138) όρια, ή Κατηγορία 2.α α) ανέγερση κτιρίου σε οικόπεδο εντός οικισμού προϋφισταμένου του έτους 1923, χωρίς εγκεκριμένα όρια ανάλογα με τον οικισμό
    1 point
  20. Καλημέρα σε όλους,απλά να συμπληρώσω Παύλο,ότι αν πρόκειται για συμπαγή κατασκευή που απαιτούσε οικοδομική άδεια,μπορεί να δηλωθεί προς νομιμοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 106 προς έκδοση οικοδομικής άδειας.Εάν πρόκειται για κατασκευή χωρίς στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος (πρόχειρη) που θα απαιτούσε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας,μπορεί επίσης να δηλωθεί σύμφωνα με το άρθρο 106 και να βγει η νομιμοποίηση της με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι κατασκευάστηκε πριν τις 28-7-11 και -το σημαντικότερο-το κόστος κατασκευής της, αξίζει όλη αυτή την ταλαιπωρία για να μην καθαιρεθεί.Εάν δεν αξίζει,μπορεί επίσης να δηλωθεί προς καθαίρεση (πάλι 106) με έγκριση εκτέλεσης εργασιών και να αφαιρεθεί. Συμφωνώ βέβαια με όλα τα παραπάνω ( για το ..παράλογο της υπόθεσης),ωστόσο αν ο ιδιοκτήτης δε μπορεί ή δε θέλει να περιμένει άλλες λύσεις,υπάρχουν και αυτές που περιγράφω.
    1 point
  21. Δυστυχώς όχι. Ο μόνος τρόπος να μεταβιβαστεί το γήπεδο είναι να τεκμηριώσεις ότι η υφιστάμενη περίφραξη εμπίπτει στην υποπερίπτωση "κα" παρ. 2 του άρθρου 29 "κα) απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης. Για γήπεδα όπου προβλέπεται η λειτουργία κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών δεν απαιτείται η έγκριση εργασιών, έστω και αν η περίφραξη γίνεται με χρήση οποιουδήποτε υλικού και σενάζ" και έτσι η υφιστάμενη περίφραξη να εντάσσεται στην υποπαρ. θ του άρθρου 82 η οποία σε παραπέμπει στην παρ. 3 υποπερ. ε του άρθρου 81 Ν. 4495. Έχε υπόψη ότι στο παρελθόν έχει γίνει πολύς λόγος για το λεκτικό της βεβαίωσης περί αδόμητου και ειδικά στο τι εννοεί με τον όρο "κτίσμα". Θυμίζω ότι η βεβαίωση του άρθρου 83 αναφέρει για την περίπτωση του αδόμητου το εξής: "2. Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι : α) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή ..." Ουδείς έχει καταλήξει με σιγουριά, εάν η αναφορά περί κτίσματος, αφορά κτίριο ή κάθε κατασκευή ανεξαρτήτως κτιρίου. Στο παρελθόν είχαμε σχολιάσει εκτενώς τον εν λόγω προβληματισμό, με την βασική αμφιβολία ότι νομοθέτης, ενώ θα μπορούσε, εφόσον η βεβαίωση θα έπρεπε να αφορά κάθε κατασκευή (κτίριο ή μη) να το έχει σαφώς διατυπώσει και αν ήθελε να αφορά μόνο κτίριο, θα μπορούσε να το έχει συνδέσει με τον ορισμό του ΓΟΚ 85 (άρθρο 2 παρ 17 και 18*). Η διατύπωση όμως της βεβαίωσης περί αδόμητου, χρησιμοποιεί (κατά την γνώμη μου επίτηδες) την αόριστη έννοια του κτίσματος και κατά το παρελθόν οι περσότεροι ερμηνεύαμε ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευές που δεν αφορούν κτίριο, όπως πχ περιφράξεις. (*) Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για: α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος. β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το κατάστημα και το εργοστάσιο. γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το αντλιοστάσιο. και... 18.Κατασκευή είναι κάθε τεχνικό έργο.
    1 point
  22. @philpitou στο άρθρο 16, παρ. 5 περιγράφονται οι προϋποθέσεις κατασκευής έρκερ. Δεν μετράει στη δόμηση σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 6, ιστ. Δεν μετράει στην κάλυψη σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4, δ. Δεν μετράει στον όγκο σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, β.
    1 point
  23. καλημέρα, σχετικά με το σφάλμα DXF / ZIP: Σφάλμα στην ψηφιακή υπογραφή - Μη αποδεκτός τύπος αρχείου έλεγχου πιστοποιητικού, και μετά από πολύ format, έκδοση νέων πιστοποιητικών, κατέληξα με το ίδιο σφάλμα. Η λύση ήρθε από τύχη στη μετατροπή του φακέλλου zip. Όταν δημιουργούσα φάκελλο με τα 2 αρχεία και "ζιπάριζα" τον φάκελλο μου έβγαζε το παραπάνω σφάλμα. Όταν έπιασα τα 2 αρχεία του φακέλλου μαζί και πάτησα δεξί κλικ - winzip - add to folder.zip όλα πήγαν καλά.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.