Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.299


  2. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.515


  3. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      10.268


  4. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      857


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 23/04/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Ο σεβασμός των ωρών κοινής ησυχίας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και εν τέλει θέμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Αν και εδώ είναι φόρουμ μηχανικών και οι περισσότεροι από μας δεν εξετάζουμε τις αστυνομικές διατάξεις παρά μόνο όσες αφορούν τη δουλειά μας, σου λέω ενημερωτικά ότι η Αστυνομία δεν δέχεται μεν ανώνυμες καταγγελίες, αλλά δεν δημοσιοποιεί και σε άλλον τα στοιχεία αυτού που την κάλεσε. Φυσικά και θα έρθει. Τη μία κάνει σύσταση, τη δεύτερη κόβει πρόστιμο. Η τρίτη είναι αυτό που λένε "και την κακή του μέρα".
    2 points
  2. Εννοούσα το νόμο, το κανονικό για εκεί που λες είναι. Άκη εδώ σε έχασα λίγο. Καλή Ανάσταση σε όλους!!
    1 point
  3. Προσωπικά μέχρι έκδοσης σαφούς διάταξης νόμου ή αποχώρησης από το επάγγελμα, ότι έρθει πρώτο, θα μείνω με τους νόμους του μηχανικού. Αυτοί λένε ότι άλλο είναι η αδειοδότηση και άλλο είναι η μεταβίβαση. ΗΤΚ γίνεται και για τα δύο, πρώτα για μεταβίβαση και μετά για άδεια. Για τις μεταβιβάσεις ο ενδιαφερόμενος θα μιλήσει με τον συμβολαιογράφο του ή/και το δικηγόρο του, για τις άδειες με το μηχανικό του. Σαν συντάκτες πληρότητας ΗΤΚ οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο ο οποίος δίνει κάποιες εξαιρέσεις για τη μεταβίβαση που αν θέλουν οι ενδιαφερόμενοι τις χρησιμοποιούν, σαν εκδότες αδείας οφείλουμε να τακτοποιήσουμε όλα όσα είναι μεν στις εξαιρέσεις αλλά απαιτούν άδεια και αυτό πριν εμφανιστούμε σε σύστημα αδειοδότησης με την υπογραφή μας. Τις τακιμιές του ΤΕΕ με τους συμβολαιογράφους δεν τις καταλαβαίνω και δεν θέλω να τις καταλάβω. Θέλουμε πλέον να κάνουμε και εμείς τη δουλειά του συμβολαιογράφου όπως αυτοί θέλουν να κάνουν τη δουλειά του μηχανικού; Έτσι και αλλιώς να τους φτάσουμε σε εισπράξεις δεν υπάρχει περίπτωση. Για το κύρος στην αγορά δεν θα το συζητήσω γιατί θα γελάσουν και οι πέτρες ... Είθε ανάσταση να έρθει σε όλα. Υγεία και ευτυχία σε όλους !
    1 point
  4. Σωστό, πως φαίνεται ο παλιος, θα θέλει ενημέρωση φακελου, που σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ αποκλίσεις 5%, αποθήκες) δεν θα γίνεται! Οπότε προτείνουμε, ίσως κ αναγκαστικά, ρύθμιση. Ήδη στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις ψάχνω να βρω μια μικρή μλκια για να αποφύγω την ενημέρωση φακέλου. Υγ βέβαια τα τζιμάνια που το έγραψαν στ η 54.1.στ σχέδια κατόψεων λένε όχι θεωρημένα σχέδια. Τα οποία επιβάλλονται πχ στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Υυγ και στο 334 τα ίδια, άντε πάλι, προβλέπω διχασμό στο κίνημα. Φιλτατοι Ιάσονα κ Saleptsis, το μάνιουαλ αλλά λέει.
    1 point
  5. Υπάρχουν τα ΕΕΔΔ και οι επιπλωμένες επαύλεις κατοικίες που πάνε με τους όρους δόμησης για κατοικία, συνεπώς ναι
    1 point
  6. Συμφωνώ αφού η ΗΤΚ ζητάει σχέδιο της υφιστάμενης κατάστασης.... Άντε να μαζευτούμε να ξεκινήσουμε κίνημα....
    1 point
  7. Άρα συμφωνείς μαζί μου ότι αν υπάρχουν κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις (Α81§3 πλην των β,γ,δ) μπορεί να γίνει ΗΤΚ χωρίς τακτοποίηση των Π.Π.?
    1 point
  8. Όπως ρώταγα κ απαντούσα μόνος μου στο άλλο νήμα της ΗΤΚ Άρθρο 52 2. Στις διατάξεις των άρθρων 53 έως 61 υπάγονται τα κτίρια ή διηρημένες ιδιοκτησίες επί κτιρίων που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται με βάση οικοδομική άδεια, καθώς και τα κτίρια ή οι διηρημένες ιδιοκτησίες, για τα οποία επιτρέπεται η διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82. Βέβαια θα θέλει νέες κατόψεις που να δείχνουν τι εξαιρείται.
    1 point
  9. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα: Η μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και πέντε (5) ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2.Γ ια τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο ν.4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφόσον αυτή απαιτείται με τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ως αυτή ορίζεται στα άρθρα 53επ
    1 point
  10. εκτός και αν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του 4495, οπότε κάνεις τεχνική έκθεση @aneida θα πρέπει να ολοκληρώσουν για να βγει η ταυτότητα
    1 point
  11. Τα παιδιά κ τα σκυλιά (γατιά) είναι η επιτομή της ευτυχίας......συμβουλή.....άλαξε οικοδομικό 4νο....... Ο ΓΙΩΡΓΗΣ μου ... ζει καπου στο περιστέρι αττικης ....
    1 point
  12. Βρε συνάδελφοι.. όταν βγήκε το manual ήταν ακόμα αδιευκρίνιστο το θέμα και όπως συνήθως, τα έβαλαν όλα. Το ΦΕΚ όμως το ξεκαθάρισε..... Μην ασχολούμαστε άλλο με το τι σχέδια ανεβάζουμε....... Από την πράξη ανεβάζουμε κάτοψη, τομή, όψεις. Πάπαλα... Μην κάνουμε σαν ένα φιλαράκι που ήρθε προχτές στο γραφείο και μου λέει "αφού τα έχω όλα τα σχέδια, γιατί να μην τα ανεβάσω όλα??" Και του λέω και εγώ "αφού έχεις και συμβόλαιο/σύσταση ανέβασε και αυτά, γιατί να μην τα ανεβάσεις????"
    1 point
  13. Για το 1 και 3 χρειάζεται να αναφερθείς σε συγκεκριμένη περίπτωση. Για το 2: Έχει γίνει παρανόηση σχετικά με το 2%. Το ποσοστό αυτό είναι η ανοχή στις μετρήσεις, και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σαν περιθώριο αύξησης της επιφάνειας του κτιρίου. Οι αναγραφόμενες διαστάσεις στις κατόψεις δεν αλλάζουν· αυτό είναι το νόημα της ανεκτής απόκλισης των μετρήσεων.
    1 point
  14. Καλησπέρα σε όλους. Δημήτριε, με την κατηγορία 3 να προσέξουμε λίγο γιατί μάλλον δημιουργείται το δίκαιο του δικηγόρου. Ο νομοθέτης δεν θέλησε ποτέ την εξομοίωση του νόμιμα μεταβιβάσιμου με το πολεοδομικά νόμιμο. Το πολεοδομικά νόμιμο θα το βρει αυτός που θα πάει για όποια αδειοδότηση και εκεί θα θεραπεύσει ... με μικρές συνέπειες. Αν κάνουμε όλες τις υποθέσεις δικηγορο-συμβολαιογραφο-κεντρικές θα χαθεί η μπάλα στα υπόλοιπα, δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια.
    1 point
  15. Το έλυσαν Α. Π. οικ. ΥΠΕΝΔΑΟΚΑ713092964 (27-7-21).pdf
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
        • Upvote
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.