Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.299


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      7.632


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      19.419


  4. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.041


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 20/11/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Version 1.0.0

    1.086 downloads

    Στο αρχείο υπολογίζεται : Προσμέτρηση επιφανειών Υπολογισμός ανά κατηγορία επιφανειών Έλεγχος πολεοδομικών μεγεθών Προσδιορισμός απόκλισης ΚΑΕΚ Άρθρα 10 και 25 Πίνακας 1 ΙΚΑ Διάγραμμα Κάλυψης Προτείνω την εισαγωγή δεδομένων μέσω data extraction από το σχεδιαστικό πρόγραμμα(θεωρώ τα επίπεδα polylines ορθότερη επιλογή διότι μια επιφάνεια μπορεί να προκύψει με μικρές διαφορές ανάλογα με το τρόπο επιμερισμού της σε απλά σχήματα και την στρογγυλοποίηση). Ωστόσο στο αρχείο υπάρχει η δυνατότητα να εισάγονται πληκτρολογημένα τα δεδομένα στα πεδία με την γαλάζια γραμματοσειρά.
    1 point
  2. Η απάντηση είναι απλή. Επειδή στο buffer πέφτει και η επιστροφή του ζνχ δεν θέλει να μπλέξει το καλοκαίρι την ανάμιξη κρύου νερού (δροσισμός) και ζεστού (ζνχ). Η πσρατήρησή σου σχετικά με τα κολλεκτερ δεν μου λέει κάτι. Η ερώτηση είναι ζεσταίνεσαι ή όχι;
    1 point
  3. Σωστά έχεις καταλάβει. Δεν έχω να επιχειρηματολογήσω υπέρ, ξέρω απλά ότι το μέτρο έγινε επειδή μαγαζιά που πούλαγαν κατά κύριο λόγο κινητά, λαπτοπ και παιχνιδομηχανές έδιναν χαμηλές τιμές και μετά βαρούσαν κανόνι, μη αποδίδοντας ΦΠΑ. Έτσι για τα είδη υψηλού κινδύνου απάτης ΦΠΑ, κατά το υπουργείο, τον ΦΠΑ τον αποδίδει ο αγοραστής.
    1 point
  4. βοηθαει αυτό; https://diavgeia.gov.gr/search?query=q:"αδεια glamping "&page=0&sort=relative
    1 point
  5. Επειδή βλέπω πολλές "ταρζανιές" στη μόρφωση του φορέα, και δεν μπορώ να βγάλω άκρη με το σχέδιο,αν θέλεις στείλε μου (με π.μ.) τις κατόψεις για να κάνω στατικό μοντέλο.
    1 point
  6. 1ον Πληρώνεις στον ορισθέντα ως επιβλέποντα (ή στους κληρονόμους του) την υποχρεωτική εκ του νόμου αμοιβή επίβλεψης. 2ον αναθέτεις σε Τεχνικό γραφείο Μηχανικών να ελέγξουν την υφιστάμενη στέγη για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης που θα απαιτηθούν και τι Μελέτες και Άδειες θα απαιτηθούν για αυτό.
    1 point
  7. α)2, β)2, γ)2 Καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην ανάγνωση της ΗΤΚ, να δείτε και κανά - δύο παρουσιάσεις, επειδή δεν πρόκειται περί απλής καταχώρησης πολεοδομικών μεγεθών. Επηρεάζει την νομική υπόσταση των ακινήτων και καλό είναι να έχουμε άποψη.
    1 point
  8. Να ξεκινήσω από τον τίτλο Ο όρος "μπετονένια κατασκευή" μπορεί να είναι συνήθης μεταξύ ασχέτων με το επάγγελμα, αλλά μεταξύ μηχανικών είναι αδόκιμος. Στη θέση σου θα έγραφα: "Απορίες για κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος" Πάμε στα υπόλοιπα 1. Ο όρος "κρυφοκολώνα" υφίσταται μεταξύ των μαστόρων. Εμείς το λέμε διαφορετικά (τοπική διαμόρφωση υποστυλώματος). Για το αν και που απαιτούνται, θα το δεις στους κανονισμούς. 2. Αν αναφέρεσαι σε ακραία στήριξη δοκού, θα πρέπει να εξασφαλίσεις το απαιτούμενο πάχος για αγκύρωση. 3. Εξαρτάται από το στατικό μοντέλο που έχει επιλέξει. 4. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, εφάρμοσε τους κανονισμούς. 5(α). Όταν πρόκειται για την ασφάλεια, τίποτε δεν είναι υπερβολικό 5(β). Θα σου συνιστούσα να μην κάνεις "ματίσεις" οπλισμού (υποστυλωμάτων και τοιχίων) στη στάθμη της θεμελίωσης, όσο κι αν αυτό βολεύει τα μαστόρια. Ο ανωτέρω κατακόρυφος οπλισμός θα πρέπει να φτάνει (μαζί με τις αναμονές) έως την επόμενη στάθμη σκυροδέτησης (πλάκα ισογείου).
    1 point
  9. Μιλάμε για το έσχατο της γελοιότητας. Είχαν 10 χρόνια (αρχή από το ν. 3843/10) να φτιάξουν μια πλατφόρμα της προκοπής. Έστω να έχουν μεριμνήσει για τις πιο συχνές περιπτώσεις καταχώρησης ακινήτων και τις πιο συχνές δικαιοπραξίες. Αντί αυτού, έχουμε ένα σύστημα που ούτε για τα μπάζα δεν κάνει, το οποίο βγάζει bug (όπως η περίπτωση του Βασίλη και άλλων συναδέλφων) και σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να είσαι μάγος για να βρεις "πατέντα" καταχώρησης και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζητείται και το ποσό των 20 Ευρώ για κάθε ΠΠΗΤ. Με τις υγείες μας παιδιά.
    1 point
  10. 326 downloads

    Οδηγίες Απόδοσης Συμβολισμών Ρυμοτομικών Σχεδίων από το ΥΠΕΝ
    1 point
  11. Εγώ θα έβαζα το στέγαστρο στα "Σχόλια" του αντίστοιχου ορόφου, στην καρτέλα "Επιφάνειες". Την πιλοτή την έχεις βάλει ήδη έτσι κι αλλιώς..
    1 point
  12. @ΚΑΝΑ στις χρήσεις ελέγχει μόνο με το άθροισμα κύριων και βοηθητικών χώρων, οπότε σβήσε απο τις χρήσεις το στεγαστρο και την πυλωτή.
    1 point
  13. Καλησπέρα. Είμαι ελεγκτής σε ένα έργο ΦΒ. Με ενημέρωσαν ότι όταν ολοκληρώσουν το έργο δεν θα έχουν κατασκευάσει την περίφραξη. Την περίφραξη την έχω δει στο τοπογραφικό (ΕΕΔΜΚ δεν μου έστειλαν). Σε άλλες δύο περιπτώσεις ΦΒ πάρκωνπου είχα πάει η περίφραξη είχε πραγματοποιηθεί. Από ότι είδα στο ΦΕΚ δεν εξετάζουμε καλωδιώσεις, συστήματα παρακολούθησης κλπ. Άραγε ισχύει το ίδιο και για την περίφραξη;
    1 point
  14. @Pavlos33 η χρήση είναι κατοικία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δηλώνεται η επικρατούσα χρήση στον όροφο. Δηλαδή σε μια πολυκατοικία με διαμερίσματα, που στο υπόγειο έχουμε ΘΣ, λεβητοστάσια και αποθήκες, τότε η χρήση είναι "κατοικία" και στο υπόγειο. Για να επιλέξω αποθήκευση θα πρέπει να έχω κτίριο με επαγγελματικές αποθήκες από την άδεια και όχι διαμερίσματα κατοικιών με αποθήκες στους βοηθητικούς χώρους.
    1 point
  15. Αναφέρω ότι και η λίστα χρήσεων στην ενότητα χρήσεις είναι δομημένη μόνο στις χρήσεις που αναφέρονται στον κτιριοδομικό. Το εγχειρίδιο αναφέρει το ίδιο και προφανώς το εγχειρίδιο δεν αποτελεί νόμο, αλλά στην παρούσα φάση πέραν αυτού και των ημερίδων δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Οι χρήσεις αντιστοιχίζονται ανά όροφο και σε ένα κτίριο που δεν είναι μικτής χρήσης ίσως η λογική είναι να μπει σε όλα τα επίπεδα η κύρια χρήση του κτιρίου σύμφωνα με τον κτιριοδομικό και να μην μπουν και βοηθητικές (πχ στάθμη υπογείου που μπορεί να περιλαμβάνει αποθήκες, λεβητοστάσια, θέσεις στάθμευσης). Η όλη μοντελοποίηση του συστήματος αυτό δείχνει ως τώρα. Τώρα, για την άδεια που λες και δεν στην αναγνωρίζει δεν κάνει κάποιο έλεγχο. Δες το μέγεθος αρχείου σου μήπως είναι υπερβολικά μεγάλο ή μήπως έχεις κάνει κάποια επεξεργασία στο pdf. Συγκεντρωτικά για το ανέβασμα ενός εγγράφου η διαδικασία είναι η εξής: 1. Επιλογή κατηγορίας εγγράφου (π.χ. Έγγραφα πράξεων) 2. Επιλογή πράξης από τον πίνακα «Τύπος Πράξης» (γαλάζια σήμανση) 3. Επιλογή τύπου εγγράφου 4. Επιλογή Αρχείων 5. Αποστολή Τα ψηφιακά αρχεία περιγραφικών και όπου απαιτείται γεωγραφικών πληροφοριών, υποβάλλονται ως εξής:  Αρχεία από υπάρχοντα έγγραφα ή σχέδια που δεν είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και δε δημιουργούνται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς στο πλαίσιο της υποβαλλόμενης αίτησης: Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ψηφιοποιούνται σε μορφή PDF, με ανάλυση τουλάχιστον 300 x 300 dpi, να είναι ευανάγνωστα και να μην έχουν αλλοίωση των αναλογιών των διαστάσεων.  Αρχεία που παράγονται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς στο πλαίσιο της υποβαλλόμενης αίτησης: Τα αρχεία αυτά πρέπει υποχρεωτικά να παράγονται σε εκτυπώσιμη μορφή PDF, να φέρουν σε ενσωματωμένη εικόνα την σφραγίδα και την υπογραφή των αντίστοιχων εξουσιοδοτημένων μηχανικών και να μην έχουν αλλοίωση των αναλογιών των διαστάσεων. Επισήμανση: 1. Το μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου που επισυνάπτεται μπορεί να είναι 30Μb. Ο μέγιστος αριθμός αρχείων ανά αποστολή: 8. 2. Για την ορθή αναπαραγωγή τους μετά τη έκδοση της πράξης, τα αρχεία να δημιουργούνται σε σωστό μέγεθος χαρτιού και να υποβάλλονται σε μορφή pdf, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. crop, κλείδωμα κτλ). Σε περίπτωση λάθους κατά την επισύναψη των αρχείων, υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής εγγράφου, με εξαίρεση το αρχείο εξουσιοδότησης του υπόχρεου στον μηχανικό.
    1 point
  16. Αρθρο 3 2. Ο υπολογισμός της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ) πραγματοποιείται πολλαπλασιάζοντας το Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) επί την ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (ΩΦΕ), ως εξής: (ΑΚ) = (KO) * (ΩΦΕ) = 1709 * 225 = 384.525,00 Eυρώ 3. Το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης (ΟΚΡΑ) υπολογίζεται ως ποσοστό της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ). (ΟΚΡΑ) = 0,25 * (ΑΚ) = 0,25 * 384525 = 96.131,25 Eυρώ Αρθρο 2 8. Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης (ΜΔΑ): Η μεγαλύτερη δαπάνη μεταξύ των «Δαπάνη Ανακαίνισης Κελύφους» (ΔΑΚ) και «Δαπάνη Ανακαίνισης Τεχνικών Συστημάτων»(ΔΑΤΣ) Συγκρίνεις (ΟΚΡΑ) ΚΑΙ (ΜΔΑ). Αν (ΜΔΑ) > (ΟΚΡΑ) τότε έχεις ριζική ανακαίνιση.
    1 point
  17. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Τ.Ε πρέπει να πιάνουν το κατσαβίδι στο χέρι να είναι ενεργοί στις δουλείες τους το να κάνουν μόνο επίβλεψη και να δίνουν ΥΔΕ μου φαίνεται κάπως. Θεωρώ ότι σε σχέση με τους διπλωματούχους ηλεκτρολόγους μηχανικούς πρέπει να είμαστε πιο δραστήριοι στην δουλεία γιατί αυτο κάνει την διαφορά στο τέλος της ημέρας, η εμπειρία να τα ζεις απο κοντα!
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
        • Upvote
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.