Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

"δδ) αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του εξήντα τοις εκατό (60%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης."

 

 

ένα κόμμα θα μπορούσε ίσως να βοηθησει στην ερμηνεια του παραπανω ως εξής: 

δδ) αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα, που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του εξήντα τοις εκατό (60%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης. 

 

αν δηλαδη κατασκευάσω κτίσμα σε χωρο Ημιυπαίθριου , τοτε βγαίνει νόημα να ελεγθεί η επιτρεπόμενη χρήση της περιοχής και η παραβίαση κάλυψης - δόμησης. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

........................................................

αν δηλαδη κατασκευάσω κτίσμα σε χωρο Ημιυπαίθριου , τοτε βγαίνει νόημα να ελεγθεί η επιτρεπόμενη χρήση της περιοχής και η παραβίαση κάλυψης - δόμησης. 

 

Μα το άρθρο στο  ".δδ) αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα....."    

δεν μιλάει για κατασκευή κτίσματος σε χωρο ημιυπαίθριου ....

αλλά        για  κατασκευή ημιυπαίθριου χώρου σε κτίσμα  (δηλ.το αντίστροφο) !

 

.........

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδερφοι. Σε γεωτεμάχιο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων έχει κατασκευαστεί ένα πρατήριο καυσίμων με οικοδομική άδεια. Στο ίδιο γεωτεμάχιο υπάρχουν και άλλα αυθαίρετα κτίσματα συνολικού εμβαδού 70,00 μ2 περίπου. Αυτά τα κτίσματα δεν φαίνονται στην οικοδομική άδεια και είναι εντελώς ανεξάρτητα από το πρατήριο διάσπαρτα κατασκευασμένα στο γεωτεμάχιο.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Στη δήλωση - φύλο καταγραφής κάθε κτίσματος θα θεωρήσω ότι υπάρχει άδεια ή όχι;  Ή θα θεωρήσω ότι αφορά μόνο το κτίριο του πρατηρίου που δεν έχει Υ.Δ. αλλά διαφορετικές όψεις = λοιπές παραβάσεις. 

Τέλος για κατηγορία θα δηλώσω την κατηγορία 4 εδάφιο β επειδή υπάρχει και ένα υπόστεγο περίπου 48,00 μ2 (πάνω από τη νησίδα των αντλιών). Αυτό το δηλώνω με αναλυτικό προϋπολογισμό.  Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 400,00 μ2. 

Σύνολο αυθαιρέτων 70,00+48,00=118,00 μ2 < 160,00=40,00%400,00. Πρόβλημα ύψους δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και θα δηλώσεις οικοδομική άδεια από την στιγμή που έχει εκδοθεί στο ακίνητο άδεια, ασχέτως τι ύπάρχει σε αυτήν και τι όχι.. Από εκεί και πέρα, ότι δεν αποτυπώνεται στα σχέδια της, τακτοποιείται..

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη.

Είναι και δικιά μου απορία, δες εδώ μαζί με τις απαντήσεις: http://www.michaniko...ημα-α-ν-449517/

 

και μια λίγο διαφορετική απάντηση εδώ: http://www.michaniko...ου-ειδικ/page-4

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σ όλους 

 

Διαμέρισμα 3ου ορόφου με ΟΑ του 2002 , έχει κλείσιμο Η/Χ, δηλ ΥΔ ΚΧ. 

Όμως πέραν αυτών έχω και διαφορά στις διαστάσεις , περίπου 1,5 % , το οποίο με οδηγεί σε ΥΔ ΚΧ 1.5μ2  << 5% της επιφάνειας. Η διαφορά των διαστάσεων δεν είναι στο τμήμα των Η/Χ χώρων που έκλεισαν.

 

Μπορώ να χρεώσω για την υπέρβαση αυτή μια Κατηγ 3, περίπτ ιειε) - αλλαγή διαστάσεων μέχρι 5% , αντί να βάλω ΥΔ ΚΧ  για τόσο μικρή επιφάνεια =1.5μ2 ???

Διαφορετικά με ΥΔ ΚΧ προκύπτει  υποχρέωση Μελέτης Στατικής Επάρκειας νομίζω. Δεν διαβάζω σωστά τις περιπτώσεις  Στατικού Ελέγχου ??? ( οι Η/Χ   εξαιρούνται )

Στον 4178 δεν υπήρχε η ανάγκη αυτή 

 

Επίσης, ο προβληματισμός μου είναι δηλαδή,  ότι όταν έχω ήδη ΥΔ ΚΧ σε κάποιο ακίνητο-διαμέρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την παράγραφο  ιειε της κατηγ 3 σε κάθε περίπτωση ???.

Μήπως τελικά με αυτό τον τρόπο αν έχουμε ΥΔ, πρώτα θα βάζουμε 1 Κατηγ 3 για το 5% της επιφάνειας και ό,τι περισσεύει θα το χρεώνουμε ΥΔ ??? 

 

Ευχ 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

 

έχω την εξής περίπτωση. Εκτός σχεδίου οικόπεδο 6000 μ2 με ΟΑ 1988 για κατοικία 40 μ2. Η κατοικία που χτίστηκε είναι 80 μ2. Επίσης κτίστηκε και ανεξάρτητη αποθήκη 20 μ2. Η αποθήκη βρίσκεται εξ' ολοκλήρου μέσα στα 15 μ από το όριο του οικοπέδου, ενώ η κατοικία εκτός. Είναι σωστός ο παρακάτω συλλογισμός για την δήλωση?

 

1. Κατοικία . 1 ΦΚ για υπέρβαση κάλυψης και δόμησης (<50%) 40 μ2. Κατηγορία 4.

2. Αποθήκη. 2 ΦΚ (μικρότερο και μεγαλύτερο του 20 % της πλάγιας απόστασης) για υπέρβαση κάλυψης και δόμησης (<50%) και πλάγια απόσταση Δ, 10 +10 μ2 . Κατηγορία 4.Την αποθήκη θα την βάλω με μειωτικό ή ΚΧ?

 

Η κατοικία θέλει ΜΣΕ έτσι δεν είναι?

 

 

Κάποιος συναδελφος για το παραπάνω?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδερφοι. Σε οικόπεδο που επιτρέπεται να χτίσω 200 μ2 έχει ανεγερθεί κατοικία 50 μ2 χωρίς οικοδομική άδεια.

Μπορεί να μπεί κατηγορία 4 επειδή 50/200=0,25 =>25%<40% (ββ περίπτωση κατηγορία 4) ή απαιτείται ύπαρξη οικοδομικής αδείας για την Κατηγορία 4??????

Εγώ από τον Νόμο διαπιστώνω ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη οικοδομικής άδειας. Ποια η γνώμη σας σε αυτό?

Link to comment
Share on other sites

μπορεί (και λογικά και νόμιμα πλέον) βάσει της παραπάνω τροπ/σης

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.