Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.045


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      7.391


  4. maxanmaxan

    maxanmaxan

    Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      4


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 10/02/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Version 1.0.0

    11.601 downloads

    Προϋπολογισμός σε excel του παραρτήματος Β του Ν. 4495/2017
    1 point
  2. Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας και για το χρόνο που αφιερώσατε.
    1 point
  3. Είναι νωρίς ακόμη..... Μέχρι να καθαρογραφτεί και να αναρτηθεί δεν θα θέλει 3-4 ημέρες????.....😂
    1 point
  4. Ίσως να γίνεται με κάποιο PLC (προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή).... (λυπάμαι δεν έχω γνώσεις για αυτό!) Ίσως όμως το κόστος να είναι μεγαλύτερο από ένα κυκλοφορητή inverter... και βέβαια δεν είναι καλύτερη λύση, από πλευράς υδραυλικής ροής! (μάλλον είναι πολύ κακή λύση!!!)
    1 point
  5. Σχετικά με την εύρεση της οικ. αδείας, εφόσον έχεις το ΚΑΕΚ του οικοπέδου μπες στις εγγραφές του Κτημ/γιου και κατέβαζε ένα ένα τα συμβόλαια και ίσως σε κάποιο από αυτά γράφει τον αριθμό της αδείας και βγάλεις άκρη. Αυτό τουλάχιστον κάνω εγώ και πιάνει σχεδόν πάντα, όταν δεν έχω τον αριθμό της αδείας.
    1 point
  6. nbr μάλλον στο συνημμένο αναφέρεσαι Dianomi_5000_EGSA.dwg
    1 point
  7. Η θερμομόνωση στο όριο του οικοπέδου, μπορεί να θεωρηθεί και ως αντισεισμικός αρμός (εφόσον έχει το απαιτούμενο πάχος). Επ΄αυτού, υπάρχουν σχετικές οδηγίες. Η ανωτέρω θερμομόνωση (εντός όμορης ιδιοκτησίας) μπορεί να γίνει με τις εξής προϋποθέσεις: - Αν εκδοθεί άδεια, θα πρέπει να είναι στο όνομα του όμορου (???). Αν εκδοθεί για το συγκεκριμένο κτίριο, θα αναφέρει επισκευή όψης. - Υπάρχει συναίνεση των ομόρων. Για αποφυγή παρεξηγήσεων μπορεί να συνταχθεί ιδιωτικο συμφωνητικό, που θα δίνει το δικαίωμα στον όμορο, σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου του, να την καθαιρέσει εφόσον παρεμποδίζε τη δόμηση.
    1 point
  8. Όχι μόνο τι σχεδιάζουμε, αλλά και τι κατασκευάζεται. Διότι, αν αφήσεις τα μαστόρια ελεύθερα, είναι ικανοί να κάνουν το κτίριο σουρωτήρι (γιατί έτσι τους βολεύει).
    1 point
  9. σωστο Αλλά, εφοσον ο γειτονας "συναινει", δεν πρεπει να εχουν αντιρρησεις στην ΥΔΟΜ
    1 point
  10. Είναι ομολογουμένως λίγο παράδοξο να σε προτρέπει ένας κύριος (τεχνίτης ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και όχι μηχανικός) με ένα avatar που μέχρι πρότινος είχε ένα στριγκάκι, να αποδείξεις την κατάρτιση σου σε θέματα μηχανικού. Σας ευχαριστώ πάντως, θα το έχω υπόψη και θα δώσω τις εξετάσεις μου εν εύθετω χρόνω. Ελπίζω να τα πάω καλά και να με περάσετε...
    1 point
  11. Για διαστάσεις (κτίστη) και μόνο : 0 έως 2%, νόμιμο [είναι ερώτημα αν υπάρχει και το ανεκτό όριο των 20 εκ] 2+% έως 5% με μέγιστη αύξηση του εμβαδού 5%, μεταβιβάσιμο 5+% έως 10%, αυθαίρετο με διοικητικές κυρώσεις πάνω από 10%, αυθαίρετο με πλήρεις κυρώσεις. Γενικά το 2% θεωρείται ως σφάλμα της μέτρησης και το 10% ως σφάλμα ανοχής του νόμου ... Το 5% μάλλον εφευρέθηκε γι' αυτούς που ήξεραν να μετράνε και θα ήθελαν να είναι νόμιμοι αλλά δεν τους βοήθησε το περιβάλλον. Του ιδιοκτήτη, των γειτόνων ή του κοινόχρηστου χώρου. υγ. Καλησπέρα δεν είπα.
    1 point
  12. Να διορθώσω επειδή έγραψα εκ παραδρομής 505..είναι 500 κιλά και μέχρι τόσα υποτίθεται ότι απαλάσσεσαι της σύμβασης και θα τα πας πρακτικά εσύ στη μονάδα ανακύκλωσης. Να το δούμε και αλλιώς, αν τα κεραμίδια προς αντικατάσταση τα αφαιρέσεις ένα-ένα και τα αποθηκεύσεις, τότε ίσως τεκμηριώνεται η μη υποχρέωση για ΣΔΑ.
    1 point
  13. Έχω την εντύπωση ότι απαγορεύεται από τον ορισμό της περίφραξη κατά νοκ. Σε παλαιότερη περίπτωση, η υδομ της περιοχής μου δεν μου επέτρεψε κάτι τέτοιο.
    1 point
  14. Χρόνια πολλά!☺δυστυχώς δεν καταλαβαίνω...Έχεις ένα μέγεθος επιτρεπόμενης δόμησης στην περιοχή σου.Η συνολική υφιστάμενη δόμηση το ξεπερνά.Αν δεν αφαιρέσεις από την υφιστάμενη δόμηση πώς θα νομιμοποιήσεις δηλαδή θα τηρείς τις πολεοδομικές διατάξεις για έκδοση άδειας?Μήπως σου εξετάζουν όρους δόμησης κατά τον χρόνο ανέγερσης και ήταν μεγαλύτερος ο ΣΔ?
    1 point
  15. Καλησπέρα-αρχικά,πριν τα παρακάτω,στο ερώτημα σου,προσπαθώ να καταλάβω από την περιγραφή γιατί χαρακτηρίζεις το αυθ.κτίσμα 100 τμ κατ.3 και τα άλλα κατ.5.(;)
    1 point
  16. Ευχαριστώ zazeng-απλά και κατανοητά αναφέρονται στο άρθρο.Πιστεύω σίγουρα θα δοθεί παράταση (τουλάχιστον λόγω λοκντάουν ελπίζω).Για το πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία ,όπως αναφέρεται,θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική απόφαση.Εννοώ,πρακτικά,πώς θα συνδυάζεται η κατασκευή-όπου απαιτείται-με την υπαγωγή του ακινήτου στον 4495 (άδειες,εκτέλεση εργασιών προσβ/τας κλπ.,υπαγωγή κλπ).
    1 point
  17. Καλημέρα!ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβη εδώ: 'Αρθρο 40 παρ.1 ,β) και γ) "β) έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, ημέρα έναρξης ισχύος του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγ- ματος (Δ΄ 538), και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέ- ντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., γ) έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βά- θος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.
    1 point
  18. Ν.4759-άρθρο 40,παρ4-η.: η.Εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαικούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Αδειοδοτηθούν -όχι χρηματοδοτηθούν 🤣το έγραψα λάθος εγώ Και συνεχίζω:άρθρο 40 παρ.1-η: η.δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 μέχρι την 31η.12.2003,ημέρα έναρξης του ν.3212/2003 (Α 308),με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τμ.
    1 point
  19. Ποια είναι η διαφορά στάθμης σε σχέση με την άδεια? Συμπλ.:να συμπληρώσω ότι αυτό το κτίριο νομιμοποιείται όπως το περιγράφεις και με το άρθρο 96,απλά προς ενημέρωση. Οχι 96,106 ζαλίστηκα...
    1 point
  20. Καλημέρα-για τον νόμο η προϋπόθεση μη απαίτησης άδειας της περίπτωσης του άρθρου 30 παρ.ζ,είναι να μην γίνουν διαμορφώσεις που αλλάζουν την στάθμη του φυσικού εδάφους περισσότερο από 80 εκατοστά,είτε με εκσκαφή είτε με επίχωση.Δεν υπάρχει πουθενά οδηγία ή διευκρίνηση,εξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μηχάνημα.😀
    1 point
  21. 1.881 downloads

    Τεχνική Περιγραφή Συστήματος Τοπικής Εφαρμογής Αυτόματης & Χειροκίνητης Λειτουργίας με κατασβεστικό υλικό Kerr F-Class Solution τύπου Wet Chemical για επαγγελματικά μαγειρία.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.