Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      26.310


  2. Equalizer

    Equalizer

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      226


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.042


  4. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      11.962


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 22/02/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. σωστα θα βαλει τις "τιμες" στο πρόγραμμά του αντικειμενικου στα αναλογα κελια θα πατησει κλικ ή εντερ κι αντε τελειωσαμε τι σε παιδευει;;;;
    2 points
  2. Αν βρεθείς δίπλα σε θυρίδα, την ώρα που κινείται ο ανελκυστήρας (εγώ έχω βρεθεί), θα δείς ότι υπάρχει σημαντική ροή αέρα. Αυτό αποδεικνύει ότι τα πλαϊνά κενά ανάμεσα σε φρεάτιο και θάλαμο, δεν είναι αρκετά.
    2 points
  3. Ο ΣΑΟ σε οικόπεδα εντός οριοθετημένων οικισμών μετά την τροποποίηση του ΦΕΚ 181 Δ 85 με το ΦΕΚ 289/ΑΑΠ/2011 δεν ταυτίζεται πλέον με τους ΣΑΟ που δίνονται στους πίνακες του ΥΠ. ΟΙΚ. Στην περίπτωσή σου επειδή η αντικειμενική θα υπολογιστεί με τη θεώρηση σαν να ηταν ξεχωριστά, ένα εκτός 30 τμ και ένα εντός (2202-30) τμ, ο ΣΑΟ θα είναι 400/(2202-30). Κανονικά θα έπρεπε να είναι των μηχανικών και μόνο, αλλά όπως πολλά άλλα, έχουμε απωλέσει στην πράξη αυτό το δικαίωμα. Σκέψου ότι ενώ μηχανικοί-εκτιμητές ακινήτων προσδιορίζουν τιμές ζώνης, αξίες ακινήτων και συντελεστές-μεθόδους εκτίμησης (σε αυτές βασίζονται και τα έντυπα-σε ψηφιακή πλέον μορφή πλέον-προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών), οι συμβολαιογράφοι φαίνονται και αναγνωρίζονται ως οι αρμόδιοι για τον υπολογισμό αντικειμενικών. Όσο για την απάντηση της Πολεοδομίας, θα σου πω ότι, όταν πρόκειται για προσδιορισμό ΣΑΟ σε οικόπεδα εντός στάσιμων οικισμών η Πολεοδομία εκδίδει βεβαίωση, διότι αυτό αναγράφεται και στις σχετικές ΠΟΛ του ΥΠΟΚ (και στους πίνακες τιμών ζώνης). Για τους οριοθετημένους όμως, υπάρχει το ζήτημα, μέχρι και την έναρξη ισχύος του φεκ 289/11, οι ΣΑΟ αναγράφονται στις σχετικές ΠΟΛ και ταυτίζονταν με αυτούς του ΦΕΚ. Μετά το 2011 δεν υπάρχει ταύτιση, αφού άλλαξαν οι ΣΔ. Πιθανόν να έχουν δει το έγγραφο που παραθέτω Δημήτρη και βλέπουν ότι χρειάζεται προσδιορισμός ΣΑΟ από μηχανικό. Σ.Α.Ο σε οριοθετημένους οικισμούς.pdf
    1 point
  4. να βγαλει τον φραχτη και να σου υπογραψει στο τοπογραφικο
    1 point
  5. Πολύ σωστά αυτά που λέει ο συνάδελφος @antloukidis, όντως συμβαίνουν στις κάθετες κινήσεις του ανελκυστήρα.
    1 point
  6. Αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση. Το downvote απο εμένα για τον τρόπο έκφρασης που θεωρώ πως δεν αρμόζει ούτε στο φόρουμ ούτε στο προφίλ σας. Επί του θέματος το λεκτικό "Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98." περιγράφει αυτό ακριβώς που λέτε, την συναίνεση δλδ των συνιδιοκτητών, όταν προφανώς δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που θέτει το αρθρ. 98, να τακτοποίησει ένας ιδιοκτήτης επιφάνεια που κάποτε ήταν κοινόχρηστη. (στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ, απλά με τη συναίνεση του δίνουν τη δυνατότητα να είναι πολεοδομιικά και νομικά οκ).
    1 point
  7. Απλώς, μου φαίνεται λίγο περίεργο να τακτοποιηθούν οι διαφορετικές διαμερισματώσεις όλων των ορόφων (και άρα να αναρτηθούν νέες κατόψεις) σε δήλωση μόνο για τα κοινόχρηστα, και όχι για όλο το κτίριο. Το ζήτημα που σε απασχολεί, λοιπόν, είναι ο προσδιορισμός των επιτρεπομένων μεγεθών για να υπολογιστεί το πρόστιμο της υπέρβασης δόμησης. Κατ' αναλογίαν με την περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας —όπου χρησιμοποιούμε το μέρος που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας— η επιτρεπόμενη δόμηση είναι όλη όση προκύπτει από τον ΣΔ, καθώς οι συνιδιοκτήτες της αίτησης κατέχουν αθροιστικά το 100%.
    1 point
  8. Εδάφιο α του άρθρου 99 του Ν 4495/17: Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης. Μπορείς να γράψεις ποιο είναι το αντικείμενο της καταγγελίας;
    1 point
  9. @tatiani Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν μπορούν να δηλωθούν μόνοι τους, διότι δεν γίνεται να μεταβιβαστούν ανεξάρτητα παρά μόνο κατά την μεταβίβαση ολόκληρου του κτιρίου.
    1 point
  10. ρώτησε στο Υδροοικονομίας της Π.Ε ή της Περιφέρειας Για πηγάδι είχα κάνει αίτηση στο Δήμο όπως μου το ζήτησε ο ίδιος ο Δήμος
    1 point
  11. δες το εντυπο 3 σελ. υπολογισμων σελ. οδηγιων http://www.logistis-forotexnis.gr/345/#
    1 point
  12. Ασχέτως με τα αρχεία που ανεβάζεις, για να υποβληθεί μία προέγκριση πρέπει να δηλώσεις ένα ΑΑ αμοιβών στο αντιστοιχο πεδίο στο eadeies. Οπότε πρέπει τουλάχιστον να ανοίξεις ένα έργο στο σύστημα αμοιβών. Τώρα αν το έργο το συμπληρώσεις σωστά (πχ με xml) ή το αφήσεις ως έχει είναι στην κρίση σου. Εγώ προσωπικά το συμπληρώνω. Αμφιβάλλω όμως ότι η ΥΔΟΜ μπορεί να μπει και να το ελέγξει.
    1 point
  13. Μα όταν μια Ο,Α αναθεωρείται δεν ισχύει πλέον η ίδια αλλά η αναθεωρημένη στην οποία συμπεριλαμβάνονται πλέον όλα τα στοιχεία (παλαιά και νέα)
    1 point
  14. ε όχι δε νομίζω αν μετράται στο περίγραμμα υποκειμενου, αφού δε μετράει πουθενά η μόνωση!
    1 point
  15. 588 downloads

    Χάρτες και Πίνακες Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας Θεωρούμε ότι η παρουσίαση της εξελίξεως του Αντισεισμικού Κανονισμού στη χώρα μας, που αναρτήθηκε ήδη στoν ιστότοπο www.archimedes.gr, θα είναι περισσότερο ολοκληρωμένη αν παρουσιάσουμε ξεχωριστά την εξέλιξη και τις μεταβολές του Χάρτη και των Πινάκων των ζωνών σεισμικής επικινδυνότητας, που συνόδευαν, γενικώς, τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό. Αυτό, επειδή στα στοιχεία αυτά φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η συνεχής αναζήτηση και η, εξ αυτής, συνεχής μεταβολή απόψεων ως προς την κατανομή του σεισμικού κινδύνου, αλλά και ο εκάστοτε εκτιμώμενος κίνδυνος για κάθε συγκεκριμένη περιοχή. Αν αντιγράψει κανείς σε διαφανές χαρτί τους χάρτες αυτούς (οι οποίοι παρατίθενται) και βάλει τις διαφάνειες τη μία επάνω στην άλλη (ή απλώς τις συγκρίνει), μπορεί να δει, να δείξει ή και να πείσει, ακόμα και τους μη ειδικούς, για την αβεβαιότητα και τον ρυθμό μεταβολής των γνώσεών μας, για το πρόβλημα του σεισμού. Πηγή: http://e-archimedes.gr/component/k2/item/6574- Βουδικλάρης Θ. (Πολ. Μηχ.) Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, 1959. Μελετητής Δημοσίων και Ιδιωτικών Εργων.
    1 point
  16. Τα τ.μ. των κοινόχρηστων χώρων δεν έχουν "μετρήσει" (όπως λες) στο ΣΔ ως τ.μ. που ανήκουν σε μια ΟΙ.... Από την άλλη, μια ΟΙ αύξησε τα τ.μ. της επιφάνειάς της κλέβοντας από κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι ΑΝΗΚΟΥΝ σε όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου... Αν λοιπόν για "...σένα είναι σαφές", ιδού η Ρόδος κι απομένει απλώς το πήδημα... Καλή τύχη!
    -2 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.